23 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Έθνος της Κυριακής


- Πόσο ψηλά έχετε βάλει τον πήχη στις ευρωεκλογές; Ποιο είναι το πολιτικό στοίχημα που βάζει το ΚΚΕ σε συνδυασμό και με την εκλογική αναμέτρηση των τοπικών εκλογών;
«Στην ενιαία μάχη των ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών, στόχος και στοίχημα είναι να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στις αυταπάτες που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Να εκφραστεί η καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την όσο γίνεται μεγαλύτερη ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με την καταδίκη των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, των μονοπωλίων, μπορεί να είναι το διαφορετικό, το ελπιδοφόρο που θα φέρουν αυτές οι εκλογές».

- Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει και το χρόνο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;«Πιθανόν, ωστόσο έχουμε εκτιμήσει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα εξαρτηθεί κυρίως από τις γενικότερες εξελίξεις στην ΕΕ, στην Eυρωζώνη, τη διαχείριση της κρίσης. Το ζήτημα είναι να παρέμβει ο λαός, να γίνει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθεί η μάχη των εκλογών, για να δυναμώσει το ΚΚΕ, η πρότασή του για την έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού».

- Το σύνθημα «σπάμε τα δεσμά της ΕΕ» σημαίνει ότι το ΚΚΕ αν έχει την πλειοψηφία οδηγεί τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και ευρώ;«Εκτός ΕΕ συνολικά, γιατί μπορεί να φύγεις από την Ευρωζώνη, όμως να παραμένεις στην ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε αντιλαϊκές δεσμεύσεις που επιβάλλει αυτή η λυκοσυμμαχία σε βάρος των λαών. Αυτό φυσικά προϋποθέτει όχι απλά μια κυβέρνηση ΚΚΕ, αλλά μια λαϊκή πλειοψηφία οργανωμένη και αποφασισμένη να επιβάλλει και να υπερασπιστεί την αποδέσμευση, μαζί με ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία. Προϋποθέτει ότι ο λαός, μέσα από νέους θεσμούς εξουσίας, θα γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. Δύσκολος δρόμος, όμως δρόμος προοπτικής και ελπίδας, με θυσίες που πιάνουν τόπο και όχι δρόμος αδιέξοδος με νέα δεινά και βάσανα».

