17 Νοεμβρίου 2013

Δ. Κουτσούμπας στη «Real News»: Λαϊκή αντεπίθεση με ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Σε σύγκρουση η κυβέρνηση με την τρόικα. Πού θα οδηγήσει κατά τη γνώμη σας η εξέλιξη κ. Κουτσούμπα;

Δε θα το έλεγα σύγκρουση, αλλά επιμέρους διαφωνίες για τον τρόπο και χρόνο εφαρμογής συμφωνημένων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν και λαϊκές αντιδράσεις. Υπάρχουν βέβαια και αντιθέσεις που αφορούν τη διαχείριση, αλλά όχι την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής. Αφορούν για παράδειγμα το αν το χρέος θα αντιμετωπισθεί μέσω επιμήκυνσης ή «κουρέματος», ποια τμήματα του κεφαλαίου θα κερδίσουν και ποια θα χάσουν σε συνθήκες κρίσης. Είναι συνολικότεροι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται και στην Ελλάδα. Έχουν βγει τα μαχαίρια μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας, ΔΝΤ - Ευρωζώνης. Μόνο που τα μαχαίρια αυτά έχουν μόνιμο στόχο τους λαούς. Να γιατί λέμε ότι ο λαός δεν πρέπει να στρατευθεί πίσω από τμήματα κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως τον καλούν να κάνει και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει σε όλους τους τόνους -και το καταλαβαίνουμε όλοι- πως δεν έχει τη δυνατότητα λήψης νέων μέτρων. Εκτιμάτε ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες ή βλέπετε άλλες εξελίξεις;


Νέα μέτρα θα υπάρξουν, όποια μορφή κι αν πάρουν. Μην ξεχνάτε ότι από το 2014 ξεκινάει η μόνιμη επιτήρηση των χωρών της ΕΕ από την Κομισιόν, που σημαίνει «μνημόνια» διαρκείας. Γι’ αυτά όμως μόνο το ΚΚΕ μιλάει, οι άλλοι «κάνουν την πάπια». Τώρα αν η κυβέρνηση επιλέξει ή αναγκαστεί να κάνει εκλογές, δεν το ξέρω. Όμως έχω την αίσθηση ότι κανένας τους δεν θέλει αυτή τη στιγμή, ούτε κάν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλλον τις ζητά εκ του ασφαλούς και για να κρατά συσπειρωμένο ένα ακροατήριο ψηφοφόρων του, εν αναμονή πιθανών εκλογών. Άλλωστε αλλαγή κυβερνητική, αλλαγές προσώπων, μπορούν να γίνουν και με αναδιατάξεις στο πολιτικό προσωπικό εντός και εκτός του σημερινού κοινοβουλίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχουν οι τοπικές εκλογές και οι ευρωεκλογές που πρέπει να εκφραστεί η λαϊκή αντίθεση με ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού.

Τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά πώς τις κρίνετε; Εκτιμάτε ότι οδηγούμαστε σε ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού;

Είμαστε σίγουρα σε διαδικασία ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού. Το θέμα είναι ότι αυτή η ανασύνθεση γίνεται με παλιά υλικά, και σε επίπεδο προσώπων, αλλά κυρίως σε επίπεδο ιδεών και πολιτικών. Στο χώρο αυτό της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας συνωστίζονται αυτή τη στιγμή δυνάμεις με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλες με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ και τους 58, άλλες με τη ΔΗΜΑΡ - Λοβέρδο και λοιπούς, χωρίς να είναι πάντα ευδιάκριτα τα όρια στα πλαίσια αυτών των σχημάτων. Το σύστημα θέλει να έχει και εναλλακτικές λύσεις, ιδιαίτερα σήμερα που δε μπορεί να εξασφαλίσει τη δικομματική εναλλαγή, όπως παλιά. Το ποιοι θα πάρουν το «χρίσμα» και τι μετατοπίσεις θα υπάρξουν εντός αυτών των κομμάτων μένει να το δείξει η ζωή.

Την πρόταση Μπακογιάννη για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση πώς την κρίνετε;

Στην πιο πάνω λογική εντάσσεται και αυτή η πρόταση. Η επιδίωξη ευρύτερων συναινέσεων ανάμεσα στα αστικά κόμματα και σε κόμματα που έχουν ίδιες στρατηγικές επιλογές βοηθάει στη μεγαλύτερη σταθερότητα των αστικών κυβερνήσεων συνεργασίας. Στην πορεία δεν αποκλείεται να δούμε και προσπάθεια συγκρότησης ακόμα πιο ευρύτερων συνασπισμών, με επιμέρους αλλαγές ακόμα και προσώπων που παίζουν πρωτεύοντα ηγετικό ρόλο σήμερα στα κόμματα αυτά.

