17 Μαΐου 2012

Τη διαφορά την κάνει το ΚΚΕ


Πνέει, πράγματι, ένας νέος άνεμος στην ΕΕ. Ολο και πιο συχνά διάφορες αναλύσεις μιλάνε ως και για διάλυση της ευρωζώνης.
***
Στα δικά μας: Εντείνονται οι διεργασίες για ένα νέο εγκλωβισμό: Κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό. Με στόχο να μείνει και πάλι ο λαός στο περιθώριο.
Παράλληλα, στο σύνολό τους, οι αστικές δυνάμεις δίνουν όρκους πίστης στο ευρώ βάζοντας, όμως, ο καθένας το σχετικό δίλημμα όπως τον βολεύει.
Από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκβιάζουν το λαό, με τον ΣΥΡΙΖΑ από δίπλα ανάλογα με το ακροατήριο να παρουσιάζει και μια διαφορετική θέση.
***
Από τις πρώτες τηλεοπτικές συζητήσεις της νέας προεκλογικής περιόδου γίνεται καθαρό πως για άλλα θα παλεύει ο λαός και γι' άλλα θα γίνεται η κουβέντα στο γυαλί. Η συζήτηση ήδη περιορίζεται στο ποιος
απ' όλους εξυπηρετεί καλύτερα τους καπιταλιστές. Με αποτέλεσμα να ακούγονται φαιδρά πράγματα όπως χτες η δήλωση Μηλιού στο Mega, που εξηγούσε γιατί οι καπιταλιστές δεν έχουν λόγο να ανησυχούν από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε: «Θα διαπραγματευτούμε με τους εφοπλιστές, θα τους καλέσουμε να δείξουν πόσο πατριώτες είναι, γιατί εμείς δεν το αμφισβητούμε». Μόλις προχτές ήταν ο Δραγασάκης που βεβαίωνε τους τραπεζίτες ότι επίσης δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.
***
Μοιράζοντας, παράλληλα, στο λαό χάντρες και καθρεφτάκια προετοιμάζουν την επόμενη ήττα του καθώς κάθε προσδοκία που καλλιεργούν γρήγορα μετατρέπεται σε απογοήτευση. Ηδη χτες αυτό που καλλιέργησαν ως ελπίδα από την άνοδο Ολάντ στη Γαλλία, αποδείχτηκε πίκρα. Οπως ο ίδιος δήλωσε η δανειακή σύμβαση πρέπει να εφαρμοστεί από την Ελλάδα...
***
Τη διαφορά την κάνει και πάλι το ΚΚΕ. Δείχνει την καπιταλιστική κρίση και τις νομοτέλειές της, εξηγεί γιατί είναι υποχρεωμένα τα αστικά κόμματα να κάνουν διάφορες κωλοτούμπες στην προσπάθειά τους να κρατηθεί όρθιο το σύστημα.
Αποκαλύπτει πως όλος μαζί ο αστικός πολιτικός κόσμος παίζει με την ανάγκη του λαού να ελπίζει σε κάτι καλύτερο και την ίδια ώρα τον οδηγεί βαθύτερα στο λάκκο.
Εξηγεί γιατί οι διακηρύξεις όπως ότι αριστερό είναι να πάρεις τις τράπεζες να τις εξυγιάνεις για να τις ξαναδώσεις στους ιδιώτες και δηλώσεις όπως ότι αριστερό είναι «να αποκτήσουμε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις», εγκλωβίζουν την εργατική συνείδηση να δέχεται ως μοιραίο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
***
Κόντρα στους ύμνους για την καπιταλιστική ανάπτυξη που σημαίνει μόνο δεινά για το λαό, ο δρόμος στον οποίο καλεί το ΚΚΕ με το λαϊκό κίνημα πρωταγωνιστή ασφαλώς και δεν είναι περίπατος. Είναι, όμως, ο μόνος ρεαλιστικός για τα λαϊκά συμφέροντα, καθώς οδηγεί σε μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδεσμεύει την Ελλάδα από την ΕΕ και κάνει το λαό μοναδικό αφέντη του πλούτου που παράγει.
Γι' αυτό το ΚΚΕ γίνεται στόχος από το σύνολο των αστικών δυνάμεων. Δεν το έχουν στο χέρι, δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι. Αυτό ακριβώς είναι και η διαφορά που πρέπει να παρθεί υπόψη από τα λαϊκά στρώματα, έτσι ώστε και μετά τις εκλογές να υπάρχει ισχυρή η δύναμη της αντίστασης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

48 σχόλια:

  1. Παιδιά θα ήθελα μια γνώμη για τα χαρακτηριστικά της "κεντροαριστεράς". Ποιά πιστεύετε ότι θα είναι τα χαρακτηριστικά της νέας κεντροαριστεράς, όπως αυτή διαμορφώνεται με την (κατά το ΚΚΕ πάντα) είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο και συγκεκριμένα:

    1. Ποιές θα είναι οι διαφορές από το υφιστάμενο δίπολο κεντροαριστεράς/κεντροδεξιάς το οποίο συμφωνεί(!) σε μια απλή "επιμήκυνση" του μνημονίου;

    2. Αν υπάρχουν τέτοιες (διαφορές) γιατί το ΠΑΣΟΚ, ένα κατεξοχήν λαϊκίστικο και δημαγωγικό κόμμα δεν τις υιοθετεί εξαρχής, δεχόμενο να χάσει το 75% και σήμερα πιθανά πάνω από το 80% της δύναμής του;
    Γιατί πιστεύετε η ΝΔ, προμαχώνας μέχρι χθες της "λαϊκής δεξιάς", δεν παίρνει την πρωτοβουλία να καλύψει το κενό; Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά η ΝΔ έχει την χρυσή εφεδρεία που λέγεται "Καραμανλής", την οποία όμως για κάποιο λόγο δεν χρησιμοποιεί, παρά το συντριπτικό αποτέλεσμα γι αυτήν.
    Τάση αυτοκαταστροφής;

    Η απορία είναι ειλικρινής, δεν είναι προβοκατόρικη γιατί, εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, ο καθένας μας θα πρέπει να είναι καθαρός στο τι λέει και πως το εννοεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κάνω κι εγώ μια προσπάθεια;
      1. Οι διαφορές του Συριζα από το δίπολο δεν είναι ουσιαστικές. Αλλά ενώ το Πασοκ παλιά είχε τη δυνατότητα από τις συνθήκες να παίξει το παιχνίδι του δίνοντας και κάτι, οι υποσχέσεις του Συριζα είναι απόλυτα φρούδες. Επίσης, δεν έχει την προσωποκεντρική βάση του Πασοκ άλλων εποχών (ο Τσίπρας ούτε αγγλικά δεν ξέρει καλά καλά, όσο για μεγάλη ζωή και μπουζούκια και ξεσηκωμένα πλήθη στις πλατείες...), αλλά είναι ένα συνονθύλευμα από διάφορες σχεδόν ανόητες απόψεις. Οπότε γίνεται σχεδόν γραφικό στην προσπάθεια να πείσει, αφού δεν προβάλλει καν συγκεκριμένα πλάνα, έστω και νεοφιλελεύθερα. Μια κενή ρητορική λοιπόν που την χρησιμοποιούν για δώσουν μια ελπίδα στο λαό της ήσσονος προσπάθειας.
      2. Το Πασοκ είναι πολύ φθαρμένο, τόσο στα μάτια του κόσμου όσο ίσως και στις δομές του- δεν το ξέρω αυτό- για να παίξει αυτό το ρόλο τώρα. Ισως στο μέλλον ξανά.
      Η ΝΔ έχει και αυτή φθαρεί προς το παρόν και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υιοθετήσει τόσο εύκολα φιλολαϊκές ατάκες όπως η σοσιαλδημοκρατία και να απορροφήσει τόσο κόσμο σε συνθήκες κρίσης. Αλλά μη βιάζεσαι, τον βλέπω να έρχεται πάνω στο άσπρο του άλογο από τη Ραφήνα κραδαίνοντας το κοκορέτσι στο ένα χέρι...
      Αλλά θα το ξαναπώ, οι συνθήκες είναι δύσκολες και για αυτούς και έχουμε να δούμε πολλά, απρόσμενα ίσως. Και όσο παίζεται αυτό το άθλιο παιχνίδι της "ασυνεννοησίας" των πολιτικών δυνάμεαν και της "ακυβερνησίας" ποιός ξέρει ποιοί κερδίζουν και πόσο και τι χάνουμε στο μεταξύ.
      Φαίδρα

