19 Οκτωβρίου 2012

Η κυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας


Στις 10 Μάρτη του 1944, στο χωριό Βίνιανη της Ευρυτανίας, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΕΑΜ η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού, αφού έτσι την κατέγραψε ο λαός στη δική του μνήμη κι έτσι πέρασε στη λαϊκή ψυχή από γενιά σε γενιά.

Στιγμιότυπο απο τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες.
Η ίδρυσή της ΠΕΕΑ δεν ήταν κάτι το απρόσμενο, το περιττό ή το βιαστικό. Αντίθετα ήταν ένα υπερώριμο βήμα του ΕΑΜικού κινήματος, που αν δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΑΜική ηγεσία κατέβαλε όλες τις δυνατές προσπάθειες ώστε αυτή η πρωτοβουλία να αγκαλιάσει ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, οργανώσεις και προσωπικότητες, που κινούνταν έξω από τον ΕΑΜικό χώρο. Κατά τα άλλα, αν εξετάσει κανείς την ίδρυση της ΠΕΕΑ από τη σκοπιά των αντικειμενικών αναγκών που είχε δημιουργήσει η ανάπτυξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα με όλα τα επακόλουθά της, θα διαπιστώσει με ευκολία πόσο ασφυκτικά πιεστική ήταν η ανάγκη να συγκροτηθούν τα κεντρικά όργανα της λαϊκής εξουσίας που είχε δημιουργηθεί στις ελεύθερες περιοχές της χώρας και αναπτυσσόταν ραγδαία.
«Εχοντας υπόψη - έλεγε η ιδρυτική πράξη της Επιτροπής - 1) τις υπέρτατες εθνικές ανάγκες και την επιτακτική απαίτηση του ελληνικού λαού για τη δημιουργία μέσα στη χώρα ενός κεντρικού πολιτικού οργάνου που να συντονίζει τις προσπάθειες και τον αγώνα για την εθνική απολύτρωση και να αναλάβει την υπεύθυνη διοίκηση των ελεύθερων και ελευθερουμένων περιοχών της χώρας και 2) την από 15 Δεκεμβρίου 1943 πρόσκληση της Κεντρικής Επιτροπής του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου σε όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις καθώς και στην κυβέρνηση Τσουδερού, για το σχηματισμό κυβέρνησης Γενικού Εθνικού Συνασπισμού, ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ» (ΠΕΕΑ: «Δελτίο Πράξεων και αποφάσεων», αριθμός φύλλου 1, εκδόσεις ΟΛΚΟΣ 1976 και «Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης», εκδόσεις ΣΕ, τόμος Β`, σελ. 15).
Τα μέλη της ΠΕΕΑ και ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ. Απο αριστερά προς τα δεξιά: Κ.Γαβριηλίδης, Στ.Χατζήμπεης, Αγγ.Αγγελόπουλος, Εμμ.Μάντακας, Γεωργ.Σιάντος, Πετ.Κόκκαλης, Αλεξ.Σβώλος, Ευρ.Μπακιρτζής,Ηλ.Τσιριμώκος, Ν.Ασκούτσης
Ας σταθούμε όμως αναλυτικότερα σ' αυτά τα δύο ζητήματα που η ιδρυτική πράξη καταγράφει ως τα σπουδαιότερα απ' όσα συντέλεσαν στην ίδρυση της Επιτροπής.
Η ανάγκη για κεντρική λαϊκή εξουσία
Το πρόβλημα της συγκρότησης κεντρικής εξουσίας και μάλιστα λαϊκής δεν προέκυψε ούτε τυχαία ούτε από τη μια στιγμή στην άλλη στην Ελλάδα της κατοχικής περιόδου. Με την κατάρρευση του μετώπου και την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην ελληνική επικράτεια, τα τότε κυβερνητικά όργανα και ο αστικός πολιτικός κόσμος, σχεδόν στο σύνολό του, εγκατέλειψαν τη χώρα. Ο λαός αφέθηκε στη μοίρα του και ούτε λόγος δεν μπορούσε να γίνει για αποδοχή από μέρους του της εξουσίας των κατακτητών και των ντόπιων Κουίσλιγκς. Ετσι ο μόνος δρόμος που ανοιγόταν για κάθε πραγματικό πατριώτη ήταν η συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, που από την πρώτη στιγμή πρότεινε, οργάνωσε και καθοδήγησε το ΚΚΕ, η ψυχή, δηλαδή, ο νους και η ραχοκοκαλιά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
Με την ανάπτυξη της ένοπλης πάλης του ΕΛΑΣ δημιουργήθηκαν γρήγορα στην ορεινή Ελλάδα ελεύθερες περιοχές, οι οποίες εκ των πραγμάτων έπρεπε να διοικηθούν, για να μπορέσουν οι κάτοικοί τους να ζήσουν οργανωμένα, προσφέροντας στον εαυτό τους και στον αγώνα για την Εθνική Απελευθέρωση. Ετσι σιγά - σιγά άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα όργανα λαϊκής αυτοδιοίκησης και δικαιοσύνης. Ηταν τέτοια δε η ανάπτυξη αυτών των οργάνων που το Δεκέμβρη του 1942 οι περιφερειακές επιτροπές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ Φθιωτιδοφωκίδας- Ευρυτανίας συνέταξαν τον πρώτο κώδικα για τη λαϊκή αυτοδιοίκηση και δικαιοσύνη, γνωστό με το όνομα «Κώδικας Ποσειδών».
