21 Σεπτεμβρίου 2011

Ενα σύμβολο που στοιχειώνει τα όνειρα των αστών

Έχει αρχίσει να καταντά κουραστικό, αλλά απ'ότι φαίνεται τα ευρωπαϊκά αστικά δικαστήρια δεν αφήνουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, όταν υπάρχει αντικομμουνιστική δουλειά στην μέση. Η είδηση φαίνεται εκ πρώτης όψεως σαχλή, αλλά έχει σημασία να δούμε την διατύπωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για να καταλάβουμε τον λόγο που η είδηση κυκλοφόρησε σε όλα τα διαδικτυακά ειδησεογραφικά μέσα της Ευρώπης και όχι μόνο.

Ποιά είναι η είδηση ?

Ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πως το σφυροδρέπανο δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως σήμα ρούχων στην ευρωπαϊκή αγορά. Πολύ ωραία, συμφωνούμε απόλυτα. Μάλλον οι ευρωπαίοι δικαστές αντελήφθησαν πως το σφυροδρέπανο αποτελεί σύμβολο της εργατικής τάξης, των αγροτών και των αγώνων τους για την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, και δεν είναι ποτέ δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως trademark μιας καπιταλιστικής επιχείρησης, που εκμεταλλεύεται εργαζόμενους και κλέβει την υπεραξία που παράγουν. Σωστά ? ... Λάθος λέν οι Ευρωπαίοι δικαστές !

Το σφυροδρέπανο λοιπόν, κατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (μεγάλη η χάρη του) δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως σήμα ρούχων, καθώς αντίκειται στα χρηστά ήθη ορισμένων κρατών μελών. Τι να εννοεί άραγες ο ποιητής ? 


Διαβάζουμε πως η συγκεκριμένη υπόθεση είχε οδηγηθεί στα δικαστήρια το 2006 όταν μια ρώσικη εταιρεία ρούχων, η Couture Tech Ltd,  κατέθεσε αίτηση στο Γραφείο των κοινοτικών σημάτων της Ε.Ε. ώστε να καταχωρήσει ως εγκεκριμένο σήμα των ρούχων της για την ευρωπαϊκή αγορά ένα εμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο όπως ήταν φυσικό, περιείχε και ένα σφυροδρέπανο.

Βάζοντας λοιπον μπροστά ως λαγούς, την Ουγγαρία και την Τσεχία, δυο πρώην σοσιαλιστικές χώρες στις οποίες όμως σήμερα ο αντικομμουνισμός εκ μέρους της εξουσίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να δώσει πολιτικές προεκτάσεις στην απόφαση που εξέδωσε :

"Ένα σήμα δεν πρέπει να γίνεται δεκτό αν αντίκειται στη δημόσια τάξη και στα χρηστά ήθη, και τούτο έστω και αν οι ανωτέρω λόγοι ισχύουν μόνον εντός ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως", και συνεχίζει παρακάτω ..."Το σφυροδρέπανο και ο ερυθρός αστέρας με πέντε βραχίονες, θεωρούνται ως σύμβολα αυταρχισμού, η δε χρήση τους αντίκειται στη δημόσια τάξη"

Μάλιστα ... Το σφυροδρέπανο, το σφυρί του εργάτη, το δρεπάνι του αγρότη, το σύμβολο της ένωσης των εργατών και των εγροτών, ένα σύμβολο που σήμερα επεκτείνει την ένωση αυτή σε όλους τους εκμεταλλευόμενους και εργαζόμενους του κόσμου, βαφτίζεται απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (για πολλοστή θα μου πείτε, φορά), ως σύμβολο αυταρχισμού ... ως σύμβολο που αντίκειται στα χρηστά ήθη. Φυσικό όμως είναι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ένα όργανο της δικτατορίας του κεφαλαίου, ένα δικαστήριο που υπερασπίζεται την αστική νομιμότητα και τα συμφέροντα του κάθε εκμεταλλευτή αστού κεφαλαιοκράτη, ένας θεσμός που θωρακίζει τον αυταρχισμό της αστικής τάξης ... να ενοχλείται απο την ιδέα, πως οι εργάτες θα μπορούσαν κάποια στιγμή να αναποδογυρίσουν τους κοινωνικούς ρόλους, να ισοπεδώσουν τους ταξικούς διαχωρισμούς και να γκρεμίσουν αυτήν την αθλιότητα που ονομάζουν ως, χρηστά ήθη.

Αλλά ξέρουμε και τι άλλο ενοχλεί, όλα αυτά τα φασιστοειδή με τις δημοκρατικές κουκούλες ... και για αυτό είμαστε εδώ να τους τρίβουμε στην μούρη τους εφιάλτες τους ...

8 σχόλια:

  1. Λες να τολμήσουν να μας κάνουν καμμια πλάκα κι εδώ στην Ελλάδα; Έ, ρε τι έχει να γίνει τότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστή η απόφαση! Αυτό μας έλειπε, να γίνει... copyright το θρυλικό και ηρωικό σφυροδρέπανο από ιδιωτική εμπορική εταιρεία! Μιλάμε ότι οι άνθρωποι εκεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο έβγαλαν την πιο φιλοκομμουνιστική απόφαση που θα μπορούσαν να βγάλουν... κι ας μην το κατάλαβαν φυσικά...


    yiokyiok

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι ως σκεπτόμενοι άνθρωποι δεν πρέπει να αξιολογούμε μόνο το αποτέλεσμα, αλλά κυρίως την πρόθεση, την αιτία και την διαδικασία που πάρθηκε μια τετοια απόφαση. Και βάσει αυτών μια τέτοια απόφαση είναι άκρως επικίνδυνη, άσχετα αν δεν υποβάλλει το σφυροδρέπανο σε copyright εξευτελισμό.
    sfyrodrepanistis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φυσικα και δεν εννοω οτι ξαφνικα εκει στο Ευρωπαικο Δικαστηριο τους επιασε ο πονος να προστατεψουν το συμβολο.
    Οι προθεσεις τους ειναι γνωστες....και το σκεπτικο της αποφασης ειναι οντως επικινδυνο.

    yiokyiok

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Βάζοντας λοιπον μπροστά ως λαγούς, την Ουγγαρία και την Τσεχία".
    Το αστείο της υποθέσεις είναι όταν πήγα επίσκεψη στα παραδουνάβια χωρία της Ουγγαρίας όλα τα μαγαζάκια πουλούσαν μπλούζες και σκούφους που έγραφαν CCCP με σφυροδρέπανα και θυμάμαι που κορόιδευα και έλεγα που να μην τους κάνανε και "εισβολή"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενα είναι το γεγονός και ο κρυφός και φανερός τους φόβος πως : " Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω απο την Ευρώπη. Το φάντασμα του κομμουνισμού " και από αυτό δεν πρόκειται να ξεφύγουν, ότι και να κάνουν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. RED. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ 27 ΤΗΣ ΕΕ (ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΩΝ ΡΙΖΟ ) ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΝΗΤΕ ΤΑ" ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ" ΤΟΥ ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΣΕ 3 ΕΩΣ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ! ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΧ ΤΩΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΑΛΛΑ ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΠΙΑΣΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΩΖΩ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΕΣΑ. ΧΑ ΧΑ ΧΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.