8 Μαΐου 2012

Λόγω, ακριβώς, των «ειδικών συνθηκών»

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Κάποιοι, πριν από τις εκλογές και εντονότερα τώρα, μετά τις εκλογές, αναφέρονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως σημειώνουν, διέρχεται «ειδικές συνθήκες».
Προσθέτουν ότι βάσει αυτού του λόγου, των «ειδικών συνθηκών», θα πρέπει να καθοριστεί και η στάση των πολιτικών κομμάτων.
Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι «ειδικές συνθήκες»:

Η βαρβαρότητα, με τη μορφή της λιτότητας, της αντιλαϊκής αγριότητας, του εργασιακού μεσαίωνα, που εξαπλώνονται στην Ευρώπη, στην Αμερική και στον κόσμο ολόκληρο, είναι το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας κρίσης. Αλλά, όπως άλλωστε παραδέχονται οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες και τα πολιτικά τους όργανα, αυτή η κρίση έχει όνομα: Πρόκειται για βαθιά και παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση. Αυτή είναι η πρώτη και κύρια «ειδική συνθήκη»: Η κρίση του καπιταλισμού.

Ποιο συμπέρασμα προκύπτει, επομένως, από τούτη την κομβική διαπίστωση;

Τίποτα λιγότερο από την εξής αλήθεια:

Είναι αυτή ακριβώς η κρίση και ο χαρακτήρας της - ο καπιταλιστικός χαρακτήρας της κρίσης -
είναι ακριβώς αυτή η «ειδική συνθήκη», που αναδεικνύει - και μάλιστα με απόλυτο τρόπο - ότι
η βαρβαρότητα, η αγριότητα, ο μισανθρωπισμός, η εκμετάλλευση, η καταπίεση, η ανελευθερία και η κάθε λογής έκφρασή τους, όπως τη βιώνουμε στην Ελλάδα (από τα μνημόνια και τις μειώσεις μισθών, μέχρι την εκτίναξη της ανεργίας και την εξάπλωση της κοινωνικής συμφοράς)
δεν αποτελούν παρά τυπική έκφραση και εκδήλωση της λειτουργίας ενός συστήματος - του καπιταλιστικού συστήματος - που όποτε φτάνει στα όριά του (και οι κρίσεις δεν είναι παρά η αποτύπωση των ορίων αυτού του συστήματος), προσπαθεί να αναγεννηθεί μέσα από τη λαϊκή καταστροφή, μέσα από την κοινωνική λεηλασία, βυθίζοντας σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή και επιβάλλοντας ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία στα ίδια του τα θύματα (εργάτες, αγρότες, μικρομεσαία στρώματα κ.λπ.).

Ποιο είναι, συνεπώς, το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται από τούτη τη δεύτερη αλήθεια, την οποία ο ελληνικός λαός βιώνει με τρόπο οδυνηρό;

Μα ότι μέσα σε αυτό το σύστημα της κεφαλαιοκρατικής κυριαρχίας, ειδικά μέσα σε συνθήκες κρίσης αυτού του συστήματος, χωρίς την προοπτική της εξόδου και της ανατροπής αυτού του συστήματος,
ούτε «βελτίωση»,
ούτε «καλυτέρευση» και, πολύ περισσότερο,
καμία «λύση» στα προβλήματα του εργαζόμενου, καμία «λύση» στα προβλήματα του λαού, δεν μπορεί να υπάρξει.

Σε αυτές τις συνθήκες
- και λόγω αυτών ακριβώς των «ειδικών συνθηκών» -
τα λόγια του Λένιν απέναντι σε όσους υπόσχονται «βελτιώσεις» χωρίς, όμως, να σταματούν τους τεμενάδες στο καθεστώς που βαλτώνει το λαό, οι διαπιστώσεις του μπολσεβίκου ηγέτη ότι
«σε συνθήκες διατήρησης του καπιταλισμού οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να είναι ούτε σταθερές ούτε σοβαρές» και ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να «παλεύουν για βελτιώσεις για να συνεχίσουν πιο επίμονη πάλη ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά»,
ισχύουν εκατό φορές.

