15 Φεβρουαρίου 2014

20+1 λόγοι για ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη



«Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος. Δεν είναι παραφροσύνη, μα το τέλος της παραφροσύνης. Δεν είναι χάος. Μα η τάξη. Είναι το απλό. Που είναι δύσκολο να γίνει» έγραφε ο Μπ.Μπρεχτ στο «Εγκώμιο στον Κομμουνισμό». Κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης των τελευταίων πέντε χρόνων είδαμε και το έγκλημα και την παραφροσύνη και το χάος. Τα ζήσαμε – και τα ζούμε – σε τέτοιο βαθμό, που ακόμη και κάποιον που δεν θέλει να είναι κομμουνιστής δεν του αφήνει και πολλά περιθώρια να μην είναι πια κομμουνιστής, να αντιληφθεί δηλαδή το απλό, που είναι δύσκολο να γίνει. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσοι νιώθουν στο πετσί τους τα δεινά της κρίσης, ακόμη και αν δεν συμφωνούν σε όλα με τη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία, δεν έχουν πλέον πολλά περιθώρια να μην συνταχθούν με το ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση.

Γι' αυτό, λοιπόν, επιχειρούμε σε τούτο το άρθρο να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαίο να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ στις επερχόμενες διπλές εκλογές (αυτοδιοίκηση-ευρωεκλογές) του Μάη. Σε μια εκλογική μάχη με ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα, στην οποία ο λαός καλείται να επιλέξει μεταξύ πολλών κομμάτων αλλά ουσιαστικά μεταξύ μόνο δύο πολιτικών προτάσεων: αυτήν του ΚΚΕ και αυτήν όλων των υπόλοιπων. Χρειάζεται δυνατό, επομένως, ΚΚΕ σε ευρωβουλή, περιφέρειες και δήμους:

1. ΔΙΟΤΙ ήταν το μοναδικό κόμμα που από την αρχή της οικονομικής κρίσης μίλησε για τον πραγματικό της χαρακτήρα ως συστημικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς δεν παραπλάνησε το λαό για δήθεν «κρίση χρέους» (ΣΥΡΙΖΑ), «κρίση θεσμών», «κρίση διαφθοράς» και άλλα παρόμοια. Να θυμήσουμε πως το ΚΚΕ ήταν το μόνο που εξαρχής (από το 2008) πρόταξε το αίτημα - σύνθημα «καμία θυσία για την πλουτοκρατία», ενημερώνοντας πλατιά το λαό για την αιτία και το αναπόφευκτο της οικονομικής κρίσης στον Καπιταλισμό την οποία οι κυβερνήσεις την αντιμετωπίζουν σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

2. ΔΙΟΤΙ ήταν το μοναδικό κόμμα που τον Φλεβάρη του 1992 καταψήφισε στη Βουλή την Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία άνοιγε τους ασκούς του αιόλου για την σύγχρονη σκλαβιά στο βωμό των «τεσσάρων ελευθεριών» (μεταξύ αυτών της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού). Την αντιλαϊκή εκείνη Συνθήκη, πέραν του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΠΟΛ.ΑΝ, είχε υπερψηφίσει και ο τότε Συνασπισμός.


3. ΔΙΟΤΙ το ΚΚΕ, με συνέπεια και επιμονή, αποκαλύπτει τον αντιδραστικό, αντιλαϊκό ρόλο της Ε.Ε. ως οργανισμού εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων και του Κεφαλαίου. Αντιτάχθηκε στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, στις Συνθήκες του Μάαστριχτ, του Άμστερνταμ, της Λισαβώναςκαι στην συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ. Και παρ' ότι κατηγορήθηκε για στείρο αντιευρωπαϊσμό,δικαιώθηκε πλήρως στις προβλέψεις του. Τα «χρυσά κουτάλια», με τα οποία δήθεν θα έτρωγε ο λαός εντός της ΕΟΚ/ΕΕ, έκαναν φτερά και κατέληξαν στα τραπέζια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του βιομηχανικού και τραπεζικού κεφαλαίου.
4. ΔΙΟΤΙ στο ευρωκοινοβούλιο πρέπει να υπάρχει δυνατή φωνή υπεράσπισης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στις πολιτικές μηχανοραφίες των ευρωενωσιακών αστικών επιτελείων, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών. Ισχυρή ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σημαίνει ισχυρή φωνή-ανάχωμα ενάντια σε νέα αντιδραστικά μέτρα, ενάντια στον ευρωπαϊκό αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας.
5. ΔΙΟΤΙ ήταν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ (Γ.Τούσσας – Μπ.Αγγουράκης) που την τελευταία πενταετία - σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των άλλων ελληνικών κομμάτων – είχαν και έχουν συνεπή, αταλάντευτη αντιπαράθεση με την στρατηγική της ΕΕ σε όλους τους τομείς, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των εργαζόμενων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ που αναδεικνύει τον αντιδραστικό ρόλο του ευρωκοινοβουλίου ως «πλυντηρίου» αντιλαϊκών αποφάσεων.
6. ΔΙΟΤΙ ήταν και είναι το ΚΚΕ αυτό που αποκαλύπτει συνεχώς το ρόλο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ως «όχημα» χειραγώγησης λαϊκών συνειδήσεων για μια δήθεν πιο φιλολαϊκή ΕΕ. Διότι η λεγόμενη «ευρωπαϊκή αριστερά» τουκ.Τσίπρα και του Die Linke επιχειρεί να καθυποτάξει την εργατική τάξη στον στόχο σωτηρίας της ΕΕ σπέρνοντας αυταπάτες για δήθεν αλλαγή του ιμπεριαλιστικού-φιλομονοπωλιακού χαρακτήρα της Ένωσης «από μέσα».


