7 Απριλίου 2011

Debtocracy - Η κριτική

Είδαμε και αυτό το ντοκυμαντέρ. Φαίνεται πως εξαπλώνεται σαν μόδα, η χρήση της εικόνας και του ήχου μέσω του διαδικτύου, ώστε κάποιος να προπαγανδίσει την άποψή του. Γιατί όχι θα μου πείτε, αφού έχει θαυμαστά αποτελέσματα όσον αναφορά την κατανόησή της απο τον θεατή. Σχεδόν δεν χρειάζεται να σκεφτεί ! Η αστική τάξη εξάλλου το κάνει εδώ και χρόνια, μέσω των μέσων ενημέρωσης που κατέχει (δηλαδή όλα τα ΜΜΕ) και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μπροστά μας, σε καθημερινή βάση ... Λαούς που δεν έχουν την όρεξη, ούτε καν να αγωνιστούν για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους !

Το Debtocracy, εικαστικά κρίνεται ιδιαίτερα καλό και δίνουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια στην σκηνοθεσία, τα animation, την μουσική και τις εικόνες που μας παρουσίασε. Αλλά είμαστε κυρίως πολιτικό blog και όχι αμιγώς καλλιτεχνικό, οπότε δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω με το κομμάτι αυτό και θα προχωρήσουμε στην ουσία της υπόθεσης. Και η ουσία της υπόθεσης είναι το σενάριο, οι γνώσεις που μας προσφέρει, την κατάσταση που παρουσιάζει, το πολιτικο-οικονομικό της υπόβαθρο και τις λύσεις στις οποίες στρέφει ή προτρέπει τους θεατές του. Και για αυτό αναγκαζόμαστε να ασκήσουμε καλόβουλη και συνάμμα σκληρή κριτική, όχι επειδή είμαστε γκρινιάρηδες, αλλά επειδή το θεωρούμε υποχρέωση μας για την σωστή ενημέρωση των αναγνωστών μας. Στην εποχή μας δεν επιτρέπονται ακροβατισμοί και οι λέξεις πρέπει να καρφώνονται όπως οι πρόκες.


Το ντοκυμαντέρ ξεκινάει καλά και μας παρουσιάζει τα αποτελέσματα του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, όπως είναι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας απο το 1970 μέχρι σήμερα (έχουμε ασχοληθεί με αυτό παλαιότερα, εδώ), η χρηματιστικοποίηση της καπιταλιστικής δραστηριότητας [1], ο νεοφιλελευθερισμός, το δημόσιο χρέος και άλλα. Μόνο που στην συνέχεια προς έκπληξή μας, τα παραπάνω δεν παρουσιάζονται ως αποτελέσματα των ριζικών τάσεων και αντιφάσεων του Καπιταλισμού αλλά ως οι γενεσιουργές αιτίες της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης, στοιχείο αναθεωρητικό και οικονομικά λανθασμένο. Ειδικά το δημόσιο χρέος το οποίο ξεκινά ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της πτώσης του ποσοστού κέρδους των επιχειρήσεων [2], μέσω φοροαπαλλαγών, μέσω επιδοτήσεων, μέσω κεφαλαιακής στήριξης και εξαγορές ζημιογόνων και καταχρεωμένων ιδιωτικών ομίλων, μέσων υπερτιμολόγησης δημοσίων επενδύσεων, μέσω δημόσιας κατανάλωσης για την ανακούφιση της αγοράς (πχ στρατιωτικός εξοπλισμός), δηλαδή αποτελεί το όργανο μεταφοράς της αποτυχίας και των ζημιών του συστήματος, στις πλάτες του εργαζόμενου λαού και μετατρέπεται στην συνέχεια σε  κύριο μοχλό πίεσης της πλουτοκρατίας και των πολιτικών τους εκπροσώπων, απέναντι στους εργαζόμενους, ώστε να δεχτούν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Απο την στιγμή λοιπόν που το ντοκυμαντέρ πέφτει σε αυτήν την λανθασμένη (θεωρούμε πως πρόκειται για λάθη και όχι σκοπιμότητες) υπόθεση απο την αρχή του, είναι αναμενόμενο πως θα στροβιλίσει γύρω απο συντηρητικές και διαχειριστικού τύπου λύσεις, λύσεις που θα ψάχνουν για έναν πιο δίκαιο Καπιταλισμό, πιο ανθρώπινο, λιγότερο διεφθαρμένο, έναν καπιταλισμό όπως αυτός που γνώρισε η Δύση, τις δεκαετίες μεταξύ του 1950 και του 1970 ή έναν Καπιταλισμό όπως αυτός που φαντάζονται οι Έλληνες, πως έχουν οι Γερμανοί ακόμα και σήμερα. Μόνο που ξεχνούν πως η σημερινή μορφή του Καπιταλισμού, ο Ιμπεριαλισμός δηλαδή, δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών ή οικονομικών μεταρρυθμίσεων κατα βούληση, αλλά η μόνη αξιόλογη διάδοχη κατάσταση, η μονόδρομη θα λέγαμε εξέλιξη του συστήματος, ώστε ο Καπιταλισμός να συνεχίσει διατελεί τον σκοπό της ύπαρξής του, δηλαδή την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και την κεφαλαιακή τους ανάπτυξη.

Δεν μας παραξενεύει καθόλου, όταν παρακάτω οι συντελεστές του Debtocracy, θα χρήσουν ως συνοδοιπόρο της εξεύρεσης λύσεων, την αστική νομιμότητα ! Όταν θεωρείς πως το χρέος είναι η αιτία του προβλήματος [3], αυτομάτως δέχεσαι πως το σύστημα θα λειτουργούσε εάν δεν υπήρχε το χρέος, εαν δεν υπήρχε η χρηματιστικοποίηση, εαν δεν υπήρχε η απόκλιση μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας, και λογικά θα πέσεις στην παγίδα, της ανάλωσης σε αστικούς διαχωρισμούς, νόμιμου και παράνομου χρέους !!! Νόμιμο όμως, και παράνομο, σύμφωνα με τι ? Σύμφωνα με το δίκιο των εργαζόμενων ? Παραπάνω είπαμε πως το χρέος είναι κυρίως, μοχλός και όργανο της αστικής τάξης. Άρα, πως γίνεται να κάνεις διαχωρισμούς τέτοιου τύπου, εαν δεν υποκύπτεις στην λογική της αστικής νομιμότητας ?

Το ντοκυμαντέρ όμως προχωρά και αφού μας παρουσιάσει την νομική υπόσταση και το ιστορικό του επαχθούς - παράνομου χρέους, φτάνει σε παραδείγματα χωρών που έχουν συνταχθεί γύρω απο τέτοιες λύσεις, διαχωρισμού μεταξύ νόμιμου και παράνομου χρέους, αναδιάρθρωσης και μερικής διαγραφής του. Οι συντελεστές του Debtocracy επικεντρώνονται στην Αργεντινή, αλλά κυρίως στον Ισημερινό, όπου "ένας χαρισματικός και αδιάφθορος ηγέτης", χωρίς να χρειαστεί ο λαός καν να αγωνιστεί [4], ίδρυσε μια επιτροπή ελέγχου του χρέους [5] και κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να διαγράψει ένα μεγάλο τμήμα του χρέους του, καθώς χαρακτηρίστηκε ως παράνομο! Το ντοκυμαντέρ φυσικά δεν μας παρουσιάζει το τι γίνεται σήμερα στον Ισημερινό ύστερα απο αυτήν την μεγάλη νίκη του λαού (!!!), παρά αφήνει την φαντασία μας να υποθέσει "πως αυτοί έζησαν καλά, και εμείς εαν ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, θα ζήσουμε καλύτερα". Μόνο που αυτή η φαντασίωση χάνεται μόλις ο θεατής καταλάβει, πως η Ελλάδα δεν είναι Ισημερινός.

Ο παραλληλισμός μεταξύ Ελλάδας και Ισημερινού, εαν λάβουμε υπόψιν μας τα επίπεδα καπιταλιστικής ανάπτυξης των δυο χωρών, είναι τουλάχιστον, ατυχής. Ο Ισημερινός είναι μια "τριτοκοσμική χώρα", καπιταλιστικά υποανάπτυκτη δηλαδή, πράγμα το οποίο σημαίνει πως έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης όπως επίσης πως είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστική όσον αναφορά το εργατικό της κόστος. Εκεί όντως μια διαγραφή χρεών, θα λειτουργούσε εποικοδομητικά  για την αστική τάξη και τα ιδιωτικά συμφέροντα (για ορισμένα χρόνια), με την ελπίδα πως θα ωφεληθούν κατα λίγο και οι εργαζόμενοι. Μέχρι φυσικά αρχίσουν οι σοβαρές πιέσεις των θεμελιωδών αντιφάσεων του Καπιταλισμού, οι οποίοι θα επιβάλλουν την νεοφιλελεύθερη στροφή, προς τον δανεισμό και το χρέος εκ νέου !!


Ακόμα και ώς αστοί οικονομολόγοι να συμπεριφερθούμε, και να μιλήσουμε με όρους καπιταλιστικής διαχείρισης, το ντοκυμαντέρ αποτυγχάνει να μας πείσει, πως η λύση της μερικής διαγραφής του χρέους, θα επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά κεφαλαιακής ανάπτυξης, σε τροχιά δηλαδή κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Και αυτό διότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα "ανταγωνιστικότητας", όπως μας διατυμπανίζει σωστά η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ, δηλαδή έχει υψηλότερο εργατικό κόστος απο ανταγωνίστριες οικονομίες (με σημείο αναφοράς την Βουλγαρία ή την Κίνα), ώστε να τοποθετήσουν οι αστοί τα κεφάλαια τους, ως προσοδοφόρες επενδύσεις, στην χώρα μας ! Άρα ο λαός αναγκαστικά θα επωμιστεί την αποτυχία του ανταγωνιστικού πλασίου του συστήματος, και θα χρεωκοπήσει είτε η χώρα έχει δημόσιο χρέος, είτε δεν έχει δημόσιο χρέος. Όπως ακριβώς χρεωκοπεί την ίδια στιγμή και ο ιρλανδικός λαός, ο πορτογαλικός λαός, ο ισπανικός λαός .... και φυσικά με την σειρά του θα χρεωκοπήσει και ο γερμανικός λαός. Ανισόμετρα φυσικά θα χρεωκοπήσουν οι λαοί της Ευρώπης, όπως ακριβώς ανισόμετρα αναπτύχθηκε και ο καπιταλισμός σε αυτές τις χώρες.

Τα παραδείγματα που αναφέρονται για τις χώρες, όπου οι Αμερικάνοι πραγματοποίησαν στρατιωτική επέμβαση και για την καλύτερη διαχείριση των νέων αυτών προτεκτοράτων, διέγραψαν τμήμα του χρέους τους, όπως το Ιράκ, μόνο ως αστεία μπορούν να χαρακτηριστούν [6]. Ούτε θα αναφερθούμε ιδιαιτέρως στον Γλέζο, κυρίως από σεβασμό στην ιστορία του, ασχέτως εάν ο αντι-κατοχικός, πατριωτικός και εθνοαπελευθερωτικός του λόγος, είναι ένδειξη για το πόσο εκτός ιστορικού πλαισίου είναι τόσο ο ίδιος αλλά κυρίως η παράταξη στην οποία συμμετέχει ...

Συμπερασματικά το Debtocracy, βρίσκεται παγιδευμένο μεταξύ της διαχειριστικής λογικής των συμβιβασμένων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ... και της ακραίας συντηρητικής γραμμής, υπεράσπισης της αστικής νομιμότητας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βαφτιστεί προοδευτικό, επειδή μας δείχνει μερικά συνθήματα αναρχικών γραμμένα σε τοίχους της Αθήνας ! Αλλά ακόμα και εαν το αξιολογήσουμε σύμφωνα με τις διαχειριστικές λύσεις που προτείνει, σίγουρα δεν μας προσφέρει τίποτα καινούργιο, σε σχέση με αυτά που ήδη γνωρίζουμε από τις αστικές δυνάμεις της χώρας. Η αναδιάρθρωση του χρέους με μερική διαγραφή του, είναι μια απο τις λύσεις που ήδη εξετάζονται ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ, όχι επειδή το χρέος βαραίνει τον προϋπολογισμό της χώρας και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά επειδή η καταστροφή κεφαλαίου είναι απαραίτητη για να "ανασάνει" το σύστημα !!! Έτσι και αλλιώς στον γκρεμό πάνε όλες οι Οικονομίες, οπότε θα μελετηθούν και όλες οι διαχειριστικές λύσεις με την σειρά, ανάλογα με τον βαθμό της ζημίας βεβαίως, για το Κεφάλαιο.

Φυσικά και το ντοκυμαντέρ θα το παρακολουθήσει αρκετός κόσμος, η πλειοψηφία του οποίου νέοι, κυρίως μη ενημερωμένοι και ελάχιστα διαβασμένοι όσον αναφορά την πολιτική οικονομία, και οι οποίοι εύκολα θα παγιδευτούν απο τα αναδυόμενα ψευτοδιλήμματα του Debtocracy και απο την "εύκολη λύση" που παρουσιάζει. Εξάλλου με ένα κλικ, κάνεις την αλλαγή. Ψηφίζοντας ναι, στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Ούτε αγώνες, ούτε θυσίες, ούτε απεργίες, ούτε διαδηλώσεις, ούτε εξεγέρσεις, ούτε επαναστάσεις, όπως σου λένε οι κομμουνιστές .... Ένα κλικ και όλα θα γειάνουν ... Εσείς δεν θα το προτιμούσατε ?


