9 Φεβρουαρίου 2012

Παρασκήνιο από την μαραθώνια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Αναδημοσίευση από το 2010net



Οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 6. Άπαντες ήταν στην ώρα τους. Ο Αντώνης με βλέμμα βλοσυρό και μαλλί τόσο ίσιο σαν να ήταν φτηνιάρικη περούκα από τα Jumbo, κρατώντας στα χέρια το μυστικό του υπερόπλο μπήκε στην αίθουσα. Εκεί τον περίμενε ο ανυπόμονος Γιωργάκης. Πάντα άγγλος στα ραντεβού του και πάντα τζέντλεμαν, σηκώθηκε από την καρέκλα και έδωσε το χέρι στον παλιό συγκάτοικο. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μπήκε στην αίθουσα η επιτομή της αξιόμαχης δημοσιογραφίας, ο άνθρωπος-σύμβολο της αντικειμενικής και αδέσμευτης πένας, ο Παντελής. Τους χαιρέτησε δια χειραψίας και αφού μίλησαν για δύο λεπτά για τον καιρό τους πρόσφερε από μια πορτοκαλάδα.

Πέντε λεπτά αργότερα μπήκε από την πόρτα αυτός που παριστάνει τον πρωθυπουργό. Ο Λουκάς παρέλειψε τις χαιρετούρες και μπήκε κατευθείαν στο ψητό. «Πρέπει» ήταν τα ακριβή λόγια του «να τελειώσουμε νωρίς σήμερα, γι’ αυτό βάλτε εδώ τις υπογραφές σας» είπε δίνοντας από ένα αντίγραφο στους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Ξαφνικά πετάγεται ο Γιωργάκης σε μια έκλαμψη ευφυΐας και φωνάζει «Λείπει ο Γιώργος! Δεν είναι σωστό! Πρέπει να περιμένουμε τον κύριο Καρατζαφέρη». Ο Λουκάς και ο Αντώνης κοιτάχτηκαν στα μάτια με το ένοχο βλέμμα τους να προδίδει ότι και οι δύο είχαν ξεχάσει τον φίλο τους τον Γιώργο.


Και εκείνη τη στιγμή ανοίγει η πόρτα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να μπαίνει μέσα παλεύοντας να ξεκουμπώσει με το ένα χέρι το μακρύ δερμάτινο που του χάρισε η γυναίκα του για να θυμίζει τον Nyo από Matrix. Αφού λοιπόν μπήκε μέσα στην αίθουσα ο Εκλεκτός πήρε βιαστικά τον λόγο: «Κύριοι, επειδή πεινάω γίνεται πριν ξεκινήσουμε να πάρουμε κάτι να τσιμπήσουμε;». Η διαπραγμάτευση για το αν θα πάρουν πίτσες ή γύρους (σουβλάκια για τους αθηναίους αναγνώστες μας) κράτησε περίπου 40 λεπτά με τα αίματα να ανάβουν σε πολλές περιπτώσεις. Τελικά πήραν και τα δύο. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αφού ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση φέρεται να είπε την ατάκα «όπου λαλούν πολλοί πεινάλες αργεί να σαβουρώσει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο περίμενε τους αρχηγούς να φάνε βρήκε ένα παλιό playstation που είχε μείνει εκεί από την διακυβέρνηση Καραμανλή. «Άφησε και κάτι καλό ο χοντρός» σκέφτηκε και μειδίασε προσπαθώντας να συνδέσει τα χειριστήρια με την κονσόλα. Εν τω μεταξύ οι μυρωδιές έφτασαν μέχρι τη μύτη του Αντιπρόεδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μπήκε αιφνιδιαστικά στην αίθουσα και άρπαξε δύο κομμάτια πίτσα. Αφού έφαγαν οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν από τον Καρατζαφέρη να απαγγείλει λίγη ποίηση. Ανταποκρινόμενος στο αίτημά τους και απευθυνόμενος στον Βενιζέλο του είπε με νόημα: «Σαν πας στον πηγαιμό για το Eurogroup να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος»

Οι ώρες περνούσαν. Ο Παντελής έπαιζε pro με τον Μιχελάκη και έναν υπάλληλο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Αντώνης και ο Γιωργάκης συζητούσαν για τα παλιά. Ο Λουκάς ήταν μονίμως στο τηλέφωνο και ο Καρατζαφέρης διάβαζε το μνημόνιο, διακόπτοντας κάθε 4 δευτερόλεπτα για να ρωτήσει τον ΓΑΠ τι σημαίνει η κάθε λέξη. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΓΑΠ δεν ήξερε τις λέξεις στα ελληνικά. Μάλιστα φέρεται να είπε «εμένα να το εφαρμόσω μου είπαν όχι να το μεταφράσω». Αφού δεν τα κατάφερε ο Καρατζαφέρης αποφάσισε να μην το ψηφίσει και αφιέρωσε τον χρόνο του στην αναζήτηση μιας καλής ατάκας για την έξοδο.

