3 Οκτωβρίου 2012

Κανονισμός ΕΕ 2004/2003: Ο περί χρηματοδότησης κομμάτων και συνδεομένων Ινστιτούτων από την ΕΕ

Ο κανονισμός ΕΕ 2004/2003 είναι δεσμευτικός τόσο για τα Ινστιτούτα που συνδέονται με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) και λαμβάνουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, (βλέπε αναφορά στον κανονισμό στους ισολογισμούς του Transform Network, όπου ανήκει το Ινστιτούτο "Νίκος Πουλαντζάς" και το Ίδρυμα "Ρόζα Λούξεμπουργκ"), όσο και για τα κόμματα που απαρτίζουν το ΚΕΑ. Ακολουθούν ορισμένα βασικά άρθρα του:
Άρθρο 2:
Για τους σκοπούς αυτού του κανονισμού:
[...]
3. "Πολιτικό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο" [πχ ΚΕΑ] σημαίνει ένα πολιτικό κόμμα ή μία συμμαχία πολιτικών κομμάτων που ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3.
4. "Πολιτικό ίδρυμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο [πχ Transform Network]  σημαίνει μια οντότητα ή ένα δίκτυο οντοτήτων τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα σε ένα κράτος-μέλος, συνδέονται με ένα πολιτικό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και το οποίο μέσα από τις δραστηριότητές του, μέσα στους στόχους και τις βασικές αξίες που αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποβαστάζει και συμπληρώνει τους στόχους του πολιτικού κόμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιτελώντας, συγκεκριμένα, τα ακόλουθα καθήκοντα:

-την παρατήρηση, ανάλυση και την συνεισφορά στην συζήτηση για ζητήματα της ευρωπαϊκής δημόσιας πολιτικής και για την διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης

[...]

-την λειτουργία ως πλαίσιο για τις εθνικές πολιτικές οργανώσεις, τους ακαδημαϊκούς και άλλους σχετικούς δράστες για να συνεργαστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

5. "Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση" σημαίνει κονδύλια μέσα στα πλαίσια του άρθρου 108 (1) του κανονισμού (EC, Euratom) No 1605/2002 (εφεξής αναφέρεται ως ο Οικονομικός Κανονισμός).
Άρθρο 3:
1. Το πολιτικό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να ικανοποιεί τις πιο κάτω προϋποθέσεις:
[...]
(γ) Να τηρεί, στο πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, και την εξουσία του δικαίου.
2. Το πολιτικό ίδρυμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να ικανοποιεί τις πιο κάτω προϋποθέσεις:
[...]
(γ) Να τηρεί, στο πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, και την εξουσία του δικαίου.
[...]
Άρθρο 5:
Επαλήθευση
[...] 
2. Σε ό,τι αφορά το άρθρο 3 (γ) [...] το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα επαληθεύει, δια της πλειοψηφίας των μελών του ότι η εν λόγω προϋπόθεση πληρούται από ένα πολιτικό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

[...]

3. Εάν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ανακαλύψει ότι οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις οι οποίες αναφέρονται στα άρθρα 3 α, β, και γ, δεν πληρούται πλέον, το συναφές πολιτικό κόμμα χάνει εξαιτίας αυτού το στάτους του και αποκλείεται από την χρηματοδότηση σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό.

[...]

4. Η δεύτερη παράγραφος ισχύει, mutatis mutandi, για τα πολιτικά ιδρύματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Άρθρο 13:

[...]

Ο κανονισμός αυτός είναι δεσμευτικός στο σύνολό του και είναι άμεσα εφαρμόσιμος σε όλα τα κράτη-μέλη.
-------
Το Lenin Reloaded μετέφρασε τον κανονισμό και εύχεται στους απανταχού ΣΦΥΡΙΖΑΙΟΥΣ, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, παρατρεχάμενους και κλητήρες καλή ανατροπή και ουρές κορόϊδων που να τους παίρνουν σοβαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.