12 Μαΐου 2012

Αποτελέσματα Βουλευτικών εκλογών (Μάιος) 2012 - 02 Μέρος / Αττική

Χάρτης της Αττικής με τα πρώτα κόμματα ανα δημοτική ενότητα
και για την σύγκριση


Πίνακας αποτελεσμάτων για τα 10 πρώτα κόμματα άνα Εκλογική Περιφέρεια (κλικ για μεγέθυνση)

Αποτελέσματα του ΚΚΕ άνα Δήμο / Εκλογική Περιφέρεια





Χάρτης ποσοστών του ΚΚΕ

* ΝΕΟ Χάρτης Ριζοσπαστικοποίησης/Συντηρητικοποίησης 
βάση των ψήφων που έλαβε το ΚΚΕ.  
Σημειώνονται με αποχρώσεις του γκρι οι περιοχές στις οποίες υπήρξε πτώση καθαρών ψήφων (σε %), και αντίστοιχα με αποχρώσεις του κόκκινου οι περιοχές στις οποίες υπήρξε άνοδο καθαρών ψήφων (σε %).

Σύντομος σχολιασμός

Συνολικά στην περιοχή της πρωτεύουσας, το ΚΚΕ παρουσίασε μείωση ποσοστών αλλά και ψήφων. Ουσιαστικά η πτώση που σημειώθηκε στις 4 περιφέρειες της Αθήνας και του Πειραιά, έσβησε την ικανοποιητική αύξηση που σημειώθηκε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μείον 16.000 ψήφους σχεδόν και πτώση του ποσοστού, σε 9,44% από το 10,22% του 2009.

Όπως φαίνεται και απο τον παραπάνω χάρτη, η συρρίκνωση των ψήφων και ποσοστών του ΚΚΕ, εμφανίστηκε πιο έντονη στα βόρεια, ανατολικά και νότια προάστεια των Αθηνών, στους δήμους της Πεντέλης και στα Μεσόγεια με αποκορύφωμα την Κερατέα ! Μείωση πραγματοποιήθηκε και στις δυτικές εργατογειτονιές του Πειραιά και των Αθηνών, όχι όμως στον βαθμό που την συναντάμε στις προαναφερόμενες περιοχές.

Άρα το φαινόμενο ναι μεν τοποθετείται σε περιοχές όπου η απότομη υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, τους οδηγεί στην αναζήτηση "άμεσων (κάλπικων) λύσεων" στα πλαίσια της νέας σοσιαλδημοκρατίας, αλλά γίνεται πιο έντονο σε περιοχές που χαρακτηρίζονται απο υψηλότερα εισοδήματα ... Χαρακτηριστικό είναι πως πρωταθλητές σε ποσοστά μείωσης ψήφων προς το ΚΚΕ, αποτελούν οι δήμοι Κηφισίας, Φιλοθέης/Ψυχικού και Διονύσου, ενώ απο κοντά ακολουθεί και η δημοτική ενότητα της Κερατέας. Παρεπιπτόντως σε αυτές τις περιοχές (πλην Κερατέας) εμφανίστηκαν με ιδιαίτερη δυναμική, τα ακραία νεοφιλελεύθερα κόμματα, όπως η Δράση και η Δημιουργία Ξανά, ενώ αντίθετα στην εργατογειτονιές πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά της η Χρυσή Αυγή.

Αντίθετα το ΚΚΕ, ενισχύθηκε σημαντικά στις περιοχές της Δυτικής Αττικής με αποκορύφωμα τον Ασπρόπυργο, όπου πραγματοποιείται η μεγάλη απεργία των Χαλυβουργών (αύξηση ψήφων μεγαλύτερη από 50%) και τον δήμο Αχαρνών.

