7 Σεπτεμβρίου 2011

Σχετικά με την απάντηση του Ριζοσπάστη στην καταγγελία για τον 902 (εισαγωγικά)

Αναδημοσίευση από Radical Desire


Την Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου αναδημοσίευσα εδώ, από το ιστολόγιο Κόκκινος Τύπος, καταγγελία για τις εργοδοτικές πρακτικές στον 902, ιδιοκτησίας του ΚΚΕ. Η καταγγελία αυτή δημοσιεύτηκε αν και δεν έφερε υπογραφή άλλη από "Απολυμένοι 902", εν μέρει διότι δεν ήταν η πρώτη τέτοιου είδους καταγγελία και το ιστολόγιο είχε παλαιότερα δημοσιεύσει για το ζήτημα της απόλυσης εργαζομένων από την Τυποεκδοτική, τον Ιούλη του 2010. Την επόμενη μέρα της δημοσίευσης της καταγγελίας εδώ, στις 6 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε απάντηση σ' αυτή στην εφημερίδα Ριζοσπάστης -- όργανο, ως γνωστόν από την μόνιμη προμετωπίδα της, της ΚΕ του ΚΚΕ. Προτού ασχοληθώ με την απάντηση αυτή, και με δεδομένη την συζήτηση που έγινε για το θέμα εδώ και στο ιστολόγιο granma, θεωρώ αναγκαίο να διευκρινήσω ορισμένα πράγματα προκαταρκτικά.

1. Οι ανακλαστικές αντιδράσεις ένθεν κακείθεν όταν ανακύπτει θέμα για το ΚΚΕ είναι όσο συνηθισμένες όσο είναι και στείρες: αφενός, οι αριστεροί σχηματισμοί εκτός ΚΚΕ βρίσκουν την ευκαιρία για ουσιαστικά καθαρά μικροκομματική αντιπαράθεση, χωρίς να τούς απασχολούν όμως εξίσου κριτικά τα εν οίκω τους· αφετέρου οι προσκείμενοι στο ΚΚΕ, στηριζόμενοι στο ανακλαστικό των αντιδράσεων των πρώτων, οχυρώνονται πίσω από την δική τους ανακλαστική αντίδραση, η οποία συνοψίζεται στην πρόταση ότι η όποια καταγγελία έχει κομματικές σκοπιμότητες, είναι κακόβουλη, είναι αντικομμουνιστική, κλπ. Ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά δεν συνεισφέρει κάτι με τον τρόπο αυτό στην βελτίωση πεπραγμένων και συμπεριφορών στο Κομμουνιστικό Κόμμα, που για τον υποφαινόμενο είναι ουσιώδους σημασίας ζήτημα και ο μοναδικός νόμιμος στόχος της όποιας κριτικής.


2. Είναι αναμφισβήτητα σωστό ότι οι κριτικές στο ΚΚΕ, ακόμα και οι πιο καλοπροαίρετες, μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να καταλήξουν στα χέρια αντικομμουνιστικών ιδεολογικών πρακτικών, και το ίδιο συνέβη και με την καταγγελία για την οποία κάνουμε λόγο εδώ. Είναι γεγονός ότι αναδημοσιεύτηκε σε μια σειρά ιστότοπων που όχι απλώς δεν εκφράζουν την κομμουνιστική ιδεολογία, αλλά προωθούν θέσεις από δεξιόστροφες ως ακροδεξιές. Κατά συνέπεια, η συζήτηση των όποιων καταγγελιών στην κομμουνιστικά προσκείμενη πτέρυγα του διαδικτύου πρέπει να γίνεται με προσοχή, με αυτοκριτική διάθεση και αντίληψη για τις δυνητικά αρνητικές συνεπαγωγές ορισμένων θέσεων ή πρακτικών κριτικής, και με μέτρο. Οι καιροί είναι ιδιαίτερα πονηροί, και το να συζητιούνται ορισμένα πράγματα ανοιχτά μέσα στο πλαίσιο ενός κομμουνιστικού προσανατολισμού προϋποθέτει  την ανάλογη υπευθυνότητα.


