6 Απριλίου 2011

Γιατί οι Τράπεζες ωφελούνται απο το όριο των 3.000 € στις συναλλαγές.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης ουσιαστικά αναγκάζει το χρήμα (το μέσο των συναλλαγών) να κινείται υποχρεωτικά και μόνο μέσω του τραπεζικού συστήματος. Αντίθετα, ως τώρα (συναλλαγές μέσω μετρητών) μπορούσε να κινείται και με μια σχετική "αυτονομία", δηλαδή χωρίς να περνάει μέσα από τις "φλέβες και τις αρτηρίες" του τραπεζικού συστήματος.

Αυτό έχει δύο συνέπειες:

Μακροπρόθεσμα, θα ενισχύσει τη θέση των τραπεζών, καθώς τίποτα σχεδόν δε θα "κινείται" χωρίς αυτές. Επιπλέον, θα έχουν περισσότερα κέρδη, καθώς θα μπορούσαν να λαμβάνουν προμήθειες, κτλ, αλλά -κυρίως- ωφελούνται από το ότι το χρήμα αυτό αποτελεί στην ουσία μια "μετάγγιση αίματος" (κεφαλαίου) για αυτές, ενισχύοντας τα αποθέματα κεφαλαίου που έχουν στη διάθεση τους.

Βραχυπρόθεσμα, αυτή ακριβώς η μετάγγιση κεφαλαίου αποτελεί ένα έμμεσο "πακέτο σωτηρίας", διότι όπως έχουμε δει πολλές φορές, οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες (τόσο στην Ελλα΄δα όσο και διεθνώς), και κρατιούνται "στη ζωή" μέσω των "πακέτων σωτηρίας", των επιδοτήσεων των κρατών της FED, της ΕΚΤ, κτλ, κτλ, κτλ.

Με το να παίρνουν πχ 3.000 ευρώ (ή και περισσότερα), σημαίνει πως έστω και για λίγο, μέχρι να τα αποσύρει ο παραλήπτης αυτού του ποσού, η τράπεζα θα έχει στα ταμεία της αυτά τα 3.000 ευρώ, και άρα η "κεφαλαιακή επάρκεια" της θα είναι μεγαλύτερη. Πολλαπλασιάστε αυτό το ποσό επί τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιούνται, και θα διαπιστώσετε ότι είναι μια διόλου ευκαταφρόνητη ενίσχυση για τις τράπεζες, που ψάχνουν απεγνωσμένα να αρπάξουν "αίμα" (κεφάλαιο), προκειμένου να αποφύγουν τη χρεωκοπία, έστω και αυτό βυθίζει στη χρεωκοπία ολόκληρη την υπόλοιπη κοινωνία....

ciaoant1 ( Βαθύ Κόκκινο)

Συμφωνούμε φυσικά με όλα τα παραπάνω. Ένα μικρό μονάχα σχόλιο θα προσθέσουμε ... πιο πολύ για να προσθέσουμε κάποια στοιχεία και όχι ώστε να διορθώσουμε κάτι ή να προσθέσουμε κάτι ουσιώδες.  Συνολικά το κεφάλαιο που υφίσταται ως επίσημα τραπεζογραμμάτια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή χαρτονομίσματα του €, είναι ελαφρώς λιγότερα απο 1 τρις € !!! Όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν μόνο σε υπολογιστές. Εαν το συγκρίνετε με τα 330.000.000 των κατοίκων που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε αναλογούν ακριβώς 3.000 € ανα κεφάλι !!! Εαν δηλαδή κάθε κάτοικος της Ευρωζώνης (μπακαλίστικος συλλογισμός καθώς συνυπολογίζουμε και παιδιά π.χ. , αλλά οι δικοί τους συλλογισμοί είναι μακράν πιο ελεεινοί) είχε 3.000 € στα χέρια του, στο σπίτι του, στο στρώμα του θα δημιουργούσε έντονο πρόβλημα, όχι ιδιαίτερα στο σύστημα, αλλά στην ρευστότητα της αγοράς ... Με το όριο λοιπόν των 3.000 € αχρηστεύουν στην ουσία τα μεγάλα ποσά ρευστού, τα οποία βρίσκονται εκτός της ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, εκτός συναλλαγών ... και τα "καλούν να επιστρέψουν ξανά στην πηγή τους" ... για τους λόγους που αναφέρθηκαν !

2 σχόλια:

  1. πειτε ο,τι θελετε . εγω σας λεω αμα δειτε τα στρωματα μια οικοδομης και τα λεφτα που εχει ενα καταστημα τραπεζης, στα στρωματα πιο πολλα λεφτα θα βρειτε αρκει η οικοδσομη να εχει τουλαχιστον 10 διαμερισματα ! χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν αυτα που σημειωνεις στον σχολιασμο σου ειναι αληθινα,αυτο σημαινει,οτι αν χρεωκοπήσουν οι τράπεζες δεν θα μείνει ρουθούνι από ρευστό στην κοινωνία (εκτός απ αυτό το κλάσμα που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά) κι ότι το μόνο ρευστό που θα υπάρχει θα ναι στα ταμεία των χρεωκοπημένων τραπεζών. Εννοείετε ήδη ότι μαζί πάνε και όλες οι λογιστικές εγγραφές που αφορούν τις καταθέσχεις. Αρμαγεδδών δηλαδή με μοναδικούς κατόχους ρευστού τις χρεωκοπημένες τράπεζες (ποιός θα το πάρει αυτό το ρευστό από τα ταμεία άραγε; ). Η εξάρτηση του συστήματος και της κοινωνίας από τις τράπεζες είναι πλέον απόλυτη. Αν κάποιος τραβήξει την πρίζα τελειώσαν όλα. Γι αυτό και πρέπει πάση θυσία όλοι να πληρώσουμε την κρίση του χρηματοπιστωτικού (τραπεζικού) συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.