14 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙ Η "ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ"

Μια φίλη στο Φ/Β σχολίαζε τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε προοπτική εκλογικής νίκης κλπ. Σε μια αποστροφή των σχολίων έγραψε και το εξής: «ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΣΤΟ 5% ΑΣ ΨΑΧΤΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ...»

Τι να πω;

Φυσικά ας ψαχτεί η ηγεσία του. Πρέπει όμως και να ψαχτούν και αυτοί που το λένε.

Έχουμε και λέμε.
  • Όταν το ΚΚΕ κατακεραύνωνε την Ενιαία Αγορά του 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πήρε στις εκλογές του 1993 4,54%.
  • Όταν κατακεραύνωνε την ΟΝΕ και την ευρωζώνη το 2000 πήρε 5,52%
  • Όταν τον Ιούνιο του 2012 αποκάλυπτε ότι η κρίση είναι καπιταλιστική και όχι διαχειριστική, αποκαλύπτοντας και τι πορεία θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές (έπεσε μέσα 100%), έλαβε 4,50%.
(Α, μήπως θυμάστε ποιοι, εκτός της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ, χλεύαζαν το ΚΚΕ ως άσχετο με την πραγματικότητα για τις παραπάνω θέσεις του;;;)

Τώρα τι ακριβώς να σχολιάσω; Ότι σε πολύ κρίσιμα σημεία, όταν ο λαός έπρεπε ακριβώς να ψηφίσει την αλήθεια, κατανοώντας τους κινδύνους που έρχονται, κυριολεκτικά τιμωρούσε αυτόν που του τα έλεγε; Ξέρετε εκείνο το τραγούδι για τον εξάγγελο…

Καλυτέρα να μη τολμήσει να πει κανείς ότι το ΚΚΕ και στις τρεις αυτές περιπτώσεις δεν δικαιώθηκε από τα γεγονότα 100%. Καλύτερα να αφήσει τις θεωρίες περί ηγεσίας του ΚΚΕ. Πως δηλαδή όταν οι εκλογές δεν είχαν τόσο καυτά θέματα έπαιρνε 7-8%;;; Ποιος έξυπνος κριτικός της ηγεσίας του ΚΚΕ θα μας το εξηγήσει για να το καταλάβουμε κι εμείς;;;
Το θέμα είναι πολύ απλό αλλά όταν ως όργανο ανάλυσης των ταξικών και πολιτικών συσχετισμών έχεις τις αστικές εκλογικές και δημοκοπικές θεωρίες, είναι εντελώς αδύνατο να το βρεις. Ποτέ δεν θα ανακαλύψεις γιατί παίρνει πχ η δεξιά που θα καρατομήσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα στις εκλογές του 2012 συνολικά 47,26% και μαζί με το ΠΑΣΌΚ που εξ ίσου καρατομεί τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα 59,54%!!!
Σας φαίνεται λίγο το 59,54% και το βγάζετε περισσότερο από το 26,89%; Ποιος από τους δύο έχει δίκαιο; Το 59,54% ή το 26,89%; Και μεταξύ όλων αυτών και του ΚΚΕ ποιος έχει δίκαιο; Μου το λέτε κι εμένα να πάω να κάνω κριτική στην ηγεσία του ΚΚΕ;

Όποιος τολμάει, ας κάνει εκλογικίστικη ανάλυση των παραπάνω για να γελάσουμε και να τινάξουμε στον αέρα τη θεωρία ότι, όποιος παίρνει πιο πολλούς ψήφους λέει την αλήθεια, έχει σωστή πολιτική και προπαντός έχει καλή ηγεσία και όχι «χαμένη στο διάστημα ή στο παρελθόν (!!!) όπως η ηγεσία του… ΚΚΕ με το 4,5% και όχι 5% που του δίνετε χαριστικά!

Πως λοιπόν ο καθένας εξετάζει τα εκλογικά αποτελέσματα και τις βασικές αιτίες τους; Κατά πόσο λαμβάνει υπόψη την ανεστραμμένη αντανάκλαση της ταξικής πραγματικότητας στη συνείδηση των ανθρώπων και κατ επέκταση στην πολιτική τους επιλογή;

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

Τέλος να θυμηθώ και πάλι τους δασκάλους της φυλακής και της εξορίας.

Σε μια διαμάχη μου με έναν μεγάλο σε ηλικία και θέση κομμουνιστή στα μικράτα μου στην εξορία, ένας κωλοπετσωμένος παλιός κομμουνιστής με πήρε από πλάι και μου είπε τούτα τα σοφά λόγια: «Άκου μικρέ μου συναγωνιστή (τότε, πριν τη 12η Ολομέλεια του ΚΚΕ, δεν φοριόταν το σύντροφε κυριαρχούσε ακόμη το «φίλε» και άντε το «συναγωνιστή» της ΕΔΑ), καλά κάνεις και μάχεσαι για την αλήθεια. Η αλήθεια δεν έχει ούτε ηλικία, ούτε αξίωμα, ούτε ποσοστά».

Ελάφρυνε ψυχή μου τότε γιατί δεν μπορούσα να θεμελιώσω, πως εγώ ένα… «τσογλάνι» αμφισβητούσα την άποψη ενός παλιού που μου έλεγε το γνωστό και αφοριστικό «Είσαι μικρός και δεν ξέρεις…»

Αν κάποιος έχει αντίρρηση με τα λόγια που μου είπε, ας μας το πει.

ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ

«Αν κάποιος ήθελε να διατυπώσει μια από τις πλέον σαφείς αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας δεν έχει παρά να μελετήσει την αντίφαση που παρουσιάζεται μεταξύ της πολιτικής συνείδησης και κατ’ ακολουθία εκλογικής επιλογής των λαϊκών στρωμάτων με την ταξική τους κατάταξη. Μπορεί να μη φαίνεται δόκιμο να λέμε ότι ο λαός πράττει εκλογικά αντίθετα από τα βασικά συμφέροντά του αλλά τα αποτελέσματα των εκλογών στις αστικές δημοκρατίες αυτό επιβεβαιώνουν».
Για να το δείτε μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο και ύστερα κάνουμε συζήτηση.
http://aristeripolitiki.blogspot.gr/2012/06/blog-post_18.html
Πηγή: Αριστερά και πολιτική

142 σχόλια:

  1. Προφανως ποσοστα δεν πανε χερι χερι με την αληθεια.
    Αλλα καλο θα ηταν αντι να δειχνετε το δαχτυλο στον λαο, να γινει αυτοκριτικη για το "γιατι".

    Παραδειγμα θυμαμαι κλασικα προεκλιγικη αφισα "Τιμωρησε πασοκ, νδ. Μην εμπιστευεσαι τον συριζα".
    Κατα τη γνωμη μου οκ δεν ειχε αδικο η αφισα, αλλα ηταν ηλιθια.
    Προσωπικα δεν μου αρεσε καθολου, νομιζω επισης και σε αλλο κοσμο.
    Δεν αρεσε ακομα και σε κοσμο που ναι θεωρει οτι ο Συριζα ειναι το νεο ΠαΣοκ.

    Φιλικα, Χριστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Χριστος:
      Ξαναδιάβασε το κείμενο και θα δεις πόσο άστοχο είναι το σχόλιο σου.
      Το αρχικό κείμενο απαντάει σε ότι λες, και ότι έχεις να πεις ακόμη επάνω σε αυτό.
      Ακόμη και η αφίσσα που αναφέρεις .ήταν πολιτικά εύστοχη 200%. Εκτός εάν τα προεκλογικά συνθήματα της Χ.Α. ήταν εξυπνότερα που έχει τα διπλά ποσοστά από το ΚΚΕ.
      Υ.Γ.
      Ολοι αυτοί που τόσα χρόνια ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και τώρα αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν ψηφίζοντας ΧΑ και Τσίπριζα, πότε στα κομμάτια θα την κάνουν την αυτοκριτική τους;
      Είναι αυτοί και όχι το ΚΚΕ ξέρεις, που μας έφεραν έως εδώ.
      Και δύο ερωτήσεις μπόνους:
      -Τόσα χρόνια που το ΚΚΕ έπαιρνε διπλάσια ποσοστά από τον ΣΥΝ, έπρεπε ο τελευταίος να γίνει μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα κατά την άποψη σου;
      -Και ακόμη: Γιατί οι ΣΥΝασπισμένοι δεν αποδέχτηκαν τόσα χρόνια (20!) που είχαν ταβάνι το 5% πως η πολιτική και η ιδεολογία τους ήταν λάθος;

      Διαγραφή
    2. Μιλησα οτι το λαθος του ΚΚΕ εγκειται στην πολιτικη και στην ιδεολογια;

      Αλλα δεν μπορεις να καταλαβεις οτι κατι φταιει?
      Τοσα χρονια πριν την κρισημε ΠαΣοκ και ΝΔ, το ΚΚΕ υπαρχει και μιλαει περι καπιταλισμου. Στη συνειδηση του κοσμου ειναι κατι γραφικοι τυπαδες που οταν μιλανε πετανε λεξεις οπως "καπιταλισμος, ιμπεραλισμος".

      Τωρα που υπαρχει αναγκη να φανει ο σοσιαλισμος/κομμουνισμος σαν κατι το ριζοσπαστικο/καινοτομο και στην τελικη η λυση και η διεξοδος, πως θα γινει αυτο αν συνεχισει το ΚΚΕ να φαινεται ετσι στον κοσμο?

      Και για να μην παρεξηγηθω ΚΚΕ ψηφιζω, και δεν ειναι το προβλημα ιδεολογικο/πολιτικο.

      Και ανεφερα χαρακτηριστικα την αφισα που εκραζε συριζα διοτι ναι ακομη και αν ο Συριζα δεν με πειθει στο ελαχιστο, η συγκεκριμενη αφισα με εκνευρισε.
      Και στον ταλαντευομενο κοσμο θαρρω μονο αρνητικη εντυπωση θα εκανε
      "ωχ παλι οι ΚΚΕδες κλαιγονται για τον συριζα"
      Ολο αυτο θεωρεις πως θα αλλαξει?
      Γιατι οσο ο καιρος περναει δεν βλεπω να αλλαζει κατι.