7. ΔΙΟΤΙ, πολύ πριν ακόμη τη δημιουργία οπορτουνιστικών πολιτικών μορφωμάτων εντός της ΕΕ, όπως αυτή του ΚΕΑ, η ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε σε σχετική απόφαση (Δεκέμβρης 1998): «...Πραγματικός στόχος είναι να δημιουργηθούν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες για τονεγκλωβισμό, την ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Να μειωθεί και να αποδυναμωθεί σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου ο ρόλος των κομμάτων που αντιτίθενται στην ΕΕ και στην προώθηση της "ευρωπαϊκής ιδέας" και της "ευρωπαϊκής συνείδησης". Δεν πρόκειται για προώθηση της διεθνιστικής ιδέας, αλλά για τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και την ιμπεριαλιστική ενοποίηση» (Οι επισημάνσεις με έντονα δικές μας). Δικαιώθηκε, ή δεν δικαιώθηκε, αυτή η θέση του ΚΚΕ;
8. ΔΙΟΤΙ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, από τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ μέχρι τον ταχύτατα μεταλλασόμενο σε νέα σοσιαλδημοκρατία ΣΥΡΙΖΑ, πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, συσκοτίζοντας τον πραγματικό χαρακτήρα της Ένωσης: της ΕΕ των 26 εκατομ. ανέργων, των μνημονίων, τηςσυνεχούς λιτότητας, της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, της συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ, των τρομονόμων, της αντικομμουνιστικής υστερίας και ιστορικής παραχάραξης.
9. ΔΙΟΤΙ, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αλληλένδετη με τις αντιλαϊκές, αντεργατικές πολιτικές που διαμορφώνονται εντός της ΕΕ. Διότι η αυτοδιοίκηση έχει καταντήσει ο νεροκουβαλητής της ΕΕκαι το μακρύ χέρι του (αστικού) κράτους. Διότι, με μέτρα και αποφάσεις δημοτικών αρχών, προωθείται η υποαπασχόληση, η ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, το μετακύλισμα του κόστους της κρίσης στους πολίτες ώστε να βγει ωφελημένο το μεγάλο Κεφάλαιο.
10. ΔΙΟΤΙ, παρά τις επιφανειακές διαφορές τους, συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζονται στην ουσία της στρατηγικής τους και σε τοπικό επίπεδο. Να θυμήσουμε πως στις δημοτικές εκλογές του2010, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκαν στους δήμους Πετρούπολης, Ελευσίνας και Βόλβης (Θεσ/νίκη). Στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του 2006 ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός διεκδίκησαν απο κοινού τις Νομαρχίες Τρικάλων και Πρέβεζας, ενώ την ίδια χρονια κατέβασαν κοινούς υποψήφιουςστους δήμους: Ζωγράφου, Πετρούπολης, Πεντέλης, Λυκόβρυσης, Χαλκηδόνας, Ρέντη, Χολαργού, κλπ.
11. ΔΙΟΤΙ, στην τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού η διακομματική συμμαχία «δεξιάς» (ενίοτε και «ακροδεξιάς») και «αριστεράς» με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Κεφαλαίου. Κορυφαίο παράδειγμα αυτό της Ικαρίας, το 2010, όταν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΣΥΝ συνενώθηκαν και στήριξαν κοινό υποψήφιο ενάντια στην υποψηφιότητα του ΚΚΕ.
12. ΔΙΟΤΙ, ήταν και είναι οι δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που βρέθηκαν και βρίσκονται σεανειρήνευτο ταξικό πόλεμο με την πολιτική συγκυβέρνησης-ΕΕ-Κεφαλαίου. Τόσο πριν το ξέσπασμα της κρίσης, όσο και κατά τη διάρκεια της αντιλαϊκής-αντεργατικής λαίλαπας, οι δυνάμεις αυτέςβρέθηκαν στο πλευρό των εργαζόμενων (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), των απεργών (Χαλυβουργία, ΑΓΝΟ, Coca Cola, IKEA, ΕΡΤ, Καθηγητές, κλπ.) κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του οπορτουνισμού και της αναδυόμενης σοσιαλδημοκρατίας μιλούσαν για την υγιή επιχειρηματικότητα σε συμπόσια του ΣΕΒ...
13. ΔΙΟΤΙ, ήταν και είναι οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απ' άκρη σ'ακρη της Ελλάδας,δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, που βρέθηκαν και βρίσκονται κοντά στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στις λαϊκές οικογένειες, στους αυτοαπασχολούμενους, θέτοντας την ανάγκη ναπαρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και ανακούφιση τους απ' την παρατεταμένη κρίση.
14. ΔΙΟΤΙ, το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα για τα δεινά που επιφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση το σχέδιο «Καλλικράτης». Σε σχετική ανακοίνωση του (13/1/2010) το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το νέο σχέδιο της προωθούμενης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διοικητικής μεταρρύθμισης με το όνομα «Καλλικράτης», στοχεύει στην προσαρμογή του αστικού κράτους, έτσι ώστε να καταστεί πιο ικανό και αποτελεσματικό, στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας και συγκέντρωσης του κεφαλαίου». Σήμερα είναι ολοφάνερη η εμπορευματοποίηση των δημοτικών αγαθών, η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω των ΟΤΑ και η περαιτέρωδυείσδυση της ανταγωνιστικότητας ως «κριτήριο ανάπτυξης». Δικαιώθηκε, ή δεν δικαιώθηκε, λοιπόν, η θέση του ΚΚΕ;