      Διαγραφή
  2. Η γνώμη μου Yuri, είναι η εξής.
    Το σύστημα δεν είναι ηλίθιο. (δηλαδή οι οικονομικές δυνάμεις που επιλέγουν να στηρίξουν τον τάδε και τον δείνα).
    Αντιλαμβάνεται οτι διαλεκτικά ΠΡΕΠΕΙ να πάει ο κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ. και ΠΡΕΠΕΙ να δημιουργηθεί ο δεξιός πόλος αλλά με πιο αργούς ρυθμούς.
    Με αυτόν τον μηχανισμό, εγκλωβίζεται ο κόσμος στην "αριστερή" επιλογή του, η αστική διαχείριση συνεχίζεται, και.... με λίγη "τύχη", θα απομυθοποιήσουν τ φάντασμα της αριστεράς στα μάτια των ίδιων της των ψηφοφόρων. Μέχρι τότε, η ΝΔ θα είναι έτοιμη, και το νέο ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως επίσης. Έτοιμο το μαντρί λοιπόν για επιστροφή: ανακαινισμένο, ανοίξαμε και σας περιμένουμε.
    Μόνο το ΚΚΕ τους χαλάει τα σχέδια. Αλλά και έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως όλοι οι ψηφοφόροι που εμπιστεύτηκαν την "αριστερά" θα ορμήξουν προς το ΚΚΕ. Διότι εδώ συνεχίζει να μπαίνει το ζήτημα της ταξικής πάλης , πάνω στην οποία χτίζεται η συνείδηση.
    Προς το παρόν, το σύστημα σπρώχνει τον κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ, για να σωθεί από τους κλυδωνισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου θυμίζετε την παροιμία, "ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον ε βγάλαμε!"

      Διαγραφή
    2. τι ακομη δεν τον ειδαμε ρε ανωνυμε, υπαρχουν δειγματα γραφης πλειστα. Αν αποφασιζεις να τα αγνοησεις ειναι προβλημα σου. Ασε τις ανοησιες και πες αναλυτικα τη γνωμη σου, αν θες. Αναλογοι εξυπνακισμοι σβηνονται χωρις δευτερη κουβεντα.

      Διαγραφή
    3. Βρε εμείς τον έχουμε δει, σε πολλές διαφορετικές version ...
      αλλά αφού επιμένετε, δείτε τον και εσείς,
      και όταν θα χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο
      εδώ θα είστε πάλι.

      Όμως θα έχουσε χάσει ξανά μερικά χρόνια.
      Αλλά μην διανοηθείτε να πείτε, πως εμείς δεν σας προειδοποιήσαμε.

      Διαγραφή
  3. και να προσθέσω ότι δεν είναι όλες οι οικονομικές δυνάμεις που σπρώνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και εκεί διχασμός, όπως πάντα άλλωστε. Απλά τώρα μπαίνουν ισχυρότερα συμφέροντα στην διασφάλιση της αστικής διαχείρισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασικά μας ζητάς να μαντέψουμε πράγματα τα οποία πιθανολογώ δεν έχουν σχεδιαστεί επι χάρτου ... αλλά προκύπτουν σταδιακά απο την σύγκρουση των αστικών συμφερόντων και το παζάρι των πολιτικών δυνάμεων που τα εκπροσωπούν.

    Είναι δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει πάνω στην αστική προπαγάνδα περι κρίσης χρέους και διεφθερμένων πολιτικών, όπως επίσης πάνω στην κάλπικες αναλύσεις περι ιδεολογικής μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ.

    Στην πρώτη προεκλογική του εκστρατεία, εκτός απο την επίθεση ενότητας προς το ΚΚΕ, είδαμε να υιοθετούν την συνθηματολογία του ΠΑΣΟΚ από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80 καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο, την τεχνητή από το ίδιο το σύστημα, επιθυμία του ελληνικού λαού, για έναν δίκαιο και ανθρώπινο Καπιταλισμό. Σαν και αυτόν της δεκαετίας του 80 ένα πράγμα ... "σαν και αυτόν που σας έφερε το ΠΑΣΟΚ πριν μεταλλαχθεί" !

    Και αυτό δεν είναι πρακτική μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι συνταγή που ακολουθούν όλα τα νέα "αριστερά" κόμματα της Ευρώπης και αυτό να το λάβεις πολύ σοβαρά υπ'οψιν σου.

    Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, για το αποτέλεσμα της οποίας έχω σοβαρές υποψίες τις οποίες όμως δεν μπορώ σε αυτήν φάση να εκφράσω, είδαμε αμοιβαίες υποχωρήσεις απο όλες τις αστικές πλευρές, προς μια λύση "καταγγελίας" ή αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι το Μνημόνιο, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

    Το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει ήδη την "επανίδρυση" του, με την ΔΗΜΑΡ να πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς επαναπροώθησης των ψηφοφόρων της προς τα εκεί, ενώ η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει την επανένωση όλων των θραυσμάτων της. Και ο Καραμανλής το έχω πει ήδη απο την μέρα των εκλογών ... θα επιστρέψει. Ο αστικός κόσμος, δεν έχει ξεγράψει τους παραδοσιακούς πόλους, για πολλούς και διάφορους λόγους.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει το επόμενο διάστημα, εαν παίζει σε αυτήν την φάση απλά το δίχτυ, ή εαν προσπαθεί όντως να εκτοπίσει το ΠΑΣΟΚ απο την θέση του. Η κινήσεις των στελεχών του δείχνουν το δεύτερο, αλλά όπως είπε πολύ σωστά ο Πρωτόπαππας χθες στην ΝΕΤ, "ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει ...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνω με τον bidet.
    Τα δυο παραδοσιακα κομματα Πασοκ/ Νδ καηκαν κυριως λογω της συμμετοχης τους στο μαυρο μετωπο (το πασοκ πιο πολυ, με εκεινο το λεφτα υπαρχουν και τις προσδοκιες που καλλιεργησε).
    Ο κοσμος επρεπε να "διοχετευτει" στα 4 αναχωματα αντικαστατες (2 για καθε χωρο: συριζα/ δημαρ, ανελ/ΧΑ)
    Και οταν λεω διοχετευτηκε δεν εννοω μονο μεσω τηλεορασης, επιτυχημενης προπαγανδας εκ μερους αυτων των κομματων, λογικης αγανακτησης/αγωνιας απο μεριας πολιτων καποιοι εκ των οποιων θα ψηφιζαν κατι αλλο χωρις ιδιαιτερη παραινεση (ολα τα προηγουμενα παιζουν)..

    Αν υπαρχουν διαφορες στο διπολο δεν μπορω να στο απαντησω ακομη. Εκτιμω οτι δεν θα ειναι μεγαλες. Εχουμε ηδη δειγματα γραφης απο τον Καμμενο (με το αλισβερισι για το υπουργειο), την αποψη μου για το συριζα τη φανταζεσαι. Αυτοι που ειναι αλλου ειναι οι ουγκανοι της ΧΑ, που απ οτι βλεπω κανουν μια προσπαθεια να ταιριαξουν με τον περιγυρο. Ή που θα τους δεις να γινονται Λ.α.ο.ς ή που θα τους εξαφανισουν. Παιζει και αυτο πολυ. Αν παραμεινουν ως εχει (ουγκανοι και εντος βουλης) θα το δουμε. Τους θεωρω πολυ επικινδυνους γενικα.
    Με δεδομενο λοιπον οτι δεν θεωρω οτι το διπολο ειναι κατι διαφορετικο. Και να στο πω και αλλιως. Θεωρω οτι το Πασοκ και η Νδ ειναι σα να σπασανε στα δυο. Εχουμε δυο απο το καθενα και κατι ψιλα.

    Το Πασοκ, αν παρακολουθεις τα πανελ, ηδη προσπαθει να βαδισει στα χναρια του συριζα σε οτι αφορα την ορολογια που χρησιμοποιει. Εχει υιοθετησει το ιδιο "παρλε" πανω κατω (επαναδιαπραγματευση μπλα μπλα), τα συζηταει ολα, εχει διαλυσει ολα τα οργανα και θελει προεδρο 30αρη. Θα γινει ενα νεο πασοκ αναγεννημενο με αλλα συμβολα, πιθανον και ονομα, και θα ξανα μαζεψει τον κοσμο που θα εχει ηδη απογοητευτει απο τον Τσιπρα (ο οποιος συριζα εχει ΗΔΗ γινει προεδρικο κομμα στα χναρια του Πασοκ, αν το προσεξατε). Πανε και οι συνιστωσες οσονούπω.