Εσείς θα στηρίζατε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, θέτοντας έστω τους όρους σας;

Δεν το κάναμε στις εκλογές του 2012, πολύ περισσότερο δε θα το κάνουμε τώρα που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, με τις απανωτές κωλοτούμπες, συγκλίνει όλο και περισσότερο στρατηγικά και πολιτικά προς αυτήν της συγκυβέρνησης. Το ΚΚΕ δε θα γίνει το «κερασάκι» σε μια κυβέρνηση για να εκθειάζει τον Ομπάμα, την ΕΕ και τις προτάσεις του ΔΝΤ για το χρέος και την πορεία της οικονομίας. Άλλωστε η πολιτική καθορίζεται από τις βασικές επιλογές και όχι από κάποιους όρους. Έχουμε την εμπειρία ΚΚ που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις με αυτό το σκεπτικό -και μάλιστα με καλύτερους όρους και συσχετισμούς- αλλά τελικά κατέληξαν να υλοποιούν αντιλαϊκές πολιτικές. Οι όποιοι «όροι» έγιναν αέρας κοπανιστός. Έτσι όπως είναι η κατάσταση στο εργατικό λαϊκό κίνημα, μόνο μια μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίξει το δρόμο για μια διακυβέρνηση που ο λαός θα είναι στην εξουσία. Και εκεί το ΚΚΕ θα αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Ήθελα, επίσης, να ερωτήσω πώς κρίνει το ΚΚΕ την υποψηφιότητα Τσίπρα για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, ως πρόταση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και αν θα τη στηρίξετε…

Εξετάσεις δίνει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ, στην Κομισιόν. Όπως έδωσε στο Τέξας και προς την ΕΕ και προς το ΔΝΤ, δηλαδή προς την τρόικα. Μήπως τυχαία ο κ. Τσίπρας έπλεξε το εγκώμιο των ιδρυτών της ΕΕ, δηλαδή του Κολ, του Μιτεράν και άλλων; Με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καμία σχέση δεν έχει το ΚΚΕ, όπως και άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, το έχουμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε. Προφανώς το ΚΚΕ δε θα στηρίξει καμία υποψηφιότητα.

Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα; Και τι σας ανησυχεί περισσότερο;

Μας ανησυχούν πολύ οι εξελίξεις και στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και στο Κυπριακό, που είναι φυσικά διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου κράτους. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα προβλήματα αυτά διαπλέκονται με τους οξύτατους ανταγωνισμούς στην περιοχή για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων. Αποδεικνύοντας ότι, ενώ ο ορυκτός πλούτος, οι ενεργειακές πηγές θα μπορούσαν - στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας - να είναι παράγοντας ευημερίας και συνεργασίας των λαών, στον καπιταλισμό μετατρέπεται στο αντίθετο.

Πρόταση Εξεταστικής για τα Ναυπηγεία θα ψηφίσει το ΚΚΕ;

Δεν την έχουμε ακόμα δει, όμως γενικά -ξέρετε- ψηφίζουμε τέτοιες προτάσεις. Βέβαια σπάνια η αλήθεια βγαίνει στο φως μέσα από τέτοιες επιτροπές. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να αξιοποιείται η σκανδαλολογία ως εργαλείο αποπροσανατολισμού και πλυντήριο του συστήματος. Η εμπειρία λέει ότι η σκανδαλολογία επιστρατεύεται όταν συγκλίνουν όλο και περισσότερο οι στρατηγικές επιλογές του όποιου δίπολου. Πάλι δεν θα ειπωθούν πράγματα με το όνομά τους, δεν θα κάτσουν τελικά οι πραγματικοί υπεύθυνοι στο σκαμνί, θα εκτονωθεί μια οργή, μόνο για τους ήδη ξοφλημένους και παροπλισμένους ή για όσους το ίδιο το σύστημα πάει προς απόσυρση…

Σήμερα το ΚΚΕ εορτάζει τα 95 χρόνια από την ίδρυσή του. Στο Συνέδριό σας μιλήσατε για «κόμμα παντός καιρού». Φοβάστε ανώμαλες εξελίξεις, σαν τα «πέτρινα χρόνια» του παρελθόντος;

Το ΚΚΕ, κόμμα 95 χρόνων αγώνων και θυσιών συνεχίζει και διδάσκεται για το λαό, με στόχο το σοσιαλισμό. «Κόμμα παντός καιρού», σημαίνει ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά, ικανό να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης, είτε οι εξελίξεις οδηγήσουν σε ορμητική άνοδο το λαϊκό κίνημα, είτε υπάρξει υποχώρηση. «Πέτρινα χρόνια» είναι και τα σημερινά, με μια έννοια. Ποτέ δεν έπαψαν αυτά για το λαό, για τους κομμουνιστές. Εάν εννοείτε φασιστική ή άλλη οπισθοδρόμηση, είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει.

