8 Σεπτεμβρίου 2011

περί 902


Αναδημοσίευση από γλόμπινγκ

Διευκρίνηση: το κείμενο εκφράζει αποκλειστικά τον γράφοντα, δεν είναι επίσημη θέση του ΚΚΕ. Απ' αυτή την άποψη, το παρακάτω κείμενο δεν είναι απλή αναπαραγωγή ή επανάληψη της ημι-επίσημης στάσης του ΚΚΕ στο Ριζοσπάστηhttp://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6420825 – επίσημη θέση θα θεωρηθεί ανακοίνωση του γραφείου τύπου, της κεντρικής επιτροπής ή του πολιτικού γραφείου.

Απ' την αρχή να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα: δεν υπάρχει χειρότερο πράμα απ' το να χάνει κάποιος τη δουλειά του, έχω βιώσει κι εγώ τη φάση της απόλυσης. Τελεία και παύλα. Απ' αυτή την άποψη δηλαδή, είναι τουλάχιστον κατανοητή η απογοήτευση και η οργή κάποιου που χάνει τη δουλειά του υπο οποιεσδήποτε συνθήκες και υπο οποιαδήποτε εργοδοσία.
Με βάση αυτό λοιπόν ξεκίνησε αρχές Σεπτέμβρη, της νέας πολιτικής σαιζόν, η αναμενόμενη πολεμική προς το ΚΚΕ και τις επιχειρήσεις του, το timing είναι προφανώς κατάλληλο εν όψει συλλαλητηρίων για τη ΔΕΘ και του αντιλαϊκού πογκρόμ του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων του.
Τα γεγονότα έχουν ως εξής: τη Δευτέρα 5 του μηνός η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) κήρυξε 8ωρη στάση εργασίας στον 902, η ανακοίνωση εδώ. http://www.etita.gr/portal/index.php?id=0,716,0,0,1,0Για τη στάση εργασίας αυτή έγινε σχετική δημοσίευση στο indymedia στο οποίο βλέπουμε και τις συγκεκριμένες φωτογραφίες http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1330179.
Δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο Radical Desire δημοσίευση του ιστολογίου Κόκκινος Τύπος”, από πρώην εργαζόμενο στον 902 (κατά δήλωση του ιδίου) ακολούθησε μια άγρια διαπάλη στο Granma, καθώς και δύο αναρτήσεις στοRadical Desire σχετικά με τη αντίδραση του κόμματος δια μέσου του Ριζοσπάστη (μπορείτε να βρείτε τα σχετικά linksστο γλομπ-roll). Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η υπόθεση θα ανάψει μεγάλες συζητήσεις τις οποίες τις περιμέναμε ότι θα ξέσπαγαν αυτή την περίοδο.

Παλιότερα παρουσιάσαμε εδώ στο γλόμπινγκ ένα κείμενο που έδινε μια εικόνα για το τι σημαίνει κομματική επιχείρηση http://e-globbing.blogspot.com/2011/06/blog-post_21.htmlΔεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τα επιχειρήματα σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη, ύπαρξης κομματικών επιχειρήσεων. Μόνο δυο-τρεις υπενθυμίσεις:
Το ΚΚΕ πάλεψε για να μπορεί να δρά μέσα στην ελληνική κοινωνία νόμιμα, προσπαθώντας φυσικά αυτό να μηναποβαίνει εις βάρος του χαρακτήρα και της στρατηγικής του. Τους κινδύνους απ' αυτή τη “νομιμότητα” οι κομμουνιστές τους ξέρουν.


