2 Απριλίου 2011

Ο Καζινοκαπιταλισμός , η Goldman Sachs και το Κουτί της Πανδώρας.

Η προπαγανδιστική μηχανή του συστήματος δουλεύει ασταμάτητα, είτε μέσα απο ξεκάθαρους (πλέον) στο κοινό, παπαγάλους και φερέφωνα των αστών ... (βλέπε Mega, ΣΚΑΙ, Καθημερινή, newsit ) είτε μέσα απο "έντιμους" και "αντικειμενικούς", πομπούς της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας, όπως για παράδειγμα ο Σταύρος Θεοδωράκης (Πρωταγωνιστές, protagon) ή ο Κώστας Βαξεβάνης ( Κουτί της πανδώρας) με τον οποίο ασχολείται το παρόν θέμα.

Στόχος τους η αθώωση του οικονομικού μας συστήματος και η μετάθεση των ευθυνών για την οικονομική δυσμένεια των λαών της υφηλίου, ενίοτε σε πρόσωπα της πολιτικής, σε λάθος αποφάσεις, σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, σε μερικές διαπλεκόμενες εταιρείες ... άλλοτε στην βίαια και λαίμαργη φύση των ανθρώπων, σε τεμπέληδες και σε ανεπρόκοπους σκλάβους (ή εργαζόμενους εαν προτιμάτε το στόλισμα των λέξεων) ... Το βασικό είναι πως οι λαοί θα πρέπει να συνεχίσουν να ελπίζουν σε έναν δικαιότερο και "αποδοτικότερο" Καπιταλισμό. Ασχέτως εαν οι ελπίδες τους 200 και πλέον χρόνια τώρα, παραμένουν μια απλή φαντασίωση !

Εκπομπή "Κουτί της Πανδώρας" - 31/3/2011

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δημοσιογράφου της Le Monde, Marc Roche, συγγραφέα του βιβλίου "Η τράπεζα - Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο" ο οποίος χωρίς να μπει σε μια ουσιαστική ανάλυση του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, αθωώνει πλήρως το καπιταλιστικό σύστημα και βρίσκει τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης στην διαστρέβλωση, όπως λέει, του κανονικού Καπιταλισμού τα τελευταία χρόνια, απο τις τράπεζες και κυρίως την Goldman Sachs.

"Η Goldman Sachs, όπως η JP Morgan, η Barclays Capital, η BNP Paribas, είναι κορυφαίες τράπεζες. Είναι αυτές που κάνουν τον Καπιταλισμό να δουλεύει. Είναι το λάδι στους τροχούς πάνω στους οποίους κινείται ο Καπιταλισμός. Και ο Καπιταλισμός εξακολουθεί να είναι το καλύτερο σύστημα, πιστεύω. Εκτός εαν προτιμάτε κάτι άλλο ... Τι είναι αυτό όμως, που δεν είναι σωστό με την Goldman Sachs ? Είναι μια διαστρέβλωση του κανονικού καπιταλιστικού συστήματος. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Η τράπεζα υποτίθεται ότι εξυπηρετεί τον πελάτη της. Η Goldman Sachs δεν παίρνει μόνο τα λεφτά των πελατών της πουλώντας τους κάποιο τραπεζικό προϊόν ή οτιδήποτε άλλο, αλλά επίσης κερδοσκοπεί πίσω απο τις πλάτες των πελατών της."

Στην συνέχεια ο Κ. Βαξεβάνης, προσπαθεί να στηρίξει τον ρόλο που διαδραματίζει η εκπομπή του, παρουσιάζοντας μερικά ονόματα στελεχών της Goldman Sachs, που τα τελευταία χρόνια έχουν υπηρετήσει σε καίριες θέσεις του πολιτικού αλλά και του οικονομικού συστήματος ... "Ξεχνά" φυσικά , πως οι περισσότερες θέσεις (αν όχι όλες), των πολιτικών και οικονομικών θεσμών, στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον καπιταλιστικά ανεπτυγμένο κόσμο, είναι κατειλλημένες απο μέλη και στελέχη όλων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και ούτε καν πλειοψηφικά απο τράπεζες ή χρηματιστικές εταιρείες ! Και αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ή τα τελευταία 10-15 χρόνια ... αλλά συνέβαινε καθόλη την διάρκεια της αστικής επικράτησης στην εξουσία. Ή μήπως δεν ξέρει πως οι αστοί , έχουν την εξουσία ?