Αρα, ο «σωτηριολογικός», ο «φιλολαϊκός», ο «φιλεργατικός», ο «προοδευτικός», ο «αριστερός», ο «επαναστατικός» ή «υπερεπαναστατικός» λόγος του κάθε πολιτικού υποκειμένου, του κάθε κόμματος, κρίνεται με βάση την εξής λυδία λίθο:
Τα όσα λέει, τα όσα ισχυρίζεται, τα όσα επαγγέλλεται, τα όσα υπόσχεται, τα όσα διακηρύσσει,
και κυρίως το «αν» αφενός αυτά που λέει θα γίνουν, όσο και το «πώς» αφετέρου θα γίνουν αυτά που λέει,
εξαρτώνται, εν ολίγοις, από ένα πράγμα:
Από το «πού» λέει ότι θα γίνουν.
Θα γίνουν εντός ή εκτός καπιταλισμού; Θα γίνουν σε πορεία εντός ή εκτός του συστήματος της βαρβαρότητας; Εντός ή εκτός των μηχανισμών αυτής της βαρβαρότητας (π.χ. ΕΕ); Εντός ή εκτός των κανόνων λειτουργίας ενός συστήματος που έχει οικοδομηθεί και λειτουργεί πάνω στο έδαφος της βαρβαρότητας (π.χ. ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, μονοπώλια, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κ.λπ.);

Αυτό είναι το κριτήριο με βάση το οποίο προκύπτει
- και προκύπτει με τρόπο αλάνθαστο -
το πόσο «φιλολαϊκός», «φιλεργατικός», «αριστερός»
ή το πόσο δημαγωγικός, καιροσκοπικός και απατηλός
είναι ο λόγος εκείνου που τάζει «λύση», όχι έξω, αλλά μέσα στο σύστημα.
Μέσα, δηλαδή, σε εκείνο ακριβώς το σύστημα και μέσα σε εκείνους ακριβώς τους οργανισμούς και τους μηχανισμούς του, που δημιουργούν το πρόβλημα!

Αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο πρέπει να ζυγιστούν όσοι εμφανίζονται σαν «σωτήρες» (και ενίοτε σαν «αριστεροί σωτήρες»).
Οσοι υπόσχονται στο λαό την «εξανθρωπισμένη» διαχείριση του ίδιου εκείνου συστήματος... που αφανίζει το λαό.
Οσοι, εν τέλει, θέλουν να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός και επί τ' αυτά του κεφαλαιοκρατικού κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού μοντέλου. Και μάλιστα τη στιγμή που - ακριβώς λόγω των «ειδικών συνθηκών» της κρίσης του καπιταλισμού - τα πάντα «φωνάζουν» υπέρ της ανατροπής του.

22 σχόλια:

  1. Και γιατί να μην ισχυριστεί παρόμοια κάποιος :
    Το να παλεύεις μέσα από το κοινοβούλιο , και μέσα από τα ολιγαρχικά παράνομα ΜΜΕ αποτελεί λυδία λύθο για να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς από του ψευδοεπαναστάτες.
    Δεν μπορείς να είσαι σε δύο βάρκες γιατί τότε δεν θα σε ακολουθήσει ο λαος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα έχουμε λύσει εδώ και 100 χρόνια. Εαν θέλετε βεβαίως, μπορείτε να ανατρέξετε στην σχετική βιβλιογραφία και να διαβάσετε λίγο την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος.

      Διαγραφή
    2. Σωστος και διαλεκτικα και θεωριτικα...... και ασε τις ....παραπομπες στα βιβλια..... το 'πεζοδρομιο' και ο 'κυνοβουλευτισμος' ΑΥΤΑ εχουν....και ειναι......!

