6 Οκτωβρίου 2012

Ο άλλος Πάσχος

Ο άλλος Πάσχος του τίτλου είναι ο Πάσχος Λαζαρίδης, άρθρο του οποίου δημοσιεύτηκε στον δικτυακό τόπο antapocrisis --που φαίνεται να φιλοξενεί απόψεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της "αριστερής πτέρυγας" ΣΥΡΙΖΑ-- καθώς και σε άλλους ιστότοτοπους.
Καταφανώς, το εν λόγω άρθρο αποτελεί κριτική των δηλώσεων Σκουρλέτη στο MEGA. Αλλά για μένα αποτελεί μια ιδιαίτερα αλλόκοτη ως προς τις προθέσεις της κριτική. Ας εξηγηθώ. Γράφει ο κύριος Λαζαρίδης:
Ας εξαιρέσουμε τα προφανή ολισθήματα του εκπροσώπου τύπου. Ας καταπιούμε το ότι η “χαλαρή” στάση της αστυνομίας -κατά Σκουρλέτη- διαψεύδεται από την δίπλα εικόνα. Ας ξεχάσουμε επίσης ότι όταν χτυπιούνται απεγνωσμένοι και απλήρωτοι εργαζόμενοι, είναι διπλά απαράδεκτο η αριστερά να μην στέκεται αταλάντευτα δίπλα τους, να τους αδειάζει, ή να εγκαλεί την αστυνομία για χαλαρότητα. Κι ας ξεπεράσουμε ότι ακόμη μια φορά ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ καθορίζεται από την πίεση του Μπόμπολα και του Αλαφούζου και όχι από την απόγνωση του λαού, των ίδιων των μελών του και των φίλων του. Επί 24 ώρες τα ΜΜΕ κρώζουν “αν είναι δυνατόν” για την εισβολή στο Πεντάγωνο. Και αντί η αριστερά να απαντήσει με ένα στεντόρειο “άμετε στο διάολο”, κάθεται και προβληματίζεται για το πώς έγινε δυνατόν κάτι τέτοιο και παραδέχεται ότι οι αντιδράσεις των απλήρωτων εργατών είναι ...υπερβολικές. Ας πάμε στο ψητό.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εισαγωγή. Αν υπάρχει "ψητό" το οποίο να παραμερίζει σε σημασία τις δηλώσεις περί "χαλαρής στάσης", την μη υποστήριξη των εργαζομένων που χτυπιούνται από την αστυνομία, την ενσωμάτωση στον λόγο των αστικών ΜΜΕ και την περιφρόνηση των αισθημάτων "του λαού", τότε πρέπει να είναι ένα πολύ εντυπωσιακό "ψητό." Γιατί βέβαια, αυτά τα οποία παρουσιάζονται εδώ ως απλά επιφαινόμενα, δευτερεύουσας σημασίας λεπτομέρειες, αποτελούν για μας τους υπόλοιπους ουσιώδεις ενδείξεις του πραγματικού χαρακτήρα της σοσιαλδημοκρατίας όπως αυτός αναδείχθηκε από την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα από τους Λένιν και Λούξεμπουργκ.
Για να περάσουμε λοιπόν στο κατά Λαζαρίδη "ψητό":
Η ουσία δεν είναι ότι ο Σκουρλέτης είναι πολύ λίγος, όπως επαναλαμβάνουν διάφοροι σύντροφοι, εννοώντας εμμέσως ότι “δεν κάνει” ή “δεν μπορεί”. Ούτε φυσικά ότι ο Σκουρλέτης δεν κατανοεί ότι άλλη είναι η μαχητικότητα ενός αριστεριστή, εξαρχειώτη ή φοιτητή που σνιφάρει κάθε τρεις και λίγο χημικό και έχει συνηθίσει την εικονική σύγκρουση στα λουλουδάδικα, και άλλη ενός απεγνωσμένου πατέρα, απλήρωτου επί τρεισήμισι χρόνια, που κατεβαίνει στο δρόμο επειδή το παιδί του πεινάει. Ας με συγχωρήσουν οι καλοί μου σύντροφοι, αριστεριστές, εξαρχειώτες και φοιτητές, αλλά ένας τέτοιος πατέρας είναι πολύ πιο επικίνδυνος και αποφασισμένος.  
