26 Σεπτεμβρίου 2011

Ο οπορτουνισμός μέσα στην κρίση (μέρος 2ο)

'Αρθρο του αναγνώστη Vidalius

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Πέραν του 902 ας δούμε λίγα πράματα για τον τρόπο που λειτουργούν τον τελευταίο καιρό οι παραπάνω πολιτικοί χώροι. Στις πολυδιαφημισμένες “αγανακτισμένες” και “απολιτίκ” πλατείες, έγινε μια προσπάθεια, να τις μετατρέψουν σε αντι-κκε φυτώρια. Τα “δημοκρατικότατα” συνθήματα: “χωρίς σημαίες” και “έξω τα κόμματα” έγιναν κυρίαρχα, φυσικά εννοώντας “έξω το ΚΚΕ”. Άλλη μια ευκαιρία να μιλήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι παραπάνω “αριστεροί” για τον “διασπαστικό ρόλο του ΠΑΜΕ”. Μόνο που η κομμουνιστική ιδιότητα δεν είναι κάτι που το έχεις στην τσέπη σου και που μπορείς αναπάσα στιγμή να αφήσεις στο κωμοδίνο. Έγινε προσπάθεια να ευνουχιστεί η “πλατεία” από οποιοδήποτε πολιτικό περιεχόμενο μένοντας στο “όλοι ίδιοι είναι”, “οι πολιτικοί...” μουτζώνοντας την βουλή.

Ανάμεσά τους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ των οποίων το κόμμα 20 χρόνια πριν ψήφιζε με χέρια και με πόδια τη συνθήκη του Μάαστριχτ, μια συνθήκη που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της δομής της σύγχρονης καπιταλιστικής Ευρώπης, μια συνθήκη από την οποία απορρέουν όλα τα δεινά που έχουν βρει την εργατική τάξη όχι μόνο της χώρας μας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνοδοιπόροι με τη ΓΣΕΕ, και στα κατά τόπους σωματεία σε αγαστή συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ, χωρίς ντροπή αποτελούν τους βαστάζους των πανώ των εργοδοτικών εργατικών κέντρων και ένα καλό ακροατήριο για τους προέδρους τους.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (όπου αυτός έχει τον έλεγχο των καλλικρατικών δήμων) πρώτος τρέχει να εφαρμόσει τις αποφάσεις για τις ΜΚΟ για τις προσλήψεις της ντροπής εργαζομένων όπως έκανε και παλαιότερα με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης. Δια στόματος Τσίπρα καλείται η κυβέρνηση να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ και “νοσταλγώ το ΠΑΣΟΚ”. Δηλαδή, το “παλιό καλό” ΠΑΣΟΚ (πιθανώς του Σημίτη, δεν ξέρω) προσπαθώντας να σπείρει αυτός και το κόμμα του, αυταπάτες στους εργαζόμενους για ακόμα μια φορά για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Ο συντάκτης της Αυγής χλευάζοντας το σύνθημα του ΠΑΜΕ “εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά” αναφέρει πως αυτό το σύνθημα “ηχεί κάπως περίεργα” ενώ ταυτόχρονα ρίχνει ποταμούς δακρύων για την ενότητα της Αριστεράς. Επίσης όταν ρωτήθηκε ο Τσίπρας για το αν αυτός πληρώσει το χαράτσι απάντησε: “Δεν έχει σημασία τι θα κάνω εγώ…” . Μέχρι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ νιώσανε άβολα.


Τί προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση του καπιταλισμού (την οποία ονομάζει κρίση χρέους); Ευρωομόλογο τώρα και διαχωρισμό του νόμιμου από το παράνομο χρέος. Η διαχείριση του καπιταλισμού στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας σε όλο της το μεγαλείο. Πραγματικά δεν την αντέχω τόση “επανάσταση” εγώ ο απολίθωμένος και κολλημένος κομμουνιστής. Ενότητα της Αριστεράς...προσφιλής και αγαπημένη καραμέλα των αναθεωρητών. Χρόνια τώρα βομβαρδίζουν το ΚΚΕ με επιθέσεις φιλίας χρεώνοντάς του το γεγονός της μη σύμπραξης. Η κορύφωση του γελοίου του πράγματος ήταν η διάσπαση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία του μικρού ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ. Του Κουβέλη. Ενότητα; Παρόλαυτα συνεχίζεται το πιπίλισμα της καραμέλας και κανένας από τα “έγκυρα” ΜΜΕ δε ρωτά τις ηγεσίες των αναθεωρητών το αυτονόητο: “μα καλά γιατί κατηγορείτε το ΚΚΕ όταν εσείς που διαφέρεται ελάχιστα μεταξύ σας δε μπορείτε να συνυπάρξετε στο ίδιο κόμμα;” Προβοκατόρικο ερώτημα; ή λογικός συνειρμός;