      Διαγραφή
    3. Η αντιπρόταση μου θέλει να δείξει το πόσο σαθρό (και adhoc και βολικό) είναι το κριτήριο περί επαναστατικότητας λόγου του αρθρογράφου. Σ'αυτό δεν άκουσα κάποιο επιχείρημα , οπότε να υποθέσω ότι οι δύο φίλοι που απαντάνε συμφωνούν και προφανώς δεν έχουν διάθεση επιχειρηματολόγησης. Ας είναι.

      Διαγραφή
    4. Όχι φυσικά,
      απλά σου λέω πως βρίσκεσαι περίπου 100 χρόνια πίσω απο την εξέλιξη του εργατικού κινήματος ... και συγκεκριμένα σου λέω πως πρέπει να διαβάσεις το "ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ" του Β.Ι. Λένιν !

      Διαγραφή
    5. το έριξα μια ματιά. Ενδιαφέρον. Σίγουρα το πεζοδρόμιο δεν είναι η επανάσταση . Αλλά δεν είπα αυτό εγω

      Αλλά και αν αποδώσεις σαν δικό μου πιστεύω το εναλλακτικό κριτήριο επαναστατικότητας που διατύπωσα πάλι δεν το καλύπτει ο lenin,αφού η παράνομη 4η ολιγαρχική εξουσία δεν αφορά τόσο θέμα κοινοβουλευτισμόυ και συμμετοχής σ'αυτό, αλλά το αν δεχόμαστε να συμμετέχουμε χωρίς ούτε ίχνος αντίδρασης στην 4η εξουσία (ο λένιν λέει ότι είμαστε μεν ελαστικοί όταν πρέπει στις συμφωνίες μας αλλά συνεχίζουμε την ιδεολογική πάλη ).

      Πείτε μου σας παρακαλώ μερικά δείγματα αυτού του ιδεολογικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η κοινοβουλευτική αριστερά 22 χρόνια τώρα ενάντια στα παράνομα ολιγαρχικά ΜΜΕ για να πειστώ ότι υπάρχει σχετική πάλη (παράλληλα με την νομιμοποίηση τους που δείχνει η συμμετοχή σ'αυτά). Πχ προτείνει στα μέλη της να μην έχουν τηλεόραση στο σπίτι ;

      Διαγραφή
    6. Τι λε ρε φίλε ...
      Και πως θα βλέπουμε τσόντες που λέει και ο Μιχαλολιάκος ?

      Μήπως να καίμε βιβλία που κάνουν αστική προπαγάνδα, να μην αγοράζουμε προϊόντα που παράγονται απο μονοπωλιακές επιχειρήσεις και να αντιτιθόμαστε στην πρόοδο της τεχνολογίας επειδή προκαλούν ανεργία ?

      Ή μήπως να μην μπαίνουμε και στο διαδίκτυο, όπου ξανά κυριαρχούν τα ίδια αστικά ΜΜΕ ?

      Μάλλον η μια ματιά δεν φτάνει. Διάβασε το απο την αρχή και κράτα και σημειώσεις !

      Διαγραφή
    7. Η παρομοίωση του βιβλίου με την tv είναι ατυχής. Πέρα από τον Τσίπρα πέρα από τον Λένιν ,πέρα από τον Κοινοβουλευτισμό υπάρχει και κάτι που λέγεται 4η εξουσία πού βρίσκεται κατά την σκέψη μου στην εποχή μας έχει ξεφύγει τις απαραίτητης προσοχής από την εν-γένη αριστερά και τα κουμουνιστικά κόμματα.

      Ποτέ άλλοτε δεν υπάρχει τόσο μεγάλη επικοινονιακή ισχύς συγκεντρωμένη σε τόσο λίγα χέρια ιδιωτών όσο στην Ελλάδα τα τελευταία 22 χρόνια. Εγώ δέχομαι ότι δεν είχα υπόψη το ενδιαφέρον κείμενο του Λένιν για τον αριστερισμό. Απάντησε μου όμως αν ζουσε ο Λενιν σήμερα αν θα δεχόταν οι σύντροφοί του να έχουν στην ποιό προνομιακή θέση του σπιτιού τους την κάθε παλακίδα των νταβατζήδων. Και αν μου πείς ότι ο έξυπνος εργάτης προσέχει τι βλέπει θα είναι η σειρά μου να σου πώ ότι έχεις χάσει κάποια "ιδεολογικά δεδομένα" και ότι η ανάλυση χρήζει άμμεσης επικαιροποίησης σχετικά με τη φύση της 4ης εξουσίας.

