25 Φεβρουαρίου 2014

«Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, διαπαιδαγωγούμαστε»


Εκδήλωση στον Υμηττό για τα 71 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ
Πλήθος αντίστοιχων εκδηλώσεων στην Αθήνα και άλλες πόλεις

Με την υπόσχεση της συνέχισης του ανυποχώρητου αγώνα, εργαζόμενοι, νέοι, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τίμησαν την περασμένη Κυριακή την επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στην πλατεία του Υμηττού οι Τομεακές Οργανώσεις Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ και τηςΚΝΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

«Με τη σημερινή εκδήλωση, το ΚΚΕ δεν κάνει κανενός είδους μνημόσυνο, αποκομμένο από το σήμερα, τις σημερινές εξελίξεις, την πραγματικότητα που ζούμε», τόνισε στην ομιλία του ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Δεν θέλουμε να μιλήσουμε απλώς για κάποιες άλλες ηρωικές εποχές, να περιγράψουμε τελικά περίπου ως μεταφυσική, ανεξήγητη ή απλώς ρομαντική την πορεία, τις επιλογές των αγωνιστών, των ΕΠΟΝιτών, των κομμουνιστών τότε. Αντίθετα: Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, διαπαιδαγωγούμαστε, τιμούμε τους νεκρούς μας και σφίγγουμε τα χέρια μπροστά στη σκληρή πάλη που διεξάγουμε σήμερα. Παλεύουμε καθημερινά για να υπάρξει οργανωμένη, ταξική απάντηση στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Προβάλλουμε τη μόνη ρεαλιστική και φιλολαϊκή διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, την συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα αμφισβητήσει την εξουσία των μονοπωλίων και του καπιταλισμού, θα οικοδομήσει τη λαϊκή εξουσία. Αυτή μας η πάλη, η αντοχή του ΚΚΕ να μην πάει με τη μόδα της υποταγής, της μοιρολατρίας, του συμβιβασμού, του ευρωμονοδρόμου, το να χαράξει σύγχρονη επαναστατική στρατηγική, είναι και η καλύτερη τιμή στους ήρωες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους κοιτώντας τους βασανιστές τους κατάματα, πιστεύοντας ακράδαντα στην ανώτερη κοινωνία, το σοσιαλισμό», τόνισε μεταξύ άλλων.
Η εκδήλωση αποτέλεσε τόπο συνάντησης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και της ΚΝΕ, της νεολαίας που σήμερα κρατά ψηλά τη σημαία του αγώνα. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Τάκης Ψημμένος, πρόεδρος του Παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο Στέφανος Δημητριάδης, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ. Οι νέοι της ΚΝΕ έφτασαν στο χώρο της εκδήλωσης με πορεία που ξεκίνησε από το «Κάστρο του Υμηττού», το σπίτι της οδού Αγραίων, στο οποίο τον Απρίλη του 1944, τρεις ΕΠΟΝίτες έδωσαν πολύωρη σκληρή μάχη απέναντι σε 200 στρατιώτες του κατακτητή.
Με το ταλέντο και το μεράκι τους και «σενάριο» βγαλμένο από τις μαρτυρίες, νεολαίοι της ΚΝΕ αναβίωσαν στιγμές από τη θρυλική δράση της ΕΠΟΝ μέσα από ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, με τα περίφημα χωνιά να σαλπίζουν και πάλι: «Σας μιλά η ΕΠΟΝ», «Θάνατος στο φασισμό», «Η νίκη πλησιάζει, σηκώστε τα κεφάλια ψηλά». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια του αγώνα.


Με πλήθος εκδηλώσεων τίμησαν την ΕΠΟΝ
Μέσα σε ένα ζεστό αγωνιστικό κλίμα με τη συμμετοχή πλήθους αγωνιστών/-τριών και φίλων της Αντίστασης, τίμησε την 71η Επέτειο της ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ, στην καθιερωμένη εκδήλωση «Το Τσάϊ της ΕΠΟΝ» που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ). Στο σύντομο ιστορικό της ίδρυσης και της προσφοράς της μεγαλύτερης νεολαιίστικης οργάνωσης που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΟΚΝΕ) και συσπείρωσε περισσότερους από 600.000 νεολαίους με τεράστια προσφορά στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, Γεωργία Μαχαίρα. Ενώ ακολούθησε η παρουσίαση πολλών ρεμπέτικων τραγουδιών που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν την περίοδο της Κατοχής. Σ' αυτό, ακριβώς, το κομμάτι του Ρεμπέτικου τραγουδιού της Κατοχής (και της Αντίστασης) που έγραψαν και τραγούδησαν σημαντικοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως Τσιτσάνης, Μπαγιαντέρας κ.ά., ήταν αφιερωμένο το μουσικό μέρος της εκδήλωσης.
Στον Πειραιά, οι σύλλογοι της ΟΓΕ, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και άλλοι μαζικοί φορείς τίμησαν την ΕΠΟΝ με μια εκδήλωση το απόγευμα της Κυριακής στο Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε ξεχωριστή αναφορά στη Διαμάντω Κουμπάκη, ΕΠΟΝίτισσα που δολοφονήθηκε από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Το δικό τους ρόλο στην εκδήλωση είχαν και οι μικρότερες ηλικίες, που «ζωντάνεψαν» στη σκηνή τα Αετόπουλα και φώναξαν με αυτοσχέδια χωνιά τα συνθήματα της ΕΠΟΝ, ενώ από τον εξώστη έπεφταν τρικάκια με το σύνθημα: «Κάτω ο φασισμός».
Στο Περιστέρι επίσης, οργανώθηκε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ηρωική ΕΠΟΝίτισσα Αννα Παρλιάρου. Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συγκεντρώθηκαν στο μνημείο της Αντίστασης κι από 'κει πορεύτηκαν ως την Παλιά Αγορά, μιλώντας για τη μάχη που είχε γίνει εκεί, ενώ κατέληξαν στην οδό Παρλιάρου, που έχει πάρει το όνομά της από την ηρωική ΕΠΟΝίτισσα και τοποθέτησαν μια τιμητική πλάκα.
Πετυχημένοι ιστορικοί περίπατοι προς τιμήν της ΕΠΟΝ διοργανώθηκαν επίσης από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Ηράκλειο Κρήτης και στον Καρακόλιθο και στο Δίστομο.
Εκδήλωση για την ΕΠΟΝ οργάνωσαν, την περασμένη Κυριακή, στο «Θόλο» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οι Οργανώσεις Μαγνησίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες εξορμήσεις σε σχολεία, σχολές, χώρους δουλειάς και κατάρτισης, επισκέψεις σε σπίτια παλαίμαχων αγωνιστών της Αντίστασης και άλλες παρεμβάσεις των οργανώσεων της ΚΝΕ σε ιστορικά σημεία της πόλης.
Επίσης, εκδήλωση έγινε την Κυριακή και στα Τρίκαλα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ νωρίτερα αντιπροσωπεία της Τομεακής Οργάνωσης Τρικάλων της ΚΝΕ, μαζί με παλαίμαχους κομμουνιστές που έδρασαν μέσα από την ΕΠΟΝ και που τώρα συνεχίζουν να δρουν από το μετερίζι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των 5 ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο».

Ριζοσπάστης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.