- Και με το χρέος τι θα γίνει; Φτάνει μόνο να πεις «δεν πληρώνω»;«Φυσικά και δε φτάνει. Γι’ αυτό λέμε ταυτόχρονα ότι αυτή η νέα λαϊκή εξουσία που θα πει "φεύγω από την ΕΕ και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία, διαγράφω μονομερώς το χρέος", πρέπει ταυτόχρονα να μετατρέψει σε κοινωνική ιδιοκτησία τον πλούτο αυτής της χώρας, τη βαριά βιομηχανία, τον ορυκτό πλούτο, να αξιοποιήσει τις μεγάλες και υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και τους όποιους εκβιασμούς από ισχυρές δυνάμεις και να οικοδομήσει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους και ισότιμης συνεργασίας με άλλες χώρες».
- Όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις για ένα νέο «πακέτο» βοήθειας προς στην Ελλάδα, αλλά και για τη μείωση του δημοσίου χρέους, θα ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές. Το ΚΚΕ εκτιμά ότι αυτά θα συνοδευτούν με ένα νέο μνημόνιο;«Πιθανότατα να μην ονομαστεί μνημόνιο, όμως θα υπηρετεί τους ίδιους στόχους. Άλλωστε, ήδη έχουν θεσπιστεί σε επίπεδο ΕΕ μηχανισμοί επιτήρησης χωρών και αυτόματης εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων. Όλα αυτά φυσικά δεν είναι καινούρια, αλλά απορρέουν από το μεγάλο "μνημόνιο" που λέγεται Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ούτε πρόκειται να αλλάξουν αν επικρατήσει ένα άλλο μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ, όπως υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Να γιατί εναντίωση με το μνημόνιο, με ό,τι αντικαταστήσει το μνημόνιο, σημαίνει εναντίωση με την ίδια την ΕΕ. Και αυτό μπορεί να το εκφράσει μόνο το ΚΚΕ».
- Πολύ συζήτηση γίνεται για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αμφισβητείτε ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει το 70% πλεονάσματος στους ασθενέστερους; Δεν θα είναι ώστε μία μικρή ελάφρυνση;«"Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε". Να δεχτούμε όμως ότι θα επιστρέψει ένα ποσό, το οποίο από ό,τι ακούγεται θα είναι με εφάπαξ και όχι μόνιμες παροχές. Από πού και ως που αυτό συνιστά ελάφρυνση, όταν για να προκύψει αυτό το πλεόνασμα, φορολεηλατούνται τα λαϊκά νοικοκυριά, περικόπτονται δαπάνες σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, απολύονται εργαζόμενοι; Το να δίνεις κάποια ψίχουλα στους πάμφτωχους, αφού έχεις κάνεις φτωχό όλο το λαό, είναι μάλλον εμπαιγμός. Και αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί με όποια κυβέρνηση αποδέχεται το στόχο του πλεονάσματος. Γιατί για να προκύπτει αυτό το πλεόνασμα, πρέπει να αφαιρείται ένα όλο και μεγαλύτερο ποσό που θα κατευθύνεται στο κεφάλαιο».
- Καλείτε τους ψηφοφόρους να μην επιλέξουν το «μικρότερο κακό». Στο δεύτερο γύρο, αν οι υποψήφιοι σας δήμαρχοι είναι εκτός, τι στάση θα κρατήσει το ΚΚΕ;«Η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών κρίνεται στον πρώτο γύρο. Εκεί λοιπόν πρέπει ο λαός να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ. Τώρα επειδή ο καλπονοθευτικός νόμος προβλέπει δεύτερο γύρο, η στάση μας θα είναι αυτή που κρατάμε τα τελευταία 20 χρόνια με απόλυτη συνέπεια. Δε στηρίζουμε υποψηφίους που με τον ένα ή άλλο τρόπο αποδέχονται τη μετατροπή της τοπικής διοίκησης σε μακρύ χέρι του κράτους, στηρίζουν τις λογικές της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και υλοποιούνται εδώ και χρόνια από γαλαζοπράσινες και ροζ διοικήσεις. Το "μικρότερο κακό" έγινε το όχημα για να αποσπασθεί η λαϊκή στήριξη, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, σε επιλογές που λειτούργησαν σε βάρος του λαού και έγιναν το σκαλοπάτι για ένα μεγαλύτερο κακό. Υπάρχει πλέον πλούσια πείρα».
- Η κριτική που ασκείτε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σκληρή. Θεωρείτε ότι είναι μια παραλλαγή του λεγόμενου αστικού συστήματος;«Οι συνεχείς πολιτικές κωλοτούμπες, οι κοινές τοποθετήσεις με τον ΣΕΒ, η υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό ράβει ακριβό κυβερνητικό κοστούμι σε υπερατλαντικούς και ευρωπαϊκούς οίκους. Η κριτική μας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη ΝΔ, είναι κριτική στις δύο διαφορετικές συνταγές αστικής διαχείρισης που κινούνται εντός των τειχών της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και γι’ αυτό είναι από χέρι αντιλαϊκές».
- Στις προκλήσεις για συνεργασία απαντάτε αρνητικά. Ένα αριστερό μέτωπο και με τη συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια αριστερή κυβέρνηση, δεν θα ήταν η ασφάλεια για παρεκκλίσεις;«Η κριτική μας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι πρόκειται για ένα κόμμα επιρρεπές σε παρεκκλίσεις και ότι κάποιος πρέπει να τους βάλει στον ίσιο δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που υποστηρίζει συνειδητά την ΕΕ, υποστηρίζει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τους στόχους του κεφαλαίου, άσχετα αν τα "πασπαλίζει" με φιλολαϊκή ρητορεία. Αν συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση που αποδέχεται αυτό τον αντιλαϊκό δρόμο και οι όποιες υποσχέσεις για κάποια μέτρα ανακούφισης, πάνε περίπατο. Είτε θα παραμένουν υποσχέσεις, είτε θα εξανεμίζονται από άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Και αυτό δε το λέει το ΚΚΕ, το έχει αποδείξει η πείρα από αντίστοιχες κυβερνήσεις σε Ιταλία, Γαλλία, πρόσφατα στην Κύπρο, όπου η συμμετοχή ΚΚ σε τέτοιες κυβερνήσεις δεν απέτρεψε αντιλαϊκές επιλογές. Το ΚΚΕ θα δώσει το παρών σε μια λαϊκή διακυβέρνηση, με το λαό στην εξουσία, που θα κινείται σε εντελώς διαφορετικές ράγες».
- Τι απαντάτε στην κριτική του κ. Τσίπρα ότι δεν σας ενδιαφέρει η ενότητα της αριστεράς, ότι έχετε «στήσει ένα χορό μίσους και συκοφαντίας» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ;
«Μας ενδιαφέρει και μας παραενδιαφέρει η ενίσχυση της κοινωνικής Λαϊκής Συμμαχίας που μπορεί να αγκαλιάσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα πως νιώθει ο καθένας, "αριστερός", "δεξιός", "κεντρώος", τι ψήφιζε μέχρι χτες. Σ’ αυτή την υπόθεση δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Η Λαϊκή Συμμαχία μπορεί σήμερα να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίξει το δρόμο για να πάρει ο λαός την εξουσία, αρκεί να μην στοιχηθεί πίσω από πολιτικές και κομματικές ηγεσίες του κατεστημένου. Γι’ αυτό ακριβώς αποκαλύπτουμε το εμπόριο ελπίδας και φόβου, τις αυταπάτες που καλλιεργούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή την αντιπαράθεση, που δεν γίνεται για το λαό, αλλά για το ποιος από τους δύο θα είναι ο εκλεκτός της ΕΕ, του κεφαλαίου σε συνθήκες κρίσης».