Πρέπει, είναι υποχρεωμένο το κόμμα να ζυγίσει το πόση “επαναστατικότητα” πρέπει να θυσιάσει (να το πούμε έτσι άκομψα) για να καταφέρει να διαδώσει το ιδανικό του σοσιαλισμού μέσα σ'ένα εχθρικό περιβάλλον, και να υποστηρίξει τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων. Το ότι είναι αναγκασμένο να δραστηριοποιείται μέσα στον καπιταλισμό σε συνθήκες όχι μόνο “ανοχής” της αστικής τάξης, αλλά σε συνθήκες όπου το κόμμα επέβαλε τη νόμιμη παρουσία του, αυτό δεν αλλάζει την ουσία της καπιταλιστικής επιχείρησης ως προς τον τρόπο λειτουργίας της.
Υπάρχει όμως και το ηθικό μέρος. Ανεξάρτητα απ' την μορφή της οικονομικής δραστηριότητας του ΚΚΕ στον καπιταλισμό, η υπεραξία που παράγεται δεν πάει στις τσέπες της “ηγεσίας” όπως θέλουν να πιστεύουν μερικοί, αλλά πάει για την προπαγάνδα των θέσεων και της πολιτικής του. Ποτέ κανένας δεν θησαύρισε στο ΚΚΕ. Όποιος καταχράται χρήματα του κόμματος για προσωπικό του όφελος απλά διώχνεται με τις κλωτσιές (Άρθρο 49 του καταστατικού).
Με βάση αυτή την αρχή, η νόμιμη λειτουργία του ΚΚΕ στον καπιταλισμό είναι εξ ορισμού αντιφατική, ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά. Εύκολο είναι να το παίζεις υπερεπαναστάτης, αμόλυντος κι αδέκαστος απ' τον καπιταλισμό, αλλά όταν πρέπει να συγκεντρώσεις δυνάμεις για να μπορέσεις να λειτουργήσεις στοιχειωδώς και να διευρύνεις την επιρροή σου, παίζεις επικίνδυνα. Αν παίξεις ακίνδυνα, θα παραμείνεις μηδαμινή γκρούπα. Εύκολα να τα λέμε στην απ' έξω, αλλά και να λειτουργήσεις ένα ολόκληρο κόμμα, ταξικό με ιστορία κλπ, δεν είναι υπόθεση της πλάκας.
Φωτό από την κινητοποίηση έξω απ' τον Περισσό
Η κεντρική επιτροπή του κόμματος πριν αρκετά χρόνια αποφάσισε να διευρύνει τις δραστηριότητές του για να κάνει αυτό που είπαμε, να διαδώσει καλύτερα και με λιγότερη εξάρτηση απ' τους καρχαρίες των ΜΜΕ τις θέσεις του. Αυτό ήταν απόφαση της κεντρικής επιτροπής: κάποιοι μπορεί να διαφώνησαν, άλλοι μπορεί να συμφώνησαν, αλλά αυτή ήταν η απόφαση.
Στην υπόθεση της κινητοποίησης πρώην εργαζομένων έξω απ' τον Περισσό, δεν σχολιάζουμε αν ήταν λίγοι ή πολλοί, αν ήταν δυναμικοί ή όχι κλπ. Δεν μπορώ παρά να μη σταθώ σε ορισμένα στοιχεία:
  • Ο ΣΚΑΙ πρώτη φορά στα χρονικά κάλυψε κινητοποιήσεις εργαζομένων με το τουπέ προλεταριακού καναλιού, σε ένα χυδαιότατο βίντεο. Εντύπωση προκαλεί η αντίδραση των διαδηλωτών στο indymedia: “ Πρέπει τέλος να σημειώσουμε πως η τηλεόραση του ΣΚΑΪ έστειλε συνάδελφο οπερατέρ, ο οποίος κάλυψε μεγάλο μέρος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ωστόσο, δεν ακούστηκε το παραμικρό για τη διαμαρτυρία των εργαζομένων. Τους λόγους για τους οποίους το θέμα «πνίγηκε» τόσο βάναυσα τους αφήνουμε στην κρίση κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου...”(http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1330242Ο ΣΚΑΙ κοινώς έχει χ...νους όλους τους εργαζόμενους, του αρκεί που έγινε σούσουρο σχετικά με το ΚΚΕ. Οι διαδηλωτές το έλαβαν αυτό υπόψη τους; Γνωρίζαν εξ αρχής ότι ο Αλαφούζος το ΚΚΕ το περιμένει στη γωνία. Αν δεν το ήθελαν αυτό,μήπως θα έπρεπε να ζητήσουν απ' τον συνάδελφό τους να σταματήσει να παίρνει πλάνα;
  • Με το θέμα δεν ασχολήθηκαν άλλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα (Λαμπράκη, Τεγόπουλου, Μπόμπολα), όπως επίσης και Πρώτο Θέμα, Ζούγκλα, Ελεύθερος Τύπος. Γιατί άραγε; Ο κακεντρεχής θα πει “γιατί τα έχουν πλακάκια με το ΚΚΕ”. Η ορθή ερμηνεία μήπως είναι ότι όλοι αυτοί, αν δεν έχουν φεσώσει μέχρι τα μπούνια την Τυποεκδοτική, μήπως οι δραστηριότητές τους στην τηλεόραση λαμβάνουν ιδιαίτερης φροντίδας απ' το κράτος, πράμα που δεν ισχύει – φυσικά – για τον 902;

