25 Σεπτεμβρίου 2011

Ζαχαριάδης-Βαβούδης-Βελουχιώτης


Με σημερινή ανακοίνωση της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ που δημοσιεύεται στο σημερινό κυριακάτικο Ρίζο, αλλά και δημοσίευση άρθρων στη νεά ΚομΕπ (τεύχος 5) αποκαθίστανται επίσημα κομματικά ο Νίκος ο Ζαχαριάδης, ο Γιάννης ο Βαβούδης και πολιτικά ο Άρης ο Βελουχιώτης.
Η ανακοίνωση στο ρίζο εδώ: http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6456351

22 σχόλια:

  1. Επιτέλους !

    Η δικαίωση των Ηρώων του Κομμουνιστικού Κινήματος, του Αγώνα, της Αλήθειας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ.
    ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ 2:42.
    ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΑΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμο τρολ στο 2.42
    Όταν αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι ως άνθρωπος και όχι ως τετράποδο, τότε θα σου επιτραπεί και η παραμονή στα σχόλια.

    Δεν θα ανεχόμαστε να φέρνει ο καθένας τον σκύλο του και να χέζει όπου βρει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εδώ όμως χρειάζεται να γίνει και κριτική και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που είναι υπεύθυνη για ότι "τράβηξαν" αυτοί οι σύντροφοι . Γιατί η παρθενογένεση δεν είναι και το ποιο δυνατό μας πιστεύω . Κάποιοι αποφάσισαν και βάλανε την "υπογραφή" τους για τους εν λόγο συντρόφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμένα πάντως μου έφυγε ένα βάρος.
    Μπορούμε να πάμε παρακάτω τώρα;
    Στα @@ της η τρόικα για τους εν λόγω συντρόφους you know

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε στο 5.08.

    Έχει γίνει ήδη η κριτική που λες. Έχουν αποδωθεί ήδη οι ευθύνες για το 56 ... και μάλιστα εδω και πάρα πολλά χρόνια !!!

    Το κίνημα και η ταξική πάλη προοδευει και αναπτύσσεται, μαζί τους και οι ιδέες και οι απόψεις. Η όποια δραστηριότητα των εν λόγω συντρόφων, σήμερα δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο εκτός απο έμπνευση για την αποφασιστικότητά και την αφοσίωσή τους, και αυτό διότι οι αντικειμενικές συνθήκες έχουν αλλάξει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πιστεύω ότι τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν και με το "όνομα" (και επίθετο)τους γιατί οι συνέπειες(τον "προϊόντων" του 20 Συνεδρίου του ΚΚΣΕ) έκαναν πιστεύω την εμφάνιση τους έως και την διάσπαση με τον ενιαίο ΣΥΝ. Γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν άτομα που έχουν ευθύνη και δεν κατονομάζονται (οι ευθύνες του ).
    Λογικό απο μια άποψη γιατί στην Ιστορία πρέπει να κάθετε ο κουρνιαχτός για να βλέπουμε τα πράγματα ποιο καθαρά.
    Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω ονόματα γιατί δεν είναι καιρός για "αποπροσανατολισμούς" τώρα. Και πρώτα πρέπει να ανοίξει αυτή η κουβέντα μέσα στο κόμμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα χωρίς καθόλου απαντήσεις ή με ασαφείς απαντήσεις σχετιζόμενες με τον Άρη. Θεωρείται ότι ο Άρης παραβίασε το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Δηλαδή η απόφαση για την υπογραφή της Βάρκιζας λήφθηκε δημοκρατικά; συζητήθηκε ευρύτατα στο κόμμα, στον ΕΛΑΣ, στο ΕΑΜ και η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της υπογραφής μιας τέτοιας συμφωνίας; Αν ναι τότε δεν υπάρχει θέμα καλώς αποκαθίσταται μόνο πολιτικά. Αν όχι τότε προφανώς δεν πρόκειται για απόφαση έγκυρη την συγκεκριμένη ιστορική στιγμή. Αν πάλι θεωρηθεί ότι τηρήθηκε το καταστατικό, δηλαδή ότι τα όργανα αποφασίζουν με ιεραρχική σειρά,συνέδριο, κεντρική επιτροπή, πολιτικό γραφείο στην περίπτωση αυτή προηγήθηκε συνέδριο; Φυσικά μια απόφαση της Κ.Ε. ή του Π.Γ. είναι νόμιμη τυπικά σε κάθε περίπτωση. Αλλά στην περίπτωση της Βάρκιζας επιτρέπεται να εξετασθεί μόνο η τυπική πλευρά; Είναι παραδεκτό κάποιοι από αυτούς που έλαβαν την απόφαση για τη Βάρκιζα και οδήγησαν στην καταστροφή του κινήματος, και έγιναν ηθικοί αυτουργοί με την τακτική τους στις διώξεις και στις δολοφονίες χιλιάδων αγωνιστών να έχουν την κομματική ιδιότητα και να μην την έχει ο Άρης που προέβλεψε τις εξελίξεις αυτές. Αν δεν κάνω λάθος ο Ζαχαριάδης, και σωστά νομίζω, αποκάλεσε τη Βάρκιζα προδοτική. Αν ο Ζαχαριάδης έχει δίκιο, που έχει νομίζω, τότε πώς είναι δυνατόν ο Άρης να αποκαθίσταται μόνο πολιτικά; Κατά τη γνώμη μου ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός είναι πολύτιμος όταν λειτουργεί όχι μόνο στο σκέλος του συγκεντρωτισμού αλλά και στο σκέλος της δημοκρατίας. Αλλιώς θα μετατρέπεται σε μια καρικατούρα λειτουργίας, σε συγκεντρωτικό συγκεντρωτισμό και θα ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αντεπανάσταση από τα πάνω. Μήπως είναι τυχαίο ότι στο όνομα του Δ.Σ. η ηγεσία στη Σ.Ένωση μετασχηματίσθηκε σε γέφυρα και προπομπό της παλινόρθωσης του καπιταλισμού. Μήπως η Κίνα δεν επιβεβαιώνει το ίδιο φαινόμενο. Μήπως η ίδια η καθαίρεση και διαγραφή του Ν. Ζαχαριάδη όπως γνωρίζουμε σήμερα δεν ήταν το αποτέλεσμα αυτού του παραμορφωμένου Δ.Σ.; Μήπως να ξανασκεφτούμε το ζήτημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. merikes kritikes tsouzoun theodore kai redfly apo to na tis svinete na exete ta kotsia na apantate knitakia. h den exete parei akoma gramei gia apantisi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Βάρκιζα ηρθε μετα απο στρατιωτική ήττα βάλτο αυτο στον συλλογισμό σου

