9 Μαΐου 2012

Ανακατατάξεις και αναστηλώσεις στο πολιτικό σκηνικό

Είναι εμφανές πως η αστική τάξη της χώρας ελέγχει ακόμα με μια σχετική άνεση τις εξελίξεις, παρά την απρόσμενη για αυτήν, κατάρρευση του "αγαπημένου" της δικομματισμού, στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Οι δυνατότητες πολιτικών ελιγμών εκ μέρους της, σε συνδυασμό με την θολούρα των θέσεων και τον τυχοδιωκτισμό απο την πλευρά των στελεχών του Συνασπισμού (όποιος δεν το κατάλαβε ακόμα, δεν υπάρχει Συριζα, αλλά μόνο Συνασπισμός), οδηγούν τις ανακατατάξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, σε ένα κανάλι δημιουργίας των ίδιων ακριβώς πυλώνων που διαχειρίζονται την εξουσία της αστικής τάξης τα τελευταία 70 τουλάχιστον χρόνια. Σην "κεντροδεξιά" και την "κεντροαριστερά".

Παράλληλα με τις διερευνητικές εντολές των τριών τελευταίων ημερών, που αποτελούν στην ουσία ένα καλοστημένο θέατρο απο όλες τις πλευρές (καθώς απο το βράδυ της Κυριακής γνωρίζουμε πως θα πάμε εκ νέου σε εκλογές), στο παρασκήνιο εξελίσσονται ήδη οι απαραίτητες κινήσεις συσπείρωσης των θραυσμάτων του πρώην δικομματισμού.


Ο πόλος του Νεοφιλελευθερισμού

Απο την μία, η Νέα Δημοκρατία, όπως διαφαίνεται προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την σχέση της με τον Στέφανο Μάνο (Δράση), την Ντόρα Μπακογιάννη (ΔΗΣΥ), τον Γιώργο Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ), τον Θάνο Τζήμερο (Protagon ... εεε συγνώμη, Δημιουργία Ξανά), για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού κεντροδεξιού μετώπου, το οποίο θα στηριχθεί στην καθαρή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με άμεσες λύσεις αναπροσαρμογής της ελληνικής ανταγωνιστικότητας στα σημερινά δεδομένα αποσύνθεσης του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Φυσικά θα μιλήσουν για ηπιότητα μέτρων, προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης και αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα επηρρεάσουν και την ελληνική πραγματικότητα. Ερωτηματικό θα αποτελέσει η στάση των ψηφοφόρων του Καμμένου, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουν τα συμφέροντα που στηρίζουν το πολιτικό σχήμα του Καμμένου.

Ο πόλος της Σοσιαλδημοκρατίας

Απο την άλλη, ο Συνασπισμός, ήδη είχε επαφές με τον Φώτη Κουβέλη (ΔΗΜΑΡ), την Λούκα Κατσέλη (Κοινωνική Συμφωνία), τους Οικολόγους Πράσινους, την Ανταρσυα με σκοπό να αποκτήσει συμμαχίες (προεκλογικές ή μετεκλογικές) για την δημιουργία ενός Κεντροαριστερού μετώπου με άρωμα δεκαετίας `80, το οποίο θα υποστηρίζει φυσικά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με αναδιαπραγμάτευση (και όχι κατάργηση) των μνημονίων και θα προβάλλει με περίσσια υποκρισία τις κοινωνικές της "ευαισθησίες", πάνω απο τις ανάγκες των επιχειρήσεων/τραπεζών για κέρδος ... χρησιμοποιώντας για το αριστερό κοινό, μερικές σκόρπιες προτάσεις του ΚΚΕ ως δόλωμα ! Το μόνο ερώτημα που απομένει να απαντηθεί, είναι τι θα γίνει ή τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Θα συμμετάσχει, θα μεταμορφωθεί ή θα διαλυθεί ? Αν και οι πρώτες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, περι του "κυβέρνηση χωρίς ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται", δείχνουν μια προσπάθεια εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ να παγιδεύσουν τον Συνασπισμό μέσα στις ίδιες τις αντιφάσεις του ... Εξάλλου τα επίλεκτα όργανα της αστικής τάξης, βρίσκονται ακόμα μέσα στο παλιό όχημα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Συνολικά πάντως, μιλάμε για μια νέα προσπάθεια αναστήλωσης του κλασσικού διπόλου που κυβέρνησε την χώρα τα τελευταία 100 και βάλε χρόνια, το δίπολο συντηρητικών και προοδευτικών, βενιζελικών και αντιβενιζελικών, δεξιών και κέντρου, κεντροδεξιών και κεντροαριστερών ... και στο βάθος, Φρήντμαν και Κέυνς.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια συντηρητικοποίησης της κοινωνίας, απέναντι στην νέα βαθιά κρίση που θα σαρώσει την Ευρώπη (την στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει εξέλθει ακόμα από την προηγούμενη), απέναντι στην άτακτη χρεωκοπία της ελληνικής κοινωνίας και απέναντι στην ριζοσπαστικοποίηση που προβάλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Το πόσο επικίνδυνοι είναι οι τυχοδιώκτες του Συριζα, έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται, επιβεβαιώνοντας τους λόγους και τις αιτίες, για τα οποία το ΚΚΕ επέλεξε την άμεση απογύμνωση των θέσεων του οπορτουνιστικού χώρου ... καθώς το παραπάνω σενάριο αποτελεί ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στους εργατικούς αγώνες και το εργατικό κίνημα για τους επόμενους μήνες, μπορεί και χρόνια !