      Αντι το ΚΚΕ λοιπον να βρισκεται σε αυτην αμυντικη την σταση που θα απολογειται για ο,τιδηποτε (που τελευταια ειναι απανωτα.. απολυσεις, 902, απολυση Μπογιοπουλου), πρεπει να ξεβρακωνει το ιδιο τους αντιπαλους.
      Και θυμηθηκα χαρακτηριστικα σχολιο, δεν θυμαμαι αν ηταν δικο σου η καποιου αλλου διαχειριστη, οτι δεν αρεσε η παρεμβαση του μπογιοπουλου κατα του φαηλου γιατι ηταν επι προσωπικου.

      Ε ο κοσμος για να καταλαβει πρεπει να δει ξεβρακωματα επι προσωπικου.
      Ο καπιταλισμος, ο φασισμος δεν ειναι προσωπα, αλλα καθε φορα απο προσωπα εκπροσωπουνται.

      Εν κατακλειδα απλα ειμαι απαισιοδοξος γιατι δεν βλεπω κατι θετικο να εχει συμβει εδω και 3 χρονια μνημονιο.
      Αν θεωρεις οτι θα γινει κατι θετικο, μακαρι.

      Χριστος

      Διαγραφή
    3. @Χριστος:
      Σοβαρά ρε Χρίστο; "Το ΚΚΕ καίγεται ΠΑΛΙ για τον ΣΥΡΙΖΑ";
      Αλλά από το 1968 μέχρι σήμερα το ποιός αφιερώνει το 90% του πολιτικού του λόγου για να χώνει (και μάλιστα βρώμικα) στο στο ΚΚΕ δεν αναρωτήθηκε αλλά και ούτε ενοχλήθηκε ποτέ κανείς...
      Γιατί εγώ ποτέ μου δεν άκουσα τόσα χρόνια "μα και αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝασπισμός?ΕΑΡ/ΚΚΕ εσωτερικού, πάλι με το ΚΚΕ ασχολείται";
      Άρα λοιπόν πονηρό τα μάλα τα επιχείρημα. Εμείς θα ανοίγουμε τον βόθρο- αλλά άμα εσείς μας πιάνετε στο στόμα σας -και δίκιο να έχετε- φάουλ!

      Διαγραφή
  2. Δυστυχως και αυτη ειναι η σημερινη πραγματικοτητα, ο κοσμος θελει να παει στην καλπη, να ριξει μεσα οτι ριχνει, και να του λυθουν ολα τα προβληματα του, και δυστυχως και παλι, το ΚΚΕ δεν μπορει να υποσχεθει κατι τετοιο. Εχω τσακωθει απειρες φορες για αυτο το θεμα και με συντροφους αλλα και με φιλους και πραγματικα δεν ξερω πως να απαντησω. Και πραγματικα ειμαι πολυ προβληματισμενος γιατι αφου θα εχεις τον στρατο και την αστυνομια με το μερος σου (αφου θα εχεις την εκλογικη-λαικη πλειοψηφια) δεν μπορεις να πας στο Βγενοπουλο, στον Λατση, στον Μπομπολα και στα λοιπα λαμογια, και να του πεις φερτα εδω ρε κερατα και πηγαινε να δουλεψεις τωρα να δεις πως βγαινουν. Μηπως τωρα με το ετσι θελω δεν βγαινει η "εκλεγμενη" κυβερνηση Σαμαρα και τα παιρνει απο τους πολλους και τα δινει στους λιγους. Παιδια τα λεω ετσι απλα αλλα ετσι σκεφτεται η μεγαλη μεριδα του λαου, θελουν καποιος αλλος (στην περιπτωση μας το κρατος) να κανει την δουλεια τους.
    Νικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Νικος.:
      Λες:
      " θα εχεις τον στρατο και την αστυνομια (του αστικού κράτους εννοείς φυσικά) με το μερος σου "
      Αυτό από που ακριβώς προκύπτει;
      Που έχει συμβεί ποτέ ιστορικά κάτι ανάλογο θέλω να πω;
      Ας ξανακοιτάξουμε λοιπόν πίσω στα βασικά (που έχουν βαρεθεί να επιβεβαιώνονται) και ας θυμηθούμε πως
      "το αστικό κράτος δεν καταλαμβάνεται -τσακίζεται!" (Β.Ι.Λένιν/ κράτος και επανάσταση)

      http://www.scribd.com/doc/23592018/LENIN-Kratos-Kai-Epanastasi

      Διαγραφή
    2. το οτι το χ δεν εχει συμβει δεν σημαινει οτι δεν μπορει να συμβει. Με αλλα λογια, υπαρχει η δυνατοτητα και η πιθανοτητα να εχεισ στρατο και αστυνομια με το μεροσ σου. Επισησ, η βασικη λενινιστικη θεση για το τσακισμα του κρατουσ δεν ειναι αξιωμα. Με την λογικη σου, η βασικη θεση του ιστορικου υλισμου για αλλαγη των σχεσεων παραγωγησ με το περασ τησ δυνατοτητασ αναπτυξησ των παραγωγικων δυναμεων διαψευδεται απο το Ρωσσικο παραδειγμα. π.κοεν

      Διαγραφή
    3. @π.κοεν
      "η βασικη λενινιστικη θεση για το τσακισμα του κρατουσ δεν ειναι αξιωμα. "
      -Ποιός το λέει αυτό;

      Διαγραφή
    4. ο ορισμοσ του αξιωματοσ: ''μια πρόταση η οποία δεν αποδεικνύεται, αλλά θεωρείται είτε προφανής, ή αποτέλεσμα κάποιας απόφασης. Έτσι, αξίωμα είναι μια λογική πρόταση, της οποίας η αλήθεια θεωρείται δεδομένη και χρησιμεύει ως αρχικό σημείο για την αναγωγή και το συμπέρασμα άλλων αληθών προτάσεων, ανάλογα με τη θεωρία που εφαρμόζεται''. Ειναι ξεκαθαρο οτι η προαναφερομενη θεση για το κρατοσ δεν εμπιπτει στον ορισμο. π.κοεν

      Διαγραφή
    5. @π.κοεν:
      Υπάρχει ολόκληρη βιβλιογραφία προς απόδειξη της Μ-Λ θέσης για το κράτος.
      Από τις μελέτες του Μαρξ για την κομμούνα μέχρι το "κράτος και επανάσταση" του Λένιν.
      Θέσεις που έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως στο πέρασμα του χρόνου.

      Διαγραφή
    6. Ωραια συμφωνουμε οτι η θεση αυτη δεν ειναι αξιωμα, αλλα θεση που χρηζει επιβεβαιωσησ. Η θεση (μπακαλιστικα και με τη δικη σου ερμηνεια): ''Το κρατοσ ειναι αστικο (εργαλειο?), αρα δεν μπορει να χρησιμοποιηθει απο μη-αστικο ''παικτη'' για την αλλαγη των σχεσεων παραγωγησ, αρα πρεπει να τσακιστει''. Υποστηριζεισ οτι η θεση αυτη επιβεβαιωνεται απο ιστορικα παραδειγματα τα οποια εδειξαν οτι η προσπαθειεσ χρησησ του αστικου κρατουσ απετυχαν, αλλα ξεχνασ να πεισ οτι τα παραδειγματα αυτα στηριζονται στη θεση για το κρατοσ ωσ αστικο εργαλειο. Αρα παραγωγικα (deductively) λεσ (υποθετικα): ''1. Το αστικο κρατοσ ειναι εργαλειο τησ αστικησ ταξησ. 2. Το ''χ'' κρατοσ ειναι αστικο. 3. το ''χ'' κρατοσ ειναι εργαλειο τησ αστικησ ταξησ. 4. αρα το ''χ'' κρατοσ δεν μπορει να χρησιμοποιηθει απο μη-αστικο παικτη''. Το προβλημα με τον συλλογισμο σου ειναι οτι το (1) ΔΕΝ ειναι αυταποδεικτο και ουτε μετατρεπεται (επαγωγικα) αυτοματωσ σε νομο με αναφορεσ σε πραγματικεσ ατομικεσ η δομικεσ σχεσησ μεταξυ κρατουσ και αστικησ ταξησ (σχεση και εργαλειο δεν ειναι ταυτοσημα). Αρα, δεν μπορουμε να παμε τοσο ''απαλα'' απο το (1) στο (4) με αποτελεσμα να μη μπορουμε να πουμε οτι το κρατοσ δεν μπορει να χρησιμοποιηθει απο μη αστικουσ παικτεσ. π.κοεν

      Διαγραφή
    7. @ π.κοεν:
      Η θέση δεν είναι πως το κάθε κράτος είναι εργαλείο της αστικής τάξης (η ΕΣΣΔ π.χ. δεν ήταν), αλλά πως το ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ είναι εργαλείο της αστικής τάξης, και κατά συνέπεια οι δομές του δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποια άλλη.
      Δεν μπορείς κοινώς να παίξεις γουότερ-πόλο σε γήπεδο ποδοσφαίρου.
      Όσο και να βρέξει....
      Y.Γ.
      To πλήκτρο w είναι το τελικό "ς"

      Διαγραφή
    8. Ευχαριστω για την επισημανση. Στο ζουμι. Η απαντηση σου δεν απαντα στο ερωτημα μου (το οποιο εμπεριεχει τον χαρακτηρισμο αστικο 1,2,3,4). Πως αποδεικνυεται ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ οτι το κρατος σε καπιταλιστικες σχεσεις παραγωγης ειναι αστικο εργαλειο του κρατους? Οπως ανεδειξα, το (1) δεν ειναι ουτε αξιωμα ουτε νομος αλλα μια θεωρητικη υποθεση η οποια ΜΠΟΡΕΙ να μην ''στεκει'' με αποτελεσμα να συμβαινει το ιδιο και για το (4). Παραπεμπω (με ολη την καλη προθεση) στον τομεα της φιλοσοφιας της επιστημης ο οποιος εξεταζει αναλογα θεματα. Ευχαριστω. π.κοεν

      Διαγραφή
    9. @ π.κοεν:
      Σε παπάπεμψα τόσο σε βιβλιογραφία για την θεωρητική τεκμηρίωση του παραπάνω, όσο και σε ιστορική εμπειρία για την επιβεβαίωση του.
      Να το απλοποιήσω και άλλο.
      Πόση θεωρητική-φιλοσογική τεκμηρίωση μπορεί να θέλει το αξίωμα πως δεν μπορείς να φας σούπα με πηρούνι;

