12 Νοεμβρίου 2013

Τα συμπεράσματα

Ακούστηκαν πολλά τις τρεις μέρες διεξαγωγής της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι, όμως, η ουσία πίσω από τις κινήσεις εντυπωσιασμού και τα ρητορικά σχήματα, ποιο ήταν το αντικείμενο του διπολικού καβγά που στήθηκε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση; Γιατί, βεβαίως, υπήρξε πολιτική ουσία, την οποία θα πρέπει να αντιληφθούν καλύτερα οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα.

Ο καβγάς και οι κόντρες ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έγιναν υπό κοινό παρονομαστή: ποιος είναι καταλληλότερος να κυβερνήσει, ποιος είναι καταλληλότερος διαχειριστής του συστήματος. Γι' αυτό περίσσεψαν οι αντιπαραθέσεις για το ποιος φέρνει ή διώχνει επενδύσεις, ποιος θέλει την αποσταθεροποίηση, ποιος παραβιάζει τη νομιμότητα, ποιος θέλει την ανάπτυξη κ.λπ. Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, ότι κινούνται στη βάση κοινού στρατηγικού πλαισίου που καθορίζεται από τα όρια των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, της εξουσίας του κεφαλαίου, της συμμετοχής της χώρας σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ.

Οι διαφορές που έχουν είναι υπαρκτές εκφράζουν όμως διαφορές και αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, ενώ συνδέονται με αντιπαραθέσεις καπιταλιστικών κρατών εντός ΕΕ κλπ.


Αντιθέσεις πίσω από τις οποίες δεν έχουν συμφέρον να στρατευτούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Να μην υποκύψουν ούτε στο φόβο, στην κινδυνολογία που συνοδεύουν την αποφασιστική υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε όμως και στις αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος υπηρετώντας τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η προσπάθεια συγκρότησης της λαϊκής αντ-απάντησης στην αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας δεν μπορεί να χάνεται σε αδιέξοδες αναζητήσεις φιλολαϊκού συσχετισμού δυνάμεων στο αστικό Κοινοβούλιο.

Τι αποδεικνύουν τα παραπάνω; Οτι ο λαός πρέπει να συγκροτήσει τη δική του δύναμη που θα είναι σε ευθεία ρήξη με την τρομοκρατία, τη μοιρολατρία, τις αυταπάτες που σπέρνουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης. Και από αυτή την άποψη το ζητούμενο σήμερα είναι η συγκρότηση δυναμικής, ορμητικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, που θα παλεύει με επίκεντρο τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα και που θα ανοίγει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής για να έρθει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της στην εξουσία. Σε αυτήν την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, μόνο έτσι ο ίδιος ο λαός θα βάλει τη δική του σφραγίδα...


Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη, Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013

9 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Αναφέρει και σωστά ότι "οι διαφορές που έχουν είναι υπαρκτές εκφράζουν όμως διαφορές και αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, ενώ συνδέονται με αντιπαραθέσεις καπιταλιστικών κρατών εντός ΕΕ κλπ". Θα ήθελα μια διευκρίνιση για αυτό. Πιο συγκεκριμένα, ποια τμήματα του κεφαλαίου συνδεόνται με κάθε "παράταξη"; Καμια παραπομπή; Ευχαριστώ.
    Φαίδρα
    Φαίδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ δύσκολο να αναφέρεις με στοιχεία και αποδείξεις, το ποιά ακριβώς τμήματα, ποιές δηλαδή επιχειρήσεις και επιχειρηματίες βρίσκονται πίσω απο κάθε κόμμα, απο την στιγμή που κανένας δεν παραδέχεται επισήμως ποιόν στηρίζει και γιατί, ή δεν αποκαλύπτει τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς του. Εδώ υπάρχουν συγκρούσεις και μέσα στα κόμματα, κάτι το οποίο φάνηκε στις διαφοροποιήσεις, παραιτήσεις και διαγραφές των προηγούμενων 3 ετών.

      Βέβαια ενδείξεις, μέσω των απόψεων που εκφράζονται στα μέσα ενημέρωσης, ή εαν θέλεις ακόμα και μέσω των οικονομικών συμφερόντων που έχουν οι επιχειρήσεις απο την στήριξη της μιας ή της άλλης οικονομικής ατζέντας, της ισχυροποίησης ή μη του ευρώ, της επικράτησης της Γερμανίας ή των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί κάποιος να συλλέξει για μια συγκεκριμένη στιγμή (και λέω συγκεκριμένη στιγμή διότι και αυτές οι στηρίξεις ή συμμαχίες αλλάζουν).