Γεγονός είναι επίσης ότι σε Τυποεκδοτική και 902, οι συλλογικές συμβάσεις εφαρμόζονται κατα γράμμα ενώ αλλού τσαλαπατήθηκαν αλύπητα – και, τι παράξενο! δεν υπήρχε ανάλογη αγωνιστικότητα από την ΕΤΙΤΑ, ούτε και ανάλογη ευαισθησία απ' το εμετικό συγκρότημα Αλαφούζου -, στην παρούσα συγκυρία αδυναμίας πληρωμής των δεδουλευμένων, η επιχείρηση δεν χρησιμοποιεί το πρόσχημα της κρίσης (όπως κάνουν όλοι τώρα), δεν προσπαθεί να διαβάλλει τις νόμιμες αξιώσεις των απολυθέντων, τις παραδέχεται στο ακέραιο, δεν προσπαθεί να βρει ποιος δεν έκανε ή όχι καλά τη δουλειά του, το κόμμα οργάνωσε οικονομική εξόρμηση πριν το καλοκαίρι προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους μέχρι τελευταίας πεντάρας.
Ναι, έγιναν απολύσεις στον 902. Και δυστυχώς η επιχείρηση νομοτελειακά θα κλείσει μιας και είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει σε συνθήκες συγκέντρωσης του ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος, με την ψηφιακή τηλεόραση κλπ μια προοπτική που στραγγαλίζει όχι μόνο τον 902 αλλά και δεκάδες τοπικά κανάλια που δεν έχουν καμμία τύχη. Ασφαλώς, εργαζόμενοι που βλέπουν την προοπτική της ανεργίας θα στραφούν εναντίον της “εργοδοσίας” του 902 (και του ΚΚΕ, η σημειολογία των φωτογραφιών με το πανώ και φόντο τον Περισσό είναι σαφής) και καλά κάνουν απ' την πλευρά τους.
Είναι ένα πικρό ποτήρι που θα το πιούμε μια και πήραμε το ρίσκο να ξανοιχτούμε στη ζούγκλα του καπιταλισμού. Έχοντας σαν δεδομένα α) το στοχευμένο οικονομικό στραγγαλισμό του κόμματος μέσω μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης (που δικαιούνται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, γιατί όχι δηλαδή και το ΚΚΕ;), μέσω της καθυστέρησης καταβολής της, μέσω της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου περί χρηματοδότησης των κομμάτων (και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με αποτέλεσμα να εκλέγονται λιγότεροι βουλευτές από τα “μικρά” κόμματα, είναι έμμεση μείωση κι αυτή http://e-globbing.blogspot.com/2011/06/blog-post_2582.html) β) τη συντονισμένη αντιΚΚΕ, αντικομμουνιστική, αντισοσιαλιστική, αντισοβιετική (τα περί “παιδείας σοβιετικού τύπου του Γιωργάκη είναι καπιταλιστικός εμετός) επίθεση, βλέποντας την σχετικά διευρυνόμενη επιρροή του ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία, το σύστημα ουσιαστικά αναγκάζει το κόμμα να ξοφλήσει οικονομικά και ταυτόχρονα να στραφεί ο κόσμος εναντίον του. Το σχέδιο αυτό φυσικά, απ' τη στιγμή που δεν πατάει πάνω στα πραγματικά συμφέροντα όλων των εργαζομένων –συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των απολυμένων στον 902 – θα αποτύχει. Το ΚΚΕ δεν θα εξαφανιστεί, όχι επειδή είναι ιστορικό, άντεξε, μπλα, μπλα, μπλα, αλλά επειδή α) είναι αντικειμενική ανάγκη η ύπαρξή του β) οι κουκουέδες, οι κομμουνιστές που ξέρουν να πατάν στα πόδια τους, είναι μπετόν αρμέ. Θα συνεχίσουν να δουλεύουν στον κόσμο, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα καφενεία, στα blogs, στους εξωραϊστικούς συλλόγους, everywhere.
Για μας, το κόσμο του ΚΚΕ που δείχνει εμπιστοσύνη στο κόμμα και τις επιλογές του, το ερώτημα που μπαίνει αβίαστα και σιωπηλά είναι: ήταν τελικά σωστή η απόφαση να ξανοιχτούμε στα χωράφια του καπιταλισμού για να εδραιώσουμε την παρουσία μας στην μεταπολιτευτική Ελλάδα; Μακροπρόθεσμα ήταν ωφέλιμο (με κόστος και κάποιους εργαζόμενους); Ή μήπως ήταν λάθος;
Η υπόθεση αυτή, να είναι σίγουροι όλοι οι οπαδοί, φίλοι, ψηφοφόροι, συνοδοιπόροι, κριτικά προσεγγίζοντες, καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι αλλά και θανάσιμοι εχθροί, θα λυθεί εσωκομματικά κι αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

15 σχόλια:

  1. Δυστυχως το ΚΚΕ θα πληρωσει την επιχειρηματικη του
    δραστηριοτητα την.Αντε τωρα εγω να μιλησω για το κομμα ,για τις απολυσεις,για τις επιχειρησιακες συμβασεις στην εταιρεια που εργαζομαι(γραφικες τεχνες). ΗΜΟΥΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟς ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗς ΣΤΟ ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σημείο που εχει βγει μαυρισμενο στο κειμενο, δεν ειναι απο το αρχικο αρθρο, αλλα ουτε και απο μενα για καποιο λογο, απλα δεν μπορω με τιποτα να το διορθωσω! frustrated manny