    Οσο αγορα τη ΝΔ ειπες τη μαγικη λεξη. Πιστευω οτι θα επαναφερουν Καραμανλη αμεσα (γι αυτο τον κρυβανε 2 χρονια, για να ξεχαστει ο κοσμος το πας εφυγε αρων αρων) και μαλιστα κατω απο την προεδρεια Καραμανλη θα κουρνιαξουν φιλιωμενοι και η Ντορα, ενδεχομενως ο Μανος, Ο Καρατζαφερης κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Καραμανλης έχει καει. Τον έκαψε η συμμετοχή του στο κοινοβουλιο,τα δυο χρονια που πέρασαν.Ψήφισε μνημονια, μεσοπρόθεσμα και οτι σκατα περασανε ολο αυτο το διαστημα απο τη βουλη.Οτι προικα και να του δωσουνε,ο λαός δε μασαει.Το αστικο πολιτικο συστημα κατερρευσε κατω απο το βαρος της κρισης. Ο λαός πιαστηκε απο το πρωτο κλαδι που βρεθηκε μροστά του,χεστηκε για τις συνιστωσες και τις τασεις του ΣΥΡΙΖΑ.Ο Τσιπρας ταζει[οι τασεις το βουλωσανε εν οψει εξουσιας] και ο λαος ελπιζει.Ειναι παρα πολλοι αυτοι που ονειρευονται, οτι θα γλιτωσουν τα χαρατσια ,τους φορους τα τεκμηρια διαβιωσης,τις εφεδρειες,φανταζονται διορισμους,επιδοματα οχι αλλα μετρα κτλ...Ο σωτηρας ηρθε,δεν ξερω ποσα χρονια θα χρειαστει να περασουν για να τον απομυθοποιησει ο λαος.Χθες το βραδυ στη συνεντευξη που εδωσε στον Κουλογλου,παρατηρησατε με τι λατρεια τον κοιταζε,δεν μπορουσε να μαζεψει τα σαλια του ο δημοσιοκαφρος,το συστημα τον θελει ο λαος παραμυθιαστηκε ,και εις αλλα με υγεια συντροφοι.

      Διαγραφή
    2. Αγγελική δε νομίζω ότι τα ταξίματα του Τσίπρα έχουν έστω και ελάχιστα δυνατότητα να υλοποιηθούν, δε ζούμε στη δεκαετία του '80, δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια. Και τι θα γίνει λοιπόν όταν άμεσα μετά από μια πιθανή συμμετοχή σε κυβέρνηση ο Τσίπρας αλλάξει τροπάριο, ή απλά δηλώσει αδυναμία; Εγώ δεν του δίνω χρόνια όπως εσύ, μήνες του δίνω, αν και ίσως προλάβουν οι εξελίξεις και τον Τσίπρα και όλες τις κυβερνοκαταστάσεις. Για λίγο τον βλέπω πάντως σε κάθε περίπτωση. Μικρό και σαθρό το ανάχωμα. Ο λαός όμως πάλι μακριά από την πραγματικότητα και αυτό είναι το οδυνηρό.
      Φαίδρα

      Διαγραφή
    3. Αγγελικη μπορει και να εχεις δικιο. Αλλα αρχισαν να τον ψιλοδειχνουν προεκλογικα. Το μονο σιγουρο ειναι οτι ο Αντωνης δεν θα τραβηξει πολυ.

      Φαιδρα και εγω για μηνες το βλεπω. Το θεμα ειναι τι θα γινει μετα.

      Διαγραφή
  6. "Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, για το αποτέλεσμα της οποίας έχω σοβαρές υποψίες τις οποίες όμως δεν μπορώ σε αυτήν φάση να εκφράσω,"
    διακυνδινευω εκτιμηση οτι εχουμε τις ιδιες υποψιες! υποθετω οτι εχουν σχεση με την παρατηρηση της σταυροδοσιας της Β αθηνας;
    Modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν εννοώ μόνο την σταυροδοσία στην Β Αθήνας, αλλά υπάρχουν δείγματα στα αποτελέσματα όλης της Ελλάδας. Δεν μπορούμε βεβαίως να αποδείξουμε τίποτα, οπότε θα το αφήσω εδω.

      Διαγραφή
  7. επρεπε να γραψω "και με την β αθηνας".
    υπαρχουν τετοια παραδειγματα και με ονοματεπωνυμο, που το μονο που δειχνουν ξεκαθαρα, ειναι η εκτιμηση του ΚΚΕ οτι εχει δρομολογηθει η αντικατασταση του ενος σκουριασμενου πολου της δικοματικης μπαταριας, αλλα δυστηχως με τα ιδια στοιχεια
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ας το πει κάποιος άλλος τότε:

      Ο Σύριζα του Τσίπρα έγινε το καφενείο των αλληλοπαρηγορούμενων οπαδών του κρατικοδίαιτου μηχανισμού (φυσικά και δεν εννοώ τους δημόσιους υπαλλήλους γενικά), η κρήνη στην οποία ξεδιψούν και ανακουφίζονται οι ανήσυχες για το πολιτικό και οικονομικό τους μέλλον «λαϊκές πασοκικές ψυχές», οι οποίες βλέπουν πως η αναγκαία αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και όχι βεβαίως το ιδιαίτερα προβληματικό μνημόνιο, τους κλείνει το δρόμο προς τον παράδεισο του κρατισμού - κρατισμός, τονίζω πάλι, δεν είναι το δημόσιο, αλλά η εκμετάλλευσή του για ιδιοτελείς πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Δεν είναι τυχαίο που οι μεγαλοπαράγοντες του βαθέως ΠΑΣΟΚ στην επαρχία, αλλά και στις αστικές περιοχές, με περισσό ζήλο προωθούσαν ψηφοδέλτια του Σύριζα.

      από http://www.metarithmisi.gr/el/readAuthors.asp?authorID=54&page=1&textID=8185

      subutai

      Διαγραφή
  8. Αν καταλαβαίνω καλά δηλαδή υποστηρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι άλλο από ένας ακόμη νεοφιλελεύθερος διαχειριστής και το όλο "κόλπο", το όλο "νταβαντούρι" γίνεται για να παραπλανηθεί ο κόσμος προσθέτοντας κάποιους ακόμη (σαν πρόσωπα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαφανιστεί μετά την μετάλλαξη), στο παιχνίδι της εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Yuri για να το θέσω απλα

      Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις "απόψεις" του, αριστερές θες να τις πεις, σοσιαλδημοκρατικες θες να τις πεις ... δεν με απασχολεί.
      Και φυσικά εκπροσωπεί ένα τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, το οποίο θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει ένας καλύτερος Καπιταλισμός από αυτόν που ξεγυμνώνεται μπροστά μας.

      Ούτε κάνω δίκη προθέσεων, ούτε με ενδιαφέρει να δώ το σχέδιο που ενδεχομένως κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ στο background.

      Το ζητούμενο είναι πως θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την παρουσία του σε επίπεδο διαχείρισης της εξουσίας. Από την στιγμή λοιπόν, που την εξουσία την κατέχει η αστική τάξη, μέσα σε ένα περιβάλλον όξυνσης των αντιθέσεων και του ανταγωνισμού, η διαπραγματευτική ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στο Κεφάλαιο, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Και αυτό φάνηκε ήδη απο τις υποχωρήσεις που κάνει τις τελευταίες μέρες ...

      Σοσιαλδημοκρατική διαχείριση σε αυτή την φάση, δεν την αντέχει το σύστημα. Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση όμως με σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, είναι επιβεβλημένη.

      Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην διαχειριστικό παιχνίδι με σοσιαλδημοκρατικές ... αυταπάτες, επιδιώξεις, ψεύδη (??), αλλά οι οικονομικές επιλογές είναι προκαθορισμένες.

      Διαγραφή
    2. Προκαθορισμένες εννοώ φυσικά ... όλα αυτά που ήδη έχουμε δει να εξελίσσονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα οποία συνοψίζονται σε μια και μόνο φράση.

      Αντιστήριξη (ή και αντιστροφή) της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους.

      Διαγραφή
    3. Redfly, ό,τι ισχύει για το ΣΥΡΙΖΑ ισχύει για όλους. Ουσιαστικά λοιπόν είναι σαν να μου λες ότι σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν παίζεται τίποτε, ούτε μπορεί κανείς να παρέμβει ουσιαστικά, γιατί η αστική τάξη κατέχει τα μέσα παραγωγής.