Μακάρι όμως να ήταν όλα τόσο απλά στην εξελικτική διαδιαδικασία του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά δυστυχώς οι αντιφάσεις του Καπιταλισμού λύνονται με έναν και μόνο τρόπο : ΕΞΕΛΙΞΗ σε ένα ανώτερο στάδιο ! Ξεπέρασμα των δομών και θεσμών της κοινωνίας μας, πολιτική και θεσμική ανατροπή της κυρίαρχης αστικής τάξης δια της Λαϊκής Επανάστασης, κατάργηση των ταξικών διαχωρισμών και επικράτηση της λογικής και της συνεργασίας, απέναντι στον ανταγωνισμό και την παράνοια του Καπιταλισμού. Εμείς αυτό, το ονομάζουμε Σοσιαλισμό. Σε πρώτη φάση ....

Παρατηρήσεις

[1] Αυτό που οι μαρξιστές ονομάζουν σύμφυση βιομηχανικού και τραπεζικού κεφαλαίου, απο τον χαρακτηρισμού του Ιμπεριαλισμού κατα τον Λένιν (Ιμπεριαλισμός το ανώτατο στάδιο του Καπιταλισμού) 

[2] Την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους την παρουσιάσαμε αναλυτικά στο θέμα μας "Οι τάσεις και οι αντιφάσεις του καπιταλισμού που οδηγούν στις κρίσεις - Μέρος `Α".

[3] Έχουν βοηθήσει σε αυτήν την λανθασμένη κατεύθυνση, της χρεο-ανάλυσης ως αιτία των δεινών μας, διάφοροι οικονομολόγοι, αστοί ή αριστερίζοντες, όπως οι Βαρουφάκης, Βατικιώτης, Λαπαβίτσας, Καζάκης και διάφορα κόμματα ή σχηματισμοί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ή το Μέτωπο Αλλυλεγγύης του Αλαβάνου. Στην παγίδα αυτή πέφτουν δυστυχώς και τμήματα της εξωκοιβουλευτικής αριστεράς, όπως διάφορες συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμπαραρασύροντας μαζί τους και κομμάτια του εργαζόμενου λαού.

[4] Εδώ το ντοκυμαντέρ ζηλεύει την δόξα του Hollywood και με επιρροές απο διάφορα κόμικς, μας παρουσιάζει έναν αδιάφθορο ηγέτη, ο οποίος μάχεται ενάντια στο απόλυτο κακό (ΗΠΑ) και καταφέρνει να οδηγήσει τον λαό του στην Γη της Επαγγελίας. Άρα δεν σου χρειάζεται η πρωτοπόρα εργατική τάξη, δεν χρειάζονται αγώνες και θυσίες, δεν χρειάζονται λαϊκές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, όταν έχεις το δικαίωμα να εκλέξεις, έναν αδιάφθορο ηγέτη σαν τον Κορέα.

[5] Σαν την ΕΛΕ (Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου) που μας προτείνετε απο το Αριστερό Βήμα, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο Αλληλεγγύης του Αλαβάνου και τώρα απο το Debtocracy. Μια επιτροπή που όσο δεν βρεθεί κάτω απο αυστηρά λαϊκό έλεγχο, θα λειτουργήσει ως άλλη μια "εξεταστική επιτροπή", ως άλλη μια "Ανεξάρτητη" Αρχή, διοικητικού τύπου.

[6] Τέτοια αστεία παραδείγματα οδηγούν και σε αστείους παραλληλισμούς : "Αφού το χρέος είναι το κύριο πρόβλημά μας, ας μας καταλάβουν οι Αμερικάνοι που κάνουν ότι γουστάρουν στον πλανήτη, για να μας διαγράψουν και το χρέος ... "

62 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=ybvsZ7YjBL0&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνούμε. Δεν πάει βαθιά το πράμα, αλλά εξαρχής δεν είχαμε αξιώσεις. Εμείς τα ξέρουμε αλλά πολύς κόσμος δεν τα ξέρει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επισημάνουμε τις ελλείψεις. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναυδος

    Να προσθέσω στο πού ωραίο ποστ σου 3 παρατηρήσεις πληροφορίες
    - Δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε αναδιάρθρωση στο χρέος του Ισημερινού . Τα αυτό συνέβει στις αρχές του ’90 με την επιτροπή Brady
    - Οπως και στη Βολιβία ο Κορέα βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ιθαγενή πληθυσμό (ναι στους ξεχασμένους ινδιάνους) συνεπώς η κατάσταση εκεί πόρω απέχει από την Ελλάδα
    - Γιατί κανείς δεν αναφέρεται και στο Μαχαθιρ Μοχαμαντ και τη Μαλαισία και τι έπραξε αναφορικά με το χρέος της χώρας του. Μήπως γιατί είναι δικτάτορας και ισλαμιστής και δεν χωρά στην εικόνα του προοδευτικού Κορέα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τις καλημέρες μου στον Αλέξανδρο με το ιδιαίτερο συγγραφικό ταλέντο (παρακολουθούμε όπως θα παρατήρησες ήδη το νεοσύστατο μπλογκ σου και χαιρόμαστε με τα άρθρα σου). Συμφωνώ πως το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν το γνωρίζει η πλειοψηφία του κόσμου, αλλά εκτός των επισημάνσεων περι των ελλείψεων του παρόντος ντοκυμαντέρ, πρέπει να επιδοθούμε σε όσο το δυνατόν καλύτερες αναλύσεις-παρουσιάσεις του προβλήματος, εκ μέρους μας, ασχέτως εαν το ιντερνετ ακόμα, ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, αλλά κυρίως στους νέους. Ένα ντοκυμαντέρ (μιας και απ'οτι φαίνεται είναι το καλύτερο μέσον), εκ μέρους μας, απο ανθρώπους που έχουν τις γνώσεις και τα μέσα, θεωρώ πως είναι πλέον απαραίτητο.

    Καλημερίζω επίσης και τον Άναυδο, με την σημαντική του διαδικτυακή προσφορά στο Γκράνμα και τις πληροφορίες που μας παραθέτει. Εντύπωση μου έκανε και το γεγονός πως παρουσιάστηκαν μονάχα οι περιπτώσεις ΜΕΡΙΚΗΣ διαγραφής χρεών και δεν αναφέρθηκαν καθόλου οι περιπτώσεις ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ πληρωμής των χρεών.

    Εκτός απο την γνωστή περίπτωση της ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ που μας αναφέρεις, υπάρχει φυσικά και ο ΧΙΤΛΕΡ ο οποίος αρνήθηκε την αποπληρωμή του χρέους το οποίο είχε χρεωθεί η Γερμανία απο τον Α παγκόσμιο πόλεμο. Τελικά μετά απο διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, το αρχικό ποσό (δεν θυμάμαι τώρα τα νούμερα)μειώθηκε κατα ένα μεγάλο ποσοστό και το χρέος "κουρεύτηκε".

    Τελοσπάντων, δεν θελουμε να ειμαστε γκρινιάρηδες ή ξερόλες, αλλά το ντοκυμαντέρ ήταν ιδιαίτερα επιφανειακό και δεν ταιριάζει στην φήμη του Χατζηστεφάνου, ως (τουλάχιστον) αντικαπιταλιστή ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοινές θέσεις του Κ. Κ. Πορτογαλίας και του Μπλόκου της Αριστεράς κατά της παρέμβασης του ΔΝΤ και της χρεοκοπίας






    Οι αντιπροσωπίες των Κ.Κ. Πορτογαλίας και Μπλόκου της Αριστεράς συναντήθηκαν στο Κοινοβούλιο για να “ανταλλάξουν πληροφορίες και απόψεις” για την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, σε μια στιγμή που η πορτογαλική κυβέρνηση βρίσκεται στη Βουδαπέστη για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της υπαγωγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ, που θα επιφέρει σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές κοινωνικών δαπανών, με αντίτιμο τα αργύρια 80 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν τα ομόλογα του πορτογαλικού χρέους που κρατούν οι τράπεζες. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο γ.γ. του ΚΚΠ Τζερόνιμο ντε Σούσα, η παρέμβαση του ΔΝΤ , “θα προκαλέσει μεγάλα βάσανα στους Πορτογάλους εργαζόμενους και στο λαό για πολλά χρόνια”.
    Στην ανακοίνωσή του ύστερα από τη συνάντηση, το Κ.Κ. Πορτογαλίας τονίζει ότι είναι “απαράδεκτη η εξωτερική χρηματοπιστωτική επέμβαση της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ” που ζητά ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζ. Σόκρατες –με την υποστήριξη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του προέδρου της δημοκρατίας-- και ότι αυτό που χρειάζεται είναι άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους [για την επανεκτίμηση των προθεσμιών, των επιτοκίων και των ποσών που πρόκειται να πληρωθούν] και η σύγκλιση της δράσης χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα χρέους, για να σταματήσει η κερδοσκοπική κλιμάκωση, η καταλήστευση των εθνικών πόρων και νέες επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.
    Τα δύο κόμματα θεωρούν καίριας σημασίας το ότι προωθούν μια διαδικασία σύγκλισης θέσεων, για να παρουσιάσουν αριστερή εναλλακτική πολιτική λύση ενάντια στη δεξιά πολιτική και για να ανοίξει ο δρόμος για μια αριστερή κυβέρνηση ( όπως διατυπώνεται η πρόταση του Μπλόκου) ή μια πατριωτική και αριστερή κυβέρνηση (όπως διατυπώνεται η πρόταση του ΚΚΠ). Και τα δύο κόμματα θα κατέβουν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια στις επερχόμενες εκλογές , αλλά τονίζουν ότι βρίσκονται σε σύγκλιση μέσα στο Κοινοβούλιο και στους κοινωνικούς αγώνες και θα εργαστούν για να οικοδομήσουν μια εναλλακτική λύση που θα απευθύνεται σε όλους τους Πορτογάλους. Ο διάλογος θα συνεχιστεί και θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις τους επόμενους μήνες.
    Σε ερώτηση, μετά τη συνάντηση, αν το Σ.Κ. “χωράει” σ΄ αυτή της σύγκλιση της Αριστεράς, ο συντονιστής του Μπλόκου Φρανσίσκο Λουσά απάντησε: “Αυτό το Σ.Κ. είναι στη Βουδαπέστη για να προτείνει μείωση των συντάξεων, εμείς θέλουμε μια πολιτική που να πολεμάει τη χρεοκοπία και να εστιάζει στις θέσεις εργασίας”. Και ο ντε Σούσα του ΚΚΠ είπε: “Το Σ.Κ. είναι δεμένο με τη δεξιά πολιτική”.
    Το ΚΚΠ καλεί σε ενίσχυση του Συνασπισμού Δημοκρατικής Ενότητας (συνασπισμός του Κ.Κ. με τους Πράσινους), θεωρώντας ότι έτσι θα δοθεί πλήγμα στη δεξιά πολιτική, αλλά τονίζει ότι “Αυτό το γεγονός δεν εμποδίζει τη σύγκλιση, όπως έχει γίνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, που θα εκφράζει την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, την απόρριψη των περιοριστικών πολιτικών και μέτρων ή την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων”, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας.


    (Πηγές: Οι ιστότοποι του ΚΚΠ και της Esquerda, εφημερίδας του Μπλόκου, 8/4/2011)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά λες:
    Μακάρι όμως να ήταν όλα τόσο απλά στην εξελικτική διαδιαδικασία του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά δυστυχώς οι αντιφάσεις του Καπιταλισμού λύνονται με έναν και μόνο τρόπο : ΕΞΕΛΙΞΗ σε ένα ανώτερο στάδιο!...κλπ.

    Αυτή η εξέλιξη κατά τη γνώμη σου μπορεί να γίνει έτσι εύκολα?Για να φτάσεις στο ανώτερο στάδιο συνήθως πρέπει πρώτα να περάσεις από αυτά που είναι από κάτω,σωστά?Πως όμως θα προσεγγίσεις τόσους ανθρώπους βουτηγμένους στον κόσμο τους,χωρίς την απαραίτητη παιδεία και το κυριότερο,χωρίς τα απαραίτητα βιώματα(που οι σημερινοί Έλληνες δε έχουμε αφού είμαστε Ευρωπαίοι-δυτικοί(!)),θα τους αλλάξεις και θα τους κάνεις να πιστέψουν στο διαφορετικό?Πάντως σίγουρα όχι με τον τρόπο που προσεγγίζει τα πράγματα το κκε και όλα τα αριστερά κόμματα(επέτρεψε μου να είμαι λιγάκι απόλυτος και άδικος).
    Ωραία λοιπόν,έκανες την κριτική σου σε ένα ντοκιμαντέρ,τώρα σε προκαλώ να κάνεις και στο κόμμα σου,κάτι που θέλει και μεγάλα ...!Εκτός αν πιστεύεις πως όλα είναι ρόδινα και εκεί.Η επανάσταση και εξέλιξη πρέπει να αρχίσει πρώτα από το εσωτερικό των κομμάτων για να μπορούν να εμπνεύσουν και τους υπόλοιπους στους δύσκολους καιρούς που βρισκόμαστε.Δυστυχώς όμως η αριστερά(από αριστερά-αριστερά μέχρι αριστερά-κέντρο)μένει τρομακτικά αδρανής,σιωπηλή και απόμακρη από τους νέους,κυρίως τους οποίους θα έπρεπε να εκφράζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περιμένουμε λοιπόν με κομμένη ανάσα ένα ντοκυμαντέρ από τον Περισσό που εικαστικά να κρίνεται ιδιαίτερα καλό για να δώσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια στην σκηνοθεσία, τα animation, την μουσική και τις εικόνες που θα μας παρουσιάσει τις θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα του χρέους, ώστε και εμείς που δεν είμαστε πολύ έξυπνοι να το καταλάβουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν το ντοκυμαντερ τελειωνε με σημαιες του ΠΑΜΕ, και οχι με της Εργατικης Αλληλεγγυης οπως τον εν λογω, θα σε χαλουσε μαλακακο ανωνυμε 5.20. Τωρα ομως που τελειωνει με τις κομματικες σου σημαιες εισαι εξτασιασμενος. Το κομμα εχει κανει πολλα σποτακια και ντοκυμαντερ αλλα δεν εχεις ξεστραβωθει καν να τα δεις. Απαντα επι της ουσιας και ασε τους εξυπνακισμους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν είμαι μαλακάκος είμαι μαλακούλα. Επίσης είμαι ψηφοφόρος του ΚΚΕ αλλά με αυτές τις κριτικές σε ότι ξεφεύγει από τις στενές κομματικές σας γραμμές λοιδορείται. Κρίμα γιατί έτσι σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία περιχαρακώνεστε. Κρίμα.