3. Είναι εξίσου αναμφισβήτητο, τουλάχιστον για τον υποφαινόμενο, ότι στις περιστάσεις του παρόντος ένα κακό, δυσλειτουργικό ή προβληματικό ΚΚΕ είναι προτιμότερο από κανένα ΚΚΕ, όπως και μια παρηκμασμένη και γραφειοκρατικά αποστεωμένη μπρεζνιεφική ΕΣΣΔ θα ήταν για πολλά θέματα και από πολλές απόψεις προτιμότερη από την σημερινή Ρωσία. Συμμερίζομαι, για τον λόγο αυτό, την υπερηφάνεια των μελών και υποστηρικτών του ΚΚΕ για το γεγονός ότι είναι, στις σκοτεινότατες περιστάσεις της εποχής μας, το ισχυρότερο Κομμουνιστικό Κόμμα στην ηπειρωτική Ευρώπη, και αποδέχομαι ότι η επιβίωση του στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ήταν τρομερά δύσκολη και δεν θα είχε επιτευχθεί εάν δεν γινόταν αρκετές εκπτώσεις σε ζητήματα πολιτικής ακεραιότητας και πρακτικής ηθικής.



4. Θεωρώ επίσης αναγκαίο να προσθέσω ότι η ιστορία μάς έδειξε πώς η συντριπτική πλειοψηφία όσων δεν δέχτηκαν τους συμβιβασμούς αυτούς στο όνομα μιας "καθαρότερης" ή "λειτουργικότερης" κομμουνιστικής ιδεολογίας κατέληξαν να κάνουν πολύ περισσότερες ιδεολογικές εκπτώσεις για να επιβιώσουν κομματικά και έχουν σήμερα σχεδόν (αν όχι εντελώς) εξαντλήσει --και σε χρονικό διάστημα ρεκόρ-- τις όποιες ελπίδες για "αναγέννηση" ή "ανανέωση" της κομμουνιστικής αριστεράς που συνόδεψαν την γέννηση τους· όσοι δεν παραδόθηκαν στον καθαρό οπορτουνισμό, από την άλλη, βυθίστηκαν στους ναρκισσισμούς της ήσσονος διαφοράς και την αυτο-ικανοποίηση του σεχταρισμού και δεν έχουν προσφέρει παρά ελάχιστα στο λαϊκό κίνημα σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης για κομμουνιστική συσπείρωση και αποφασιστικότητα. Άλλος ένας λόγος για να είναι κανείς πολύ προσεκτικός και φειδωλός όταν αποφασίζει να ασκήσει κριτική στο ΚΚΕ.

5. Αν όμως, τέλος, αποδεχτεί κανείς παθητικά την αρχή "ακόμα και ένα κακό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι προτιμότερο από κάθε διαθέσιμη αριστερίστικη ή πρόδηλα ρεφορμιστική εναλλακτική" τότε πολύ απλά θα καταλήξει με ένα χειρότερο Κομμουνιστικό Κόμμα από αυτό που σήμερα έχει. Και αν η κριτική δεν είναι πάντα ούτε καλοπροαίρετη ούτε θετική στην κατάληξή της, είναι ωστόσο υπό προϋποθέσεις απαραίτητη εάν το Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να επιβιώσει της εποχής που έχει μπει και άρα να έχει κάτι να πει σε αυτή την εποχή -- κάτι αξιόπιστο και στοιχειωδώς ελπιδοφόρο. Η προσωπική μου αίσθηση, από την απάντηση του Ριζοσπάστη και από σχόλια που είδα, είναι ότι η δικαιολογημένη υπερηφάνεια για την επιβίωση κάτω από πολύ δύσκολες ιστορικές και οργανωτικές περιστάσεις μετατρέπεται εύκολα σε αλαζονεία, και η αλαζονεία δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος για τους κομμουνιστές. Εάν το ΚΚΕ έχει αρκετό δίκαιο να νιώθει ότι δεν έχει σε τίποτε να απολογηθεί σε άλλους σχηματισμούς της αριστεράς στην Ελλάδα, τούτο δεν σημαίνει ότι επίσης δεν χρωστάει κανένα λογαριασμό σε κανέναν εκτός κόμματος, νοουμένου ότι εξασφαλίζει επίσης ταυτόχρονα την αποσιώπηση κάθε διαφωνίας εντός. Το ΚΚΕ κρίνεται από τον εργαζόμενο λαό όπως κρίνονται όλα τα κόμματα, και κρίνεται με τα δικά του ελαφρυντικά και τις δικές του αυξημένες απαιτήσεις ως ένα κόμμα με συγκεκριμένη ιστορία, συγκεκριμένο ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και συγκεκριμένη δεδηλωμένη πολιτικο-ιδεολογική αντζέντα. Αυτό ούτε μπορεί να το αποφύγει ούτε πρέπει να το αποφύγει· αντίθετα, πρέπει να το αντιμετωπίσει με θάρρος αλλά και με συναίσθηση των δικών του ιστορικών ευθυνών. Για να το κάνει αυτό με κάποιο βαθμό επιτυχίας, πρέπει να απεμπολήσει κάθε ίχνος "αφ υψηλού" θεώρησης των μη ενταγμένων σ' αυτό και κάθε, ούτως ή άλλως εντελώς στρεβλή και εσφαλμένη, εντύπωση της ανωτερότητάς του ως κομματικού οργανισμού από το ίδιο το εργατικό κίνημα, το οποίο είναι η ιστορική μήτρα του ΚΚΕ και παραμένει η μοναδική πραγματική ζωογόνος πηγή για το μέλλον του. 



