15 Αυγούστου 2013

Και στην Ολλανδία τα σύννεφα της κρίσης

Ανησυχία για την εξέλιξη της κρίσης στην ευρωζώνη προκαλεί η ύφεση στην Ολλανδία, την 5η μεγαλύτερη οικονομία του ενιαίου νομίσματος.

Οι εκτιμήσεις γίνονται χειρότερες και δείχνουν πως για το 2013 το ολλανδικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,25% και όχι κατά 1%, όπως ανέφεραν οι προηγούμενες εκτιμήσεις. Τα στοιχεία της «Eurostat» κατέγραψαν ύφεση 0,2% στην Ολλανδία για το 2ο τρίμηνο του 2013.

Για την επόμενη χρονιά οι προβλέψεις επίσης αναθεωρούνται προς το χειρότερο. Η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% το 2014, έγινε πλέον 0,7%. Απαισιόδοξες επίσης είναι οι προβλέψεις και για το έλλειμμα της χώρας το οποίο -οι εκτιμήσεις αναφέρουν- πως για το 2013 θα πιάσει το όριο του 3% που είναι υποχρεωτικό για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αλλά το 2014 η εκτίμηση είναι πως θα φτάσει το 3,9%.



Στο κοινωνικό πεδίο, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Ολλανδίας δέχονται ισχυρό πλήγμα, καθώς η κυβέρνηση, για να περιορίσει το έλλειμμα, ετοιμάζει νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων με περικοπές δαπανών και φόρους ύψους 6 δισ. ευρώ. Ήδη από το 2008, «τρέχουν» μέτρα λιτότητας και μειώσεις στις συντάξεις. Η ανεργία αυξάνεται, ενώ υποχωρεί τόσο η κατανάλωση όσο και το διαθέσιμο εισόδημα.

Η περίπτωση της Ολλανδίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι είναι μία από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά της ευρωζώνης, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Όμως η μείωση της κατανάλωσης στην ευρωζώνη, λόγω της κρίσης και των μέτρων λιτότητας σε συνδυασμό με τη μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης για τους ίδιους λόγους, επέφεραν ύφεση για 4 τρίμηνα στην ολλανδική οικονομία, με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, που από 7% το 2013 αναμένεται να πλησιάσει το 8% το 2014. Επίσης, η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2,25% το 2013 και 0,75% τον επόμενο χρόνο.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.