9 Μαΐου 2012

Νέες απεργίες στις 15 Μαΐου - Συνεχίζονται οι απεργίες σε Χαλυβουργία και ΦΑΓΕ

Απεργίες στις 15 Μαΐου για τις συμβάσεις
Αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα
 
Με συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, εξορμήσεις και συζητήσεις εργάτη τον εργάτη, εντείνεται η δραστηριότητα των ταξικών δυνάμεων στους κλάδους όπου έχει παρθεί απόφαση για απεργία στις 15 Μάη. Αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν πάρει η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, ενώ απόφαση για 48ωρη απεργία 15 και 16 Μάη έχει πάρει ομόφωνα και η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά.
 
Η ανάγκη άμεσης αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα, αναδείχθηκε και χτες, στην περιοδεία της ΟΕΚΙΔΕ στην εταιρεία MEDIA STROM, όπου η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους σε διαβούλευση με θέμα την εκ περιτροπής εργασία από τις 16 Μάη - δηλαδή μια μέρα μετά την απεργία. Γι' αυτό απαιτείται να δοθεί σκληρή απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα, ενιαία, απ' όλους τους εργαζόμενους. Η συγκέντρωση της ΟΕΚΙΔΕ για τις 15 Μάη έχει οριστεί στα Γραφεία των Βιομηχάνων Υποδηματοποιών - Ιματισμού, στην οδό Ερμού 51 στις 10 π.μ. και από εκεί πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ όπου στεγάζεται ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών. Στο μεταξύ εντείνει τη δραστηριότητά της και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, προχωρώντας σήμερα σε συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε SOFTEX, INTERTRADE και ΣΚΑΓΙΑΣ.
 
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, μπροστά στη 48ωρη απεργία, τονίζει: «Τώρα γνωρίζουμε την τακτική της εργοδοσίας έχουμε πείρα, με ελιγμούς και αναβολές, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, χωρίς να δίνει σαφείς απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματά μας, προσπαθεί να υπονομεύσει την ενότητά μας, να μας διασπάσει, να αδυνατίσει τον αγώνα μας. Δε θα τα καταφέρουν».
 
Μπροστά στην απεργία σημειώνει: «Καλούμε τα συνδικάτα, τις επιτροπές, να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις στα εργοστάσια, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να βγουν συμπεράσματα από τις απεργίες που έγιναν, να προχωρήσει η οργάνωση και η ενότητα σε κάθε τόπο εργασίας. Απαιτούμε: Αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, στο ύψος του πληθωρισμού. Παράταση των υπόλοιπων όρων της συλλογικής σύμβασης του 2009. Να σταματήσουν το αίσχος των προσλήψεων με 586 και 511 ευρώ μεικτά. Να σταματήσουν οι απολύσεις. Συμμετέχουμε όλοι στις γενικές συνελεύσεις, συγκροτούμε παντού εργοστασιακές επιτροπές, συμμετέχουμε όλοι στις περιφρουρήσεις. Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι. Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας».
 
Προχτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΦΑΓΕ
Εργαζόμενοι ΦΑΓΕ 
Συνεχίζουν την απεργία ενάντια στις απολύσεις
 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και χτες η απεργία των εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ», παρά και ενάντια στην απόπειρα της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οι εργαζόμενοι, παρά τις δυσκολίες και την τρομοκρατία, απήργησαν για δεύτερη μέρα, υλοποιώντας την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, ενώ σήμερα, τρίτη μέρα της απεργίας τους, στις 8 το πρωί ανανεώνουν το ραντεβού τους έξω από την πύλη για νέα Γενική Συνέλευση, στην οποία θα αποφασίσουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους.
 