Εδώ τελειώνω με τις εισαγωγικές μου παρατηρήσεις. 


(μία ψύχραιμη και ενδιαφέρουσα προσέγγιση από ένα αξιόλογο blog..έχουμε μερικές ενστάσεις/ απορίες-τα σημεία που έχουμε υπογραμμίσει- πάνω στο κείμενο αλλά αναμένουμε με ενδιαφέρον πρώτα τη συνέχεια..θα τοποθετηθούμε επί του θέματος όταν λύσουμε κάποια "ηλεκτρονικά προβλήματα" που αντιμετωπίζουμε )

40 σχόλια:

  1. Ωφείλω να ευχαριστήσω τους "απολυμένους του 902" το ΣΚΑΙ, το ΤΗΛΕΑΣΤΥ και κάμποσα "αριστερά" Blog για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο ΚΚΕ.Μας βοηθούν να καταλάβουμε τους δήθεν από τους αληθινούς. Πόσο παράτερα αλήθεια ηχεί ο λόγος- κεραυνός του Πλουμπίδη. "ΤΙΜΗ ΜΟΥ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ".Λίγο πριν τη μεγάλη μάχη είναι ώρα να πηγαίνει καθένας στο μετερίζι του.
    Χαιρετισμούς στον Αλαφούζο και στον Καρατζαφέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (Αν και δεν καταλαβαινω που απευθυνεται το σχολιο σου...)
    Το παρον αρθρο που αναδημοσιευσα, ειναι το μονο απο τα δεκαδες αρθρα, σχολια, τοποθετησεις που διαβασα, το οποιο προσπαθει να προσεγγισει ψυχραιμα το θεμα χωρις να ριχνει λασπη
    Θα τοποθετηθουμε αργοτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι 902 συντηρειτε απο τις εισφορες των μελων/οπαδων/φιλων του κομμουνιστικου κομματος.

    Ειναι γνωστο οτι πασα την οικουμενη οτι αυτοι οι απολυμενοι πληρωνοντουσαν λοιπον απο το ΥΣΤΕΡΗΜΑ των μελων//οπαδω/φιλων των Κομμουνιστων.

    ΔΕΝ το σεβαστηκαν και εναντι 30 αργυριων επροδωσαν τα μελη\φιλους\οπαδους του ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκανα μερικες υπογραμμισεις (γτ καμια φορα πρεπει να λεμε τα αυτονοητα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν αυτό που υπογράμμισες σε εκφράζει

    "εάν δεν γινόταν αρκετές εκπτώσεις σε ζητήματα πολιτικής ακεραιότητας και πρακτικής ηθικής."???

    θΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπογραμμισα τις ενστασεις μου! Διαβαζε προσεκτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟ ΟΣΟ ΖΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΜΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΟΝ ΕΚΤΟΣ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΑΝ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ.
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕΣ...
    Εκανα μερικες υπογραμμισεις (γτ καμια φορα πρεπει να λεμε τα αυτονοητα)

    ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ετσι ειναι θεοδωρε..καπιταλισμο εχουμε.

