Από Αμπελοφιλοσοφίες
Στην αρχή διάβασα αυτό απο το in.gr(19-4-11)
Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι 1.000 σύνεδροι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προτάσεις του Κάστρο για περικοπή των κυβερνητικών θέσεων εργασίας, μεγαλύτερη ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ενίσχυση της παραγωγικότητας, χωρίς η χώρα να αποκλίνει από τις βασικές σοσιαλιστικές αρχές που ακολουθεί από το 1959.”
Στην αρχή διάβασα αυτό απο το in.gr(19-4-11)
~~~
“Το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας πρότεινε βελτιώσεις στις ευρείες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Ραούλ Κάστρο χωρίς να ταχτεί εναντίον τους.Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι 1.000 σύνεδροι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προτάσεις του Κάστρο για περικοπή των κυβερνητικών θέσεων εργασίας, μεγαλύτερη ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ενίσχυση της παραγωγικότητας, χωρίς η χώρα να αποκλίνει από τις βασικές σοσιαλιστικές αρχές που ακολουθεί από το 1959.”
~~~
Μετά χαράς διαπιστώνω ότι άνοιξε ενας γόνιμος διάλογος, πριν καλά καλά ολοκληρώσω το άρθρο, σχετικά με το παρελθόν και το μέλλον της Κούβας, του τελευταίου θα έλεγα οχυρού, σε μια εποχή που η “Ρωμαική αυτοκρατορία” της εποχής μας, δείχνει να έχει απλώσει τα δίχτυα της σε ολο τον κόσμο. Παρόλο που στα σχόλια ειπώθηκαν αρκετά, θα ήθελα να παραθέσω ακόμα μια δυο σκέψεις σχετικά με τις προτάσεις του συνεδρίου στην Κούβα.
Θα σχολιάσω στην αρχή την διαδικασία της επέκτασης του ιδιωτικού τομέα, που θεωρώ ότι είναι το περισσότερο αρνητικό μέτρο που ετοιμάζεται να παρθεί. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ επικύνδυνο σε ενα κράτος σοσιαλιστικό, να κάνεις πισωγύρισμα προς την ατομική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Είδαμε τα αποτελέσματα του στην Σοβιετική Ένωση, τα είδαμε και στην Κίνα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο πόσο χρήμα θα επιτρέψεις στον άλλον να συσσωρεύσει, αλλά και η ανισότητα που δημιουργείται στην κοινωνία, εξ αιτίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μικρής και μεγάλης. Η ανισότητα αυτή, ενέχει τον κύνδυνο να δημιουργηθούν διάφορα “καρκινικά” κοινωνικά μορφώματα, τα οποία αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ενα είδος αντεπανάστασης, με ή χωρίς εκλογές. Είναι εύκολο να φουσκώσουν τα μυαλά των “μικρομαγαζατόρων”, με τη βοήθεια φυσικά της απαραίτητης προπαγάνδας και της εκ της CΙΑ διαφθοράς των κατάλληλων ανθρώπων, έτσι ώστε οι φαινομενικά μικρές παραχωρήσεις που γίνονται τώρα, να οδηγήσουν σε μια πιθανή Περεστρόικα στο μέλλον. Η αιτιολόγηση για την κίνηση αυτή, του ανοίγματος του ιδιωτικού τομέα, είναι σύμφωνα με την αναφορά του Central Report to the 6th Congress of the Communist Party of Cuba απο το granma η παρακάτω.
“The growth of the non-public sector of the economy, far from an alleged privatization of the social property as some theoreticians would have us believe, is to become an active element facilitating the construction of socialism in Cuba since it will allow the State to focus on rising the efficiency of the basic means of production, which are the property of the entire people, while relieving itself from those management of activities that are not strategic for the country.”