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρόβλημα ξεκινάει απο τη στιγμή που το Κόμμα αποφασίζει να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα. Ήταν θέμα χρόνου να έρθει αυτή η στιγμή, απλά απέδειξε ότι δεν είχε προνοήσει και δεν έδειξε τα σωστά αντανακλαστικά.
    Δεν γίνεται όμως το επιχείρημα να είναι ότι το προβάλλει ο ΣΚΑΙ. Αυτό δεν είναι επιχείρημα. Η ουσία είναι η πραγματικότητα, οι απολύσεις.
    Επίσης το "Η υπόθεση αυτή, να είναι σίγουροι όλοι οι οπαδοί, φίλοι, ψηφοφόροι, συνοδοιπόροι, κριτικά προσεγγίζοντες, καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι αλλά και θανάσιμοι εχθροί, θα λυθεί εσωκομματικά κι αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν." μου θυμίζει κάτι απο την ξύλινη γλώσσα με την οποία μιλάνε οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι για σκάνδαλα.

    Fidel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Fidel, το πρωτο (για το σκαι) εμενα σαν διαπιστωση μου ακουγεται και οχι σαν επιχειρημα..μαλλον θελει να καταδειξει με αυτο το γιατι γινεται τοση φασαρια με τον 902 συγκεκριμενα (και οχι με αλλους σταθμους και εντυπα που προσκυνται στην ""αριστερα""--τα εισαγωγικα για οικονομια λεξεων-- ή ακομα και με άλλες επιχειρησεις που καθημερινα κλεινουν ή λυγιζουν)..πλησιαζει και η ΔΕΘ και γενικα τα νεα μετρα που ολοενα θα περνει η κυβερνηση..πρεπει να σπηλωθει το κκ και να πιστεψουν ολοι οτι ολοι ιδιοι ειναι --τι πασοκ, τι νδ, τι κκε--οτι φταινε και οι 300--τι κανελη, τι παφιλης, τι ρουσοπουλος, τι παγκαλος--

    Για το δευτερο που λες, εμενα δεν μου ακουστηκε καθολου ετσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aναδημοσιεύω κι εδώ σχόλιο που έκανα στο γλόμπινγκ και radical desire
    "Παρατήρηση: στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΤΙΤΑ χτες που την έψαχνα για να βρω την ανακοίνωση για κήρυξη στάση εργασίας στον 902, θα ορκιζόμουνα ότι είδα ανάλογη ανακοίνωση και για τον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" ιδιοκτησίας ΣΥΝ (δεν γνωρίζω πως ακριβώς είναι το ιδικοκτησιακό καθεστώς). Σήμερα δεν την βρίσκω πουθενά. Χωρίς να υπαινίσσομαι κάτι, αν κάποιος φίλος δει κάτι να ειδοποιήσει."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Manny Calavera
    Μα που είναι το παράξενο στη στάση του ΣΚΑΙ; Περίμενες κάτι διαφορετικό απο το κανάλι που λέει ότι για την ανεργία στη ζώνη του Περάματος φταίει το ΠΑΜΕ; Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι πως μπορεί το ΚΚΕ να λειτουργεί ως εργοδότης; Απλά δεν γίνεται. Δεν είναι το θέμα ποιος κερδίζει απο την υπεραξία που παράγεται, αλλά το θέμα είναι ότι το κόμμα που θέλει να ανατρέψει τον καπιταλισμό και τις αστικές παραγωγικές σχέσεις δεν μπορεί να τις επικαλείται και να τις αξιοποιεί για οποιοδήποτε λόγο. Εκτός απο τις απολύσεις που έγιναν προκύπτουν και άλλα ζητήματα:
    - Τι γίνεται με την παραγόμενη υπεραξία;
    - Πως γίνεται τα όποια κέρδη να πηγαίνουν στο κόμμα τη στιγμή που δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι κομματικά μέλη; Αν δεχτούμε δηλαδή οτι οι εργαζόμενοι δεχονται το ΚΚΕ ως εργοδότη γιατί έτσι βγαίνουν κερδισμένοι απο την ενίσχυση του Κόμματος αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει στα μη κομματικά μέλη.
    - Η πρόσληψη ενός μέλους του κομματος σε οποιαδήποτε θέση δημιουργεί σχέση εξάρτησης αρα πόσο δυνατή είναι στη συνεχεια η κριτική ή η διαφωνία σε κάποια θέση του κομματος, ακόμα και στα πλαίσια του δημ. συγκεντρωτισμού;
    - Η δημιουργία επιχειρήσεων σε φέρνει συσχετιζόμενο με άλλες επιχειρήσεις, άρα η δουλειά που εσυ θέλεις να κάνεις προυποθέτει την εκμετάλλευση άλλων εργαζομένων. Πχ. η τυποεκδοτική θα αγοράσει το φθηνότερο δυνατό χαρτί απο μια επιχείρηση όπου οι εργάτες της είναι θύματα εκμετάλλευσης. άρα η δική σου δραστηριότητα συμβάλλει στην επέκταση της εκμετάλλευσης του άλλου.
    - Τι είδους σχέσεις δημιουργούνται με μεγαλοδημοσιογράφους; Όταν πχ. η Τυποεκδοτική τυπώνει για Τράγκα, Θέμο, Κύρτσο, Χ"νικολάου κτλ, όταν δηλαδή τους έχει πελάτες, μπορεί το κόμμα να τους χτυπήσει ή να τους επιτεθεί όπως θα έπρεπε ή μήπως φοβάται μη χάσει πελατεία;