15. ΔΙΟΤΙ, η ανεργία του 28% (στο 61,4% για τους νέους) δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με ταπρογράμματα κοινωφελούς εργασίας, ούτε με τις ενεργητικές απασχόλησης που στηρίζουν συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Ο δρόμος «ανάπτυξης», με η χωρίς μνημόνια, που ευαγγελίζονται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ περνάει μέσα από τα συντρίμμια της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και των τσακισμένων εργασιακών δικαιωμάτων.
16. ΔΙΟΤΙ, την ίδια ώρα που τα λαϊκά στρώματα συντρίβονται στις μυλόπετρες της κρίσης, το μεγάλο Κεφάλαιο βγαίνει ωφελημένο, ανακτά κέρδη, κερδίζει περισσότερες φοροαπαλλαγές, κερδοσκοπεί πάνω στη δυστυχία του λαού. Χαρακτηριστικό είναι ότι για 2012 οι πέντε πιο κερδοφόροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα είχαν (επίσημα) κέρδη ύψους 1,53 δισεκατομ. ευρώ, ενώ για την διετία 2011-2012 τα κέρδη αυτά ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ!


17. ΔΙΟΤΙ, ο λαός μπορεί να αρνηθεί – μονομερώς – να πληρώσει το χρέος που κυβερνήσεις,Τρόϊκα και μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν φορτώσει στις πλάτες του. Ο δανεισμός και ηυπερχρέωση του (αστικού κράτους) αποτελεί πάγια τακτική (με η χωρίς μνημόνια) του Κεφαλαίου για να εξασφαλίζει πηγές ρευστότητας και για να συνεχίζει να χρεώνει τα βάρη του δικού του δανεισμού στα λαϊκά στρώματα. Διότι χωρίς μονομερή διαγραφή του χρέους, ο ελληνικός λαός θα πληρώνει μέχρι τη... «δευτέρα παρουσία» επιπρόσθετους τοκογλυφικούς λογαριασμούς, για να καλύπτονται οι μπιζνες και ανακεφαλαιώσεις τραπεζιτών, εφοπλιστών, μεγαλοεπιχειρηματιών, για να καλύπτονται οι μαύρες τρύπες των φοροαπαλλαγών, τα πακέτα ενισχύσεων προς το μεγάλο Κεφάλαιο, οι υπέρογκοι ΝΑΤΟϊκοί εξοπλισμοί κ.ο.κ.
18. ΔΙΟΤΙ, πρέπει να τσακιστεί σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, η εγκληματική,νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Διότι το μόρφωμα αυτό – που γεννήθηκε, ανατράφηκε και ενισχύθηκε από το καπιταλιστικό σύστημα – λειτουργεί ως μαντρόσκυλο του Κεφαλαίου ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Διότι, την ώρα που επιτίθεται με δολοφονικές προθέσειςενάντια σε ναυτεργάτες στο Πέραμα, δίνει εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο (εφοπλιστές, μεγαλοβιομηχάνους, κλπ.) μέσα στη Βουλή, ζητώντας εκ μέρους τους νέα πακέτα ενισχύσεων και φοροαπαλλαγές.
