11 Απριλίου 2011

Η καπιταλιστική κρίση από τον David Harvey

Η καπιταλιστική κρίση και τα αίτια της -  τα οποία φυσικά εντοπίζονται στον ίδιο τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής - σε 10 λεπτά και με την βοήθεια animation, από τον David Harvey. Ένα βίντεο το οποίο το είχαμε δημοσιεύσει και πριν απο ένα χρόνο, αλλά όπως φαίνεται ξεχάστηκε γρήγορα ... Θα δείτε πως στην ανάλυση των αιτιών της καπιταλιστικής κρίσης, δεν ασχολείται ούτε στιγμή με την έννοια του ΧΡΕΟΥΣ (σσ όπως κάθε σοβαρός μαρξιστής που δεν έχει καταντήσει Καζάκης), αλλά επεξεργάζεται τον ίδιο τον κύκλο της καπιταλιστικής παραγωγής και της αναπαραγωγής του κεφαλαίου !

Η διόγκωση του χρηματοπιστωτικού τομέα (επομένως και των χρεών) έρχεται ως αποτέλεσμα των εσωτερικών τάσεων και αντιφάσεων του ίδιου του συστήματος (ουσιαστικό μιλάμε για μαθηματικά-οικονομικά προβλήματα που δεν επιδέχονται επίλυση με τις υφιστάμενες παραμέτρους που χρησιμοποιούνται) . Όπως περιγράφει ο Harvey σύντομα αλλά περιεκτικά, η συνεχής πραγματοποίηση του κύκλου της παραγωγής, απαιτεί ολοένα και περισσότερες, οικονομικές καινοτομίες ! Με λίγα λόγια, και ολοκληρωτική διαγραφή χρεών να πετυχαίναμε σήμερα,  εάν ο κύκλος της καπιταλιστικής παραγωγής συνέχιζε, τότε δεν θα περνούσε πολύς καιρός (μιλάμε για μερικά χρόνια) που το χρέος θα συσσωρευόταν ξανά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο !

10 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=RjC-ATcgE04&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε ξερω αν ο κομμουνισμος πρεπει να ειναι το αυριο, ξερω σιγουρα οτι ο καπιταλισμος πρεπει επειγοντως να γινει χθες.
    Χθες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Κομμουνισμός είναι το μεθαύριο. Ο Σοσιαλισμός είναι το αύριο. Το πως θα είναι αυτός ο Σοσιαλισμός, είναι κάτι το οποίο θα το καθορίσουν οι ίδιοι οι λαοί ... μόλις πάρουν την εξουσία στα χέρια τους ! Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπότε πέφτω τώρα για ύπνο, και ξυπνήστε με μεθαυριο:) Να γλιτώσω μερικές ώρες ΠΑΣΟΚ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σιγά μην φέρει και μπουλντόζα, τον Πάγκαλο για τι τον έχουν, για τις κατεδαφίσεις(κυριαρχικών δικαιωμάτων και όχι μόνο)παντός είδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην συνεχισεις την κόντρα γιατί έχω υπερατάκα έτοιμη απο Νίτσε να σε κερδίσω, και έχω και δεύτερη για να σε αποτελειώσω απο Kavlex, οπότε κανόνισε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΩ

    SARTVISTAS RULE!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο σκιτσογράφος, και ο Harvey είναι καταπληκτικός. Δεν ξέρω όμως κάποιος που δεν γνωρίζει καλά αγγλικά, και δεν έχει και μια μικρή ιδέα της μαρξιστικής θεωρίας αν μπορεί να ακολουθήσει το γρήγορο ρυθμό του.

    Παντως ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!!!
    Και με πολυ χιούμορ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τουλάχιστον αυτοί που έχουν πάρει μια μυρωδιά απο Μάρξ, και ψάχνονται μεταξύ Καζάκη, Λαπαβίτσα και ΕΛΕ αυτην την περίοδο, μάλλον θα καταλάβουν τον προβληματισμό μας ...

    Όσοι από την άλλη, δεν γνωρίζουν καθόλου τον μουσάτο κύριο και τις θεωρίες του, μάλλον θα πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με το θέμα καθώς δεν είναι δυνατόν να μάθουν, απο μια τόσο σύντομη παρουσίαση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.