    Άρα λοιπόν το συμπέρασμα μου είναι το εξής: Το να λειτουργείς μια επιχειρηση μέσα στον καπιταλισμό αναγκααστικά σε φέρνει σε "συμφωνία με το διάβολο". Είναι πολιτική επιλογή και κρίνεται. Η γνώμη μου είναι πως το ΚΚΕ πρέπει να τραβήξει τον δύσκολο δρόμο, τον μοναχικό αν πραγματικά είναι επαναστατικό κόμμα. Και σε ένα επαναστατικό κόμμα δεν χωράνε επιχειρηματικές δραστηριότητες.

    Fidel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Manny Calavera
    Και κάτι ακόμα σχετικά με τη διαπίστωση ότι ο ΣΚΑΙ πρόβαλε την απεργία και τις απολύσεις στον 902. Αν ήθελε κανείς να αντιστρέψει την κατάσταση θα αναρωτιόταν: 'Γιατί δεν είπε τίποτα ο 902 για τις απολύσεις; Γιατί δεν έκανε επίσημη τοποθέτηση το Κόμμα να τις καταγγείλει;'
    Άρα λοιπόν μην εκνευριζόμαστε ή μην πέφτουμε απο τα σύννεφα όταν οι εφοπλιστές πολεμάνε το κόμμα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα προσπαθησω να σου απαντησω οπως μπορω καλυτερα, ως Manny, αυτα που λεω εκπροσωπουν εμενα και οχι το blog συνολικα.

    ""Μα που είναι το παράξενο στη στάση του ΣΚΑΙ; Περίμενες κάτι διαφορετικό απο το κανάλι που λέει ότι για την ανεργία στη ζώνη του Περάματος φταίει το ΠΑΜΕ;""

    --καθολου παραξενη και ακρως αναμενομενη..για τα δυο μετρα και δυο σταθμα κανω λογο (οπως νομιζω οτι αυτο εννοει και ο αρθρογραφος)

    ""Το ζήτημα είναι πως μπορεί το ΚΚΕ να λειτουργεί ως εργοδότης; Απλά δεν γίνεται. Δεν είναι το θέμα ποιος κερδίζει απο την υπεραξία που παράγεται, αλλά το θέμα είναι ότι το κόμμα που θέλει να ανατρέψει τον καπιταλισμό και τις αστικές παραγωγικές σχέσεις δεν μπορεί να τις επικαλείται και να τις αξιοποιεί για οποιοδήποτε λόγο. ""

    --Για μενα εκει ειναι η ουσια..στο ποιος κερδιζει απο την υπεραξια που παραγεται..δεν ειμαι πολυ δυνατη στα οικονομικα (τουλαχιστον εχω την ειλικρινεία να το παραδεχτω : ]]]) αλλα και στο σοσιαλισμο δεν παραγεται υπεραξια?
    Δεν εχει σημασια που πηγαινει? (αν δλδ παει για εντυπα ενος κομματος που παλευει για την ανατροπη του καπιταλισμου ή αν γίνεται μασουρια και πηγαινει στην Ελβετια ή γινεται κοτερα ή επενδυεται για να βγαλει ενα ατομο ή οι μετοχοι λεφτα ειναι το ιδιο πραγμα?)
    Εδω συμφωνω με τον αρθρογραφο:
    "Υπάρχει όμως και το ηθικό μέρος. Ανεξάρτητα απ' την μορφή της οικονομικής δραστηριότητας του ΚΚΕ στον καπιταλισμό, η υπεραξία που παράγεται δεν πάει στις τσέπες της “ηγεσίας” όπως θέλουν να πιστεύουν μερικοί, αλλά πάει για την προπαγάνδα των θέσεων και της πολιτικής του. Ποτέ κανένας δεν θησαύρισε στο ΚΚΕ. "
    Ο 902 ειναι επιχειρηση που λειτουργει στον καπιταλισμο αλλα δεν έπαιζε με τους κανονες του παιχνιδιου οπως εκαναν αλλοι σταθμοι δλδ για να μην παρεξηγηθω, δεν εκανε εξαγορες, συγχωνευσεις, εφαρμοζε συλλογικες συμβασεις εργασιας, δεν χρησιμοποιησε τα παραθυρα του νομου για να εκμεταλλευτεί τον κοσμο του, δεν τους ειχε απληρωτους να δουλευουν λεγοντας τους "δουλεψτε τσαμπα για το καλο της επιχειρησης", προσπαθει να εξασφαλισει τις αποζημιωσεις που πρεπει (αν κανω καπου λαθος σε ολα αυτα ειναι απο αγνοια, οχι σκοπιμα, αν ειναι διορθωσε με)