    Πως να τους πληρωσει ο σταθμος οταν δεν υπαρχουν εσοδα? Να κοψει νομισμα??
    Η μηπως νομιζει κανεις οτι εχει εσοδα ο σταθμος αλλα τα εστειλε στην Ελβετια?..εγω ενα πραγμα θα ηθελα να ακουσω απο αυτους που βριζουν..τι λυση προτεινουν
    (περαν της ανατροπης του συστηματος, υπαρχει αλλη λυση?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κοκκινε ανεμε το γραφει στα ροζ γραμματα κατω απο το αναδημοσιευμενο κειμενο.

    Δεν προκειται να ξανασχοληθω, να σου απανταω σε τετοια πραγματα. Αν θες κατι αλλο να κουβεντιασουμε (παρ ολο του οτι ηρθες εδω και προσεβαλλες και εμενα και το Blog) δεν εχω αντηρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να ξερεις ομως οτι η αποτομη και αφοριστικη σου σταση κανει ζημια. Επισης ειμαστε κομμουνιστικο Blog, οχι αριστερο οπως λες στο πρωτο σου σχολιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άνεμε, λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Διάβαζε προσεκτικά το κείμενο (και τις παρατηρήσεις) και να σκέφτεσαι πριν κάνεις την όποια κριτική. Κυρίως ΣΕ ΠΟΙΟΝ την κάνεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ...Αντε να τσακωθούμε και μεταξύ μας τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 1. Δεν υπονόησα εσας ως αριστερό μπλογκ..αλλα τον γράφοντα
    2.Δεν είναι ¨"μία ψύχραιμη και ενδιαφέρουσα προσέγγιση" αλλα απλά προβοκατόρικη.
    3.Εχεις δίκιο για τις υπογραμμίσεις , έπερεπε να προσέξω....
    4.Δεν είμαι μέλος ενός "προβληματικού και δυσλειτουργικού" κόμματος. Θεωρώ δε ότι σε πολλά σημεία είναι κατάπτυστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς ολους τους φιλους

    RELAX....

    http://www.youtube.com/watch?v=lyl5DlrsU90

    yiokyiok

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΙΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ, ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΥΓΕΙ ΚΑΠΟΥ.
    ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΤΟΣ ΕΝΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΟΒΙΕΤ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ, Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΤΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. manny το κειμενο σου δεν ηταν ετσι αρχικα υπογραμισμενο κατι που ισως αλλοιωσε το νοημα....

    yiokyiok

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 1.οκ παρανοησις..
    2. Διαφωνω. Νομιζω οτι τον αδηκεις! Ειναι απο τα λιγα blog που διαβαζω (3 το πολυ 4) και γενικα στεκεται κριτικα απεναντι στο κομμα αλλα οχι εχθρικα/ κακοπροαιρετα (ετσι τουλαχιστον νομιζω..οπως σε ολα τα πραγματα πανω στη γη, μπορει να κανω λαθος)
    3.οκ
    4. Εγω αλλιως αντιλαμβανομαι αυτο που γραφει..ειναι κατι που εχω πει πολλες φορες και εγω σε συζητησεις με εξωκοινοβουλευτικους και κοσμο που δηλωνει αριστερος αλλα εχθρευεται το κκε..τους λεω δλδ:
    "ενταξει μαγκες, το κκε εχει χιλια στραβα συμφωνα με τα λεγομενα σας, πειτε μου ομως θα ηταν καλυτερο το κινημα στην Ελλαδα αν δεν υπηρχε κκε? ή μηπως δεν θα ειχε μεινει τπτ ορθιο?"
    Ετσι το καταλαβα εγω αυτο το σημειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. yiok, προσπαθησα να το κανω εξ αρχης αλλα εχω θεμα με το pc και με τον blogger..μου βγαζει μαυριλες και διαφορα περιεργα, αλλα ακομα και ετσι δεν δικαιολογουνται τετοιες αντιδρασεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν ξέρω πόσο παλιός είσαι..αλλά όταν πήγαινα στο Γυμνάσιο το πρωτο κεφάλαιο στα αρχαία ξεκινούσε έτσι....
    Πιστεύω τω φίλω. Ο φίλος τον φίλο εν κινδύνοις ...(ξεχναω μια λέξη) γιγνώσκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. χρήσιμο θα ήταν όταν το πράμα φτάνει στο μη παρ'εκει να δημοσιεύονται κάποια οικονομικά στοιχεία ή αν αυτό έχει γίνει ήδη εσωτερικά να γίνεται γνωστό στους απ'έξω για να αισθάνονται πως δεν λειτούργησε η επιχείρηση ως αφεντικό αλλά ως δημοκρατικα ελεγχόμενη και απο τους εργαζόμενους.
    Το οτι το πρόγραμα του τηλεοπτικού 902 έχει καταντήσει στο σημερινό σημείο κάνει ξεκάθαρο το που βρίσκεται οικονομικά. Δεν θα πω καλύτερα να κλείσει αλλά το επόμενο βήμα είναι τα ροζ τηλέφωνα στη μεταμεσονύκτια ζώνη.
    Έχω την αίσθηση οτι δεν έχει δοθεί καθαρή απάντηση για το καθεστώς πρόσληψης των εργαζομένων στον 902 και την τυποεκδοτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τον καπιταλισμο τον πολεμάμε μόνο όταν απολύει το ΚΚΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γύρω γύρω καπιταλισμός και στην τυποεκδοτικη κομμουνισμος...

    Θαύμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση, προσπερνώ τα σχόλια του Κόκκινου Ανέμου, που προφανώς ήταν κάπου αλλού όταν το RD υπερασπιζόταν το ΚΚΕ κόντρα σε όλους και δεχόταν δεκάδες επιθέσεις από τον Μάη ως τον Αύγουστο του 2011, εποχή γνωστή και ως εποχή της αναγανάκτισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Διάβασα το 2ο μέρος του άρθρου του RD, απλά κατάπτυστο.
    Υπεράσπιση του ΚΚΕ κατα περιόδους, είναι νέο είδος πολιτικής υπεράσπισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ξέρω αρκετά πράγματα αρκετά πιο κατάπτυστα Κόκκινε Άνεμε. Απ' το βρώμικο 89 ως τη στάση απέναντι στον Μπελογιάννη και την Έλλη Παπά, και από κει στην εισδοχή Ζουράρι στο κόμμα.

    Ας τα "κατάπτυστα" για αλλού λοιπόν και πρόσεχε τα λόγια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ένας ένας σκάτε μύτη πουλάκια μου! Φίλοι του ΚΚΕ!!! Eίμαι σίγουρος πως οι πραγματικοί φίλοι του κόμματος , από αυτά που εγραψες πριν. έβγαλαν τα συμπεράσματα τους.
    "ΤΙΜΗ ΜΟΥ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ".Λίγο πριν τη μεγάλη μάχη είναι ώρα να πηγαίνει καθένας στο μετερίζι του.
    Χαιρετισμούς στον Αλαφούζο και στον Καρατζαφέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετές φορές σε συζητήσεις που αφορούν το ΚΚΕ, όταν θίγεται μια κίνηση, μια πρακτική ή μια επιλογή του σε κάποια χρονική π.χ. πρόσφατη συγκυρία, συνήθως καταλήγει με άτομα να απαιτούν την απολογία από το ΚΚΕ εφ' όλης της ύλης, κάθε φορά, για τα πάντα, γι΄αυτά που έκανε το ίδιο αλλά και αυτά που δεν έκανε, από την Κροστάνδη εως τον ψυχρό πόλεμο, και από την Ζουράρι εως την Κομσομόλ. Μπερδεύουν και ανακατεύουν τα πάντα στο γουδί, χωρίς συναίσθηση του τόπου και του χρόνου, την μία κατηγορούν για την περεστρόικα ως κακή, ενώ την άλλη είναι κάθετοι σε όλο το σοβιετικό οικοδόμημα, μια τρομερή ιδεολογικοιστορικοοικονομικοορμονική σύγχυση που μόνο τρόπο έκφρασης έχει ένα αντιΚΚΕ παραλήρημα και τέλοσπάντων το ΚΚΕ φταίει που χύθηκε το γάλα βρε παιδί μου!
    Ούτε εγώ θα ήθελα να απολυθούν οι άνθρωποι, κανένας να μην απολυθεί από πουθενά, αλλά όπως σωστά γράφτηκε.... γυυυυυρω γυυυυυρω καπιταλισμός, στην τυποεκδοτική κομμουνισμός. Πιάσ' τ' αυγό και κούρευτο. Αλλά ακόμα και η ίδια η καταγγελία δεν επικεντρώνει στις οικονομικές συνθήκες, αλλά στην "εκδίκηση", δηλαδή εδώ πρόκειται είτε για ανθρώπους που δυστυχώς δεν επικεντρώνουν στο πρόβλημα ή κάποιους που θέλουν να κατευθύνουν τις εντυπώσεις σε αντιΚΚΕδισμό.
    Από την άλλη οι άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους και αυτό είναι μεγάλη αχίλλειος πτέρνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Να ξαναμάταβάλω τα ζητήματα:
    1)Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επιχέιρηση μέσα σε καπιταλιστικά πλαίσια υποχρεώνεται ακόμη και αν είναι όχι κομματικό όργανο αλλά ακόμη και κολεκτίβα, να κρίνει την επιβίωση της ή μη με καπιταλιστικούς όρους. (τα είχα γράψει και με αφορμή την applebee's).
    2)Αυτοκριτική σύντροφοι, όχι γιατί ο 90,2TV αναγκάζεται εκ των πραγμάτων σε απολύσεις (όπου νά'ναι κλείνει κιόλας και το ξερουμε εδώ και καιρό),αλλά γιατί είναι απαράδεκτο να δουλεύουν εξωκομματικοί σε κομματικά όργανα. Ναι ρε, ο άλλος δεν πιστεύει στο ΚΚΕ, σαν εργοδότη το βλέπει και ας χτυπιόμαστε κάτω εμείς πως είναι το κόμμα της εργατικής τάξης! Από την μεριά του, πολύ καλά κάνει!
    Μπορεί να μου εξηγήσει τώρα κάποιος γιατί από τον τόσο κόσμο που είναι μέλη ή φίλοι του κόμματος προτιμήθηκαν κάποτε οι συγκεκριμένοι; Γιατί εγώ ξέρω μέχρι και (από τότε) αντι-ΚΚΕδες με ταυτότητες συντάκτη του Ριζοσπάστη.
    Υπήρχε περίπτωση αυτά να μην βρεθούν μπροστά μας;
    (σόρυ για το πρώτο πλυθηντικό ενώ δεν είμαι μέλος του κόμματος, αλλά έτσι μου βγαίνει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ^^trash πολυ σωστο το σχολιο. Αυτα κουβεντιαζαμε χτες μια παρεα οπαδων του κκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. επι του πρακτεου τωρα:

    Για να χουμε καλο ρωτημα ,ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;;;;;

    ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ;;;
    ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΦΙΛΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ;;;

    τα υπολοιπα ειναι ,,,να χαμε να λεγαμε !!!!

    ΛΕΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Black Bidet: Εγώ δεν ζήτησα καμιά συνολική απολογία απ' το ΚΚΕ. Αν ήθελα να τη ζητήσω έχω δικό μου μπλογκ να το κάνω όσο γουστάρω και δεν το έκανα ποτέ.

    Εγώ ζήτησα από κάποιον να προσέχει πώς μιλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Απαραίτητη προϋπόθεση , κατα τη γνώμη μου πάντα, για να έναν αφοσιωμένο οπαδό του κόμματος ή ένα κομματικό μέλος είναι η υπεράσπιση της τιμής του ΚΚΕ. Ειδικά τα κομματικά μέλη έχουν και άλλες υποχρεώσεις που δεν είναιτης παρούσης να αναφερθώ.
    ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΚΤΩΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΖΗΤΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΟΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ...ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.... ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1989 (ΒΡΩΜΙΚΟ!!!) ΩΣ ΤΑ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΣ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΥΛ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΜΛΟΥ ΛΗΠΑΜΑΙ ΑΝ ΣΤΕΝΑΧΟΡΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ...ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΠΩΣ ΜΙΛΑΩ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αντώνη δεν πήγαινε σε σένα επί προσωπικού, γενική διαπίστωση έκανα ή μάλλον να το πώ απωθημένο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Παρά το ότι παρακολουθώ το μπλογκ αρκετό καιρό τώρα, είναι η πρώτη φορά που γράφω. Αφορμή γι αυτό είναι η τοποθέτηση του Κόκκινου Άνεμου. Δηλώνω εκ των προτέρων πως δεν είμαι πια μέλος του Κόμματος, παρά το ότι το στηρίζω καθημερινά στον τόπο δουλειάς μου αλλά και στο Σύλλογο Γονέων όπου είμαι γραμματέας.
    Αγαπητέ σ. Άνεμε (επίτρεψέ μου να σε λέω έτσι, γιατί έτσι σε αισθάνομαι), καθήκον ενός επαναστάτη, ενός κομμουνιστή, εκτός από την προστασία της τιμής του Κόμματος, είναι επίσης η συσπείρωση γύρω από τη γραμμή του τόσο των οπαδών του όσο και όσων περισσοτέρων τμημάτων λαού μπορεί. Με τον τρόπο όμως που αντιπαρατάσσεσαι στην κριτική που ασκούν ορισμένοι (δηλωμένοι) οπαδοί του Κόμματος, πετυχαίνεις μεν το πρώτο, αλλά χάνεις το δεύτερο. Θα μπορούσες να συμβάλλεις πολύ περισσότερο στην αποκάλυψη (κατά τη γνώμη σου) του λανθασμένου των απόψεων τους, απλά και μόνο παραθέτοντας επιχειρήματα και αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς. Ένας οπαδός του κόμματος δεν μπορεί να είναι προβοκάτορας.