Δεδομένο είναι πως η ξαναζεσταμένος χαρτοπόλεμος της "Δεξιάς" με την "Αριστερά" θα επιδιώξει να συσπειρώσει το 75-80% (βάση δημοσκοπήσεων) του εκλογικού σώματος που εκφράζει ακόμα εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ώστε να λειτουργήσουν ως συμπληγάδες πέτρες για το υπόλοιπο 20-25% που εκφράζεται αντίθετο στην Ευρώπη των μονοπωλίων και των τραπεζών.

Η στάση των κομμουνιστών και του ΚΚΕ

Η αντίδραση των κομμουνιστών θα πρέπει να είναι άμεση και άκρως επιθετική, απέναντι σε όλες τις εκφράσεις του αστικού χώρου. Όλο το επιστημονικό προσωπικό του Κόμματος, θα πρέπει να αναπτύξει ξεκάθαρα τις αιτίες για τις οποίες η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την απαραίτητη συνθήκη ώστε να ισοπεδωθεί το εργατικό κόστος στην χώρα και κατ'επέκταση να χρεωκοπήσει ολοκληρωτικά ο ελληνικός λαός. Πρέπει να εξηγηθεί από όλους μας (ξανά και ξανά) γιατί δεν έχει ΟΥΔΕΜΙΑ βάση, το ψευτοδίλημμα "Ευρώπη, με ή χωρίς μνημόνιο" ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΛΛΟΝ για την χώρα, ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, είτε αυτό υφίσταται ως επίσημη συμφωνία, είτε υφίσταται μέσω απλών "μέτρων αναπροσαρμογής" όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που δεν έχουν υπογράψει Μνημόνια. Πρέπει να αναδειχθεί ο απόλυτος ταξικός χαρακτήρας της επίθεσης ενάντια στα εργατικά κεκτημένα των λαών της Ευρώπης, να καταλάβει ο ελληνικός λαός πως η επίθεση δεν προέρχεται μόνο απ'εξω, αλλά και απο τα κυρίαρχα τμήματα της εγχώριας αστικής τάξης που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο. Δεν υπάρχει διέξοδος απο την καπιταλιστική κρίση, για όλες τις κοινωνικές τάξεις ταυτόχρονα ... ή θα χρεωκοπήσουν τα μονοπώλια, ή θα χρεωκοπήσουν οι εργαζόμενοι.

Ο διεμβολισμός του ενδιάμεσου οπορτουνιστικού χώρου εκ μέρους μας, σε αυτήν φάση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την λογική μετακίνηση (βάση αντικειμενικών συνθηκών) του εκλογικού σώματος σε λιγότερο ριζοσπαστικές και ξεκάθαρα σοσιαλδημοκρατικές "λύσεις". Αυτό δείχνει σοβαρές τάσεις συντηρητικοποίησης της κοινωνίας, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν αφειδώς και από τα αστικά μέσα ενημέρωσης. Απέναντι στην φωνή του ΚΚΕ, προτίμησαν να αναδείξουν τις ψεύτικες ενωτικές επιθέσεις του Συνασπισμού, αναδεικνύοντάς τον - άθελά τους πολύ πιθανά - ως δεύτερο κόμμα.