Να απαλλαγεί δηλαδή το κράτος απο μη πρωτεύουσες υποχρεώσεις, τις οποίες θα αναλλάβουν οι ιδιώτες, για να εστιάσει(το κράτος) πιο αποτελεσματικά στο μέρος αυτό της οικονομίας που έχει να κάνει με τα βασικά μέσα παραγωγής. Είναι δηλαδή ενα είδος “αποφόρτισης” των ευθυνών του κράτους, εις βάρος του κεντρικού σχεδιασμού. Επίσης, εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο, το κουβανικό κράτος θα μπορέσει να είναι πιο αποτελεσματικό σε θέματα που αφορούν την παιδεία, την δημόσια υγεία και τα πολιτιστικά. Παράλληλα όμως εξαγγέλουν την σταδιακή κατάργηση των κουπονιών σίτησης που εγγυόταν το φαγητό στο πλήθος του κουβανικού λαού, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί υποχώρηση του κράτους πρόννοιας, ακόμα και αν διαβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επηρρεάσει τις ευπαθείς ομάδες(είναι να μην ανοίξει η πόρτα).
Λίγο παρακάτω στο ίδιο άρθρο απο το Granma αναφέρονται τα εξής:
“…A full understanding of these concepts will permit a solid advance while avoiding backward steps in the gradual decentralization of powers from the Central to the local governments, and from the ministries and other national agencies in favor of the increasing autonomy of the socialist State-funded companies.”
Δηλαδή κάνουν αυτό ακριβώς που έκαναν στην Σοβιετική Ένωση λίγο πριν τους πάρει ο διάολος. Η Σ.Ε. έδωσε μεγάλη αυτονομία στα Σοβιέτ, στην Κούβα συζητάνε να δωθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις “επαρχίες”, αλλά και στις κρατικές επιχειρήσεις, κάτι που επίσης είχε γίνει στην Σ.Ε οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερο αποσυντονισμό και οπισθοδρόμηση της παραγωγής(κάποια εργοστάσια υπολειτουργούσαν ή παρουσίαζαν ψεύτικα στοιχεία ενώ ανοίχτηκε ο δρόμος για την δημιουργία μάυρης αγοράς και κερδοσκοπίας σε περιπτώσεις κλεμένου παραγώμενου προιόντος, απο τα στελέχη των εργοστασίων αυτών). Σύμφωνα με την αναφορά του συνεδρίου απο το granma, η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται προκειμένου να καταστεί η παραγωγή περισσότερο ευέλικτη, βέβαια η αποκέντρωση της εξουσίας έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις μαρξιστικές-λενινιστικές αρχές.
Εκτός απο τα παραπάνω, 2 επιπλέον πράγματα με φοβίζουν ιδιαίτερα, το ενα είναι πόσο πολυ διαφημίζεται απο τα αστικά ΜΜΕ αυτή η “στροφή” της Κούβας και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι στο συνέδριο έγινε σαφές ότι τα τοπικά ΜΜΕ, θα βοηθησουν τα μέγιστα στην νεα αυτή πορεία της χώρας, συγκεκριμένα:
“The Cuban media in its various formats should play a decisive role in the pursuit of this goal with clarifications and objective, continuous and critical reports on the progress of the updating of the Economic Model so that with profound and shrewd articles and reports written in terms accessible to all they can help building in our country a culture about these topics.“
Με λίγα λόγια, φοβάμαι πως μέσα απο τα τοπικά ΜΜΕ, σε συνδιασμό με τις διεθνείς τυμπανοκρουσίες για τη “προοδευτική” στροφή που πυροδοτήθηκε στην Κούβα, θα γίνει μια απόπειρα αλλαγής της νοοτροπία του κόσμου(καλλιέργεια καταναλωτικής συμπεριφοράς, καλλιέργεια ατομικιστικής κερδοσκοπικής λογικής κ.α)ώστε να αποδεχθούν και να υποδεχθούν, νέες, πιο ραγδαίες αλλαγές που θα οδηγήσουν ακόμα και το τελευταίο “ελεύθερο” Γαλατικό χωριό να καταρρεύσει προς τα δεξιά.
Μακάρι να βγώ ψεύτης
Μακάρι να βγώ ψεύτης,,
ΑπάντησηΔιαγραφήMakari..
Vrisko oti i Kouva kanei mia terastia autokritiki (kai kalos kanei) pragma pou sixna grafei o Fidel. Prospathei tautoxrona na vrei ena tropo na kratisei ton socialismo tis. I paragoges tis xoras den tha priaxtoun... oute i paidia / perilthapsi.
Vlepoume omos kai oti oi ygetes tis arxizoun kai fevgoun siga siga,, Pia Kouva tha afisoun piso tous o Fidel kai o Raul ?
