14 Φεβρουαρίου 2012

Εκλογές τον Απρίλη (?) - Μερικές σκέψεις

Πριν από ακριβώς μια εβδομάδα, είπαμε πως πάμε για εκλογές τον Απρίλη και το είπαμε κρίνοντας τα μαγειρεμένα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης του ΣΚΑΙ. Χθες ο Π. Καψής μίλησε για εκλογές σε μερικές εβδομάδες, ενώ σήμερα διαρρέει απο την κυβέρνηση πως το Υπουργείο Εσωτερικών ήδη προετοιμάζεται για εκλογές στις αρχές του Απριλίου, οι οποίες μάλλον θα ανακοινωθούν επίσημα μέσα στις επόμενες μέρες.

Όλοι καταλαβαίνουμε πως η κυρίαρχη τάξη και το αστικό πολιτικό προσωπικό της, βρίσκεται σε δύσκολη θέση και τους τελευταίους μήνες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν από την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. "Έχουμε που έχουμε τους ανταγωνιστές μας και μάλιστα σε εποχές που οι επενδύσεις δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, τώρα πρέπει να ανησυχούμε και για την πλέμπα?"

Οι κινητοποιήσεις του τριημέρου, έδωσαν μια εικόνα (και σε εμάς αλλά και σε αυτούς) για την κατάσταση του λαϊκού κινήματος και την διάθεση των εργαζομένων να αγωνιστούν και να αντιδράσουν απέναντι στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα των μνημονίων, της συγκυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονοπωλίων. Αρκετά μεγάλη η συμμετοχή, ιδιαίτερα μαχητικά τα μπλοκ, επιμονή και υπομονή απέναντι στην τρομοκρατία του κράτους, του παρακράτους και των media ... αλλά ακόμα σε φάση αναδιοργάνωσης και ανασύστασης. Ο συσχετισμός δύναμης είναι δυστυχώς ακόμα εναντίον μας και μεγάλα τμήματα Ελλήνων εργαζομένων βρίσκονται προσκολλημένα στους αναμεταδότες της κυρίαρχης αστική ιδεολογίας.

Είναι φανερό πως η συνταγή του δικομματισμού που κράτησε τον ελληνικό λαό στην φορμόλη για πάνω από 100 χρόνια, περνάει μια σοβαρή κρίση. Και αυτό το είχαμε διατυμπανίσει απο τις πρώτες ημέρες όταν αναλάμβανε το ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβρη του 2009. Τότε λέγαμε πως η απαξίωση του ΠΑΣΟΚ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν θα αφήσει να γιατρευτούν οι πληγές και να σβηστούν οι μνήμες, απο την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ. Βέβαια δεν είχαμε προβλέψει πως θα είχαμε και μια συγκυβέρνηση στο ενδιάμεσο, πόσο μάλλον με την συμμετοχή των τριών μεγαλυτέρων κομματικών μηχανισμών του αστικού πολιτικού σκηνικού. Ούτε είχαμε προβλέψει τις ξαφνικές κωλοτούμπες της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, που αφύπνησαν ακόμα και τα πιο συντηρητικά τμήματα της παλαι ποτε κραταιάς "δεξιάς". Η συγκυβέρνηση αυτή, του μαύρου μετώπου όπως ακούω να την αποκαλεί πλέον ο κάθε απλός εργαζόμενος (ένα δείγμα της ευρύτατης λαϊκής απήχησης του ΚΚΕ), μπορεί να έλυσε προς το παρόν την δυσκολία που είχαν, να περάσουν οι συμφωνίες που ψηφίστηκαν την Κυριακή, αλλά μείωσε αρκετά την απόλυτη πολιτική υπεροχή που είχαν οι μπουρζουάδες. Αλλα μην γελιέστε καθόλου ... Η υπεροχή αν και μειωμένη, παραμένει προς το παρόν.