Και πέρα απο αυτό εμφανίζεται και το μπαλαντέρ της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που μας υπενθυμίζει τις επιλογές της αστικής τάξης, εφόσον οι εξελίξεις δεν ακολουθήσουν τους στόχους του αρχικού σχεδιασμού. Και αυτό ήταν παραπροϊόν των αστικών μέσων ενημέρωσης ... Φυσικά και θέλουν την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής, όχι όμως σε αυτήν φάση. Και για αυτό θα επιδιώξουν να της κόψουν λίγο τα φτερά, μιας και η πλειοψηφία των ψήφων που κατευθύνθηκαν προς την Χρυσή Αυγή, πιθανότατα θα υποκύψει στο αριστεροδεξιό δίπολο που στήνεται. Παρ'αυτά και αυτό το φαινόμενο χρειάζεται σοβαρή αξιολόγηση.

25 σχόλια:

  1. χμμμ...εντάξει, διαφωνούμε στην ανάλυση της κατάστασης, όμως εκείνο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι κάτι πολύ πρακτικό:

    Αν (αν λέμε) στις επόμενες εκλογές βγει ένα σενάριο ΣΥΡΙΖΑ 130 (με το μπόνους) και ΚΚΕ 26. Η απάντηση θα είναι "όχι" σε κάθε πρόταση συνεργασίας;
    Το δένουμε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το δένουμε.
      Άλλωστε ο "ΣΥΡΙΖΑ" των 130 θα είναι με μέσα κατσέλιδες(?), οικολόγους(?), δημάρια(?) κτλΚτλ.
      Επανάσταση!

      Διαγραφή
    2. Yuri αν κάνουμε επίθεση φιλίας με τις θέσεις μας ίσως. Να τραβήξουμε το βαρόμετρο προς τα αριστερά. Να προβάλλουμε τις θέσεις μας περισσότερο, να τις κυνηγήσουμε.
      Αλλιώς, χρειάζεται σιδηρά υπομονή και αγώνα. Γιατί, εγώ τουλάχιστον, αν το γυρίσουμε προς σοσιαλδημικρατικές πρακτικές, θα απογοητευτώ.

      Διαγραφή
    3. και να σου προσθέσω ότι είμαι ήδη σε εκ περιτροπής καθεστώς, και αυτό δεν ξέρω ακόμα για πόσο, με κανένα άλλο έσοδο. Και μένω και μόνος. Να γλείψω τις ποδιές της ευρωπαϊκής αριστεράς για πιο φιλολαικό χρέος; Ε, δεν το κάνω.

      Διαγραφή
    4. Δεν είμαι σίγουρη αλλά νομίζω οτι και να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν παίρνει το μπόνους των 50 εδρών γιατί θεωρείται συνασπισμός κομμάτων...
      Μ.Κ.

      Διαγραφή
    5. λεπτομέρια: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμός κομμάτων δε μπορεί να πάρει το μπόνους(ή είναι πολύ δύσκολο-αδύνατο) ούτε μόνος του. Αλλά είναι τόσο λαοπλάνοι που δεν υπάρχει περίπτωση να το ξεκαθαρίσουν αντιθέτως είμαι βέβαιος θα ζητήσουν απ τον κόσμο να τους δώσει τη πρωτιά για το μπόνους στις επόμενες..

      Διαγραφή
    6. ts ευχαριστώ για την επιβεβαίωση
      δεν ήμουν σίγουρη!
      Μ.Κ.

      Διαγραφή
    7. Δε καταλάβατε καλά:
      http://www.iefimerida.gr/news/49527/%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-bonus-%CF%84%CF%89%CE%BD-50-%CE%B5%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD

      Ο ΣΥΝ δε θα κωλώσει πουθενά, θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα μπροστά στις επόμενες εκλογές.
      Τί; Χρειάζεται να συνέδριάσουν κόμματα, οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κτλ;
      Αααααχαχαχα!