      Διαγραφή
    10. Τη βιβλιογραφια την γνωριζω και δεν καταφερνει να αποδειξει τελεσιδικα κατι τετοιο. Για την ιστορικη εμπειρια, να επαναλαβω οτι η αφελης επαγωγη (naive induction) δεν τεκμηριωνει αυτοματως μια θεωρητικη θεση. Τελος, τα παραδειγματα με πιρουνια, football, water-pollo και αλλα τετοια τα χρησιμοποιεις για να καλυψεις το κενο του συλλογισμου σου που υποπιπτει στο petitio principii (begging the question): το καπιταλιστικο κρατος ειναι εργαλειο της αστικης ταξης ΓΙΑΤΙ το καπιταλιστικο κρατος ειναι εργαλειο της αστικης ταξης. π.κοεν

      Διαγραφή
    11. @π.κοεν:
      Γνωρίζεις προφανώς πως είναι αδύνατο να σου αναπτύξω στο χώρο ενός σχόλιου το σύνολο της μαρξιστικής θεωρείας για το κράτος, οπότε και τρολάρεις ανάλογα.
      Δεν σου είπα πουθενά πως " το καπιταλιστικο κρατος ειναι εργαλειο της αστικης ταξης ΓΙΑΤΙ το καπιταλιστικο κρατος ειναι εργαλειο της αστικης ταξης"
      Και όμως τα παραδείγματα μου είναι εύγλωττα, και εκφράζουν ακριβώς την πραγματικότητα.
      Οι δομές του αστικού κράτους, έχουν εξ'αρχής δημιουργηθεί για να εξυπηρετούν την αστική τάξη, ακριβώς όπως το πηρούνι έχει δημιουργηθεί εξ'αρχής για την κατανάλωση στερεάς τροφής. Μου λες πως αυτό δεν σε πείθει θεωριτικά (;!), σου απαντάω πως κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να φάει σούπα με πηρούνι, και ανταπαντάς πως αυτό δεν σημαίνει πως ...κανείς δεν τα καταφέρει κιόλας στο μέλλον!!!
      Από ότι καταλαβαίνεις η κουβέντα έχει περάσει το όριο του σουρρεαλισμού, οπότε δεν σκοπεύω να την συνεχίσω.

      Διαγραφή
    12. @π.κοεν:
      Τι σε κάνει να πιστεύεις πως τα λατινικά και αγγλικά μου είναι καλύτερα από τα ελληνικά που μιλάω και μου μεταφράζεις τον όρο "πρωταρχικό ερώτημα";

      Διαγραφή
    13. ''τα παραδειγματα μου εκφραζουν την πραγματικοτητα''. Δειγμα ναρκισσισμου παραγομενος απο βασικη ελειψη ακαδημαικης μορφωσης. Κατοχη της θα σε εκανε να γνωριζεις οτι ο ισχυρισμος σου ειναι το λιγοτερο ακυρος. Λες, ''Οι δομές του αστικού κράτους, έχουν εξ'αρχής δημιουργηθεί για να εξυπηρετούν την αστική τάξη'' = ''το καπιταλιστικο κρατος ειναι εργαλειο της αστικης ταξης'' (petitio principii). Φυσικα και εχει περασει το οριο του σουρρεαλισμου (βρισκεσαι εκτος επιστημονικης κοινοτητας και πραγματικοτητας). π.κοεν

      Διαγραφή
    14. @ π.κοεν:
      Άντε ρε,
      βρίσκομαι εκτός "επιστημονικής κοινότητας";
      Ίσα ρε προφέσορα που ούτε ένα τελικό "ς" δεν ξέρεις να βάλεις...
      Κατά τα λοιπά τα όσα λες δείχνουν πλήρη άγνοια της ιστορίας όχι του αστικού, αλλά του ίδιου του κράτους (όχι μόνο του αστικού) σαν έννοιας. Τι είναι, πως δημιουργήθηκε, τι εξυπηρετεί, κλπ.
      Γιατί από αυτά που λες φαίνεται να θεωρείς το κράτος κάτι άλλο από όργανο ταξικής καταπίεσης.
      Οπότε εάν παραδόξως είναι κάτι κάτι άλλο, τότε είμαι όντως εκτός πραγματικότητας.

      Και φυσικά και δεν είμαι ακαδημαϊκός. Εμποροϋπάλληλος είμαι.
      Εσύ έχεις διδακτορικό;
      Γιατί εάν ναι, το χάλι της ελληνικής παιδείας είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι το παρουσιάζουν οι σύντροφοι του ΜΑΣ...

      Διαγραφή
  3. @ Χρήστο,
    Χωρίς καμία διάθεση για υποδείξεις ή για νουθεσίες, νομίζω ότι ακριβώς την περίπτωσή σου σχολιάζει η ανάρτηση. "Μην εμπιστεύεσαι το ΣΥΡΙΖΑ" έλεγε πριν τις εκλογές του 2012 το ΚΚΕ και εσύ ο ίδιος αναγνωρίζεις ότι δικαιώθηκε. Τί αυτοκριτική λοιπόν να κάνει επί του προκειμένου θέματος το ΚΚΕ όταν η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκε, κόντρα και πάλι στη μεγάλη πλειοψηφία που είχε αυταπάτες; Μπορεί με όρους προεκλογικής πασαρέλας των αστικών κομμάτων που πληρώνουν δεκάδες διαφημιστές για να τους συμβουλεύουν (ακόμη και πώς θα δέσουν τη γραβάτα!!!) η αλήθεια να πρέπει να κρυφτεί ή να φτιασιδωθεί, για το ΚΚΕ όμως δεν είναι έτσι ούτε το ΚΚΕ είναι άλλο ένα κόμμα.Δεν σου άρεσε η περσινή αφίσα και το σύνθημα. ΟΚ. Αναρωτιέσαι όμως γιατί τόσος κόσμος γουστάρει με τρέλα να παραμυθιάζεται; Εάν η πλειοψηφία θέλει να λειτουργεί διαρκώς με αυταπάτες, και μάλιστα το γνωρίζει και το αποδέχεται αυτό, χωρίς να σκέφτεται, προβληματίζεται, αναζητά, κριτικάρει επί της ουσίας και συμμετέχει ώστε να πάρει τη ζωή του στα χέρια του αλλά θέλει Μεσσίες τύπου Παπανδρέου και Τσίπρα, τότε με συγχωρείς αλλά δεν του φταίει κανένα ΚΚΕ για να κάνει αυτοκριτική, στον εαυτό του είναι το πρόβλημα. Ούτε μου λέει τίποτε ότι έτσι είναι η πλειοψηφία, αυτή είναι λογική μαγαζιού που ψάχνει πελατεία, το 2009 το 44% ψήφισε Γιωργάκη και πανηγύριζε στις πλατείες και είδαμε τί συνέβη. Διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα, γι' αυτό και ο Παπαντρέας κυβερνούσε με ψέμματα και παρόλες επί 20 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ αλλά μήπως τότε χρειάζεται πιο επιθετική προπαγάνδα;

    Ειδικά προεκλογικά.

    Νομίζω οΤι το ΚΚΕ έχει απεριόριστες δυνατότητες, ακριβώς γιατί γνωρίζει οτι θα δικαιωθεί.

    Μήπως δηλαδή θα πρέπει να βγει αφίσα που θα λέει στον καναπεδατο ανοιχτά, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σου πάρει το σπίτι και τα σωβρακα
    Και ο φασισμος θα σου κόψει το ρεύμα...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Antonxxx:
      νομίζω πως το ακριβώς αντίθετο λέει ο "Χρίστος"...

      Διαγραφή
    2. Trash

      Το άρθρο ενοουσα.
      Έχει στιγμές που θα πρει να τσούζει του τζάμπα κούκλα για τις συνειδητές επιλογές του.

      Διαγραφή
    3. @Antonxxx:
      Οκ, το εξέλαβα αλλιώς γιατί το σχόλιο σου είναι περασμένο στις "απαντήσεις"

      Διαγραφή
    4. Τζάμπα κούκλα = του τραμπακουλα

      Διαγραφή
  5. Στέλνω για μια ακόμη φορά τις ανησυχίες μου και τις ενστάσεις μου και δεν το κάνω για να δημοσιοποιηθούν. Αν νομίζετε ότι δεν κάνει να δημοσιευτούν, μην τις δημοσιεύσετε δεν θα παρεξηγηθώ, ίσα ίσα. Εγώ για σας τις στέλνω κυρίως.
    Στο θέμα μας τώρα: Είμαστε σοβαροί όταν λέμε ότι φταίει ο κόσμος; Και καλά, ότι υπάρχουν ηλίθιοι το ξέρουμε, αλλά είναι αυτοί το 95% του πληθυσμού; Δεν έχουμε σκεφτεί ότι κάπου μπορεί να φταίμε και μεις; Δεν έχουμε χώρο για 10 ή 15%; Τι φταίει, λοιπόν;
    Και καλά παλιά, αλλά τώρα; Δεν γίνεται σύντροφοι, όταν έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και ο ένας στους τρεις ενεργούς είναι πλέον άνεργος (και κάποιοι εδώ μέσα που φαίνεται δεν το έχουν αντιληφθεί εντυπωσιάζονται όταν γράφω ότι δεν έχουν μείνει πολλοί χώροι δουλειάς και λένε ότι πρόκειται για βλακείες) και περιμένει αντίδραση εδώ και τώρα, εμείς να του λέμε υπομονή και περίμενε. Αυτοί περιμένουν δράση. Δεν έχουν την υπομονή να διαβάσουν τα άπαντα του Λένιν για να τους εξετάσουν οι ινστρούχτορες την επόμενη μέρα, αν τα κατάλαβαν καλά.
    Δράση σύντροφοι! Μέσα στον κόσμο, παντού, όπου υπάρχει κόσμος, να ανακατευτούμε με αυτόν και να δημιουργήσουμε συνθήκες επαναστατικές, γιατί μόνες τους δεν πρόκειται να έρθουν!!! Και άσε τους ινστρούχτορες να λένε για την καινούργια αφίσα που θα βγάλουν