Η κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει πως καθάρισε το τοπίο με τη Χρυσή Αυγή και τους ναζιστές, κλείνοντας την ηγεσία της φυλακή…

Δεν εφησυχάζουμε, ακριβώς επειδή ξέρουμε πως η ΧΑ είναι γέννημα – θρέμμα του συστήματος, το οποίο ανάλογα με το πώς το βολεύει μια θα την «ξαμολάει», θα την ανέχεται και μια θα τη «μαζεύει». Το τοπίο με τη ΧΑ και τους ναζιστές μπορεί να το καθαρίσει μόνο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα που παλεύει με συνέπεια συνολικά ενάντια στο σύστημα που γεννά και θρέφει το φασισμό - ναζισμό.

Στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές θα συνεργαστείτε με άλλα κόμματα;

Σε κάθε εκλογική μάχη σε κεντρικό, τοπικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο το ΚΚΕ ανοίγει τα ψηφοδέλτιά του σε αγωνιστές, πρωτοπόρους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, επιστήμονες, διανοούμενους, καλλιτέχνες, νέους και νέες, μαχητές της ζωής, που θα παλέψουν μαζί του για να υπερασπίσουν το εισόδημα, το μισθό, τη σύνταξη, τα δικαιώματα του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξει τελικά τάξη στην εξουσία. Η υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, που δεν προϋποθέτει πλήρη συμφωνία με το Κόμμα, μπορεί να δυναμώσει τη Λαϊκή Συμμαχία που είναι σήμερα η πιο πλατιά ενωτική πρόταση συμμαχίας, όπου συσπειρώνονται όλοι, ανεξάρτητα τι ψήφιζαν μέχρι χτες.

Ήθελα μια εξήγηση από σας, γιατί οι απεργίες δεν έχουν επιτυχία.

Ο φόβος και η ανασφάλεια τσακίζει κόκαλα στους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ παλεύει για την ανασύνταξη του κινήματος, όμως ξέρουμε ότι δεν εξαρτώνται όλα από μας πολύ περισσότερο που η εργοδοτική τρομοκρατία, οι εκβιασμοί της κυβέρνησης, η στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά και η εκφυλιστική τακτική των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του οπορτουνισμού σε αρκετούς χώρους, αντικειμενικά λειτουργούν διαλυτικά και υπονομεύουν την ίδια τη συμμετοχή.

Σαράντα χρόνια σήμερα από την εξέγερση του 1973. Επειδή ακούγονται πολλά, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου».

Η ζωή και η στάση του καθένα από αυτή τη «γενιά», όπως και από κάθε γενιά, ξεπερνά το μύθο και ανατρέπει στερεότυπα του παρελθόντος, φωτισμένες, από τα φώτα της δημοσιότητας, «μορφές». Αυτό που μένει είναι ο ηρωικός ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας, μέσα σε μαύρα χρόνια που, για πολλοστή φορά στο διάβα της ιστορίας, επιβεβαίωσε ότι όταν ένας λαός θέλει, μπορεί να ανατρέψει αρνητικούς συσχετισμούς, να ξεπεράσει το φόβο, τη μοιρολατρία, να αντισταθεί, να οργανωθεί, να αντεπιτεθεί και να νικήσει. Σε αυτόν τον αγώνα και χθες και σήμερα και αύριο κρίνεται και η κάθε «γενιά» συλλογικά, αλλά και ο καθένας της γενιάς ατομικά.

Το τελευταίο διάστημα ακούτε τόσα για τον τρόπο που χειριστήκατε τους εργαζόμενους, κυρίως στα κομματικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και το γεγονός ότι το ΚΚΕ, κόμμα της εργατικής τάξης, δεν σεβάστηκε ούτε καν τις συμβάσεις. Τι απαντάτε;

Προφανώς αναφέρεστε στην υλοποίηση του καταστατικού που πρόσφατα ψηφίστηκε απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία (98%) των κομματικών μελών στην προσυνεδριακή διαδικασία και ομόφωνα από το ίδιο το Συνέδριο. Κατανοούμε τη δυσκολία κάποιος, που δεν έχει σχέση με τις αρχές λειτουργίας του κόμματος, με τις αξίες και τα ιδανικά του, να καταλάβει ότι τα στελέχη και μέλη του Κόμματος, όπως είναι και οι εργαζόμενοι στα κομματικά μέσα ενημέρωσης, τη μοναδική σύμβαση που εθελοντικά έχουμε υπογράψει και ανανεώνουμε κάθε μέρα με τη στάση μας, είναι η σύμβαση με τους σκοπούς του Κομμουνιστικού Κόμματος.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.