Ένα απο τα πιο αστεία τμήματα της εκπομπής όμως έρχεται παρακάτω, όταν ξανά ο ίδιος ανεκδίηγητος αστός δημοσιογράφος της Le Monde, μιλάει για τον τρόπο με τον οποίον η Goldman Sachs προσελκύει τάχα μου τις κυβερνήσεις των κρατών ...

"Πάνε εκεί που είναι η εξουσία. σε πρώην επιτρόπους, σε πρώην επικεφαλείς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (προσέχετε ? Πρώην όχι νυν ... ). Ευρωπαϊκή ένωση και Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, αυτό είναι που θέλουν. Και αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν πως δουλεύει το σύστημα. Γνωρίζουν την ελληνική κυβέρνηση γιατί έχουν συναντήσει τόσους πολλούς Έλληνες υπουργούς όταν έκλειναν συμφωνίες στις Βρυξέλλες. Και αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να τηλεφωνήσουν στους φίλους τους και να τους πουν - Άκου έρχεται η Goldman Sachs, εγώ δουλεύω για αυτούς, είναι καλοί άνθρωποι, άκουσέ τους ...-  Έτσι μια κυβέρνηση, ποιόν θα διαλέξει όταν έχει να κάνει μια επιλογή μεταξύ δέκα τραπεζών και ένας φίλος τους κάνει ένα τηλεφώνημα και τους λέει - Ακουσέ τους, είναι οι καλύτεροι, θα βγάλεις πέρα την υπόθεση ... και αυτό είναι που έγινε στην Ελλάδα"

Άρα μιλάμε για :
(α) Κυβερνήσεις οι οποίες λαμβάνουν αποφάσεις βάσει προτροπών ή πιέσεων, απο φίλους τους, και όχι λόγω του οικονομικο-πολιτικού ελέγχου τους απο συγκεκριμένα συμφέροντα της αστικής τάξης, οι οποίες μάλιστα τους αμοίβουν αδρά για τις υπηρεσίες τους (μέσω νόμιμων ή παράνομων μιζών).
(β) Τράπεζες οι οποίες εν γένει είναι "καλές", αλλά ορισμένες οι οποίες έχουν επιλέξει (όλα είναι θέμα ελεύθερης επιλογής στην ξάστερη δημοκρατία μας) την οδό της διαπλοκής με πολιτικούς (οι οποίοι με αυτήν την διατύπωση φαίνεται πως κρατούν την εξουσία στα χέρια τους και όχι φυσικά η αστική τάξη) και δρουν ανήθικα απέναντι σε ένα ηθικό σύστημα.

Η γελοιότητα στο απόγειό της ..

Ύστερα η εκπομπή, θέλοντας να παρουσιάσει και την φωνή της "αριστεράς" (η οποία κατα περίεργο τρόπο στις εκπομπές του Βαξεβάνη περιλαμβάνει μόνο τον οπορτουνιστικό θίασο του ΣΥΡΙΖΑ), μας δείχνει δηλώσεις του Νίκου Χουντή, ο οποίος σεβόμενος φυσικά τον ιστορικό ρόλο του πολιτικού του χώρου, δεν ξεφεύγει απο την παραπλανητική συζήτηση και την κυρίαρχη αστική προπαγάνδα, και εντοπίζει το πρόβλημα της "κρίσης χρέους" όπως την ονομάζει, στις σκανδαλιές και τα "μαγειρέματα" της Ελλάδας, απέναντι στην σοβαρή και ηθική Ευρώπη !!! Ο πιο "ριζοσπάστης" βεβαίως βεβαίως, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επεκτείνει μεν την "δράση" της Goldman Sachs και άλλων τραπεζών, σε ολόκληρη την υδρόγειο, απο την άλλη όμως μη μπορώντας να ξεφύγει απο την σοσιαλδημοκρατική του κατεύθυνση, μιλά για κρίση του νεοφιλελευθερισμού, κρίση που προκλήθηκε απο την κερδοσκοπική μανία των μεγάλων αυτών τραπεζών ... Σώωωπα ... Μα να υπάρχουν τόσο λαίμαργοι κερδοσκόποι σε ένα σύστημα το οποίο απεχθάνεται την κερδοσκοπία και την καταπολεμά ???

Αυτός θα μου πείτε είναι ο οπορτουνισμός, χρήση πραγματικών γεγονότων, διαστρέβλωση της σημασίας τους, απόκρυψη άλλων πολύ πιο σημαντικών στοιχείων, ευνόητη παρουσίαση της παραπάνω οικονομικής σαλάτας, ώστε να προσελκύσουν και τα πιο αντιδραστικά αυτιά (κακή τράπεζα, τα τρώει όλα μόνη της, ... μαμ, κακά και νάνι) και η χειραγώγηση πέτυχε ... Ο Καπιταλισμός ζει και αναπνέει ελεύθερα.