Η “επαναστατική” ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξαντλεί την επαναστατικότητά της μόνο στο πλαίσιο του καπιταλισμού με τις βαρύγδουπες κορώνες της και τις εφυέστατες, ομολογουμένως, εφευρέσεις νέων πολιτικών όρων (επαναθεμελίωση κλπ). Χαρακτηριστικό είναι (το συναντάς και στο ΣΥΡΙΖΑ) ότι το πολιτικό σύστημα που ζούμε λέγεται “νεοφιλελευθερισμός”. Θεωρείται πιο “πιασάρικη” λέξη από τον χοντροκομένο καπιταλισμό που δεν είναι και πολύ ελκυστικός ως λέξη. Βέβαια, η ουσία είναι ότι κατακεραυνώνοντας τον “νεοφιλελευθερισμό” που είναι μια άγρια μορφή του καπιταλισμού (όχι η πιο άγρια) μπορούμε να εννοήσουμε, και καλόπιστα μάλιστα, ότι τουλάχιστον ας έχουμε κεϋνσιανικό καπιταλισμό (μη τα θέλουμε και όλα δικά μας). Εμπρός, δλδ, για μια “αριστερή” κυβέρνηση στο πλαίσιο του καπιταλισμού που όμως θα προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα. Πολύ ρεαλιστικό. Έχει δοκιμαστεί κι έχει πετύχει. Θυμάστε τις πλειοψηφίες της “αριστεράς” στην ευρώπη πώς διαχειρίστηκαν τον καπιταλισμό. Φτάσανε μέχρι και στον βομβαρδισμό-διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Ο ρόλος του “αντιεξουσιαστικού” χώρου

Το “χωρίς σημαίες” και “έξω τα κόμματα” που καλλιεργήθηκε στις πλατείες και με την ευγενή χορηγία του ΣΚΑΪ, τον τελευταίο καιρό γίνεται μια προσπάθεια να περαστεί και στα πανεπιστήμια.

Αποκορύφωμα αυτής της “προοδευτικής” αντίληψης και άποψης τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ που δεν ήταν και τα μοναδικά (βλέπε πολυτεχνείο ΑΠΘ). Το χτύπημα στην ΑΣΟΕΕ και στο πολυτεχνείο του ΑΠΘ με την απαγόρευση αφίσσας-πανώ, εξορμήσεων με προκήρυξη και αναγορεύοντας κάθε δράση παράταξης (της ΚΝΕ εννοείται) ως παράνομη (κατά την συνέλευση) είναι φασισμός με περικεφαλαία. Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ άλλο που δε θέλανε τη στιγμή που αμήχανα συστρατεύονται με τα ανώδυνα για το σύστημα πλαίσια των ΕΑΑΚ. Το "απολιτίκ" που καλλιεργείται από το σύστημα έχει πιάσει σε μεγάλη μερίδα των φοιτητών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως αιώνιες ουρές είτε του ΠΑΣΟΚ είτε των Αναρχικών (κατά περίσταση) μέσα κι αυτοί στο πανηγύρι έχοντας κάνει την κομματική τους ταυτότητα μακώ φανελάκι. Ο αντιεξουσιαστικός χώρος που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει φιλοεξουσιαστκός και κρυφοφασιστικός έχει ανοίξει ένα μέτωπο άνευ προηγουμένου κατά του ΚΚΕ. Η προβατοποίηση του “χώρου”, η στέρηση οποιουδήποτε πολιτικού λόγου, ο χουλιγκανισμός και ο αχαλίνωτος αντικομμουνισμός έχουν γίνει τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Ουδέποτε στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος πλην της χούντας και των μεταεμφυλιακών χρόνων δεν απαγορεύονταν η δράση πολιτικών οργανώσεων μέσα στα πανεπιστήμια. Είναι πρωτοφανές το πως επενδύεται με πολιτικά επιχειρήματα αυτή η φασιστική συμπεριφορά και νοοτροπία του συγκεκριμένου χώρου. Χέρι-χέρι, λοιπόν, (εκτός από τον Καρατζαφύρερ) και με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που προωθεί με το νέο νόμο πλαίσιο τον περιορισμό της δράσης των φοιτητικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια. Αφού ο “χώρος” έκανε τα πάντα για να καταργηθεί το άσυλο (χτύπημα της κλούβας των ΜΑΤ με καλάσνικωφ μέσα από το άσυλο) πήρε και το ρόλο του χωροφύλακα. Κάποτε πίστευα πως κάποιοι από αυτούς είναι απλά χαφιέδες ή στη χειρότερη ασφαλίτες. Σήμερα πιστεύω πως πολλοί από αυτούς είναι φασίστες στην υπηρεσία του συστήματος λειτουργώντας και ως όργανα καταστολής συνειδητά ή ασυνείδητα. Όποτε τις τρώγανε από την ΚΝΕ ήταν επειδή είτε προσπαθούσαν να μπαχαλέψουν τις πορείες μας είτε να χαλάσουν συγκεντρώσεις μας ή διαδικασίες κλπ. Κανένας από μας δεν απαγόρεψε την δράση τους. Κανένας από μας ακόμα και όταν ήταν 2-3 άτομα μόνα στα στέκια "τους" δεν πήγε απροκάλυπτα να τους χτυπήσει. Κανένας από μας δεν έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι κάποιου δικού τους (προσφιλής μέθοδος χρυσαυγιτών και αναρχικών). Τέτοιο εκφυλισμό, τέτοια κατρακύλα στο φασισμό και στον γκεμπελισμό από τους αναρχικούς, τέτοια συμπόρευση με το σύστημα δεν την περίμενα. Νομίζω τελικά ότι ο "χώρος" βαδίζει προς τον άγριο εκφασισμό του αναλώνοντας την οποιαδήποτε δράση του χτυπώντας αποκλειστικά το ΚΚΕ.