      Δεν μπορεί λοιπόν κανείς ουσιαστικά να παρέμβει στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν μπορεί να παρέμβει στα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα που προκηρύσσουν με τον τρόπο που προκηρύσσουν τις απεργίες (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κλπ.), δεν μπορεί καν να φτιάξει στοιχειωδώς μια ΕΦΕΕ...τελικά ΤΙ μπορεί να κάνει;
      Μόνο απεργίες σε μεμονωμένα σωματεία δεξιά κι αριστερά;

      Μάλλον η προοπτική της ήττας θεωρείται δεδομένη λοιπόν και απλά...την κουβεντιάζουμε.

      Διαγραφή
    4. τα δεδομενα απο το 89 και μετα ειναι αρνητικα ετσι και αλλιως.
      αυτο που λεγαμε και πριν τις εκλογες, οτι δλδ και δευτεροι να βγουμε δεν σημαινει οτι θα κανουμε κυβερνηση με τους υπολοιπους ολους με αυτα τα δεδομενα που ισχυουν σημερα.
      εξηγουμαι. αν στις 17 το βραδυ το ΚΚΕ ειναι δευτερο με 20% και με ολους τους αλλους απεναντι (με τις θεσεις που εχουν τωρα) θα παρουμε την εξουσια; δεν υπαρχουν τετοιες αυταπατες, θα εχεις κανει ενα βημα μεχρι και το επομενο, ασε που αν γινει αυτο θα κανει ο πρωτος κυβερνηση με προθυμους στο αψε σβησε.
      εγω προσωπικαδεν κουβεντιαζω απλα για την κουβεντα, προσπαθω να αναλυσω για να ειμαι προετοιμασμενος και να ξερω τι να κανω σε καθε καμπη. αλλωστε δεν εχω αυταπατες για γρηγορη νικη και αμεση.
      (δεν ειναι σποντα για κανενα απο τους συνομιλουντες το τελευταιο, ενταξει yuri? :) :) :) )
      modesto

      Διαγραφή
    5. Όχι δεν λέω αυτό.

      Και παλιότερα η αστική τάξη κατείχε τα μέσα παραγωγής αλλά είχε την δυνατότητα κάτω απο την πίεση του κινήματος να κάνει παραχωρήσεις.

      Το νέο στοιχείο της εποχής μας είναι ... πως τα μονοπώλια ούτε μπορούν, ούτε έχουν την διάθεση να κάνουν ΟΥΔΕΜΙΑ παραχώρηση. Όσο δηλαδή διατηρούν την άνεση των θετικών τους συσχετισμών.

      Όταν λέει το ΚΚΕ πως ο Καπιταλισμός σαπίζει, ακριβώς αυτό λέει. Δηλαδή πως κάτω απο την σημερινή όξυνση των συνθηκών ανταγωνισμού και κάτω από την πίεση των μαθηματικών κανόνων που καθορίζουν το οικονομικό σύστημα, κάθε πισωγύρισμα για αυτούς αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την χρεωκοπία τους. Άρα θα είναι αμείλικτοι.

      Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα λοιπόν, είναι υποχρέωσή μας να αντιτάξουμε την άμεση προετοιμασία του ελληνικού λαού για την επερχόμενη σοσιαλιστική επανάσταση.

      Δεν θα υπάρξει ήττα.
      Ή θα υπάρξει νίκη της εργατικής τάξης,
      ή πάμε για φούντο όλοι μαζί.

      Διαγραφή
    6. Και ποιά είναι αυτή η προετοιμασία redfly?
      Η κατάληψη των εργοστασίων;
      Το τσάκισμα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας;
      Ο εξοπλισμός του λαού;
      Ποιά είναι;

      Γιατί η πρώτη φορά που άκουσα για "ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ σοσιαλιστική επανάσταση" ήταν στα 1985 από το...ΣΕΚ (τότε ΟΣΕ). Αλλά με τα λόγια δεν έρχεται τίποτε δυστυχώς.

      Διαγραφή
    7. ρε συ yuri εισαι παλιος τελικα?! 85 και θυμασαι και την ΟΣΕ (μολις περυσι εμαθα οτι δεν ειναι μονο τα τρενα, να ειναι καλα το λαϊκο στρωμα να ουμ') : ]]]

      Διαγραφή
    8. ??

      Αυτά που αναφέρεις Yuri,
      είναι κινήσεις προεπεναστατικής περιόδου, στην οποία δεν βρισκόμαστε ακόμη.

      Εγώ μιλάω για ιδεολογική ζύμωση πάνω σε έννοιες και προγράμματα επαναστατικά, όπως ακριβώς είναι το πρόγραμμα της Λαϊκής Εξουσίας-Οικονομίας. Να μάθει ο κόσμος πως υπάρχει ζωή, πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά τον Καπιταλισμό. Να αρχίσει να αντιλαμβάνεται έννοιες όπως είναι η κοινωνικοποίηση, ο εργατικός έλεγχος, η εργατική εξουσία. Στην ουσία το κίνημα ξεκίνησε σχεδόν απο το 0 πριν λίγα χρόνια ...

      Κάτι έχεις πάθει εσύ μετά τις εκλογές.
      Τόσες φορές τα έχουμε πει, συζητήσει και συμφωνήσει ...

      Αλλά πέρα απο τις ερωτήσεις και τις δικές μου απαντήσεις, δεν θεωρείς πως ήρθε η ώρα να μας πεις και εσύ την προσωπική σου εκτίμηση ?

      Διαγραφή
    9. Αμ' ακριβώς αυτό λέω redfly!
      Ότι αυτές είναι οι κινήσεις της προεπαναστατικής περιόδου. Αφού λοιπόν δεν είμαστε σε προεπαναστατική περίοδο, ας μην μιλάμε καλύτερα για "επερχόμενη επανάσταση".

      Η διαφορά μας redfly (γι αυτό εγώ είμαι οπορτουνιστής -και θα το θυμάται αυτό ο modesto- κι εσείς όχι) είναι ότι εγώ όταν αγωνίζομαι -και σίγουρα δεν αγωνίζομαι συνέχεια- δεν αγωνίζομαι για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Ποτέ. Ούτε ΜΙΑ φορά δεν πρότεινα κάτι "για την τιμή των όπλων". Το κάνω για να νικήσω. Όταν κάτι δεν πάει όπως το είχα σκεφτεί ψάχνω να βρω που έκανα το λάθος, όταν κάποια προοπτική ανοίγεται θέλω να την εκμεταλλευτώ ακόμη κι αν δεν προβλεπόταν, ακόμη κι αν η βασική άποψη και αντίληψη για την περίοδο κλπ. παραμένει η ίδια.

      Δεν έγινε ο κόσμος επαναστάτης επειδή ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί καμιά αριστερή "εγγύηση", το είπα από την πρώτη μέρα των εκλογών. Όμως και μόνο η διάθεσή του κόσμου να ρίξει στα τάρταρα και να αποδομήσει σε ΜΙΑ εκλογική αναμέτρηση όλο το δικομματικό σύστημα, ανοίγει μια προοπτική. Αν αφεθεί στην τύχη της εννοείται, πολύ δύσκολα θα έχει κάποια, οποιαδήποτε τύχη.
      Ήδη άλλωστε τους το λένε: "Το ΚΚΕ σε φτύνει, αυτοδυναμία δεν παίρνεις, η ΔΗΜΑΡ δική μας είναι...έλα σ' εμάς αγοράκι μου, τι θα κάνεις; Θα προκαλείς συνέχεια εκλογές μέχρι να σε βαρεθεί ο κόσμος; Εδώ είμαστε εμείς, θα σου δώσουμε και μια παρατασούλα στο μνημόνιο κι έλα στο γεύμα να λιγδώσει κι εσένα τ' αντεράκι σου"
      Αυτό δεν του λένε;
      Κάνω λάθος;

      Η προσωπική μου άποψη είναι ένα συγκεκριμένο κομμάτι από το άρθρο που διάβασα στο Δελαστίκ σήμερα:
      "Πολιτική σταδιακού εγκλωβισμού στο πλαίσιο του Μνημονίου της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου, θα ακολουθήσει το Βερολίνο."
      Μάλλον αυτό θα επιχειρήσουν κι αν δεν τους κάτσει θα του πετάξουν την χρεοκοπία στην μούρη.