- Πιστεύετε ότι οι εκκλήσεις περί ενότητας της αριστεράς που απευθύνει η «Αριστερή Πλατφόρμα» του κ. Λαφαζάνη δεν είναι ειλικρινείς;«Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είναι κάποιο άλλο κόμμα. Είναι ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα είναι και κάτι χειρότερο. Είναι το "αριστερό" άλλοθι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, στα αλισβερίσια με τους βιομήχανους, τους ευρωατλαντικούς εταίρους κλπ, για να ψαρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφους σε ανθρώπους αριστερούς, ριζοσπάστες. Ως παλιά στελέχη του ΚΚΕ δεν ήταν αυτοί που προσπάθησαν να το διαλύσουν; Δεν ψήφισαν υπέρ της ΕΕ, υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ; Συνδικαλιστικά στελέχη τους δεν υπηρέτησαν τις λογικές των "κοινωνικών διαλόγων" με το κεφάλαιο; Που διαφοροποιούνται στα στρατηγικά ζητήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ; Πουθενά. Θυμίζουν το "καλό" ή "αριστερό" ΠΑΣΟΚ που θα έβαζε δήθεν το ΠΑΣΟΚ στον ίσιο δρόμο και τελικά πήγε τη χώρα και το λαό στο γκρεμό».

- Η κριτική που σας ασκείται είναι ότι φοβάστε την ενότητα της αριστεράς. Το ΚΚΕ εκτός της κοινωνικής συμμαχίας δεν ενδιαφέρεται και για πολιτικές συμμαχίες;«Ο φόβος είναι ξένη λέξη προς τους κομμουνιστές. Διαφωνούμε πολιτικά και ιδεολογικά με αυτές τις δυνάμεις, οπότε είναι φυσικό να τις αντιπαλεύουμε και να απορρίπτουμε επιζήμιες, για το λαό και το κίνημα, συμμαχίες μαζί τους. Δεν αποκλείουμε στην πορεία οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας, να προκύψουν και πολιτικές δυνάμεις που να μη συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, όμως θα κινούνται σε κατεύθυνση ρήξης με τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια. Η συνεργασία του ΚΚΕ με αυτές τις δυνάμεις θα είναι μέσα στο κίνημα, μέσα στη συμμαχία. Στην κοινωνική συμμαχία, ούτε το ΚΚΕ, ούτε αλλά πολιτικά κόμματα πρέπει να συμμετέχουν ως τέτοια, αλλά μέσω των μελών, στελεχών και φίλων τους. Έτσι εξασφαλίζεται και ο κινηματικός και με προοπτική ρόλος της συμμαχίας, έτσι εξασφαλίζεται και η αυτοτέλεια των κομμάτων».

- Πως αντιλαμβάνεστε τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες αλλά και στη Γερμανία, σε ό,τι αφορά ένα νέο πακέτο βοήθειας. Και πως η χώρα μας μπορεί να ξεπεράσει διχογνωμίες που εντοπίζονται προς όφελός της;«Αυτές οι συζητήσεις αντανακλούν αντιθέσεις εντός ΕΕ, αλλά και μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, σχετικά με το χρέος, ποια κεφάλαια ποιων χωρών θα ζημιωθούν λιγότερο ή θα κερδίσουν περισσότερα. Το ΔΝΤ, με ισχυρή την παρουσία των ΗΠΑ, πιέζει την ΕΕ για κούρεμα. Οι χώρες της ΕΕ και κυρίως η Γερμανία δεν το αποδέχονται. Από αυτή την αντιπαράθεση δεν έχει να κερδίσει τίποτε ο λαός, γιατί όλοι μιλάνε για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, των μεταρρυθμίσεων. Όπως δεν έχει να κερδίσει τίποτε ο λαός από τη στήριξη των προτάσεων της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναπαράγουν αυτή τη διαπάλη. Η μεν ΝΔ ζητάει επιμήκυνση, ο δε ΣΥΡΙΖΑ κούρεμα, στηρίζοντας τις προτάσεις του ΔΝΤ. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για διαγραφή μέρους του χρέους κοροϊδεύει συνειδητά, αφού και αυτό το παραπέμπει σε ευρωπαϊκές διασκέψεις και συμφωνίες, που ακόμη και αν επιτευχθούν, θα υπάρχουν σκληρά ανταλλάγματα, τα οποία θα πληρώσει πάλι ο λαός».