Ego pantos exo tin empistosini oti i allages tha eine kales,,
Den mporoume na sigrinoume me tin CCCP .. Tin sovietiki enosi tin katestrepsan alloi kai oxi oi ygetes tis epanastasis .. Oi allages tis Kouvas ginonte me tin epivlepsei kai tin skepsi ton Castro
sorry gia ta "broken# ellinika mou
Έχεις δίκιο σε αυτό που λες και για αυτό είμαστε όλοι λίγο συγκρατημένοι στην κριτική μας, αλλιώς θα μιλούσαμε για καραμπινάτη Περεστρόικα Νο2 !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤεσπα, το μόνο που μπορούμε εξάλλου να κάνουμε, είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις ... και να εξάγουμε συμπεράσματα.
Τις καλησπερες μου
http://visinokipos.blogspot.com/2011/04/viva-cuba-libre.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοιτάχτε παιδιά, ότι και να πούμε εμείς, αυτό που είναι να γίνει στην Κούβα θα γίνει. Προσωπικά εξέφρασα μερικούς φόβους μου, οι οποίοι πιστεύω δεν ειναι μόνο δικοί μου. Πλησιάζει όμως αισθάνομαι ο καιρός, που για κάθε "κούβα" που θα θρηνούμε, άλλες δεκα θα αναδύονται, καθώς ολοένα γίνεται και πιο ξεκάθαρο, πως είναι μονόδρομος ο σοσιαλισμός για την εξέλιξη της κοινωνίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μετά χαράς διαπιστώνω ότι άνοιξε ενας γόνιμος διάλογος, πριν καλά καλά ολοκληρώσω το άρθρο, σχετικά με το παρελθόν και το μέλλον της Κούβας, του τελευταίου θα έλεγα οχυρού, σε μια εποχή που η “Ρωμαική αυτοκρατορία” της εποχής μας, δείχνει να έχει απλώσει τα δίχτυα της σε ολο τον κόσμο. Παρόλο που στα σχόλια ειπώθηκαν αρκετά, θα ήθελα να παραθέσω ακόμα μια δυο σκέψεις σχετικά με τις προτάσεις του συνεδρίου στην Κούβα."
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αυτήν την παράγραφο εννοούσα τα σχόλια στο blog μου, εκεί άνοιξε ο διάλογος, απλά επειδή εδω μοιάζει κάπως ξεκάρφωτο.
ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ Ο ΠΟΕ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.
ΧΑΧΑ
ΓΕΙΑ ΣΑΣ
Ένα πράγμα που νομίζω όλοι κάνουν λάθος είναι πως κάνουν σύγκριση μεταξύ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ και ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ, τα οποία είναι εντελώς ανόμοια πράγματα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82) είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ σύστημα.
Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 )είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ θεωρία.
Δεν μπορείς λοιπόν να λες: Φταίει ο Καπιταλισμός και η λύση είναι ο Σοσιαλισμός, αγνοώντας πως έτσι αντικαθιστείς ένα οικονομικό σύστημα με μία κοινωνικο-οικονομική-πολιτική θεωρία!
Ο Καπιταλισμός μέσα στα πλαίσια μιας ΣΩΣΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και ενός ΟΡΘΟΥ και ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ συστήματος, διακατέχεται από την πρωτοβουλία και τον ανταγωνισμό, στοιχεία που είναι αναγκαία για την πρόοδο.
Ο Σοσιαλισμός, ως οικονομικό μόνο σύστημα, μέσα στα πλαίσια μιας ΛΑΘΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και ενός ΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ συστήματος, διακατέχεται από την καταναγκαστικότητα εξευτελιστικής εργασίας(βλ. Ρωσία-στάλιν).
Η κρίση, δεν είναι πρακτικώς κρίση του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, αλλά κρίση της ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, με την έννοια πως η κρίση δεν υφίσταται λόγο του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, αλλά λόγο της ΟΚΝΗΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (με την έννοια πως έχει την ροπή για καλοπέραση, χωρίς ιδανικά και αξίες για τα οποία η κοινωνία θα θυσίαζε την καλοπέρασή της) και του ΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ που πλαισιώνει τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ και υποκλίνεται στους Κεφαλαιοκράτες αντί του λαού.