    ΥΓ όχι δεν θα με χαλούσε να τελείωνε το ντοκυμαντερ με σημαίες του ΠΑΜΕ. Θα το γουστάριζα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΚ η δεύτερη πρόταση δεν βγάζει νόημα. Την ξαναγράφω :Επίσης είμαι ψηφοφόρος του ΚΚΕ αλλά με αυτές τις κριτικές σε ότι ξεφεύγει από τις στενές κομματικές σας γραμμές να λοιδορείται δεν βλέπω να πάει πολύ μακριά το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν λοιδορειται τιποτα ηρεμησε. Η κριτικη ειναι κριτικη, οποιος γουσταρει γραφει ο,τι γουσταρει. Του αρεσει δεν του αρεσει. Προσωπικα, τα πρωινα μου τις Κυριακες σον Χατζηστεφανου ακουγα, αλλα αυτο το ντοκ. ειναι πραγματικα αποπροσανατολιστικο και ρηχο, οσο τα αντιστοιχα του Κουλογλου. Απογοητευση...

    Αν τελειωνε με σημαιες του ΠΑΜΕ θα ειχε και εντελως διαφορετικο περιεχομενο.

    ΔΕΝ υπαρχουν στενες κομματικες γραμμες. Εκει εχετε χασει το παιχνιδι. Υπαρχει ενα εργαλειο αναλυσης που λεγεται Μαρξισμος Λενινισμος, διαλεκτικος υλισμος. Δεν ειναι κομματικο το ζητημα. Ιδεολογικο ειναι. ΕΛΕΟΣ

    Για ψηφοφορος του ΚΚΕ πολυ ειρωνεια εχεις.

    Και επαναλαμβανω: ξεστραβωσου να δεις τα σποτακια και τα ντοκ του Κομματος για την κριση. Ισως παρεις και απο κει τιποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://www.youtube.com/watch?v=q735ucAkAnQ&feature=related


    ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ Κ Κ Ε
    (ενδεικτικα τα σποτακια για αρχη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπάρχει κάποια διαφωνία στην κριτική ? Να την ακούσω εαν υπάρχει ... Κατα τα άλλα δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι εμπάθειες, ούτε οι εγωπάθειες, ούτε βέβαια η αριστερίστικη ασθένεια του καθενός ... Στοιχεία και τεκμηριωμένες απόψεις μας ενδιαφέρουν όχι άναρθρες κραυγές !

    Όσο αναφορά τον ανώνυμο στις 3.57, η κριτική στο κίνημα, γίνεται εντός του κινήματος, η κριτική στο ΚΚΕ, γίνεται εντός του ΚΚΕ ! Ούτε θεωρούμε πως είναι όλα ρόδινα, ούτε θεωρούμε πως τα έχουμε όλα λυμμένα. Όλοι εσείς, οι επικριτές του ΚΚΕ ... , θα είσασταν πολύ πιο χρήσιμοι για το κίνημα, εαν ασκούσατε την κριτική σας εντός του κινήματος και εντός του ΚΚΕ. Το να περιμένετε με αγωνία ένα στραβοπάτημα, μια λάθος εκτίμηση, μια λάθος κίνηση του ΚΚΕ ή ακόμα ακόμα και ένα ψίγμα λάσπης εναντίον του, ώστε να ενισχύσετε τον εγωισμό σας και να διατυμπανίσετε την παρουσία σας σε αντιδιαστολή με το ΚΚΕ, σίγουρα δεν βοηθά ούτε την κοινωνία, ούτε καν εσάς ...

    Επισημάνσεις ή διαφωνίες στην κριτική του ντοκυμαντέρ δεν εχω ακόμα διαβάσει ... Η παράνοια εντοπίζεται στο γεγονός, πως ακόμα και οι "επικριτές της κριτικής μας", συμφωνούνε κατα βάθος ... αλλά η χρόνια αντικουκουεδίλα μαλλον δεν τους αφήνει να ησυχάσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://www.youtube.com/watch?v=jOvBuHq61jo&feature=related

    ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ Κ Κ Ε (2)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ μπορεί να ήμουν λίγο ειρωνική αλλά δεν έβρισα τουλάχιστον.
    Πάντως είμαι όντως ψηφοφόρος του ΚΚΕ και όχι πράκτορας της CIA. ΕΛΕΟΣ!!!!
    Τώρα βέβαια όταν έλεγε η Αλέκα ελάτε μαζί μας ακόμα και αν δεν συμφωνείται σε όλα , εγώ δεν κατάλαβα ότι αν ασκήσουμε κριτική σε αυτά με τα οποία δεν συμφωνούμε και τόσο, θα μας βρίσουν ως απάντηση.
    Δεν είμαι προβοκάτορας επειδή εκφράζω διαφωνία. Εκφράζω επίσης και αγωνία για την κατάσταση γενικά.
    Επίσης θα ήθελα να έχετε υπόψη σας ότι η ριζοσπαστικοποίηση είναι μια μακρά διαδικασία για πολλούς ανθρώπους. Δεν θα βγούμε από τη μια μέρα στην άλλη στο βουνό ζωσμένοι με φυσικλίκια.
    Όσο για τα ντοκ. του κόμματος δώσε μου λινκ και να είσαι σίγουρος ότι θα τα δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανακαλω τις βρισιες, αλλα κανεις δεν σε ειπε ουτε προβοκατορα, ουτε πρακτορα της CIA.

    Αυτο που ειπα και που ξαναλεω ειναι οτι το Κομμα εχει θεσεις και ειναι ξεκαθαρες. Το οτι δεν παιζονται και δεν διαφημιζονται ειναι κατι που θα πρεπει να προβληματισει τον καθενα.

    Ο Λενιν πριν απο σενα εχει πει οτι οι μαζες εχουν αργη διαδικασια αφομοιωσης. Και με αυτες τις συνθηκες η δουλεια των κομμουνιστων ειναι ιδια με αυτη των μυρμηγκιων. Τοσο επιπονη και τοσο επιμονη. Το κομμα χτυπιεται απο παντου και οι πιεσεις που δεχεται σε ολα τα επιπεδα ειναι ασφυκτικες. Η αγωνια του να μην περασουν ιδεολογηματα σαν του debtocracy ειναι μεγαλη, οχι για να μην υπαρχουν διαφωνιες, αλλα γιατι ειτε αθελα τους ειτε ηθελημενα (ελπιζω το πρωτο) παιζουν δυστυχως αρνητικο ρολο...

    Ο μπαρμπα Καρολος ειχε πει το εξης :«Την κριτική μας σκέψη δεν πρέπει να την χαρίζουμε σε κανέναν και για τίποτε, ούτε και να την υποτάσσουμε. Πίσω από αυτήν την υποταγή κρυβόμαστε, για να δημιουργούμε άλλοθι για τη δική μας ανεπάρκεια ή αβεβαιότητα.»
    Σκεψου το και ξαναπαντα για το αν η κριτικη του Redfly ειναι καλη, κακη ή οτι αλλο θες.

    Εδωσα λινκ για δυο σποτακια ηδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμη 9.13

    Εγραψες "Δεν είμαι προβοκάτορας επειδή εκφράζω διαφωνία. Εκφράζω επίσης και αγωνία για την κατάσταση γενικά."

    Καταρχάς διάβασα όλα τα σχόλια και δεν είδα κάποιον να σε χαρακτηρίζει προβοκατορα. Και δευτερον, δεν είδα την διαφωνία σου !!!! Μπορείς να μας διαφωτίσεις λίγο σε παρακαλώ, σχετικά με τις διαφωνίες σου, ώστε να γίνει κουβέντα ? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο ανώνυμος των 3.57
    Πραγματικά μπορεί ο καθένας να πει την άποψη του?Που αν πεις κάτι που ξεφεύγει από τη γραμμή του κόμματος σου λένε μας μπαίνεις από δεξιά?Εγώ είμαι σχετικά μικρός ακόμα και θα ήθελα πραγματικά να πω όλες μου τις ιδέες,άλλα όταν βλέπω τους υπόλοιπους γύρω μου να θεωρούν ότι ρίχνω ψήγματα λάσπης εναντίον του κόμματος,όπως είπες,πως θα το κάνω?Πόσο εποικοδομητική είναι τελικά η συζήτηση στο κόμμα?Για παράδειγμα διαφωνώ με τη στάση του κκε να παραμένει σταλινικό κόμμα,για να το πω και να μην πέσουν να με φάνε.Αυτές οι συζητήσεις βγάζουν σε τίποτα ή τελικά πάλι στα ίδια μένουμε?(πολλές ερωτήσεις κάνω και γίνομε κουραστικός,αλλά...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. συγγνώμη που παρεμβαίνω..με 3-4 παρατηρήσεις:

    1. σημαντική η κριτική του redfly και θα την προωθησω..
    2. δεν θα γινόταν -ουτε θα την προωθουσα - αν δεν προηγουταν το DeptOcracy
    3. Σημαντικότερο ακόμη το σχόλιο του "ανωνυμου9.15" περί πορτογαλλίας (κατά την ταπεινή μου γνώμη) γιατί δείχνει και ένα πολιτκό προσανατολισμό που χωρίς να αναιρεί τον ιδεολογικό προσανατολισμό των κομάτων .. δειχνει και ένα δρόμο μια διέξοδο από την τωρινή μέγγενη.. (το "σφάξε με αγά μου ν'αγιάσω".. δεν το δεχομαι σαν λογική ..)
    4. ο πολιτικός προσανατολισμός: "μια συνεργασία δεν ειναι ουτε εφικτή ούτε επιθυμητή" μου μοιαζει πολύ εκβιαστικός, αλαζονικός και αδιέξοδος.. (υποστηρίζεται μέσα στο ΚΚΕ)
    5. Πραγματι δεν ειπωθηκε κάτι περί προβοκάτορα αλλά επίσης πράγματι βριστηκε από τον kagemusha ο/η ανωνυμη σαν "μαλακάκος, εξτασιασμένος,στραβωμένος, εξυπνάκιας.."..

    κι ακόμη ένα που μόλις διαπίστωσα: επειδή σας ανακάλυψα από τον φίλο Bino Azkabino:μετεφερετέ του - αν δεν το διαβάσει πρωτος ο ίδιος - παρακαλώ το σχόλιο μαζί με την ερώτηση μου γιατί απενεργοποίσε τηνδυνατότητα σχολιασμού τωναναρτησεων του στο FB.. (και το 4ο σημείο του παρόντος σχολίου μου).

    Ευχαριστώ και με κάθε καλόπιστη,ειλικρινή και αυστηρή κριτική (νομίζω ότι πληρώ επακριβώς τις προδιαγραφές σας:.."καλόβουλη και συνάμμα σκληρή κριτική, όχι επειδή είμαστε γκρινιάρηδες, αλλά επειδή το θεωρούμε υποχρέωση μας για την σωστή ενημέρωση .."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. «μαλακάκος, εξτασιασμένος,στραβωμένος, εξυπνάκιας»
    και ειρωνικος.
    Αλλα αυτα δεν ειναι βρισιες αν τα ξανακοιταξεις. Χαρακτηρισμοι ναι αλλα οχι βρισιες.

    Και οπως ειπα και πιο πανω τα ανακαλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και μια διαφορετική άποψη για την ταινία, εδώ
    http://lathrometanastis.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=6245

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. παντως καλο θα ηταν το κκε να εβγαζε ενα μεταβατικο προγραμμα.αυτο το συνθημα για λαικη εξουσια(ορος-εφευρεση του κκε?) ειναι αριστεριστικο απ την στιγμη που ο μεσος εργαζομενος και αυτοαπασχολουμενος,οχι να ανατρεψει τον καπιταλισμο δεν ειναι διατεθειμενος(ακομα τουλαχιστον) αλλα ουτε και να απαγκιστρωθει απ το δικομματισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ποιοτικη η κριτικη - ειμαι καινουργιος στο μπλογκ - , με πολλα ευστοχα σημεια.
    Αν ομως η αντιπροταση ειναι η δραστηριοτητα (πνευματικη και αγωνιστικη ) του ΚΚΕ τα τελευταια χρονια καταλαβαινει κανεις οτι παμε για φουντο.

    Ετσι οι μονες ιδεες που θα φανουν εφικτες - και θα υλοποιηθουν - θα ειναι πιθανοτατα καπιταλιστικοι μετασχηματισμοι με ενα χαμηλοτερο κοινωνικο συμβολαιο και περισσοτερη σταθεροτητα , κατι που πανω κατω θα οδηγηση και το κουρεμα του χρεους αν στην εξουσια ειναι ο παπανδρεου και η παρεα του.

    χαιρετισμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 1.Εγω λεω να αφησουμε ολοι τις διαμαχες, να βγουμε στους δρομους να μαζεψουμε τις υπογραφες που θελει ο κυρ-αρης, να δουμε ποιο μερος του χρεους ειναι νομιμο και κρινεται δικαιη η αποπληρωμη του. Μολις μαζευτουν οι υπογραφες,θα γινει κατι σαν τις ΕΔΕ και τις επιτροπες που γινονται κατοπιν ζαρντινιερας, βατοπεδιου, siemens Κλπ. Θα βρεθουν οι ενοχοι, θα αποδοθει δικαιοσυνη, η σοσιαλιστικη μας κυβερνηση θα αρνηθει την αποπληρωμη του χρεους και οι καλοι ευρωπαιοι μετανιωμενοι, θα το διαγραψουν . Καλη καρδια! (Μετα θα αναστηθουν οι νεκροι, ο βυζαντας μεγαρων θα παιξει champions league και ο κοκκαλης θα χαρισει ολη την περιουσια του στο λαο) 2.Το τραγουδακι του Κορέα ειναι τρομερό σουξε! Μοιαζει πολυ με τον ύμνο της ποδοσφαιρικης ομαδας της Κατω Ψωλοκοπανουλας -το χωριο μου-. Επισης, το επαιζα τερμα στο κασετοφωνο του λαντα χτες το βραδυ, που εκοβα βολτες στον Αγιο Παυλο και έκανα καμακι. Great Success!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. (δημοσίευσε το παρακαλώ και μη το κόψεις)
    Μα το «Debtocracy» γυρίστηκε εξαιτίας της χρεοκοπίας και για να ακουστεί και μια άλλη άποψη για τη χρεοκοπία της χώρας. Μια άποψη που αποδεικνύεται πως πονάει πολύ κόσμο – από την άλλη, ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο κόσμο.
    Ενδιαφέρον έχει και η πολύ «αριστερή» άποψη πως το «Debtocracy» δεν προτείνει την ανατροπή του καπιταλισμού. Δεν πειράζει, παιδιά – τον καπιταλισμό θα τον ανατρέψει το ΠΑΜΕ με βόλτες στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στη συνέχεια καφεδάκι στο Θησείο. Η ταξική πάλη γίνεται με ποδαρόδρομο και όχι με ντοκιμαντέρ. Το είχε πει και ο Μαρξ.
    (...)Η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου θα έπρεπε να είναι επιθυμητή από όλους. Θα έπρεπε όλοι να είναι χαρούμενοι και να την αποζητούν με λατρεία. Διαφάνεια – όλα στο φως. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι Έλληνες σήμερα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: σε αυτούς που τα «έφαγαν» και σε αυτούς που δεν τα «έφαγαν». Ας μετρηθούμε λοιπόν. Όποιος δεν τα «έφαγε» και δεν φοβάται πως μπορεί το όνομά του να βρεθεί γραμμένο στο «λογαριασμό», ας υπογράψει την έκκληση για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος.
    Την οικονομική κατάρρευση και τα δεινά της δεν μπορούμε πια να τα αποφύγουμε. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να σώσουμε την αξιοπρέπειά μας. Και να απαλλαγούμε από τη Μαφία.(το υπόλοιπο στο http://pitsirikos.net/2011/04/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-debtocracy/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ρε ανωνυμε αλκοολικε (22.29μμ), Και γω διαβαζω πιτσιρικο, αλλα δε συμφωνω με οτιδηποτε γραφει. Ψαξου και λιγο προτου αναδημοσιευσεις κατι. Τις κινητοποιησεις και τις ΜΑΧΕΣ που εχει δωσει το ΠΑΜΕ, χρονια τωρα, σε διοδια, ακροπολεις και οπου υπαρχει αναγκη, εγω και εσυ ΟΥΤΕ που τις εχουμε φανταστει. Βολτες στην Αθηνα και καφεδακι στο Θησειο , τις κανουν οι παναγοπουλοι και οι λοιποι εργατοπατερες.. Και κατι τελευταιο, καλυτερα να κανω τη "βολτα" μου στο κεντρο της Αθηνας παρα να ψηφισω ηλεκτρονικα υπερ μιας επιτροπης λογιστικου ελεγχου που θα βγαλει ολους τους αλητες λαδι και να καθομαι να κλανω στον καναπε μου , νομιζοντας οτι εκανα και κατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος,ο αλκοολικός!
    Είναι ανάγκη να βλέπουμε όλοι τα πράγματα όπως εσύ Hieronymus?Εσύ έχεις τη δική σου άποψη άσε και εμένα να έχω την δική μου,αν μου το επιτρέπεις,φυσικά.Αν όποιος δε παπαγαλίζει ότι εσύ είναι αλκοολικός,τότε ναι είμαι και είμαι και περήφανος.Το ότι δε δέχομαι τους προπαγανδιστές της μιας μεριάς,δε σημαίνει ότι θα δεχτώ αυτούς της άλλης(βλέπε ΠΑΜΕ και πουθενά δε πάμε,που εγώ δεν τον κρίνω όπως εσύ).Και εγώ σε πορείες ήμουν πρόσφατα ως μαθητής και έβλεπα τι γινόταν με το ΠΑΜΕ που κοίταζε να εκμεταλλευτεί τις πορείες και να ψαρέψει παιδάκια που ψάχνουν μια ιδεολογία για να κρυφτούν από πίσω.Όμως όπως είναι γνωστό(σε μένα τουλάχιστον):Κάθε δέσμευση είναι ολιγωρία αμα θες δεσμά,φάε ιδεολογία!Τέλος,για να καταλήξω και κάπου,επειδή μέχρι στιγμής μια μόνο άποψη έχει διατυπωθεί εδώ,θεώρησα πιο σωστό να ολοκληρωθεί το post και με αυτό που ανάρτησα.Αλλά φαίνεται δε είναι πολύ κομμουνιστικό για να χωρέσει εδώ(αν δεν διαγραφεί όπως το μυρίζομαι να γίνεται) και ότι γράφω δε θα θεωρηθεί politacally correct.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Α.Α. φιλε μου,με το παραπανω σχολιο μου, ειπα οτι : 1)το ΠΑΜΕ -ασχετα αν συμφωνεις η διαφωνεις με την ιδεολογια του και τις μεθοδους του- ΔΕΝ κανει τσαρκες στην Αθηνα με την καβουρινα. Δε με ενδιαφερει να σε πεισω, γιατι ΔΕΝ ανηκω στο ΠΑΜΕ,απλα διορθωνω την ανακριβεια που αναδημοσιευεις : "τον καπιταλισμό θα τον ανατρέψει το ΠΑΜΕ με βόλτες στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στη συνέχεια καφεδάκι στο Θησείο. Η ταξική πάλη γίνεται με ποδαρόδρομο και όχι με ντοκιμαντέρ. Το είχε πει και ο Μαρξ." Αν εσυ θεωρεις "βολτα και καφεδακι" τη συγκρουση -κυριολεκτικα και μεταφορικα- με μπατσους , λιμενομπατσους, απεργοσπαστες, ματ, μπραβους και λοιπους υπηρετες του συστηματος, τοτε μαλλον εισαι η ελληνικη εκδοση του ραμπο. 2)Ειπα οτι με τις επιτροπες ελεγχου κλπ ΔΕΝ πιστευω οτι θα γινει το οτιδηποτε.Ποιος σου διασφαλιζει οτι η επιτροπη θα κανει σωστα τη δουλεια της? Εχεις δει να βγαινει κατι θετικο απο αντιστοιχες ελεγκτικες και εξεταστικες επιτροπες στο παρελθον?Γιατι εγω μονο κουκουλωματα και αθωωσεις βλεπω. 3)Λες οτι δεν κρινεις τους ανθρωπους και στη συνεχεια, αναφερεσαι σε "παιδακια που ψαχνουν μια ιδεολογια να κρυφτουν απο πισω" lol. ΥΓ1:"Κάθε δέσμευση είναι ολιγωρία αμα θες δεσμά,φάε ιδεολογία!" Αυτο και αν ειναι σανος... ΥΓ2:Ασε τα δακρυβρεχτα σχολια τυπου "θα διαγραφει το σχολιο μου" κλπ, τιποτα δε διαγραφεται , οπως επισης, τιποτα δε μενει αναπαντητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Α.Α.
    1)Δεν είπα ότι δεν κρίνω τους ανθρώπους,αλλά ότι δεν κρίνω με τον ίδιο τρόπο το ΠΑΜΕ όπως εσύ.
    2)Όποιος νιώθει λίγος ή αδύναμος και προσπαθεί πίσω από μια ιδεολογία(οποιαδήποτε εννοείται)να βρει καταφύγιο και λόγο ζωής τότε είναι άξιος της μοίρας του.Αν για σένα είναι σανός,άσε με να τον τρώω και μη σε νοιάζει για μένα είναι νόστιμος.
    3)Με τις επιτροπές ελέγχου δε θα σωθεί η χώρα ούτε θα ξεχρεώσουμε μαγικά.Απλά θα αποδοθούν κάποιες(?) ευθύνες και θα ξυπνήσει αναγκαστικά ο μέσος Έλληνας από τη νιρβάνα του αν ακούσει με στοιχεία όλα αυτά που υπέθετε μέχρι τώρα(όσο αφορά το δικομματισμό και τους μεγαλοεπιχειρηματίες-σε κάποιο βαθμό πάντα).
    4)Για τα σχόλια που διαγράφονται άσε με να έχω μια δεύτερη άποψη.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Το redfly επισημαίνει σωστά πως το ντοκυμαντέρ δεν καταλήγει σε ριζοσπαστικό ιδεολογικό στόχο. Όμως δεν είναι αυτή η δουλειά του ως έργο τέχνης στο σημερινό δημόσιο λόγο. Πράγματι σε ορισμένα σημεία θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρό και πιο ψαγμένο. Όμως ένα έργο τέχνης δεν μπορεί και δεν αντέχει να αντιμετωπίζεται ως συνολική πολιτική και ιδεολογική πρόταση. Δεν μπορούμε να έχουμε τετοιες αξιωσεις γιατί αλλιώς η αξία του ντοκυμαντέρ θα διασαλευόταν ως πολιτική ή και κομματική επικοινωνία.
    Το κατηγορείτε ότι προτείνει λύσεις εντός του συστήματος. Όχι, επί της ουσίας δεν προτείνει σαφώς μια λύση, αυτό που πρωτίστως θέλει να πετύχει ο Χατζηστεφάνου είναι να απευθυνθεί σε ενα τέραστιο νεανικό κοινό που δεν έχει ούτε συνείδηση της ταξικής του θέσης ούτε και του τι σημαίνει πολιτική επί της ουσίας. Δεν απευθύνεται σε μας εδώ μέσα γιατί λίγο ή πολύ τα γνωρίζουμε. Εκεί έξω ρε παιδιά υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι έφηβοι ως μεσοκοποι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμη "σοσιαλιστική" κυβέρνηση. Ότι η λιτότητα είναι μονόδρομος. Ότι το δημόσιο φταίει για τη χρεοκοπία. Ούτε καν πηγαινει το μυαλό τους σε αυτό το υβριδικό καπιταλιστικό σύστημα που ελέγχει την παγκόσμια οικονομία.
    Πρωτίστως λοιπόν έχει σημασία η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, η απαγκίστρωση από τα παπαγαλάκια της τηλεόρασης και τους πρετεντέρηδες. Θέλει ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ η αφύπνιση και ο Χατζηστεφάνου δεν απολύθηκε τυχαία. Ξέρει πολύ καλά πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ και το κοινό τους.
    Θα ήταν τραγικό λάθος να συνδέσει το ντοκυμαντέρ με σαφείς ιδεολογικές επιλογές. Είναι ένα έργο σαφώς πολιτικό αλλά δεν σου δείχνει με το δάχτυλο τι να κανεις ή τι να ψηφίσεις (πλην ίσως μιας πορείας του ΠΑΜΕ που έδωσε στιγμιότυπο :P ).
    Εν τέλει πιστεύω πως η κριτική είναι ελαφρώς άδικη γιατί δεν βλέπει συνολικά το ρόλο του ντοκυμαντέρ ως εργο τέχνης. Η τέχνη είναι και πρεπει να είναι πολιτική 100% αλλά όχι εργαλείο πίεσης. Η ψήφος στο Κόμμα και η έξοδος με το ΠΑΜΕ πρέπει να έρθουν ως επιλογή του θεατή, φυσικά επακόλουθα της συνειδητοποίησης της αλήθειας. Τα ζητήματα του δημοσίου και απεχθές χρέους δεν είναι πρόταση λύσης αλλά είναι μια ιστορία που εμφανίζεται ως αναγκαία αρχή για καταλάβει ο κόσμος ότι το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι.
    Τέλος θα πρότεινα οι κριτικές απέναντι σε τέτοια ντοκυμαντέρ να διατυπώνονται με συμπληρωματικό τρόπο και όχι αφοριστικό, γιατί έτσι δίνουμε απλά την εντύπωση πως οποιαδήποτε μεντιακή πρωτοβουλία χωρίς το σφυροδρέπανο είναι κακόβουλη. Δεν είναι έτσι. Όμως πρέπει να πρωτοστατήσουμε στο να επισημαίνουμε τους κινδύνους που εμπεριέχουν ενδοσυστημικές προτάσεις και δήθεν προοδευτισμοί. Στην προκειμένη περίπτωση, να καλωσορίσετε το ντοκυμαντέρ αλλά να επιμεινετε με σθένος πως το απεχθές χρέος δεν είναι λύση, αλλά το 1 εκατοστό μιας παλιάς υπόθεσης που ονομάζεται κορπορατικός ιμπεριαλισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. My two cents:
    1. Για οσους διαβαζουν κριτικη σαν και αυτη στο redflyplanet

    και μετα "την πεφτουν" στο κκε και στο παμε

    Ρε παιδια δεν παρατηρειτε μια α-συνεχεια εδω (pun intended)?
    Το Blog αυτο δεν ειναι οργανο του κκε ή/και του παμε..εκφραζει τις σκεψεις τον γραφοντων οι οποιοι ΔΕΝ ειναι απαραιτητως μελοι του κκε ή του παμε..επισης οταν και αν το κκε βγαλει κατι επισημο επι του ντοκυμαντερ (λεμε τωρα προς χαρην συζητησης) μπορειτε να κρινετε αυτο ανεξαρτητα με το τι εχουμε γραψει εμεις..