    και ξανάγραψε την κριτικη σου.

    Επιπλέον ο κλαρας υπέγραψε και εκείνος την βαρκιζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτο που πρεπει να σε ανησυχει αγαπητε 9:37 ειναι η γραμμη που ΕΣΥ εχεις παρεις.

    Προσωπικα δεν βλεπω καποια θσεη σου για το συγκεκριμενο θεμα που διαπραγματευεται το αρθρο,παρα μονο υβρεις απο οτι φανταζομια και καλως επραξαν και στις κοψεναε.

    Μηπως αυτη ειναι η γραμμη σου ?

    Να περιδιαβαινεις τα σαιτ και να υβριζεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η πολιτική μόνο αποκατάσταση του Άρη για μένα είναι ένα μήνυμα του ΚΚΕ προς τα μέλη του ενόψει των καιρών που έρχονται. Ο φόβος φυλάει τα έρμα που λένε. Προσέξτε δε λέω ότι το ΚΚΕ θα προδώσει τον αγώνα λέω ότι στέλνει ένα μήνυμα. Λάθος νοοτροπία για μένα που δείχνει πως δεν έχετε αποβάλει την καχυποψία και ότι τα Σταλινικά πρότυπα καλά κρατούν. Για μένα πλέον ΚΚΕ σημαίνει μη χείρον βέλτιστον.

    Τρολλετάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ενώ στην αρχή σήμαινε κάτι άλλο; Η "γνώση" και η "άγνοια" είναι εσωτερικό θέμα του καθ' ενός, η πραγματικότητα όμως στέκεται εκεί σαν βράχος και σε κοιτάει.
    Αύριο μεθ' αύριο θα σημαίνει για σένα κάτι άλλο χεχε. Μέχρι τώρα πάντως είναι ο φορέας της ανατροπής - όσο αυτή μπορεί να λέγεται. Τώρα αν έχει ξινή γεύση, μυρίζουν οι πατούσες του.... ούτε εμένα με βρίσκει σύμφωνο 100%. Ε και;
    Για μένα η κομματική "αποκατάσταση" αποδεικνύεται εν ζωή και δεν μπαινει ταμπελάκι πάνω από τον τάφο. Η πολιτική αποκατάσταση ήταν και γαμώ τις κινήσεις και αυτή είναι που φανερώνει την υπέρβαση που πλέον το ΚΚΕ κυνηγά, σε αντίθεση με τον εμφύλιο.


    ontopic: το σχόλιο του "25 Σεπτεμβρίου 2011 9:12 μ.μ. " μου άρεσε, αυτά είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να μας συντροφεύουν αλλά και να μας ενώνουν ως συντρόφους, δεν πρέπει όμως στο όνομα της δημοκρατίας να μπεί παραπλανητικά το εγώ μας πάνω απο το συγκεντρωτικό, όμως να ορθώνει το στήθος όταν αυτό χρειαστεί. Αυτό απαιτεί "απόλυτη" ισορροπία μεταξύ Δ και Σ. Μπορείς σύντροφε; Εγώ πάντως γουστάρω αυτήν την πρόκληση.