    Τωρα λες "τις αστικές παραγωγικές σχέσεις δεν μπορεί να τις επικαλείται και να τις αξιοποιεί για οποιοδήποτε λόγο."

    --Μα σε αυτο το συστημα βρισκομαστε, πως μπορουμε να εχουμε αλλες σχεσεις? Αρα το ζητημα ειναι αν θα εχεις μια επιχειρηση ή οχι σε αυτο το συστημα. Οχι τι σχεσεις θα εφαρμοσεις! Σε αυτο δε νομιζω οτι εχεις και μεγαλη επιλογη. Την αναγκη υπαρξης μιας επιχειρησης κομματικης, ασχετως αν συμφωνω ή οχι, την κατανοω. Οταν πχ σε ολες τις εφημεριδες διαστρεβλωνουν τις θεσεις σου, σε ολα τα καναλια δεν σου δινουν τηλεοπτικο χρονο --και ενω ξερεις οτι ο μεσος ανθρωπος ενημερωνεται σχεδον εξ ολοκληρου απο την τιβι--τι θα κανεις? Θα το δοκιμασεις..το θεμα ειναι με ποιο τροπο.

    --Πως γίνεται τα όποια κέρδη να πηγαίνουν στο κόμμα τη στιγμή που δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι κομματικά μέλη; Αν δεχτούμε δηλαδή οτι οι εργαζόμενοι δεχονται το ΚΚΕ ως εργοδότη γιατί έτσι βγαίνουν κερδισμένοι απο την ενίσχυση του Κόμματος αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει στα μη κομματικά μέλη.

    --Εδω εχεις ενα point..καπου σχολιασε καποιος φιλος και συμφωνω μαζι του για το αν θα επρεπε ή οχι οι εργαζομενοι στον 902 και στα εντυπα να ειναι κομματικα μελη ολοι ή εστω φιλοι και οπαδοι. Απο τον εργαζομενο που βλεπει το κκε ως ενα εργοδοτη και μονο, που ενω δουλευει στον 902 και είτε δεν εχει κατανοησει τη σημασια του να υπαρχει είτε δεν την δεχεται, μια τετοια ενσταση ειναι κατανοητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ""Η πρόσληψη ενός μέλους του κομματος σε οποιαδήποτε θέση δημιουργεί σχέση εξάρτησης αρα πόσο δυνατή είναι στη συνεχεια η κριτική ή η διαφωνία σε κάποια θέση του κομματος, ακόμα και στα πλαίσια του δημ. συγκεντρωτισμού;""

    --σε αυτο δε μπορω να σου απαντησω. Δεν ειμαι μελος του κκε

    ""Η δημιουργία επιχειρήσεων σε φέρνει συσχετιζόμενο με άλλες επιχειρήσεις, άρα η δουλειά που εσυ θέλεις να κάνεις προυποθέτει την εκμετάλλευση άλλων εργαζομένων. Πχ. η τυποεκδοτική θα αγοράσει το φθηνότερο δυνατό χαρτί απο μια επιχείρηση όπου οι εργάτες της είναι θύματα εκμετάλλευσης. άρα η δική σου δραστηριότητα συμβάλλει στην επέκταση της εκμετάλλευσης του άλλου.""

    --σε αυτο δεν ξερω να σου απαντησω αν ισχυει (αυτο με το χαρτι που λες ή αναλογα παραδειγματα που θα μπορουσες να φερεις)
    Αλλα με αυτη τη λογικη και εγω που ειμαι κκε, στη δουλεια μου θα επρεπε να λειτουργω με τον ιδιο τροπο..να μην παρω το πιο οικονομικο χαρτι αλλα καποιο πιο ακριβο? Και τι σχεση εχει αυτο? ακομα και τα πιο ακριβα πραγματα, χαρτια, ρουχα, παπουτσια, παραγονται σε χωρες του τριτου κοσμου και εκμεταλευονται αγρια τον κοσμακη εκει κατω..Θα επρεπε ή να κυκλοφορουμε ξεβρακωτοι ή να πλεκουμε μονοι μας τα ρουχα μας (αλλα και οι κλωστες απο που ερχονται?)
    Χιουμορακι, αλλα καταλαβαινεις τι θελω να πω. Στον καπιταλισμο, τα παντα προκυπτουν απο εκμεταλευση ανθρωπου απο ανθρωπο..πως μπορω εγω στην καθημερινοτητα μου να το αποφυγω? Πως μπορει ο 902? Αρα παλι ερχομαστε στο αν πρεπει το κομμα να εχει ή οχι επιχειρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ""Τι είδους σχέσεις δημιουργούνται με μεγαλοδημοσιογράφους; Όταν πχ. η Τυποεκδοτική τυπώνει για Τράγκα, Θέμο, Κύρτσο, Χ"νικολάου κτλ, όταν δηλαδή τους έχει πελάτες, μπορεί το κόμμα να τους χτυπήσει ή να τους επιτεθεί όπως θα έπρεπε ή μήπως φοβάται μη χάσει πελατεία;""

