20 Απριλίου 2011

Ταινιο-προτάσεις


1. La battaglia di Algeri (1966) - Gillo Pontecorvo

To χρονικό του ξεσηκωμού του Αλγερινού λαού ενάντια στους Γάλλους αποικιοκράτες. Η ταινία εστιάζει στην κατάσταση που επικρατούσε στο κέντρο της αλγερινής πρωτεύουσας και στον τρόπο που έδρασαν οι διάφορες ομάδες εκεί καθώς και την δράση των αρχών και τις προσπάθειές τους να καταπνίξουν την εξέγερση. Πολύ καλή σκηνοθεσία, φωτογραφία αλλά και ερμηνείες, ακόμη και από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς. Από τις καλύτερες ταινίες που έχουμε δει.


2. Τα σταφύλια της οργής (1940) - John Ford

Η οικογένεια Joad εγκαταλείπει την
κατασχεμένη από την τράπεζα γη της στην Οκλαχόμα και αναζητά μια καλύτερη τύχη στην γη της επαγγελίας, την Καλιφόρνια. Με λίγα λόγια το θέμα της ταινίας είναι η εσωτερική μετανάστευση και μέσα από την οδύσσεια της οικογένειας βλέπουμε μία Αμερική, που με το ρατσισμό και την ξενοφοβία της δεν διαφέρει και τόσο από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στη σύγχρονη πολιτισμένη Ευρώπη.
Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του John Steinbeck, η ταινία απ
οτελεί ορόσημο του αμερικάνικου κινηματογράφου και φιγουράρει σχεδόν σε όλες τις λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Ο John Ford είναι αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του κόσμου και τόσο το όνομά του όσο και το καστ της ταινίας υπόσχονται μια πολύ καλή εμπειρία. Όσοι όμως έχουν διαβάσει το βιβλίο μάλλον θα απογοητευτούν.

3. Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο (1930) - Lewis Milestone

Άλλη μία μεταφορά πολύ γνωστού βιβλίου (του Γερμανού συγγραφέα Erich Maria Remarque), αυτή τη φορά όμως αρκετά πιστή. Περιγράφει τις "περιπέτειες" στο μέτωπο μιας παρέας νεαρών Γερμανών κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι με λίγα λόγια, τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία, από τη σκοπιά της Γερμανίας. Χωρίς διάθεση απολογητική, περιγράφεται η αγριότητα και το παράλογο του πολέμου και το πως αυτός επηρεάζει τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων.
Στη σκηνοθεσία άλλο ένα μεγαθήριο του αμερικάνικου κινηματογράφο
υ. Το εντυπωσιακό στην ταινία, εκτός των άλλων, είναι τα εφέ! Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς για πόσο παλιά ταινία μιλάμε.

4. Das Boot (1981) - Wolfgang Petersen

Η καθημερινότητα μέσα
σε ένα γερμανικό υποβρύχιο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου από την στιγμή που φεύγει από το λιμάνι σε μυστική αποστολή μέχρι την επιστροφή του σε αυτό. Πολύ ρεαλιστική απεικόνιση των συνθηκών διαβίωσης αλλά και των σχέσεων μεταξύ των μελών του πληρώματος τόσο σε κατάσταση μάχης όσο και κατά την διάρκεια ανάπαυλας (όχι ότι έχουμε βρεθεί σε υποβρύχιο!).
Ο Petersen είναι πολύ γνωστός για τα blockbuster του (Τροία, Air force one) οπότε αυτή η ταινία όταν την πρωτοείδαμε μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση (και λόγω θέμα
τος και τοποθέτησης και σκηνοθεσίας).



5. Idi I Smotri (1985) - Elem Klimov


Οι θηριωδίες των Ναζί στα φτωχά χωριά της Λευκορωσίας μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Δεν θα πούμε περισσότερα, αλλά η ταινία έγινε αυτομάτως μία από τις αγαπημένες μας. Έχει δε τουλάχιστον δύο σκηνές που χαράσσονται στο μυαλό ανεξίτηλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.