Ο Λουκάς αφού χτύπησε τα χέρια του για να συγκεντρωθούν οι παρευρισκόμενοι στην δουλειά τους, είπε με κοφτή φωνή: «Να τελειώνουμε. Κόβουμε μισθούς, απολύουμε 150.000 δημόσιους υπαλλήλους, προχωρούμε σε περικοπές συντάξεων. Διαφωνείτε;» Κανείς δεν μίλησε. Και πάνω που ετοιμαζόταν ο Λουκάς να ειδοποιήσει τα αφεντικά του ότι έφερε εις πέρας την αποστολή του, πετάγεται ο τρελαντώνης και λέει: «Να διαπραγματευτούμε ρε παιδιά».

Τα βλέμματα πάγωσαν. Ο Παντελής πάτησε το pause την ώρα που ο Ντρογκμπά έμπαινε στην περιοχή, ο Λουκάς φοβήθηκε στην ιδέα ότι δεν θα περάσει το PSI, ο Καρατζαφέρης σκιάχτηκε στην ιδέα ότι θα έρθει κι άλλο κείμενο στα αγγλικά, ο ΓΑΠ πάλι έτρεμε μήπως έρθει κανένα κείμενο στα ελληνικά! Ώσπου ο Σαμαράς πήρε το λόγο και με τη ρητορική του δεινότητα να χτυπάει κόκκινα δήλωσε: «Να μην κόψουμε 20% τις επικουρικές συντάξεις. Θα φέρουν ύφεση». Η ανακούφιση στα πρόσωπα όλων ήταν εμφανής. Κανείς δεν είχε πραγματικό πρόβλημα να διαπραγματευτεί γι’ αυτό το θέμα. Έτσι, ξεκίνησε μια χωρίς προηγούμενο διαπραγμάτευση:

Α.Σ: Να μην κοπούν 20% 

Λ.Π. Και πόσο να κοπούν;

Α.Σ.: 15%
 
Γ.Π. Όχι 15%

Λ.Π.: Και τότε πόσο;

Γ.Π.: 13%

Γ.Κ.: Αποκλείεται. Το 13 είναι γρουσούζικο

Λ.Π. Και τότε πόσο;

Α.Σ.: 15%

Γ.Π.: 14%

Γ.Κ.: 16%

Α.Σ.: 15%

Γ.Π.: όχι, 14%

Λ.Π.: Να κάνει η μάνα

Αυτή η διαδικασία διήρκησε περίπου 4 ώρες. Τελικά αφού η διαπραγμάτευση κόλλησε ο Λουκάς αποφάσισε να θέσει το θέμα στην Τρόικα ώστε να αποφασίσουν εκείνοι. Ο Καρατζαφέρης έξαλλος που πάλι δεν θα καταλάβαινε τι λένε οι άλλοι μεταξύ τους στα αγγλικά αποφάσισε να φύγει, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα παραμονής του στην κυβέρνηση. Εξερχόμενος από την αίθουσα όμως θυμήθηκε ότι είχε αφήσει μια εκκρεμότητα: Τι ατάκα θα έλεγε στους δημοσιογράφους που περίμεναν στην πύλη; Το μυαλό του είχε κολλήσει. Η βαρυστομαχιά από τις πίτσες και τους γύρους έκανε δύσκολη κάθε σκέψη. Ώσπου άκουσε στον διάδρομο δύο υπαλλήλους του Μαξίμου να μιλάνε μεταξύ τους: 

-Τα βάφει;
-Σίγουρα τα βάφει. 

Αυτό είναι! Καβάφη. Θα πω Καβάφη σκέφτηκε ο πανούργος πρόεδρος! Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη των αρχηγών που έσωσαν για μία ακόμα φορά τη χώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.