Από εκεί και ύστερα, από το Δεκέμβρη του 1942, δηλαδή, ως το Μάρτη του 1944, που δημιουργήθηκε η Κυβέρνηση του Βουνού, οι απελευθερωμένες περιοχές πολλαπλασιάστηκαν και η Ελεύθερη Ελλάδα κάλυπτε μια τεράστια έκταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα έως και λίγο έξω από την Αθήνα. Χιλιάδες χωριά και κωμοπόλεις, ακόμη και πόλεις, όπως η Καρδίτσα, η Καλαμπάκα, η Αγιά, το Καρπενήσι, το Μέτσοβο, η Κόνιτσα, τα Γρεβενά, η Δεσκάτη κ. ά. απαλλάχτηκαν από την μπότα του κατακτητή, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα όργανα τη λαϊκής εξουσίας. Δεν υπήρχε χωριό χωρίς το Λαϊκό του Συμβούλιο, δεν υπήρχε περιοχή χωρίς το Λαϊκό της Δικαστήριο. Παράλληλα η ίδια η οργάνωση της ζωής των ελεύθερων Ελλήνων περνούσε σε νέα επίπεδα. Χτίζονταν δρόμοι, φτιάχνονταν γεφύρια, ιδρύονταν συνεταιρισμοί, ρυθμίζονταν εδαφικές και άλλες διαφορές, οργανώνονταν σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, αναπτυσσόταν πλούσια εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα, γινόταν απονομή της δικαιοσύνης. Ολα αυτά - και όσα άλλα συνέβαιναν τότε στη ζωή των κατοίκων της Ελεύθερης Ελλάδας, τα οποία δεν είναι καθόλου εύκολο να απαριθμήσει κανείς - καθιστούσαν από ένα σημείο και μετά υποχρεωτική τη δημιουργία κεντρικής λαϊκής εξουσίας.
Προσπάθειες του ΕΑΜ για πλατύ κυβερνητικό σχήμα
Αντιλαμβανόμενο την ανάγκη της δημιουργίας κυβέρνησης στην Ελεύθερη Ελλάδα, το ΕΑΜ κατέβαλε, όπως προαναφέραμε, τεράστιες προσπάθειες να συμμετέχουν σ' αυτήν όσο το δυνατό ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις. Στο διάγγελμά της μάλιστα στον ελληνικό λαό, με την ευκαιρία της ίδρυσής της, η ΠΕΕΑ δεν παραλείπει ν' αναφερθεί σ' αυτό το θέμα, τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα: «Ο σχηματισμός αυτού του οργάνου (της ΠΕΕΑ δηλαδή) αργοπόρησε γιατί γινότανε προσπάθεια να συμπέσει με την πραγματοποίηση γενικής πολιτικής ενότητας. Ομως η προσπάθεια της ενότητας, που γίνεται εδώ και δυόμισι χρόνια από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, σκόνταψε πάντα στα ίδια εμπόδια: την αδικαιολόγητη κακή θέληση, το μικροπολιτικό υπολογισμό, την ακατανίκητη αδράνεια, τη βαθιά αδιαφορία για το μεγάλο αγώνα του λαού, τον παθολογικό φόβο της λαϊκής χειραφέτησης, την ιδιοτελή αντιπάθεια προς το λαϊκό κίνημα. Δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεις του ΕΑΜ με τα παλιά πολιτικά κόμματα, δυόμισι χρόνια καρτερικής ανοχής της αχαλίνωτης συκοφαντίας, που γινόταν σε βάρος του εις απάντηση των διαβημάτων και του αγώνα του, δεν κατόρθωσαν να νικήσουν αυτά τα εμπόδια, που τα εκμεταλλεύτηκε ο κατακτητής για να βρει ηθική και υλική ενίσχυση στον αγώνα του εναντίον του έθνους...» (ΠΕΕΑ: «Δελτίο Πράξεων και αποφάσεων», αριθμός φύλλου 1, εκδόσεις ΟΛΚΟΣ 1976 και «Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης», εκδόσεις ΣΕ, τόμος Β`, σελ. 17).
Για να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα όσων αναφέρει στο διάγγελμά της η ΠΕΕΑ αξίζει να σημειώσουμε πως τον Δεκέμβρη του '43 το ΕΑΜ προχώρησε - χωρίς να βρει ανταπόκριση - σε μια γενναία έκκληση για ενότητα, καλώντας με απόφαση της ΚΕ του «όλα τα πολιτικά κόμματα, που ειλικρινά αγωνίζονται για τη λευτεριά και τις ελευθερίες του λαού να συνεννοηθούν πάνω στη βάση να σχηματιστεί εδώ στην Ελλάδα από τώρα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που θα αναλάβει και την ενιαία διεξαγωγή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και την ομαλή λύση του Πολιτειακού ζητήματος, σύμφωνα με τη λαϊκή θέληση». («Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης», εκδόσεις ΣΕ, τόμος Α`, σελ. 56-57 και Θ. Χατζή: «Η Νικηφόρα Επανάσταση που χάθηκε», εκδόσεις Δωρικός, τόμος Γ`, σελ. 28).