Ο πάγκος των αναπληρωματικών έχει πολλά καινούργια (και παλιά) ταλέντα. Δημοκρατική Συμμαχία, Δημοκρατική Αριστερά, Άρμα Πολιτών, Οικολόγοι, προσφάτως η Χρυσή Αυγή, το κόμμα του Π. Καμμένου, κάποιο καινούργιο μόρφωμα απο τους πρόσφατα διεγραμμένους (Καστανίδης, Κατσέλη ?), έχουν μπει ή θα μπουν στον δοκιμαστικό σωλήνα των αστικών επιτελείων και δοκιμάζονται στις λαϊκές συνειδήσεις, με βραβείο για τον νικητή, ένα εισητήριο για τον δεύτερο πυλώνα  του δικομματισμού. Την κούρσα φαίνεται - απο τις δημοσκοπήσεις των αστικών μέσων ενημέρωσης - να την οδηγεί αυτήν την στιγμή, η Δημοκρατική Αριστερά, το μόρφωμα του κυρ Κουβέλη. Αυτου του συμπαθέστατου κυριούλη με την ήρεμη φωνή και την δημοκρατική εικόνα απο την μια, που μέσα του όμως κρύβει (οχι ιδιατέρως, είναι η αλήθεια) τις πιο νεοφιλελεύθερες απόψεις από οποιονδήποτε άλλο, που έχει ισχυριστεί στην νεότερη ελληνική ιστορία πως ανήκει στο ευρύτερο αριστερό πολιτικό τόξο. Η μεταγραφή του Μπίστη, για εμάς τα λέει όλα.

Όμως για σταθείτε λιγάκι ... Γιατί η ενδοαστική "κριτική" της ΝΔ, συνεχίζει να απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ ? Και αφού το ΠΑΣΟΚ εκμηδενίζεται, τελειώνει, εξαϋλώνεται κλπ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, γιατί τα ποντίκια στην πλειοψηφία τους, ακόμα παραμένουν στο καράβι ? Λογικά εαν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν πραγματικά στα επίπεδα του 8 -10%, θα είχε ακόμα σκοπό ύπαρξης ? Δεν θα είχε ήδη διαλυθεί ώστε να ανοικοδομηθεί εκ νέου ο κεντροαριστερός χώρος ?

Κάτι δεν πάει καλά μου φαίνεται με τις αστικές δημοσκοπήσεις ... Και φυσικά δεν θεωρώ πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι τόσο βλάκες όσο το παίζουν. Μάλλον ξέρουν κάτι παραπάνω απο εμάς για να συνεχίζουν το ίδιο παραμύθι μπροστά στις κάμερες.

Απο την μια λοιπόν θεωρούμε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τελειώσει παρά τις σοβαρότατες απώλειες που θα εμφανίσει. Απο την άλλη η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει σε καμία περίπτωση τα ποσοστά που της δίνουν τα αστικά μαγειρεία. Άλλος κομματικός σχηματισμός δεν βρίσκεται σε θέση να διεκδικήσει κάτι περισσότερο απο την είσοδο στο επόμενο κοινοβούλιο ... Τα παραπάνω όπως καταλαβαίνει ο καθένας, εαν ισχύει βεβαίως ο συλλογισμός μας, συνιστούν σοβαρή διαταραχή στην συνταγή του δικομματισμού.

