4 Απριλίου 2011

Καταστροφή ... στο πνεύμα του συστήματος

Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, η ανθρωπότητα έζησε και ζει ακόμα, 2 απο τις μεγαλύτερες οικολογικές και ανθρωπιστικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και οι δυο σχετίζονται με ιδιωτικούς μονοπωλιακούς κολοσσούς, που δραστηριοπούνται στον τομέα της ενέργειας, και οι οποίοι για λόγους μεγιστοποίησης της κερδοφορίας τους, είτε αδιαφόρησαν για μέτρα ασφαλείας που έριχναν την απόδοση της επένδυσης, είτε αγνόησαν εσκεμμένα βασικούς κανόνες της μηχανικής και της φυσικής, ώστε να προχωρήσουν εξ'αρχής σε μια βιώσιμη για αυτούς επένδυση. 

Κι όμως, λίγοι κατανόησαν την σημασία αυτών των συμβάντων. Ελάχιστοι έλαβαν το μήνυμα ή πήραν το μαθημά τους. Ακόμα λιγότεροι γίνανε πιο σοφοί περι του κινδύνου που επιφυλλάσει για το μέλλον της ανθρωπότητας, η διατήρηση ενός κοινωνικού και οικονομικού  μοντέλου, που παραδίδει τις τύχες όλων των ζωντανών οργανισμών της Γης σε μια κάστα ολιγαρχών κεφαλαιοκρατών, οι οποίοι αποκομμένοι απο τις απλές αλήθειες που διαμορφώνουν τις συνθήκες ζωής πάνω στον πλανήτη, βλέπουν μονάχα την ανάγκη τους για εκμετάλλευση, κερδοφορία και επέκταση. 

Για αυτό (την αδυναμία λήψης του μηνύματος από τους λαούς) φρόντισαν για άλλη μια φορά, οι αυλοκόλακες της σύγχρονης αριστοκρατίας, τα ιδιόκτητα, κυρίαρχα, αστικά ΜΜΕ και το πολιτικό τους προσωπικό, οι οποίοι σκέπασαν τις αιτίες των ατυχημάτων, με ένα πέπλο παραπλάνησης και παραπληροφόρησης. Στόχευσαν ξανά σε διάσπαρτους παράγοντες, εύκολα κατανοητούς απο το κοινό, απέχοντες όμως κατα πολύ από την πραγματικότητα. 

Ως "ένοχοι" καταδικάστηκαν απο τα τηλεδικαστήρια, ο φυσικός παράγοντας και η μάνα φύση, τα τεχνικά ανθρώπινα λάθη, η υπερεκτίμηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων, η γνωστή πλέον  "ξεροκεφαλιά" ή ακόμα και η αλαζονεία ορισμένων, ή έστω μιας συγκεκριμένης εταιρείας, ως φυσικό συστατικό της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας, απέναντι στην μάνα φύση. Λες και η ανθρώπινη τεχνολογία δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε σχεδόν να ξεπερνά και να υπερνικά, κάθε φυσική δύναμη, όσες τουλάχιστον μας απειλούν σε συνεχή βάση ... Με το ανάλογο κόστος φυσικά !

Για την BP (Britisch Petroleum) ο χρόνος κύλησε "δημιουργικά" ως προς τα συμφέροντα πάντα της εταιρίας, καθώς μετά την διαρροή περίπου 5 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, καταστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό την χλωρίδα και την πανίδα από τις ακτές των νότιων Πολιτειών των ΗΠΑ μέχρι τις ακτές του Μεξικού, της Κούβας και άλλων χωρών της Καραϊβικής, και σκοτώνοντας 11 απο τους εργαζόμενους της, επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος για νέες κερδοφόρες επενδύσεις !!! Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες την επιστροφή της για νέες εξορύξεις πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ούτε ένα χρόνο απο την έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, Deepwater Horizon στα ανοιχτα της Λουιζιάνα.

Οι επιπτώσεις στην εταιρεία για το έγκλημά της αυτό κατά της ανθρωπότητας και της ζωής πάνω στον πλανήτη ? Εκτός απο μια παρωδική υποκριτική κατακραυγή (για την εκτόνωση του κοινού αισθήματος) και μερικά πρόστιμα της πλάκας (για τα μάτια του κόσμου), τίποτα το ιδιαίτερο ... Εξάλλου ποιος θα αναλάβει την παραδειγματική τιμωρία μιας εταιρείας ή οποία έχει ενεργητικό, μεγαλύτερο απο το ΑΕΠ κρατών όπως η Ελλάδα ? Οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι ή οι υπάλληλοί τους στα μέσα που ελέγχουν ? Ποιός απο αυτούς θα τολμούσε να αναδείξει τα πραγματικά αίτια της καταστροφής και να καταδικάσει επίσημα το κυνήγι του κέρδους, του λυσσαλέου ανταγωνισμού και της κεφαλαιακής επέκτασης ?  

