22 Φεβρουαρίου 2012

Θ.Πάγκαλος, εθνική κυριαρχία και φεντεραλισμός

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι γνωστός για το θράσος και τις ακραίες απόψεις του, αλλά διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα, πως η όλη του συμπεριφορά τα τελευταία 2 χρόνια, είναι μια καλοστημένη παράσταση για εσωτερική - και όχι μόνο - κατανάλωση. Παραείναι έξυπνος ώστε να "υποπίπτει" σε τέτοιου είδους παραπτώματα, χωρίς να το θέλει και μάλιστα με πλήρη κάλυψη απο τα αστικά ΜΜΕ. Για τον στόχο αυτών των δηλώσεων, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, μιας και τον - επιμέρους - σχεδιασμό των αστικών επιτελείων, δεν μπορούμε να τον γνωρίζουμε ...


Κάθε τόσο και λιγάκι, βλέπουμε τον Θεόδωρο Πάγκαλο να κάνει την μια εξοργιστική δήλωση μετά την άλλη, σε ξένο (πάντα) μέσο ενημέρωσης, η οποία άμεσα γνωστοποιείται στην Ελλάδα και απο τους ντόπιους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το αποτέλεσμα ? Τραβάει τα βλέμματα των οργισμένων Ελλήνων εργαζομένων, βάζοντας συντηρητικές πινελιές στο κοινωνικό καμβά της χώρας και επιβεβαιώνοντας τους αστικούς μύθους περι επικίνδυνων ή προδοτών πολιτικών και ενός πλήρους διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Απο την άλλη όμως θεωρώ, πως η παραπάνω δήλωση εκτός απο το προβοκατόρικο της υπόθεσης, εμπεριέχει και άλλα, πιο σημαντικά στοιχεία, πολιτικής απόχρωσης. Την εισαγωγή μιας νέας ατζέντας συζητήσεων, γύρω απο το ιδεολόγημα του φεντεραλισμού και την διάλυση των παλαιών αστικών (εθνικών) κρατών της Ευρώπης. Δεν είμαστε σίγουροι, εαν ο Θ. Πάγκαλος, απλώς χρησιμοποιεί το ιδεολόγημα αυτό, ώστε να δικαιολογήσει τις κεντρικές αποφάσεις που έρχονται παρακάτω, βάζοντας έτσι και μια πολιτική - ιδελογική κάλυψη για την απροκάλυπτη οικονομική αφαίμαξη των Ελλήνων εργαζομένων ... ή εαν πράγματι προσπαθεί με αυτόν τον "εξοργιστικό" τρόπο, να λειτουργήσει και πάλι ως λαγός, για να ανοίξει η συζήτηση της παράδοσης του ελληνικού λαού στα σαγόνια του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, μέσω μιας πολιτικής ενοποίησης της Ευρωζώνης και την συγκρότηση μιας κεντρικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Δεν είναι καινούργια ιστορία ο φεντεραλισμός. Βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια, στα συρτάρια της ντόπιας και ευρωπαϊκής αστικής τάξης και μάλιστα διακρίνουμε πως τον τελευταίο καιρό, εκτός από τον Πάγκαλο, και άλλοι αστοί πολιτικοί της Ευρώπης, έχουν κάνει παρόμοιες δηλώσεις φέρνοντας σιγά σιγά στο προσκήνιο έναν νέο πολιτικό ελιγμό του συστήματος, ο οποίος θα σαρώσει τους εργαζόμενους ολόκληρης της ηπείρου.

27 σχόλια:

  1. Το ότι είναι ένα πλήρως διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα νομίζω δεν είναι αστικός μύθος, είναι μια πραγματικότητα. Ο Πάγκαλος άλλωστε αντιπροσωπεύει πλήρως αυτή την σαπίλα.
    Είναι άλλο να λες "τα κόμματα είναι διεφθαρμένα" και άλλο το πολιτικό σύστημα.