      Διαγραφή
  2. Και γιατι να μην βοηθησουμε τον λαο να κανει ενα βημα μπροστα,μικρο και λειψο,αλλα ταυτοχρονα να δειξουμε οτι α)μπορει να γινει και β) εμεις μπορουμε να το κανουμε καλυτερα?
    Τωρα δηλαδη που ο Συριζα εχει την πρωτοβουλια κινησεων σε ΚΑΘΕ επιπεδο(και μην πει κανεις τιποτα για επιπεδο γειτονιας,γιατι εκει μαλλον ψηφιζουν ΧΑ πλεον..Αν δεν το πιστευετε δειτε τα ποσοστα της σε Β`Πειραια,Β` Αθηνων),ειναι καλυτερα?
    ΠΑΛΙ στην γωνια το ΚΚΕ περιμενοντας τους αλλους να αποτυχουν,ωστε να εκπληρωθει η "προφητεια" του?
    Ο λαος ΔΕΝ μας ακολουθει..παλι ο λαος φταιει?
    Και κατι αλλο,ασχετο με τα υπολοιπα..πως θα γινει κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης σε μια οικονομια που το 95% της κοινωνιας αποτελειται απο μικρες οικογενιεακες επιχιερησεις μεχρι 10 ατομα,απο τα οποια 3-4 ειναι οικογενεια του ιδιοκτητη και ο ιδιος?
    Οικονομικο προγραμμα με αριθμους και μετρησιμα μεγεθη ποτε θα παρουσιασει το ΚΚΕ?
    Οχι γενικα περι αναληψης των μεσων παραγωγης..ποιων μεσων? ποσο θα "κοστισει" (externalities το λενε)?σε ποσο καιρο θα αποδωσει η μεταφορα αποτο ενα μοντελο στο αλλο? ποιες οι συνεπειες(δελτιο σε καυσιμα τροφιμα)?
    Κοινως ποτε το ΚΚΕ θα παρουσιασει ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8 Μαΐου 2012 1:21 μ.μ.

      Δηλαδή αν ο λαός ψήφιζε 20% χρυσή αυγή, το ΚΚΕ θα έπρεπε να ακολουθήσει; Μα τι λογική είναι αυτή;
      Ο λαός ψήφισε αυτά που ψήφισε γιατί αυτό είναι το επίπεδό του, τα θέλω του στη συγκεκριμένη συγκυρία.
      Τώρα, εσυ, είτε έχεις διαβάσει το πρόγραμμα του ΚΚΕ και δεν το κατάλαβες, είτε δεν το έχεις διαβάσει καθόλου.
      Επίσης εκατοντάδες φορές οι εκπρόσωποί του έχουν πει ότι η πορεία προς τον εθνικό κεντρικό σχεδιασμό δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, αλλά η μετάβαση αυτή θα είναι σίγουρα πολύ πιο σύντομη από τον δρόμο στον οποίο βρισκόμαστε τώρα. Αλλα εσύ έχεις μείνει μάλλον μόνο στην συμπυκνωμένη φρασεολογία την οποία αδυνατείς να καταλάβεις.

      Βασικά μέσα παραγωγης... αυτά απο μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούνται αυτην την στιγμή; Θα μας τρελάνεις;
      Εκει όπου ειναι οι επιχειρήσεις που λες, μπορεί να γίνει η αναζωογόνηση του συνεταιριστικού τρόπου. Στα μεγάλα όμως η ιδιοποίηση και η ανάπτυξη πρέπει να γίνει κεντρικά.