Οι εργαζόμενοι της «ΦΑΓΕ» απεργούν ενάντια στις 29 νέες τρομοκρατικές απολύσεις που έκανε η εργοδοσία, που ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των απολύσεων, από το 2008, πάνω από 200. Απαιτούν να πάρει πίσω τις απολύσεις, να δεσμευτεί ότι δε θα προχωρήσει σε νέες, ότι θα σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Αμύνταιο Φλώρινας και σε κανένα εργοστάσιο της «ΦΑΓΕ» δε θα γίνουν μειώσεις μισθών. Επίσης, καλούν την εργοδοσία να υπογράψει διμερή σύμβαση με το Σωματείο που να εγγυάται τα δικαιώματα των κλαδικών συμβάσεων.
 
Από τα ξημερώματα χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Σωματείου βρίσκονταν έξω από τις πύλες περιφρουρώντας την απεργία. Η εργοδοσία, ωστόσο, δε στάθηκε με σταυρωμένα τα χέρια και επιδίωξε να σπάσει την απεργία, χρησιμοποιώντας ως απεργοσπαστικό μηχανισμό τους εργολάβους οδηγούς και αντιπροσώπους, οι οποίοι και επιχείρησαν να μπουν μέσα στο εργοστάσιο. Ωστόσο, η ψύχραιμη στάση της διοίκησης του Σωματείου είχε ως συνέπεια να μη γίνουν πράξη τα σχέδια της εργοδοσίας. Μάλιστα, το Σωματείο κάλεσε τους οδηγούς - αντιπροσώπους να πορευτούν μαζί με τους εργαζόμενους, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από την εργοδοσία.
«Κανείς εργαζόμενος δεν έχει μπει για δουλειά», τόνισε με δήλωσή του ο Απ. Γαρμπής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «ΦΑΓΕ», προσθέτοντας: «Η εργοδοσία δεν το άφησε αυτό έτσι. Προσπάθησε να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, βάζοντας μπροστά τους εργολάβους αντιπρόσωπους, οδηγούς των φορτηγών. Δεν το πέτυχε, όμως, σίγουρα, δε θα το βάλει κάτω, χρειάζεται και πιο αποφασιστική συμμετοχή στην απεργία και στην περιφρούρησή της».
Κανένα φορτηγό δε βγήκε έξω για διακίνηση, εκτός από ένα που θα πήγαινε γιαούρτια και γάλατα στους ασθενείς του νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη των απεργών στα λαϊκά στρώματα.

Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της «ΦΑΓΕ», εκφράζουν και οι εργαζόμενοι στην ΕΒΓΑ, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο (Φιλίππου).

Ελληνική Χαλυβουργία
Ενωμένοι και αποφασισμένοι

Με ενότητα και αποφασιστικότητα οι απεργοί χαλυβουργοί του Ασπροπύργου συνεχίζουν το σκληρό αγώνα που σήμερα έφτασε τις 192 μέρες απεργίας, δίνοντας απάντηση στην αδίστακτη εργοδοσία που την περασμένη Παρασκευή προχώρησε και σε 14 νέες απολύσεις. Ατσαλωμένοι και δυναμωμένοι από την τεράστια αλληλεγγύη που εκφράζεται απ' όλη την εργατική τάξη και της χώρας αλλά και απ' όλο τον κόσμο επιμένουν και διεκδικούν: Την επαναπρόσληψη των 119 απολυμένων και επιστροφή στην εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς. Αλλωστε, αυτό το γεγονός είναι που έχει εξοργίσει την εργοδοσία, η οποία έβαλε τη γνωστή ομάδα ανθρώπων της να επιχειρήσει δικαστικά να σπάσει την απεργία με ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν και εκδικάστηκαν την περασμένη βδομάδα και σήμερα αναμένεται η απόφαση.

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο οι τελευταίες απολύσεις όσο και οι δικαστικές διώξεις έγιναν την ώρα που το σωματείο αναμένει το πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ, από τον έλεγχο που έκαναν στην επιχείρηση, μετά τις καταγγελίες ότι οι απολύσεις που έχουν γίνει είναι παράνομες και καταχρηστικές καθώς έγιναν κατά τη διάρκεια απεργίας.
 
Από τον Ριζοσπάστη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.