22 Φεβρουαρίου 2014

Σταθάκης: Δεν τίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα επιστροφής στη δραχμή



«Είμαι πολέμιος της δραχμής, δεν τίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα επιστροφής στη δραχμή. Ουσιαστικά δεν τέθηκε ποτέ το θέμα αυτό ούτε στην Ευρώπη, παρά τα φοβικά σύνδρομα, ούτε βέβαια τίθεται τώρα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε, ωστόσο, τη θέση του κόμματός του για έξοδο από το μνημόνιο, ενώ στην κοινή διαπίστωση ότι η χώρα έχει ανάγκη από νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με έμφαση στη στρατηγική ανάπτυξη προϊόντων και επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

«Το μνημόνιο απέτυχε στο σκέλος της ανάπτυξης, καθώς παρά το ότι περιείχε αναπτυξιακή ατζέντα, την καθόρισε εξ ολοκλήρου σε λάθος βάση», σημείωσε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υπέστη την πιο βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή δυτικής οικονομίας σε καιρό ειρήνης, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 15 μονάδες.

«Το μνημόνιο απέτυχε γιατί δημιούργησε καθεστώς πλήρους αποεπένδυσης στην οικονομία. Η ιδέα των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε παραπλανητική, όπως φάνηκε και από τον αρχικό στόχο που τέθηκε στα 50 δισ. ευρώ και στο β' μνημόνιο αναπροσαρμόστηκε στα 22 δισ. έχοντας φέρει αποτέλεσμα μόλις 2,1 δισ. ευρώ», είπε, εξηγώντας ότι «δε φταίει το ΤΑΙΠΕΔ ή η κυβέρνηση γι' αυτό, αλλά το ότι δεν υπάρχει τίποτα προς ιδιωτικοποίηση, καθώς ανάμεσα στο 1995 και το 2008 ιδιωτικοποιήθηκαν τράπεζες, δρόμοι, αεροδρόμια κ.λπ. και το 2010 η Ελλάδα διέθετε τον μικρότερο κρατικό επιχειρηματικό τομέα στην Ευρώπη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αποτυχία του μνημονίου και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς «παρά τις μάχες των πρώτων ετών (φορτηγά, φαρμακεία κ.λπ.) το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα εν μέσω ύφεσης εγκαταλείφθηκε».

Περιγράφοντας τη βασική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, με αιχμή του δόρατος, όπως επισήμανε, τους τομείς της γεωργίας και της μεταποίησης, ενώ σημείωσε ότι αφετηρία για όλα αυτά θα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

«Όσο και να μειωθούν οι μισθοί δεν θα έλθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, γιατί φθηνό εργατικό δυναμικό δεν υπάρχει, καθώς το μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλό», ισχυρίστηκε.
Πηγή: Το κουτί της Πανδώρας

1 σχόλιο:

  1. Καθαρά αριστερές οι θέσεις του κ. Σταθάκη. Λάθος κύριοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 1980 αλλά η ΝΔ του 1989. Και ακόμα δεν φτάσαμε στις εκλογές. Έχουν να δούνε τα ματάκια μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.