    Βασίλης Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Βασίλης Δ.¨
      Δεν ξέρω εάν ζεις σε κάποιον άλλον πλανήτη, και σου το λέω στα ίσια.
      Αρχίζοντας λοιπόν από το τέλος αυτών που γράφεις, περιμένω να μας πεις πως είναι δυνατόν να κάνεις μαζική δουλειά χωρίς αφίσσες και προκυρήξεις. Πολύ περισσότερο να μας πεις πως θα κάνεις επαναστατική δουλειά χωρίς να έχεις ο ίδιος επαναστατική θεωρία.
      Και συνεχίζω με ότι λες παραπάνω. Έχεις ιδέα από δουλειά στους άνεργους;
      Εγώ είμαι άνεργος γύρω στον ενάμισι χρόνο τώρα (εξού και ο χρόνος που διαθέτω για το νετ), και φυσικά και συμμετέχω σε επιτροπές (και στου σωματείου μου και στης γειτονιάς μου) ανέργων. Που την είδες λοιπόν εσύ την «διάθεση για δράση», όταν η πλειοψηφεία τους δεν έρχεται καν στην παρέμβαση που θα σφραγιστεί το δικό τους(!!) βιβλιάριο υγείας π.χ. και τα περιμένουν όλα από τους άλλους; Γιατί εάν είχαν «διάθεση για δράση» όπως μας λες, θα παρέκαμπταν εμάς τους «θεωρητικούς» (που σπάμε τα ποδάρια μας στην πρακτική δουλειά καθημερινά) και θα δρούσαν από μόνοι τους. Βλέπεις να κάνει κανείς (εκτός ΠΑΜΕ και ΚΚΕ) τίποτα; Ακόμη και κάτι «δεν πληρώνω» που υπήρχαν προεκλογικά, τώρα έχουν αρ’αξει στα κυβικά τους και περιμένουν την Δευτέρα παρουσία της «αριστερής» κυβέρνησης να τους λύσει το πρόβλημα. Αυθαιρεσία δεύτερη που κάνεις λοιπόν και που δείχνει πως εσύ ο ίδιος δεν έχεις καμμία απολύτως σχέση με το κίνημα. Εάν είχες, θα ήξερες ποιός είναι αυτός που δρα και ποιός είναι αυτός που κάθεται και λέει θεωρείες.
      «χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη»(Λένιν)
      Αυτό εξηγεί πολλά για την απραξία αυτών που τάχα «διψούν για δράση» από τον καναπέ τους.
      Μετά ρωτάς: «Είμαστε σοβαροί όταν λέμε ότι φταίει ο κόσμος;»
      Θα σου απαντήσω και εγώ με ερώτηση:
      Εισαι σοβαρός όταν λες πως αυτός ο κόσμος έπραξε σωστά όταν επί 35 χρόνια έδινε σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ 90% και βάλε, και πως σωστά έπραξε όταν εν μέσω κρίσης εκτόξευσε την άκρα δεξιά (ΝΔ-Καμένος-ΧΑ) στο 43%, και το τσίρκο του Τσίπριζα στο 27%; Δεν έχει ευθήνες αυτός ο κόσμος για τις επιλόγές του; Δεν πάει πολύ να ζητάει και τα ρέστα από τους μόνους δεν τον κορόιδεψαν μέχρι σήμερα;
      Τέλος:
      Εμείς δουλειά μέσα στον κόσμο κάνουμε συνεχώς. Εσύ που είσαι και δεν την βλέπεις; Και άντε και είσαι σπίτι σου. Ούτε ένα ριζοσπάστη δεν διαβάζεις να την μάθεις; Τζάμπα είναι στο ίντερνετ!
      Υ.Γ.
      Πότε ακριβώς ζητήσαμε εμείς από εργάτη για να συμμετέχει σε απεργία ή από άνεργο για να έρθει σε μια διεκδίκηση να «διαβάσει τα άπαντα του Λένιν για να τον εξετάσουμε» όπως ψευδώς ισχυρίζεσαι; Ρωτάω γιατί το πράγμα εδώ ξεφεύγει σαφώς από την άγνοια και περνάει στην σφαίρα της εσκεμένης παραπληροφόρησης-προπαγάνδας...

      Διαγραφή
    2. Ξεχνάς TRASH και τη πανηγυρική εκλογή ΓΑΠ το '09, εκεί για 'μένα τέλειωσαν οι πολλές δικαιολογίες. Τον Άδωνι που όλοι τον βρίζουν, αρκετοί τον ψήφισαν και τον έκαναν "μάγκα", δε θα τους πιάσω όλους απ' τα μούτρα (εκτός απάλευτων περιπτώσεων, προχτές ξανάκουσα για τη κόρη της Αλέκας, έλεος, δε βαρεθήκατε;) αλλά δε θα χαϊδεύω τ'αυτιά τους όταν πέφτουν και ξαναπέφτουν στις ίδιες παγίδες.
      Επίσης άλλο να πεις ότι μια παρέμβαση/δράση δεν είναι επαρκής και τι μπορείς να κάνεις για να τη βελτιώσεις και άλλο η ισοπέδωση τύπου "δεν είστε πουθενά, δε κάνετε τίποτα" και στο τέλος,αρκετές φορές, "όλοι ίδιοι είστε".
      Ακόμη μπορεί να αυξάνονται οι άνεργοι, αλλά αυτό σημαίνει ότι δε θα δίνεις βάρος στους εργασιακούς χώρους; Επίσης αν "περιμένουν" δράση καλό είναι να μη "περιμένουν" και να δράσουν μαζί με αυτούς που τους προτρέπουν, δε θα τραβήξεις κάποιον από το καναπέ αν δε το πάρει και ο ίδιος απόφαση, έτσι είναι ευτυχώς ή δυστυχώς.

      Διαγραφή
    3. H λογική ότι φταίει ο λαός γιατί κατά 90% ψήφιζε ΠΑΣΟΚ - ΝΟΥΔΟΥ είναι το ίδιο ΑΚΥΡΗ με τη λογική Πάγκαλου ότι "όλοι μαζί τα φάγαμε".

      Η ευθύνη στη δεύτερη περίπτωση ξέρετε ότι ανήκει σε αυτούς που κυβερνούσαν.
      Η ευθύνη στη πρώτη περίπτωση επίσης ξέρετε καλά ότι ανήκει σε αυτούς που δεν κατάφεραν επί 40 χρόνια να πείσουν για την πολιτική τους.

      Άρα ή η πολιτική τους είναι λάθος ή ο τρόπος και οι μέθοδοι που ασκούν για να πείσουν είναι παντελώς αναποτελεσματικοί.

      Διαλιέχτε. Άλλη εξήγηση δεν χωράει.

      Διαγραφή
    4. @Σταράτος:
      Να έχει η αστική τάξη δυνατότερους μηχανισμούς από το κόμμα της εργατικής, είναι μία πιθανότητα που προφανώς δεν σου πέρασε ποτέ από το μυαλό.
      Ας είναι, τι απαιτήσεις να έχουμε; Αυτό το πολιτικό επίπεδο έχεις, με αυτό και σχολιάζεις...
      Και αυτό που λες με τον Πάγκαλο πολύ βρώμικο και πρόσεξε το λίγο.
      Γιατί ο Πάγκαλος μεν ψεύδεται πως "όλοι μαζί τα φάγαμε" αφού είναι συγκεκριμένοι τόσο αυτοί που τα φάγανε, όσο και οι κακομοίρηδες που έγλυψαν κανένα κοκκαλάκι, αλλά τίποτε το ψευδές δεν υπάρχει στο όλοι μαζί τους ψηφίζανε (αυτούς που τα φάγανε και τα τρώνε ακόμη)
      Keep walking...

      Διαγραφή
    5. @Σταράτος:
      Στην περίπτωση που δεν το κατάλαβες δικαιώνεις απόλυτα την πολιτική των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εφόσον "κατάφεραν να πείσουν για αυτήν" το 90% των ελλήνων επί 40 χρόνια.

      Ξαναδιάβασε το άρθρο. Για αυτήν την σάπια (και εντελώς χαζή) λογική της "πολιτικής δικαίωσης" μέσω των εκλογικών ποσοστών μιλάει.
      Όποιος ξανασχόλιασει κείμενο που δεν διάβασε, θα τον κόβω. Να κουβεντιάσουμε είπαμε, όχι να παίξουμε τις κουμπάρες εδώ μέσα...

      Διαγραφή
    6. @Σταράτος
      Η ευθύνη στη δεύτερη περίπτωση ξέρετε ότι ανήκει σε αυτούς που κυβερνούσαν

      Καλά και αυτούς ποιοί τους ψήφιζαν ?... οι αριανοί ?

      Διαγραφή
    7. Και κάτι ακόμα. Το dna το έχουμε όλοι ίδιο. Σε μας γιατί δεν πιάνουν οι ψεκασμοί τους ?

      Διαγραφή
  6. Βασιλη Δ, ας δρασουν τοτε, ας ενταχτουν στα ταξικα συνδιακτα, ας πλημυρησουν τους δρομους μαζι με τις ταξικες δυναμεις που λενε τα πραγματα με το ονομα τους και δεν κρυβουν την αληθεια, ας παλεψουν για την ζωη τους, οχι αυτοπαραμυθιαζομενοι, αλλα αντιλαμβανομενοι οτι τιποτα δεν χαριζετια αλλα ολα κατακτιουνται.
    Και μια και εχουμε και την επετειο μεθαυριο, η χουντα δεν επεσε απο τους "καναπεδατους"-παντα υπαρχουν τετοιοι-αλλα απο εκεινους που εβγαιναν μπροστα, που δεν διστασαν, που σταθηκαν απεναντι στον εχθρο με θαρος αψηφωντας το θανατο.
    Αν δεν καω εγω, αν δεν καεις εσυ πως θα γεννουν τα σκοταδια λαμψη?.....ελεγε ο Χικμετ.
    Κυριαρχη ιδεολογια ειναι στον καπιταλισμο η αστικη, παντου διοχετευεται, παντου κυκλοφορει σε διαφορες "συσκευασιες", ευπεπτη, φθηνη, ευπαρουσιαστη, την "απολαμβανει" ο λαος, οχι γιατι ειναι ηλιθιος, δεν υπαρχουν ηλιθιοι λαοι, αλλα γιατι ειναι η κυριαρχη ιδεολογια, υπαρχει στην θρησκεια, στην κοινωνικη συμπεριφορα, στις διαπροσωπικες σχεσεις, στις σχεσεις μεταξυ φιλων, μεταξυ εκεινων που κανουν την ιδια δουλεια, ακομη και μεταξυ εκεινων που ειναι ανεργοι, κυριαρχει και στην παιδεια, βοσκει αναμεσα στις σελιδες των σχολικων βιβλιων, ειναι παντου...
    Και για να την τσακισουμε ωστε ο λαος να χειραφετηθει, πρεπει να την μαθαινουμε, να ξερουμε τα αδυνατα σημεια της, να δινουμε συνεχως μαχες σε ολα τα επιπεδα, να μαθαινουμε, να μαθαινουμε οπως ελεγε ο Λενιν.....την τεχνη της επαναστατικης παλης και αυτο απαιτει υπομονη και επμονη.

    Ταξικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε θα μας τρελανουν τουτοι εδω........
    http://www.zougla.gr/politiki/article/ta-apotelesmata-ton-dio-diadiktiakon-psifoforion

    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Νικος:
      Που είναι το περίεργο το να βγάζουν οι αναγνώστες της ζούγκλας πρώτο κόμμα την Χ.Α.;
      Και εγώ όταν έκανα διαδυκτιακό γκάλοπ στο fadomduck2 προεκλογικά τα τρία πρώτα κόμματα ήταν ΚΚΕ 70%,ΑΝΤΑΡΣΥΑ 20%. και από 3% ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ....

      Διαγραφή
    2. Να σημειωθεί επίσης οτι οι χρυσαυγίτες έχουν ολόκληρο μηχανισμό που ασχολείται με ραδιοφωνικές εκπομπές, διαδικτυακές ψηφοφορίες κ.λ.π, ώστε να στέλνονται μαζικά μηνύματα ή μαζικά ψήφοι υπέρ χρυσής αυγής. Επειδή δεν έχουν άλλα ερείσματα στο λαό (πχ σωματεία) για να φανούν και να δημιουργήσουν κλίμα χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους. ΄Όχι οτι είναι οι μόνοι που το κάνουν , αλλά αυτοί έχουν ρίξει το βάρος κυρίως εκεί. Αν κάποιος ακούει ραδιόφωνο θα το χει παρατηρήσει.

      Διαγραφή
  8. @Βασίλης Δ.
    Μου έστειλες ένα σχόλιο, με την παρακίνηση να το δημοσιεύσω κατά την κρίση μου.
    Κατά την κρίση μου έπρεπε να δημοσιευθεί για να απαντηθεί, καθώς ανάλογα υπονοούμενα περί τάχα θεωρητικολογίας ως αντιστικτική της πρακτικής δουλειάς άφησες και σε προηγούμενο σου σχόλιο.
    Περί του «εσκεμένη παραπληροφόρηση» δεν έχω να πάρω κάτι πίσω, καθώς αφενός μεν δεν σε γνωρίζω προσωπικά για να γνωρίζω και τις προθέσεις σου, αφαιτέρου δε ακόμη και μια απλή ανάγνωση του ριζοσπάστη μία στο τόσο, θα σου επέτρεπε να γνωρίζεις το άτοπο μιας τέτοιας διατύπωσης, οπότε σε αυτό το συμπέρασμα (περί εσκεμένης παραπληροφόρησης) κατέληξα.
    Εάν παρόλα αυτά κάνω λάθος, και απλά ήθελες να βγάλεις κάτι από μέσα σου, με έστω στραβό τρόπο, σκέψου λίγο πως ο λόγος εδώ είναι δημόσιος και δεν συζητάμε –ούτε και μπορούμε να συζητήσουμε- ως παρέα. Το τελευταίο απόλυτα φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ με το άρθρο αλλά νομίζω οτι τωρα μετά τις τόσες επαληθεύσεις των κομμουνιστών απο την ίδια τη ζωή, ειναι ώρα η προπαγάνδα των κομμουνιστών να γίνει κατα τι πιο επιθετική και συγκεκριμένη.

    Ναό να ζητά και τα ρέστα
    Ναι να λέει στον τραμπακουλα οτι έχει προσωπικά τεράστια ευθύνη για την εξαθλίωση του.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @βασιλης δ.
    αν εχεις ανυσυχιες (και εγω εχω, φανταζομαι ολοι μας) καλο ειναι να τις πεις εκει που πρεπει. δλδ στην κομματικη οργανωση της περιοχης σου.
    εχει και εδω ενα νοημα, αλλα κυριως εκει.
    εμεις φταιμε στο οριο οτι δεν κανουμε τα αδυνατα δυνατα να πιασουμε οσους μπορουμε περισσοτερους, που πολλες φορες αντι για 3 ωρες εξορμηση κανουμε 2. εχουμε ευθυνη με την εννοια οτι πολλες φορες δεν ειμαστε καταλληλα διαβασμενοι για να απαντησουμε και καπου εδω σταματανε οι ευθυνες μας.
    εγω εχω περιπτωση που λεει καλα τα λες, συμφωνω απολυτα με την εξης διαφορα.
    προτιμαει καποιον αλλο που του υποσχεται μεσοβεζικες λυσεις και το ξερει αλλα θα ειναι στον καναπε του, απο μενα που του υποσχομαι αγωνα για αυτα που του λεω. φυσικα λοιπον εχει ευθηνη. απο την στιγμη που εγω και οκαθε εγω του τα λεω, τι αλλο να κανω δλδ; λοβοτομη για να τον πεισω; αφου του την εχουν κανει λοβοτομη. πεταει την ατακα οτι ολοι ιδιοι ειστε για την καρεκλα και εχει μπροστα στην γειτονια του στελεχος του κομματος. του λεω πες μου τι σχεση εχει ο γειτονας σου με τους πολιτικους τους αλλους και βγαζει τον σκασμο και μετα απο 2 μερες εχουμε την ιδια κουβεντα ξανα απο την αρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @βασιλης δ.
    δεν ξερω για εσενα, αλλα εγω και πολλοι αλλοι δρουμε, ποικιλοτροπως. σε κανενα δεν εχω πει περιμενε. εκτος και αν εννοεις δραση να παμε να σπασουμε την βουλη. σορυ αλλα αυτη δεν ειναι δραση.
    εσυ ως ΚΚΕ δεν κατεβαζεις τον κοσμο στον δρομο για να εκτονωθει στα λουλουδαδικα και να φαει κανε βρωμικο στο συνταγμα ποσταροντας εικονες απο το smartphone απο το δωρεαν wifi.
    για να το μαζευω.
    σιγουρα εχουν μειωθει οι χωροι εργασιας, παρολα αυτα υπαρχουν ακομα.
    τους ανεργους που θα τους βρεις; και ρωταω εγω καλοπροαιρετα παντα.
    ποσες φορες εχεις παει στα γραφεια της γειτονιας σου μια κυριακη πρωι να βουτηξεις 10 φυλλα Ριζοσπαστη και να βγεις εξορμηση; και το θεμα δεν ειναι να τους δωσεις και τους 10, μπορεις να μιλησεις με 30 γειτονες σου και ας δωσεις και 2 σε πρωτη φαση. οταν θα φτασεις να τους δωσεις και να παρεις και αλλους 5 θα εχεις κερδισει καποιους.
    η αφισα παιζει τον ρολο της και πρεπει να ειναι προσεγμενη και πρεπει και να καταναλωθει φαια ουσια για να παραχθει και μυικος καματος για να μπει ομορφα και ωραια στην κολωνα. κατι στο οποιο επισης μπορει να βοηθησεις και οχι μονο εσυ αλλα και ο ανεργος που θελει δραση.
    να παρεις τον ανεργο και να βγειτε σε ενα απο τους εναπομειναντες εργασιακους χωρους και να πει στους εργαζομενους οτι αυτος απολυθηκε παρολο που δεχτηκε τις μειωσεις μισθου και ωραριου. να τους πει να οργανωθουν στα σωματεια τους, να παλεψουν να τα μαζικοποιησουν, να διεκδικησουν καλυτερα μεροκαματα και να βοηθησουν στις απεργιαεκς φρουρες.
    οριστε μερικες δρασεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα πρέπει να βγει αφίσα και γι αυτόν και του του λέει ξεκάθαρα οτι

      Το "όλοι ίδιοι ειναι" εδώ και τωρα πληρώνεται με πεινα, εξαθλίωση

      Δεν πρέπει να πει του πει "ειναι ποιο γλυκό να σου πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ το σπίτι;"

      Δεν πρέπει να του πει οτι η αποχή του θα του κόψει το ρεύμα και τα φάρμακα;

      Δεν πρέπει ανοιχτά να του πει οτι ψηφίζοντας χρυση αυγη ψηφίζεις πόλεμο;

      Διαγραφή
  12. @βασιλης δ.
    και κατι τελευταιο γιατι ξαναδιαβασα το ποστ σου.
    θεωρω τις τελευταιες ατακες περι ινστρουχτουρων κτλ κτλ να ηθελες να το διατυπωσεις καπως αλλιως και κατι αλλο να ηθελες να πεις σε σχεση με αυτο που βγαινει.
    φυσικα και θα του κανω του εργατη πολιτικη αναλυση και πολιτικη οικονομια για να καταλαβει τι γινεται και δεν ειμαι ινστρουχτουρας και απο κει θα εξαρτηθει αν θα τον πεισω. αν καταλαβει τι του γινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα ήθελα να ρωτήσω τον Χρήστο, τον Βασίλη δ και όποιον άλλο έχει την ίδια άποψη για την ηγεσία του κόμματος λίγα πράγματα και αν μπορούν να απαντήσουν. 1) Αν εγώ σας έλεγα πως θα σας φτιάξω το αυτοκίνητο ή το σπίτι και τα έκανα σκατά θα με εμπιστευόσασταν; Αυτούς ο κόσμος γιατί συνεχίζει και τους εμπιστεύεται; 2) Αναρωτήθηκε ποτέ ο κόσμος "τι είναι τρόικα;" δεν είναι κατά τα 2/3 ΕΕ; Τότε γιατί θέλει να συνεχίσει η χώρα να παραμένει δέσμια στην ΕΕ; Αν απαντήσει ο κόσμος σε αυτά τα δύο πολύ απλά ερωτήματα και τα απαντήσετε και εσείς τότε να κάνουμε και κριτική στην ηγεσία(;). Πάντως εγώ θα σχολιάσω στο θέμα ως εξής: Ο κόσμος ξέρει πάρα πολύ καλά τι λέει το ΚΚΕ. Του λέει ξεκάθαρα για τον σοσιαλισμό. Απλά ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ! ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ "ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ". Το καταλάβατε ή να κάνω και κακα;RED

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι. Θέλουν τον κροκόδειλο ολίγων χωρτοφάγο και τον καρχαρία να μοιράζεται την τροφή του...Τί ζητάνε βρε παιδιά ?...τελείως φυσιολογικά απλά πράγματα.