Κοιτάζοντας τα κιτάπια της ιστορίας μας, άλλη μια φορά είχε παρουσιαστεί παρόμοιο πρόβλημα στο αστικό πολιτικό οικοδόμημα. Στις αρχές της δεκαετίας του 60'. Δυο χρόνια νωρίτερα, το 1958 η ανησυχία της αστικής τάξης είχε χτυπήσει κόκκινο, όταν η ΕΔΑ, ακόμα και με αυτήν την ρεφορμιστική γραμμή που είχε, ψηφίστηκε δεύτερο κόμμα με ποσοστό κοντά στο 25%. Για αυτόν τον λόγο, στις 19 Σεπτεμβρίου του 1961 συννενώθηκαν οι Φιλελεύθεροι του Σ. Βενιζέλου, το ΔΚΕΛ του Αλλαμάνη, η ΕΠΕΚ του Παπαπολίτη, και το Λαϊκό Κοινωνικό Κόμμα του Στεφ. Στεφανόπουλου, και δημιούργησαν την Ένωση Κέντρου υπό την ηγεσία του Γεώργιου Παπανδρέου. Η Ένωση Κέντρου μπορεί να μην έλυσε το πολιτικό πρόβλημα τελικά, αλλά τουλάχιστον μείωσε την λαϊκή απήχηση της ΕΔΑ και έδωσε χρόνο ώστε να οργανωθούν ξανά τα αστικά επιτελεία. Η λύση τους λίγο αργότερα ήταν η στρατιωτική δικτατορία ...

Μπορεί να γίνει σήμερα κάτι ανάλογο ? Μήπως αυτός είναι και ο λόγος που διασπάται σήμερα το αστικό μέτωπο, ώστε να ενωθεί λίγο παρακάτω ?

Δεν ξέρουμε σίγουρα, εαν αυτό το κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας εμπνέει σήμερα την κυρίαρχη τάξη. Και αυτό διότι το πολιτικό πρόβλημα της δεκαετίας του 60, είναι ολίγον διαφορετικό απο το σημερινό, εξάλλου τότε δεν υπήρχε μια παγκόσμια καπιταλιστική κρίση απο πίσω. Όμως θα μπορούσε πραγματικά, να αποτελέσει ένα βραχυχρόνιο παυσίπονο (σσ η ένωση κομμάτων για την δημιουργία ενός νέου κεντρώου σχηματισμού)

Η ουσία βεβαίως είναι πως οι εκλογές που έρχονται δεν θα αλλάξουν τίποτα ουσιώδες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μέσω αυτών, είναι να τους δυσκολέψουμε την "δουλειά", να αποδυναμώσουμε όσο γίνεται την επόμενη συγκυβέρνηση και να κερδίσουμε και εμείς λίγο χρόνο (το πιο πολύτιμο στις μέρες μας, είναι ο χρόνος τελικά ...). Ίσως και να "κάψουμε" όσα περισσότερα αστικά κόμματα γίνεται, αναγκάζοντας την μελλοντική συγκυβέρνηση να απορροφήσει τα περισσότερα απο αυτά.  Η υπερψήφιση των θέσεων του ΚΚΕ, δεν θα λέει όμως τίποτα απολύτως εαν δεν ενταθεί παράλληλα και η οργάνωση του εργατικού κινήματος. Διότι εκεί βρίσκονται οι βάσεις της ανατροπής, όχι σε αριστερές κυβερνήσεις ...

23 σχόλια:

  1. Εσείς τώρα περιμένετε πως θα έχουμε σύντομα εκλογές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τις καμουνε στην πρωτη του Απριλη
    μα ετσι και αλλιως περι φαρσας πρόκειται
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτου του συμπαθέστατου κυριούλη με την ήρεμη φωνή και την δημοκρατική εικόνα απο την μια, που μέσα του όμως κρύβει (ΟΧΙ ΙΔΙΑΤΕΡΩΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ) τις πιο νεοφιλελεύθερες απόψεις από οποιονδήποτε άλλο, που έχει ισχυριστεί στην νεότερη ελληνική ιστορία πως ανήκει στο ευρύτερο αριστερό πολιτικό τόξο. Η μεταγραφή του Μπίστη, για εμάς τα λέει όλα.

    Αν, "όχι ιδιαιτέρως είναι η αλήθεια", πώς στο διάολο μέσα του κρύβει τις πιο νεοφιλελεύθερες απόψεις;

    Και παρακάτω":

    Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μέσω αυτών, είναι να τους δυσκολέψουμε την "δουλειά", να αποδυναμώσουμε όσο γίνεται την επόμενη συγκυβέρνηση και να κερδίσουμε και εμείς λίγο χρόνο (το πιο πολύτιμο στις μέρες μας, είναι ο χρόνος τελικά ...).