      Όμως εγώ, με όσα κι αν του καταλογίζω του Τσίπρα και των άλλων, ΔΕΝ τους θεωρώ μεταμφιεσμένους νεοφιλελεύθερους και πολύ περισσότερο δεν θεωρώ τον κόσμο τους ηλίθιο και τους ίδιους αυτοκτονικούς.
      Αυτά για μένα θα ήταν επαρκή στοιχεία για να ανοίξω κουβέντα και να τους ρωτήσω πως το βλέπουν, πέρα από τα "επικοινωνιακά" τους κόλπα, που τα μισά δεν χρειάζονται γιατί ο κόσμος δεν είναι βλάκας. Γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους.
      Για εσένα προφανώς αυτά δεν είναι επαρκή.

      Υγ: Ναι...μεγάλωσα Manny, κι αυτό όταν ήμουν μικρός το θεωρούσα εύκολο και ίσως και μίζερο, σήμερα το θεωρώ έως και...επιτυχία! :)

      Διαγραφή
    10. ρε συ Yuri να σε ρωτησω κατι; στην γερμανια οι σοσ/τες ηταν αυτοκτονικοι; οι μενσεβικοι και αυτοι; στην κουβα (που δεν θυμαμαι πως τους ελεγαν) και αυτοι;
      ειναι στην φυση τους και δεν το λεω μεταφυσικα, αυτη ειναι η ιδεολογια τους, ετσι τους βγαινει τι να κανουμε τωρα; στους δημους που ειναι διοικηση γιατι δεν εφαρμοζουν ουτε αυτα που λενε στα λογια; τι να κανουμε δεν μας παιρνει οποτε οτι μπορουμε κανουμε λενε, τα ιδια και στα σωματεια.
      το μετρο που ακουσα χθες απο τον μηλιο οτι θα φορολαγησει τον τζιρο ολων των επιχειρησεων 1% και οτι θα ψαξει να δει ποιοι εχουν offshore για να τους φορολογησει παραπανω;
      ή οτι θα παει να πιασει τους εφοπλιστες να τους το ριξει στο φιλοτιμο και στον πατριωτισμο τους για να πληρωσουν φορους και δεν ειχε να απαντησει τπτ οταν του ειπαν τι θα κανει αν παρουν τα πλοια και φυγουν;
      αν αυτο το θεωρεις, οχι κομμουνιστικο, λιγο αριστερο τοτε εγω ειμαι ο ντα βιντσι
      Modesto

      Διαγραφή
    11. Γι αυτό είπα πιο πριν modesto ότι θα επεδίωκα κουβέντα "πέρα από τα επικοινωνιακά".

      Καλά, πιστεύεις ότι θα προσπαθήσουν να ρίξουν τους εφοπλιστές στο...φιλότιμο; Για τόσο βλάκα τον έχεις το Μηλιό; Εγώ με το Μηλιό ξέρεις...η μέρα με την νύχτα, ειδικά όταν πιάνει διεθνή ζητήματα και ζητήματα "μαρξικής" οικονομίας.
      Αλλά ηλίθιος δεν είναι, μη φοβάσαι.
      Γνωρίζει πολύ καλά τον "πατριωτισμό" των εφοπλιστών, άσχετα με το αν τους θεωρεί Ελληνικό κι όχι κοσμοπολίτικο κεφάλαιο. :)

      Διαγραφή
    12. Κάτσε βρε Yuri,

      δεν τους βλέπουμε δηλαδή (πέρα απο τα επικοινωνιακά δεν λέω) ...
      τι λένε, τι γράφουν και τι κάνουν ?

      Δηλαδή η δράση τους συνδικαλιστικά, δεν μας έχει διδάξει τίποτα ?
      Τα αντικομμουνιστικά άρθρα της Αυγής ή τα άρθρα που αναρτούν μέσω τρίτων (σου θυμίζω το άρθρο πριν λίγες μερες στην Le Monde-"η αριστερά επιδιώκει την καταστροφή του ΚΚΕ" ) ?

      Οι πολιτικές τους ακροβασίες, οι αστειότητες που προβάλλουν ως πρόγραμμα, η υιοθέτηση της αστικής προπαγάνδας ή των αναλύσεων αστών οικονομολόγων ?

      Σε τι διαφέρουν όλα αυτά, από το ΠΑΣΟΚ ?

      Ή για να το θέσω διαφορετικά, το ΠΑΣΟΚ, έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις ?

      Διαγραφή
    13. οχι δεν τον εχω για βλακα, για αυτο ακριβως λεω οτι ειναι ψευτες, πολιτικοι απατεωνες κτλ κτλ
      οσο για το ποσο θελουν την ενοτητα της αριστερας και πως την εννοουν.
      το non paper πριν τις εκλογες οτι και καλα η Κ.Ε. ειναι διχασμενη και το 15μελες!!!!!!;;;; :) :) :) :) Π.Γ. επισης βγηκε κατευθειαν απο τον συν.
      πολλοι θα το πουν αμελητεο, την αφισα με τις κνιτισες καταλαθος την εβγαλαν; το αρθρο στο left.gr με τον σιφωνιο και την συγκεντρωση την πρωτομαγια με τις σημαιες του ΠΑΜΕ απο πισω και αυτο τυχαια;
      ειναι μανουλες στην παραπληροφορηση και στην τουμπα.
      σημερα στην ΝΕΤ με διαφορα 5 λεπτων αλλα ειπε ο ενας και αλλα ο αλλος. αν μπορεσεις να το δεις προσεξε την φατσα του τσουκαλη οταν ο δημοσιογραφος του ειπε "αλλα μας ειπε ο προηγουμενος"
      modesto

      Διαγραφή
    14. Redfly, για να καταλάβω: Συμφωνείς μήπως με την συνδικαλιστική δράση των ΕΑΑΚ ή την συνδικαλιστική δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Μια και δυό φορές έχετε πλακωθεί και τους έχετε και σας έχουν καταγγείλει; Μετά, αστός οικονομολόγος είναι για σένα και ο Αλογοσκούφης και ο Λαπαβίτσας; Βλέπεις κάποια διαφορά ή...τίποτε το ιδιαίτερο;
      Γιατί αυτό το πλήρες τσουβάλιασμα των πάντων;

      Τέλος πάντων, δεν θα κάτσω να υπερασπίσω εγώ το πρόγραμμα του ΣΥΝ, όμως να ξέρεις ότι προσωπικά έχω πρόβλημα και μεγάλο πρόβλημα ν' ανοίγω την τηλεόραση και να βλέπω να βρίζουν και να πετούν καρφιά όλοι -και όταν λέω όλοι εννοώ όλοι- στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μου αρέσει αυτό το πέσιμο απ' τα δεξιά και τ' αριστερά, πως να το πω, με παραπέμπει κάπου.

      Από εκεί και πέρα φυσικά, το πρόβλημα εγώ δεν το τοποθετώ στην βιτρίνα, αλλά στην πολιτική αντίληψη. Δεν μπορεί ο λαός σου να είναι στα πρόθυρα της γενικής καταστροφής και ουσιαστικά της πείνας κι εσύ να λες "δεν τρέχει τίποτε που κατέρρευσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, απ' την στιγμή που το καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ".
      Το θεωρώ ιδιαίτερα προβληματικό, αλλά ας το ξεπεράσουμε, γιατί μου φαίνεται ότι κάνω αυτό που δεν ήθελα να κάνω.

      Διαγραφή
    15. Βρε modesto χέστηκα για το αν εννοούσαν και πως εννοούσαν την ενότητα. Εδώ έχουμε μια καινούρια κατάσταση που έχει ξεφύγει από το "ποιός θα είναι τρίτο κόμμα"!

      Κι εγώ πριν τις εκλογές πίστευα ότι τον όλο χαμό τον κάνουν για να βγουν τρίτο κόμμα και να κάνουν ζήλιες στο ΚΚΕ, κι έλεγα "κοίτα να δεις οι καραγκιόζηδες, πόσο χαμηλά θα πέσουν για ένα 13-12;;"
      Τώρα η κατάσταση όμως είναι διαφορετική, το καταλαβαίνεις;
      Δεν έχει να κάνει με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και το ΚΚΕ πέμπτο ή έβδομο ή...εικοστό. Έχει να κάνει με το αν μπορεί να σηκωθεί μια αντίσταση στην κατεδάφιση της ζωής μας.