Σήμερα ζούμε ένα ακόμα οικοσυστημικό δράμα, την πυρηνική κρίση της Fukuschima, η οποία όπως δείχνουν τα πράγματα (όσα μας λένε τουλάχιστον και όσα μπορούμε να φανταστούμε ύστερα απο την εμπειρία μας), εξελίσσεται στην σοβαρότερη και οδυνηρότερη πυρηνική τραγωδία της ανθρώπινης ιστορίας !!! Δράστης του εγκλήματος, μια ακόμα εταιρεία - γίγας της ενέργειας που δραστηριοποιείται αυτήν την φορά, στην πυρηνική ενέργεια. Οι αντιδραστήρες του ιδιόκτητου πυρηνικού εργοστασίου της Tepco, έχουν πλεον υποστεί ρωγμές απο τις οποίες εκλύεται ραδιενέργεια στον αέρα, την θάλασα και το έδαφος, απειλώντας όχι μόνο την ζωή και την υγεία 127 εκατομμυρίων Ιαπώνων, αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη, είτε άμεσα (νέφη, υπέδαφος και θαλάσσια ρευματα), είτε έμμεσα μέσω των προϊόντων που εξάγουν !

Είναι χαρακτηριστικό πως σε μια χώρα ιδιαίτερα σεισμογενή, της οποίας ο λαός έγινε ο πρώτος μάρτυρας ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος από τις αμερικάνικες βόμβες στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι χρησιμοποίησαν την έλλειψη πρωτογενών πηγών ενέργειας και ορυκτού πλούτου, όπως το πετρέλαιο ή τον άνθρακα,  ως το "τέλειο άλλοθι" για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας. 

Το μεγάλο όμως έγκλημα, που προκαλείται απο την κεφαλαιοκρατική δραστηριότητα και το κυνήγι του κέρδους, δεν αποτυπώνεται μονάχα από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, σε μια εποχή, πλούσια από εμπειρίες των καταστροφικών της επιπτώσεων και προοδευμένη τεχνολογικά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην έχει ανάγκη την χρήση της. Ούτε καν απο το ίδιο το ατύχημα το οποίο έμφανίζεται ως λογικό αποτέλεσμα της αναγωγής, ενός ζητήματος ασφαλείας και σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης, σε οικονομική και χρηματιστηριακή αποτίμηση ενός επιχειρηματικού ομίλου. Το χειρότερο απο όλα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της παρούσας κρίσης απο την ιδιωτική εταιρεία Tepco και το ιαπωνικό αστικό κράτος, οι οποίοι μεσούσης της πυρηνικής κρίσης και διαμέσω τόνων κοροϊδίας και παραπλανητικών στοιχείων, προσπαθούσαν αρχικά να επιλύσουν το θέμα, μέσω οδών που εξασφάλιζαν πρωτίστως τα συμφέροντα και τα περιουσιακά στοιχεία της Τepco και σε δεύτερο βαθμό την υγεία των Ιαπώνων και της υπόλοιπης ανθρωπότητας ...  Φυσικά η τράπουλα αναμένεται να ξαναμοιραστεί, δεδομένου ότι η καταστροφή που προκλήθηκε σημαίνει νέα πεδία κερδοφορίας και για την Tepco, αλλά και για άλλους παίκτες !

Δεν θα υπάρξουν πολλά ακόμα παθήματα ( πριν καταστρέψουμε ολοκληρωτικά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, τρώμε, αναπνέουμε και απολαμβάνουμε), ώστε οι άνθρωποι να πάρουν και τα ανάλογα μαθήματα που θα τους οδηγήσουν στο ένα και μοναδικό συμπέρασμα : Πως η ιδιοκτησία και το ιδιωτικό συμφέρον, δεν έχει καμία θέση στους κύριους πλουτοπαραγωγικούς τομείς, πόσο μάλλον σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι η Ενέργεια ! Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του, εάν επιθυμεί να υπάρξει ένα αύριο για τον ίδιο και τα παιδιά του.

1 σχόλιο:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.