Σημαντικές πρωτοβουλίες πήρε επίσης το ΕΑΜ ώστε να συμμετέχουν στο σχηματισμό της Κυβέρνησης του Βουνού πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονταν τότε στη χώρα, όπως ο Σβώλος, ο Σοφιανόπουλος κ. ά., αλλά προσέκρουσε στους δισταγμούς και σε άλλες σκοπιμότητες των τελευταίων, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να προχωρήσει μόνο του στο σχηματισμό της κυβέρνησης.
Η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης
Στις αρχές Γενάρη του '44 η 10η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ως επιτακτική την ανάγκη συγκρότησης κεντρικού κυβερνητικού οργάνου στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας. Στην πολιτική της απόφαση αναφερόταν συγκεκριμένα: «Το φούντωμα του εθνικού αγώνα, η απελευθέρωση σημαντικού μέρους του εθνικού εδάφους, η ανάγκη της υπέρτατης συνένωσης και επιστράτευσης όλων των εθνικών δυνάμεων στη σημερινή τελική φάση του πολέμου για την ολοκληρωτική συντριβή των κατακτητών στο πλευρό των συμμάχων, βάζουν μπροστά στο αγωνιζόμενο έθνος επιτακτικά το πρόβλημα της δημιουργίας στην Ελεύθερη Ελλάδα κεντρικού κυβερνητικού οργάνου εθνικής ενότητας και απελευθέρωσης» («Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ», εκδόσεις ΣΕ, τόμος Ε`, σελ. 201-202).
Στην ίδια απόφαση κατέληξε και η ΚΕ του ΕΑΜ που συνεδρίασε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Θ. Χατζή στις 10/1/1944, στην Κυψέλη. «Η ΚΕ του ΕΑΜ - γράφει ο Χατζής - προσανατολίστηκε σταθερά προς τη συγκρότηση κυβερνητικού οργάνου στην Ελεύθερη Ελλάδα. Αντίθετη άποψη δεν υπήρχε από κανένα κόμμα ή οργάνωση που αντιπροσωπεύονταν στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κινήματος» (Θ. Χατζή, στο ίδιο, σελ. 51-54). Ετσι από τα μέσα του Γενάρη άρχισε να περνά η κεντρική καθοδήγηση του κινήματος στο βουνό και στις 10 Μάρτη συγκροτήθηκε η ΠΕΕΑ, που στην αρχική της σύνθεση είχε πέντε μέλη ΕΑΜικής προέλευσης, με πρόεδρο (πρωθυπουργό) τον Ευριπίδη Μπακιρτζή και γραμματείς (υπουργούς) τους Εμ. Μάντακα, Γ. Σιάντο, Η. Τσιριμώκο και Κ. Γαβριηλίδη. Πολύ σύντομα όμως, σαράντα, περίπου, μέρες μετά την ίδρυσή της και συγκεκριμένα στις 18 Απρίλη του 1944, στη σύνθεσή της θα προστεθούν πέντε νέα μέλη, μερικά από τα οποία δεν ανήκαν σε καμία από τις ΕΑΜικές οργανώσεις και κόμματα. Ταυτόχρονα θα γίνει και ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Πρόεδρος θα οριστεί ο Αλ. Σβώλος και αντιπρόεδρος ο Ευρ. Μπακιρτζής. Τα υπόλοιπα νέα μέλη, εκτός του Σβώλου, ήταν: Ν. Ασκούτσης, Α. Αγγελόπουλος, Π. Κόκκαλης και Στ. Χατζήμπεης («Αρχείο ΠΕΕΑ - πρακτικά συνεδριάσεων», εκδόσεις ΣΕ, σελ. 81-82).
Η ΠΕΕΑ αγκαλιάστηκε θερμά από τον ελληνικό λαό κι ήταν γι' αυτόν η πραγματική έκφραση της θέλησής του, γεγονός που αποδείχτηκε περίτρανα από τη λαϊκή συμμετοχή στις εκλογές της 25ης Απριλίου 1944 για την ανάδειξη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο λίγες μέρες αργότερα - από τις 14 έως 27 Μάη - πραγματοποίησε την ιστορική του συνεδρίαση στις Κορυσχάδες.
Η ΠΕΕΑ αυτοδιαλύθηκε, τυπικά, μετά την απελευθέρωση, στις 5/11/1944. Ουσιαστικά, όμως, η αντίστροφη, γι' αυτήν μέτρηση είχε αρχίσει όταν, βάσει του συμφώνου του Λιβάνου, δημιουργήθηκε - και με τη συμμετοχή του ΕΑΜ - η περιβόητη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γ. Παπανδρέου.
Το έργο της ΠΕΕΑ υπήρξε πολύμορφο και μοναδικό σε σπουδαιότητα, παρά το γεγονός ότι ο βίος της ήταν βραχύς. Στις 64 πράξεις, 79 αποφάσεις και δύο διαγγέλματα που εξέδωσε φανερώνεται ένας νέος τύπος εξουσίας, μια νέου τύπου δημοκρατία, όπου ο λαός είναι πραγματικά αφέντης στον τόπο του, κύριος του εαυτού του. Το έργο της αποτελεί μια ζωντανή, μοναδική για το λαϊκό και επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, κληρονομιά, που αποδεικνύει περίτρανα πως η λαϊκή εξουσία δεν είναι ουτοπία, πως το μέλλον ανήκει σ' αυτούς που αγωνίζονται για να την πραγματοποιήσουν.