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου εαν εσύ θεωρείς την επιστημονική ανάλυση των οικονομικοπολιτικών δεδομένων, ως προφητείες, τότε μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι σημαίνει "επιστημονική μέθοδος".

      Μπορεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού ενεργού εργατικού δυναμικού, να απασχολείται σε μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, ΑΛΛΑ οι τζίροι και οι βασικές οικονομικές συνδιαλλαγές, πραγματοποιούνται απο τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Πριν λίγο καιρό παρουσιάσαμε μια έρευνα για τον κλάδο των Super Market, που έλεγε ακριβώς αυτό ... ότι δηλαδή παρά το γεγονός πως υπάρχουν ακόμα 14.000 μικρά καταστήματα και Super market, ΜΟΛΙΣ 5 εταιρείες ελέγχουν το 60% της αγοράς.

      Κατα τα άλλα, το ΚΚΕ έχει παρουσιάσει πλήρες οικονομικό πρόγραμμα, στηριζόμενο στις αντικειμενικές συνθήκες της εποχής και στις ανάγκες των εργαζομένων. Εαν δεν το γνωρίζετε, εαν δεν το έχετε διαβάσει, τότε να το κάνετε.

      Με μια όμως σημαντική διαφορά. Το ΚΚΕ, δεν θέλει να κυβερνήσει τον λαό, έχοντας απο πάνω του την εξουσία της αστικής τάξης. Αυτό το απλό μπορείτε να το αντιληφθείτε ? Ένα ΚΚΕ, που θα κυβερνάει την χώρα, σύμφωνα με τις επιταγές της αστικής τάξης και των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, δεν το χρειάζεται η Ελλάδα ... υπάρχουν τόσα αλλα κόμματα που θα το κάνουν αυτό με ευχαρίστηση.

      Το ΚΚΕ θέλει ΛΑΙΚΗ-ΕΡΓΑΤΙΚΗ εξουσία, ένα κοινοβούλιο με βουλευτές-εργαζόμενους απο κάθε κλάδο και κάθε παραγωγική μονάδα, μια εξουσία που θα εκπορεύεται από τα εργατικά συμβούλια της κάθε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ μονοπωλιακής επιχείρησης, από τους συνεταιρισμούς των αγροτών και τις συνεταιριζόμενες μικρές επιχειρήσεις, από τους φοιτητικούς συλλόγους κλπ