Η ουσία επίσης δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε, ότι έγινε ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή και κάτι χειρότερο, ότι καλεί τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους απεργούς, ότι επιτέλους αποκάλυψε το πραγματικό αντιδραστικό του πρόσωπο, ότι έπεσαν οι μάσκες του ρεφορμισμού, ότι αποκαλύφθηκε το στυγνό προσωπείο του κυβερνητισμού, ότι τέρμα πια οι αυταπάτες και τα γνωστά.
Το σασπένς χτυπάει ταβάνι. Αν δεν είναι τίποτε από τα προαναφερθέντα η ουσία, δεν είναι επίσης ούτε ότι αποκαλύφθηκε ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ότι "έπεσαν οι μάσκες του ρεφορμισμού", ούτε ότι "αποκαλύφθηκε το στυγνό προσωπείο του κυβερνητισμού" "και τα γνωστά" (γνωστά για ποιους; για το 27% "αριστερών" που τον ψήφισαν;). Ο Λένιν ο ίδιος θα σήκωνε τα χέρια ψηλά· αν αυτά δεν είναι η ουσία της έχθρας προς την σοσιαλδημοκρατία και της αδήριτης κριτικής σε αυτή, τότε ποια είναι; Τι παραπάνω έγκλημα από αυτά έχει διαπράξει που τα κάνει όλα αυτά να χλομιάζουν, να περνούν στην ασημαντότητα; Μήπως εμείς οι κομμουνιστές είμαστε τελικά πολύ "σοφτ" με τον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως ο κύριος Λαζαρίδης θα ξεπεράσει σε σφοδρότητα αποκαλύψεων τον Βλαδίμηρο; Για να δούμε:
Η ουσία είναι χειρότερη από την πρώτη περίπτωση και σοβαρότερη από τη δεύτερη. 
Και βρίσκεται σε αυτό που επαναλαμβάνεται εδώ και μέρες από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ: Εξελίσσεται σχέδιο αντιδημοκρατικής εκτροπής. Κυοφορούνται ραγδαίες εξελίξεις. Διάφορα σκοτεινά κέντρα δεν θέλουν ομαλές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει “όλες οι αντιδράσεις να πάρουν μορφή δημοκρατικής ανατροπής της κυβέρνησης”. Οι λίστες και η ονοματολογία παίζουν ρόλο αποσταθεροποίησης. Επεμβαίνουν ξένα και ντόπια κέντρα, η κατάσταση είναι περίπλοκη, θέλει προσοχή, πολύ προσοχή, πάρα πολύ προσοχή κοκ. 
Περιέργως, αντίστοιχους φόβους έχει και το αστικό επιτελείο: Ο Σαμαράς καταγγέλλει σχέδιο αποσταθεροποίησης και μιλά για το λόμπι της δραχμής. Ότι βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συντονισμένης επίθεσης. Ο Βενιζέλος αποκάλυψε επίσης σχέδιο συντονισμένης επίθεσης ενάντια στον εαυτό του, δηλαδή ενάντια στη χώρα, στην πατρίδα, στους θεσμούς, στη δημοκρατία και στο πολιτικό σύστημα (διότι όλα αυτά αποτυπώνονται στο πρόσωπό του). 
Στοιχεία αλήθειας υπάρχουν σε όλα τα παραπάνω: Υπάρχει αποσταθεροποίηση (με ή χωρίς σχέδιο), υπάρχει επιχείρηση πολιτικής αναμόρφωσης (με ή χωρίς λίστες), χρειάζεται και προσοχή.
Τι είναι χειρότερο από την πρώτη περίπτωση και σοβαρότερο από την δεύτερη (δεν είμαι σίγουρος ποιες είναι οι δύο περιπτώσεις, αν είναι δύο, και πώς είναι δύο);
Είναι ότι "επαναλαμβάνεται εδώ και μέρες από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ" ότι εξελίσσεται σχέδιο αντιδημοκρατικής εκτροπής.  