      Διαγραφή
    8. Χαχαχαχα
      Καλό, ας το κάνει!
      Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο ξεμπρόστιασμά, να κατέβει και μαζί με την Κατσέλη (που έλεγε μέχρι πέρσυ οτι οι άνεργοι δεν βρίσκουν δουλειά γιατι δεν ξέρουν να φτιάχνουν σωστά το βιαγραφικό τους!) και την λοιπή σοσιαλδημοκρατία. Αν το κάνουν τα αποδείξουν περίτρανα οτι το σχέδιο της ΕΕ και του συστήματος ήταν αυτό ακριβώς. Από όλους όσους θέλει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κρατάει ακόμα ένα αριστερό προσωπείο το οποίο αν δεχτεί θα το χάσει κι αυτό..
      Ε λοιπόν αφήστε τους να ξεμπροστιαστούν αφού το θέλουν!
      Οχι εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο τους, ίσα ίσα που είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να διαχωρίσουμε ακόμα περισσότερο τις θέσεις μας από ένα τέτοιο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα που μόνο στόχο έχει να "αγκαλίασει" την αγανάκτηση του κόσμου σε μια δήθεν φιλολαϊκή διέξοδο και μετά να του πετάξει μπροστά όλα τα αδιέξοδα που αντικειμενικά θα αντιμετωπίσει ως δικαιολογία (λες και δεν ξέρανε απο πριν).... Τώρα περισσότερο απο ποτέ είναι ανάγκη να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει οτι δεν έχουμε καμία σχέση με όλους αυτούς, για να μην μας πάρει μετά η μπάλα στην κατρακύλα τους!
      Μ.Κ.

      Διαγραφή
    9. Προς Black Bidet:
      Κάποια στιγμή θα σου απαντήσω ΒΒ, απλά δεν θέλω να είναι 2 γραμμές, οπότε μπορεί να καθυστερήσει. Δυστυχώς δεν έχω πολύ και κυρίως ποιοτικό χρόνο αυτό τον καιρό. Αλλά θα προσπαθήσω να σου πω την γνώμη μου.

      Διαγραφή
    10. Yuri περιμένω να αναλύσεις το σκεπτικό σου.

      Διαγραφή
    11. Λοιπόν, για να το δούμε λίγο:
      Καταρχάς θα πρέπει να δεχθούμε ένα πράγμα που δεν έχει κατά την γνώμη μου πολυπροπαγανδιστεί: Ότι το λεγόμενο PSI ήταν η επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας, για την οποία μάλιστα πανηγύρισε δεόντως η αστική μας τάξη, κάνοντας όπως πάντα το μαύρο-άσπρο. Αυτή την στιγμή λοιπόν περιμένουμε τις επιπτώσεις που θα έχει πάνω στο λαό αυτή η χρεοκοπία που, όπως σωστά είπε η Παπαρήγα, θα είναι "ανεξέλεγκτη για το λαό, ελεγχόμενη για το κεφάλαιο". Σε αυτή την φάση βρισκόμαστε ως χώρα, σ' αυτή την φάση η αστική τάξη κάνει εκλογές, προκειμένου να διαχειριστεί αυτή την χρεοκοπία χωρίς το άγχος της μιας σύντομης εκλογικής αναμέτρησης.
      .................
      Πρώτη σημείωση:
      Η κατάσταση αυτή καμία, μα ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχει με τις αρχές του 1980, όπου τις εθνικοποιήσεις του Καραμανλή τις διαδέχθηκε ο "σοσιαλισμός" του Παπανδρέου.
      Μπορεί λαός έχει στο μυαλό του μια διαχείριση σοσιαλδημοκρατική, μια δεκαετία 1980 άνευ των "υπερβολών" της, μπορεί ο Τσίπρας να παίζει με αυτή την εικόνα παριστάνοντας τον νέο Παπανδρέου, όμως αντικειμενικά, α-ν-τ-ι-κ-ε-ι-μ-ε-ν-ι-κ-ά επαναλαμβάνω, καμία σχέση δεν έχει αυτή η εποχή με το 1980. Ό,τι κι αν γίνει νέος "Ανδρέας" δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, όσο κι αν φαντασιώνονται κάποιοι μια τέτοια επιστροφή. Όταν λοιπόν κάποιος λέει ότι δεν θέλει να επιστρέψει στην σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ του 1980, κάνει κάποιο λάθος: Δεν πρόκειται να υπάρξει ένα νέο 1980 στην σημερινή περίοδο, ούτε είναι δυνατό το σχήμα της δεκαετίας του 1980 στην χρεοκοπημένη επαναλαμβάνω Ελλάδα, ειδικά με την μορφή του "Φρίντμαν και Κέυνς".
      ...................