      Διαγραφή
    3. @Βlack bidet
      "Δηλαδή αν ο λαός ψήφιζε 20% χρυσή αυγή, το ΚΚΕ θα έπρεπε να ακολουθήσει; Μα τι λογική είναι αυτή;"
      --Αυτο καταλαβες? ειπα οτι ο Συριζα θα κανει καποια δειλα σοσιαλδημοκρατικα βηματα..ΑΝ συμμετειχαμε θα δειχναμε α)οτι η αριστερα μπορει να κυβερνησει β)οτι το ΚΚΕ μπορει καλυτερα!
      Απλα λεγοντας εκ των προτερων οχι,σε κοινοβουλευτικο επιπεδο παραδιδεις την πρωτοβουλια στον Συριζα και δειχνει ο Τσιπρας ο νεος ηγετης!
      Και ξαναλεω,επρεπε το ΚΚΕ ΠΡΩΤΟ να ειχε εκθεσει την ατολμια του Συριζα μπροστα στα πραγματικα αιτηματα.
      Τωρα ομως ο τσιπρας λεει "κρατικοποιηση τραπεζων" και ολοι ρωτανε το ΚΚΕ "μα γιατι δεν θες? τα ιδια δεν πιστευεις?"
      Αντε μετα να εξηγησεις οτι ναι μεν θες αλλα οχι ακριβως..
      Αποτελεσμα:ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ηττα σε επικοινωνιακο-κοινοβουλευτικο επιπεδο με αντιστοχη καθηλωση σε εκλογικο αποτελεσμα και επιρροη.
      @Redfly:
      εχεις δικιο και εσυ και ο Βlack Bidet,δεν ηταν σωστη η διακριση!
      Εννοω τις μικρομεσαιες επιχειρησεις σε ολους τους τομεις απο εμποριο,υπηρεσιες,μεταποιηση/παραγωγη
      Δεν μιλαω για τραπεζες-μονοπωλια,στα οποια και ΦΥΣΙΚΑ πιστευω οτι πρεπει να κοινωνικοποιηθουν!
      Υπαρχει σχεδιο για τις μικρες επιχειρησεις? εχουν υπολογιστει τα κοστη μεταβασης?θα χρειαστει διοικητικη μεριμνα(=δελτιο) στη διανομη καυσιμων-τροπφιμων?υπαρχει 5ετες πλανο με στοχους,ενδιαμεσα σταδια,κοστολογημενο και επικαιροποιημενο?
      ΔΕΝ μιλαω για να κρατησουμε την αστικη εξουσια,ζηταω να μου εξηγησουν οι οικονομολογοι του κομματος τα βηματα,τις παγιδες,τα οφελη με αριθμους συγκρισιμους και ελεγξιμους.
      Τελος,ποιοι τομεις θα ενισχυθουν(πχ βιομηχανια?τουρισμος?) και ποιοι θα καταργηθουν/μεταλαχθουν(πχ τομεις της γεωργιας?)
      Δεν ειναι δυσκολο αυτο..
      Εχοντας μια σχετικη γνωση στα οικονομικα,θελω να μπορω να κρινω και μονος μου.
      Οταν λες "πληρες οικονομικο προγραμμα" εννοεις αυτο:http://www.kke.gr/oikonomia/ ?
      Δεν βρηκα τιποτα απο οσα ελεγα..με μικρη εξαιρεση στο τομεα για την φορολογια(που και εκει τα externalities δεν αναλυονται)
      ΔΚ

      Διαγραφή
    4. αλλο κρατικοποιηση τραπεζων αλλο κοινωνικοποιηση των συγκεντρωμενων μεσων παραγωγης..

      Διαγραφή
    5. Πιο ευκολο ειναι απο μια κρατικοποιημενη οικονομια να περασεις στην γενικη κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης ή απο αφετηρια τον καπιταλιστικο τροπο παραγωγης?
      Ποτε ο παραγοντας "κερδος" βγαινει απο την μεση πιο ευκολα?
      ΔΚ

      Διαγραφή
  3. Ο Έλληνας δεν θέλει ταλαιπωρία...
    Μην του λες να βγει στον δρόμο τον κουράζεις....
    Καλύτερα πες του ότι θα παλέψεις μέσα στην Ε.Ε(!!!!!!) παρά να τον βγάλεις στον δρόμο ή να τον πείσεις ότι εκτός Ευρώπης γεννάς ελπίδα...
    Και γω αγανακτισμένος με το ποσοστό μας ήμουν την Δευτέρα...όταν είδα λίγο πιο καθαρά τα πράγματα κατάλαβα ότι ο λαός δεν θέλει τον δύσκολο δρόμο....και σε αυτό με βοήθησαν παιδιά από δω μέσα.
    Δεν φταίει το κόμμα για το ποσοστό.Ίσως θα μπορούσε να κλέψει λίγους ψήφους αλλά τι θα κερδίζαμε?Αφού θα είχαμε στηριχτεί στα ψέμματα...
    Θέλετε να κάνω και μια πρόβλεψη?Στις 17 το ποσοστό μας θα πέσει ίσως και αρκετά...Στις επόμενες εκλογές σε 3-4 μήνες θα ανέβει εκεί που ονειρευτήκαμε ότι θα ταν τώρα..Βλέπετε ο Μαρξ τα είχε προβλέψει όλα αλλά ίσως του ξέφυγε κάτι.Ότι ο καπιταλισμός και το σύστημα έχει το ΈΝΣΤΙΚΤΟ της αυτοάμυνας και της αυτοσυντήρησης..Οι εκλογές αυτές είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα.Αφού τελειώσουν και τα τελευταία τους τρικ τελειώνει και το παραμύθι τους.και για μένα ο Σύριζα και η ενωμένη αριστερά είναι το τελευταίο τους χαρτί....Έως τότε εμείς συνεχίζουμε τον δύσκολο αγώνα μας και διαλέγουμε τον δύσκολο αλλά καθαρό δρόμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υγ1)φυσικά θα μπορούσαμε να χειριστούμε κάποια θέματα καλύτερα ειδικά στο επικοινωνιακό κομμάτι..
      Και συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει σωστή και αυστηρή κριτική.Αλλά όχι και να δεχθούμε κριτική και να μας επιβάλουν άποψη άνθρωποι που ποτέ δεν ψήφισαν ΚΚΕ!ούτε φυσικά τα ΜΜΕ που ξαφνικά θυμήθηκαν την αριστερά και το ΚΚΕ!Έλεος λίγο μυαλό δεν βλάπτει..
      ότι τους φοβίζει το κάνουν μόδα...