    Όσο για τον "φεντεραλισμό" του βλαχαδερού που επειδή έμαθε γαλλικά νομίζει ότι μπήκε στα ευρωπαϊκά σαλόνια (ανέκαθεν η Ελληνική αστική τάξη είχε τέτοιες ονειρώξεις άλλωστε), δεν είναι τίποτε άλλο παρά μετατροπή του Ελληνικού λαού σε κατοικίδιο του ιμπεριαλισμού, που θα έχει πάνω του δικαίωμα ζωής και θανάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εννοώ πως δεν ειναι διεφθαρμένο. Εξάλλου μέσα σε ένα κοινωνικό σύστημα που παράγει διαφθορά απο την ρίζα του, πως θα μπορούσε το πολιτικό σύστημα να μείνει αλώβητο.

      Αλλά εγώ μιλάω για τον αστικό μύθο που λέει πως μόνον το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο, όχι το οικονομικό, το κοινωνικό ... και μάλιστα αυτό το πολιτικό σύστημα, αυτά τα πολιτικά κόμματα, αυτοί οι πολιτικοί.

      Διαγραφή
    2. Μην ξεχνάς όμως πως το "βλαχαδερό" είναι απο τους πιο έξυπνους και έμπειρους πολιτικούς των τελευταίων χρόνων. Οι δηλώσεις του, ποτέ δεν είναι τυχαίες ή απλά προκλητικές.

      Διαγραφή
    3. Ο "έξυπνος" αυτός πολιτικός redfly κατόρθωσε να χάσει με διαφορά απ' τον Αβραμόπουλο όταν όλα τα γκάλοπ του έδιναν μεγάλο προβάδισμα, έγινε διεθνώς ρεζίλι ζητώντας συγνώμη από την Γερμανία όταν ξεστόμισε ότι "είναι γίγαντας με μυαλό μικρού παιδιού", εξευτελίστηκε με τους χειρισμούς του στον Οτσαλάν και εν τέλει από "φέρελπις πολιτικός" έγινε ο άνθρωπος "για την βρώμικη δουλειά", επενδύοντας αποκλειστικά και μόνο στο τεράστιο θράσος του.

      Θα μου επιτρέψεις να μην τον θεωρώ και τέρας ευφυίας. Αυτός ο χαρακτηρισμός (έξυπνος) μπορεί όντως να είναι "αστικός μύθος"... ;)

      Διαγραφή
    4. ...κατά τα άλλα φυσικά συμφωνώ ότι πολλές φορές τον βάζουν για λαγό. Άλλες πάλι απλά αφήνει την απέραντη γλίτσα του να ξεδιπλωθεί ελεύθερα...

      Διαγραφή
    5. ...και θα βάλω κι ένα αναρχοτράγουδο της εποχής μου που το θυμήθηκα. Άλλωστε (τουλάχιστον) ο τίτλος του ταιριάζει (και) με Πάγκαλο: http://www.youtube.com/watch?v=_ZjBmPdOybw&feature=related

      Διαγραφή
    6. δεν ξερω ρε yuri, το γεγονος οτι καταφερε να επιπλευσει μετα την υποθεση οτσαλαν και την ατακα του στα ιμια και οχι απλα να επιπλευσει αλλα να επανεκλεγει πολλακις και να ειναι και αντιπροεδρος, εμενα κατι μου λεει.
      Το οτι κανει την βρωμοδουλεια τοσο καλα, επισης.

      Μεγαλη κουβεντα για το τι ειναι εξυπναδα τελικα. Πως οριζεται, ποια ειναι τα ποιοτικα της χαρακτηριστικα.

      Διαγραφή
    7. Το θράσος και η δουλικότητα αμείβονται αδρά σε αυτό το σύστημα.

      Διαγραφή
    8. ισως η σωστη λεξη ειναι το "αποτελεσματικος" (efficient)
      Οπως ηταν και ο ΓΑΠ εξ αλλου. Και ενα σωρο αλλοι που τους δουλευει ο κοσμος με ενα σωρο τροπους, αλλα μια χαρα "αρπαξαν" την ψηφο του τοσες φορες. Μια χαρα συσκοτιζουν την αληθεια κτλ

      Διαγραφή
    9. Manny την λέξη εξυπνος την έβαλα βάση της επικρατούσας σημασίας της, εξάλλου το έχουμε φιλοσοφήσει πολλάκις.

