18 Φεβρουαρίου 2014

ΜΚΟ με κρατικό χρήμα και δράση στο Ιράκ

Το πρωτοσέλιδο του «Ρ» στις 13 Δεκέμβρη του 2003
Η υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης IMI (International Mine Initiative - διεθνής πρωτοβουλία για τις νάρκες) - η δράση της οποίας στο Ιράκ είχε καταγγελθεί μέσα από το πρώτο θέμα του «Ριζοσπάστη» στις 13 Δεκέμβρη του 2003 - ήρθε και πάλι χτες στη δημοσιότητα καθώς κατά του προέδρου της και συνεργατών της ασκήθηκε δίωξη για ζημιά που προξένησαν σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο Αλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και σήμερα εντεταλμένος της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής.

Στις 12 Δεκέμβρη του 2003 ο «Ρ» είχε διατυπώσει πρωτοσέλιδα ερώτηση για τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης καθώς στον διεθνή Τύπο είχαν εμφανιστεί φωτογραφίες στελεχών της με λεζάντα ότι πρόκειται για Ελληνες στρατιώτες στο Ιράκ. Την επομένη, 13 Δεκέμβρη, ο «Ρ» αποκάλυψε ότι πρόκειται για την ΙΜΙ και επανήλθε στις 14 Δεκέμβρη με περισσότερα στοιχεία. Στις 17 Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου βουλευτές του ΚΚΕ ρώτησαν ευθέως τον Γ. Παπανδρέου για την υπόθεση. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι πρόκειται για ελληνική οργάνωση, σημείωσε όμως ότι κινείται στα πλαίσια του κέντρου αποναρκοθέτησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τελεί μια «σημαντική δραστηριότητα», ενώ δεν παρείχε καμιά πληροφόρηση για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.

Screenshot από την ιστοσελίδα της ΙΜΙ που πρόλαβε να πάρει
η εφημερίδα le mode
Χτες, με αφορμή την δίωξη που ασκήθηκε, έγινε γνωστό ότι η δράση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έβλαψε το ελληνικό Δημόσιο κατά εννέα εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση αφορά στη χρηματοδότηση της οργάνωσης για ένα πρόγραμμα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Λίβανο και Ιράκ. Κατά του προέδρου της ΜΚΟ και συνεργατών του ασκήθηκε δίωξη για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ' εξακολούθηση. Οπως προέκυψε από την σχετική έρευνα, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα.

Από τις τότε αποκαλύψεις του «Ρ», προέκυπτε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση λειτουργούσε ως προβιά για την συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ. Στην χρηματοδότησή της μάλιστα εμπλέκονταν και ελληνικές εταιρείες που φιλοδοξούσαν να πάρουν μέρος στη λεηλασία του Ιράκ.
Ο «Ρ» αποκάλυψε επίσης ότι με τα ίδια αρχικά ΙΜΙ δραστηριοποιείται και μια ισραηλινή πολεμική βιομηχανία, η «Israel Military Industries Ltd.», η οποία παράγει βόμβες και οβίδες διασποράς, που σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» χρησιμοποιήθηκαν από το βρετανικό στρατό στο Ιράκ. Η ίδια ισραηλινή εταιρεία δραστηριοποιείται και στον τομέα της αποναρκοθέτησης. Δηλαδή οι ίδιες εταιρείες που ρίχνουν τις βόμβες, έρχονται στη συνέχεια να πάρουν μέρος στην εκκαθάριση των περιοχών, όπου σε επόμενη φάση κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες θα αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στα πλαίσια της «ανοικοδόμησης».
Σύμφωνα δε, με ορισμένες πληροφορίες, η οργάνωση αυτή έχει συνεργαστεί και με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στα πλαίσια της σήμανσης ναρκοπεδίων στον Εβρο, για την προστασία από τις νάρκες των λαθρομεταναστών. Η συγκεκριμένη οργάνωση, η ΙΜΙ, που ιδρύθηκε το 2000, είχε ιστοσελίδα στο «ίντερνετ», όπου γινόταν αναφορά στην αποστολή της και στους χορηγούς της, ανάμεσά τους το υπουργείο Εξωτερικών, η κατασκευαστική ΔΙΕΚΑΤ, η εφημερίδα ΑΞΙΑ, η τράπεζα Omega Bank, η εταιρεία Forthnet, που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone. Η οργάνωση, σύμφωνα επίσης με όσα αναφέρονταν στην ιστοσελίδα της, αποτελούνταν από 100 άνδρες, διασπαρμένους σε 20 ομάδες.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Bλέπε ακόμη:
Η Λιάνα Κανέλη στον ΑΝΤ1 για την υπόθεση αποκάλυψης του σκανδάλου των ΜΚΟ

4 σχόλια:

  1. Ενδεικτικά για το ΝΑΤΟ και τις ΜΚΟ

    euractiv.gr/elliniki-enosi-gia-atlantiki-kai-eyropaiki-synergasia-gaaec-«diatlantiki-asfaleia-kai-oikonomiki-kri
    Η Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία σας προσκαλεί στο 20ο Ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο της (...)

    Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

    «Ο Ρόλος των Μη-Κυβερνητικών Οργανισμών στη Διατήρηση και Ενδυνάμωση της Ασφάλειας»

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο site της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία μπορεί κανείς να δει:
    http://www.gaaec.org/?q=en/about1
    WHO WE ARE
    The Greek Association for Atlantic & European Cooperation (G.A.A.E.C.) is a non-partisan network of individuals who are convinced of the pivotal importance of effective Greek foreign policy and the cohesion of international relationships.

    G.A.A.E.C. promotes constructive leadership and engagement in international affairs based on the central role of the International community in the contemporary world.

    Through its diverse networks, G.A.A.E.C. builds broad constituencies to support constructive Greek and international leadership policies by:
    (...)
    Projecting and promoting the Greek views on foreign policy, defence and international cooperation issues through the network of NGOs in which G.A.A.E.C. participates.
    (NGO=non-governmental organization, Mη Kυβερνητικές Oργανώσεις)

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.voltairenet.org/article164724.html
    Speech by Anders Fogh Rasmussen: NATO and NGO’s
    by Anders Fogh Rasmussen

    NATO’s experience over the past years, notably in Afghanistan, underscores that successful crisis management requires a new compact between all the different civilian and military actors.

    We need the United Nations to lead the overall process, the European Union, the International Monetary Fund and the World Bank to be broadly and intensely engaged. We also need NGOs to spread their web of projects, from health care to promoting new approaches to agriculture. (...)

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.