      Γίνονται λοιπόν εκλογές και, παρόλο το στήσιμο, τα κόμματα αναχώματα κλπ., ο κόσμος αντιδρά τόσο έντονα που δεν κατορθώνουν (μέχρι στιγμής) να μαζέψουν έστω αυτό το 151-160, που θα τους έδινε μια ανάσα.

      .................
      Δεύτερη σημείωση: Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα μ-λ κλπ. δεν είναι κόμματα-αναχώματα. Πρόκειται για χώρους ιστορικούς, που προήλθαν μέσα από ιδεολογικοπολιτική πάλη στο κομμουνιστικό κίνημα κι όχι για τεχνητά μορφώματα του συστήματος. Άλλο πράγμα το πως μπορεί να τα τοποθετήσει κανείς ιδεολογικοπολιτικά κι άλλο η αντικειμενική τους υπόσταση, η οποία δεν είναι καθόλου τεχνητή.

      Διαγραφή
    12. Όπως λοιπόν έγραψα και σε προηγούμενο post, το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου "δεν έχει καμία όρεξη να εμπλακεί σε μια συνολική ρήξη, όμως πλέον βάζει όρους, δεν είναι λευκή επιταγή". Λέει (μάλλον καθαρά) ότι θέλει να μείνει στην ΕΕ (η άλλη -η δική μου αν το θέλεις- τάση, δεν ενισχύθηκε σχεδόν καθόλου), όμως αν είναι να τον σκίσουν προτιμά να φύγει. Δέχεται λοιπόν την ρήξη, αρκεί να την θεωρήσει αναγκαία. Κι εδώ ερχόμαστε στο τι σημαίνει "μνημόνιο".

      Κατά την άποψή μου, την άποψη του Redfly, και την άποψη του ΚΚΕ
      "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΛΛΟΝ για την χώρα, ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ είτε αυτό υφίσταται ως επίσημη συμφωνία, είτε υφίσταται μέσω απλών "μέτρων αναπροσαρμογής" όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που δεν έχουν υπογράψει Μνημόνια."
      Άρα λοιπόν όποιος διεκδικήσει πραγματικά απαγκίστρωση από το μνημόνιο, ουσιαστικά τα σπάει και με το ευρώ και με το Μάαστριχτ και με την ΕΕ. Όντως μνημόνιο και Μάαστριχτ είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η μόνη ιδιαιτερότητα του μνημονίου είναι η ένταση των μέτρων, όχι η ποιότητα. Αυτό όμως δεν πείθει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ούτε τον κόσμο. Θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει ρήξη με αυτή την πολιτική, δίχως ρήξη με την ίδια την υπόσταση της ΕΕ.

      Κι εδώ είναι ένα ερώτημα:
      Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ όντως απαγκίστρωση από το μνημόνιο; Κι ακόμη πιο πέρα: Θέλει ο λαός απαγκίστρωση από το μνημόνιο; Όντως έχει φτάσει σε ένα όριο που θέλει απλά μια αφορμή, ένα "όχι" της Κομισιόν ή της ΕΚΤ για να αποτινάξει ζυγούς δεκαετιών; Αν το θέλει και το διεκδικήσει πραγματικά, τότε η ταξική πάλη θα οξυνθεί στο έπακρο, με άγνωστη έκβαση, γιατί ως γνωστόν η αστική μας τάξη έχει κάνει τις επιλογές της.
      Βασικό της όπλο μάλιστα θα είναι αυτό που ΗΔΗ έχει "πετύχει": Η χρεοκοπία. Αν δεν βρεθεί άλλη διέξοδος, το πιο πιθανό είναι να επιχειρήσει να ρίξει τον κύριο όγκο και κυρίως τις ευθύνες της δικής της χρεοκοπίας πάνω στην λεγόμενη "αριστερή κυβέρνηση" κι όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό και τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν σε μια τέτοια περίπτωση.

