26 Απριλίου 2011

26 Απριλίου 1937 - Guernica

Η βομβαρδισμένη Γκουέρνικα
Στις 26 Απρίλη 1937 και ενώ μαινόταν στην Ισπανία ο Εμφύλιος Πόλεμος, τμήματα της ναζιστικής γερμανικής Luftwaffe (Condor Legion) και της ιταλικής φασιστικής Aviazione Legionaria, βομβαρδίζουν στα πλαίσια της επιχείρησης Rügen, επι τρεις ολόκληρες ώρες την Γκουέρνικα, μια μικρή αλλά ιδιαίτερα ιστορική πόλη της Βασκωνίας, και την ισοπεδώνουν οδηγώντας στο θάνατος περίπου 1.650 ανυπεράσπιστους αμάχους.

Το γεγονός αυτό της βάρβαρης και απάνθρωπης καταστροφής της Γκουέρνικα στα πλαίσια δοκιμών της πολεμικής μηχανής του Άξονα, προκάλεσε την αγανάκτηση όχι μόνο των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου, αλλά και όσων είδαν και κατανόησαν την σημασία της πράξης αυτής. Δεν αποτελούσε μονάχα μια επέμβαση της Γερμανίας και της Ιταλίας, στο πλευρό του δικτάτορα Φράνκο κατά των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας, αλλά ήταν και ένα σήμα κινδύνου, ένα απο τα πρώτα επεισόδια θα λέγαμε ενός πολέμου που ακολουθούσε και έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη και την ανθρωπότητα από τη φονική ναζιστική πολεμική μηχανή.

Η σαραντάχρονη δικτατορία του Φράνκο που κράτησε μέχρι το 1977 (ο ίδιος ο Φράνκο πέθανε το 1975) εμπόδισε την όποια ιστορική έρευνα γύρω απο την υπόθεση της σφαγής της Γκουέρνικα. Η επίσημη εκδοχή της εθνικιστικής προπαγάνδας, ήταν πως η πόλη πυρπολήθηκε από τους κομμουνιστές, εξυπηρετώντας φυσικά με αυτόν τον τρόπο τους σκοπούς της διακυβέρνησής του. Το ερώτημα όμως που απασχολούσε τους ιστορικούς για αρκετά χρόνια, ήταν εαν ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε με τη συναίνεση των εθνικιστών του Φράνκο ή αν οι Γερμανοί και Ιταλοί έδρασαν ανεξάρτητα, κάνοντας μια πρώτη δοκιμή των μεθόδων καταστροφής απο αέρος, στοιχείο που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στις επιχειρήσεις του Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ακολούθησε. Η άποψη που έχει επικρατήσει σήμερα είναι πως για τη σφαγή υπήρξε συγκατάθεση του ισπανικού καθεστώτος, πράγμα που σημαίνει πως η ευθύνη βαραίνει και τις 3 πλευρές.


Σε αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί και η γενικότερη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των ναζί και του Φράνκο. Εκτός από τον βομβαρδισμό της Γκουέρνικα, η ναζιστική Γερμανία συνέδραμε με αρκετούς ακόμα τρόπους ώστε να υποβοηθηθεί ο Φράνκο στην καταπολέμηση των κομμουνιστών και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας. Ο ίδιος ο Χίτλερ υπολόγιζε ότι η «βοήθεια» έφτασε τα 400 εκατομμύρια μάρκα, ποσό αστρονομικό για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Δεν έγινε γνωστός ο αριθμός των Γερμανών που πολέμησαν από τις φασιστικές γραμμές, αλλά το γεγονός ότι από το φρανκικό καθεστώς παρασημοφορήθηκαν 29.113 Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες δείχνει το μέγεθος της ανάμειξης.


 «Κραυγές παιδιών, κραυγές γυναικών, κραυγές πουλιών», σημείωνε στο ημερολόγιό του ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, λίγο πριν καταγράψει στον ομώνυμο πίνακά του την καταστροφή της Γκουέρνικα, κληροδοτώντας στην αιωνιότητα τη μεγαλύτερη αγριότητα του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.