30 Σεπτεμβρίου 2011

Οι διαδηλώσεις στην Χιλή συνεχίζονται

Εδώ και αρκετές ημέρες η νεολαία της Χιλής βρίσκεται σε κινηματικό αναβρασμό. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης, είναι η μεγαλύτερη απο τις κινητοποιήσεις του 1990, καθώς κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους χιλιάδες μαθητές και φοιτητές που διαδηλώνουν υπερ της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, αλλά και απλοί εργαζόμενοι που συμμετέχουν με απεργίες.


 Διαβάζουμε στον Ριζοσπάστη για τις διαδηλώσεις στην Χιλή :

«Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια» . Ο λόγος για το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα στη Χιλή που εδώ και πέντε μήνες έχει ξεσηκωθεί, απαιτώντας «δωρεάν δημόσια και ποιοτική Παιδεία», και την καταστολή που αποτελεί το μόνιμο και συνηθισμένο τρόπο αντιμετώπισης του αγώνα τους από την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα. Η καταστολή σημάδεψε και τις χτεσινές διαδηλώσεις που έγιναν στο Σαντιάγο, στην Κονσεπσιόν, το Βαλπαραΐσο. Στο πλευρό των φοιτητών και μαθητών βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι στην Υγεία, που πραγματοποιούν απεργία 72 ωρών με κλαδικά αιτήματα, αλλά και απαιτώντας Δημόσια Υγεία.


Στην καταστολή πρωταγωνιστικό ρόλο είχε το ειδικό σώμα των Καραμπινιέρων της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας (από την εποχή της χούντας του Πινοτσέτ), που έκαναν χρήση κανονιών νερού, γκλομπς και τόνων χημικών. «Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, μεταξύ αυτών και αρκετοί μαθητές», τόνισαν εκπρόσωποι των μαθητών. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένα παιδί μόλις πέντε ετών, που τραυματίστηκε κατά την επίθεση με χημικά στη συγκέντρωση στο πάρκο Ο Χίγκινς, συγκέντρωση φοιτητών, μαθητών, συνδικάτων και απεργών εργαζομένων στον τομέα Υγείας, όπως αναφέρει το δίκτυο «La Tercera».



Ανάλογο το σκηνικό στην Κονσεπσιόν, που αποτελεί το άλλο μεγάλο μέτωπο των κινητοποιήσεων, όπου ήδη έχουν φτάσει και μαθητές από την ευρύτερη σεισμόπληκτη επαρχία και ειδικότερα από την περιοχή Μπίο Μπίο, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα την πορεία τους, άνω των 500 χιλιομέτρων, για να φτάσουν στις 3 του Οκτώβρη στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Προφανώς πρόκειται για την απάντηση της κυβέρνησης Πινιέρα στην αποδοχή του «διαλόγου» εκ μέρους των φοιτητών, υπό τον όρο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης πρέπει να είναι σαφείς, λεπτομερείς και η βάση τους να είναι η ατζέντα των φοιτητών. Εξάλλου, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, οι μεταρρυθμίσεις που μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση Πινιέρα - κάποια αύξηση στη Δημόσια Παιδεία - δεν επιλύουν, ούτε στο ελάχιστο, τα θεμελιώδη προβλήματα ενός συστήματος που ισχύει από την εποχή της δικτατορίας Πινοτσέτ, ενός συστήματος πλήρους εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Υπό αυτές τις συνθήκες της καταστολής ήταν μάλλον αμφίβολο να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) εκπροσώπων των φοιτητών με τον υπουργό Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.