    Άμα εσείς στον περισσό βλέπετε ότι το πιο πολύτιμο στις μέρες μας είναι ο χρόνος, τότε εμείς από τη βάση της κοινωνίας πρέπει να σας υπενθυμίσουμε πως μετά το μνημόνιο 1, το μεσοπρόθεσμο, τον πάτο που έβαλαν στο βαρέλι τον Οκτώβριο, και τώρα το μνημόνιο 2, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ, ΤΕΛΕΙΩΣΕ...
    Είμαστε μακροχρόνια άνεργοι και δεν μπορούμε να περιμένουμε με θρησκευτική ευλάβια πότε θα δεήσει το κόμμα της εργατιάς να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αμα εσείς στον Περισσό" ...

      Εσείς στην Πάτρα θα λες, εσείς στην Πάτρα ...
      αλλιώς θα θεωρήσω πως προβοκάρεις φίλε μου.

      Αλλά τώρα που κοιτάζω τις IP, όντως προβοκάρεις. Δεν ξέρω τώρα, είσαι ο ασφαλίτης απο τον Πειραιά, ή ο ασφαλίτης της Θεσσαλονίκης ?

      Διαγραφή
    2. Για χιλιοστη φορα (και δεν το γραφω τοσο για σενα αυτο..)το redflyplanet ειναι απλα ενα blog. Αν θελετε να ανοιξετε επικοικωνια με τον περισσο να απευθυνθειτε εκει. Το disclaimer στο πλαι δεν εχει μπει για πλακα.
      Οποιος συνεχισει να το αγνοει θεωρειται τρολ που προσπαθει να δημιουργησει θεμα.

      Διαγραφή
  4. Το θεμα ειναι να αναλαβεις εσυ τις ευθυνες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εμείς τις αναλάβαμε, και το κόμμα μας χαρακτήρισε, μας χαρακτήριζε, και θα μας χαρακτηρίσει προβοκάτορες και παρακρατικούς. Άντε με την καραμέλα.
    Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε, μακριά από κομματικές ιντελινγκέτζιες
    Εργάτη πολέμα, οι αστοί και το κόμμα σου πίνουνε το αίμα...

    MikeB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μακρυα απο κομματα και κοντα σε τι;

    Τοσα χρονια σαπιλας, οσο ασχημο και αν ειναι, δεν σβηνουν σε λιγους μήνες ούτε και χρονια, οσες πετρες και αν πετάξετε και γιαουρτια. Δυστυχως, όσο και αν ειχατε συνηθισει σε λυσεις πατ κιουτ τυπου "Στις 18 σοσιαλισμος" και "λεφτα υπάρχουν", η αλήθεια βρίσκεται μακρυα απο αυτες.

    Αυτην την αληθεια πρεσβευει το κκε, το κομμα της πρωτοποριας, που συνειδητα επιλεγει να ειναι το μονο, στην βουλη τουλαχιστον κομμα, που δεν τρεφει τα μικροαστικα σας όνειρα, μπας και καποια στιγμη το παρετε χαμπαρι πως για να γυρισει ο ηλιος θελει δουλεια πολυ. Δυστυχως, η γλωσσα της αληθειας αρεσει σε λιγους, γιαυτο περισσοτερο αποτελεσμα εχουν οι σφαλιαρες που τρωτε απο το συστημα, παρα τα οσα σας λεμε εμεις τοσα χρονια ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΗΚΟΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ.