      Όμως, ούτε "δίκη προθέσεων" μπορεί να κάνει κανείς και να αποστασιοποιηθεί, ούτε να πει "δεν με αφορά" από την στιγμή και ΑΝ ο λαός επιλέξει μια τέτοια πορεία ρήξης με τις επιλογές της άρχουσας τάξης και του ιμπεριαλισμού.
      Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για όλο το κόσμο και κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει το παγώνι με το φόβο της αποτυχίας. Έτσι κι αλλιώς ό,τι κι αν γίνει θα έχει επιπτώσεις (ΚΑΙ πολιτικές) πάνω σε όλους. Διάβασα τον TRASH αν θυμάμαι καλά και ειλικρινά θεωρώ ότι είναι εκτός πραγματικότητας όταν λέει ότι μετά την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ θα ανακάμψει. Πολύ δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο όταν η αστική τάξη θα πει "Κοιτάξτε, ένα-δυό μήνες ήρθαν οι αριστεροί κι ο κόσμος έπαθε αυτό κι εκείνο και το άλλο. Θα τους ξαναβγάλετε σε χειρότερη έκδοση για...ακόμη χειρότερα αποτελέσματα;"

      Και τότε τι θα πει το ΚΚΕ; "Εγώ δεν είμαι αριστερό" που λέει τώρα;
      Πολύ δύσκολα θα πείσει, ειδικά αν έχει αφήσει την κατάσταση στην τύχη της ή ακόμη χειρότερα την έχει υπονομεύσει, υιοθετώντας π.χ. τις τρικλοποδιές του ΣΕΒ καλή ώρα.

      Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ δώσει κάποιες εγγυήσεις ότι θέλει να δώσει αυτό τον αγώνα, κατά την γνώμη μου πρέπει να στηριχθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κι όχι να του σκάβεται ο λάκκος επενδύοντας στην αποτυχία του.

      Διαγραφή
  2. Το πρόβλημα είναι στην τελευταία παράγραφο.
    Οχι μόνο δεν διεμβολίσαμε εμείς τον ενδιάμεσο με τους οπορτουνιστές χώρο, αλλά ήδη ο αέρας βρωμάει '81. "ψηφίζουμε Τσίπρα για να κυβερνήσει η αριστερά", και μάλιστα από συνεπείς ψηφοφόρους του κόμματος. Αυτό σε συνδιασμό με την οραγανωτική ανοδο των χιτλερικών που θα πριμοδωτηθεί και με τα κοινοβουλευτικά (εκτός των άλλων) κονδύλια, αλλά και τις ήδη ξεθαρρεμένες φωνές που μιλάνε για ταυτόχρονη απονομιμοποίηση ΚΚΕ-ΧΑ στο όνομα της ..."δημοκρατίας" δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό στο οποίο πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε. Εφόσον αντέξουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, και με δεδομένη (για εμένα) την περεταίρω αποσάρθρωση της σοσιαλδημοκρατίας (και τον ΣΥΝ εννοόντας εφόσον κυβερνήσει) μπαίνουμε κατά πάσα πιθενότητα σε επαναστατική περίοδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "ψηφίζουμε Τσίπρα για να κυβερνήσει η αριστερά", και μάλιστα από συνεπείς ψηφοφόρους του κόμματος.

      Αφιερωμένο πε τους. Απλά για να μην πουν ότι "δεν ήξεραν."

