25 Οκτωβρίου 2012

Αυτός είναι ο Καπιταλισμός


Πριν από 6 εβδομάδες, πυρκαγιά σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας του Καράτσι, σκοτώνει 259 εργάτες και τραυματίζει άλλους 110. Οι λόγοι που οδήγησαν στην πυρκαγιά συνδέονται φυσικά με το γεγονός, πως το κτίριο της βιομηχανίας, όχι απλά δεν είχε ούτε ένα μέτρο πυρασφάλειας, αλλά κατα την τεχνική μας άποψη δεν κάνει ούτε για χοιροστάσιο ...

Εσείς τι λέτε ?


Στις τριτοκοσμικές αυτές εγκαταστάσεις, ιδιοκτησίας κάποιας "Ali Enterprises", παρήγαγε η γερμανικότατη εκπτωτική αλυσίδα ρούχων Kik, τα περίφημα φτηνά τζην των 15.99 €, με τα οποία έχει γεμίσει τα καταστήματα της (με το trademark Okay) στην Γερμανία, την Αυστρία, την Σλοβενία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Κροατία και την Πολωνία.
Η εταιρεία ανήκει στον όμιλο Tengelmann (εαν θυμούνται κάποιοι τα σούπερ μάρκετ Plus στην βόρεια Ελλάδα) και σύμφωνα με τον τελευταίο της δημοσιευμένο ισολογισμό, η εταιρεία είχε έσοδα το 2011 της τάξης των 1,2 δις €.

Προχθές, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε πως είναι διατεθειμένη να καταβάλει αποζημίωση ύψους 500.000 δολαρίων προς τις οικογένειες των 259 εργαζομένων, πράγμα το οποίο σημαίνει πως κάθε νεκρός εργάτης, κοστολογείτε από την εταιρεία με 1.930 δολάρια, δηλαδή περίπου 1.500 € ή για να κάνουμε ακόμα πιο λιανά, λιγότερα από τον τζίρο 100 πουλημένων στας Ευρώπας, τζην.

Μπορεί τους Ευρωπαίους στην παρούσα φάση, να μην τους ενοχλεί ιδιαίτερα το γεγονός πως πέθαναν 260 Πακιστανοί εργάτες σε ένα εργοστάσιο που βρίσκεται τουλάχιστον 5.000 χιλιόμετρα μακριά τους, σε αντίθεση με το γεγονός πως μπορούν να ψωνίσουν άνετα και με μονάχα 15.99 € ένα τζήν, χάριν στο φτηνό εργατικό κόστος του Πακιστάν (και τις ευτελείς αποζημιώσεις ας προσθέσουμε) ....

... αλλά εαν τους λέγαμε πως το παραπάνω γεγονός, αποτελεί εικόνα απο το άμεσο μέλλον (και σε ορισμένες περιπτώσεις, απο το παρόν) της Ευρώπης, θα τους ένοιαζε ?

Στοιχεία από :
Der Spiegel
Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.