    Η αλλαγη, ασχετα αν μας/σας αρεσει είτε οχι, δεν ερχεται επειδη το ευχομαστε, ούτε επειδη ειναι δίκαιη, έρχεται επειδη αγωνιζομαστε για αυτην, οχι ομως στις πορειες και τις συγκεντρώσεις μόνο, αλλα στα εργατικα σωματεία, στους χωρους δουλειας, στις λαικες επιτροπες(εσυ ανωνυμε για να εχουμε καλο ρωτημα συμμετέχεις σε καμια λαικη επιτροπη). Και επισης η αλλαγη, ειτε μας/σας αρεσει είτε όχι δεν ερχεται χωρις να μεσολαβησει περίοδος φτώχειας εξαθλίωσης ακόμα και πολέμο. Και αυτο οχι επειδη δεν αναλαμβάνουμε εμεις τις ευθυνες μας τωρα, που τις οποιες ευθυνες μας τις εχουμε αναλαβει και τυψεις δεν εχουμε, αλλα επειδη εσεις εισασταν παραδομενοι και πιστοι στρατιωτες του συστηματος τοσα χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τωρα λοιπον που σακατευονται τα μικροαστικα σας ονειρα, αποφασισατε, και βιαζοσαστε κιολας, να κανετε την επανάσταση.

    Ποια επανασταση ομως δεν μας λετε

    Γιατι εμεις θελουμε την επανασταση για την ανατροπη του καπιταλισμου και την οικοδομηση της σοσιαλιστικης κοινωνιας με απωτερο στοχο τον κομμουνισμο.

    Εσεις εισαστε ο καθενας αλλα λογια να αγαπιόμαστε

    οταν αποφασισετε τι θελετε λοιπον, και αν συμφωνουμε σε καποια βασικα, ελατε να αγωνιστειται μαζι μας.

    Οσο για τα μνημονια 1-2-3-4

    Αυτα ειναι απλα το αποτελεσμα μιας μακρας πορειας, στην οποια εδω και χρονια σας καλουσαμε να αντισταθειτε μαζι μας αλλα μας γραφατε στα αρχιδια σας, μας κοροιδευατε κιολας. ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ¨ΒΑΣΗ" γενικα την οποια επικαλεισαι.

    Τωρα το αν εισαι πραχτορας η προβοκατορας, αυτο το ξερεις εσυ και μονο εσυ, ή μπορει να εισαι και εν αγνοια σου και να μην το ξερεις καν.

    Ασε λοιπον τις υποδειξεις και τις βιασυνες, και πιασε να ενταχθεις στο οργανωμενο μετωπο παλης, αν πραγματικα βιαζεσαι οπως λες.

    Ουτε ο μονος μακροχρονια ανεργος εισαι, ουτε ο μονος που βλεπει τη ζωη του να πηγαινει απο το κακο στο χειροτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρεσει παντως που ολο αυτο το συναφι εχει την ιδια φρασεολογια, μακρια απο κόμματα - ειδικα το ΚΚΕ- μακρια απο οργανωμενους αγωνες και συνδικατα.
    φαινεται οτι το βατερλω των πλατειων δεν εβαλε μυαλο στους ευκολοπιστους και αυτοι που ειχαν επενδυσει επανω εκει μαλλον δεν το εχουν παρει αποφαση ακομα.
    φιλαρακο, ειτε εισαι ειτε οχι, με τον τροπο που δρας εισαι στην ουσια προβοκατορας. οταν βλεπεις εκατονταδες χιλιαδες λαου να ειναι διατεθημενοι να μεινουν -και ειναι αφανταστα μεγαλυτερη πιεση αυτη την στιγμη- και εσυ κανεις τα παντα για να φυγουν, τι εισαι; ή προβοκατορας ή απλα "χρησιμος ηλιθιος"
    ΥΓ. δεν θα μου κανει καμια εντυπωση αν σε κανα 2 χρονια ολα αυτα τα καμενα νεοκλασικα τα παρει καμια μεγαλη κατασκευαστικη για αξιοποιηση, ακομα αν καποιος μπορει να το δει γιατι εγω δεν εχω τετοια δυνατοτητα, ποιος αγοραζει στο κεντρο τωρα που πεφτουν οι τιμες
    Modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η πλακα ειναι οτι λενε για εμας οτι εχουμε ξυλινη γλώσσα