7 σχόλια:

  1. Νομίζω πως το Εαμικο κίνημα είναι ένα λαμπρό παράδειγμα , ένας κρυμμένος θησαυρός για το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα για πολλούς λόγους. Πρώτος και καλύτερος είναι η εντυπωσιακή ταχύτητα με την οποία χειραφετήθηκε ο ο Ελληνικός πληθυσμός. Μη ξεχνάμε πως οι Ελληνες της επαρχίας ,που ήταν ο κύριος όγκος του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ τότε , ήταν άνθρωποι αγράμματοι που ζούσαν ξεκομμένοι στα χωριά τους ,πολλοί από αυτούς δεν είχαν δει ούτε την θάλασσα , άνθρωποι που διαβίωναν κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες σε ένα εξαιρετικά συντηρητικό περιβάλλον . Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφεραν να αποβάλλουν από πάνω τους αγκυλώσεις αιώνων. Δέχτηκαν πχ γυναίκες ως συμπολεμιστές στο βουνό τις όποιες τις αντιμετωπίζαν ως ισότιμα μέλη και με δικαίωμα ψήφου. Μη ξεχνάμε πως στην Ελλάδα οι γυναίκες τότε ψηφίσανε για πρώτη φορά. Ανθρωποι που πριν δεν είχαν διακριθεί σε κάτι αναδείχτικαν σε τεράστιες μορφές του αγώνα όπως πχ ο Νακος Μπέλης για την ευρηματικότητα του, ο Νικηφόρος για την ανδρεία του ( στην ανατίναξη της γέφυρας του γοργοπόταμου τη μισή δουλειά την έκανε μόνος του) ο Καραλίβανος κτλ.
    Αλλη μια μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ τότε στο παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα ήταν η τεχνογνωσία . Ο τρόπος οργάνωσης του ΕΛΛΑΣ δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και ήταν ανέλπιστα επιτυχημένος. Κάθε ένοπλη ομάδα δεν είχε έναν αρχηγό αλλά η διοίκηση ήταν τριαδική. Ηταν ο καπετάνιος, ο φυσικός ηγέτης που είχε κερδίσει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των άλλων στη μάχη, ο στρατιωτικός που είχε τον πρώτο λόγο στον τρόπο διεξαγωγής της μάχης και ο πολιτικός καθοδηγητής που έδινε το ιδεολογικό στίγμα. Επίσης μεγάλη νίκη του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ ήταν κατάφερε εφοδιάζοταν με τρόφιμα απο τον λαό και με όπλα από τον εχθρό , γιαυτο και δεν μπόρεσαν ποτέ να το κηδεμονεύσουν όπως πχ τον ΕΔΕΣ και τον Ψαρρό.
    Ηταν μια σπάνια στιγμή της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας που αν θέλουμε να την συμπυκνώσουμε σ ένα στίχο αυτός μόνο ένας θα μπορούσε να ναι " αν ξυπνήσεις μονομιας θα ρθει ανάποδα ο ντουνιας "

