5 Νοεμβρίου 2013

Ένας Σοφιανός δεν φέρνει την άνοιξη

Ναι είμαι μαζόχας, αυτό το έχουμε λήξει. Και ναι δεν μου αρέσουν οι συνεντεύξεις πορτραίτα, οπότε αυτήν την Δευτέρα επέλεξα να δω τον ενικό (σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα). Δεν περιμένω τα συγχαρητήριά σας για την αντοχή μου, διότι τελικά δυσκολεύτηκα αυτήν την φορά ιδιαιτέρως να παρακολούθησω 2,5 ώρες σαπουνόπερας, με στόχο να ακούσω 10 λεπτά πολιτικού λόγου. 

Βλέποντας μια τέτοια εκπομπή, μπορεί κάποιος που δεν είναι εθισμένος στην σαπουνόπερα και δεν έχει φτάσει στο σημείο πολιτικής στείρωσης ώστε να θεωρεί την ανάλυση, την πολιτική ανάλυση ως ξύλινο λόγο, να αντιληφθεί τι γίνεται συνολικά στο επίπεδο της πολιτικής προπαγάνδας. Δηλαδή 2,5 ώρες ηλιθιότητας, προσπαθούν να καλύψουν, να περιθωριοποιήσουν, να ... "ξυλοποιήσουν" και να πνίξουν, 10 λεπτά σκέψης, ανάλυσης και αναζήτησης. Και τα καταφέρνουν με άνεση. Ακόμα τουλάχιστον.


Οι περισσότεροι θα αναφερθούν στην συνέντευξη της σοβαρής εκδοχής, ή μάλλον της χαπακωμένης με Valium εκδοχής, του ναζιστή Κασιδιάρη. Φυσικά και ασχολούμαι με πολιτικούς χαμαιλέοντες, απο τέτοιους εξάλλου είναι γεμάτος ο αστικούς πολιτικός κόσμος. Αλλά με θρασύδειλους χαμαιλέοντες και ανθρωπιστές δολοφόνους δεν θα χάσω άλλο το χρόνο μου.

Περισσότερο θα με ενδιέφερε να σχολιάσω, το "υπό του μηδενός" δημοσιογραφικό επίπεδο της συνέντευξης ...
"Είστε ναζί?"-Όχι
"Καταδικάζετε τον Χίτλερ?"-Καταδικάζω τον Χίτλερ, τον Στάλιν και τον Τσέγκις Χαν
"Δέρνετε πακιστανούς?"-Όχι φυσικά, είμαστε κατά της βίας ... μπλιαχ


Έ-λ-ε-ο-ς, αυτό το ονομάζουν δημοσιογραφία ?
Εγώ πάντως το ονομάζω ανακύκλωση απολιτικ ερωτήσεων , την οποία και καταδικάζω απ'όπου και εαν προέρχεται. Ένας δημοσιογράφος που θα τους ρωτήσει για το πολιτικό τους έργο και το οικονομικό τους όραμα, υπάρχει ?

Εμένα πάντως, εαν με ρωτήσει κάποιος εαν καταδικάζω τον Χίτλερ, δεν θα του απαντήσω "ναι τον καταδικάζω". Διότι πολύ απλά, δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Μου θυμίζει λίγο αυτούς τους αστικούς μύθους, πως "εαν ο Χίτλερ έμπαινε στην σχολή καλών τεχνών και γινόταν ζωγράφος, δεν θα είχε γίνει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος". Δηλαδή δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις, δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα μέσα στην κοινωνία, δεν υπάρχει ταξικός πόλεμος, δεν υπάρχουν ενδοαστικές συγκρούσεις, δεν υπάρχουν καπιταλιστικοί νόμοι και κανόνες,  καπιταλιστικές κρίσεις, μην σου πω πως και ο Καπιταλισμός δεν υπάρχει παρα μόνο στην φαντασία των κουκουέδων, ... αλλά αντίθετα υπάρχει ένα πολιτικό πρόσωπο, ένας παράφρων δικτάτορας, ο οποίος επινόησε ένα σατανικό κοινωνικό σύστημα και αφού παραπλάνησε τον ίδιο του τον λαό ώστε να τον ψηφίσει, οδήγησε τον πλανήτη σε έναν πόλεμο με 60 εκατομμύρια νεκρούς, τον οποίον παράφρονα, εαν τον καταδικάσω, τότε είμαι καθαρός να ξεδιπλώσω την όποια πολιτική μου ατζέντα ?