    2. Ο,τι δημοσιευεται (ειτε αυτο ειναι ενα ντοκυμαντερ σαν το debtocracy, ειτε ειναι μια κριτικη σαν την δικη μας) θα υποστει τον αναλογο σχολιασμο-κριτικη, n'est-ce pas? Αρα γιατι ορισμενοι ειναι τοσο jumpy, ποτε δεν θα το καταλαβω..Τα σχολια σας πανω στην κριτικη μας ποια ειναι??? Και οχι πανω στο γεγονος οτι σχολιασαμε το ντοκυμαντερ!!Αλλα πανω στο περιεχομενο της κριτικης?

    Επισης ειναι σιγουρο οτι οι συντελεστες του ντοκυμαντερ ΘΕΛΟΥΝ να το σχολιασει ο κοσμος γιατι αυτο σημαινει μερικα παργματα: α) οτι ο κοσμος το ειδε και β) οτι το θεωρησε αξιο σχολιασμου (αλλιως θα το προσπερνουσε οπως προσπερνα ενα σωρο πραγματα στην καθημερινοτητα του)

    Επισης με το να σχολιαζεις κατι δειχνει οτι το γεγονος οτι το ειδες δεν σε αφησε απαθη, αλλα εθεσε σε λειτουργια το μηχανισμο της σκεψης και μεσω της οποιας κουβεντας γινει γυρω απο αυτο μπορει να γινει πολυ καλυτερη η επομενη -οποια-αντιστοιχη προσπαθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. 3. Φιλε/η ανωνυμε που παραθετεις το αποσπασμα απο τον πιτσιρικο..
    Και εγω τον διαβαζω, πολυ καιρο τωρα και μου αρεσουν πολλα απο αυτα που γραφει, χωρις να συμφωνω με πολλα απο αυτα.
    Το συγκεκριμενο σχολιο το βρισκω αστοχο για τους λογους που ανεφερα στο 1 απο πανω αλλα και γιατι δεν καταλαβαινω γιατι δυσαρεστηθηκε εφ'σοσον ισχυουν αυτα που λεω και στο 2 απο πανω..
    Συμπληρωματικα (και λιγο καφενειακα)
    Που ειναι το κακο αν μετα απο μια πορεια πας για καφεδακι στο θησειο? Πηραζει η επιλογη μερους (δλδ αν πηγαιναν στα εξαρχεια θα ηταν οκ) ή το καφεδακι? Επισης οι υπολοιποι που συμμετεχουν σε αλλες πορειες πλην του παμε, μετα την πορεια τι κανουν? Καταλαμβανουν τα ανακτορα? Γραφουν μπροσουρες? Ανατιναζουν το μεγαλη βρετανια?
    Παντα ελεγα οτι μονο οι φιλοι του αναρχικου χωρου μπορουν να "μας την λενε" για τις ειρηνικες μας διαδηλωσεις..γιατι αυτοι οντως κανουν κατι διαφορετικο (ασχετως αν συμφωνουμε με αυτο)
    Και γιατι σε εισαγωγικα το αριστεροι..θελει μηπως να τις βγαλουμε να τις μετρησουμε? Δεν ειναι χαζομαρες αυτα? Πιστευει (και συ που αναπαραγεις το σχολιο) οτι το κινημα χωρις το "αριστερο" (να βαλω και γω τα εισαγωγικα μου) κκε θα ηταν καλυτερο?

    4. Για καποιον που λεει οτι το προβλημα ειναι οτι το κκε ειναι σταλινικο..
    Αντε παλι!! Ο ενας το κατηγορει για σταλινικο (παρ' ολο που εχει γινει αποσταλινοποιηση εδω και μισο αιωνα) ο αλλος για ρεφορμιστικο, ο αλλος για πολυ αριστερο, ο αλλος για αστικο κομμα..τοσους αντιφατικους χαρακτηρισμους!
    Τωρα αν εσυ φιλε μου εχεις γνωρισει κκε-δες που ειναι σταλινικοι, τι να κανουμε, ειναι και αυτο μεσα στα δικαιωματα τους..οπως εγω μπορω να δηλωσω οτι ειμαι ποσαδιστης και αναμενω να γινω μελος στο ΠΑνγαλαξιακο Αγωνιστικο ΜΕτωπο.

    Αυτα..rant mode off..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Α και ενα ακομα που ξεχασα..rant mode on again..

    5. Φιλη ανωνυμη με το εξης σχολιο για να μην μπλεκομαστε:
    "Περιμένουμε λοιπόν με κομμένη ανάσα ένα ντοκυμαντέρ από τον Περισσό που εικαστικά να κρίνεται ιδιαίτερα καλό για να δώσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια στην σκηνοθεσία, τα animation, την μουσική και τις εικόνες που θα μας παρουσιάσει τις θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα του χρέους, ώστε και εμείς που δεν είμαστε πολύ έξυπνοι να το καταλάβουμε."

    Εμενα προσωπικα δεν με ενοχλει καθολου το ειρωνικο σου υφος αλλα η οποια απαντησει πηρες στο ιδιο ειρωνικο υφος ηταν αναμενομενη..τωρα οι οποιοι χαρακτηρισμοι εγιναν οι οποιοι στη συνεχεια αποσυρθηκαν(αν και εγω διαφωνω με τους χαρακτηρισμους γενικα) ηταν επισης αναμενωμενοι γιατι πολλοι ανθρωποι απαντουν με χαρακτηρισμους σε ενα ακρως συγκαταβατικο και πατροναριστικο σχολιο οπως το δικο σου. Ειδικα οταν σχολια τετοιου τυπου πλεον ειναι τοσο κοινοτυπα και δεν προσφερουν τιποτα σε οποια προσπαθεια συζητησης αλλα αντιθετως καθρεφτιζουν το ατομο που τα εκτοξευσε : ]
    So..Can you blame them?

    ..end of rant until further notice..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Manny εδωσες ρεστα ...

    Πραγματικά δεν έχω να προσθέσω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. 6. Α και θα σε παρακαλεσω να πεις συγκεκριμενα ποιο σχολιο σου σβησαμε (σε ποια αναρτηση και ποτε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αλλά δεν κατάλαβα την αγωνία και τον φόβο του "πιτσιρίκου", πως θα σβηστούν σχόλια ...

    Όπως βλέπεις, τα σχόλια είναι ανοιχτά για τον καθένα, δεν σβήνονται, όσο ακραία και εαν είναι ! Μόνο υβριστικά μηνύματα προς άλλους αναγνώστες δεν δεχόμαστε. Τα σχόλια και οι κριτικές αντιμετωπίζονται με επιχειρήματα ...

    Απο την άλλη οι "πιτσιρίκοι" τους οποίους μας παραθέτεις, ούτε σχολιασμό δεν διαθέτουν στους αναγνώστες, ούτε διάλογο θέλουν, ούτε φυσικά την αντίθετη άποψη δέχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανήκω σε αυτούς που είδαν το ντοκυμαντέρ και ενθουσιάστηκαν και το έβαλα τουλάχιστον τρεις φορές στο προφίλ μου για να το δουν κι άλλοι. Ενθουσιάστηκα κυρίως με το πρώτο μέρος, που πολύ παραστατικά και εικαστικά αψογα "είπε ό,τι λέω και γω και αγωνιώ να ανοίξω τα μυαλά των ανθρώπων που αναμασούν την τηλεόραση όλο αυτό το διάστημα και δεν ξέρουν τι τους γίνεται και ποιά είναι η ιστορία, πώς αναλύεται η κρίση ως κρίση του καπιταλισμού και όχι ως ελληνική δημοσιονομική κρίση". Συμφωνώ, σχεδόν ταυτίζομαι παρόλα αυτά με την κριτική που διάβασα σε αυτό το μπλογκ. Οφείλω να ομολογήσω ότι επειδή δεν έχω τόσο αναλυτική πολιτική σκέψη και ίσως επειδή δεν είμαι οργανωμένη σε κανέναν χώρο ή κόμμα, επειδή δεν έχω διαβάσει όσα οι αρθρογράφοι σε τέτοια μπλογκ, έχω ένα ...ντιλέι στο να καταλάβω τι είναι ακριβώς αυτό που μ ενοχλεί σε κάτι που βλέπω ή διαβάζω. Στο ντοκυμαντέρ αυτό κάτι με ξένιζε στο φινάλε, κάτι μου έλειπε, κάτι δεν μου άρεσε. Όταν δε είδα το κείμενο για συλλογή υπογραφών με την "έκκληση" για σύσταση ΕΛΕ, εκεί πια, ανοικτά και κοινοποιώντας το, δήλωσα αναποφάσιστη να το υπογράψω!
    Ήρθε τούτη εδώ λοιπον η κριτική, που τη βρήκα δημοσιευμένη στο προφίλ φίλου, και έβαλε στην οθόνη μου όλα όσα δεν ήξερα να εντοπίσω και να τα πω... Τούτο δε σημαίνει ότι μηδενίζω τν αξία του ντοκυμαντέρ, ούτε ότι το απορρίπτω. Εξακολουθώ να πιστέυω ότι πρέπει να το δει όσο γίνεται περισσότερος κόσμος. Αλλά θ αήθελα και η κριτική σε αυτό το Ντοκυμαντέρ να φτάσει στους ίδιους. Όχι για να κάνουμε αύριο την επανάσταση (πολύ θ ατο ήθελα βέβαια), αλλά γιατί οι κατά τ' άλλα αποχαυνωμένοι από χρόνια πλύσης εγκεφάλου από τα καθεστωτικά μέσα συμπολίτες μου θα μάθαιναν ακόμη περισσότερα, θα έμπαιναν ίσως επιτέλους στην ουσία μιας πραγματικής πολιτικής συζήτησης και επιτέλους θα ξεκολούσαν από τις "τεχνικές" αναλύσεις στις οποίες αυτήν την στιγμή είναι εγκλωβισμένοι.
    Ουσιαστικά, συμφωνώ σχεδόν σε όλα με τον Άλεξ παραπάνω, όπως θέτει το θέμα.
    Την προσπάθεια που καταβάλλουν "φιλότιμα" αρκετοί σε αυτήν και σε άλλες συζητήσεις να αποπροσανατολίσουν στρέφοντάς το ενδιαφέρον σε άλλα θέματα, όπως είναι "κάντε πρώτα κριτική στο ΚΚΕ", θα την προσπερνούσα ως ανάξια λόγου, αλλά επειδή πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο και πολύ εκτεταμένο θα ήθελα να πω τη γνώμη μου.
    Έχω διαπιστώσει εγώ που δεν είμαι ούτε υπήρξα ποτέ οργανωμένη στο ΚΚΕ, ότι κάθε φορά που πάω να κάνω μια τοποθέτηση σε ένα σοβαρό πολιτκό θέμα (είτε της καθημερινότητάς μου στους χώρους που κινούμαι, είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής), εκείνοι που δεν έχουν επιχειρήματα να αντιπαραθέσουν, κυρίως όταν φοβηθούν ότι πάνε να πειστούν από σένα, το πρώτο που κάνουν είναι να προσπαθούν να μειώσουν το συνομιλητή τους. Θα πουν στοιχεία (αληθή ή όχι, δεν έχει σημασία) για τη ζωή σου, για τη δράση σου, θα σε ειρωνευτούν για την ιδεολογία σου και τελικά θα γυρίσουν τη συζήτηση σε άσχετα θέματα, μόνο και μόνο για να αποφύγουν την συζήτηση επί της ουσίας. Αυτό γίνεται και εδώ. Μην πανικοβάλεστε καλοί μου συνομιλητές, δεν πειράζει να πειστείτε ή να συμφωνήσετε σε κάτι που λέει κάποιος που εσείς τον θεωρείτε κουμουνιστή ή που δηλώνει τέτοιος, δεν τρέχει τίποτε, δε σας κάνει αυτό αυτόματα και κουκουέ! Ωραίο πράγμα είναι για κάθε άνθρωπο να αλλάζει, να πειθεται, να ανακαλύπτει καινούρια γνώση που θα τον κάνει πιο ενδιαφέροντα άνθρωπο και που θα του δώσει και όπλα στην προσπάθειά του να λειτουργήσει δυναμικά ως πολίτης και όχι ως ζόμπι-τηλεθεατής.
    Τι μας νοιάζει τι κάνει ο Περισσός; Είδαμε ένα ντοκυμαντέρ και το σχολιάζουμε. Τι μας νοιάζει τι χάλια κόμμα είναι το ΚΚΕ, αν η αποψη ενός κουκουέ για ένα συγκεκριμένο θέμα είναι σωστή;
    Βγάλτε τις παρωπίδες φίλοι μου, μπειτε και μείνετε στον πυρήνα, στην ουσία εκείνου που συζητιέται κάθε φορα.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο χώρο σας και για την ανοχή σας στην πολυλογία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Kudos στην κοπελα απο πανω..πολυ καλο σχολιο
    : ]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χαιρετίζω και εγω με την σειρά μου, το σχόλιο της άγνωστης (7:33 μμ)και το σχόλιο του Άλεξ, που λόγω έλλειψης χρόνου είχα προσπεράσει και διάβασα μόλις τώρα.

    Τέτοια σχόλια μας δίνουν ενέργεια και δύναμη να συνεχίσουμε, αλλά παράλληλα μας προειδοποιούν για σφάλματα που ίσως έχουμε κάνει.

    Ευχαριστώ πολύ φίλοι μου.

    ΥΓ
    Αλεξ
    Διαφωνώ πως η τέχνη, πρέπει να είναι πολιτική. Μπορεί να είναι, μπορεί και να μην είναι. Αλλά το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ, δεν αποτελεί μονάχα "έργο τέχνης" για αυτό και δεν το κρίνουμε ως τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Σε μια παρακμαζουσα κοινωνια, η τεχνη εαν ειναι ειλικρινης
    θα πρεπει επισης να αντανακλα την παρακμη.
    Και,εκτος αν θελει να ΠΡΟΔΩΣΕΙ την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ της ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ,
    η ΤΕΧΝΗ πρεπει να παρουσιαζει τον κοσμο ως ευμεταβλητο.
    Και να ΒΟΗΘΑΕΙ στην ΑΛΛΑΓΗ του !!
    ...Ernst Fischer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ενδιαφέρον έχει και η πολύ «αριστερή» άποψη πως το «Debtocracy» δεν προτείνει την ανατροπή του καπιταλισμού. Δεν πειράζει, παιδιά – τον καπιταλισμό θα τον ανατρέψει το ΠΑΜΕ με βόλτες στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στη συνέχεια καφεδάκι στο Θησείο. Η ταξική πάλη γίνεται με ποδαρόδρομο και όχι με ντοκιμαντέρ. Το είχε πει και ο Μαρξ.