... Στην τελική, δεν φταίνε τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ - τα οποία αποτελούν εργαλεία διαχείρισης της οικονομίας - για την κατάσταση των λαών, αλλά οι ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΥΣ (-παιδεία, απαιτήσεις, ηθική κτλ) και οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ (-σκάνδαλα, μίζες, συμφέροντα, ανεπαρκείς έλεγχοι κτλ).
Είναι εντελώς παράλογο να κατηγορεί κάποιος το εργαλείο (π.χ. σφυρί) με το οποίο ένας λαός (π.χ. εργάτης) πήγε να κάνει καλύτερη την ζωή του (π.χ. καρφώσει μια πρόκα στον τοίχο), αλλά καταστράφηκε (π.χ. του έσπασε το τζάμι δίπλα από τον τοίχο) γιατί το χρησιμοποίησε για άλλους σκοπούς (π.χ. για να πάρει εκδίκηση)!
Η σύγκριση ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ και ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ είναι σε κάθε περίπτωση εντελώς λάθος σύγκριση.
"Ο Καπιταλισμός μέσα στα πλαίσια μιας ΣΩΣΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και ενός ΟΡΘΟΥ και ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ συστήματος, διακατέχεται από την πρωτοβουλία και τον ανταγωνισμό, στοιχεία που είναι αναγκαία για την πρόοδο.""
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως γίνεται ενα σύστημα να είναι ορθό και δίκαιο όταν κάποιος κερδοσκοπεί κλέβοντας την υπεραξία του άλλου;
Αλλη ερώτηση φίλε δεν σου κανω...
Πρώτη φορά στην Κούβα πήγα το 1995 (ως τουρίστας )
ΑπάντησηΔιαγραφήτο πρώτο που σκέφτηκα είναι πάει και η Κούβα είναι θέμα καιρού . Είδη είχε αρχίσει να δημιουργείτε μία νέα ομάδα ανθρώπων που λόγο τουρισμού άρχισαν να έχουν μια δική τους συνείδηση που οφείλονταν κύριος στο "δολάριο" που συσσώρευαν.
Την άποψη μου ήρθε να επιβεβαιώσει η κουβέντα που έκανα με ένα νεολαίο (ήταν στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαιών και συνόδευε συνέδρους από την Ινδία σε μία εκδρομή ) μόλις τον άκουσα έφριξα , "Καλός είναι ο Φιντέλ άλλα γέρασε και οι ιδέες του είναι παλιές και θέλουμε κάτι νέο κτλ" .
Μιλάμε πάντα για το 1995 και ήλπιζα πάντα ότι κάτι θα γίνει και τελικά θα σωθεί η παρτίδα άλλα δυστυχώς βλέπω το Κάστρο να πέφτει και να είναι θέμα καιρού .
Τέλος τι να πω γιαυτό ?
"Ο Καπιταλισμός μέσα στα πλαίσια μιας ΣΩΣΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και ενός ΟΡΘΟΥ και ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ συστήματος, διακατέχεται από την πρωτοβουλία και τον ανταγωνισμό, στοιχεία που είναι αναγκαία για την πρόοδο.""
μόνο που η δική σου πρόοδο και ευμάρεια στηρίζετε στην πείνα και εκμετάλλευση όλου του υπόλοιπου τρίτου κόσμου , την καταλήστευση των πόρων τους , εργασία 10χρονών με αμοιβή 1 δολάριο για να έχεις το φτηνό σου NIKE στο γυμναστήριο που πιθανό γυμνάζεσαι. Και για να αμβλύνεις τις πιθανές "ανθρωπιστικές" ανησυχίες , υπάρχουν τα διάφορα "Φαρμακεία" των Μ.Κ.Ο. όπου μπορείς να αγοράσεις ένα τετραδιάκι , βρυσούλα, ένα εβαπορέ για να κοιμάσαι ήσυχος γιατί προσπαθείς σκληρά για ένα καλύτερο κόσμο. Μόνο μην βάλεις ξυπνητήρι γιατί μπορεί να ξυπνήσεις και δεις τα αποτελέσματα της προόδου από τις νέες καινοτόμες προσφορές του υγιεί ανταγωνισμού και του ελέγχου από το κράτος.