      και ενα τραγουδι αφιερωμενο σε ολους αυτους

      http://www.youtube.com/watch?v=8G1bwt3czkg

      Διαγραφή
  9. Λεω και γω δε θα σκασουν μυτη και οι Πιτσιρικοπληκτοι?!?!?
    Αφηστε τα "ιντελινγκέτζιες" και τα "ρουμπελστιλσκιν" και ξεκινηστε την επανασταση!
    Τωρα!Οχι αυριο!
    Απορω γιατι δε μπηκατε στη βουλη την κυριακη,που το συστημικο παμε δεν εφτασε στο συνταγμα, να σας εμποδισει να μπειτε μεσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "ρουμπελστιλσκιν" τι ειν τουτο παλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάντως η Διαμαντοπούλου λέει ότι είναι εγκληματικές οι εκλογές (http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4694770). Όχι φυσικά ότι έχει σημασία τι λέει το σαχλοκούδουνο που μας το παίζει και...αποφασισμένη μεταρρυθμίστρια, αλλά όπως και να το κάνουμε κάτι θα έχει πάρει τ' αυτί της με τις παρέες που κάνει.

    Επίσης δεν βλέπω και πολύ σωστό να υποβαθμίζεται η σημασία των εκλογών. Κάθε αίτημα παίρνει τον χαρακτήρα του από τον χρόνο που διατυπώνεται και το σκεπτικό που το συνοδεύει. Οι εκλογές, με βάση την συγκεκριμένη κατάσταση, είναι πολύ σημαντικές, γι αυτό άλλωστε και τις πάνε όλο και μακρύτερα, μέχρι να ισορροπήσουν κάπως τα πράγματα.
    Δεν θεωρώ πολύ σωστή την υποβάθμισή τους.

    Και κάτι τελευταίο: Απ' ότι φαίνεται μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο ή κάποια "αντιμνημονιακό/α" σχήμα/τα τύπου...Σαμαρά, με διάφορους απίθανους διαγραφέντες και "διαφωνούντες". Σε μια τέτοια περίπτωση θα φανεί αν ο κόσμος έχει ωριμάσει πολιτικά ή ακόμη βρίσκεται στην προ μνημονίου φάση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήταν στόχος μου να υποβαθμίσω τις εκλογές. Απλά ήθελα να κρατήσω την σημασία τους σε ρεαλιστικά επίπεδα. Μπορεί να το έκανα λίγο απότομα βέβαια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζω την σημασία τους.

      Θα παίξουν τον ρόλο τους όπως γράφω και στο άρθρο, αλλά περισσότερα για αυτό το θέμα, μόλις τις ανακοινώσουν επίσημα ... (διότι ακόμα και οι ίδιοι δεν ξέρουν ακόμα τι θα κάνουν όπως φαίνεται).

      Διαγραφή
  12. Καθόλου απότομα δεν το έκανες, η ανάλυσή σου είναι τεκμηριωμένη. Πόσες πιθανότητες δίνεις να έρθει το ΚΚΕ δεύτερο, αξιοποιώντας την πολυδιάσπαση (-πολυμασκάρεμα) του αστικού πολιτικού σκηνικού; anonymousstatistics

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. και τι μπορεί να προσδοκά κανείς από τη 2η θέση του ΚΚΕ για το λαό και το κίνημα; anonymousstatistics

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θεωρώ πως το ΚΚΕ αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Και αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που το ζήτημα εκλογές είναι ιδιαίτερα μπερδεμένο για την αστική τάξη αυτήν την στιγμή. Ξέρουν ότι όσο τον τρενάρουν τόσο ροκανίζουν τα ποσοστά των αστικών κομμάτων, και ιδιαιτέρως των δυο παραδοσιακών πυλώνων.

      Από την άλλη όμως γνωρίζουν πως ο νέος συσχετισμός δύναμης που θα βγει απο τις κάλπες, θα αδυνατίσει την σημερινή πλασματική τους απόλυτη πλειοψηφία. Εντάξει το Μνημόνιο Β το περασαν από το Κοινοβούλιο. Τι γίνεται όμως με την εφαρμογή του ?