    "Πιτσιρίκος"
    http://pitsirikos.net/2011/04/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-debtocracy/#more-9617

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. τον καπιταλισμό θα τον ανατρέψει o......pitsirikos !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μάθημα 1ον: ¨Αριστερίσμος είναι...". Άντε, καλό διάβασμα..σας προτείνω να ξεκινήσετε από έναν τύπο που έγραφε κάτι για παιδικές ασθένειες...
    Το πρακάτω απόσπασμα από τα σημερινά Νέα είναι για να ανάψουν τα αίματα.

    ΚΚΕ-Κυνόδοντας: 1-0
    Του Γιάννη Η. Χάρη
    «Επεσε η αυλαία των Όσκαρ κι έλαβε επιτέλους τέλος η εθνική αγωνία για τη διεθνή αναγνώριση του αµφιλεγόµενου Κυνόδοντα» ξεκινά ειρωνικά ο Ριζοσπάστης την ιδεολογική «κατεδάφιση» της ταινίας.

    Γιατί ο Κυνόδοντας«επιχειρεί µια προσπάθεια–δειλή για την ώρα– εξίσωσης του φασισµού και του κοµµουνισµού,συµβάλλοντας έτσι ενεργητικά στην ακόµα βαθύτερη αντιδραστικοποίηση της τέχνης που παράγεται στους σηµερινούς καιρούς…» Και «συνιστά τον πρόδροµο µιας πιο ωµά αντικοµµουνιστικής τέχνης, στα πλαίσια της εκστρατείας της ΕΕ που στόχο έχει το χτύπηµα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της ταξικής πάλης…» Είναι προφανές ότι το ΚΚΕ δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο και στα πολιτιστικά,λόγου χάρη κάνοντας παράσταση διαµαρτυρίας στη διεύθυνση ενός λυκείου που οι καθηγητές του έστειλαν τους µαθητές να δουν την πολυβραβευµένη «αντικοµµουνιστική», λέει, ταινία Ηζωή των άλλων.

    Αλλά προπάντων καταθέτει τη δική του πολιτιστική πρόταση, και µάλιστα τη λογοτεχνική. Κι ας είν’ καλά το διαδίκτυο, που διασώζει ό,τι µπορεί να χάνει η από λειψή ταξική συνείδηση αµέλειά µας. Έτσι, µε το λακωνικότατο σχόλιο «Ο λόγος για τον οποίο ο Ριζοσπάστης “χτύπησε” τον Κυνόδοντα» παρέπεµψε κάποιος σε παλαιότερο λογοτέχνηµα που δηµοσιεύτηκε στο όργανο του ΚΚΕ.

    ∆ύο µόνο αποσπάσµατα:

    «Σάρκα απ’ τη σάρκα του λαού η Ρηνιώ, ευλογηµένο γέννηµα της µήτρας της φτωχολογιάς,σαν πάτησε γερά στης νιότης τα ποδάρια οργανώθηκε στην ΚΝΕ.Στα δυο χρόνια πάνω έγινε και µέλος του ΚΚΕ. Καλή συντρόφισσα και συνεπής επαναστάτρια. Έρωτας γαρ όµως µέσα σ’ όλα τ’ άλλα,κι η όµορφη Ρηνιώ µικροπαντρεύτηκε. ∆υο αγγελούδια οι καρποί του επιπόλαιου γάµου της, κι όταν ταχιά χώρισε τ’αντρόγυνο τα παιδιά µείνανε στην απόλυτη ευθύνη της, ηθικά και οικονοµικά…» «Ανάποδα πράµατα όµως. Ενώ δούλευε όλο και περισσότερες ώρες ηµερησίως, τα έσοδά της όλο και µειώνονταν και τα έξοδά της όλο και αυγαταίνανε. Αδύνατον πια ν’ ανταποκριθεί έστω και λειψά στις τυπικές της υποχρεώσεις σαν µέλος του Κόµµατος. Συντρίµµια τα κουράγια της που θάψανε τη διάθεσή της, κι ο χρόνος αµείλικτος εχθρός κι αυτός. Οι σύντροφοί τηςόµως δεν την ξεχνούσαν. Κάθε που ’χανε µάζωξη, συνέλευση, εξόρµηση κλπ., την καλούσαν να συµµετάσχει. Την τελευταία δε φορά που την επισκέφθηκαν της ανακοίνωσαν πως τη διέγραψαν απ’ το Κόµµα, γιατί η διαρκής απουσία της εµπόδιζε τη λειτουργία της οργάνωσης.Μεµιάς βουρκώσανε τα µελιά της µάτια,µα έκρυψετην υγρασία τους µε του τσιγάρου της τον καπνό που τάχα τα ενόχλησε. Φύγανε οι σύντροφοί της...» Είπα «παλαιότερο». Και ευλόγως θα φαντάζεται τώρα ο αναγνώστης δεκαετία του ’40, του ’50, το πολύ. Είναι όµως του 2005. Σηµερινό· ούτε καν χτεσινό.

    Και πολύ φοβάµαι, και αυριανό.
    -------------------------------
    Θυµήθηκα: το διήγηµα που δηµοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη λίγες βδοµάδες µετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πρωτοπρόσωπη αφήγηση του αστυνοµικού που τράβηξε πιστόλι:

    «Ναι, του την άναψα! Και δεν το µετανιώνω… καλά να πάθει το κωλόπαιδο, το πλουσιόπαιδο που γύρευε να κάνει πλάκα σε µας, που µας έβριζε κωλόµπατσους και τα τέτοια... Κι όλοι εσείς που ουρλιάζετε τώρα στα κανάλια και µυξοκλαίτε, δεν ξέρετε τίποτα… Ένα κοµµάτι ψωµί έβγαζα κι εγώ, το παιδί της παραδουλεύτρας από το χωριό, µε τον πατέρα χαµένο στο πιοτό… Και να ’ρχονται αυτά τα κωλόπαιδα, που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους… Τα δικά µου [παιδιά] δεν έχουν σπίτι ιδιόκτητο, δεν έχουν τρία αυτοκίνητα, δεν έχουνε νταντάδες και καθηγητές στο σπίτι…» Κάποιο απ’ τα δύο Κ του ΚΚΕ θα σηµαίνει Κούγιας, δεν µπορεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ο προηγούμενος "Ανώνυμος" ξαναχτυπά μολύνοντάς σας με "αναθεωρητικούς " ιούς. Καλή ανάρρωση.

    Ο Τζερόνιμο και η Αλέκα
    Πηγή: Αυγή
    Καρτερός Θανάσης
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/04/2011
    Η αποδοκιμασία της Αλέκας Παπαρήγα για τις συζητήσεις και τη σύγκλιση ανάμεσα στο Μπλόκο και το ΚΚ Πορτογαλίας, υπήρξε κατηγορηματική: Θα περάσουν κι αυτοί -οι Πορτογάλοι κομμουνιστές εννοείται- ετεροχρονισμένα τις δραματικές εμπειρίες που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1974 και το 1989. Υπολόγισε μάλιστα η γ.γ. του ΚΚΕ με μαρξιστική ακρίβεια το προσδόκιμο ζωής μιας πορτογαλικής αριστερής συμμαχίας: Ενάμισης χρόνος!!!
    Δικαίωμά της φυσικά να λέει ό,τι θέλει, αν και υπάρχει ένα ζητηματάκι ήθους στον τρόπο που δίνει συμβουλές στους Πορτογάλους. Ακόμα κι αν πιστεύει ότι είναι η λευκή του κομμουνισμού, πάλι θα έπρεπε να το σκεφτεί δυο φορές, γιατί επικεφαλής των Πορτογάλων Ινδιάνων είναι ο Τζερόνιμο (ντε Σόουζα). Ο οποίος ασφαλώς θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι γνωρίζει καλύτερα από τα χλωμά πρόσωπα του Περισσού τι χρειάζονται οι ερυθρόδερμοι της χώρας του και τι είναι πιο σωστό για το κόμμα του στις δεδομένες συνθήκες.

    Αφού όμως κινούμαστε στον αστερισμό της επαναστατικής εμπειρίας, πώς θα φαινόταν στους καλούς κομμουνιστές του ΚΚΕ η άποψη ότι όντως οι Πορτογάλοι πήραν υπόψη για το δικό τους μέλλον και το μέλλον της χώρας τους τις δραματικές ελληνικές εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος; Του πολύ πρόσφατου μάλιστα και όχι μόνο του 1974 ή του 1989; Και κατάλαβαν αυτό που η κυρία Παπαρήγα αρνείται να καταλάβει, ότι η διάσπαση της αριστεράς σε στιγμές όπως οι σημερινές, καμιά επανάσταση δεν προετοιμάζει και καμιά συνείδηση δεν βοηθάει να αφυπνιστεί; Το αντίθετο μάλιστα, σπέρνει απογοήτευση και καθηλώνει συνειδήσεις;
    Αν αλήθεια οι χωριστές απεργίες, οι χωριστές διαδηλώσεις, τα κηρύγματα για αναχώματα της αστικής τάξης, οι εκτός πολιτικού ήθους καταγγελίες για ό,τι κινείται εκτός ΚΚΕ, το κομμουνιστικό νταηλίκι -όλα αυτά να φαίνονται ελεεινά στους Πορτογάλους κομμουνιστές; Αν τους φαίνεται βλακώδες να μη συντονίζονται με όσους αντιστέκονται στο καθεστώς του μνημονίου, έστω κι αν κάποιοι από αυτούς είναι ταλαντευόμενοι, με ανεπαρκή επαναστατική συνείδηση -για να θυμηθούμε τον Λένιν; Αν κατάλαβαν ότι στην Ελλάδα οι τροϊκανοί βολεύονται με την πολιτική Σπιναλόγκα -όλοι οι λεπροί μαζί και το ΚΚΕ υγιές και χώρια;
    Αν όλα αυτά, μήπως κακώς κατηγορούνται ότι δεν παίρνουν υπόψη την ελληνική εμπειρία; Και μήπως, ακόμα χειρότερο, έχει δίκιο ο Τζερόνιμο και όχι η Αλέκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. http://www.youtube.com/watch?v=9jj-95n6DQc&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Οι περισσοτεροι
    ακομα πιστευουν σε εναν ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ,
    ακομα πιστευουν στην Αστικη Δημοκρατια,
    ολα αυτα τα γιαουρτια, ολα αυτα τα αυγα, ολα αυτα τα μπινελικια στους Υπουργους κ Βουλευτες,
    το ντου χθες στο Λοβερδο, οι μαπες στον Χατζηδακη, τα γιαουρτια στον Παγκαλο,
    αλλα ΑΚΟΜΑ κ οι πολυ αξιολογες προσπαθειες οπως το ντοκυμανταιρ DEBTOCRACY του Χατζηστεφανου,οι ΕΛΕ κτλ
    ολα τα παραπανω δεν ειναι παρα μια απεγνωσμενη κραυγη προς το Συστημα, να "δειξει επιτελους το ανθρωπινο του προσωπο"
    Δεν ειναι αντιθεση στο Συστημα, δεν ειναι θεληση για οργανωμενη ανατροπη του, δεν ειναι ΟΧΙ στο Συστημα, στο Καθεστως, στις αγορες κ τη νεοφιλελευθερη ανθρωποφαγια.
    Ειναι απλα μια προσπαθεια να "λογικευτουνε επιτελους" οι κυβερνωντες και να σταθουν διπλα στον λαο,προσπαθωντας να αναβιωσουν τη κοινωνικη ευαισθησια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Προς τον από πάω ανώνυμο
    Πιο πιθανό είναι όμως να γίνει πιο "ανθρώπινο" το σύστημα παρά να ξεσηκωθούν από την μια μέρα στην άλλη τόσοι άνθρωποι που ζουν στη δική τους φούσκα.Αυτή είναι δυστυχώς η σημερινή πραγματικότητα και κανένας δε μπορεί να το αρνηθεί. Προσπαθώντας λοιπόν τον "εξανθρωπισμό" του συστήματος μπορεί να μην φτάσουμε σε μια κατάσταση ιδανικής εφαρμογής ενός κομμουνιστικού συστήματος,αλλά θα έχει γίνει μια απαραίτητη προεργασία και προετοιμασία του ανθρώπου,που θα επιτρέψει πιθανώς να συμβεί στο μέλλον.Ένα μέλλον που εμείς δε θα το φτάσουμε με τους ρυθμούς που θα γίνει,αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε πρέπει να προσπαθήσουμε.Που θέλω να καταλήξω?Στο γεγονός ότι δε πρέπει να περιμένουμε να πέσει το καπιταλιστικό σύστημα από τη μια μέρα στην άλλη ή να ξυπνήσουν από το λήθαργό τους τόσοι άνθρωποι,αλλά να "συμβιβαστούμε" με μια σύγκλιση προς περισσότερο εφικτούς στόχους στο άμεσο μέλλον για να λύσουμε τα προβλήματα που μας αφορούν αυτή τη στιγμή και να μπορούμε να ελπίζουμε σε μια συνειδητή ανατροπή του συστήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Δεν είχα διαβάσει το θέμα, τώρα το διάβασα.
    Επειδη δεν έχω χρόνο:
    1) Η Παπαρήγα ένανε μια διαπίστωση για το ΚΚΠ. ερωτώ αυτός που το έθεσε. Έπρεπε να την κάνει η όχι και γιατί?
    2) θεωρεί ο (ανωνυμος που το έγραψε) ότι το ΚΚΕ θα πρέπει να συμμετέχει στις εκδηλώσεις της ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις οποίες συμετέχουν οι άλλες "συνιστώσες" της αριστερας και γιατι??
    3) θεωρεί ότι σήμερα, το ΚΚΕ συνεργαζόμενο με τις εν λόγω "δυνάμεις" θα βοηθήσει το λαό στην κατανόηση, ενσωμάτωση της προοπτικης της δικής του πρότασης?.
    4) όσοι "κρίνετε" το ΚΚΕ έχετε καταλάβει τι λέει η κριτικη του ΡΕΝΤ ΦΛΑΥ ?? γιατι εγω καταλαβαινω ότι ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ .. ή, ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ.
    Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Φιλε ανωνυμε
    16 Απριλίου 2011 9:58 μ.μ
    Ο ντορος που εχει γινει στο νετ με την κριτικη του ριζοσπαστη για τον Κυνοδοντα ειναι δυσαναλογη methinks απο τον κοσμο που συμβουλευεται το ριζοσπαστη για το τι ταινια θα δει..