Πώς αντιμετωπίστηκε από το σύνολο των αναρχικών το γεγονός του χτυπήματος (και όχι της απαγόρευσης της δράσης της ΚΝΕ); Επίσημα τίποτα. Καμία “συνέλευση”, “κατάληψη”, “πυρήνας”, “ομάδα” κλπ, δεν κατήγγειλε το γεγονός. Αυτά που ειπώθηκαν είναι σε ένα πλαίσιο κουτσομπολιού “ήταν λάθος γιατί τώρα η σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ θα μπετονάρει τους Κνίτες και θα τους συσπειρώσει γύρω από αυτό “. Δεν το αντιμετωπίζουν, δλδ, ως τραμπούκικο χτύπημα αλλά ως λάθος τακτικής. Επί της ουσίας όλοι συμφωνούν. Μπορείτε να μπείτε στο αντίστοιχο άρθρο του indymedia να διαβάσετε τα επινίκια των “ηρωικών” αναρχικών (ράμπο) όπου ο καθένας ζει το προσωπικό του video clip. Κάποιοι πάλι είπαν πως η “μαζική πλειοψηφία” των αναρχικών καταδικάζει το χτύπημα. Καταρχήν διαφωνώ, και “ποια μαζική πλειοψηφία”; Τη στιγμή που οι ψηφοφορίες αποφεύγονται από τους αναρχικούς όπως ο διάολος το λιβάνι. Μπορούν να συζητάνε μέχρι λιποθυμίας αλλά ψηφοφορία δεν έχει. Πώς μπορεί κανείς να μιλάει για πλειοψηφίες; Και είναι συμπέρασμα αυτό μέσα από το indymedia. Επαναλαμβάνω, καμιά ανακοίνωση υπαρκτής ή ανύπαρκτης οργάνωσης η οποία να παίρνει θέση υπεύθυνα. Τους αναρχικούς δε μπορείς να τους πιάσεις από πουθενά. Γλυστράνε σαν τα χέλια. Τα ίδια με τη Μαρφίν. Μετά το δολοφονικό χτύπημα στη μαρφίν και τον θάνατο των εργαζομένων (και όχι την απόλυσή τους) όλοι οι αναρχικοί έσπευδαν να δηλώσουν ότι “Α, δεν ήμουν εγώ και η παρέα μου” ή “αυτοί είναι οι μηδενιστές” κλπ. Το γεγονός βέβαια δεν καταδικάστηκε ως δολοφονικό και προβοκατόρικο. Απεμπόλιση ευθυνών, ρίχνοντας την ευθύνη στην παραδίπλα παρέα. Συνεπής στάση επαναστατών. Ζητάνε αυτοί υπευθυνότητα από το ΚΚΕ που 90 και πλέον χρόνια αποδεικνύει με τους αγώνες και το αίμα του την συνέπεια του. Αυτοί που δολοφονούν εργαζόμενους, αυτοί που απαγορεύουν ως σύχρονα τσιράκια του Μανιαδάκη την δράση των κομμουνιστών στα πανεπιστήμια χτυπώντας τους με λοστούς και σιδερογροθιές. Θα πρέπει να γνωρίζουν πως η αυτοκριτική είναι η πρώτη αρετή του επαναστάτη. 

“Αριστερή πρωτοβουλία” ΠΑΣΟΚ

Ναι έχει και τέτοιους. Είναι αυτοί που δίνουνε αριστερό άλλοθι (προσωπείο) και δεκανίκι στο ΠΑΣΟΚ μέσα όμως από το ΠΑΣΟΚ. Όχι από έξω, δλδ, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ.ΑΡ. και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι αυτοί που συνδικαλιστικά αποστασιωποιούνται από το ΠΑΣΟΚ όταν αυτό επιτίθεται κατά των εργαζομένων όπως κάνει η ΠΑΣΚΕ και η ΠΑΣΠ τα τελευταία 15 χρόνια. Αλλά που καταγράφονται πάντα ως παράταξη του ΠΑΣΟΚ στις συνδικαλιστικές εκλογές.

Είναι αυτοί που βάλανε πλάτη τόσα χρόνια να περάσουν τα πιο αντιδραστικά-αντεργατικά μέτρα παλεύοντας να φρενάρουν το κίνημα. Να μη συντονιστεί ποτέ ο αγώνας ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ. Υποκριτές και φαρισαίοι όπως και το κόμμα τους. Είναι αυτοί που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το ξεπούλημα της ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ) και την εργασιακή εφεδρία (Φωτόπουλος) κλπ. Είναι οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ της ΟΛΜΕ που έβαλαν πλάτη στο ξεθεμελίωμα της δωρεάν παιδείας, στην κατάργηση της επετηρίδας, στην επιβολή του ΑΣΕΠ ως θεσμού πρόσληψης και στην εξαθλίωση χιλιάδων (πλέον ανέργων) πρώην ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Είναι οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ που μέσα στα πανεπιστήμια “παλεύουν” να ανατραπεί ο νόμος πλαίσιο καλώντας σε συστράτευση και την ΠΚΣ (το θράσος δεν έχει όρια) ενώ οι ουρές τους ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ κάνουν γαργάρα τον ρόλο της ΠΑΣΠ κατεβάζοντας κοινά πλαίσια.

