7 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Ορέστη Κολοζώφ

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει με μεγάλη θλίψη την απώλεια του συντρόφου μας Ορέστη Κολοζώφ. Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ αφιέρωσε τη ζωή του στη μεγάλη υπόθεση για το δίκιο του λαού, για το σοσιαλισμό, παλεύοντας σταθερά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ γεννήθηκε στις 6 Ιούνη του 1940 στην Αλεξανδρούπολη του Εβρου, από οικογένεια κομμουνιστών. Από τα παιδικά του χρόνια γαλουχήθηκε με τα ιδανικά του σοσιαλισμού και τους αγώνες του ΚΚΕ στη χώρα μας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο το 1952 στην Αλεξανδρούπολη. Από το 1955 ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου τελείωσε το γυμνάσιο το 1959 και έφυγε το 1960 για την Ιταλία. Τέλειωσε τις σπουδές του ως Φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ από το 1963 υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και το 1967 έγινε μέλος του ΚΚΕ.


Στην Ιταλία μέχρι την δικτατορία του '67 διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Ρώμης, καθώς και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας. Η δικτατορία τον βρήκε στην Ιταλία, όπου ήταν μέλος του Γραφείου της ΕΔΑ Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και είχε την ευθύνη από το Κόμμα της δουλειάς για τους φοιτητές της Ιταλίας και αργότερα της Δυτικής Ευρώπης. Διετέλεσε επίσης μέλος του Γραφείου των Οργανώσεων στο Εξωτερικό του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με ευθύνη για το φοιτητικό κίνημα των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στο 10οκαι 11ο Συνέδριο τακτικό της μέλος. Από το 10οέως το 11οΣυνέδριο διετέλεσε μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου από το 11ο μέχρι το 12ο Συνέδριο. Από το 12ομέχρι και το 17ο Συνέδριο του Κόμματος διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Από το 1975 δούλεψε κομματικά στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και από το 1978 έως το 17οΣυνέδριο υπήρξε υπεύθυνος του. Εκλέχτηκε βουλευτής του Κόμματος για πρώτη φορά το 1993 και διετέλεσε υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε με πίστη και σεμνότητα την πάλη του λαού, στήριξε και πάλεψε για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος ενάντια στις προσπάθειες διάλυσής του από τους οπορτουνιστές τόσο στην περίοδο του 1968 όσο και την περίοδο 1989 - 1991.

Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύντροφό του Μαριέλλα, το γιό του Γιώργο, τους συγγενείς και τους οικείους του.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 3.30 μ.μ. στο νεκροταφείο της Καισαριανής και θα είναι πολιτική».

7 σχόλια:

  1. Λεβέντης άνθρωπος και καθαρός Κομμουνιστής.Αθάνατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέτοιοι επαναστάτες σαν το σύντροφο Ορέστη σήκωσαν το Κόμμα στην πλάτη τους μετά τις ανατροπές και τη λυσσασμένη αντικομματική δράση των οπορτουνιστών, που όμως δεν μπόρεσαν να κάνουν το ΚΚΕ σαν τα μούτρα τους, γιατί στάθηκαν όρθια τα χιλιάδες στελέχη και μέλη του Κόμματος, πιστοί στα κομμουνιστικά ιδανικά και τη νίκη της εργατικής τάξης.

    Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία ανασυγκρότησης του Κόμματος μετά το '91, υπερασπιζόμενος τις μαρξιστικές - λενινιστικές αρχές σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Έφυγε από την ενεργή κομματική δράση του σαν στέλεχος μόνο όταν η προχωρημένη ηλικία του και η υγεία του δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως πριν.

    «Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ! Η σπορά μένει. Και φουντώνει. Και μεγαλώνει. Και καρπίζει.» --- Χαρίλαος Φλωράκης

    Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο γονιμος, ομορφος, και ζεστος του λογος θα μεινει στις καρδιες μας.Καλο "κατευωδιο" συντροφε.Συνεχιζουμε και αν συναντησεις το Χαριλαο πεστου οτι κραταμε γερα.

    Ταξικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό ταξείδι σύντροφε.Και μην ανησυχείς,κρατάμε γερά παλιά και νέα φρουρά.
    Κατερίνα Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό ταξίδι σύντροφε...
    Σπύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.