    Καλημέρα σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. η απαντηση μου στον τρολεταριο ειχε κατι προσβλητικο ή αναρμοστο; γιατι χαθηκε;
    Modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απο το αρχειο των σχολίων δεν βλέπω να σβήστηκε κάποιο σχόλιο απο τις 1:44 και μετά. Μερικές φορές ο Blogger δημιουργεί κάποιο πρόβλημα και δεν δημοσιεύεται εξαρχής η απάντηση. Εαν την έχεις αποθηκευσει, τοποθέτησε την ξανα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ok ενταξει, αγαπητε redfly :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αυτο που πηγα να πω στο τρολεταριο ηταν λοιπον: δυο λεξεις αγαπητε. δηοκρατικος συγκεντρωτισμος. οποιος δεν τον καταλαβαινει και ειναι μελος φευγει και δεν τον εφαρμοζει. οποιος δεν τον καταλαβαινει και ειναι απεξω καλω ειναι να μην μιλαει. οποιος μπαινει στο κομμα διαβαζει το καταστατικο και συμφωνει, οποιος το παραβιαζει θετει εαυτον εκτος κομματος και χωρις μα και μου. επειδη προφανως δεν το καταλαβαινεις με το συγκεκριμενο μην ασχολησε γιατι θα μας παθεις και τιποτα και ειναι κριμα. αυτο τον νταλκα με την δημοκρατια στο κομμα. καπετανατα και προσωπικες φιλοδοξιες δεν υπαρχουν. οποιος εχει διαφωνια την λεει και την θετει εκει που πρεπει. αν διαφωνησω και κρινω οτι η διαφωνια μου ειναι τετοια που δεν συναδει με το να ειμαι μελος του κομματος περνω το καπελακι μου και φευγω. για οσους ενδιαφερονται βγαζω και μια ανακοινωση οτι πλεον δεν ειμαι μελος και τελειωνει εκει.
    ουτε να φευγω κλεβοντας μεχρι και τα κωλοχαρτα απο τα γραφεια, για να μην πουμε και για περιπτερα κτλ. ουτε φιαχνοντας μπλογκακια ''για να τα λεμε'' (δεν αναφερομαι στο παρων, καμια σχεση για αλλον χτυπα η καμπανα), ουτε να προσπαθω να πλευρισω μελη για να κανουν δουλια για μενα. για αυτους δεν υπαρχει ουτε δικαιολογια ουτε τιποτε.
    αντιθετα ο αρης παρολο που διαφωνησε, το κομμα τον υποστηριξε επιμελειτιακα και με πληροφοριες, αλλιως δεν θα κραταγε ουτε βδομαδα, αλλα για περισσοτερα οταν βγει το δοκιμιο
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Modesto δεν καταλαβαίνω το επιθετικό σου ύφος αλλά δεν πειράζει.Ξέρω πολύ καλά τι είναι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Από τη μία δεν μου ταιριάζει από την άλλη θεωρώ ότι στην ΕΣΣΔ που εφαρμόστηκε στην πράξη μετατράπηκε σε συγκεντρωτισμό σκέτο. Αφεντικό έχω δεν θέλω και δεύτερο.
    Τώρα όσον αφορά τι κάνει όποιος φεύγει θα σου πώ πως ότι γουστάρει κάνει. Δε μιλάμε για κλεψιές, αλλά και blog θα κάνει και να επηρεάσει όσους μπορεί θα προσπαθήσει. Δεν τον δεσμεύει κάτι.
    Δεν είπα πως δεν έκανε καλά το ΚΚΕ με την πολιτική αποκατάσταση του Άρη. Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, μιας και παραβίασε το καταστατικό λειτουργίας. Είπα ότι στέλνει ένα μήνυμα πειθαρχίας. Για το Ζαχαριάδη δε θα σχολιάσω γιατί δεν γνωρίζω πολλά πράγματα. Από τα λίγα που ξέρω μου φαίνεται προδότης. Να αποκαταστήσεις κάποιον που διέπραξε το μεγαλύτερο ατόπημα στην ιστορία του κόμματος δε μου φαίνεται λογικό.

    Τρολλετάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παιδιά περιμένετε να βγει ο δεύτερος τόμος του δοκιμίου, υπομονή πολλά θα απαντηθούν εκεί. έχει πολλά και για το Ζαχαριάδη που αγαπητέ τρολλετάριε, μόνο προδότης δεν ήταν, θα δεις, αντιθέτως τι συνέβη στο κομμουνιστικό κίνημα μετά το 1956, θύμα αυτής της ιστορίας ήταν και ο Ζαχαριάδης. Βέβαια δεν είχε μόνο καλά,μια περίπτωση σαν το Στάλιν θα έλεγα, με τα καλά του και τα αρνητικά του-αλλά στα βασικά σωστός. Και μόνο που ήθελε να βάλει σαν στρατηγικό στόχο το σοσιαλισμό (παρότι δεν κατέληγε εκεί σωστά), σε αντίθεση με την άποψη που τελικά επικράτησε για "δημοκρατικό απελευθερωτικό αγώνα" από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και βλέπουμε, λέει πολλά, σωστά; Ενώ τον κατέκριναν ξένοι κομμουνιστές που ήταν μαζί στο Νταχάου, επειδή υποστήριζε ότι μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν οι άγγλοι ιμπεριαλιστές στη μεταπολεμική Ευρώπη από το φασισμό.

    Για τον Δημοκρατικό συγκεντρωτισμό τώρα, να ξέρουμε ότι κανονικά εμπεριέχει και τα δυο στοιχεία, τα οποία υπάρχουν σαν "ενότητα των αντιθέτων". Αποφάσεις όπως η Βάρκιζα ή άναλογες, προφανώς δεν πέρνονται "δημοκρατικά", αλλά εκεί επικρατεί ο συγκεντρωτισμός. Δημοκρατικά καθορίζεται η γενική πορεία, οι άμεσες αποφάσεις πέρνονται με την ευελιξιά που δίνει ο Δ.Σ. από την εκλεγμένη ηγεσία. Αυτό είναι το τεράστιο συν αυτού του τύπου οργάνωσης, δείτε και αυτό http://e-globbing.blogspot.com/2011/05/blog-post_8303.html Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να πολλαπλασιάσεις τη δύναμη των ανθρώπων που διαθέτεις. Βέβαια οποιεσδήποτε στρεβλώσεις πρέπει να πολεμιούνται. Και φυσικά η μάχη του Άρη, έπρεπε να γίνει μέσα στο κόμμα, εδώ ο ιδρυτής του "κόμματος νέου τύπου", ο Λένιν, πάλευε για ώρες σε δύο συνεχείς συνεδριάσεις της ΚΕ των Μπολσεβίκων για να τους πείσει ότι ήρθε η ώρα για την εξέγερση. Δεν έφυγε μόνος με όσους πιστούς από τη βάση για να κάνει μόνος του την εξέγερση στην Πετρούπολη. Το θέμα είναι αν παραβιάζεται ο Δ.Σ. από τη "δεξιά" άποψη τι κάνεις; όπως είδαμε στην ΕΣΣΔ, το 56 ο Χρουστσωφ, για να γίνει η δεξιά στροφή, άλλαξε 4 μέλη του ΠΓ, που δεν τον υποστήριζαν, ανάλογα είχαμε και σε μας, αλλά και στα άλλα κόμματα που πήραν τέτοια στροφή. Αυτό δείχνει ότι το σύνολο των μελών πρέπει να έχουν κρίση και ιδεολογικό επίπεδο, αν και αντικειμενικά η ηγεσία προσεγγίζει καλύτερα την πραγματικότητα λόγω του ότι την προσεγγίζει πιο γενικευμένα. Τα παραπάνω φαινόμενα, υπακοής από τις ηγεσίες και το σύνολο των μελών, στην δεξιά στροφή δεν είχαν βέβαια μια αιτία μόνο, αλλά υπήρχαν και διάφοροι ιστορικοί λόγοι (πχ πίστη στο ΚΚΣΕ ως έμπειρο επαναστατικό κόμμα, η αλλαγή στην στρατηγική του κομμουνιστικού κινήματος στη δεκαετία του 30 κ.α.), πράγματα που εγώ προσωπικά δεν τα ξέρω καλά και δεν προχωρώ παραπέρα για την ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό ήταν απλά το τυπικό. Στις μνήμες των απλών κομουνιστών, στις μνήμες μας και οι 3 αυτοί ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ήρωες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.