      prohja Αμοργός

      Διαγραφή
  4. Μπορώ να ρωτήσω γιατί είναι κυβερνητικό πρόγραμμα το
    - Μετάθεση της αποπληρωμής των δανείων για 3 χρόνια
    - Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, μη πληρωμή του επαχθούς χρέους
    - Ισχυρή Κρατική Τράπεζα κτλ.

    και δεν είναι κυβερνητικό πρόγραμμα το
    - Έξοδος από την Ε.Ε. - ΝΑΤΟ.
    - Μονομερής διαγραφή του χρέους.
    - Κρατικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τομέων Ενέργειας, Δικτύων Υποδομής, Ναυπηγίας, Μεταφορών, Χονδρικού Εμπορίου κ.ά.
    - Παραγωγικοί συνεταιρισμοί στον αγροτικό τομέα.
    - Κεντρικός Επιστημονικός Σχεδιασμός της οικονομίας, στοχεύοντας σε αυτοδύναμη ανάπτυξη, γνωρίζοντας τί μπορείς να παράξεις, τί δεν μπορείς και πρέπει να το εισάγεις, ποιούς τομείς με τί χρονοδιάγραμμα πρέπει να ανπτύξεις ώστε να αλλάξει αυτή η σχέση.
    - Όλα αυτά αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την λαϊκή εξουσία, ένα "μοντέλο διακυβέρνησης" που έχει παρουσιαστεί αναλυτικώς και προβλέπει τον έλεγχο από κάτω προς τα πάνω.

    Ας μου εξηγήσει κάποιος, γιατί το πρώτο είναι "κυβερνητικό πρόγραμμα" και το δεύτερο δεν είναι.
    Για μένα είναι σαφές πως ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ, απλώς κάποιοι δε θέλουν να παραδεχθούν πως διαφωνούν με το δεύτερο, για οποιουσδήποτε λόγους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κυρίως γιατί το δεύτερο δεν μπορεί να επιτευχθεί σε συνθήκες καπιταλισμού.Αν συμφωνείς με το δεύτερο με ενδιαφέρει να μάθω τι ψήφισες.

      Διαγραφή
  5. λέει ο "Ανώνυμος8 Μαΐου 2012 1:21 μ.μ."

    [1)...Τωρα δηλαδη που ο Συριζα εχει την πρωτοβουλια κινησεων σε ΚΑΘΕ επιπεδο(και μην πει κανεις τιποτα για επιπεδο γειτονιας,γιατι εκει μαλλον ψηφιζουν ΧΑ πλεον..Αν δεν το πιστευετε δειτε τα ποσοστα της σε Β`Πειραια,Β` Αθηνων),ειναι καλυτερα?...]
    [2).....πως θα γινει κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης σε μια οικονομια που το 95% της κοινωνιας αποτελειται απο μικρες οικογενιεακες επιχιερησεις μεχρι 10 ατομα,απο τα οποια 3-4 ειναι οικογενεια του ιδιοκτητη και ο ιδιος?...]
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    1α) Ρε ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΑΡΟΥΜΕΝΑ του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΣΕΙς ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΑΡΈΑ με τους χρυσαυγίτες στο "ΚΊΝΗΜΑ ΤΗς ΠΛΑΤΕΊΑς"??

    ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΤΟΥΣ ΒΑΛΑΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΑΟ !!

    ΕΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΒΡΙΖΑΤΕ ΕΝ ΧΟΡΩ ΤΟ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΤΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ???!!!

    ΕΣΕΙΣ ΕΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΙΗΚΑΤΕ ΣΤΟ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΟΚΤΩΒΡΗ???

    ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΟΥ ΠΟΥ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΚΙΝΗΜΑ"??

    ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ "ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ"???

    ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΒΑΛΑΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΑΟ !!

    ΠΑΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ !!!

    2β) Τα μικροαστικά σας ονειρα το ΚΚΕ δεν θα τα κάνει πραγματικότητα
    θα τα συντριψει η ΤΑΞΙΚΗ παλη.
    CHRISTOS04

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @CHRIST04
    Εσυ δηλαδη την ηττα απο την ΧΑ σε εργατικες συνοικιες την βλεπεις ως νικη του ΚΚΕ?
    το οτι σε αυτες τις εκλογικες περιφερειες το ΚΚΕ εμεινε σταθερο,ισως και να εχασε σε απολυτους αριθμους ψηφους,δεν σε κανει να σκεφτεις γιατι?
    Πιστευεις οτι φταιει ο Συριζα για αυτο?
    Προσωπικα χεσμενο το εχω το κινημα της πλατειαςκαι το πανω, εννοειτα,αλλα και το απολιτικ κατω.
    Δεν το πιστευεις μαλλον αλλα χεσμενο εχω και τον Συριζα!
    Αν θες να πιστεψεις κατι,κοιτα να δεις γιατι το ΚΚΕ ενω ειναι το πιο συνεπες αντιμνημονιακο κομμα,εμεινε 5ο..ΠΕΜΠΤΟ!!
    2β) Δεν ειναι μικροαστικα ονειρα ρε φιλε..Πολιτικη Οικονομια το λενε και ειναι ο λογος που ο Μαρξ δεν εχει ξεπεραστει ακομα και σημερα!
    Διαβασε το βιβλιο του Μπατση "Η βαρεια βιομηχανια στην Ελλαδα" που γραφτηκε το 1947 και βρες μου κατι αντιστοιχο σημερα..
    ΤΕΤΟΙΟ ακριβως θελω και για την σημερινη κομμουνιστικη οικονομικη θεωρια..
    Γιατι να ειναι τοσο δυσκολο?
    ΔΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. motivation analysis, figures, milestones, deadlines , prerequisites , versioning κλπ. αυτά χρειάζονται. τόσοι πολυτεχνίτες βρωμίσαμε τον τόπο, με προορισμό τα κάτεργα των πολυεθνικών και της εγχώριας διαπλοκής, καιρός να σχεδιάσουμε τη νέα κοινωνία...

    και τώρα που το πα, μου φαίνεται πως με άλλη διατύπωση θα το παιρνα και στα σοβαρά το από πάνω...

    καλη νύχτα σας.

    thanasis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @thanasis
    Πιστευεις οτι ο Μπατσης μιλαει για motivation analysis?
    Αν ναι,τοτε δεν ξερω τι να πω,ισως μονο οτι καλα μας κανουν!!
    Αν την μαρξιστικη οικονομια την εχεις ακουσει μονο απο τον Μαρξ και μετα απο τον..Μπογιοπουλο(που περεπιμπτοντως,ειναι οαση μεσα στους λοιπους),τοτε καλα μας κανουν οταν μας λενε οτι τους παραπεμπουμε στην Δευτερα Σοσιαλιστκη Παρουσια..
    υγ:αν εννοουσες κατι αλλο feel free, που λενε και στο χωριο μου, να μου πεις τι ακριβως..
    ΔΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.