      http://leninreloaded.blogspot.com/2012/05/do-you-love-me-like-i-love-you.html

      Διαγραφή
  3. Συμφωνω με τον ΤRASH το θεμα ειναι να αντεξουμε δυνατα το επομενο διαστημα που ο Συριζα(και μαζι και ολος ο μηχανισμος των ΜΜΕ)θα εντεινει την υποτιθεμενη επιθεση φιλιας για την κυβερνηση της Αριστερας.Ειναι ολοφανερο πως θελουν να εξαφανισουν το ΚΚΕ ωστε μετα την αποτυχια της κυβερνησης Τσιπρα να περασουν στον λαο οτι ολοι ιδιοι ειναι την ειδατε και την αριστερα κλπ.Πρεπει με ολες μας τις δυναμεις να εξηγησουμε οτι η προταση του Τσιπρα για φιλολαικη πολιτικη εντος ΕΕ με τα μεσα παραγωγης στο κεφαλαιο ειναι καθαρη απατη που απλα θα απογοητευσει το λαο!Ειδικα σε περιοδο κρισης οι καπιταληστες θα μας λιανησουν χωρις οργανωνενη αντισταση στους τοπους δουλειας με κυβερνηση ροζ μπλε η οτι αλλο θες....Το θεμα ειναι να καταφερουμε να συνεχισουμε την ανασυνταξη του κινηματος στους τοπους δουλειας,παρολη την απογοητευση απο το εκλογικο αποτελεσμα το τωρινο η ακομα του Ιουνιου που δυστηχως προβλεπω να ειναι ακομα χειροτερο.Εχουμε την αληθεια με το μερος μας,θα αντεξουμε στα δυσκολα ανθρωπο τον ανθρωπο να εξηγησουμε οτι υπαρχει ελπιδα η λαικη εξουσια και οχι ο Τσιπρας ο Ολαντ και καθε απατεωνας σοσιαλοδημοκρατης!Πρεπει να βοηθησει ομως και το κομμα.Οι διαδικασιες της επεξεργασιας του εκλογικου αποτελεσματος να γινουν αμεσα να γινει αμεσα προσπαθεια ανασυνταξης του ηθικου των μελων,οπαδων και φιλων του κομματος.Να ανοιξουμε γρηγορα τις διαδικασιες αντικαταστασης της Συντροφισσας που εγω προσωπικα θεωρω υπερεπιτυχημενη εως τωρα αλλα θελουμε καινουργιο αερα στα πανια μας να στρεψουμε τα φωτα στο κομμα ωστε να περασουμε πιο δυναμικα την αληθεια μας και την προταση εξουσιας μας!Αν καταφερουν να βαλτωσουν το κομμα μας θα βαλτωσουν και οι αγωνες του λαου μας για αυτο καιγοντε να μας στριμωχνουν,αυτο πρεπει να περασουμε στον κοσμο να αντιστρεψουμε την επιθεση συνεργασιας με επιθεση επιχειρηματων για το αδιεξοδο της σοσιαλοδημοκρατιας του Τσιπρα που οι προτασεις του γινονται δεκτες μεχρι και απο το ΣΕΒ!Αν αντεξουμε συντροφοι που ειμαστε υποχρεωμενοι στα παιδια μας να αντεξουμε θα μπορεσουμε να πεισουμε το λαο για το δικιο μας και τον μονοδρομο του σοσιαλισμου!Αλλιως στην Επιφανεια θα βγει σκουληκιασμενος ο Φασισμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα όμως είναι τεράστιας σημασίας. Μέσα σε μόλις 2,5 μόλις χρόνια περίπου 3 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το περίπου το 30% των Ελλήνων, άλλαξαν εκλογική τοποθέτηση επιλέγοντας μα διαφορετική και τις περισσότερες φορές πιο ριζοσπαστική πολιτική επιλογή.
    Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί η οικονομική κρίση καθημερινά οξύνεται και κτυπάει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων.
    Πως συνέβη αυτό; Με την συνεχή προσπάθεια ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο που ενημερώνουν και μάχονται στην πρώτη γραμμή των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
    Δεν γνωρίζουμε ακόμη την τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ιστορία ξεκίνησε να γράφει ένα νέο κεφάλαιο… Είναι αδύνατο να προβλέψουμε τον χρόνο και την πρόοδο της επανάστασης. Κυριαρχείται από τους δικούς της μυστηριώδεις νόμους (Β. Ι. Λένιν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια μκρη παρατηρηση. Αν υπαρξει αλλαγη ηγεσιας στο ΚΚΕ τωρα, και ειδικα ενοψει επαναληπτικων εκλογων, θα μεταφραστει απο τα μεσα ως προσπαθεια να μετριασουμε την αποτυχια, τριγμοι στο εσωτερικο του κομματος και οι λοιπες χαζομαρες. Η αλλαγη ηγεσιας πρεπει να γινει στο τακτικο συνεδριο, η εστω σε ανυποπτο χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά διαβάζοντας το βιβλίο «Αριστερισμός» βρήκα την περίπτωση που στην Αγγλία όταν η κυβέρνηση παίζονταν μεταξύ Χεντερσον και Σνόουντεν απ τη μια και Λοϋδ Τζωρτζ μες τους συντηρητικούς απ τη άλλη πλευρα.