    Εδω θα διαφωνησω! Παντα τους χτυπαγε και παντα θα τους χτυπαει!

    ""Είναι πολιτική επιλογή και κρίνεται.""
    Φυσικα. Θα το δειξει η ιστορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νησίδες σοσιαλισμού μέσα στον Καπιταλισμό δεν μπορούν να υπάρξουν (κοινότυπο αλλά πραγματικό).

    Το κόμμα για να μπορέσει να οργανώσει την ιδεολογική και πολιτική του δουλειά, για να την διαδώσει πιο αποτελεσματικά στις μάζες ανέπτυξε "επιχειρηματική" δράση στήνοντας επιχειρήσεις όπως ο 902 (ράδιο, tv), η τυποεκδοτική, η σύγχρονη εποχή. Εκμεταλλεύτηκε την νομιμότητα μετά την μεταπολίτευση για να έχει όσο την δυνατότητα μεγαλύτερη αυτονομία, ανεξαρτησία από τα αστικά ΜΜΕ. Το ιδανικό θα ήταν όλος ο κομματικός τύπος, αλλά και οι υπόλοιπες δραστηριότητες να καλύπτονται από το κομματικό δυναμικό. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό πάντοτε.

    Μάλιστα κατά την δεκαετία του 90, αμέσως μετά τις ανατροπές, όσοι παρέμειναν ή εντάχθηκαν στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την έλλειψη που υπήρχε σε ανθρώπινο δυναμικό γενικά και σε ανθρώπους με εξιδίκευση / γνώσεις που θα μπορούσαν να επιτελέσουν εργασίες που σχετίζονταν με την εγκατάσταση, λειτουργία των ΜΜΕ. Η λύση που προκρίθηκε ήταν και η πρόσληψη ανθρώπων που δεν πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Επιπλέον, μετά την διάσπαση του '91 ορισμένοι εργαζόμενοι στην Τυποεκδοτική είχαν αποχωρίσει από το ΚΚΕ παραμένοντας όμως στις θέσεις εργασίας τους. Το κόμμα αναγνώριζε τις δυσκολίες που προέκυπταν απο αυτήν την εξέλιξη. Στο μέλλον στον κομματικό τύπο είναι αναγκαίο να εργάζονται αποκλειστικά (στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό) μέλη του κόμματος. Σήμερα, αυτό είναι πιο εφικτό από ότι ήταν πριν 15-20 χρόνια.

    Η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, οδηγεί αναπόφευκτα στην συρρίκνωση έως και το κλείσιμο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, και αυτό ισχύει και για τις επιχειρήσεις του κόμματος. Οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες όπως και η σύγκρουση της «εργοδοσίας του 902» με τους απολυμένους του 902. Μη όντας κομματικά μέλη η σχέση μεταξύ των δυο πλευρών ήταν σχέση εργοδοσίας – εργασίας. Δεν μπορούσε να ήταν κάτι άλλο.