Μάλιστα.

Κατ' αρχάς, πρέπει να έχει καλύτερη πληροφόρηση ο σύντροφος. Γιατί εγώ ξέρω ότι το Left.gr, ό,τι πιο επίσημο ως φορέας του κόμματος μετά την Αυγή, κάγχαζε για τις φήμες πραξικοπήματος του συγκροτήματος Λαμπράκη μόλις στις 29 Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους. Και για να πω την αλήθεια, πουθενά δεν έχω δει από "κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ" ότι "εξελίσσεται σχέδιο αντιδημοκρατικής εκτροπής." Ψέμματα έλεγε λοιπόν το Left.gr ότι αυτά είναι δεξιές μπούρδες; Ας είμαστε πάρα πολύ κακοί και ας υποθέσουμε ότι έλεγε ψέμματα, και ότι ο κύριος Λαζαρίδης, που προφανώς γνωρίζει τους "κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ" καλύτερα από μένα, λέει την αλήθεια.
Αλλά μια στιγμή!
Για τις αρχές Δεκεμβρίου μετατίθεται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που προγραμματιζόταν για τον Νοέμβριο σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Καλεί όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να συγκεντρώσουν στις επόμενες εβδομάδες τις δυνάμεις τους στο καθήκον «να σταματήσουμε τα μέτρα – φαρμάκι της κυβέρνησης και της τρόικας, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς που την εκφράζουν» 
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει : "Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποστηρίζει αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις «υποδοχής» της κ. Μέρκελ και καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τη νεολαία στην απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων και στο συλλαλητήριο της Τρίτης 9/10 στη μία το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Όπως και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων τη Δευτέρα 8/10 στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί τον κόσμο του, όλους τους ανθρώπους που πλήττονται από την αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτική κυβέρνησης – τρόικας, να βγουν στους δρόμους και τις πλατείες. Να μην περάσουν τα μέτρα, να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων, να φύγει η κυβέρνηση της καταστροφής".
Όταν ένα κόμμα επαναλαμβάνει ανεπίσημα ότι εξελίσσεται σενάριο "αντιδημοκρατικής εκτροπής" δεν καλεί επίσημα τον κόσμο του να κατέβει στους δρόμους για να ανατρέψει την κυβέρνηση κύριε Λαζαρίδη μου. Διότι είτε πράγματι πιστεύει το κόμμα  αυτό ότι εξελίσσεται όντως τέτοιο σενάριο και τότε δεν ανακαλύπτει τον κίνδυνο στους ναυπηγούς αλλά τον ξεχνά όταν πρόκειται για δικές του μαζικές πρωτοβουλίες, είτε δεν το πιστεύει και άρα δεν το διαδίδει. Όπως και να 'χει, εγώ τον μοναδικό που είδα να διαδίδει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει κάτι τέτοιο είστε εσείς. 

Εσείς άλλωστε είστε που γράφετε ότι "υπάρχουν στοιχεία αλήθειας" στο σενάριο που εσείς λέτε ότι είναι το σημαντικό και σοβαρό στοιχείο στις δηλώσεις Σκουρλέτη.





