5 Οκτωβρίου 2012

Σχετικά με τα ναυπηγεία...


Αναδημοσιεύω με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις ενα παλιότερο μου άρθρο σχετικό με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά(ήταν βασισμένο σε στοιχεία δημοσίευσης του Μπογιόπουλου στο Ριζοσπάστη)



 Εδώ η αρχική δημοσίευση 19/9/2010

Προσπαθούν τόσο καιρό αυτοί οι αγύρτες της κυβέρνησης να μας πείσουν ότι είναι εθνική μας υποχρέωση να σφίξουμε το ζωνάρι και να μην αντιδρούμε στις μειώσεις μισθών και στις αυξήσεις φόρων.

Και ενω εμείς κάνουμε αμάν να βγάλουμε το μήνα, όσοι τον βγάζουν, το κράτος χαρίζει αβέρτα τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων, έτσι για καλό ποδαρικό. Και ο λόγος για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που αλλάζουν χέρια καθώς η αραβική «Abu Dhabi Mar» αγοράζει το 75%, ας δούμε τώρα που έχει ο λάκος τη φάβα…

Η “ελληνική” κυβέρνηση είχε κάνει μέσα στην δεκαετία παραγγελία στα ναυπηγεία που άγγιζε τα 2 δις και 33 εκ ευρώ για 4(έχοντας ήδη καταβάλει ποσό που υπερβαίνει τα 2 δις) υποβρύχια τύπου Τ-214 και ανακατασκευές παλαιοτέρων υποβρυχίων. Στα ναυπηγεία έχει επιβληθεί ποινική ρήτρα, για καθυστέρηση μιας πενταετίας της παράδοσης της παραγγελίας που ανέρχεται στα 400 εκ ευρώ. Τα 400 εκ αυτά ευρώ το κράτος τα χαρίζει στην γερμανική Thyssen Krupp Marine Systems, ως όρο στην συμφωνία μεταπώλησης και επαναρρύθμισης της παραγγελίας, προκειμένου η μεταπώληση του 75/100 να πραγματοποιηθεί!!! Επιπλέον, το “ελληνικό” κράτος παραγγέλνει ακόμη 2 υποβρύχια, αξίας 1 δις, στην Abu Dhabi Mar, χωρίς να εχει παραλάβει τα προηγούμενα 4 από την Thyssen Krupp Marine Systems.

Ο κυρ Βενιζέλος βέβαια δεν διστάζει να παραδεχθεί δημοσίως πως μας κοροιδεύουν κανονικά τόσο καιρό σε πρόσφατες δηλώσεις σχετικές με την συμφωνία, θαυμάστε τον:

«Κόβουμε ένα γόρδιο δεσμό που ταλαιπωρεί το δημόσιο, που ταλαιπωρεί το Ναυτικό δέκα ολόκληρα χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκτήσει εγγυήσεις, τα υποβρύχια περιέρχονται στο Πολεμικό Ναυτικό και πιάνουν τόπο δύο δισεκατομμύρια που είχε πληρώσει το δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να έχει πάρει στα χέρια του τίποτα στην πραγματικότητα.

Νομίζω ότι οι νέες εγγυήσεις με τις οποίες περιβάλλεται η σύμβαση αυτή, η κατάργηση των αντισταθμιστικών, οι θεσμοί διαφάνειας που θα λειτουργούν, δημιουργούν και μια νέα ατμόσφαιρα στο δημόσιο βίο. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει από την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συναινέσει ψηφίζοντας το κυρωτικό νομοσχέδιο που θα δίνει εντολή σε εμένα και στον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε την οριστική σύμβαση, εκτελώντας ένα νόμο του κράτους εφόσον η Βουλή η ίδια κρίνει ότι αυτή η σύμβαση είναι συμφέρουσα και επωφελής.

Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά, η Βουλή είναι στο επίκεντρο όλης αυτής της προσπάθειας, ώστε οι πάντες να γνωρίζουν τα πάντα και να πάψει ο φαύλος κύκλος, να σπάσει αυτός ο αδιανόητος φαύλος κύκλος που δηλητηριάζει το δημόσιο βίο».

Δηλαδή ομολογεί κανονικά και με το νόμο, και χωρίς να δείχνει οτι τον πολυνοιάζει που οι ποινικές ρήτρες δεν θα εισπραχθούν, ότι μπορεί μέχρι τώρα να πληρώναμε σαν μαλάκες αλλά επειδή οι καινούριοι ιδιοκτήτες είναι απο καλή οικογένεια όλα θα διορθωθούν, ίσως μάλλιστα για αυτό τους χαρίζει και τα 400 εκ ευρώ, καλή τη θελήση…

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο αυτές εταιρίες(γερμανική και αραβική) ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο!

ΤΟΥΣ ΓΑΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ Ή ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΑΜΑΣ;

Ορίστε και το επίμαχο σημείο της συμφωνίας(framework agreement):
«Με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας η ελληνική κυβέρνηση, τα ‘‘Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.’’ και η HDW θα παραιτηθούν απ’ όλες τις αξιώσεις που μπορεί να προβλέπονται από νόμους ή από συμβατικούς όρους όπως είναι η αθέτηση της σύμβασης, η καθυστερημένη παράδοση, δικαστικές διεκδικήσεις ή τόκοι υπερημερίας, εκτός κι αν τέτοιες αξιώσεις επιτρέπονται από αυτή τη σύμβαση».

Και όλα αυτά είναι στην επιφάνεια, φανταστείτε λοιπόν τι σαπίλα κρύβεται απο κάτω!
----
Αυτή είναι η περιβόητη οικονομία της αγοράς, όταν εισαι μεγαλοκαρχαρίας ιδιώτης, πολυεθνική, οφσόρ, εργολάβος ή τράπεζα το κράτος σου βάζει πλάτη, όταν είσαι μεροκαματιάρης εργάτης το κράτος σου γυρίζει την πλάτη...

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ότι όλο το ζουμί βρίσκεται εδώ:
    "Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο αυτές εταιρίες(γερμανική και αραβική) ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο!"
    Το μονοπώλιο σε όλο του το μεγαλείο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.