      Αλλά εγώ θα διαφωνήσω πάλι με τον Yuri, καθώς η υπόθεση Οτσαλαν δεν μου λέει κάτι για την ικανότητα (ας το πουμε ετσι να τελειώνουμε) του Παγκάλου, ούτε βεβαίως το ότι έχασε τον δήμο που για χρόνια έπαιρνε εξάλλου η ΝΔ, ούτε η δηλώσεις που έκανε τότε ενάντια στην Γερμανία.

      Στην υπόθεση Οτσαλαν, εκτέλεσε διαταγές άνωθεν, ο δήμος της Αθήνας ήταν ήδη χαμένος και οι προκλητικές δηλώσεις του πάντοτε έπαιζαν τον ίδιο ρόλο.

      Διαγραφή
    10. Σιγά μην έγινε και ρεζίλι επειδή ζήτησε συγγνώμη απο την Γερμανία. Ξέρεις δεν μπορούσε να κοιμηθεί τότε ο Κολ απο την προσβολή του Παγκάλου, και σκεφτόταν να απαγορευσει τις εξαγωγές προς την Ελλάδα (?!?!) και να μην επιτρέψει γερμανικούς κολοσσούς σαν την Lidl να επενδύσουν στην Ελλάδα ... χο χο χο

      Διαγραφή
    11. Να το δεχθώ, αλλά δεν βρίσκω κανένα προφανή λόγο να κάνει την δήλωση ο Πάγκαλος και να τρέχει μετά να ζητάει συγνώμη. Περισσότερο για μαλακία μου κάνει.

      Ο δήμος Αθηναίων πάντα ήταν δύσκολος, όμως όχι αδύνατος: Τον είχε ο Μπέης για χρόνια. Και στην συγκεκριμένη φάση τα γκάλοπ έδειχναν ότι τον χτυπάει το δήμο μέχρι να πει την μαλακία (που την συνέχισε μετά), περί "κυρίου τίποτα". Όσο για τον Οτσαλάν...ε...δεν ήταν και τέλειος ο σχεδιασμός του...πανικόβλητος ήταν...τέλος πάντων, ο καθένας έχει την γνώμη του.

      Η μόνη περίπτωση να τον βάλω στην κατηγορία των "έξυπνων" είναι να τον θεωρήσω απίστευτα κομπλεξικό. Αυτό ναι, το έχω δει: Πανέξυπνοι άνθρωποι που τα τεράστια κόμπλεξ τους, τους οδηγούν σε εξωφρενικές βλακείες...

      Διαγραφή
  2. red1917 . ο πανκαλος πεταει μια κουβεντα στα γαλλικα για να εντοιπωσιαζωνται τα ζωα που τον ψηφιζουν !ειναι ανοητονα χρησημοποιης μια ξξενη λεξη οταν εχεις στο δικο σου λεξιλογειο την αντιστοιχη . ποιπον η ομοσπονδοποιηση το αντιθετο δηλαδη τησ συνομοσπονδοποιησησ ειναι αυτο που πραγματιθ ονειρευται η αστικη ταξνη τησ ελλαδας .ουσιαστικα η χωρα να αποτελεσει μια επαρχεια της ευρωπης που θα εχει μετατραπει σε ενα κρατος με ενα συνταγμα μια οικονομικη μια εξωτερικη μιη κοινωνικη πολιτικη !φυσικα αυτο στον καπιταλισμο δεν ερει τησ αντιθεσης πχ βορας νοτος αναπτυγμενες επαρχειες υποαναπτυκτες . ουσιαστικα προκειτε για την 100% απωλεια τη εθνικης κυριαρχειας με λαουσ που δεν εχουμε κανενα κοινο στοιχειο ! ακριβωσ για αυτο τον λογω προσπαθουν να φτιαξουν κοινα στοιχεια οπως κοινος ευρωπαικος πολιτισμος κοινη ευρωπαικη ιστορια κλπ !ουσιαστικα ειναι μια προσπαθεια του κεφαλαιου διατηρωντας της ανισοτητες να βαλει ολουσ τους λαους στο χονευτυρι τησ ιστοριας και γνωριζουμε την μοιρα που εχουν οι λαοι που ξεχνουν την ιστορηα τους ! ο πανκαλοσ δεν ειναι απλα ενας βρομερος πασοκος ενα αχρηστο κοπροσκυλο αλλα με την χυδαιοτητα που τον διακατεχει κανει την βρομικη δουλεια για αυτους που ξερουν να κρατανε την ουρα τους απο εξω ! ο λαος πρεπει τωρα να δωσει την απαντησει,αυριο θα ειναι αργα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λοιπον η ομοσπονδοποιηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παμε παλι:
    α) οχι βρισιες
    β) οχι σπαμ
    γ) οχι σχολια ασχετα με την αναρτηση

