27 Σεπτεμβρίου 2011

Το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα (26/09/2000)

Σε παλιότερο άρθρο του Cosmo διαβάζω ότι στις 26 Σεπτεμβρίου ήταν η μαύρη επέτειος (των 11 χρόνων) του ναυαγιου του Σάμινα:
Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 2000 και 22.15 όταν το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Εξπρές Σάμινα προσκρούει στο σύμπλεγμα βραχονησίδων Πόρτες, δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάρου. Για το συμβάν ενημερώνεται ο θάλαμος επιχειρήσεων υπουργείου Ναυτιλίας ενώ οι επιβάτες τηλεφωνούν στα μέσα ενημέρωσης μιλώντας για βύθιση του πλοίου.
Ακολουθεί περιγραφή (για περισσότερες λεπτομέρειες στο παραπάνω λινκ) καθώς και το παρακάτω βίντεο.

Στο δια ταύτα:
Ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννάκης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας με ενδεχόμενο δόλο. Μαζί με τον Γιαννάκη καταδικάστηκαν ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός σε κάθειρξη 12 ετών και 10 μηνών, ο Α΄ μηχανικός Γ. Σκιαδαρέσης σε κάθειρξη 7 ετών, ο ύπαρχος Γ. Τριαντάφυλλος σε φυλάκιση 5 ετών και οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας (Μinoan Flying Dolphins) Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος σε φυλάκιση 2 ετών έκαστος.
Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μinoan Flying Dolphins, Παντελής Σφηνιάς, μη αντέχοντας το βάρος της τραγωδίας και της πίεσης που του ασκήθηκε έδωσε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τον έκτο όροφο του κτιρίου της εταιρείας στην Ακτή Κονδύλη.
Τα κλάματα παιδιών που έψαχναν τους γονείς τους, απλοί πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους αλλά και τα νεκρά σώματα επιβατών που επέπλεαν στη θάλασσα είναι εικόνες που στιγμάτισαν την πρώτη χρονιά του 2000 σε μια τραγωδία που είχε να συμβεί από το 1966 όταν το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου έχασαν τη ζωή τους 247 άνθρωποι από τη βύθιση του πλοίου Ηράκλειον στα νερά της Φαλκονέρας.
Και αναρωτιέμαι, κάπου εδώ, αν εκτός από το πλήρωμα τιμωρήθηκε κανένας υπεύθυνος, εφοπλιστής, υπουργός.....
Να θυμίσω ότι ο υπουργός τότε Παπουτσής δεν σκόπευε να υποβάλει  την παραίτησή του διότι όπως έλεγε, ο πρωθυπουργός θα έβαζε το μαχαίρι στο κόκκαλο και θα έχυνε άπλετο φως στην υπόθεση και θα απέδιδε ευθύνες με αυστηρότητα.
11 χρόνια μετά τι έχει γίνει?

Από παλιότερο άρθρο του ριζοσπάστη:
Ξανάρχισε η δίκη για το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Με την έκφραση της αγανάκτησης από τους μάρτυρες γιατί από το εδώλιο του κατηγορούμενου λείπουν οι βασικοί ένοχοι, δηλαδή το κράτος και οι εφοπλιστές, αλλά και τις περιγραφές από διασωθέντες του εφιάλτη που έζησαν, τον αβάσταχτο πόνο για τους ανθρώπους που έχασαν και την οργή τους για το γεγονός ότι ήταν εν πλω αυτό το σαπιοκάραβο, ξεκίνησε και πάλι χτες, μετά τη διακοπή του Αυγούστου, η δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» στην πολυαίθουσα του Εφετείου Αθηνών.
«Πιστεύουμε πως από το εδώλιο του κατηγορούμενου λείπουν οι βασικοί ένοχοι: Το κράτος που δίνει άδεια σε αυτά τα καράβια και οι εφοπλιστές», είπε με οργή στην κατάθεσή της η Πηνελόπη Μαρκοπούλου, η οποία ταξίδευε με τον άνδρα της και τα δύο μικρά παιδιά της για τη Σάμο. Τα δύο από τα τέσσερα σωσίβια που χρησιμοποίησαν αποδείχτηκαν άχρηστα ενώ οι βάρκες δεν κατέβαιναν.
«Οταν βγήκα στην κουπαστή είδα μια βάρκα σκεβρωμένη. Είχε φάει μπογιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Ευαγγελής, ενώ η Κωνσταντίνα Κουτσορνήθη, που έχασε τον άνδρα της στο ναυάγιο, είπε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, λίγο πριν το πλοίο βουλιάξει, της ανέφερε ότι οι βάρκες δεν κατέβαιναν.
Κατά την έναρξη της χτεσινής διαδικασίας ο εισαγγελέας πρότεινε να διενεργηθεί αυτοψία στο αδελφό πλοίο του «ΣΑΜΙΝΑ», το «ΝΑΪΑΣ». Επειδή όμως το πλοίο έχει πάει για παλιοσίδερα πρότεινε να γίνει εικονική προσομοίωση ενώ η πολιτική αγωγή ζήτησε να τοποθετηθεί κι άλλος πραγματογνώμονας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.