9 σχόλια:

  1. Αρνητικο σημειο κατα την γνωμη μου η μειωση στην Β' Πειραια, οπου πλειοψηφει η εργατικη ταξη και ο κοσμος τη;ς μισθωτης εργασιας αλλα και υπαρχει πανισχυρη κομμουνιστικη παραδοση. Επισης μεγαλο μερος των κομματικων δυναμεων συγκεντρωνεται εκει.
    Παρομοια κατασταση σε Ν.Ιωνια, Βυρωνα και Καισαριανη

    Σοβαρη πτωση σε ψηφους και στον δημο Αθηναιων

    Ανοδος σε ολο το Θριασιο και την Δυτικη Αττικη, αποδειξη του οτι ανοδος των εργατικων αγωνων μπορει υπο προυποθεσεις να ενισχυσει και το εκλογικο αποτελεσμα

    Την ιδια ωρα ειναι περιεργο το οτι οσο λιγοτερο αστικοποιημενο το μερος, τοσο καλυτερο το αποτελεσμα

    Νησοι Πειραια συνολικα ανοδικα, ενω ο τομεας Πειραια πτωτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δηλαδή jorge η οργάνωσης δεν αυξάνουν τα οργανωμένα μέλη τους εκεί? παράξενο εάν γίνετε κάτι τέτοιο σε τέτοιες εποχές, τότε μονο ένας λόγος υπάρχει δεν γίνετε καλή δουλειά από τις κομματικές τοπικές οργάνωσης εκεί, κανονικά θα έπρεπε τα 5 τελευταία χρονια να είχαν διπλασιάσει τα οργανωμένα μέλη τους σε κνε κκε, οργώστε τις περιοχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν αντίστοιχοι χάρτες για Θεσ/νίκη όπου είχαμε επίσης πτώση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε redfly η δουλεία σου αυτή είναι πολλή καλή και μπράβο για τον κόπο σου!!! Ένα σχόλιο μόνο: τα "Προβοκατόρικα σχόλια" είναι σχετίκα και απόλυτα το ποιο σωστό σημείο σε όλο το blog (με τους '''μεταμφιεσμένους ''' που κυκλοφορούν και γράφουν, εννοώ!!). Καλή συνέχεια και ατσάλινα νεύρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Redfly, συγγνώμη αλλά κοιτώντας και ξανακοιτώντας τον χάρτη της μείζονος Αττικής, με τα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου, βλέπω δύο Δήμους (νυν Δημοτικές Ενότητες) στο γκριζογάλανο (Ανεξ. Έλληνες) και έναν στο σκούρο μπλέ (ΛΑΟΣ). Υπήρξαν Δήμοι, όπου αυτά τα κόμματα κατέλαβαν την πρώτη θέση;
    Κατά τα άλλα και πάλι εύγε για την κοπιώδη προσπάθειά σου!

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΛΑΟΣ βγήκε πρώτο στα Βίλλια με περίπου 20%, ένα ποσοστό όμως που είναι μειωμένο σε σχέση με το 23% που έλαβε στις εκλογές του 2009. Όμως η κατακόρυφη πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το έφερε πρώτο.

      Επίσης στον Δημο Ασπροπύργου, και στην δημοτική ενότητα Μαρκοπούλου Ωρωπού, οι Ανεξ Ελληνες, βγήκαν πρώτο κόμμα με 25,6% και 26,5% αντίστοιχα. Φυσικά τέτοιου είδους μετακινήσεις, δεν είναι τυχαίες και μπορείτε όλοι να αντιληφθείτε τι έγινε από τους τοπικούς φορείς των 2 κυρίαρχων κομμάτων.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ. Ίσως έπρεπε να ψάξω πιο λεπτομερώς τους καταλόγους του υπ. Εσωτερικών.
      Καλή δύναμη για τη συνέχεια!

      Κ.

      Διαγραφή
  6. Στον Ασπρόπυργο όπου ο δημοτικός συνδιασμός της ΝΔ είχε στις τελευταίες δημοτικές 70% όλος ο μηχανισμός τους δούλεψε για τους Ανεξ. Έλληνες και έτσι και η πρωτιά. Τη μέρα των εκλογών όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΔ μοίραζαν ψηφοδέλτια του Καμμένου έξω από τα εκλογικά κέντρα μιας και η ΝΔ πλέον "δεν τραβάει" και μάλλον το ΚΚΕ εδώ θα χτύπαγε πρωτιά. Τόσο "Ανεξάρτητοι" οι Έλληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.