Βέβαια όλοι αυτοί παραμένουν και είναι ΠΑΣΟΚ. Τι ΠΑΣΟΚ; Μα αυτό του Ανδρέα και της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη. Τέτοια υποκρισία. Όποτε έχουμε εκλογές “για το καλό του κινήματος” και προσπαθώντας να μας πείσουν πως προσπαθούν να αλλάξουν τα πράματα “από τα μέσα” συστρατεύονται και γίνονται οι γνωστοί πρασινοφρουροί που όλοι γνωρίζουμε. Ναι, το κόμμα που από τότε που ιδρύθηκε αφιέρωσε τις δυνάμεις του στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων με τα ρουσφέτια και τον “εγχσυχρονισμό” του πελατειακού κράτους , που έκανε τα πάντα για την χειραγώγηση των εργαζομένων και πάλεψε λυσσαλέα για τον πολιτικό ευνουχισμό ενός ολόκληρου λαού έχει και “αριστερούς”.

Η “αριστερή” πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει την κυβέρνηση “άτολμη”, “φοβισμένη”, “χωρίς κότσια” για να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους της Τρόικα, αθωώνοντάς την μ'αυτό τον τρόπο και ρίχνοντας την ευθύνη και ενοχή μόνο στην Τρόικα και στο ΔΝΤ. Παρουσιάζουν την χώρα μας ως κατεχόμενη και άρα το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο συνειδητός υπηρέτης της αστικής τάξης. Στην χώρα μας η σοσιαλδημοκρατία “παίζει” σε πολύ ψηλό επίπεδο. Αποσιωπούν και κουκουλώνουν το γεγονός του πόσο υπέρμαχοι είναι της συγκεκριμένης πολιτικής οι βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Πόσο φανατικά και χωρίς ίχνος ντροπής θα φορολογίσουν και τον άνεργο ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Παρουσιάζουν κάποιους “ηρωικούς” βουλευτές που “κατακεραυνώνουν” την “νεοφιλελεύθερη” στροφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που όμως όλως τυχαίως δεν την ρίχνουν ποτέ. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει και ανθρώπους που χωρίς ντροπή δηλώνουν “αριστεροί” και διατηρούν και blog στο διαδίκτυο και που φυσικά (όπως και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ονομάζουν το σύστημα που ζούμε “νεοφιλελευθερισμό” και όχι “καπιταλισμό”. Λογικό, όταν μιλάμε για ανθρώπους που έχουν αναγορεύσει την δεκαετία του '80 του ΠΑΣΟΚ (που είχαμε “ευγενικό” καπιταλισμό) σαν την περίοδο προόδου, ευημερίας του λαού, νοσταλγώντας τέλος πάντων, τον Ανδρέα με το ζιβάγκο του.

Η “αριστερή” πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ χωρίς ντροπή μοστράρει τη φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη δίπλα στη φωτογραφία του πρωθυπουργού των Δεκεμβριανών τον παππού του νυν πρωθυπουργού (όπως και ο γνωστός χυδαίος αυριανιστής-αντικομμουνιστής Ε.Γιαννόπουλος που τον βλέπαμε τη δεκαετία του '90 στα κανάλια του Κουρή), του Μαρξ δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Che δίπλα στον Αραφάτ κλπ. Αυτοί που λείπουν (γιατί άραγε;) είναι ο Καντάφι δίπλα στον Ανδρέα και ο Μουμπάρακ δίπλα στον ΓΑΠ. Πραγματικά μια ποικιλία που θα την ζήλευε οποιαδήποτε ταβέρνα του κόσμου. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ και φυσικά αυτοί είναι οι αμετανόητοι (πλην “αριστεροί”) ΠΑΣΟΚοι.

Επίλογος

Όλοι λοιπόν οι παραπάνω (μιλάω για τους “αριστερούς” και τους “αντιεξουσιαστές”) συμπτωματικά τελείως ποτέ δεν διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Όλως τυχαίως βρίσκουν έναν κοινό τόπο στον “αντισταλινισμό” (βλέπε αντικομμουνισμό με προοδευτική “αριστερή” επένδυση). Έναν “αντισταλινισμό” με μπόλικο μακαρθισμό και τροτσκισμό κατά το δοκούν. Καμιά φορά και με Αλτουσέρ ή Όργουελ. Ως νέοι Μενσεβίκοι προτίθενται να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάσες στο σύστημα που πνέει τα λοίσθια, κρατώντας το όσο μπορούν όρθιο. Καμιά αυταπάτη για τον ρόλο των “αριστερών” μικροαστών και λοιπών συνοδοιπόρων. Τα διδάγματα του Κόκκινου Οκτώβρη για την εδραίωση της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης δείχνουν τον δρόμο. Έναν δρόμο χωρίς ταλαντεύσεις, χωρίς δισταγμούς. Στο δρόμο που βάδισε το Κόμμα μας από την ίδρυσή του με δυσκολίες και πισωγυρίσματα πολλές φορές, αλλά που από το 1991 και μετά κινείται σαν ατμομηχανή φέρνοντας σε αμηχανία τους “αριστερούς” μικροαστούς.

