3 Μαΐου 2012

Δυναμικές εργατικές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά στις ΗΠΑ

Από τον Ριζοσπάστη

Συγκέντρωση των εργαζομένων στη Νέα Υόρκη
Σημαντική απήχηση είχε η γενική απεργία που κηρύχθηκε για την Πρωτομαγιά, η πρώτη του είδους από το 1894 όταν το Κογκρέσο σε μία σαφή κίνηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης όρισε τη Μέρα των Εργατών όχι την 1η Μάη που ήδη είχε υιοθετηθεί από τη Δεύτερη Διεθνή, ως φόρος τιμής του αγώνα για το οκτάωρο και τα εργασιακά δικαιώματα των Εργατών του Σικάγο, αλλά την πρώτη Δευτέρα του Σεπτέμβρη.

Ηταν η πρώτη φορά που εργατικά συνδικάτα μαζί με οργανώσεις μεταναστών, που το 2006 είχαν σημαδέψει με τις γιγάντιες κινητοποιήσεις τους την Πρωτομαγιά, φοιτητές και το αποκαλούμενο κίνημα «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» προσπάθησαν να δώσουν στην Πρωτομαγιά το πραγματικό της νόημα: Μέρα του αγώνα των Εργατών. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπου από διάφορα σημεία της πόλης πορεύτηκαν εργάτες, φοιτητές και μετανάστες προς τη Γουόλ Στριτ, ενώ νωρίτερα στο Μάντισον Παρκ καθηγητές και φοιτητές διοργάνωσαν το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» ως μορφή αγώνα για δωρεάν παιδεία «εκτός του καπιταλιστικού συστήματος».


Πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν και στο Σικάγο, όπου αποκλείστηκαν χώροι δουλειάς, αλλά και πολυεθνικές και τράπεζες, ενώ οι διαδηλώσεις σύμφωνα με τους διοργανωτές αποτελούν την αυλαία ενός θερμού μήνα καθώς οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν το τριήμερο 18 έως 20 Μάη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Μεγάλες διαδηλώσεις και στο Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο όπου κατόρθωσαν οι διαδηλωτές να αποκλείσουν και το λιμάνι, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο απόπλους φέριμποτ. Διαδηλώσεις έγινε σε πάνω από 125 πόλεις, ενώ η καταστολή ήταν πανταχού παρούσα με εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη την αμερικανική επικράτεια με τις περισσότερες εξ αυτών στο Πόρτλαντ και το Σιάτλ όπου σημειώθηκαν και σοβαρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.