    Εγω προσωπικα διαφωνω με την προσεγγιση της κυριας (δεν θυμαμαι ονομα) που εγραψε αυτη την κριτικη, οπως στο παρελθον εχω διαφωνησει με διαφορες κριτικες διαφορων..Αλλα δεν το κανω και θεμα..οποιοδηποτε αρκουντως πολυπλοκο εργο τεχνης (συμβαινει συνηθως στην ποιηση και στο σινεμα) επιδεχεται πολλες ερμηνειες και εχει πολλα επιπεδα αναγνωσης.

    So..
    Μπορεις σε παρακαλω να μου πεις αν απαγορευεται να εχει καποιος μια διαφορετικη αποψη απο τη δικη σου πανω σε μια ταινια και απο ποτε μια ταινια αρκετα δυσκολη και συμβολικη οπως ο Κυνοδοντας εχει μονοδιαστατη ερμηνεια?

    Επειδη πιστευω ακραδαντα οτι every opinion is as good as the next one (applies for average Joes like you and me)και οτι υπαρχουν τοσες γνωμες οσες και πωπωτρυπες όποιος διαφωνει με τα παραπανω (οτι δλδ το τι θα αποκομισει καποιος απο μια ταινια μπορει να ειναι διαφορετικο απο το τι θα αποκομισει καποιος αλλος), τοτε καλυτερα να αρκεστει σε ακρως ρεαλιστικες ταινιες, οπου δεν τιθεται θεμα ερμηνειας (σαν το mother, jugs and speed) ή τουλαχιστον να ειναι πιο ανεκτικος σε αλλες ερμηνειες ή απλα μπορει και να τις αγνοει, θεωρω ομως λαθος το να τις θεωρει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ λαθος, υπονοωντας οτι η δικη του γνωμη ειναι πιο σωστη (βασιζομενος αραγε σε τι?) - ελπιζω να μου επιτρεπεις το οχι και τοσο politically correct humor-ακι, ειναι με καλη διαθεση : ]

    Οσο για τα αποσπασματα απο τα short stories του ριζοσπαστη, ουτε εμενα μ'αρεσουν..αλλα αυτο σημαινει ακριβως αυτο. Οτι απλα δεν μ'αρεσουν. period. Επειδη προφανως δεν ειμαι ο Harold Bloom ουτε μελος της ακαδημιας η γνωμη μου μπορει να εχει τοση βαρυτητα οση καποιου που τις διαβασε και εφτασε σε ανωτερα επιπεδα εκστασης και οργασμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Επιτρέψτε μου να επαναφέρω πιο πάνω τη συζήτηση για το ντοκυμαντέρ ιδωμένο ως έργο τέχνης. Redfly δεν έχεις άδικο, η τέχνη μπορεί να είναι πολιτική μπορεί και να μην είναι, αν αναφερόμαστε στο "τι θελει να πει ο ποιητής". Όμως τα έργα μιας εποχής αντανακλούν καταστάσεις, γενονότα, συναισθήματα και νοήματα αυτής της εποχής, παίρνοντας μια πολιτική ή κοινωνική θέση με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Το κοινωνικό όμως είναι αλληλένδετο με το πολιτικό, όπως φάνηκε όταν το θρησκευτικό θέμα ξεπεράστηκε με την Αναγεννησιακή ζωγραφική και όταν η αβανγκάρντ του τέλους του 19ου αιώνα θεωρήθηκε "πρόστυχη". Ή ακόμα και όταν ο φουτουρισμός προσέγγισε τον υπαρκτό σοσιαλισμό με επιτυχίες, ή αποτυχίες.
    Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε προφανώς πως η Χρεοκρατία έχει πολιτικό περιεχόμενο. Όμως, κατά την άποψή μου, δεν έχει πολιτικό στόχο, αλλά κοινωνικό ή καλλιτεχνικό αν θέλετε. Γι' αυτό πρότεινα να ιδωθεί ως έργο τέχνης και όχι ως συνολική πολιτική πρόταση, γιατί απλά δεν είναι τέτοια. Όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες περί ΕΛΕ και απεχθούς χρέους δεν είναι ο προορισμός, αλλά τα μέσα για να προτρέψεις το κοινό να αναρωτηθεί για το τι συμβαίνει.

    Λέτε ρε παιδιά να είναι τόσο αφελείς οι δημιουργοί ενός τέτοιου ντοκυμαντέρ με όλο το ιστορικό τους και να νομίζουν ότι μια ΕΛΕ θα σωσει τη χώρα; Μα δεν είπαν τετοιο πράγμα σε τελική ανάλυση.
    Θυμηθείτε το κοινό στο οποίο απευθυνεται το ντοκυμαντερ, μιλάμε για ανθρώπους που πραγματικά πιστεύουν ότι η κρίση οφείλεται στους πολλούς ΔΥ, στις Μίζενς και στις "παθογένειες" της ελληνικής οικονομίας. Παιδιά, κακά τα ψέμματα, σε όλους αυτούς τους διασωληνωμένους με το Μέγκα και το Σκάι δεν μπορείς να πας απο τη μια μέρα στην άλλη και να τους πεις "Ξέρεις, φταίει ο καπιταλισμός", και όχι, δεν θα προλάβεις να τον παραπέμψεις στις αναλύσεις του Ριζοσπάστη. Αυτή τη ρητορική την απεχθάνονται οι νέοι που δεν έχουν συνείδηση της πολιτικής και όλοι όσοι απορροφούν σα σφουγγάρια τα δελτία ειδήσεων.

    Θέλω να στηρίξω τις πρωτοβουλίες αυτές γιατί είναι αναγκαίες για να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα ΞΕΣΤΡΑΒΩΜΑΤΟΣ του κόσμου. Και αυτό το ξεστράβωμα είναι ένα πάρα πάρα πολύ πρώιμο στάδιο της αφυπνιστικής διαδικασίας. Εδώ είναι η δύναμη της Χρεοκρατίας, ότι τρέχει καθημερινά από τα σπιτια των γιαγιάδων μας στα iPads ομογενών.

    Και τέλος, αναφερόμενος στο Κόμμα, θέλω να επαναλάβω πως μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά αν φερθεί έξυπνα και επιδιώξει να "συμπληρώσει" τα κενά του ερευνητικού μέρους του ντοκυμαντέρ. Δίνει ένα πάτημα ο Αρης και δεν το καταλαβαίνετε, αντ' αυτού βλέπετε επικίνδυνους "προοδευτισμούς". Επειδή έδειξε το Γλέζο δηλαδή έκλασε καμιά αδέσποτη συνιστώσα πουθενά και δεν το πήραμε χαμπάρι;

    Μπαρντόν δηλαδή, εγώ μπορεί στα μισά που είπα να είμαι και λάθος, αλλά έχει ψωμί εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Manny Calavera, πολύ "large" σε βρίσκω όσον αφορά στην αντιμετώπιση των απόψεων που εκφράζονται στον "Ρίζο"...τι καλά να συνέβαινε το ίδιο και με τις απόψεις στο "Ρίζο" που αντιμετωπίζουν άλλες απόψεις εκτός "Ρίζου";;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Αδέρφια, διαβάστε ξανά το ποστάρισμα του ανώνυμου στις 12 Απριλίου 2011 8:59 π.μ. Τα λέει όλα για το αριστερίστικο αδιέξοδο του ΚΚΕ. Η "πολιτική συμμαχιών" θα'πρεπε ήδη να'ναι και επεξεργασμένη και εφαρμόσιμη και κυρίαρχη (μη μου πείτε τις γνωστές παπαριές περί λαικών συμμαχιών, αυτές είναι αυτονόητες).Για τις άλλες τις πολιτικές μιλάω, τις δύσκολες, που θέλουν και θεωρητική επεξεργασία(τα άτιμα τα μεταβατικά στάδια, που λέει και ο προαναφερθείς ανώνυμος) και πρακτική κατάκτηση μέσα από την επίμονη επιδίωξη κοινής συνισταμένης...
    Αυτά
    Όσοι αρέσκονται να ηδονίζονται παραθέτοντας τσιτάτα, ας μη μπούν στον κόπο να μου απαντήσουν. Ας τα απαγγείλουν στον καθρέφτη τους. Άλλωστε, τόσοι και τόσοι αυτοικανοποιούνται μπροστά στον καθρέφτη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Manny Calavera, πολύ "large" σε βρίσκω όσον αφορά στην αντιμετώπιση των απόψεων που εκφράζονται στον "Ρίζο"

    Ναι ξερεις συζηταγαμε για μια ταινιοκριτικη του ριζου και δυο διηγηματα κατι που δεν εχει και ιδιαιτερη σχεση με το παρον αρθρο του Redfly, αλλα δεν βαριεσαι..και μαλιστα παρεθεσες-υποθετω εισαι το ιδιο ατομο- αποσπασμα απο τα νεα (που καναν το εξης εκπληκτικο, αντι να σχολιασουν κανενα αρθρο πολιτικου περιεχομενου σχολιασαν την ταινιοκριτικη της Κυρα-ταδε, δεν ενθυμουμαι ποτε εφημεριδα να ασχολειται με την ταινοκριτικη αλλης εφημεριδες, αντιλαμβανεσαι ποσο ανοητο ειναι αυτο ετσι?)

    O Manny δεν ειναι σε καμια περιπτωση large..παντα φοραγε small, το πολυ medium.

    και μετα λες and i quote:
    ...τι καλά να συνέβαινε το ίδιο και με τις απόψεις στο "Ρίζο" που αντιμετωπίζουν άλλες απόψεις εκτός "Ρίζου";;;

    Χμμμμμ..
    Για να δουμε τι ακριβως ξερεις για μενα..
    Οτι χρησιμοποιω το nick Manny Calavera



    That sums it up i guess..
    Αρα οποιοδηποτε συμπερασμα βγαζεις για το ποια ΝΟΜΙΖΕΙΣ οτι θα ηταν η αντιμετωπιση μου για τις διαφορες αποψεις στο ριζο που εχουν να κανουν με αλλες αποψεις εκτος ριζου, ειναι ακριβως αυτο. Δλδ αποκυημα της φαντασιας σου ή αν θες αλλιως ειναι η αντιμετωπιση που ΝΟΜΙΖΕΙΣ οτι θα εχει ο μεσος οπαδος/φιλος το ΚΚΕ (η μαλλον η εικονα που εχεις ΕΣΥ για το μεσο οπαδο/φιλο του ΚΚΕ)και αυτο αποτελει γενικευση..και ως γνωστον οι γενικευσεις ειναι αρχη ασχημων καταστασεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ..ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΈς ΑΥΤΑΠΆΤΕΣ..

    Η ΑΝΑΤΡΕΠΕΙΣ ΤΟΥς ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ, Η ΤΟΥΣ ΔΕΧΕΣΑΙ!!
    ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Ή, ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ πλέον ειναι κυρίαρχο.

    Ο καπιταλισμός εξελίχθηκε όσο ηταν δυνατό και όπως ειχα προβλέψει ο Μαρξ με τον Ένγκελς.
    Τωρα πλέον δεν εχει τη δυνατότητα να εξελίσσεται άλλο παρά μόνον καταστρέφοντας μικρότερα κεφάλαια και την εργατικη δυναμη.

    Η αναρχία στην παραγωγή, ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, η αύξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαιου, οδηγούν στις απανωτές κρίσεις του συστήματος πλέον και στην συστηματική καταστροφη της εργατικής Τάξης.

    Θεραπεία δεν υπάρχει παρά μόνον ΜΙΑ.
    Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ του !!
    ..και αλλαγη του με άλλο ανώτερο κοινωνικό σύστημα που θα καταργήσει τις υπάρχουσες σχέσεις παραγωγής οι οποίες πλέον είναι αναντίστοιχες με τις υπάρχουσες παραγωγικές δυνάμεις (επαναστατική κατασταση)..
    και..
    ... θα ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ιστορικά πλέον την δική του ΙΣΤΟΡΙΚΗ εποχη οριστικα και αμετακλητα.

    η σοσιαλιστικη επανάσταση έρχεται.. όπως είχε προβλέψει και ο συντροφος Κώστας Κάππος με το ομώνυμο βιβλίο του.
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. καλα σιγουρα κανει καλα το κκε που διατηρει το στρατηγικο στοχο του σοσιαλισμου/κομμουνισμο αλλα αν δεν το συνδεσει αυτο με ενα πιο βραχυπροθεσμο αιτημα,τοτε αποτελει κενη επαναστασιολογια
    δεν μπορεις να συσπειρωσεις τις μαζες με συνθημα ανατρεψτε τον καπιταλισμο
    πρεπει να δωσεις μια προσωρινη λυση εστω,αμεσα,στα προβληματα του εργαζομενου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Manny Calavera δεν εννοούσα την δική σου στάση προς τις απόψεις του "Ρ" για τους απ'έξω. Αναφερόμουν σε αυτές καθ'αυτές τις απόψεις του "Ρ" για τους απ'έξω που δεν είναι και τόσο large όσο οι δικές σου...άσε τους φίλους και οπαδούς και δες τα στελέχια..και εκει, αποκύημα της φαντασίας μου είναι ο σεχταρισμός???Αν έτσι πιστεύεις, αστο, έχουμε πολύ δρόμο για να συναντηθούμε....αν όχι, the show must go on...Αυτά προς το παρόν
    ΥΓ.Και ο Μαυρίκος ( βουλευτής του ΚΚΕ μήπως είναι ΚυράΤαδε???
    Η Σταχομαζώχτρα ήταν μπουρζουά...