      Διαγραφή
    2. Να σου απαντήσω εγώ RED.

      Ρωτάς:
      "1) Αν εγώ σας έλεγα πως θα σας φτιάξω το αυτοκίνητο ή το σπίτι και τα έκανα σκατά θα με εμπιστευόσασταν; Αυτούς ο κόσμος γιατί συνεχίζει και τους εμπιστεύεται;"
      Ο κόσμος συνεχίζει να τους εμπιστεύεται (ή να τους ανέχεται) γιατί και αυτό που λες εσύ σαν ΚΚουες κινείται στα ίδια ακριβώς πλαίσια.
      Στην ουσία λες: "Έλα μαζί μου με τη ψήφο σου και εγώ θα ανατρέψω αύριο κιόλας τον καπιταλισμό από μόνος μου στην Ελλάδα χωρίς ούτε μια χώρα στον πλανήτη για σύμμαχο και θα σου φέρω τον Σοσιαλισμό που δεν υπήρξε πουθενά γιατί και οι δικοί μου τα έκαναν σκατά!!!"
      Αν καταλάβεις τι από τα δύο ακούγεται έστω και κάπως περισσότερο "ρεαλιστικό", τότε θα καταλάβεις γιατί παίρνεις 5% και οι άλλοι 95%...

      Το να διακηρύσσεις "ωραία λόγια" και "προθέσεις" δεν πείθει τις μάζες. Οι μάζες κινούνται προς αυτό που θεωρούν συγκριτικά περισσότερο "σιγουράκι". Οι μάζες είναι εξ ορισμού "ανασφαλείς" οντότητες.

      Αν τα πράγματα είναι όσο απλά νομίζεις τότε αυτός που πρεσβεύει "αγάπα τον πλησίον σου" ή "να σταματήσουμε τους πολέμους" θα έπαιρνε στην κοινωνία το 99%. Δεν το έχει πάρει όμως ποτέ διαχρονικά. Γιατί??? Αναρωτήθηκες ποτέ??

      Ρωτάς:
      "2) Αναρωτήθηκε ποτέ ο κόσμος "τι είναι τρόικα;" δεν είναι κατά τα 2/3 ΕΕ; Τότε γιατί θέλει να συνεχίσει η χώρα να παραμένει δέσμια στην ΕΕ;"

      Μα δεν θέλει να είναι στην ΕΕ (έστω σε αυτήν την ΕΕ), αλλά έτσι όπως τον έχουν μάθει, τον έχουν παράλληλα πείσει ότι έξω από την ΕΕ θα έχει μεγαλύτερα προβλήματα.
      Για πες εσύ σε έναν μέσο συμπολίτη σου ότι θα βγει από το € αλλά θα αγοράζει smartphone μια φορά στα 5 χρόνια και όχι μια φορά το εξάμηνο και δεν θα μπορεί να πάρει TV 50 ιντσών αλλά θα αρκεστεί στις 21 ίντσες.


      Υ.Γ.:
      Άσε που θα έπρεπε να είχες αναρωτηθεί σοβαρά ποιόν "Σοσιαλισμό" κηρύττεις ως αντίποδα του Καπιταλισμού της Δ. Ευρώπης.
      Τον Σοσιαλισμό, του "ενός κόμματος", του "Μεγάλου Αδελφού", των μηχανισμών "ασφάλειας", της έλλειψης ποιότητας καταναλωτικών αγαθών και των προνομίων της γραφειοκρατίας??

      Και περιμένεις να πείσεις????

      Διαγραφή
    3. @Σταράτος:
      Το "σιγουράκι" για όποιον έχει στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας, είναι πως ο ελληνικός λαός θα βιώσει όλα τα δεινά που φοβάται πως μπορεί να του προκαλέσει μία επανάσταση, χωρίς όμως καμμία προοπτική τελικά για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό αποδεικνύεται συνεχώς. Φυσικά δεν είναι καθόλου ευχάριστο το νέο και κανείς δεν θέλει να το πιστέψει. Σημαίνει αυτό πως πρέπει να πεις ψέμματα πως τάχα ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει "ανθρώπινος" εν μέσω διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης;
      Ή μήπως είναι καλύτερα να γίνεις δυσάρεστος και να πεις την αλήθεια; Το ΚΚΕ διαλέγει το δεύτερο και πολύ καλά κάνει. Για αυτό και θα συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής σε λιγάκι και όχι επειδή κοίταγε τα πρόσκαιρα οφέλη.
      Υ.Γ.
      Τον σοσιαλισμό της μηδενικής ανεργίας, της μηδενικής κοινωνικής ανασφάλειας, της προόδου στην τέχνη και τις επιστήμες κυρήτω στον αντίποδα του καπιταλισμού.

      Όσο για τις άλλες παπαρδέλες που λες, κάμερες σε κάθε γωνία στην δυτική ευρώπη έχει, δεν είχε στις λαϊκές δημοκρατίες. Τα "ποιοτικά προϊόντα" απλά δεν έχεις λεφτά να τα αγοράσεις, και η τιμή στις τηλεοράσεις των Χ ιντσών είναι μάλλον κάτι που λίγο θα έπρεπε να ενδιαφέρει αυτόν που δεν έχει να πάρει μακαρόνια.
      Όσο για τον "μονοκομματισμό", αφενός είναι μύθος για τις λαϊκές δημοκρατίες (οι περισσότερες είχαν πολυκομματισμό), εφαιτέρου το βιώσαμε στην Ελλάδα (και αλλού) επί 40 χρόνια με "το κράτος της δεξιάς" και χωρίς να έχουμε σοσιαλισμό. Πράγμα που αποδεικνύει πως ακόμη και ο ψευδεπίγραφος "πολυκομματισμός" (7 κόμματα-2 πολιτικές) μόνο ταμπού για τις καπιταλιστικές χώρες.
      Και ποιός πολυκομματισμός δηλαδή; Ούτε καν η αστική δημοκρατία δεν είναι ταμπού για τους καπιταλιστές, και απορώ πως γίνεται τέτοια κουβέντα στις 16 Νοέμβρη.
      Μας ψεκάζουν;

      Διαγραφή
    4. μόνο ταμπού για τις καπιταλιστικές χώρες.= μόνο ταμπού δεν είναι για τις καπιταλιστικές χώρες.

      Διαγραφή
    5. Ο μεγάλος "επικοινωνιολόγος" υποσχέθηκε δωρεάν wifi. Eμείς..πρέπει να τους βεβαιώσουμε ότι θα έχουν τα smartphone και ένα τεράστιο χαζοκούτι.
      Δεν πάμε καλά. Σε λίγο καιρό θα ανταλλάσουν τα smartphone για ένα καρβέλι ψωμί και θα σπάνε απο τα νευρα τους τα τεράστια πληντήρια με οθόνη που τους τάιζε προπαγάνδα, επειδή δεν τρώγονται.

      Διαγραφή
    6. Καταρχην Σταράτε, αν είχες την παραμικρή ιδέα για το τι ακριβώς μιλάει το ΚΚΕ δεν θα αμολαγες μπαρούφες. Το ΚΚΕ σε αντιθεση με τους υπόλοιπους αριστερούλιδες, δεν μίλησε για σοσιαλισμό από τα πάνω. Ο σοσιαλισμος εξάλλου είναι ένα οικονομικο, κοινονικό και πολιτιτικό καθεστός το οποίο επιβαλεται και θα επιβληθεί πιστεύω, όχι γιατί το θέλει το ΚΚΕ ή γιατί το είπε το ΚΚΕ. Αλλά γιατι αντικειμενικά η κοινωνία παρά τα πισωγυρίσματά της προοδεύει. Τον σοσιαλισμό θα τον επιβάλει ο λαός, δεν θα το επιβάλει κανένα κόμμα από το πόστο της αστικής διαχείρησης (βλέπε ΑΚΕΛ). Ο σοσιαλισμός είτε αρέσει σε μερικούς είτε όχι υπήρξε και δεν το αμφισβητεί κανείς. Ούτε και οι εχθροί του. Έδειξε παρόλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, την ανωτερότητά του εναντι του καπιταλισμού σε όλους τους κοινωνικούς τομείς (μην αρχισω να απαριθμώ γιατί θα νυχτώσουμε). Εδώ θα ρωτήσω και κάτι ακόμα. Γιατί λοιπόν, όπως λες οτι το ΚΚΕ λέει στον κόσμο να το ψηφίσει για να του φέρει το σοσιαλισμό, τότε γιατί υπάρχει κόσμος που λέει "εγώ δεν ψηφίζω ΚΚΕ γιατί δεν θέλει να κυβερνύσει"; Μάλλον έχεις μπλέξει και εσύ τα μπούτια σου. Όσο για το ότι δεν θέλει την ΕΕ, γιατί λοιπόν εδώ δεν συμπορεύεται ή δεν ακολουθεί την προτροπή του ΚΚΕ για αποδέσμευση; Το ΚΚΕ λοιπόν του μιλά για τον σοσιαλισμό της μηδενικής ανεργίας, των μηδενικών οικονομικών κρίσεων. Του μιλά για τη δωρεάν υγεία, εκπαίδευση, ρεύμα, τηλέφωνο και νερό. Του μιλά δηλαδή για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλευση των κόπων του και των κόπων ολοκληρης της κοινωνίασ από μια χούφτα παράσιτα. Αύτα τα ολίγα. RED

      Διαγραφή
    7. Όχι καθόλου δεν θα πρέπει να τους το βεβαιώσεις. Δεν κατάλαβες.

      Δυστυχώς ο κόσμος αυτό αποζητά, έτσι τον έχουν μάθει. Και μη νομίζεις ότι ο Σαμαράς είναι τόσο ηλιθιος που μίλησε για wifi. Οι επικοινωνιολόγοι του του το πρότειναν. 5 ψήφους από 20χρονα να πάρει τις ξανακέρδισε τις εκλογές.