    Ο Λένιν εκεί περιγράφει πως η στάση των κομμουνιστών πρέπει να είναι η συνεργασία μαζί τους (Χεντερσον - Σνόουντεν) χωρίς όμως να κάνουν καμιά έκπτωση στις ιδέες τους

    Χαρακτηριστικά λέει πως πρέπει να επιβληθεί από τους κομμουνιστές στους «Τσιπρες» της εποχής να νικήσουν τις εκλογές.

    Φυσικά όλο αυτό δεν το κάνει από αγάπη προς τους οπορτουνιστές, αλλά για να τους ξεμπροστιάσει στο τέλος.

    Μπορεί κάποιος παρακαλώ να μου εξηγήσει γιατί το ΚΚΕ δεν κάνει αυτό το πράγμα σήμερα.

    Έχω «σπάσει» το κεφάλι μου και δε μπορώ να βρω κάποια λογική εξήγηση.

    Ευχαριστώ!

    Γιάννης απο Λαρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια δυνατή εξήγηση είναι πως μας έχει φάει σήμερα η υπερβολικη τιμιότητα ...

      Μια άλλη βέβαια είναι πως ίσως οι συνθήκες είναι διαφορετικές και πως δεν υπάρχει περίπτωση να σε αφήσουν να μπεις στην κυβέρνηση εξ'αρχης. Διότι ασχετως εαν σου κάνουν επιθέσεις ενοτητας οι Συριζαίοι, μολις τους πεις "ωραια, συμμετασχω στην κυβέρνηση, εφοσον όμως ξεκινήσουμε τις διαδικασίες αποδέσμευσης απο την Ευρωπαϊκή Ένωση",θα σου δειξουν την εξωπορτα. Βεβαια τωρα που το σκεφτομαι, ισως το παραπανω δεν θα ηταν κακη κινηση.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς αυτό το τελευταίο λέει και ο Λένιν πως οι κομμουνιστές θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο όφελος γιατί οι «Τσιπρες» θα έχουν δείξει τη σαφή προτίμηση τους προς τους δεξιούς αστούς απορρίπτοντας τελικά την συνεργασία με το ΚΚ.

      Το διαβάζω και κοντεύω να τρελαθώ απ την αδυναμία μου να καταλάβω γιατί το ΚΚΕ δεν κάνει κάτι τέτοιο σήμερα.

      Γιαννης

      Διαγραφή
  7. Η κυβερνηση Τσιπρα θα σχηματιστει .Δεν χρειαζεται να παρει το ρισκο της ταυτιση μαζι της το ΚΚΕ.
    Ειναι επιλογη της αρχουσας ταξης να (βλεπε δηλωσεις προεδρου ΣΕΒ) μια κεντροαριστερη κυβερνηση παρα μια κεντροδεξια που δεν θα τραβουσε.
    Αλλες οι εποχες απο τοτε που ειπε οτι ειπε ο Λενιν.
    Η τακτικη του ΚΚΕ το ιδιο νοημα εχει με οτι ελεγε ο Λενιν.
    Εκτιμαει οτι η κυβερνηση Κεντροαριστερη κυβερνηση θα σχηματιστει στις επομενες εκλογες του Ιουνιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτιμαει απο οτι αντιλαμβανομαι.

      Διαγραφή
    2. Το να σχηματιστεί κεντροαριστερή κυβέρνηση είναι το πρώτο ενδεχόμενο που περιγράφει ο Λένιν.

      Σ αυτό το ενδεχόμενο περιμένει την απόκτηση της πολιτικής πείρας των εργατών από το "μπάχαλο" μιας τέτοιας κυβέρνησης και τη στροφή τους προς το ΚΚ που τους έχει προειδοποιήσει εγκαίρως για την αυταπάτη.

      Εύχομαι το ΚΚΕ να τα έχει συνεκτιμήσει όλα αυτά γιατί αν δεν το έχει κάνει θα μας "κλαίνε οι ρέγκες".

      Γιαννης

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.