    Δεν ειναι φορουμ εδω. Οποιος εχει απορριες πανω στο προγραμμα του ΚΚΕ να απευθυνθει σε καποιο μελος/ στελεχος κτλ

    Yuri το δικο σου σχολιο εφυγε απο μονο του διοτι ηταν απαντηση και οι απαντησεις φευγουν αυτοματα οτνα σβηστει ενα σχολιο. My apologies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, κανένα πρόβλημα, έτσι κι αλλιώς κι εγώ κατάλαβα τον χαρακτήρα του σχολίου, απλά είπα να παίξω λίγο. Άκου κι αυτό, μιας και σήμερα μ' έχει πιάσει: http://www.youtube.com/watch?v=Vg1jyL3cr60&feature=related

      Συμβατικά πράγματα, μην απαντήσεις με τα χιτάκια του Γκουαντανάμο...

      Διαγραφή
    2. xexexe ok
      ε ειναι πολυ καλοι αυτοι : ]]]
      θα απαντησω με μουσικο θεμα το σ/κ

      Διαγραφή
  5. επειδή μου άρεσε το παιχνίδι με τη μουσική βρήκα κάτι για την ιστορία του τραγουδιού "Which side are you on?" το τραγούδησε και το έκανε διάσημο η Natalie Merchant, ακούστε το αν έχετε όρεξη από την Florence... αυτήν που το έγραψε...
    http://www.youtube.com/watch?v=Nzudto-FA5Y

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο μουσικό το σχόλιο, γιατί τον Πάγκαλο δεν αδειάζω ούτε να τον φτύσω, πόσο μάλλον να τον σχολιάσω...
      Τρομερή διασκευή στο which side are you on έχουν κάνει οι Dropkick Murphys, εντελώς punk και τα σπάει! Είναι στο youtube, ψάξ' το, καλέ μου κύριε και θα με θυμηθείς!