Με έπιασε πονοκέφαλος μόνο που έγραψα την παραπάνω ανοησία. Κι όμως αυτό πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου σήμερα. Αυτό του έδωσαν να μάθει στα σχολεία, στα μέσα ενημέρωσης, στα ντοκυμαντέρ, στις αστικές ιστορικές αναλύσεις ... Πως δηλαδή οι φωτεινές (ή σκοτεινές) μονάδες, οι ηγέτες, κάποια ξεχωριστά άτομα τελοσπάντων, δημιουργούν ή πλάθουν τις κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες, και για να το φέρω στο σήμερα, διαπραγματεύονται ή δεν διαπραγματεύονται τους όρους της κοινωνικής υποταγής, και σπρώχνουν την ιστορία ανάλογα με το πρόσημο της ηθικής τους (και της πνευματικής τους κατάστασης), είτε προς τα μπρος, είτε προς τα πίσω.

Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν και οι εκπρόσωποι των 500 γερμανικών μονοπωλιακών ομίλων το 1932, όταν αποφάσιζαν να δώσουν την πολιτική διαχείριση της εξουσίας τους στον Χίτλερ. "Ευτυχώς που υπάρχει και ο Αδόλφος και οι πρωτότυπες ιδέες του, αλλιώς θα αναγκαζόμασταν να αφήσουμε τους κομμουνιστές να κοινωνικοποιήσουν τις επιχειρήσεις μας ..."

Βέβαια κατα τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και την Μαριάννα Πυργιώτη, οδηγηθήκαμε στον ναζισμό επειδή η επίσημη γερμανική πολιτεία, έδειξε ανοχή στα φαινόμενα βίας. Αλλά πλέον επειδή έχουν γνώση οι φύλακες, βάζουν την δικαιοσύνη να καθαρίσει την χώρα απο τον φασισμό. Καθώς όπως συμπληρώνουν Παπαδημούλης και Στάθης, κάθε δολοφονία είναι φασισμός. Χαρακτηριστικά ο Στάθης είπε, "όποιος αποφασίζει για την ζωή του άλλου, είναι φασίστας".

Ο καθένας πλεον λέει ότι του καβλώνει. Η παράδοση της εξουσίας και οι αστικοί σχεδιασμοί, ονομάζονται απο την μια ανοχή ή λάθος, και η δολοφονία, το έγκλημα απο την άλλη, βαφτίζεται φασισμός. Καμία σχέση ο φασισμός με οικονομικές θεωρίες, με σχεδιασμούς και συμφέροντα της αστική τάξης.

Απλά τυχαία γεγονότα, κακές αποφάσεις, κακοί και ανήθικοι ηγέτες ...

Υστερόγραφο

Τραγικό το πολιτικό επίπεδο των συμμετεχόντων στο κοινό της εκπομπής. Όχι απλά τραγικό, αλλά συνάμα απογοητευτικό για εμάς που ακόμα πιστεύουμε σε αυτόν τον λαό. Και αυτό που το κάνει ακόμα χειρότερο είναι πως αυτοί οι άνθρωποι δεν επιλέχθηκαν στην τύχη, αλλά επιλέχθηκαν μετά απο δική τους δήλωση συμμετοχής, δηλαδή θεωρούσαν κιόλας, πως είχαν πέντε δράμια πολιτικής αντίληψης, την οποία ήθελαν να εκθέσουν στο πάνελ, είτε με την μορφή τοποθέτησης, είτε με την μορφή ερώτησης. Μάλιστα ένας απο αυτούς, αποκάλεσε τα μέλη του πάνελ ως πολιτικά αμόρφωτους.

Απορώ πραγματικά, πότε φτάσαμε στο σημείο να καταδικάζουμε τους καθρέφτες απο όπου και εαν προέρχονται ?

Θέλω να πιστεύω πως το χθεσινό κοινό του ενικού, δεν ήταν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ελληνικής κοινωνίας. Αν και τα σχόλια κάτω απο το βίντεο της εκπομπής στον ενικό, μάλλον δείχνουν το αντίθετο.

14 σχόλια:

  1. Ο Κασιδιάρης βαλιουμ ΚΑΙ λεξοτανιλ ήπιε, μόνο έτσι εξηγείται, χεχε...
    Καλά που δε τον ρώτησαν το ονοματεπώνυμο, την ηλικία, το αγαπημένο χρώμα κτλ., πολύ στρίμωγμα ρε παιδί μου...:P

    Προσυπογράφω το ΥΓ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά έκανα ακριβώς τις ίδιες σκέψεις με το "υστερόγραφο" σου.
    Το επίπεδο του κοινού είναι για γέλια και για κλάματα, αντάξιο του φαήλου του κεφαλογιάννη και της αλ σαλεχ. Επαγγελματίες του "σοβαρού" πολιτικαντισμού σαν τον παπαδημούλη πρέπει να νιώθουν πολύ εντός έδρας με τέτοια γίδια...
    JLorX99