Η "αριστερά" όμως δεν εκπροσωπήθηκε μόνο από τα συστημικά αναχώματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απο τον αγαπημένο οικονομολόγο - αναλυτή όλων των "αριστερών" και αριστεριστών, τον τσελεμεντέ της οικονομικής επιστήμης, που μπορεί με σαράντα διαφορετικούς τρόπους να κλίνει το ουσιαστικό χρέος ! Αναφερόμαστε φυσικά στον Δημήτρη Καζάκη, ο οποίος άφησε πίσω του τις "μαύρες εποχές" του ταξικού αγώνα και της μη προσοδοφόρας για τον ίδιον, μαρξιστικής οικονομικής ανάλυσης και έγινε σύμβολο του σύγχρονου δεξιού οπορτουνισμού, διαλύοντας όλες τις βασικές έννοιες που περιβάλλουν τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, αδειάζοντας την μνήμη του απο ριζικούς κανόνες της οικονομίας, όπως τον νόμο της Αξίας, της Υπεραξίας ή την Πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους, αναδεικνύοντας ως εχθρό του "έθνους" και ως δυνάστη του λαού ... το χρέος !

Βέβαια σε αυτήν την εκπομπή, δεν κατάφερε να μας ξεχειλώσει τα εναπομείναντα εγκεφαλικά κύτταρα, με μια ακόμα ανάλυση των δημοσιονομικών μας στοιχείων, αλλά αρκέστηκε στην περιγραφή των Swap's (βασικό στοιχείο στην κατανόηση της καπιταλιστικής κρίσης απο τον λαό ... !!!) και της διαπλοκής μεταξύ τραπεζών, οίκων αξιολόγησης και πολιτικών (πράγμα ανήκουστο για το ... καθαρό, απο κάθε άποψη, οικονομικό μας σύστημα). Οι αρετές του συγκεκριμένου ανδρός, δεν κατάφεραν δυστυχώς για τους οπαδούς του ανα την γη, να ξετυλιχθούν, όπως πριν απο μερικές μέρες με την εκπληκτική του παρουσία, στον μηχανισμό παραπλάνησης του λαού, που ακούει στο όνομα Mega Channel.

Η εκπομπή δεν είχε ακόμα επιτελέσει τον σκοπό της δημιουργίας της. Η κάθαρση για την σημερινή κυβέρνηση, ήλθε παρακάτω, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου και οι υπουργοί του, παρουσιάστηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ, ως "εθνικοί ήρωες" καθώς απέρριψαν την διαπλοκή και τις κερδοσκοπικές μανίες της Goldman Sachs to 2009 μετά την εκλογή τους ... Μάλιστα λόγω αυτής της άρνησης, οι οίκοι αξιολόγησης που ελέχγονται φυσικά απο την διαβολική Goldman Sachs, καταβαράθρωσαν την αξιοπιστία της χώρας, ρίχνοντας την αξία των ελληνικών ομολόγων στα τάρταρα !

Φυσικά εδώ παρεμβλήθηκε ξανά ο Marc Roche, ο ανταποκριτής μιας "σεβαστής εφημερίδας της Ευρώπης", της Le Monde παρακαλώ ... (όλα ωραία τακτοποιημένα) :

"Για την ακρίβεια, ο Γιώργος Παπανδρέου, το 2009, αρνήθηκε την βοήθεια της Goldman Sachs, στην διαλεύκανση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Είπε ΟΧΙ, ευχαριστούμε, αρκετά πήραμε ... Υπάρχουν λοιπόν πολιτικοί, ηθικοί πολιτικοί, που λένε όχι στην Goldman Sachs, αλλά οι πολιτικοί ενδιαφέρονται κυρίως να εκλέγονται (για την δόξα δηλαδή και όχι το χρήμα), να έχουν την κοινή γνώμη μαζί τους και λίγοι θα πούνε όχι" ...

Η παρουσία των υπόλοιπων αστών οικονομολόγων και πολιτικών, όπως του Κύρτσου, του Παπαχρήστου, του Βαρουφάκη και των άλλων συνυπευθύνων για τα σκηνικά της συστημικής παράστασης, θα μείνει ασχολίαστη καθώς δεν θεωρώ πως υπάρχουν ακόμα σκεπτόμενοι άνθρωποι που τους λαμβάνουν στα σοβαρά ... τουλάχιστον αυτοί που επισκέπτονται την σελίδα μας !

Για όσους δεν είδαν την εμετική εκπομπή .... απολαύστε οικονομική ανάλυση !