Αν και άθεος εδώ ταιριάζει
ουαι υμιν γραμματεις και φαρισαιοι υποκριται
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΨΙΛΟΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΜΑΞΑΚΙΑ ΜΑΣ,ΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ,Κ.Λ.Π.ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ.ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΩΣ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΙ ΘΑ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ,ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ.ΦΟΡΤΩΣΑΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ.κΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΑΛΑΜΕ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ"ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ"ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήποιος ο ρολος του προλεταριατου σημερα;
ΑπάντησηΔιαγραφήποιος ο ρολος της εργατικης ταξης;ποιος ο ρολος της τεχνολογιας και της επιστημης στην παραγωγη αγαθων;πως ελεγχονται αυτα απο εναν Κεντρικο σχεδιασμο;πως μοιραζονται δικαια τα αγαθα στις κοινωνιες;πως ελεγχεται η μικρη ιδιοκτησια ,ωστε να μην γινει νεα αστικη ταξη;
κι αν υπαρξει νεα αστικη ταξη ειναι δυνατον να εχει κοινωνικη συνειδηση;μπορει να της επιβληθει τετοια;
πως αναπτυσσεται αεναα η κοινωνικη συνειδηση της κοινωνιας και του ατομου;πως ο πλουτος (καθε μορφης και ειδους) κατανεμεται στους λαους;ποια η σχεση του ατομου με την ιδιοκτησια;ποια η σχεση του ατομου με την εργασια;αυτα και αλλα πολλα ερωτηματα ,συγχρονα ,βασανιστικα ,νομιζω καλειται να λυσει το κομμουνιστικο κινημα παγκοσμιως .Αν οχι, θα τα λυσει η εξελικτικη πραγματικοτητα που βιωνει η ανθρωποτητα με πιο βιαιο και μακροπροθεσμο τροπο .ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ,ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ!!!!
ενα νεο "ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ" πρεπει σημερα να γραφτει
ΑπάντησηΔιαγραφή"ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ,ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ!!!! "
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κάθε περίπτωση, ή που θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ή που οι διαδικασίες θα μας επιταχύνουν.
Ο κομμουνισμός δεν είναι ούτε πανάκεια, ούτε θέμα "δικαίου". Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε υπανάπτυκτες χώρες με ελάχιστη παραγωγή, ούτε είναι θέμα άσκησης για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια οτι κάναμε το καθήκον προς τον συνάνθρωπο. Ο κομμουνισμός είναι ο τρόπος να ξεπεραστεί το ιστορικό πεπερασμένο του καπιταλισμού, να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις και να εγκαθιδρύσει την ισότητα όχι σαν φιλανθρωπία, αλλά γιατί είναι θέμα ταξικού συμφέροντος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ "σοσιαλισμός" της Κούβας έπαψε ήδη απο το 61, όταν έπεσε στα χέρια του ανατολικού μπλόκ που έκανε κουμάντο η προδωτική κλίκα του Χρουτσώφ. Επειδή και μόνο ακόμα ζούνε μερικοί επαναστάτες του τότε, υπάρχει ακόμα και το πνεύμα του σοσιαλισμού και δεν φτάσαμε στην βαρβαρότητα καθεστώτων όπως η Ανατολική Γερμανία την δεκαετία του 80.
Αυτά σαν μια γενική απάντηση προς πολλά που ειπώθηκαν.
Συγνώμη, αλλά τι είδους σοσσιαλισμός είναι εκείνος όπου ΕΝΑΣ άνθρωπος αποφασίζει για όλα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είναι ο Κάστρο, ΘΕΟΣ?
Δεν είναι τυχαίο ότι την κοπανισε ο Τσέ απο κεί.. είδε που πάει το πράμα ο άνθρωπος!
Υπερ του κομμουνισμού είμαι και γώ, αλλά να μπορούμε να συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στη λήψη αποφάσεων, ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ!
Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α !!! Είναι ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ!!!
Dikio exeis file mou pragmatika yparxei kindunos antepanastashs sthn kouva molis efarmostoun oi apofaseis tou KKK sthn koinonia.Vasika to xeirotero einai pos to KKK theorei oti oi apofaseis autes einai o tropos oikodomishs tou sosialismou, gia o,ti ginei apo edo kai pera tha ftaiei to KKK.Vevaia oso yparxei sosialismos yparxei elpida kai mporei na allaksei rota to komma an katalavei ta lathoi tou.
ΑπάντησηΔιαγραφή