Παραπομπές
 

22 σχόλια:

  1. Vidalius παντρέψου με .....


    προσυπογράφω με χέρια πόδια και με το κεφάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καταπληκτικό άρθρο σύντροφε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Εξάλλου μόλις σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ με δηλωσή του ουσιαστικά υποστήριξε ότι το ΚΚΕ (και λογικά κάθε αγωνιστής-συλλογικότητα-κόμμα που υποστηρίζει παρόμοια άποψη/ έστω απο διαφορετική αφετηρία) δεν έχει λόγο ύπαρξης επειδή δεν πιστέυει ότι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του εργάτη στον Καπιταλισμό!! "άν το ΚΚΕ λέει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα από την ενίσχυση της αριστεράς και από την άνοδο της αριστεράς, την πιθανή άνοδο στη διακυβέρνηση του τόπου, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξής του, γιατί ζητά την ψήφο του λαού; Εάν μοιρολατρικά πρέπει να δεχτούμε ότι μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού μπορεί να υπάρξει ελπίδα και ζωή, τότε θα καταντήσουμε να περιμένουμε δευτέρα παρουσία" Παρόμοιους χαρακτηρισμούς και κριτική υιοθετούν και δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως το ΝΑΡ.

    Για τον Πρόεδρο του ΣΥΝ η χρησιμότητα ενός Κομμουνιστικού κόμματος βρίσκεται στο να αποδεικνύει ότι υπάρχει ελπίδα απο την ενίσχυση (κυρίως εκλογική) της αριστεράς μέσα στην αστική δημοκρατία. Η προσπάθεια για μια άλλη κοινωνία πέρα απο τον Καπιταλισμό συκοφαντείται ώς "αναμονή της δευτέρας παρουσίας". Ο αντικαπιταλισμός εντός του Καπιταλισμού είναι ο ορίζοντας του κινήματος. Η αντικαπιταλιστική "τακτική" γίνεται "αριστερή κυβέρνηση" η μοχλός πίεσης των αστικών κυβερνήσεων για να εφαρμόσουν επαναστατικά αιτήματα υπέρ των εργαζομένων. Στην εποχή της πιο ολοκληρωτικής επίθεσης του κεφαλάιου ο ρεαλισμός γίνεται ουτοπία και η ουτοπία γίνεται ρεαλισμός."
    http://wwwpraxisred.blogspot.com/2011/09/blog-post_4557.html

    I rest my case που λένε. Καλό το πιο πάνω κείμενο, αλλά και λίγα λέει με δεδομένο το μέγεθος της κοροϊδίας που υφιστάμεθα απ' την "αντισταλινική" αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ GPO
    -Τέλος για το καθεστώς Παπανδρέου-
    Τρίτο γκάλοπ που δείχνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ στο 15,5 % (21,5 % με αναγωγή).
    Εντυπωσιακή άνοδος του Κ.Κ.Ε στο 9,8 % (με αναγωγή στο 14 %)
    Η διαφορά ΠΑ.ΣΟ.Κ -Κ.Κ.Ε στις 5,7 μονάδες !
    Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο 4,8 % (με αναγωγή στο 7%).


    Σε έρευνα της εταιρείας GPO για την εκπομπή ΑΝΑΤΡΟΠΗ του MEGΑ


    Η ΝΔ συγκεντρώνει 22,3% , το ΠΑΣΟΚ 15,5%, το ΚΚΕ 9,8 %, ο ΛΑΟΣ 7,9 %, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,8 %, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,4% , η Δημοκρατική Αριστερά 2,7%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2%, το Άρμα Πολιτών 1,6 % ενώ όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό ή αποχή ή είναι αναποφάσιστοι φθάνουν το 31 % .


    Με αναγωγή των αναποφάσιστων έχουμε τα εξής ποσοστά:
    Ν.Δ 31 %
    ΠΑ.ΣΟ.Κ 21,5 %
    Κ.Κ.Ε 14 %
    ΛΑ.Ο.Σ. 11 %
    ΣΥ.ΡΙΖ.Α 7 %
    ΔΗΜ.ΑΡΙΣ . 4 %
    ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣ. 3,5%
    ΔΗΜ.ΣΥΜΜΑΧ. 2,5 %
    Π.ΑΡΜΑ.Π. 2 %
    ΛΟΙΠΑ ΚΟΜ. 3,5 %

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ καλό και συγκροτημενο αρθρο Vidalius!
    Συγχαρητηρια απο τον Manny : ]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ενα ενδιαφερον κειμενο για τις διωξεις επι Σταλιν
    http://sfyrodrepano.blogspot.com/2011/09/blog-post_2539.html

    Κρονος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ο αντιεξουσιαστικός χώρος που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει φιλοεξουσιαστκός και κρυφοφασιστικός"

    Οταν οι αναρχικοί τα βάζαν με τα τάγματα εφόδου των χρυσαυγιτών πίσω στο Μάη, εσύ αντιφασίστα κνίτη που ήσουν;

    "Το γεγονός βέβαια δεν καταδικάστηκε ως δολοφονικό και προβοκατόρικο."