      Τόσο περίεργα σκέφτομαι;

      Διαγραφή
    16. εγω προσωπικα ναι τους βλεπω ολους ιδιους.
      το αστικο συστημα θελουν να υπεασπιστουν. ο ενας με την μια και ο αλλος με την αλλη διαχειρηση.
      του την πεφτουν ολοι για εναν απλο λογο. γιατι ο συριζα ειναι με ολους και με κανενα. στην πραγματικοτητα ομως μονο το ΚΚΕ λεει κατι διαφορετικο ειτε συμφωνεις ειτε οχι. για αυτο και οταν ο παφιλης στον "ηλεκτρολογο" οταν ειπε για την ΚΑΠ του την επεσαν ολοι οτι δεν φταιει αυτη αλλα το πως εφαρμοστηκε.
      εσυ δλδ τι θες να κανουμε δλδ για να βοηθησουμε τον λαο; να μπουμε σε κυβερνηση διαχειρησης. με οτι δυναμεις εχουμε την παλευουμε στα σωματεια να αλλαξουν οι συσχετισμοι και να οργανωθει ο λαος.
      οσο οι συριζαιοι παζαρευανε με τις διερευνητικες την ακυρωση (sic)της μετενεργειας εμεις την σπαγαμε στην πραξη και συγνωμη που παιρνω την δοξα των ποτων.
      Modesto

      Διαγραφή
    17. Modesto αυτό που θέλω το έχω πει. Αν κατάλαβες ότι ζητώ άκριτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ κι ονειρεύομαι κατ' όνομα κυβερνήσεις της αριστεράς, λάθος το έχεις καταλάβει ή εγώ δεν τα έχω πει καλά.

      Τα πράγματα είναι σοβαρά, ούτε τα "επικοινωνιακά" μ' ενδιαφέρουν ούτε τα παιχνίδια εντυπώσεων, ούτε τίποτε απ' όλες αυτές τις μαλακίες, κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν κάποιοι δεν είχαν γελοιοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια την ιδέα της ενότητας, αυτή σήμερα μπορεί να ήταν λιγότερο απαξιωμένη και στα μάτια μου και στα μάτια του κόσμου.

      Τα πράγματα όμως είναι σοβαρά όπως ξαναείπα, κι αυτό δεν αλλάζει από τον βαθμό ετοιμότητας του καθένα μας: Πρέπει να τα αντιμετωπίσει.
      Αυτά και το κλείνω, γιατί σας έπρηξα.

      Διαγραφή
    18. Αν και δεν εννοούσα τον Λαπαβίτσα όταν έγραφα πως ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τους αστούς οικονομολόγους, αλλά τον Κρουγκμαν και τον Στιγκλιτς ... ΝΑΙ και ο Λαπαβίτσας είναι μεγάλος ψεύτης και απατεώνας. Όπως και ο Βαρουφάκης και όποιο άλλο κατακάθι εμφανίστηκε τα τελευταία 2-3 χρόνια , για να μας διδάξει την ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ. Γαμώ την επιστήμη τους.

      Τι το διαφορετικό λένε οι ρέπλικες του Κρούγκμαν εν Ελλάδι ? ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Με το Debtocracy που έβγαλαν πέρυσι, με τις ΕΛΕ και τις υπόλοιπες "συνεδριάσεις-συζητήσεις" τους, κατάφεραν να πολτοποιήσουν όποιον εγκέφαλο τους πλησίασε.

      ΑΥΤΗ είναι η συνεισφορά τους. Και αυτούς προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΣΚΑΙ.

      Άρα Yuri, δεν τους τσουβαλιάζω εγώ, αλλά οι "αναλύσεις" τους. Βλέπεις τον Καζάκη, αν και για άλλους λόγους τον έχω σχολιάσει ιδιαιτέρως αρνητικά, δεν τον έβαλα στην ίδια κατηγορία.

      Τώρα, το στρίμωγμα του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, γίνεται για εντελώς διαφορετικούς λόγους απο την δικιά μας πολιτική κριτική ... Εδώ εσύ τσουβαλιάζεις την αλητεία, με την πολιτική κριτική.

      Αλλά επειδή ακριβώς ο λαός είναι στα πρόθυρα της απόλυτης χρεωκοπίας, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να τον σέρνει με νέα απατηλά όνειρα ! Δηλαδή για να γλιτώσει ο λαός απο τον απατεώνα, θα κάνουμε τα στραβά μάτια στον τυχοδιώκτη ?

      Κάτι τέτοιες βλακείες έκανε το ΚΚΕ το 1981 και μιλούσε για αλλαγή και είδες που μας οδήγησε. Ας μάθουμε κάποια στιγμή απο τα λάθη μας.

      Εξάλλου είναι απόλυτη ευθύνη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που ταϊζει τον κόσμο με ψεύτικες ελπίδες. ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΩ, την ολοκληρωτική ήττα του κινήματος, για μερικούς καουμπόυδες της πολιτικής.

      Διαγραφή
    19. Όχι δεν μας έπρηξες.
      Αυτές οι συζητήσεις καλό είναι να γίνονται, να διαβάζουν και άλλοι, να συμμετέχουν ή έστω να βγάζουν και συμπεράσματα.

      Διαγραφή
    20. Διαφωνώ και με τους δυό σας^^. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι κανείς σε θέση αυτήν την στιγμή να τοποθετείται και να συμπεραίνει με την ίδια πολυτέλεια όπως και σε μια εποχή που τα πράγματα κινούνταν και μεταβάλλονταν με αργούς ρυθμούς. Δεν μπορείς να βάλεις τις πολιτικές απόψεις και στάσεις /στιγμιότυπα σε ένα κάδρο και αν αρχίσεις τον εξάψαλμο διότι θα πέσεις κατά τι έξω. Πρέπει να σκεφτείτε λίγο σχετικιστικά (...), δηλαδή παράλληλα με την δυναμική, την ρευστότητα και την φορά που έχουν τα πράγματα.
      Για παράδειγμα, δεν μπορείς να βγάλεις το πλήρες συμπέρασμα για την πολιτική φορά μιας κοινωνίας ή ατόμου από μια δήλωση, την στιγμή που αύριο θα πει άλλα! Και είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτό σε μια περίοδο τόσο ευμετάβλητη! Αυτό θα φανερώνει και περισσότερες από τις ιδιότητες της πολιτικής οντότητας βέβαια.
      Αυτο που ΜΠΟΡΕΙΣ όμως να κάνεις είναι αντιλαμβάνεσαι την φορά των διανυσμάτων.
      Για τους Συριζαίους πχ, ο Τσίπρας είδε το κύμα και το καβάλησε, ενώ η Παπαρήγα όχι.
      Για μένα, οι Συριζαίοι άφησαν τους εαυτούς τους να παρασυρθούν από το κύμα.
      Γνωρίζω πολύ καλά ότι το ΚΚΕ δεν παρασύρεται έτσι απλά και αυτό είναι που μου εμπνέει εμπιστοσύνη , αλλά και δύναμη για να το προπαγανδίσω αυτό και στους γύρω μου. ΟΧΙ από θρησκευτική ευλάβεια, ΟΧΙ για την "ψευτο-μαγκια του να μην μεταβάλλεται από τους άλλους" και ΟΧΙ από ψευτο-εγωισμό, όπως νομίζουν άλλοι.
      Το ΚΚΕ καλά θα κάνει να σταθεί απτόητο σαν μενίρ, γιατί θα είναι ο φάρος μέσα στην τρικυμία αργότερα, ο πόλος γύρω από τον οποίο θα τα ηλεκτρόνια θα κάμψουν τις τροχιές τους για να συντονιστούν μέσα στο "πλάσμα". Για να μπορώ εγώ μεθαύριο ( σε 4 μήνες ;) ) να πώ στους συανθρώπους μου αυτά που πρέπει χωρίς να ντρέπομαι για κωλοτούμπες.

      Αυτό που μπορεί να κάνει επί πλέον το ΚΚΕ είναι συμπληρωματικές κινήσεις. Πχ η πρόταση νόμου είναι μια αρχή. Επίσης άλλες κινήσεις για να βρεθεί πιο κοντά στον λαό (ήδη κάνει βεβαια).

      Φυσάνε αγέρια δυνατά , κρατάτε γερά!!!