    Έχοντας αναλύσει ορθά την κρίση, την οξύτητα της, τις συνέπειες της για τους εργαζόμενους, το κόμμα έπρεπε να πάρει τα μέτρα του πολύ νωρίτερα. Ήταν αναπόφευκτο πως ο πολιτικός και ιδεολογικός στραγγαλισμός του κόμματος, όπως αυτός εκδηλώνεται με τον συστηματικό του αποκλεισμό από τα αστικά ΜΜΕ, την διαστρέβλωση των θέσεων του κλπ. θα έφτανε μέχρι τον ανοιχτό οικονομικό πόλεμο. Γιατί μόνο ως τέτοια (οικονομικός πόλεμος) μπορούν να χαρακτηριστούν τα φέσια από την μη καταβολή αντιτίμου για την παροχή υπηρεσιών προς εφημερίδες , περιοδικές έντυπες εκδόσεις, που εν μια νύκτα αποφάσισαν να εκτυπώνονται αλλού με χειρότερους μάλιστα για αυτές όρους. Η καθυστέρηση της καταβολής της κρατικής επιδότησης στο κόμμα (την οποία και δικαιούται) αποτελεί άλλο ένα μέσο πίεσης του αστικού κράτους.
    Συμπέρασματα:
    • Οι δραστηριότητες του κόμματος (όποιες είναι αυτές) θα πρέπει να στηρίζονται στις δυνάμεις και ικανότητες των μελών του. Αν χρειαστεί, σύντροφοι να εξειδικευτούν για να μπορούν να εκπληρώνουν συγκεκριμένα καθήκοντα. Αν οργανωθεί σωστά το κόμμα είναι σε θέση να κινητοποιήσει τα μέλη του. Η οργάνωση της δουλειάς να συνδεθεί με την διάθεση, τα ενδιαφέροντα και το ταλέντο.
    • Ένα επαναστατικό κόμμα είναι αναγκαίο να στηρίζεται οικονομικά στις δικές του δυνάμεις. Η κρατική επιχορήγηση να μην αποτελεί πάγιο έσοδο για την κάλυψη πάγιων εξόδων. Ας αποτελεί στην καλύτερη μια οικονομική εφεδρεία. Να έχουμε στο μυαλό μας, ότι επί του πρακτέου, με πιθανή νομοθετική ρύθμιση να ζητηθούν από το κόμμα απαράδεκτοι συμβιβασμοί / υποχωρήσεις (έλεγχος οικονομικών των κομμάτων, υποβολή λίστας μελών, ονομαστικές εισφορές κλπ.) ως όροι για να δικαιούται την κρατική επιχορήγηση.
    • Με αφορμή την δεδομένη οικονομική συγκυρία, να περιοριστούμε σε εκείνες τις δραστηριότητες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη τύπωση της εφημερίδας, και άλλου έντυπου υλικού (βιβλία, αφίσες, προκηρύξεις).
    • Επικέντρωση στην αξιοποίηση και εναλλακτικών μέσων πληροφόρησης που καθημερινά κερδίζουν έδαφος (ιστιοχώρος, μπλογκς κλπ.).

    Partizanos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παρτιζάνε συμφωνώ οριζόντια και κάθετα με το σχόλιό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Partizane ξερεις ε? Η προταση συνεχιζει να ισχυει..αν δεν θες να γινεις μελος του blog (λογω φορτου, χρονου κτλ) μπορεις αν θες να γραφεις που και που κατι και να μας το στελνεις να το ανεβαζουμε
    : ]]]]]]]]]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαννυ, θα επικοινωνίσω μαζί σας μέσω email μολις ευκαιρίσω.
    Partizanos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. προσπαθησα χθες να ανεβασω ενα κειμενο αλλα για καποιο λογο (μαλλον εκανα εγω βλακεια) δεν ανεβηκε παντως αργοτερα με καλυψαν αρκετα απο αυτα που γραφτηκαν κυριως του παρτιζανου αλλα και αλλων. να προσθεσω οτι κανονικα η διαδικασια για το ποιος και που ''προσλαμβανεται'' ειναι η εξης: δημιουργειται η αναγκη για συγκεκριμενη χρεωση μεσα στον μηχανισμο του κομματος και εκει περιλαμβανονται και η τυποεκδοτικη/902/Ρ, μεσα στις οργανωσεις αναφερετε, προτεινονται ή ενδιαφερονται σ/φοι συζιτιεται στις ΚΟΒ αν πληρει τις προυποθεσεις, γινεται πλεον ξεκαθαρο τι ειναι αυτο που αναλαμβανει και γιατι πληρωνεται και πως αφου ειναι χρεωση και τα ρισκα που αναλαμβανει, αν αυριο το κομμα βγει στην παρανομια οπως ολοι καταλαβαινουμε δεν υπαρχουν θεσεις ''εργασιας''.
    αν αυτες οι ''θεσεις'' δεν καλυφθουν τοτε παμε σε μη κομματικα μελη στα οποια επισης πρεπει να γινει μια σχετικη κουβεντα για το που μπαινει και τι ακριβως κανει το μεσο που προσλαμβανεται.

    επιπλεον, ειναι ξεκαθαρο οτι η αυρρικνωση στα κομματικα μεσα υπαρχει μεσα στο γενικο πλαισιο της υφεσης αλλα και της πιεσης απο το αστικο κρατος στα οικονομικα του κομματος (τα εχουν γραψει και αλλοι μην τα ξαναλεω). οταν λοιπον το κομμα παει σε μια καπιταλιστικη επιχειρηση (φαγε π.χ.)και λεει παρτε πισω τις απολυσεις το λεει γιατι τοσα χρονια τα υπερκερδη τα τσεπωνεται ο καθε ''φιλιπου'' και μπορουν να καλυψουν την ''χασουρα'', ασε που στις περισσοτερες τετοιες επιχειρησεις δεν μιλαμε για χασουρα αλλα για πτωση κερδοφοριας
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.