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1174201
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1170509
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1167580
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1167903

    με μια περασιά στο ψαχτήρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ΚΥΡΙΟ ερωτημα που πρεπει να απαντησεις 27 Σεπτεμβρίου 2011 11:51 π.μ. ειναι ΕΣΥ φιλοεξουσιαστη αναρχικε που εισαι ?
    Εισαι στα εργοστασια ?
    Εισαι στα λιμανια ?
    Εισαι στα εργοταξια ?
    Εισαι στα Εμπορικα Κεντρα ?

    ΕΙΣΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΕΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ??

    ΟΧΙ...ΔΕΝ εισαι ΠΟΥΘΕΝΑ.

    ΠΑΡΑ μονο να στην σκηνοθετημενη διαμαχη με τα ΜΑΤ και τους φασιστες.
    Οι ρολοι σας μοιρασμενοι απο τον ιδιο σκηνοθετη.
    ΤΗΝ καθεστωτικη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ εξουσια.
    ΠΑΝΤΑ αυτος ηταν.ΠΑΝΤΑ αυτος θαναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ελα ρε, τα βαζατε με τα ταγματα των χρυσαυγιτων; ποια; αυτα που βγαινουν μεσα απο τα μπλοκ του α/α χωρου; αυτα που πηγαν να μπουκαρουν στα γραφεια του ΚΚΕ στην θεσσαλονικη; αυτα που μεσα απο τα μπλοκ σας καιγανε μαγαζια με εργαζομενους τον δεκεμβρη του 8; αυτους που απαγορευουν την δραση οργανωσεων μεσα στις σχολες και στα σχολεια; αυτα που πεταγανε μολοτοφ, ρουλεμαν, πετρες και οτι αλλο στις προσυγκεντρωσεις του ΚΚΕ στις πορειες του πολυτεχνειου; (σε γυναικοπαιδα και παππουδες), αυτα τα ταγματα που μπουκαρανε στα γραφεια στην αχαρνων πριν κατι χρονια και χτυπησαν 10 ατομα 1 παππου; ή εννοεις οτι τσακωνεστε με τους χρυσαυγητες, ενω στο συνταγμα ειστε μεσοτοιχια και δεν ειχατε ουτε μια αψιμαχια;
    εγω συμπληρωνοντας θα ελεγα οτι δεν εισαστε κρυφοφασιστικο ειστε κανονικοι φασιστες
    Υ.Γ. ξερεις επειδη εσεις δεν βγαινετε απο την εφηβια ή δεν εχετε μελη που να φτανουν σε παρααγωγικη ηλικια (συγνωμη για το μελη δεν ξερω πως ονομαζεστε στις ''συλλογικοτητες'' χα, χα, χαχαχαχα) δεν σημαινει οτι ολοι ειμαστε κνιτες. ο σ/φος που υπογραφει λεει οτι ειναι 39 χρονων....ειναι μελος του ΚΚΕ και αυτος ειναι τεραστιος τιτλος τιμης, πραγμα που εσυ δεν το καταλαβαινεις και ουτε προκειται. οταν φωναζεται εκεινο το συνθημα ''τι να καταλαβετε ....'' κοιταζεστε στον καθρεφτη για να το λετε ποιο δυνατα;
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγνώμη, μάλλον παραφέρθηκα απο την εφηβική γραφή του και τον πέρασα για πιτσιρίκο.

    Οσο για τα υπόλοιπα, πείτε ελεύθερα ότι θέλετε. Εδώ εχθές λέγατε οτι το ΚΚΕ μ-λ πέρναγε γραμμή ήττας στο Θριάσειο.Που αν έχεις διαβάσει εξώφυλλο της Προλεταριακής Σημαίας, ξέρεις ποια είναι η άποψη του ΚΚΕ μλ για το θέμα της αντίστασης του καθημερινού αγώνα.

    Ολοι είναι εχθροί, εσείς οι μόνοι σωστοί. Αλλά αν ήσασταν όντως αντιφασίστες, και κάποιοι μπορεί να είστε, θα σκεφτόσασταν, "γιατί δεν έκανα τίποτα να σταματήσω τα τάγματα εφόδου όταν χρειάστηκε"; Και μετά θα θυμηθείτε και θα πείτε "γιατί εκείνες τις μέρες η Παπαρήγα αντί να μας στείλει να τσακίσουμε τους ναζίδες, έκανε δηλώσεις ενάντια στις αντιφα ομάδες"; Οι τίμιοι μεταξύ σας θα βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Οι τίμιοι μεταξύ σας θα βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα."