      Είναι δύσκολο να κάνεις πάντως εκτιμήσεις για τους σχεδιασμούς και τις σκέψεις των αστικών επιτελείων. Και αυτό διότι ακόμα και οι ίδιοι πολλά πράγματα, δεν τα έχουν ακόμα αποφασίσει.

      Διαγραφή
    2. Η δευτερη θέση καταρχάς θα αλλάξει την ψυχολογία των ίδιων των κομμουνιστών οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι απογοητευμένοι. Όμως θα αλλάξει και την ψυχολογία όσων βρίσκονται κοντά στο ΚΚΕ ή τουλάχιστον τους περνάει απο το μυαλό να το στηρίξουν ...

      Βέβαια για τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητη τόσο η δευτερη θέση, όσο ένα ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό.

      Στην συνέχεια όπως καταλαβαίνει ο καθένας, ένα ενισχυμένο κομμουνιστικό κόμμα, κάνει πολύ δύσκολους πλέον τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης. Καταρχάς δεν θα μπορούν πλέον να το κρύβουν τα media, όπως με ευκολία κάνουν μέχρι τώρα ... Δεν μπορείς να έχεις πολιτική εκπομπή και να μην καλείς το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα ! Δεν μπορείς να έχεις δελτίο ειδήσεων και να αφιερώνεις στην αξιωματική αντιπολίτευση μόλις ένα δίλεπτο ...

      Απο εκεί και ύστερα πολύ σημαντική θα είναι η αποδυνάμωση της αστικής νομοθετικής εξουσίας, όχι μόνο διότι η πλειοψηφία της θα είναι ψαλιδισμένη, αλλά επειδή η πίεση που θα ασκείται απο το κόμμα θα είναι ασφυκτική. Ομοίως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο ήδη τραυματισμένο εργοδοτικό συνδικαλιστικό πεδίο, όπου θα πέσει και το βάρος των κομμουνιστών. Η αλλαγή σκήπτρων σε επίπεδο ΓΣΕΕ, θα είναι το επόμενο βήμα.

      Αυτά προς το παρον. Όποιος θέλει μπορει να προσθέσει και άλλα οφέλη.

      Διαγραφή
    3. "Η αλλαγή σκήπτρων σε επίπεδο ΓΣΕΕ, θα είναι το επόμενο βήμα."

      Το ζουμί

      Διαγραφή
  14. Σ' ευχαριστώ, redfly. Και εγώ διαισθάνομαι ότι η 2η θέση είναι κοντά, και μάλιστα προσθέτω και ένα άλλο στοιχείο. με τις αναγωγές στις περιφέρειες, είμαστε 1ο κόμμα σε Σάμο και Β' Πειραιά. Δηλαδή κόκκινες περιφέρεις στο χάρτη. Επίσης, επειδή ο εκλογικός νόμος ορίζει ότι ισχύει απλή αναλογική μέχρι τις τριεδρικές περιφέρειες, είανι πολύ πιθανό η αύξηση του ποσοστού και των εδρών μας να συνδυαστεί και από εκλογή βουλευτών στις απίθανες περιφέρειες Κιλκίς, Άρτας, Χαλκιδικής και με λίγη τύχη Δράμας, Αρκαδίας, Αργολίδας. Δεν έχω αυταπάτες για το νόημα των εκλογών στην αστική δημοκρατία, απλά τα καταγράφω για λόγους στατιστικού ενδιαφέροντος. Πάντως η διασπορά κομουνιστών βουλευτών σε πολλές περιφέρειες, τυχόν 1η και 2ες θέσεις επίσης (π.χ. Β Αθηνών, Λέσβος, Αττικής, κέρκυρας, Α Θεσ/νίκης κ.ά.) έχει πραγματικές πολιτικές συνέπειες, δεν συμφωνείς; anonymousstatistics

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.