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. .... "Βεβαίως, η εργατική τάξη, ο λαός δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την εξουσία. Αλλά αυτό οφείλεται στη στρατηγική του ΚΚΕ. «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος όξυνε την ταξική πάλη σε μια σειρά χώρες. Η στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος απέναντι στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα τελικά δεν προσανατόλισε στη διαμόρφωση στρατηγικής των ΚΚ ενάντια στην αστική τάξη της χώρας τους, είτε η τελευταία ήταν επιτιθέμενη είτε αμυνόμενη." (Ριζος 29 Σεπτ σελ 28)

    ..Στάλιν και Διεθνής φταινε σύμφωνα με τα γραφόμενα παραπάνω!!!

    Δηλαδή έδρασαν κατά των ταξικών συμφερόντων των λαων αυτών και χάθηκε η επανασταση και η εγκαθύδριση του Σοσιαλισμού στις χώρες αυτές.!!

    άρα Στάλιν και Διεθνής διέπραξαν προδοσία !! συμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό..!!

    ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΑΛΙΝ που εκανε μια επανασταση, πήρε την εξουσία, εδραίωσε το σοσιαλισμό στην Χώρα του, κέρδισε εναν πόλεμο, και έφερε την ΕΣΣΔ στη θεση της ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ..!!
    ΠΟΙΟΙ?
    Αυτοί που μέσα σε ενα μηνα φέρανε το ΚΚΕ από το 8,5% στο 4,5%!!!