    Ο Ένγκελς είχε πει για κάποιους δήθεν σοσιαλιστές: Αν αυτοί είναι μαρξιστές τότε εγώ δεν είμαι!
    Ούτε εγώ είμαι τίμιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ..τι φα και αντιφα..σιγάμην είστε και αντισολ.. το τι είναι ο καθένας και τι κάνει, δεν φαίνεται κάτω απο μια κουκούλα.. και τοι σόι αντιφα είναι αυτός που προστατεύει όποιον συμπαθεί (μετανάστες) και χτυπάει όποιον δεν συμπαθεί, δεν το πολυκαταλαβαίνω..όπως και δεν καταλαβαίνω αυτόν που ερμηνεύει ως φασισμό μόνο τις συμμορίες και τους χρυσαυγίτες και δεν μπορεί να τον δει συνολικά, στην απαγόρευση των κομμάτων, στην όξυνση των ενστίκτων, στην στοχοποίηση προσώπων, στην επίκληση ενος νεφελώδους κοινού συμφέροντος και κοινής λογικής..είναι κρίμα ειλικρινιες ςαντιφασίστες να παγιδεύονται σε τέτοιοες επιδερμικές λογικές και να μένουν μακρυά απο τους ενωτικούς ταξικούς αγώνες Ελλήνων και μεταναστών (Μανωλάδα, Μηχανιώνα, Βιοτεχνίες Φασόν στα Πατήσια, Δουλεμπορικό γραφείο Οικοδόμων κτλ) που πρωτοστάτησε το ΠΑΜΕ..Σε αυτό το καθημερινό μετερίζι αναρωτήθηκες προπαραπάνω ανώνυμε τι σε κρατά μακρυα?
    Μάνουελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ..αν δεν βγεί η φασιστική συμμορία να κυνηγήσει μετανάστες είναι όλα οκ? Δεν θα δέχονται αισχρή εκμετάλλευση? Καιι είναι διαφορετικής φυσεως απο αυτή που δέχονται οι Έλληνες εργαζόμενοι? ο τίμιος δεν επιλέγει να κάνει αυτό που θα αναδείξει την τιμιότητα του αλλά την αναζητά παντού..
    Μάνουελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Tι φα και αντιφά ε; Αυτά είναι. Να τα άκουγε ο καημένος ο Thalmann να πέθαινε και δεύτερη φορά με την κατάντια μερικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ..o Thalmann πέθανε ακριβώς απο: "απαγόρευση των κομμάτων, στην όξυνση των ενστίκτων, στην στοχοποίηση προσώπων, στην επίκληση ενος νεφελώδους κοινού συμφέροντος και κοινής λογικής..", γιατί αυτό ακριβώς έκανε ο ναζισμός στους γερμανούς πολίτες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ..και έτσι έβγαλε εκτός νόμου το ΚΚΓ,με την ανοχή της πλειοψηφίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ένα δείγμα πάντως ότι για κουβέντα κανείς σας δεν έχει διάθεση, είναι ότι βαριόσαστε να βάλετε ακόμη κι ένα ψευδώνυμο.

    Πάντως παιδιά να το ξέρετε ότι εκτός από τον αριστερό χώρο υπάρχει άλλο ένα ΜΟΛΙΣ...80% του κόσμου που αποτελεί εν δυνάμει ακροατήριο σήμερα.
    Απευθυνθείτε και σ' αυτό, δεν βλάπτει. Προσωπικά δεν με χαλάει (λέμε τώρα) να πάρει το ΚΚΕ ένα 25% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένα 10%.
    Σας χαλάει εσάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 28 Σεπτεμβρίου 2011 8:17 π.μ.


    Γραφεις

    "..Ένα δείγμα πάντως ότι για κουβέντα κανείς σας δεν έχει διάθεση, είναι ότι βαριόσαστε να βάλετε ακόμη κι ένα ψευδώνυμο..."