- Η Χρυσή Αυγή φαίνεται πως διατηρεί τα ποσοστά της. Κατά τη γνώμη σας, ποιοι είναι οι λόγοι που ψηφοφόροι έλκονται από τις ιδέες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης;«Δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι της ΧΑ ναζιστές. Βεβαίως υπάρχει και η ατομική ευθύνη, ιδιαίτερα τώρα που έχει αποκαλυφθεί ο ναζιστικός εγκληματικός της χαρακτήρας. Η ΧΑ αντλεί δύναμη από το ίδιο το σύστημα, από μεγαλοσυμφέροντα και μηχανισμούς που της προσφέρουν κάλυψη ή στήριξη. Για παράδειγμα, όσοι σήμερα ανακυκλώνουν σενάρια δεύτερου γύρου για τη ΧΑ, με συγκεκριμένες στοχεύσεις, δεν γίνονται διαφημιστές της; Η ΧΑ αξιοποιεί τη φτώχεια και με τον ακραίο εθνικισμό και τη δήθεν "αλληλεγγύη", ρίχνει δίχτυα ενσωμάτωσης λαϊκών δυνάμεων. Ενισχύθηκε από τον αντικομμουνισμό και το μίσος που καλλιεργεί το σύστημα προς τους λαϊκούς αγώνες, από τη θεωρία των άκρων που είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ. Επίσης η θολή "αντιμνημονιακή" ρητορεία, που αφήνει στο απυρόβλητο την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, προσέφερε κάλυψη στη ΧΑ. Όμως ένα ισχυρό κίνημα σε σύγκρουση με το σύστημα που οξύνει τα λαϊκά προβλήματα και γεννά το φασισμό μπορεί να βάλει στο περιθώριο τη ΧΑ».

- Πιστεύετε ότι πρέπει να απαγορευθεί η δράση της Χρυσής Αυγής;«Το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές. Θα μπορούσαν να υπάρξουν από την αρχή νομικά μέτρα εναντίον της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ. Το ότι δεν έγινε μέχρι σήμερα είναι ευθύνη των κυβερνήσεων και αποδεικνύει ότι υπήρξε ανοχή και στήριξή της από μηχανισμούς. Ουσιαστική αντιμετώπιση του φασισμού δε μπορεί να γίνει με την απαγόρευσή της ως κόμμα και εδώ υπάρχει εμπειρία. Στη Γερμανία απαγορεύεται η ίδρυση ναζιστικού κόμματος και όμως υπάρχουν τέτοια κόμματα με εγκληματική δράση, ακόμη και θεσμική εκπροσώπηση. Μπορεί και να εμφανιστούν με άλλο όνομα, καταστατικό, άλλα στελέχη στην ηγεσία. Αυτό που χρειάζεται είναι η λαϊκή παρέμβαση για την απομόνωσή τους, όποια μάσκα κι αν φορούν. Ο ελληνικός λαός μπορεί να απομονώσει τέτοια μορφώματα, γιατί έχει πείρα και από τις ναζιστικές θηριωδίες που αιματοκύλισαν την Ελλάδα, αλλά και από τους αγώνες του λαού και του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που τους νίκησε. Κι αυτά πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία μας».

- Στο λεγόμενο χώρο της κεντροαριστεράς φαίνεται πως δημιουργούνται δύο πόλοι. Η προσωπική εκτίμησή σας είναι ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος;«Βασικά στο χώρο αυτό της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, όπως λέγεται, υπάρχουν τρεις βασικές δυνάμεις. Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η λεγόμενη "Ελιά" (ΠΑΣΟΚ, 58 κλπ) και η ΔΗΜΑΡ. Αυτές οι διεργασίες κάπου πιθανόν θα καταλήξουν. Οι δυσκολίες συγκρότησής τους έχουν να κάνουν κυρίως με το ότι ο λαός με την πείρα του σήμερα αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για προσπάθεια αναπαλαίωσης και φθαρμένων προσώπων, κυρίως όμως φθαρμένων ιδεών».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.