      Εσύ πρέπει α) να τους πείσεις ότι αυτό που προτείνεις είναι πιθανό να γίνει (ανατροπή του καπιταλισμού αύριο κιόλας σε μια ανύπαρκτη χώρα χωρίς κανέναν σύμμαχο) και να εγγυηθείς β) ότι θα πρέπει να αλλάξουν συνήθειες επιστρέφοντας τουλάχιστον στην προ-€ εποχή και όχι σε αχαρτογράφητα νερά.

      Το βλέπεις εύκολο?

      Και αν όχι τι κάνεις για να το καταφέρεις? Άντε δίνουμε τον Ριζοσπάστη σε φίλους, πιάνουμε και καμμία κουβέντα και άμα δούμε τα δύσκολα, ο συνομιλητής μας αυτόματα χαρακτηρίζεται "οπορτουνιστής", "αντικομμουνιστής", "τσιράκι του κεφαλάιου", "πασοκοσυριζαίος" και άλλα χαριτωμένα??

      Υ.Γ.: Αν θέλει η Ντίνα ας απαντήσει.
      Ο trash αν μπορεί ας μην τρολλάρει.

      Διαγραφή
    8. @RED 16/11 4:53
      Θα τοποθετηθώ μόνο στα σημεία που διαφωνώ μαζί σου.

      Λες:
      1. "Ο σοσιαλισμός είτε αρέσει σε μερικούς είτε όχι υπήρξε και δεν το αμφισβητεί κανείς. Ούτε και οι εχθροί του. Έδειξε παρόλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, την ανωτερότητά του εναντι του καπιταλισμού σε όλους τους κοινωνικούς τομείς (μην αρχισω να απαριθμώ γιατί θα νυχτώσουμε). "

      Λάθος: Σοσιαλισμός δεν υπήρξε ποτέ.
      Διάβασε το πρόγραμμα των Μπολσεβίκων και την τοποθέτηση Αρχών του Λένιν στην Συντακτική Συνέλευση αμέσως μετά την Επανάσταση και θα καταλάβεις τι εννοώ.
      Το σύστημα της ΕΣΣΔ ντρόπιασε τον Λένιν και την ιδέα του Σοσιαλισμού.
      Διαφωνούμε λοιπον.

      2. "Εδώ θα ρωτήσω και κάτι ακόμα. Γιατί λοιπόν, όπως λες οτι το ΚΚΕ λέει στον κόσμο να το ψηφίσει για να του φέρει το σοσιαλισμό, τότε γιατί υπάρχει κόσμος που λέει "εγώ δεν ψηφίζω ΚΚΕ γιατί δεν θέλει να κυβερνύσει";"

      Γιατί ο καθένας έρχεται από διαφορετικούς δρόμους σκέψεις.
      Κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για το Σοσιαλισμό που κηρήτει το ΚΚΕ, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να αναλάβει καμία κυβερνητική ευθύνη, δεν θέλησε ποτέ να συνεργαστεί με κανέναν και πουθενά.
      Παράδειγμα πραγματικό: Το ΚΚΕ δεν ψήφισε ποτέ καμία κοινοτική οδηγία, ούτε καν αυτές που θέτουν π.χ. όρια στα κολοβακτηρίδια του νερού κολύμβησης. Δεν το βρίσκεις λίγο ανόητο ακόμα και τέτοιες Οδηγίες να καταψηφίζονται μόνο και μόνο γιατί γράφτηκαν στις Βρυξέλλες;;

      3. "Όσο για το ότι δεν θέλει την ΕΕ, γιατί λοιπόν εδώ δεν συμπορεύεται ή δεν ακολουθεί την προτροπή του ΚΚΕ για αποδέσμευση; Το ΚΚΕ λοιπόν του μιλά για τον σοσιαλισμό της μηδενικής ανεργίας, των μηδενικών οικονομικών κρίσεων. Του μιλά για τη δωρεάν υγεία, εκπαίδευση, ρεύμα, τηλέφωνο και νερό. Του μιλά δηλαδή για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλευση των κόπων του και των κόπων ολοκληρης της κοινωνίασ από μια χούφτα παράσιτα."

      Σε αυτά σου έχω ήδη απαντήσει με το προηγούμενο μήνυμα.
      Επιγραμματικά:
      Ο κόσμος δεν ακολουθεί την πρόταση για αποδέσμευση γιατί ΦΟΒΑΤΑΙ ότι αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι χειρότερο. Εδώ πρέπει να τον πείσετε-πείσουμε κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και το αντιλαμβάνεσαι.
      Όπως σου ξανάπα ο Σοσιαλισμός που κυρήτει το ΚΚΕ δεν είναι θελκτικός στις μάζες (κατά τη γνώμη μου πάντα).
      Εγώ πιστεύω γιατί δεν ήταν σοσιαλισμός αλλά μασκαρεμένος αυταρχισμός.
      Εσύ πιστεύει πως δεν είναι έτσι. ΠΕΙΣΕ λοιπόν το κόσμο για το δίκιο σου.
      Όμως το ότι δεν πειθεις εδώ και αρκετές πια δεκαετίες δεν σε προβληματίζει ή θα πρέπει όλοι να βαυκαλιζόμαστε ότι ο λαός είναι απλά ηλίθιος;

      Με εκτίμηση στο διάλογο

      Διαγραφή
    9. @Σταράτος
      5 ψήφους από 20χρονα να πάρει τις ξανακέρδισε τις εκλογές.
      Ο σκοπός δεν είναι να πάρεις ψήφο του χαβαλέ που θα σου φύγει με τον επόμενο που θα τους υποσχεθεί κάτι άλλο, αλλά μια συνειδητοποιημένη ψήφο
      που θα μείνει και θα ριζώσει.

      Διαγραφή
    10. @Σταράτος
      Εγώ ψήφιζα και θα ψηφίζω ΚΚΕ. Δεν είμαι στρατευμένη ούτε μέλος. Και αυτό ότι.. πρέπει να τους πείσεις, πρέπει να τους εγγυηθείς. Ο κόσμος επιτέλους ας βάλει τον εγκέφαλο του σε λειτουργία γιατί όσο ψάχνει για δικαιολογίες δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα ούτε στην μετά-€ γιατί θα ερθει και αυτή, αλλά ήδη θα έχουν έτοιμη και την επόμενη μπελ εποχ καπιταλιστικ που δεν θα είναι καθόλου μπελ για μας.

      Διαγραφή
    11. @Σταράτος:
      Όσα είπες έχουν απαντηθεί.
      Για τα υπόλοιπα ρίξε καμμία ματιά στον Μαρξ (αφού δηλώνεις και "αριστερός") για να δεις πως κάθε κρατική μορφή συνίσταται στην δικτατορία της κάθε φορά κυρίαρχης τάξης.
      Ε, μέχρι να καταργήσουμε και τις τάξεις και τα κράτη, προτιμάμαι την δικτατορία του 90% πάνω στο 10%, από αυτήν του 1% πάνω στο 99%.
      Εμείς εξάλλου δεν ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για διχτατορία του προλεταριάτου. Τα πράγματα τα λέμε με το όνομα τους. Και αυτό γιατί γνωρίζουμε πως καμμία υπερταξική δημοκρατία δεν ύπηρξε, και ούτε και πρόκειται να υπάρξει και ποτέ μέσα σε ταξικές κοινωνίες.
      Και μην μπερδεύεις σε παρακαλώ τον σοσιαλισμό (δικτατορία του προλεταριάτου) με τον κομμουνισμό (αταξική -χωρίς κράτος- κοινωνία)
      Και κάτι ακόμη:
      Όταν ο Μαρξ έλεγε πως "κυρίαρχη ιδεολογία είναι η ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης" δεν το έλεγε για πλάκα. Δεν είναι δυνατόν να κυριαρχήσεις ιδεολογικά με άλλη τάξη να εξουσιάζει την κοινωνία.
      Πρώτα αμφισβητείται (από ανάγκη) η κυρίαρχη εξουσία, και από κοντά έρχεται και η αμφισβήτηση της ιδεολογίας της.
      Αλλά το ζήτημα που έβελε το άρθρο παραμένει.
      Εάν το ορθό μιας άποψης κρίνεται από την απήχηση της, τότε η άποψη ΠΑΣΟΚ ήταν η καλύτερη της πιάτσας τα τελευταία 30 χρόνια. Υποστηρίζει κανείς αυτό το αξίωμα;

      Διαγραφή
    12. @ Τρας
      Το ότι εσύ έχεις απαντήσει, δεν σημάινει αυτόματα ότι το ζήτημα απαντήθηκε ή ότι οι απαντήσεις σου είναι ικανοποιητικές._

      Αφού ξεκαθαρίσαμε αυτό πάμε στο επόμενο.
      Σύμφωνα με τις διακυρήξεις του ίδιου του Στάλιν (αν θες άνετα σου παραθέτω και τις πηγές) ήδη από το 1931 στην ΕΣΣΔ είχαμε αταξική κοινωνία και σοσιαλισμό.

      Συμφωνώ όμως μαζί σου (και οι δυο μας διαφωνούμε με το Στάλιν εδώ) ότι αυτό που υπήρξε στην ΕΣΣΔ ήταν στην καλύτερη "Δικατορία του Προλεταριάτου" (ΔτΠ). (ούτε αυτό ήταν αλλά άστο θέλει άλλη ανάλυση...)

      Και σε ρωτά από το 1921 που τελειώνει ο Εμφύλιος μέχρι το 1991 που τελειώνει χοντρικά η ΕΣΣΔ, δεν υπήρξε καμμία εξέλιξη προς το Σοσιαλισμό;
      ΔτΠ το 1921, ΔτΠ και μετά 70 χρόνια;
      Ισχυρό κράτος το 1921, ακόμα πιο ισχυρό το 1953 και εξίσου ισχυρό ως το 1991; Τι απόγινε η Λενινιστική αρχή για σταδιακή κατάργηση του Κράτους;

      Δεν σου μυρίζει απότυχία αυτό;



      Και μην ακούσω τίποτα φτηνιάρικα του τύπου πέθανε ο Ιωσήφ και ανέλαβαν οι οπορτουνιστές - λακέδες του κεφαλάιου στην ΕΣΣΔ....

