9 Μαΐου 2012

Εδώ υπήρχε η Κάνδανος

Κάνδανος Χανίων. Οι Ναζί δεν άφησαν ούτε πέτρα πάνω στην πέτρα.
Μίλαγα, αρκετές μέρες πριν από τις εκλογές, με έναν πολύ καλό παιδικό φίλο, τον οποίο οι συγκυρίες και κυρίως οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, έχουν τοποθετήσει πολλά χιλιόμετρα μακριά μου. Η κουβέντα ήταν γύρω από τις εκλογές και η απογοήτευση του φίλου μου μεγάλη.

Τις τελευταίες δυο - τρείς εκλογικές αναμετρήσεις, το συγκεκριμένο άτομο, παραδοσιακός ψηφοφόρος της ΝΔ, προερχόμενος από συντηρητική οικογένεια, δήλωνε άκρως απογοητευμένος από το "κόμμα του", έφτανε δε στο σημείο να μου δηλώνει ότι θα ψηφίσει κκε, ασχέτως αν δε συμφωνεί σε τίποτα (δε θέλει κομμουνισμό βρε αδερφέ) μόνο και μόνο για να αντιδράσει. Η κουβέντα συνήθως κρατούσε ώρες.

Στο τελευταίο τηλεφώνημα, τον ρώτησα τρεις φορές τι θα ψηφίσει. Θα μπορούσε κάλλιστα να μου πει ψέμματα (εξάλλου δεν τον είχα απέναντί μου, οπότε δε θα καταλάβαινα εύκολα ότι μου λέει ψέμματα) αλλά δεν το έκανε. "Θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή. Τους έχω σιχαθεί όλους. Να μπει η ΧΑ στη βουλή να τα κάνει όλα πουτ@ν@"

...Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες...



Κόντεψε να μου πέσει το ακουστικό από το χέρι. Είχαμε να μιλήσουμε κάμποσο καιρό. Ωστόσο, αποκλείεται να έγινε νεοναζί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τι διάολο.

"Ποιους όλους βρε Γ? Μια ζωή τους ίδιους ψηφίζεις."

Ακολούθησε μία μαραθώνια συζήτηση από το τηλέφωνο (αναμένω με ανησυχία τον επόμενο λογαριασμό). Ανάμεσα σε όλα τα άλλα του ανέφερα τις θέσεις της ΧΑ για τις γυναίκες. Θορυβήθηκε.
Στο τέλος μου είπε ότι δεν θα πάει καν να ψηφίσει. Ωστόσο, δεν το θεωρώ επιτυχία αυτό.

Γιατί σας λέω αυτή την ιστορία? Γιατί δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι που πήρε η ΧΑ αντιστοιχούν σε ανθρώπους που κατανοούν επακριβώς τι ψήφισαν.
Ωστόσο η ελαφρότητα με την οποία ψήφισαν ένα τέτοιο κόμμα, είναι από μόνη της επικίνδυνη για το μέλλον.

Το μνημείο του ολοκαυτώματος στα μαρτυρικά Καλάβρυτα 
Διαβάζω για τις 200 τόσες ψήφους που πήρε η ΧΑ στην πόλη των Καλαβρύτων..και απορώ.
Όποιος επισκέπτεται την περιοχή, ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλει να δει, είναι το επιβλητικό μνημείο λίγο έξω από την πόλη.
Το ίδιο και στο Δίστομο. Μόνο η Κάντανος δείχνει να "ξεφεύγει", με μόλις 5 ψήφους (αν θυμάμαι καλά).

Έχουν περάσει μερικές μέρες και έχω συνέλθει από το πρώτο σοκ, το οποίο είχε να κάνει αποκλειστικά με το ποσοστό της ΧΑ. 'Έχω βάλει, νομίζω, τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις μέσα στο μυαλό μου.

Ήδη υπάρχει μία μεγάλη κατακραυγή γύρω από την ΧΑ (φυσικά δεν αναφέρομαι στις υποκριτικές κορώνες των καναλιών) και νομίζω ότι πολλοί από αυτούς που την στήριξαν, μάλλον θα το ξανασκεφτούν. Ακόμη και η διακωμώδηση, για όσους παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνει τη δουλειά της. Εγώ προσωπικά δε μπορώ να αστειευτώ με κάτι τέτοιο.

Οι επόμενες κινήσεις στην ΝΔ θαρρώ πως θα έχουν ως στόχο -ανάμεσα σε άλλα- να ανακαταλάβουν το ποσοστό της ΧΑ που τους αντιστοιχεί (επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο, λόγω του προσωπικού βιώματος που σας ανέφερα πριν). Το ποσοστό που αντιστοιχεί στο Λάος, δεν ξέρω τι θα απογίνει.

Ωστόσο υπάρχει και ένα τρίτο κομμάτι, το οποίο πιστεύω ότι προέρχεται από συμπολίτες μας που δεν έχουν καμία σχέση με τους δύο προηγούμενους χώρους. Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα. Είναι μόνο τυφλή αντίδραση στο βιωτικό επίπεδο τους που καταποντίζεται? Ψάχνουν εύκολα εξιλαστήρια θύματα στα πρόσωπα των οικονομικών μεταναστών, που πληρώνουν συλλήβδην την παραβατικότητα που αντιστοιχεί σε ένα τμήμα εξ αυτών? Μήπως η δομή και η δράση ενός φασιστικού μορφώματος προσφέρει ένα τελείως απλοϊκό σύστημα  ιεραρχίας, το οποίο μπορεί εύκολα να κατανοήσει ένας εγκέφαλος, να ενταχθεί και να νιώσει ότι ανήκει κάπου? Είναι το "στρατιωτικό στυλ" (όπως λέει και ο φίλος Yuri) που προκαλεί ένα περίεργο είδος δέους σε ορισμένα ηλικιακά γκρουπ (με το αντίστοιχο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, να συμπληρώσω εγώ)?

Είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς ότι μια τέτοια εκλογική άνοδος δεν είναι φούσκα, σε ένα κόμμα το οποίο δεν διαθέτει την αντίστοιχη οργανωτική ανάπτυξη και ήταν μέχρι χτες στο μηδέν και κάτι τοις εκατό. Ωστόσο ο κίνδυνος είναι ορατός και δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Γιατί αν κάτι τώρα μου φαίνεται ως μπαλόνι που θα ξεφουσκώσει - με τις κατάλληλες κινήσεις από τον παραδοσιακό δεξιό χώρο - δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η μαγιά να εξελιχτεί όλο αυτό σε κάτι πάρα πάρα πολύ δυσάρεστο στο άμεσο μέλλον. Και δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η αστική τάξη, μια χαρά θα χρησιμοποιήσει και τους νεοναζί, όταν καούν όλα τα υπόλοιπα χαρτιά που έχει στο μανίκι της. 

8 σχόλια:

  1. Εχχμμμμ μια παρατηρηση για το ...
    "Διαβάζω για τις 200 τόσες ψήφους που πήρε η ΧΑ στην πόλη των Καλαβρύτων..και απορώ..."

    Σαν Καλαβρυτα και Διστομο στις εκλογες αναφερονται 60 περιπου δημοι/κοινοτητητες που ενωθηκαν βαση του Καλλικρατικου νομου.

    ΔΕΝ αφορα μονο τον Δημο/κοινοτητα Καλαβρυτων αλλα και τους 60 δημους/κοινοτητες συνολικα.

    Και καλο ειναι καποιοι δημοσιογραφοι που το ξερουνε αυτο να το πουνε κ να μην το κανουν γαργαρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. yiok αναφερομαι στην πολη των καλαβρυτων, οχι στον δημο καλαβρυτων. τοσες πηραν

      Διαγραφή
    2. σε ολο τν δημο πηρε πανω απο 600

      Διαγραφή
    3. Δήμος Καλαβρύτων (δηλαδή Καλάβρυτα, Σκεπαστό, Κλειτορία, Λουσσοί, Παός και άλλα 60 χωριά) : 635 ψήφοι

      Παλιός καποδιστριακός δήμος Καλαβρύτων (δηλαδή Καλάβρυτα και μερικά περιφερειακά χωριά) : 282 ψήφοι

      Χωρίς να ξέρουμε τα αποτελέσματα ακόμα των επιμέρους εκλογικών τμημάτων, θεωρώ πως αναλογικά για την πόλη των Καλαβρύτων ισχύει το 200 ψήφοι περίπου !

      Διαγραφή
    4. Δηλαδή οι 200 που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στην περιοχή, ξυπνούν κάθε πρωι απέναντι απο το μνημείο του ναζιστικού ολοκαυτώματος.

      Διαγραφή
    5. OK ..δεν ηξερα τα νουμερα...αν και τωρα που βλεπω το 635 του ρεντ
      ,χτυπαει alert οτι η ειδηση κυκλοφορει με αυτο το νουμερο(635),αφηνοντας να εννοηθει οτι αφορα μονο την πολη των Καλαβρυτων.....και ετσι επαρασυρθιν :))))

      Διαγραφή
  2. Είναι φούσκα, είναι τυφλή αντίδραση.
    Την ίδια σχεδόν συζήτηση είχα κι εγώ με τον ξαδερφό μου λίγες μέρες πριν τις εκλογές (και κοντεψα να πάθω 15 εγκεφαλικά το ένα πάνω στο άλλο). Προσπάθησα να του αλλάξω γνώμη αλλά δεν ξέρω αν το πέτυχα. Δεν καταλάβαινα πως ήταν δυνατον, στην πόλη μου δεν υπάρχει ΧΑ ( και το ΚΚΕ πιάνει σχεδόν 20% στις εκλογές). Μου είπε οτι έχει φίλους ΧΑυγίτες στο facebook οτι δεν είναι φασίστες απλά "αγαπάνε την πατρίδα τους!") Κατάλαβα πως έπεσε πολύ βρώμική προπαγάνδα από 'κει...
    Σκεφτομαι τώρα τον ξάδερφο μου που στα 24 δουλεύει πακετάς, ζει με την κοπέλα του και τα βγάζει τσίμα τσίμα πέρα. Ούτε το απολυτήριο του τεχνικού λυκείου δεν καταφερε να πάρει (οχι οτι δεν μπορούσε, από νεανική επιπολεότητα κυρίως) , που προφανώς δεν έχει ιδέα για την ιστορία όχι μόνο του τόπου μας αλλά ούτε καν της οικογένειας μας...
    Ναι, ήταν πολύ εύκολο να πέσει στην παγίδα των λαϊκίστικων συνθημάτων και του δήθεν πατριωτισμού, της εύκολης λύσης του φορτώματος των προβλημάτων στους μετανάστες. Αυτός και άλλοι πολλοί όχι δεν είναι, δεν γίνανε νεοναζί σε μια μέρα... απλά πέσανε στην παγίδα ενός ακόμα αναχώματος (του πιο βάρβαρου αναχώματος δυστυχώς!)
    Το πρόβλημα τώρα είναι οτι παρόλο που η μόδα αυτή θα ξεφουσκώσει, δώσανε στην ΧΑ την ευκαιρία από μια φασιστική δολοφονική συμμορία να γίνει επίσημα κόμμα, να οργανωθεί και να επιτεθεί πολύ πιο σκληρά από πριν...
    Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ότι είπε ο από πάνω. καρμπόν ιστορία και σε μένα.

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.