    το ρητό λέει "εαν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας,τοσο το χειρότερο για αυτην"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλλον δεν σε βολευει εσενα η πραγματικοτητα γιαυτο και την "πλαθεις" οπως γουσταρεις προκειμενου να ριξεις "χολη" εναντια στο ΚΚΕ επικαλουμενος γεγονοτα που ποτε δεν εγιναν.
      Εχουμε και λεμε"Να σημειώσουμε επίσης ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ήταν οι θεμελιακές αλλαγές στον παγκόσμιο συσχετισμό των δυνάμεων. Η Σοβιετική Ενωση, λόγω του αποφασιστικού ρόλου που είχε διαδραματίσει στη συντριβή του φασισμού και στην απελευθέρωση των ευρωπαϊκών λαών, βγήκε από τον πόλεμο με εξαιρετικά ενισχυμένο το κύρος της και με διευρυμένη την επιρροή της. Συνέβαλε, παράλληλα, στην απόσπαση από τον καπιταλισμό μιας σειράς χωρών στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία που ακολούθησαν πολύ γρήγορα το δρόμο του σοσιαλισμού. Καθώς και στην άνοδο του εργατικού κινήματος στις καπιταλιστικές χώρες και του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος που οδήγησε στην κατάρρευση του αποικιοκρατικού συστήματος....απο τον "Ρ" 30 Αυγουστου 2009, επομενως που βλεπεις εσυ-και θα μπορουσα να σου αντιπαραθεσω ενα καρο αλλα δημοσιευματα-οτι το ΚΚΕ κανει "κριτικη" απο τα δεξια στον Σταλιν και τη "διεθνη"-η οποια ειχε διαλυθει πριν το τελος του Πολεμου-για το τι εγινε στην χωρα μας, που βλεπεις οτι το ΚΚΕ κατηγορει το(sic) τον Σταλιν για προδοσια?Αν δεν κανω λαθος τυποι σαν εσενα λενε οτι το ΚΚΕ ειναι σταλινικο, επομενως πως γινεται να κατηγορει για προδοσια αυτον που τιμα?Προφανως εχεις τρικυμια εν κρανιω, αλλιως δεν εξηγηται πως αποδιδεις στο Σταλιν την Οκτωβριανη επανασταση που εγινε με την καθοδηγηση του Λενιν και σε καμια περιπτωση υπο την καθοδηγηση της Διεθνους.
      Συμπερασμα για να μη λεμε και πολλα:αξιος ο μισθος σου για τρολλ αλλα, απετυχες στην "αποστολη" σου, επομενως μπορεις να παρεις τα κουβαδακια σου και να πας αλλου να τρολλαρεις...

      Διαγραφή
  3. κατ' αρχήν ΠΟΙΟΣ εισαι εσυ που μιλάς εξ ονόματος του ΚΚΕ και τι σε κανει να πιστευεις οτι εσυ είσαι ο φορέας της κομμουνιστικής αλήθειας και πατώντας πάνω στο "μεγαλειώδες βαθρο" που έφτιαξες μόνος σου, εξαπολύεις επαναστατικούς "δεκάρικους" και ελεεινούς χαρακτηρισμούς οι οποίοι δεν χαρακτηρίζουν Κομμουνιστή.
    Πρώτον: δεν ειναι κριτική από τα δεξιά αλλά αριστερίστικη. Δεν ξεχωρίζεις τα απλά θες να υπερασπιστείς και το ΚΚΕ τρομάρα σου.

    Δεύτερο: Αν είσαι Κομμουνιστής απάντησε ως Κομμουνιστής !!
    Ο Κομμουνιστής έχει ως εργαλείο του τον Ιστορικο και διαλεκτικό Υλισμό όπως αυτός διαμορφώθηκε ως κοσμοθεωρία από τον Μαρξ, τον Ενγκελς και τον Λένιν.
    Ξαναδες τι έγραψα και απάντησε.