    Ως προς την ουσία του θέματος, το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι πως κανένας δεν εγγυάται σε ένα (κομματικό μέλος ή μη) εργαζόμενο σε επιχείρηση του Κόμματος πως αυτή η επιχείρηση θα μείνει ως έχει στην πορεία του Καπιταλισμού, όπως ισχύει για κάθε άλλη επιχείρηση. Και η επιχείρηση μπορεί να κλείσει αλλά και το Κόμμα το ίδιο μπορεί να "κλείσει" αν δεν το στηρίξει ο ίδιος με την πάλη του. Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις προσπαθεί να φτιάξει μια κοινωνία όπου όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά και η λέξη απόλυση θα είναι άγνωστη. Για να την φτιάξει χρειάζεται να χρησιμοποιήσει και ότι όπλο διαθέσιμο έχει στον Καπιταλισμό. Οι επιχειρήσεις είναι ένα από αυτά τα όπλα. Αλλιώς δεν θα έπρεπε να εκδίδεται ο Ριζοσπάστης, ούτε να εκδίδει βιβλία η Σύγχρονη Εποχή, προκειμένου να μην χρειαστεί κάποτε το Κόμμα να κάνει απολύσεις. Αυτή η λογική οδηγεί στην αποσύνθεση του Κόμματος και στη μετατροπή του σε μια ομάδα δογματικών και ρομαντικών ανθρώπων που δεν παλεύουν για την αλλαγή της κοινωνίας, αλλά για την ικανοποίηση του προσωπικού τους εγώ. Κανένας δεν είπε πως η πορεία προς τον Σοσιαλισμό είναι στρωμένη με λουλούδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Βαγγελη γραφε πιο συχνα! Πολυ καλο το σχολιο σου!
    Ειδικα η 3η παραγραφος που ειναι και η ουσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ο κάθε κομμουνιστής οφείλει να υπεράσπιζεται την ιδεολογία του όχι επειδή έχει δίκιο αλλά επειδή είναι με το δίκαιο. Το κόμμα είναι εργαλείο του κομμουνιστη για την οργάνωση του αγώνα για μία καλύτερη κοινωνία κ όχι το άγιο δίσκοποτηρο. Θυμάμαι έναν κνιτη στη σχολή που έλεγε " εγώ κ δεξιό να γίνει το κκε, πάλι κκε θα είμαι". Το κόμμα είναι απαραίτητο αλλά το αποτελούν τα μέλη του οπότε είναι αυτοί πoυ έχουν την ευθύνη για το αν θα το κάνουν δεξιό όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις. Γιαυτο τα όνειρά σου μην τα λες γιατί μία νύχτα κρύα μπορεί κ οι ρεφορμιστες να 'ρθουν στην ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κατά την άποψή μου η πολιτική δεν κρίνεται σε επίπεδο ηθικής καθώς έχει υλική βάση. Αλλιώς θα καταλήγαμε σε συμπεράσματα τύπου: η ανήθικη ηγεσία του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία προκάλεσε το ολοκαύτωμα!Επομένως και οποιαδήποτε κριτική απέναντι στο κκε και όχι μόνο δεν μπορεί να γίνεται με ηθικούς όρους, γιατί απλά μετά χάνουμε την μπάλα και μας ξεφεύγει η ουσία που είναι οι υλικοί όροι που επιβάλουν την μιά ή την άλλη επιλογή. Αυτά για όσους επιθυμούν να ασκήσουν εποικοδομητική κριτική. Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.