      Διαγραφή
    21. Άντε πάλι το '81!
      Το 1981 και ΚΥΡΙΩΣ το 1991 είναι τα κολλήματα που κυριολεκτικά όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν!! Μα ειλικρινά τώρα, πιστεύετε ότι για την "πραγματική αλλαγή", την συγκυβέρνηση κλπ. το πρόβλημα ήταν εκτός του ΚΚΕ, στους...οπορτουνιστές και τους ευρωκομμουνιστές; Αυτοί έφταιγαν που το "παρέσυραν";
      Εντός ήταν σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις!
      Δεν είναι δυνατόν να βλέπω εδώ μέσα να μου τρέφετε μερικοί απεριόριστο σεβασμό στο Φλωράκη(!) κι απ' την άλλη να βρίζετε το Δραγασάκη!! Θα τρελαθούμε; Έχετε διαβάσει το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ?? Έχετε διαβάσει τα πρακτικά των συνομιλιών για την συγκυβέρνηση; Ο Κύρκος έφταιγε γι αυτά, που μόλις είχε διασπαστεί(!), οι ανάγκες της εποχής ή το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ιδεολογικοπολιτικό πρόβλημα που είχε το ΚΚΕ;

      Είναι δυνατόν να παραλληλίζεις το 1981 με το 2012?? Σε ΤΙ ακριβώς μοιάζουν, μπορείς να μου εξηγήσεις;
      Αλλά άσε την εποχή που είναι η μέρα με την νύχτα:
      Ήταν τυχοδιώκτης ο Παπανδρέου; Συγνώμη αλλά για "τυχοδιωκτικά πειράματα" τον κατηγορούν οι δεξιοί, δεν το έχω ξανακούσει ως κατηγορία από αριστερούς! Εμένα πάλι δεν μου φαινόταν καθόλου τυχοδιώκτης: Λαϊκιστής μέχρι αηδίας ναι, γι αυτό άλλωστε δεν είχε πρόβλημα να εκθρέψει μέχρι και τον Αυριανισμό, την ίδια στιγμή που διέγραφε ότι αριστερό μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
      Αλλά έχει από πίσω του ο Τσίπρας τις πλάτες που είχε ο Παπανδρέου;
      Έχει το σύστημα σήμερα τις ανοχές που είχε επί Παπανδρέου;
      Είναι η διεθνής κατάσταση σήμερα ίδια με αυτή της εποχής Παπανδρέου;
      Θα τρελαθούμε;

      Πάντως εγώ το ξαναλέω redfly και δεν το λέω μόνο για εσάς, το λέω και για κάποιους αριστεριστές: Οι παραδειγματικές ενέργειες δεν λένε τίποτα. Είτε επανασυνδέεις το ρεύμα...παραδειγματικά, είτε τρως στην μάπα κάθε 10 μέρες τα δακρυγόνα...παραδειγματικά, μόνο φθορά έχει. Οι κομμουνιστές δεν είναι ούτε η μητέρα Τερέζα ούτε οι Mutants. Αγωνίζονται για να νικήσουν. Η αίσθηση αυτή είναι απαραίτητη για να μην νοιώσεις κάποτε μαλάκας (να το πω κι έτσι).

      Προς Black Bidet: Πάντως στο τελικό συμπέρασμα υποψιάζομαι ότι δεν διαφωνείς και με τους δυό μας...για redfly μεριά σε κόβω ;)

      Διαγραφή
    22. Α ναι: Άμα είναι να θεωρήσω μη αστό οικονομολόγο τον Καζάκη με τα...οπωροκηπευτικά του, χίλιες φορές ο αστός οικονομολόγος Λαπαβίτσας...

      Διαγραφή
    23. ...και κάτι ακόμη μιας και το άνοιξα και τελειωμό δεν έχω.

      Κατά την γνώμη μου παίζουν πρακτικά τα εξής σενάρια:
      1. (Πιο πιθανό) κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, πιθανά με κάποια τσόντα τύπου ΔΗΜΑΡ/Καμένου (αν χρειαστεί). Σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει όπως ο Λούλα στην Βραζιλία: Στην αντιπολίτευση μέχρι να..."στρώσει" και να δει ότι δεν είναι τόσο απλό να κατακτήσεις την εξουσία με "το μυαλό πάνω απ' το κεφάλι" (ξέρετε τι εννοώ).
      2. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΔΗΜΑΡ ή ΚΚΕ, οπότε είναι φανερό από αυτά που βλέπω τώρα ότι το ΚΚΕ θα σπρώξει (σε κάθε περίπτωση) το ΣΥΡΙΖΑ στην αγκαλιά της ΔΗΜΑΡ, περιμένοντας να τα πάρει στο χέρι και να ρεζιλευτεί.
      3. Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί δεν το συζητώ: Απλά όλοι θα περιμένουν εντός ολίγων ημερών να γίνουμε...Νορβηγία, άντε στη χειρότερη Σουηδία και στην πρώτη παρέκκλιση "τον πούλο". :)

      Ε, δεν μου πολυαρέσουν όλα αυτά τα σενάρια.
      Μπορούμε να προσπαθήσουμε κάτι καλύτερο (κι ας ΜΗ βγει) ή όχι;
      Ναι, ξέρω: Όχι.

      Υγ: Φυσικά πάντα μπορεί να κάνω και λάθος. Άλλωστε όπως έλεγε και ο κ. Κόϊνερ: "Εργάζομαι σκληρά. Ετοιμάζω το καινούριο μου λάθος"

      Διαγραφή
    24. Yuri, αν οι κομμουνιστές χρειάζονται αυτήν την αίσθηση για να μην νοιώθουν μαλάκες, τότε υπάρχουν καμια 2-3 πέντε δέκα ενενήντα περιπτώσεις που θα έπρεπε να τα παρατήσουν.

      υποσημείωση: συμφωνω στα περί φλωράκη που είπες. Όχι όμως ξέχωρα από την εποχή στην εποχή στην οποία συνέβει. Το πλαίσιο είναι καθοριστικό για την κριτική μας. πχ, άλλο το ΝΑΡ του '89, άλλο του 97 και άλλο σήμερα.

      υποσημείωση 2: αυτό που δεν κατάλαβες για μένα (ε δεν γράφω και τόσο συχνά) είναι ότι εγώ δεν έχω τελικό συμπέρασμα. Εγώ μας βλέπω σαν μοχλούς και φορείς εντροπίας, και όχι σαν τερματοφύλακες που σταματάνε την φάση. :)

      Διαγραφή
    25. Καταρχάς ΒΒ να ξέρεις ότι και μόνο που σου άρεσε το sokoban, χαίρεις της απόλυτης εκτίμησής μου. :)

      Μια διευκρίνηση μόνο:
      Δεν είπα ότι δεν χάνεις ποτέ ή ότι δεν χάνεις συνήθως, είπα ότι δεν πας για να χάσεις. Έχει μια διαφορά. Κι αυτό μπορείς να το δεις σε διάφορες εκδόσεις, επαναστατικές και ρεφορμιστικές: Πάρα πολλές φορές έχω νοιώσει σε πορείες της εξωκοινοβουλευτικής ότι πάμε να μας σπάσουν το κεφάλι, να μας ρίξουν και 3 φυσουνιές για να γυρίσουμε...ικανοποιημένοι.

      Ε δεν είναι έτσι, σήμερα δεν τα πιστεύω αυτά. Σήμερα αν φάω την φυσουνιά (με τα πολύ άσχημα αποτελέσματα πιθανά για μένα) θέλω να την φάω επειδή πάω να διεκδικήσω ΟΝΤΩΣ κάτι κι όχι...εκ παραδόσεως!

      Διαγραφή
    26. Και αυτό που είπες με φέρνει συνειρμικά σε λογική ΠΑΜΕ, που δεν χτυπιέται για να χτυπηθεί, ενώ πχ στο λιμάνι της θεσσαλονίκης χτυπιόταν με λόγο! (+τα άλλα που κάναμε με τις πινακιδες, τα τρένα κλπ)
      Τώρα, αιτοκρατικά, αν ο "στόχος" ειναι να σταματήσουν τα μέτρα του μνημονίου, εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ως μέσο την συγκυβέρνηση με συριζα. Είναι σαν να προσπαθείς να ενταχθείς στην αστυνομία που φυλαγε το λιμάνι , για να αποτρέψεις τα νατοϊκά κομβόι, ενω τα πραγματικά αφεντικά έχουν δώσει άλλη εντολή.
      Το ότι η εξουσία δεν είναι μεσα στο κοινοβούλιο είναι προφανές.
      Κι εγώ θα ήθελα να είναι αλλιώς αλλά δεν είναι.
      Θα ήθελα η πρώην μου να ήταν γαμω τα παιδιά και να μην ακυρωνόταν ο γάμος λίγο πριν, αλλα δεν ήταν.
      Θα ήθελα να μην ήμουνα σε εκ περιτροπής αλλά είμαι.
      Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα, και, πέρα απο τις πολιτικές τοποθετήσεις και επιλογές (που είναι απαραίτητες), πρέπει να αντιλαμβανομαστε σε ποιο πεδίο δυνάμεων ενεργούμε.
      Θα ήθελα να κατέβει ένα-2 εκατομμύρια στους δρόμους και να μπλοκάρει η κυβέρνηση και να μην εφαρμόσει το μνημόνιο, αλλά το μνημόνιο είναι μια γλίτσα που ξεχύνεται από τα κατά τόπους οικονομικά κέντρα του πλανήτη. Η λύση πρέπει να (ξεκινήσει τουλάχιστον)να είναι συνολική. Είτε συνολική με την έννοια την χωροταξική , είτε με την έννοια την κοινωνικοπολιτική. Εγώ είμαι με το δεύτερο ως διάνυσμα, γιατί το πρώτο λέγεται σοσιαλδημοκρατία. Ε, και δεν την εμπιστεύομαι ρε παιδί μου, τι να κάνω