    Γράφεις : 1) "Μαλλον δεν σε βολευει εσενα η πραγματικοτητα γιαυτο και την "πλαθεις" οπως γουσταρεις προκειμενου να ριξεις "χολη" εναντια στο ΚΚΕ επικαλουμενος γεγονοτα που ποτε δεν εγιναν."
    ΑΠΑΝΤΩ: α) Το απόσπασμα του "Ρ" ειναι κάτι που "δεν έγινε"?
    β) Εσυ με τη στάση σου στα μπλόγκς τοσον καιρό ακολουθώντας
    την ταχτική που ακολουθείς δεν θεωρείς ότι με αυτά που λες
    έστειλες τον Κόσμο στο ΣΥΡΙΖΑ?
    γ) δεν έχεις ΚΑΙ εσυ ευθύνη νομιζεις? ΕΧΕΙΣ ! το πότε θα την πάρεις
    είναι το πρόβλημα.
    Γράφεις: 2) "Συμπερασμα για να μη λεμε και πολλα:αξιος ο μισθος σου για τρολλ αλλα, απετυχες στην "αποστολη" σου, επομενως μπορεις να παρεις τα κουβαδακια σου και να πας αλλου να τρολλαρεις.."

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 1) αυτά ειναι τα "επιχειρήματά σου"? εγω παίρνω "μισθό" σύμφωνα με αυτά που λέω, ενω αν έλεγα τα ιδια με εσενα θα ημουν "αξιος" ? και θα "ειχα επιτύχει στην αποστολή" μου?.
    2) Έτσι παντά ο Κομμουνιστής "Τασσος" στην κοινωνία, όταν έστω κάποιος του θέσει παρόμοιο ερώτημα? και κατόπιν περιμένεις η κοινωνία να σε αποδεχτεί?
    λέγοντας του να "πάρει τα κουβαδακια του" όταν αδυνατεί να απαντήσει?.
    Μπράβο,
    για τα υπόλοιπα που λες, δεν απαντουν σε καμία περίπτωση σε αυτό που είπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς ανώνυμος 2:59 πμ