Λέτε επίσης ότι είναι "περίεργο" που και το αστικό επιτελείο κάνει λόγο για εκτροπή. Όχι, θα μου επιτρέψετε, για το αστικό επιτελείο δεν είναι καθόλου περίεργο, το περίεργο (για το ακροατήριό σας) θα ήταν να το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα το οποίο ως τώρα εσείς λέτε, αν και ταυτόχρονα ισχυρίζεστε πως "έχει στοιχεία αλήθειας." 
 Συνεχίζει ο κύριος Λαζαρίδης: 
Το πρόβλημα με τις δηλώσεις Σκουρλέτη είναι [...] η συλλογικά αποφασισμένη εμμονή στην αντιπολιτευτική τακτική του ώριμου φρούτου, των ομαλών πολιτικών εξελίξεων, της μακροημέρευσης Σαμαρά, της αναβολής της ενδεχόμενης (και ζητούμενης) πολιτικής ανατροπής. 
Για αυτά εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Όχι για το αν έπεσε το προσωπείο του και καλεί τα ΜΑΤ να ματοκυλάνε τους εργαζόμενους. 
Αλλά για την “αυθορμήτως” πολλαπλασιαζόμενη αφήγηση της “εκτροπής” και της “αποσταθεροποίησης”. 
Αν όμως εκτιμάς ότι υπάρχει σχέδιο αντιδραστικής εκτροπής, δεν καλείς το λαό να κάτσει ήσυχα μην εξαγριώνει τους αντιδραστικούς. Δεν του ζητάς να μην δίνει αφορμές. 
Το εντελώς ανάποδο: Βγαίνεις στο δρόμο μαζί με το λαό και μπουκάρεις εσύ στα υπουργεία (λέμε τώρα), για να υπάρξει προοδευτική, λαϊκή, αντισυστημική ανατροπή. Δεν περιμένεις τις ευρωεκλογές του 2014 ελπίζοντας σε κλίμα εθνικής ενότητας, πολιτικού πολιτισμού και δημοκρατικής ομοψυχίας. Διότι έτσι ούτε καν στο 2013 δεν θα φτάσουμε, κι αν φτάσουμε, ο λαός θα είναι εξοντωμένος και η αριστερά στη γωνία.
Ο κύριος Λαζαρίδης ξέρει γιατί εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εγκαλείται επειδή έπεσε το προσωπείο του ως αστικού κόμματος αλλά επειδή δεν "βγαίνει στο δρόμο μαζί με το λαό." 
Αλλά κύριε Λαζαρίδη μου, εσείς εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και αγνοείτε αυτό που εμείς θεωρούμε ουσιαστικό, επιμένοντας εντελώς αυθαιρέτως ότι είναι δευτερεύον. Και το αστείο είναι ότι κριτικάρετε τον ΣΥΡΙΖΑ...για αυτό που ήδη ανακοίνωσε ότι θα κάνει -- πάντα στα όρια του "λέμε τώρα", ταλεμιάν, μπλοφέξ, κλπ, ξέρετε εσείς.

Το αστείο λοιπόν είναι ότι αφού προσπερνάτε τεράστια και κεφαλαιώδη ζητήματα ως απλά επιφαινόμενα, καταλήγετε στο να πείτε ότι το μεγάλο θέμα είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ ευθαρσώς ανακοίνωσε ότι είναι στις προθέσεις του, και δη με όρους "λέμε τώρα". Δηλαδή, ότι κάνατε το Έβερεστ λόφο και τον λόφο Έβερεστ.
Γιατί, κύριε Λαζαρίδη μου; Γιατί πετάτε στάχτη στα μάτια με τα περί "εκτροπής" που εσείς ο ίδιος βάλατε στην εικόνα, μετά τα βγάλατε από την εικόνα, και μετά καταλήξατε στα γνωστά λαφαζανέικα, κύριε Λαζαρίδη μου;
Και να σας πω και κάτι κύριε Λαζαρίδη μου; Εγώ να τα προσπεράσω όλα και να δεχτώ ότι το σοβαρό της υπόθεσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει τις φήμες των αστικών κομμάτων περί εκτροπής. Ναι. Αλλά τι είδους κόμμα το κάνει αυτό κύριε Λαζαρίδη μου, παρεξόν ένα κόμμα ψευδεπίγραφα "αριστερό", αστικού χαρακτήρα, αντεργατικό, ένα κόμμα που επιδιώκει την παγίωση της αστικής εξουσίας, δηλαδή όλα εκείνα τα πράγματα που εσείς λέτε ότι δεν είναι το "ψητό;"

Από πού και ως πού, κύριε Λαζαρίδη μου, είναι δηλαδή "είτε/είτε" το σχήμα; Από πού και ως πού ένα κόμμα που καλλιεργεί τον φόβο της "εκτροπής" δεν είναι ταυτόχρονα ένα κόμμα που υπηρετεί το αστικό συμφέρον νομιμοποιώντας την βία κατά των εργατών;  Δεν έχετε ματακούσει για την ύπαρξη τέτοιας τάσης στην σοσιαλδημοκρατία σε καιρό καπιταλιστικής κρίσης;
Ποιον πάτε να κοροϊδέψετε κύριε Λαζαρίδη μου, και γιατί; Γιατί ξηγιέστε έτσι; Το ξέρετε, φαντάζομαι, κύριε Λαζαρίδη μου, ότι εμείς δεν χάφτουμε μύγες όταν μας μιλούν οι επιτήδειοι. Οπότε, ποιον πάτε να εξαπατήσετε; Μια χούφτα νεαρά παιδιά που πιστεύουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Τι σας έφταιξαν;
 

1 σχόλιο:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.