5 σχόλια:

  1. ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ!!!!!!!!!!ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΧ ΚΟΥΛΑ. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΠΟΤΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H ΛΟΥΔΗ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ. ΑΥΤΗ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟ ΚΟΛΠΟ. Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΗΧΑΝΟΡΡΑΦΙΕΣ. Η ΡΑΣΠΟΥΤΙΝΑ ΤΗΣ WALL STREET ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΤΟΟΥΣ ΑΘΩΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΥΡΚΟ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ.

    Η ΗΡΩΙΚΗ ΠΑΣΟΚΑΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΛΥΣΣΑΛΕΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΛΕ ΑΠΟ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ - ΑΝΟΧΗΣ (ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ) ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΡΩΣΕ.

    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΥΣΙ ΠΗΓΕ 125 ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 145 ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ. ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΙ ΓΙΑΟΥΡΤΩΝΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.

    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΟΝΕΙΔΟΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΣ ΥΑ ΕΙΧΑΜΕ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ. ΟΥΤΕ ΜΙΣΘΟΙ ΟΥΤΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΚΥΛΑΝΕ ΡΟΛΟΙ.

    ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΓΙΩΡΓΑΡΕ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΚΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΟΥ ΑΠΛΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΕΜΕΛΛΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μοντέλο που προτείνει ο συγκεκριμένος οικονομολόγος είναι το Σουηδικό μοντέλο του Πάλμε

    Ο Πάλμε γλίτωσε την Σουηδία και το κοινωνικό κράτος από τα νύχια του ΔΝΤ με τίμημα την ζωή του
    Το παράδειγμα του το ακολουθούν οι Ισλανδοί σήμερα
    έχω επίσης κάνει δημοσιεύσεις γνωστών ξένων οικονομολόγων και οίκων καθώς και γνωστών οικονομικών αναλυτών που όλοι αναφέρουν τα ίδια πράγματα
    Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κρατικές τις τράπεζες να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους να ζητήσει αυτά που της χρωστάει η Γερμανία να φύγει από το μνημόνιο που είναι αντισυνταγματικό και να επιστρέψει σε δραχμή

    Βέβαια όλα αυτά δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αν δεν εξεγερθεί ο λαός πρώτον γιατί δεν συμφέρει τους ξένους και 2ον γιατί Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται πίσω από την κερδοσκοπία εις βάρος της πατρίδας μας είναι οι ίδιοι που ελέγχουν πολιτικούς κανάλια που στέλνουν τα πλοία τους για να κατασκευαστούν σε ναυπηγία της Τουρκίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. υπηρετούν τα μονοπώλια και επιδιώκουν να διαχειριστούν την κρίση προς όφελός τους. Γι’ αυτό τσακίζουν το λαό με μέτρα που φθηναίνουν την εργατική δύναμη. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι όμορες πολιτικές δυνάμεις αναπαράγουν προτάσεις στα όρια αυτής της διαχείρισης, υποβοηθώντας την πλουτοκρατία και τα κόμματά της να ανάγουν το χρέος σε βασικό ζήτημα, για να μείνει στη σκιά το κεφάλαιο που δημιουργεί το χρέος και τις κρίσεις. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παροπλίσει το λαό και επιπρόσθετα του ζητά να συνθηκολογήσει με το κεφάλαιο, να αποδεχτεί το χρέος ως πρόβλημα που αφορά και τον ίδιο, επομένως να συμβάλει στην ευθύνη της αποπληρωμής του, έστω και ενός μέρους του, του «νόμιμου» όπως λέει. Και όλα αυτά όταν το χρέος το δημιουργεί το κεφάλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ λέω σ. να κλείσουμε τ’ αυτιά μας στις σειρήνες οπορτουνορεβεζιονιστων και να καθοδηγούμαστε μόνο μέσα από τις βαθυστόχαστες ορθόδοξες θέσεις της ΚΟΜΕΠ του «Ρίζου» του 902 ειδικά το βράδυ όταν κατακεραυνώνει τα καπιταλιστικά προϊόντα ,τώρα αν μας κατηγορούν για δογματικούς σιγά, μπορεί οι θητεία της καθοδήγησης του κόμματος χρονικά να είναι ανάλογη με τους δεσποτάδες αλλά εμείς σεβόμαστε τη παράδοση και κομμάτι μας εμπνέεται από τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη δες Κανέλλη κ.α. έξαλλου η σ. Παπα..ρηγα ούτε 50 χρόνια δεν είναι γραμματέας της Κ.Ε. επάνω τους σ. μη κωλώνετε θα τους φάμε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.