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το κοινο - λαος ειναι σε αυτο το επιπεδο ισως και παρακατω redfly για αυτο και του αξιζει οτι παθαινει. τα αποκαλυπτηρια του ειχαν γινει στην αληστου μνημης εκπομπη με την Αλεκα προεκλογικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς έχουμε τουλάχιστον το ιντερνετ (τώρα που θα μας δώσει και free wifi ο αντωνάκης ποιος μας πιάνει... :) ) και δεν χρειάζεται να βλέπουμε την χαβούζα των τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά μόνο κάτι τέτοιες οάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εντος του κοινου το δημοσιογραφιδιο που αφου εκφρασει την ανησυχια του για την πιθανοτητα αποτυχιας του μνημονιου, "ρωτα" τον Σοφιανο για το συμφωνο Ριμπεντροπ - Μολοτωφ!... Αυτο το παιδι θα γινει αρχισυντακτης στα "Παραπολιτικα". Εχει τα προσοντα: Ανιστορητος, θρασυς και τσατσος! ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι ήταν 20 τα λεπτα ξεχνάμε την παρεμβαση Μπογιόπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @V.V.C:
      Ναι πιάσαμε το κύριο και όχι το δευτερεύον...

      Διαγραφή
    2. Καταρχάς το 10λεπτο δεν περιέχει μόνο την παρέμβαση των μελών του ΚΚΕ, αλλά γράφω συγκεκριμένα για πολιτική ανάλυση. Εν προκειμένω αναφέρομαι στο μεγαλύτερο κομμάτι της παρέμβασης του Σοφιανού και κανα 3λεπτο του Πανούση που μίλησε λίγο για το έγκλημα.

      Ο Μπογιόπουλος μας ενημέρωσε απλά πόσο ψεύτης είναι ο Κασιδιάρης και μετά προτίμησε να προσωποποιήσει τον φασισμό και να αρπαχτεί με τον Βρωμ-ήλο. Εγώ αυτά δεν τα θεωρώ ανάλυση.

      Διαγραφή
  8. Εγώ πιστεύω ότι ο Στάθης – τον οποίο παρακολουθώ και εκτιμώ – δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που λέει σε όλους τους τόνους η Αριστερά και το ΚΚΕ. Ότι, δηλαδή, είναι αντίθετη σε κάθε μορφή ατομικής τρομοκρατίας. Δεν ξέρω κατά πόσο κάνει καλό να διαστρέφουμε το νόημα των πολιτικών «αντιπάλων μας» σε κάθε ευκαιρία και με τρόπο άκομψο που μας εκθέτει

    Τώρα, σε σχέση με το αρνητικό σχόλιο που αφορά τον Μπογιόπουλο, νομίζω ότι επίσης είναι άκομψο να τοποθετούμαστε τόσο γρήγορα λες και βρισκόμαστε σε διατεταγμένη υπηρεσία. Χτυπάει ΠΟΛΥ άσχημα

    Αντώνης Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι πονηρός...

      Διαγραφή
    2. Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει η λέξη "διαστρέφω". Διότι πως γίνεται ρε μάστορα να διαστρέφω τα λεγόμενα κάποιου, όταν επαναλαμβάνω επ'ακριβώς την φράση του ? Ο Στάθης είπε ακριβώς αυτό που έγραψα. Το βίντεο της εκπομπής είναι διαθέσιμο, εαν θες δευτερόλεπτο μου λες.

      Δεύτερον δεν έκανα κανένα αρνητικό σχόλιο για τον Μπογιόπουλο. Απλά έγραψα πως δεν έκανε ανάλυση αλλά παράθεση στοιχείων για το συγγραφικό ταλέντο του Κασιδιάρη και εξέφρασα την διαφωνία μου στην προσωποποίηση που έκανε. Μας απαγορεύεις και την διαφωνία δηλαδή ?

      ΥΓ
      Μην κρίνεις απο το ύφος της απάντησης μου, ότι δεν καταλαβαίνω τι κάνεις. Την επόμενη φορά δεν θα είμαι τόσο ευγενικός.

      Διαγραφή
    3. @Αντώνης Φ.:
      Το "όποιος αποφασίζει για την ζωή του άλλου, είναι φασίστας" που είπε ο Στάθης έχει κάποια σχέση με την πολιτική αντίθεση του ΚΚΕ στην ατομική τρομοκρατία;
      Διπλή διαστρέβλωση και troll alert

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.