    «Ο αντισυμβατικός τρόπος που διάλεξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος να "γιορτάσει" τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βαθαίνει τη φιλολογική έρευνα και πλουτίζει την ελληνική γραμματολογία με ακόμη ένα κείμενο αναφοράς. Χρειάζονται πράγματι γερά κότσια για να βάλεις στο χαρτί τη φράση: "Ο Παπαδιαμάντης φρέναρε τη δυνατότητα που είχε να μπολιαστεί με το κοινωνικοπολιτικό Είναι, να προσπαθήσει να το εκφράσει και να αξιοποιήσει το μοναδικό του ταλέντο στην υπηρεσία του λαού ενάντια στους αστικοτσιφλικάδες". Και αν επ' αυτού διαφωνεί η Θεια-Αχτίτσα, η επονομαζόμενη και Σταχομαζώχτρα, μικρό το κακό. Και αυτή, άλλωστε, με την παθητική στάση της βοήθησε τους ελαιοπαραγωγούς και τους αστικοτσιφλικάδες να γίνουν ακόμη πιο πλούσιοι, σκύβοντας να μαζέψει τα περισσευούμενα στάχυα από τη σοδειά τους ή μαζώνοντας τη μούργα που έσταζε από τα λιοτρίβειά τους, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο ψωμί για τα εγγόνια της και "το ενιαύσιον έλαιον του λυχναρίου της".

    Η ατομικιστική συμπεριφορά της Θειας-Αχτίτσας φαίνεται και από το γεγονός ότι κράτησε για πάρτη της την πατέντα της Σταχομαζώχτρας και δεν κατέθεσε τα χαρτιά της στην ΠΑΣΕΓΕΣ της εποχής. Η θρησκοληψία της καθώς και το ψώνιό της, καίτοι αγράμματη, να μιλάει σε εξεζητημένη καθαρεύουσα ενισχύουν το συμπέρασμα ότι η εν λόγω εργάτρια γης Θεια-Αχτίτσα ήταν τω όντι μπουρζουά. Με τις υγείες μας...».

    (Ρούλα Γεωργακοπούλου - Από τα «Νέα»)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ένα πράγμα που νομίζω όλοι κάνουν λάθος είναι πως κάνουν σύγκριση μεταξύ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ και ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ, τα οποία είναι εντελώς ανόμοια πράγματα...

    Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82) είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ σύστημα.

    Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 )είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ θεωρία.

    Δεν μπορείς λοιπόν να λες: Φταίει ο Καπιταλισμός και η λύση είναι ο Σοσιαλισμός, αγνοώντας πως έτσι αντικαθιστείς ένα οικονομικό σύστημα με μία κοινωνικο-οικονομική-πολιτική θεωρία!

    Ο Καπιταλισμός μέσα στα πλαίσια μιας ΣΩΣΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και ενός ΟΡΘΟΥ και ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ συστήματος, διακατέχεται από την πρωτοβουλία και τον ανταγωνισμό, στοιχεία που είναι αναγκαία για την πρόοδο.

    Ο Σοσιαλισμός, ως οικονομικό μόνο σύστημα, μέσα στα πλαίσια μιας ΛΑΘΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και ενός ΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ συστήματος, διακατέχεται από την καταναγκαστικότητα εξευτελιστικής εργασίας(βλ. Ρωσία-στάλιν).

    Η κρίση, δεν είναι πρακτικώς κρίση του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, αλλά κρίση της ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, με την έννοια πως η κρίση δεν υφίσταται λόγο του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, αλλά λόγο της ΟΚΝΗΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (με την έννοια πως έχει την ροπή για καλοπέραση, χωρίς ιδανικά και αξίες για τα οποία η κοινωνία θα θυσίαζε την καλοπέρασή της) και του ΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ που πλαισιώνει τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ και υποκλίνεται στους Κεφαλαιοκράτες αντί του λαού.

    ... Στην τελική, δεν φταίνε τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ - τα οποία αποτελούν εργαλεία διαχείρισης της οικονομίας - για την κατάσταση των λαών, αλλά οι ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΥΣ (-παιδεία, απαιτήσεις, ηθική κτλ) και οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ (-σκάνδαλα, μίζες, συμφέροντα, ανεπαρκείς έλεγχοι κτλ).

    Είναι εντελώς παράλογο να κατηγορεί κάποιος το εργαλείο (π.χ. σφυρί) με το οποίο ένας λαός (π.χ. εργάτης) πήγε να κάνει καλύτερη την ζωή του (π.χ. καρφώσει μια πρόκα στον τοίχο), αλλά καταστράφηκε (π.χ. του έσπασε το τζάμι δίπλα από τον τοίχο) γιατί το χρησιμοποίησε για άλλους σκοπούς (π.χ. για να πάρει εκδίκηση)!

    Η σύγκριση ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ και ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ είναι σε κάθε περίπτωση εντελώς λάθος σύγκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. quote
    Manny Calavera δεν εννοούσα την δική σου στάση προς τις απόψεις του "Ρ" για τους απ'έξω. Αναφερόμουν σε αυτές καθ'αυτές τις απόψεις του "Ρ" για τους απ'έξω που δεν είναι και τόσο large όσο οι δικές σου...άσε τους φίλους και οπαδούς και δες τα στελέχια..και εκει, αποκύημα της φαντασίας μου είναι ο σεχταρισμός???Αν έτσι πιστεύεις, αστο, έχουμε πολύ δρόμο για να συναντηθούμε....αν όχι, the show must go on...Αυτά προς το παρόν
    ΥΓ.Και ο Μαυρίκος ( βουλευτής του ΚΚΕ μήπως είναι ΚυράΤαδε???
    Η Σταχομαζώχτρα ήταν μπουρζουά...
    end of quote

    Παρανόηση τοτε, my apologies, αλλα θα παρω half the blame, γτ στο πρωτο μισο της προτασης σου αναφερεσαι σε μενα και στο αλλο μισο αλλαζεις υποκειμενο και αναφερεσαι στο ριζο, οποτε μπορει να γινει η συγχυση (και δεν φταινε απαραιτητα τα αντισταμινικα με τα οποια ο Manny γεμιζει τον οργανισμο του την ανοιξη).

    Αλλα και παλι σκαλωνω λιγο για το πως κανεις τη μεταβαση απο μενα στο ριζο? Manny==> ριζος??

    Anyway το κειμενο του Μαυρικου δεν το ειχα διαβασει, αλλα τωρα που το διαβασα διαφωνω (βεβαια και παλι θα μπορουσα να σου απαντησω οπως σου απαντησα για την κριτικη του Κυνοδοντα, οτι δλδ ειναι η ταπεινη του αποψη και οτι για μενα δεν αξιζει παραπανω απο 2 cent). Η αξια του Παπαδιαμαντη (για μενα που τον λατρευω) ειναι αδιαμφισβητητη, but no wait..οχι μονο για μενα..ειμαι σιγουρη οτι αν υπαρχει κατι σαν greek canon, τοτε ο Π ειναι σιγουρα μεσα, μαζι με τον Ροϊδη, τον Βιζυηνο, τον Ομηρο, το Σοφοκλη and so on..

    Επισης αν και δεν διαβαζω εφημεριδες (True story, προτιμω τα βιβλια) εγω ειχα υπ'οψιν μου αυτο

    http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=7/4/2011&id=13374&pageNo=3&direction=1

    που ετυχε να διαβασω σε καποια επισκεψη σε φιλικο σπιτι! Γτ παραθετεις μονο την αποψη του κυρ-Μαυρικου? You are being unfair..Εχει το δικαιωμα να πιστευει οτι θελει, n'est ce pas? Και εμεις εχουμε το δικαιωμα να διαφωνησουμε! Και επισης μου αρεσει που δυο τοσο διαφορετικες αποψεις φιλοξενηθηκαν στο ριζοσπαστη.

    Οσο για τα νεα..χμμμμ..μπορει να μη διαβαζω εφημεριδες, αλλα η αποψη μου για τα νεα (οσο εχω διαβασει) ειναι πολυ ασκημη my friend. Αν και φυσικα εχουν το δικαιωμα να γραφουν οτι θελουν (just curious) εσυ που διαβαζεις τα νεα, σχολιαζουν ετσι και τις καλλιτεχνικες κριτικες αλλων εφημεριδων?

    Τωρα για τα στελεχη του ΚΚΕ..τι να σου πω..οπως σε ολα τα πραγματα στη ζωη του Manny (που ειναι αρκετα picky και nit-picky ατομο) υπαρχουν καποιοι/ες που μ'αρεσουν και τουμπαλιν..αλλα αυτο σαν φυσιολογικο μου φαινεται..πρεπει να σκεφτω πολυ εντονα για να βρω ενα group of people ή πραγματων που να μ'αρεσει στην ολοτητα του ( α κατσε βρηκα ενα, το συνολο του κινηματογραφικου εργου του Lynch)..

    Επισης να κανω και μια παρατηρηση..με το ΚΚΕ συμφωνω ως προς την κοσμοθεωρια, δεν δινω και πολυ βαση στα προσωπα (αν και οπως σου ειπα πριν εχω τα favorites και τα pet hates μου)..
    Και αν το ΚΚΕ λεει ή κανει πραγματα με τα οποια διαφωνω/διαφωνησω στο μελλον οφειλω να σταθω κριτικα απεναντι του και να προσπαθησω (στο βαθμο που μπορω) να το βελτιωσω, εστω και σαν απλος φιλος/η.

    αυτα (παρεπιπτοντως nice talkin' to yer i like myself a bit of controversy with my espresso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Εγω με τη σειρα μου, θελω να καταγγειλω το αρθρο του περιοδικου mens health με τιτλο : "ΛΕΣΒΙΑΚΑ TIPS ΓΙΑ STRAIGHT". Εφηρμοσα ο,τι ακριβως ανεφερε το αρθρο για να ερεθισω μια δεσποινιδα που γνωρισα τυχαιως και δεν ειχε το επιθυμητο αποτελεσμα!!!Με περασε για τραβεστι!! Θα αναρωτηθειτε τι σχεση εχει η καταγγελια μου με το παρον αρθρο..Ειναι το ιδιο σχετικη με τα σχολια των προηγουμενων ανωνυμων περι "ριζοσπαστη και κυνοδοντα" στη δημοσιευση για το "δεβπτοκρασι". Επισης, μιας και αρχισα να γραφω, θελω να καταγγειλω την κακη ποιοτητα χαρτιου του περιοδικου Avanti και το γεγονος οτι δε δινει πλεον dvd με τα ζουζουνια!! Κλεινω αυτο το Post-καταγγελια λεγοντας πως τα spiderman εκδοσεων Καμπανα της δεκαετιας του 80, με τις πορτοκαλοασπρομαυρες σελιδες, ειναι τα χειροτερα εντυπα που περασαν απο τα χερια μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. αν σημερα εβγαινε πχ ο Σαμαρας κι εταζε οτι :
    Μολις εκλεγω θα επιστρεψω τα δωρα ,επιδοματα ,13-14ο κλπ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΕ με 48% σφοι!!!!!
    ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
    αν το πιστευεται αυτο ,σημαινει οτι ο κοσμος καθε αλλο παρα εχει καταλαβει στο πετσι του ακομα το καπιταλιστικο αδιεξοδο που ζει αυτος και τα παιδια του(κυριως αυτα).

    40 χρονια οποια κριτικη (ακομα και κακοπροαιρετη) κι αν εκανα σ αυτο το κομμα ,ειχα μετα απο καιρο την οδυνηρη και ελπιδοφορα μαζι εμπειρια να το βλεπω να δικαιωνεται .....
    Πιο τραγικη για μενα εμπειρια ηταν οταν το κριτικαρα για χρονια ,οτι ηταν εκτος τοπου και χρονου το 92 ,οταν κινουσε γη και ουρανο για το ..ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ,μη κατανοωντας τοτε τη σημασια της συνθηκης.Εφαγα χλαπατσα και ηττα χοντρη τοτε ,και ΝΑΙ καλα μου κανατε σφοι!!!!

    ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΤΟ ΣΟΦΟΤΕΡΟ ΜΠΛΟΓΚ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ,ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ!!!!
    (παρολαυτα το βασανο της κριτικης και αμφισβητησης ακομα με κατατρωει κατα καιρους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. "Και εμεις εχουμε το δικαιωμα να διαφωνησουμε!" Are you sure??? Και οι έννοιες αντικομματικός, αντικομμουνιστής, αντι....,αντι... μάλλον είναι στη νοσηρή φαντασία μου... (Ψάξε να δεις πού βρίσκονται όσοι διαφώνησαν κατα καιρούς, πχ. Καράγιωργας, σου λέει τίποτα το όνομα ???)
    Anyway, άλλο η θρησκεία και το αλάνθαστο δόγμα που "μερικές φορές" παραβιάζουν κάποιοι κακοί παπάδες και άλλο η παραγωγή πολιτικής ενός κόμματος ...με την δική σας συναισθηματική προσέγγιση, δικαιολογείται και ο αφελής ΠΑΣΟΚος που διαφωνεί μεν με το κόμμα του αλλά αγωνίζεται, φευ, στα πλαίσιά του να την αλλάξει...κούνια που μας κούναγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.