    Δωσε το καλο παραδειγμα ,βαλε ψευδονυμο γιατι πρωτος εσυ απο οτι βλεπω ΔΕΝ κανεις αυτα που λες.Δειγμα αναξιοπιστιας ως συνηθως των διαφορων αριστερουληδων...αλλα να λενε και αλλα να κανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ^^ανωνυμε ακριβως απο πανω, ο προηγουμενος ΕΧΕΙ ψευδωνυμο, δες καλυτερα : ]]]](hint: αναγνωστης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. οχι ρε μεγαλε, με τα δικασου μετρα και σταθμα δεν γουσταρω να ειμαι τιμιος. γιατι δεν απαντησες σε τιποτα απο αυτα που σου εγραψα και παρε και ενα καινουργιο. ταγματα εφοδου ηταν οι δυο κνιτες μαθητες στην χωραφα που πηγατε 20 να τους την πεσετε βραδυ την ωρα που γυρναγαν αποτο φροντιστηριο; ταγματα εφοδου ηταν ο κυριακιδης που εμεινε 3-4 μηνες στο νοσοκομειο με εκτεταμενα εγκαυματα και οσοι εμειναν λιγοτερο μεσα στο νοσοκομειο γιατι τους χτυπαγατε οταν πηγαν να τον σβησουν;
    ταγματα εφοδου χτυπαγατε στην συνελευση της νομικης που μπηκατε να την σπασετε με τσεκουρια;
    για τετοια ειστε μονο. χειροτεροι θρασυδειλοι απο τους χρυσαυγιτες γιατι αυτοι εστω και με την καλυψη των μπατσων ειναι χωρις κουκουλες. κουκουλες φορατε μονο εσεις, οι συμοριες των γηπεδων και οι χαφιεδες στην κατοχη.
    και για να το ληγουμε, εμας η παλη μας ξεκιναει απο το να πεισουμε τον λαο να μην παει προς το κει (οι περισοοτεροι ακροδεξιοι και φασιστες βγαινουν μεσα απο τις εργατογειτονιες απο την φτωχια και την ανεχεια) και το κανουμε καθημερινα με την δραση μας. αν ερθει η ωρα της συγκρουσης θα το κανουμε, οπως το εχουμε κανει παντα στην ιστορια του παγκοσμιου κομμουνιστικου κινηματος.
    σε αντιθεση με τους υπερδιεργεμενους απεναντι στους φασιστες που εκεινη την ωρα σε αλλες χωρες δεν σηκωνουν κεφαλι καν οταν σκουρενουν τα πραγματα (κοινως κοτες) και οταν κανουν οτι πολεμανε το κανουν πανυγηρακι οπως στον ισπανικο εμφυλιο που μια πολη ειχατε στην ευθυνη σας και το κανατε παρτυ.
    μια ζωη λογια και απο τηγανιτα τιποτα. μια ζωη παντου και παντα δεκανικια του συστηματος, ειτε απο βλακεια, ειτε απο διαβρωση.
    αληθεια για την μαρφιν βγαλατε ακρη στις συλογικοτητες; (χα, χα, χαχαχαχα) γιατι ειχα μεινει στο οτι καποιοι λεγανε οτι ηταν ασφαλιτες προβοκατορες, καποιοι οτι ηταν απο αλλοι συλογικοτητα και τους βριζανε και αλλοι κανανε την παπια.
    οσο για το αν με χαλαει να παρει 10% το ανταρσυα. με χαλαει οσο το να παρει το πασοκ το ποσοστο αυτο. δηλαδη αν το πασοκ παρει αντι για 40,30% και το ποσοστο αυτο το παρει ΤΟ ανταρσυα (το ΤΟ προερχεται απο το μορφωμα)γιατι θα πρεπει να χαρω; γιατι θα παρει ενα ποσοστο και το πασοκ2; γιατι το μορφωμα αυτο χειροκροτητης του παναγοπουλου ειναι και μην ξεχναμε την βασικη του συνιστωσα που ελεγε ψηφιζουμε σημιτη και οχι εκοφιτη με το αιτιολογικο οτι το πασοκ ειναι το ποιο κοντινο τους κομμα. να χαρω για ενα μορφωμα που δεν κανει καν κουβεντα για τον καπιταλισμο και μιλαει μονο για να φυγει η κυβερνηση;
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. να γιατι με χαλαει η ανταρσυα, κοπυ πειστ απο ριζοσπαστη

    Αποκαλυπτική στάση ΠΑΣΚΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην «Ιντρακόμ»

    Την ώρα που ξεδιπλώνεται ένα τεράστιο ποτάμι για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των κυβερνητικών χαρατσιών, υπάρχουν δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, που επιδιώκουν να «σπάσουν» τον αγώνα των εργαζομένων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ΔΣ της «Ιντρακόμ». Εκεί, για δεύτερη φορά απορρίφθηκε η πρόταση των ταξικών δυνάμεων, να πάρει το επιχειρησιακό σωματείο απόφαση για οργανωμένη άρνηση πληρωμών στο χαράτσι της έκτακτης εισφοράς.

    Είναι ενδεικτικό ότι η ΠΑΣΚΕ, απαντώντας στο αίτημα των ταξικών δυνάμεων, είπε ότι... δε βλέπει λογικό να ζητήσει το σωματείο από τον κόσμο και να οργανώσει άρνηση πληρωμών, ότι είναι χωρίς ουσία, καθώς δεν μπορεί να καλύψει από τις συνέπειες τον κόσμο που δε θα πληρώσει τα χαράτσια. Οι εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμφωνώντας απόλυτα με την ΠΑΣΚΕ, είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να καλύψει τους εργαζόμενους από τις συνέπειες. Αλλά, σαν να μην έφτανε αυτό, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και πρότειναν αντί για κάλεσμα λαϊκής στάσης πληρωμών να βγει ένα κείμενο υπογραφών ενάντια στα χαράτσια και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι να καταθέσουν στις εφορίες το γνωστό κείμενο αμφισβήτησης της νομιμότητας του χαρατσιού που έχουν βγάλει πρόσφατα κάτι δικηγόροι κι εφοριακοί! Και ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο είπαν πως τα σωματεία δεν μπορούν να πάρουν θέση σε τέτοια θέματα, γιατί είναι διαφορές πολιτών - κράτους κι όχι διαφορές εργαζομένων - εργοδότη...
    Modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.