19. ΔΙΟΤΙ, όπου υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρό εργατικό κίνημα, υπάρχουν και κατακτήσεις. Από τα σωματεία οικοδόμων μέχρι τους μεταλλεργάτες, οι αγώνες των κομμουνιστών έχουν αποδώσει,ισχυροποιώντας τη δυνατότητα διεκδίκησης απέναντι σε κυβερνητικές μεθοδεύσεις, εργοδοτική τρομοκρατία και φιλοκυβερνητικό συνδικαλισμό. Διότι υπάρχει δυνατότητα κατακτήσεων, τώρα, άμεσα.


20. ΔΙΟΤΙ, είναι ακριβώς αυτή η επονομαζόμενη «ξύλινη γλώσσα» του ΚΚΕ που λέει τα πράγματα με τ'ονομα τους. Διότι είναι αυτή η «ξύλινη γλώσσα» που μπορεί να ερμηνεύσει, με επιστημονική επάρκεια, την πραγματικότητα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και οργάνωσης. Διότι τα μονοπώλια, η πλουτοκρατία, ο ιμπεριαλισμός είναι έννοιες υπαρκτές και δεν εξωραϊζονται με γλωσσολογικά τεχνάσματα και λεκτικούς μοντερνισμούς.

Ακόμη, όμως, κι' αν δεν συνέτρεχαν όλοι οι παραπάνω λόγοι για την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις διπλές εκλογές του Μάη, τότε θα αρκούσε μονάχα αυτός ο τελευταίος λόγος, ο 21ος:

ΔΙΟΤΙ, την επομένη ακριβώς ημέρα των εκλογών, την στιγμή που οι άλλοι θα προβάρουν τα κοστούμια της αστικής εξουσίας τους, το ΚΚΕ θα βρίσκεται δίπλα στον εργαζόμενο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον άνεργο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον μικρομεσαίο αγρότη, τη νεολαία. Διότι την επομένη ακριβώς ημέρα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για καλύτερα μεροκάματα, για εργασιακά δικαιώματα, για ανάσχεση απολύσεων, για οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο. Το ΚΚΕ, λοιπόν, θα βρίσκεται και πάλι εκεί, με όλες του τις δυνάμεις. Για να γίνει το απλό, που είναι δύσκολο να γίνει.





* Ο Ν.Μόττας είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας.

2 σχόλια:

  1. Metña to bñinteo thw KNE πόνεσε,άρχισαν τα οργανα απο τα Συριζαιικα μπλογκς

    http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/02/video-2008.html#ixzz2tP7ureY5

    Sentic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 22ος Διότι τρελαινόμαστε με τους εκμεταλλευτές της ζωής μας, της δουλιάς μας, της ψυχής μας. Διότι οργιζόμαστε με τον προκλητικό τρόπο που σωρεύουν τα πλούτη τους, διότι το μάτι μας γυρίζει στο άσπρο με τον προκλητικό τρόπο που ζούνε όλοι τους. Διότι μας κατατρέχει το ταξικό μίσος γι αυτούς που οδηγούν τον λαό μας στην εξαθλίωση. Διότι έχουν σκορπίσει τη δυστυχία σε όλους τους λαούς. Διότι εκτός από την εκμετάλλευση θέλω πολύ να καθορίζω τη ζωή μου. Θέλω πολυ να μεγαλώσει ο ελεύθερος χρόνος μας ώστε να μπούμε σιγα σιγα στο βασίλειο της ελευθερίας. Διότι δεν μου αρέσουν τα happening στη Βουκουρεστίου.
    Δια ταύτα και για άλλα, ακατέβατα ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.