20 Οκτωβρίου 2012

Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Λονδίνο κατά της λιτότητας - «Από την Αθήνα στη Λονδίνο, τσακίστε τον καπιταλισμό»

Μαζική διαδήλωση κατά της λιτότητας στο Λονδίνο
«Από την Αθήνα στη Λονδίνο, τσακίστε τον καπιταλισμό»
γράφει το πλακάτ  
Σκέψεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σε διαδήλωση το Σάββατο στο κέντρο του Λονδίνου, της Γλασκόβης και του Μπέλφαστ, για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση. Πυροσβέστες, νοσοκόμες, εκπαιδευτικοί μαζί με πολλούς άνεργους, αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης βγήκαν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας με σφυρίχτρες, κρατώντας μπαλόνια και πανό που γράφουν «Όχι στις περικοπές». Στην διαδήλωση κατέβηκαν ακόμη, πέρα από τα συνδικάτα, σωματεία κατά του πολέμου και άλλοι ακτιβιστές.

Περισσότερα από 250 λεωφορεία ναυλώθηκαν για να μεταφέρουν τους διαδηλωτές στο Λονδίνο, από την Ουαλία ναυλώθηκε μάλιστα ολόκληρο τρένο, αναφέρει το BBC.
Τα συνθήματα στα πανό στρέφονται κατά του πρωθυπουργού Κάμερον («Ο Κάμερον σφαγίασε τη Βρετανία») και συνεργατών του όπως το «Πληβείοι σε διαδήλωση» που αναφέρεται στις προσβλητικές αναφορές του παραιτηθέντα συνεργάτη του Κάμερον, Άντριου Μίτσελ.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου TUC, Μπρένταν Μπάρμπερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις κινητοποιήσεις, που σύμφωνα με τον ίδιο στέλνουν «ένα ισχυρό μήνυμα, ότι η πολιτική της λιτότητας απλά αποτυγχάνει».
«Η κυβέρνηση», συνεχίζει, «κάνει τη ζωή απελπιστικά δύσκολη για εκατομμύρια ανθρώπους γιατί περικόπτει τις αμοιβές των εργαζομένων ενώ δίνει φοροαπαλλαγές στους πλούσιους».
Οι άνεργοι, εξηγεί ο Μπάρμπερ, «είναι 2,5 εκατομμύρια, άλλα 3 εκατομμύρια δεν κερδίζουν αρκετά από την εργασία τους για να τα βγάζουν πέρα και εδώ και τρία χρόνια οι μισθοί πέφτουν κάθε μήνα».
Σε συγκέντρωση στο Χάιντ Παρκ μετά τη διαδήλωση θα μιλήσει ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ, ενώ πολλοί επικεφαλής εργατικών συνδικάτων αναμένεται να κάνουν έκκληση για την κήρυξη γενικής απεργίας το συντομότερο δυνατό.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει περικοπές για τον περιορισμό του ελλείμματος αλλά παρά την βελτίωση σε αυτόν τον τομέα, η οικονομία συρρικνώνεται εδώ και τρία συνεχόμενα τρίμηνα και άρα βρίσκεται (και στατιστικά) στα πρόθυρα της ύφεσης.


Εν τω μεταξύ και καθώς οι πολίτες είναι στην καλύτερη περίπτωση δύσπιστοι για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την οικονομία, μια σειρά από περιστατικά ενισχύουν ακόμα περισσότερο την δυσαρέσκειά τους.
Την Παρασκευή παραιτήθηκε ο στενός συνεργάτης του Βρετανού πρωθυπουργού και μέλος του υπουργικού συμβουλίου, Άντριου Μίτσελ, με αφορμή τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που είχε χρησιμοποιήσει εναντίον αστυνομικών στην Ντάουνινγκ Στριτ, οι οποίοι προ μηνός του απαγόρευσαν να περάσει με το ποδήλατό του από την πύλη που κλείνει τον δρόμο. Ο Μίτσελ τους είχε αποκαλέσει «πληβείους ή κρετίνους» αλλά , αν και ζήτησε συγγνώμη οι φωνές που ζητούσαν την παραίτησή του πολλαπλασιάζονταν.
Όπως ακόμη έγινε γνωστό το Σάββατο, δημοσιογράφος εντόπισε τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν σε τρένο της πρώτης θέσης με εισιτήριο της δεύτερης θέσης.
Ο υπουργός εντέλει πλήρωσε τη διαφορά, πρόλαβε όμως να γίνει θέμα συζήτησης και αφορμή για συνθήματα από τους διαδηλωτές, σημειώνει το Associated Press: «Εδώ δεν έχουμε εισιτήρια πρώτης θέσης».


με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press

4 σχόλια:

  1. Ναι ,και; Εδώ θέλει πιο δραστικά μέτρα. Με μια μέρα και δύο δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Εβδομάδες έξω απ το κοινοβούλιο. Να παραλύσουν τα πάντα.Όλοι. Δημόσιοι και ιδιωτικοί.Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν δεν μπει στοχος ανατροπης της εξουσιας του κεφαλαιου και μηνες ναναι εξω απο το κοινοβουλιο(γιατι οχι εξω απο τις μεγαλες επιχειρησεις?)το ιδιο τους κανει, το πολυ πολυ να αλλαξουν τον διαχειριστη της πολυκατοικιας, του αστικου συστηματος εννοω......

      Διαγραφή
  2. Tι να το κανεις που εκει ο οππορτουνισμος παει συνεφο, ας ειναι κατι ειναι κιαυτο να κατεβαινουν τα Εγγλεζακια Σαβατιατκα στους δρομους και μαλιστα με πλακατ που γραφουν "τσακιστε τον καπιταλισμο...", σαν να μου φαινεται οτι ξανα ενα φαντασματακι αρχιζει να πλανιεται πανω απο την Ευρωπη....Μαρξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξξ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι 130,000 κόσμος και οι συντεχνίες ξεσηκώνονται και βγαίνουν στους δρόμους μόνο θετικό μπορεί να είναι. Επίσης στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι το μπλόκ του ΚΚΒ ήταν μαζικό και το μεγαλύτερο που έχω δεί τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι δεν δίνεται κατεύθυνση και ταξικός προσανατολισμός στην πάλη του εργατικού αλλά και του φοιτητικού κινήματος στην Αγγλία. Επικεντρώνονται στην κυβέρνηση των Φιλελευθέρων-Τόριδων και η στρατηγική του κινήματος είναι το να πέσει η κυβέρνηση. Φυσικά αυτό εξηγείται εύκολα από το γεγονός ότι οι μεγάλες οι συντεχνίες (GMB, Unison και Unite) είναι οργανικά συνδεδεμένες με το Εργατικού Κόμματος (την πορεία, η οποία κατέληξε στο Hyde Park, την προσφώνησε ο Ed Miliband). Από την άλλη υπάρχουν και συντεχνίες που ριζοσπαστικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με την παρέμβαση του ΚΚΒ, όπως η RMT.
    Το ζήτημα είναι να υπάρξει μια εξωστρέφεια από την πλευρά του ΚΚΒ για να δώσει εναλλακτική στον κόσμο και στην εργατική τάξη. Να δώσει ταξική κατεύθυνση για μια άλλη εξούσία όχι στα στενά πλαίσια του αστικού κράτους και της αστικής διαχείρησης της κρίσης. Είτε Εργατικοί, είτε Τόριδες το ίδιο κάνει για την εργατική τάξη αν δεν διαμορφώσει το δικό της πλαίσιο πάλης για την δική της εξουσία.

    Enrique Lister

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.