      Έχει ένα θεωρητικό ενδιαφέρον, αλλά η πολιτική ουσία δεν βρίσκεται στην αποκάλυψη των ονομάτων, που στηρίζουν την οικονομική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ ή της συγκυβέρνησης. Εξάλλου δεν είναι και τόσο απλό, καθώς δεν υπάρχουν δεσμοί αίματος, με την μια ή την άλλη κομματική έκφραση. Παίζουν ρόλο και οι παγκόσμιες εξελίξεις, οι εγχώριες δοσοληψίες, η σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού, οι διεθνείς και εγχώριοι ανταγωνισμοί κλπ

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ. Ρωτάω απλά γιατί θέλω να είμαι έτοιμη με επιχειρήματα και στις συζητήσεις.
      Φαίδρα

      Διαγραφή
  2. Εγώ θα επανέλθω στο θέμα προσέχοντας λίγο περισσότερο το ύφος μου, προκειμένου να δημοσιευτεί το σχόλιό μου. Και επανέρχομαι γιατί δε μου αρέσει να μένουν αναπάντητα ερωτήματα, καθώς τυγχάνει να είμαι και δάσκαλος. Στο ερώτημα, λοιπόν, για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν το σύριζα, βοά ο τόπος και το πανελλήνιο.

    Συγκεκριμένα, σίγουροι χρηματοδότες του ειναι ο σόρος,η αγγελοπούλου, ο κόκκαλης και ο εμιρης του μπρουνέι με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Υπάρχει και μια - παρακινδυνευμένη κατά τη γνώμη μου - άποψη ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Bill Gates, κάτι που είχε στο μυαλό του να κάνει και ο Steve Jobs της Apple,αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος.
    Τώρα εγώ τρολλάρω ή διαβάζω ηλίθιες απορίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιας και είσαι δάσκαλος, θα έπρεπε να γνωρίζεις πως ακόμα και οι πιο απιθανες ερωτήσεις δεν κρύβουν συνήθως απο πίσω τους ηλιθιότητα. Άσε που την συγκεκριμένη ερώτηση την ακούς συνεχώς στην κοινωνία, όπως εξάλλου και αυτήν ... "ποιοί είναι αυτό το μεγάλο κεφάλαιο".
      Προσοχή λοιπόν στα βιαστικά συμπεράσματα και στην δίκη προθέσεων, ειδικά ε την Φάιδρα που είναι τακτικότατη εδω μέσα.

      Διαγραφή
    2. φιλαρακο μου αν εισαι δασκαλος οντως, παιξαμε και χασαμε.
      αν εσυ λοιπον εχεις τις αποδειξεις για τις χρηματοδοτησεις πες τες και σε μας.
      το γεγονος οτι κωλοτριβεται με τον σορος δεν σημαινει οτι παιρνει λεφτα καταναγκη. υπαρχουν και αλλοι τροποι για την αμοιβαια εξυπηρετηση.
      ειναι αλλο πραγμα το τι συμφεροντα εξυπηρετει ο καθενας και αλλο αν τα "παιρνει".
      για να μην φτασουμε στην γραφικοτητα των τσυριζαιων, καλο ειναι να μιλαμε με στοιχεια.
      οταν λεμε λοιπον οτι ο τσυριζα εξυπηρετει τα συμφεροντα του κεφαλαιου, οπως εκπορευονται απο την εε, μιλαμε σαν παραδειγμα χειροπιαστο τον γκοτση στην ν. ιωνια και τον αλλο στην σαρωνιδα που εβαλε την τζιφρα για τις κυριακες

      Διαγραφή
    3. @modesto:
      Δεν χρειάζεται συνομωσιολογία εδώ.
      Όταν η διαφήμηση της γιούρομπανκ στην "Αυγή" δεσπόζει δίπλα από άρθρο που λιβανίζει την Λάτσαινα (http://fadomduck2.blogspot.gr/2012/12/blog-post_717.html), εμένα μου αρκεί για να στοιχειοθετήσω πολιτική-οικονομική διαπλοκή, νομιμότατη και ολοφάνερη.

      Διαγραφή
    4. δεν διαφωνω! αλλα προφανως δεν μπορεις να πεις και πολλα γιατι μιλαμε για μια επιχειρηση που βαζει διαφημιση.
      εγω μιλαω για χρηματοδοτηση "αφανη". την πολιτικη διαπλοκη την εχει καταλαβει ο πασα εις. το θεμα της χρηματοδοτησης ειναι αυτο που εχω τις αμφιβολιες μου για το ποσο ευκολα μπορουμε να πουμε οτι τα "παιρνουν". αλλωστε ειναι γνωστο οτι δεν χρειαζεται πλεον να γινει με ρευστο η διαπλοκη.
      μπορει να γινει αλλιως. σε στηριζω με οποιο τροπο, με στηριζεις μετα οταν παρεις την εξουσια

      Διαγραφή
  3. ορισμενοι δεν κατανοούν οτι η πολιτκη ειναι συμπύκνωση της οικονομιας. Ουτε ονοματα θα ειπωθούν, ουτε υποπτες χρηματοδοτησεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικο κομμα με την πολιτικη του γραμμη αντανακλα στο πολιτικο επιπεδο τα ιδιαιτερα συμφέροντα μεριδων της αρχουσας ταξης αλλα και ανησυχιες ολοκληρης της αρχουσας τάξης , αντανακλα αντιφάσεις που ειναι υπαρκτες στο σύνολο της κυριαρχης τάξης. Αυτο που λεει ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι απλο. Κουρεψτε χρεος δλδ καταστρεψτε κεφάλαιο, δωστε ρευστοτητα στη καπιταλιστικη οικονομια, αυξηστε τη κρατικη παρεμβαση για να υπάρξει ταχυτερη ανακαμψη. Παντελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.