      Διαγραφή
    27. Ωραια συζητηση ρε παιδια. Προβληματιζομαι πολυ τον τελευταιο καιρο και δεν σας κρυβω οτι με εχει παρει πολυ απο κατω. Θα ειναι ραγδαιες οι εξελιξεις απο εδω και περα.

      PS Yuri αν καταφερω να φτασω στην ηλικια των γονιων μου θα το θεωρησω επιτυχια.

      Διαγραφή
    28. στα γρηγορα γιατι πηζω!
      @yuri δεν μας πρηζεις τουλαχιστον εμενα.
      @manny: δεν υπαρχει κανενας λογος να σε παιρνει απο κατω, μα κανενας
      modesto

      Διαγραφή
    29. Μια απάντηση στον Black Bidet:
      ΒΒ αν εσύ δεν είδες 1 εκ. στους δρόμους, εγώ είδα. Και μάλλον το είδε και η κυβέρνηση. Γιατί όταν 5 η ώρα καλείται η συγκέντρωση για το "μνημόνιο 2", και 5 και 5 η ομόνοια, το σύνταγμα και όλοι οι γύρω δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι από κόσμο, όταν περίπου 5 και είκοσι αρχίζει η καταστολή και η συγκέντρωση χτυπιέται εν ψυχρώ γεμίζοντας όλο κυριολεκτικά το κέντρο της Αθήνας με χημικά, η συγκέντρωση αυτή πήγαινε για το εκατομμύριο που ήθελες.

      Δεν το έφτασε ποτέ και αμφιβάλλω αν ποτέ θα το φτάσει.
      Γιατί;
      Μα...γιατί πολύ απλά αν ποτέ φτάσει σε αυτό το νούμερο, ο κόσμος αυτός ΔΕΝ χτυπιέται μετά! Τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ για να χτυπήσουν θα πρέπει να έχει κάποιο νόημα: Να μπορούν οι μπροστά να οπισθοχωρήσουν, οι πίσω να φύγουν κλπ. κλπ. Το να χτυπάνε μια συμπαγή μάζα που απλώνεται σε όλα τα στενά του κέντρου δεν έχει και τόσο νόημα.
      Το κράτος λοιπόν δεν θα αφήσει έτσι εύκολα μια τέτοιου μεγέθους συγκέντρωση να αναπτυχθεί. Δεν μιλάμε για συγκεντρώσεις του Παπατζή με τα πλαστικά σημαιάκια και κυράτσες του Κολωνακίου, μιλάμε για κόσμο παρμένο που κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει αν καταλάβει την δύναμή του. Θα βρει/δημιουργήσει λοιπόν μια αφορμή να την χτυπήσει πολύ πιο πριν. Τα κριτήριά σου λοιπόν θα πρέπει να είναι λίγο χαμηλότερα, γιατί δεν ζούμε σε εποχές "δημοκρατίας".

      Δεύτερον, όταν κρίνουμε τις απεργίες (και μιλώ για την πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΚΕ), θα πρέπει να κρίνουμε τις συνθήκες που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κρίνουμε τον τυπο των Ελληνικών επιχειρήσεων και ΚΥΡΙΩΣ θα πρέπει να κρίνουμε την τακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατείας, την πέμπτη φάλαγγα μέσα στο εργατικό κίνημα. Δεν σου κρύβω ότι σε κάποιες απεργείες (όχι σε όλες φυσικά) με το ΖΟΡΙ συμμετείχα κι εγώ. Όχι γιατί με πίεζε η διεύθυνση να μην απεργήσω, αλλά γιατί θεωρούσα εντελώς κοροϊδία κάποιοι τύποι να προκηρύσσουν μια 24ωρη το μήνα, να μας σπάνε σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε κατοικούντες στην Αττική ή την Θεσσαλία (!!ΑΠΙΤΣΕΥΤΑ πράγματα!!!), εργαζόμενους στο υπουργείο Γεωργίας ή Ανάπτυξης, εργαζόμενους σε Οικοδομές ή Ναυτιλία.

      Μιλάμε για μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ φθορά και δεν είναι τυχαίο που έγραψα εδώ ουκ ολίγες φορές για παρέμβαση στην ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ κλπ. έστω για να τα κάνεις λαμπόγυαλο. Εδώ και δύο χρόνια το σύστημα έχει βγει εντελώς εκτός πλαισίου, κι εμείς προσπαθούμε να αντιδράσουμε ΑΥΣΤΗΡΑ στα πλαίσια!! Με τους απεργοσπάστες μας, με τις νοθείες μας, με τους αργυρώνητους συνδικαλιστές, με ΟΛΟΥΣ αυτούς που σου βάζουν τρικλοποδιά ΣΕ ΚΑΘΕ σου βήμα!!!

      Καλά δουλευόμαστε; Είναι δυνατόν να κάνεις το παραμικρό με μια ηγεσία να σου σκάβει το λάκκο συστηματικά;
      Έχω ακούσει πολλές φορές από Παμίτες την φράση: "Δυστυχώς μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ με περιορίζει κι εμένα, δεν μπορώ να καλέσω σε απεργία διαρκείας ή να υπογράψω καλές συμβάσεις με την ΓΣΕΕ να παίζει το πουλί της!".
      ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ρε φίλε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΜΕ ως ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (κι όχι ως άλλη ΓΣΕΕ) θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα κάτω από την ΓΣΕΕ να σκούζει και να τους βαράει για μια ΓΣΕΕ εργατών; Δεν θα έπρεπε να πιάσει απ' το σβέρκο ή να ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ να πιάσει απ' το σβέρκο την ΑΔΕΔΥ και να την υποχρεώσει να βάλει λουκέτο σε όλο το δημοσιο;
      Ξέρετε, χέστηκαν αν δεν τους μιλάμε: "Η δουλειά να βγαίνει κι ας μη μας μιλά το ΠΑΜΕ. Θα...παρηγορηθούμε με τα 4 χιλιάρικα που καθαρίζουμε το μήνα".
      ΑΥΤΟ σκέφτονται αγαπητέ.

      Τέλος πάντων, πάντως να ξέρεις ότι η πρώην σου μπορεί και να είναι "γαμώ τα παιδιά". Σε αυτά τα θέματα η συνέπεια σηκώνει τα χέρια. ;)
      (Διάβασε κι ένα μονόλογο του Γληνού αν θέλεις, το "Αυτοθυσία ή απολύτρωση")

      Διαγραφή
  9. καπως ετσι :)
    ειναι ξεκαθαρο ακομα και απο την φρασεολογια του συριζα πλεον οτι θελουν να γινουν πασοκ στην θεση του πασοκ.
    το αγχος μου οπως εγραψα και αλλου, ειναι οτι οταν θα σκασει και μαλιστα με περισσοτερο θορυβο και συνεπειες απο το πασοκ, τοτε θα παρει η μπαλα ολη την "αριστερα" (και το ΚΚΕ μαζι ισως) και τοτε δεξια και ακροδεξια θα φτασουν σε επιπεδα ρεκορ και δεν θα σηκωνεις κεφαλι με τπτ
    χρεος μας ειναι να κανουμε οσο γινεται ποιο γρηγορα στο να στησουμε στα ποδια του δυνατο το ταξικο συνδικαλιστηκο κινημα, να παρει νικες οπως τα ποτα για να υπαρχει αναχωμα στην υποχωρηση που θα ερθει αν κυλησουν τα πραγματα με νικη τσιπρα, ποσο μαλλον αυτοδυναμια.
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.