    "Βεβαίως, η εργατική τάξη, ο λαός δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την εξουσία. Αλλά αυτό οφείλεται στη στρατηγική του ΚΚΕ"
    Πιστεύω πως αυτή η προσέγγιση είναι άδικη για το ΚΚΕ με το εξής σκεπτικό . Ναι , το ΕΑΜ δεν κατάφερε να εδραιώσει την εξουσία του τότε και την πολιτική του την χάραζε σε μεγάλο βαθμό το κομμουνιστικό κόμμα . Αυτό δε σημαίνει και αυτόματα πως εάν το ΕΑΜ και το ΚΚΕ ακολουθούσαν μια άλλη πολιτική , όποια θεωρείς πιο σωστή, θα κέρδιζε κιόλας . Μη ξεχνάμε πως απέναντι του βρισκόταν μια ολόκληρη αυτοκρατορία και όλη η εγχώρια αντίδραση οι οποίοι δίνανε λυσσαλέο αγώνα γιατί παιζόταν το κεφάλι τους . Οι μεν Αγγλοι ως ναυτική χώρα θέλανε την Ελλάδα γιατί χωρίς αυτή χάναν τη Μεσόγειο η δε εγχώρια αντίδραση ,ταγματασφαλίτες κτλ θα τιμωρούταν για προδοσία . Αυτή ήταν μια μάχη εξ ορισμού άνιση για το ΕΑΜ και το ΚΚΕ την έκβαση της οποίας δε μπορούμε να προβλέψουμε. Αντίθετα το μόνο σίγουρο είναι πως χωρίς το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές το ΕΑΜ δεν θα υπήρχε ή θα ταν κάτι πολύ μικρότερο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εχει πεσει ο "Ρ" απο το πρωι και δεν μπορω να διαβασω ολο το αρθρο που εχω βασιμες υποψιες οτι πηρες το αποσπασμα που σε βολευει και οχι ολο το αρθρο.
    το ΚΚΕ εχει συγκεκριμενα κανει κριτικη στην πολιτικη γραμμη του ευροκομμουνισμου και ειμαι σχεδον σιγουρος οτι ολο τοαρθρο αναφερετε εκει.
    το οτι ηταν λανθασμενη τακτικη το αποδειξε η ιστορια η ιδια.
    ομως, η Γ διεθνης αν δεν με απατα η μνημη μου διαλυθηκε το 43 και ο καθενας εκανε οτι νομιζε χωρις δεσμευσεις.
    επομενως λοιπον καμια κριτικη δεν γινεται ουτε στον σταλιν και φυσικα ουτε καισε κατι που δεν υπηρχε.
    για το τι λεει και το τι πιστευει το ΚΚΕ υπαρχει ατοφιο για ολη την περιοδο στους 2 τομους του δοκιμιου της ιστοριας και εκει τα συμπερασματα ειναι συγκεκριμενα, οπως και στην αποφαση του 18ου και στα κειμενα της δουλιας που εγινε στο κομμα σχετικα με την ανατροπη του σοσσιαλισμου.
    αυτο το συμπερασμα που αυθερετα περνωντας ενα κομματι απο ενα αρθρο και κανοντας νοητικα αλματα βγαζεις δεν υπαρχει πουθενα.
    ωφειλω να ομολογησω οτι ειναι απο τις ποιο αξιοπρεπεις προσπαθειες σε σχεση με αλλες, ακομα και στο πεσιμο στον χρηστη Tassos αμφισβητοντας το αν ειναι ΚΚΕς ή οχι.
    επισης πρεπει να παψει το παραμυθι με το εκλογικο αποτελεσμα. ναι σιγουρα ηταν απογοητευτικο, κυριως με την εννοια του ποσο ριζοσπαστικοποιητε ο λαος, αλλα μεχρι εκει. ενα συνεπες κομμουνιστικο κομμα δεν αγετε και φερετε αναλογα με το τι προτιμαει εκεινη την ωρα ο μαζικα καθοδηγουμενος απο την αστικη ταξη και οχι χειραφετημενος λαος. να μην ξαναλεμε για το 17 και ολα τα υπολοιπα. στο χερι μας και στα ποδια μας ειναι το αν θα ξαναφερουμε αυτους και παραπανω οχι ως ψηφους αλλα ως συνηδειτους επαναστατες για την ταξη τους και ας διαβασουμε την κεντρικη ομιλια της απεργιας για να καταλαβουμε ακριβως τι θελουμε να πετυχουμε. τα βηματα γινονται. εγω προσωπικα ειδα πολλους κοψωχερηδες και εχω μιλησει και με αρκετους που το εχουν σκυλομετανιωσει. το θεμα ομως οπως εγραψα και πριν ειναι να τους ξανακερδισουμε με ενα βημα παραπανω απο μια απλη ψηφο.
    συμμετοχη, δραση, σωστη στοχευση οπως λεει και το συνθημα.

    @kostas
    δεν θα διαφωνησω με αυτα που γραφεις στο πρωτο ποστ, αλλα, ολα αυτα που πετυχε το ΕΑΜ οργανωτικα και ο ΕΛΑΣ οργανωτικα και στρατιωτικα δεν εγιναν απλα. εγιναν γιατι με την καθοδηγηση των κομμουνιστων εγινε η οργανωση.
    υπηρχαν δικτυα πληροφοριων που εδιναν πληροφοριες για τις κινησεις του εχθρου, επιμελητεια που αναλαμβανε να μαζευει τροφιμα και υλικα για να τα στελνει στις μοναδες, "νοσοκομεια" κτλ.
    αυτα δεν γινονται με αυτοοργανωση οπως καταλαβαινουμε ολοι και χωρις το ΚΚΕ αυτο δεν γινοτανε. φυσικο λοιπον ο λαος της επαρχιας βλεποντας την δραση των κομμουνιστων να συμμετεχει, να βοηθαει, να δυναμωνει το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @modesto
    Το γράφω στο δεύτερο ποστ
    "Αντίθετα το μόνο σίγουρο είναι πως χωρίς το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές το ΕΑΜ δεν θα υπήρχε ή θα ταν κάτι πολύ μικρότερο ." Συμφωνούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.