      Ανώνυμη

      Διαγραφή
  6. μου αρεσει που τα σχολια εχουν και μουσικη υποκρουση :) :) :)
    παγκαλος λοιπον.....εγω εχω την εξης αποψη. σε καθε χωρο πολιτικο υπαρχουν συγκεκριμενες "χρεωσεις". η χρεωση λοιπον του παγκαλου ειναι συγκεκριμενη και την ζουμε ολοι ιδιαιτερα απο την εποχη οτσαλαν και περα. υπαρχει αναγκη να βρουν ενα αδιστακτο, εξυπνο και αποφασιστικο για αυτη την δουλια. στα πλαισια αυτα ναι ειναι ικανοτατος για αυτο που κανει. το προφιλ που εχει πλεον ειναι ενα προφιλ που δεν χρειαζεται να ζηταει συγνωμη για οτι πει ακομα και αν αποδειχθει αθλιοτητα και ψεμα.
    με την συγκεκριμενη δηλωση τι θελει να κερδισει; αναμφισβητητα οσο και αν η πρωτη επισημη παραδοχη ηταν της προεδρου της βουλης οταν παρεδιδε στον παπουλια οτι παμε σε καταστασεις περιορισμενης εθνικης ανεξαρτησιας, τωρα με το νεο μνημονιο αυτο γινεται ακομα ποιο εντονο με "επιτηρητες", "βοηθους" κτλ. στο μυαλο του μεσου Πασοκου με πατριωτικα αισθηματα αυτο βαραει καμπανακια. πρεπει λοιπον να αρχισει μια ζυμωση. πως ειναι καλυτερο να γινει απο το να το ξεκινησει το ποιο "χυδαιο" πασοκ, ουτοσωστε να ερθει μετα το "καλο" -με κατσελη, παπουτση, καστανιδη ή δεν ξερω τι αλλο- και να πει δεν ειναι αυτο το πασοκ εμεις ειμαστε και ψηφιστε εμας για να φυγει το κακο πασοκ. παλια μου τεχνη κοσκινο.
    ταυτοχρονα ομως σε ενα κοσμο ωριμαζει μια τετοια τοποθετηση, οταν θα ερθουν συνεκμεταλευσεις πορων κτλ.
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να πάμε λίγο πάλι στο θέμα μας:
    1. Ο Πάγκαλος είναι εξυπνότερος απο το μ.ο. των ελλήνων βουλευτών, αλλά δεν είναι και Σάρον Στόουν. Το γεγονός ότι διετέλεσε υπουργός εξωτερικών όταν υφυπουργός ήταν ο ΓΑΠ ίσως είναι ο λόγος της άνεσης του να λέει ότι θέλει. Υπονοώ ότι ίσως ξέρει πολλά για πολλούς άρα κάνει ό,τι και το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ αλλά αυτός το λέει κιόλας ενώ οι άλλοι το κρύβουν ή το ωραιοποιούν.

    2. Ο φεντεραλισμός είναι μια υπόθεση του 18ου αιώνα και βγάλε. Είναι τουλάχιστον άστοχο να ελπίζει κάποιος σε μια αναβίωση του φεντεραλισμού στην Ευρώπη σήμερα με αυτή τη μορφή της ΕΕ. Μόνο κάποια τμήματα των αστικών τάξεων των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών θα μπορούσαν να έχουν ένα τέτοιο πόθο, αλλά ακόμα και αν γίνονταν κάτι τέτοιο θα ήταν πρόσκαιρο, καθώς το παιχνίδι παίζεται σε παγκόσμια κλίμακα και η θέση της ΕΕ θα επιδεινώνεται συνολικά όσο αναπτύσσεται η Κίνα, η Ινδία ή η Ρωσία.

    Και για να συνδυάσω το θέμα μας με τη μουσική σας παραθέτω αυτο:
    http://www.youtube.com/watch?v=8o2XzM9NmMM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. για να προσθεσω κατι στα μουσικα διαλειματα....
    http://www.youtube.com/watch?v=2oRsw1wuhaA συνηθως το ακουω πριν τις πορειες κτλ
    Modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως το έκανες άθελα σου, αλλά αυτό το κομμάτι σε εκτέλεση απο Sepultura (όχι τόσο στο λάιβ) έχει και ένα μεγάλο κοινό με τον Πάγκαλο: τον όγκο!

      Διαγραφή
    2. ε αν το πας ετσι Τυροκιθαρα, του αρμοζει λιγο doom και συγκεκριμενα Μessiah Μarcolin..
      ειναι ομως τοση η αγαπη για τον Μεσσια που δεν θελω να βαλω λινκ κατω απο θεμα που αφορα τον Παγκαλο

      Διαγραφή
  9. Μόσκια, αναπληρωτής είναι ο Αρβανιτόπουλος... Ζωααα που θέλετε και αντικειμενικά ρεπορτάζ!!! Η Γενημματά είναι στο εσωτερικών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.