30 Σεπτεμβρίου 2011

Ανατολική Μεσόγειος: Νέα κλιμάκωση σε αέρα και θάλασσα

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη

Συγκέντρωση μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το «Οικόπεδο 12», σε μικρή απόσταση από το οποίο πλέει και το «Πίρι Ρέις»

Κλιμακούμενη είναι η στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή γύρω από τις γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΑΓΚΥΡΑ.--
Τις έρευνες εντός των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει το τουρκικό πλοίο Πίρι Ρέις, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία. Το ερευνητικό κινείται μεταξύ των οικοπέδων 7, 8, 11 και 12, στο οποίο και πραγματοποιούνται οι γεωτρήσεις από τη «Noble Energy» για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, το «Πίρι Ρέις» πλησίασε σε λιγότερο από 20 ναυτικά μίλια τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12», περίπου 25 μίλια από το όριο της ΑΟΖ του Ισραήλ.

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και από αέρος, καθώς τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετάνε τις τελευταίες μέρες μέσα στο FIR της Λευκωσίας και προσεγγίζουν το Ισραήλ, αλλά και τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12», εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οπως όλα δείχνουν, το Ισραήλ έχει αναλάβει και πρακτικά τη φύλαξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ, αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο («Φιλελεύθερος»), δύο μαχητικά αεροσκάφη, με την άδεια της Λευκωσίας, πέταξαν την Τετάρτη κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας, στα βόρεια όρια του FIR Λευκωσίας, αγνοώντας τις απόπειρες του κατοχικού καθεστώτος να επικοινωνήσει μαζί τους.
Τα δύο μαχητικά πέταξαν κοντά στα όρια της Ελλάδας στο Καστελόριζο, όπου τελειώνει το FIR Λευκωσίας, προσεγγίζοντας τις τουρκικές ακτές σε απόσταση 15 μιλίων. Το απόγευμα της Τετάρτης, επίσης, μαχητικό ελικόπτερο του Ισραήλ πέταξε χαμηλά πάνω από την πλατφόρμα της «Noble Energy» στο «Οικόπεδο 12», αλλά και κοντά στο «Πίρι Ρέις». Η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα την Τετάρτη, όταν ένα τουρκικό «F-16» αποπειράθηκε να προσεγγίσει το Ισραήλ, αλλά αναγνωρίστηκε από 6 Ισραηλινά, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί πιλότοι είχαν εντολή για κατάρριψη.

Στο μεταξύ, για να ασκήσει πιέσεις στην τριμερή συμμαχία (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ), η Τουρκία επαναλαμβάνει στην ελληνική κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στις μεταξύ τους επαφές. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπ. Αρίντς, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Ερντογάν, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι, εφόσον η Λευκωσία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, «μπορείτε κι εσείς να κάνετε, αρκεί να μην προκληθεί ένταση».

Τους ισχυρισμούς του Αρίντς διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος και ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα έκανε αυστηρό διάβημα, ζητώντας άμεση επανόρθωση. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης υποστήριξε ακόμα ότι κατά τη συνομιλία τους, Παπανδρέου - Ερντογάν συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί μέσα στο Νοέμβρη η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Λυκοσυμμαχίες και νέα δεδομένα

Οι εύθραυστες λυκοσυμμαχίες που επιβάλλουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα, επιβεβαιώνονται και από της εκπροσώπου τους Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Β. Νούλαντ, η οποία στήριξε χτες την πρόταση του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ για επιδιαιτησία, λέγοντας ότι «επιθυμούμε να δούμε μία ειρηνική διευθέτηση στο πρόβλημα, υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Επιθυμούμε να δούμε τους πόρους της νήσου να διανέμονται μεταξύ των κοινοτήτων. Μας ενδιαφέρει η πρόταση για μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη διανομή των εσόδων».

Και ενώ η στρατιωτική ένταση κλιμακώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χτες προέκυψε ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα«Hurriyet», ανοικτά του λιμανιού Αναμούρ της Μερσίνας και την Τετάρτη λίγο πιο ανατολικά, σε απόσταση 4 μιλίων από το λιμάνι της Αλάνιας, κοντά στην Αττάλεια, εμφανίστηκε το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «OGS Explora». Το πλοίο φέρεται να αναχώρησε από την Ιταλία το βράδυ της 14ης Σεπτέμβρη και είναι το ίδιο που είχε μισθώσει τον περασμένο Μάρτη η ισραηλινή κυβέρνηση, για έρευνες σχετικές με τη δυνατότητα πόντισης αγωγών και καλωδίων.

3 σχόλια:

  1. "Ο εργαζόμενος λαός δεν πρέπει να σκεφτεί με εθνικούς όρους..."
    http://redflyplanet.blogspot.com/2011/09/blog-post_6493.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://ethnikathematagr.blogspot.com/2011/09/blog-post_1300.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο εργαζόμενος λαός πρέπει να σκέφτεται πρώτα απ όλα με εθνικούς όρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.