      Διαγραφή
    13. @Σταράτος:
      Αρχικά κακώς εξακολουθώ να σου περνάω σχόλια, καθώς δεν γουστάρω να μιλάω με φασίστες (που είναι όσοι ταυτίζουν τον κομμουνισμό με τον φασισμό), αλλά έχεις πολύ πλάκα τελικά όταν εκτίθεσαι.
      Το πέρασμα στο λεγόμενο "παλλαϊκό κράτος" και η συνακόλουθη κατάργηση της δικτατορίας του προλεταριάτου στην ΕΣΣΔ είναι απόφαση του 22ου Συνέδριου του ΚΚΣΕ του 1961, ενώ ο Στάλιν είχε ήδη πεθάνει από το 1953.

      Για το δεύτερο, νομίζω πως καταλαβαίνεις και μόνος σου τους λόγους για τους οποίους η απονέκρωση του κράτους είναι αδύνατη υπό συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης.

      Για το εάν ύπηρξε εξέλιξη προς τον σοσιαλισμό από το 1921, η ερώτηση και μόνο με αφήνει έκπληκτο. Η ΕΣΣΔ μόλις 10 χρόνια μετά ήταν η πιο ευημερούσα χώρα στον κόσμο, εκβιονηχανισμένη, με τεράστια πρόοδο στην τέχνη και τις επιστήμες, με μηδενική ανεργία, με συνεχώς ανερχόμενο βιοτικό επίπεδο, με οικονομικά άλματα στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής (κολεκτιβοποίηση), και η μόνη αλώβητη από την κρίση του '29 που οδήγησε τις μισές αστικές χώρες στην πλήρη εξαθλίωση και τις άλλες μισές στον φασισμό. Και όχι μόνοη ΕΣΣΔ επιβίωσε του πιο εξοντωτικού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά κατάφερε σε λίγα μόλις χρόνια πρώτη να ξαναφτάσει στα προπολεμικά βιοτικά επίπεδα. Και όχι μόνο αυτό, από κεκτημένη ταχύτητα κατάφερε μεταπολεμικά να ξεπεράσει σε κάποιους τομείς (π.χ. διάστημα) και τις πλέον ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.
      Κάτι λένε όλα αυτά για την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού μοντέλου παραγωγής.
      Και εσύ ρωτάς αν άλλαξε κάτι από την Ρωσία του 90% των αναλφάβητων εξαθλιωμένων μουζίκων του 1920;

      Διαγραφή
    14. @Σταράτος:
      -Πουθενά δεν βλέπω περί κατάργησης της δικτατορίας του προλεταριάτου, σε αυτό που μου παραθέτεις (ακόμη και αν δώσουμε σε μία συνέντευξη που πάντα ξεφεύγει από τους ακριβείς επιστημονικούς ορισμούς, πόσο μάλλον όταν απευθήνεται σε αμερικάνους, το επίσημο βάρος των κομματικών αποφάσεων)
      -Η απόφαση περί "Παλλαϊκού κράτους" και κατάργησης της "διχτατορίας του προλεταριάτου" πάρθηκε στο 22ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1961. Με μία βολτίτσα στο ίντερνετ θα βρεις και τις αποφάσεις _που θα μου πεις πως δεν ισχύει κιόλας...
      -Τι σημαίνει "πολιτικά εξέλιξη προς τα εμπρός"; Κατάργηση της δικτατορίας του προλεταριάτου; Εμ δυστυχώς έγινε που να μην έσωνε, και μόνο προς τα εμπρός δεν ήταν...
      (Ξαναδιαβάζεις τις αποφάσεις 20ου και 22ου συνέδριου του ΚΚΣΕ. Πιάνεις και την "περεστρόικα" και καθάρισες με τα ιστορικά.
      -Την απόφαση της κομμιντερν γιατί μου την αναφέρεις; Για ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ μιλάει και όχι για ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ. Ήταν η επισήμανση που σου έκανα εξαρχής. Δεν ταυτίζονται.
      -Ούτε εγώ αμφισβητώ την πορεία πισωγυρίσματος που άρχισε το 1956 και κατέληξε στο 1989.
      -Στο "απέτυχαν να ξεπεράσουν τον καπιταλισμό", ποιά ακριβώς κοινωνική τάξη του καπιταλισμού έχεις υπόψην σου; (Για να μην μιλήσουμε για ποια χώρα).
      -Την σύνδεση φασισμού-κομμουνισμού την έκανες στο σχόλιο που σου έκοψα, και που κακώς δεν ήταν και το τελευταίο σου στο μπλογκ. Επιφυλλάσομαι...

      Διαγραφή
    15. @τρας

      1. Αταξική κοινωνία όπως την περιέγραψε το '36 ο Στάλιν και παράλληλα ΔτΠ είναι πράγματα παντελώς ασύμβατα σε βαθμό παραλογισμού. Αν δεν υπάρχουν τάξεις δεν μπορεί το προλεταριάτο (δηλ. η μια και μοναδική τάξη) να επιβάλει δικτατορία στην αστική τάξη που πλέον είναι ανύπαρκτη αφού δεν υπάρχουν τάξεις......

      2. Ο Στάλιν τα είπε όπως τα είπε. Και κάθε καλός Μαρξιστής (πόσο μάλλον ΓΓ του ΚΚΣΕ) δεν λέει πράγματα που δεν εννοεί σε τόσο βασικά θεωρητικά ζητήματα.

      3. Θέλεις να εξηγήσεις τη σχέση Σοσιαλισμού και ΔτΠ;
      Διότι είναι 2 παντελώς άσχετα πράγματα. Περιμένω με ενδιαφέρον την άποψή σου

      4. "Πολιτικά εξέλιξη προς τα μπρός" σημαίνει έστω και μικρά βήματα προς το ξεπέρασμα της ΔτΠ (που ξέρεις καλά πως είναι ΤΟ βήμα μπρος), την σταδιακή διάλυση του Κράτους (αντίθετα υπήρξε ισχυροποίηση του) και ενδυνάμωση των Σοβιετ που πρακτικά από το Σύνταγμα του '36 αποδυναμώθηκαν και περιθωριοποιήθηκαν σε ρόλο μαριονέτας.

      5. Το "απέτυχαν να ξεπεράσουν τον καπιταλισμό"¨σημαίνει ότι απέτυχαν να φτάσουν την τεχνολογική, οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη του πιο προχωρημένου καπιταλισμού της Δύσης. Έμειναν πίσω σε παραγωγικότητα εργασίας και ποιότητα & ποσότητα παραγωγής ενώ θα έπρεπε να φύγουν έτη φωτός μπροστά μέσα από τα εργαλεία που προσφέρει η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία σε αντιπαράθεση με την "ελέυθερη αγορα"

      Αν νομίζεις ότι θα παραπάνω δεν πρέπει να αναγράφονται στο μπλογκ σου, πάντα έχεις την διακριτική ευχέρεια να τα κόψεις. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το κάνεις γιατί έτσι δίνεται η ευκαιρία να αντιπαρατεθούν απόψεις ουσιστικές.

      Διαγραφή
    16. @Σταράτος:
      Αντιγράφω από το σύνταγμα της ΕΣΣΔ του 1936:

      ΑΡΘΡΟ 1. Η Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος των εργατών και των αγροτών.
      ΑΡΘΡΟ 2. Τα Σοβιέτ των Αντιπροσώπων του Εργαζόμενου λαού, τα οποία αναπτύχθηκαν και δυνάμωσαν, ως αποτέλεσμα της ανατροπής των γαιοκτημόνων και των κεφαλαιοκρατών και την επίτευξη της ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ, αποτελούν τα πολιτικά θεμέλια της ΕΣΣΔ.
      http://komepan.blogspot.gr/2011/05/1936.html

      Θα κόψεις τώρα το τρολάρισμα να συζητήσουμε και για τα υπόλοιπα, όπως π.χ. την «απορία» σου γιατί δεν άρχισε η αυτοκατάργηση του κράτους της ΕΣΣΔ εν μέσω ψυχρού πολέμου;
      Ή γιατί η αλώβητες από τον πόλεμο ΕΠΑ (που είχαν και την επιπλέον δυνατότητα να απομυζούν και ένα σωρό ακόμη χώρες) είχαν ένα ασύγκριτα υψηλότερο σημείο αφετηρίας από την καθημαγμένη σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους από τον πόλεμο ΕΣΣΔ, και πάλι τα βρήκανε σκούρα;
      Γιατί δηλαδή είναι λάθος να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια;
      Επίσης είναι λάθος η διατύπωση "απέτυχαν να φτάσουν την τεχνολογική, οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη του πιο προχωρημένου καπιταλισμού της Δύσης", καθώς σε αρκετούς τομείς την είχαν ξεπεράσει (τα σογιούζ πετάνε ακόμη και το σύστημα υγείας της ΕΣΣΔ παραμένει άπιαστο όνειρο για οποιαδήποτε καπιταλιστική χώρα, ενώ και στον τομέα της πολεμικής τεχνολογίας -βιτρίνα της βιομηχανικής ανάπτυξης- δεν λες πως τα πήγαν και άσχημα)
      Όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα για όποιον εξετάζει τα πράγματα απροκατάλυπτα.

      Η εμπειρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης εξάλλου απέδειξε πως υπό καθεστώς ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης η σοσιαλιστική οικοδόμηση συνοδεύεται αναγκαστικά από ισχυροποίηση και όχι "απονέκρωση" του προλεταριακού κράτους.
      Αυτό συμβαίνει γιατί είναι αδύνατη η "ειρηνική συνύπαρξη" με τον ιμπεριαλισμό.
      Και ξαναπάμε στα 20ο-22ο συνέδρια του ΚΚΣΕ κάπου εδώ...
      Υ.Γ.
      Δεν είναι "μπλογκ μου", είναι μία ομαδική προσπάθεια

      Διαγραφή
    17. Λες:
      "Η εμπειρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης εξάλλου απέδειξε πως υπό καθεστώς ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης η σοσιαλιστική οικοδόμηση συνοδεύεται αναγκαστικά από ισχυροποίηση και όχι "απονέκρωση" του προλεταριακού κράτους"

      Αυτό όμως (που σωστά επισημαίνεις) έρχεται σε καίρια αντίφαση με την Μαρξιστική θεώρηση περί Κράτους και Σοσιαλισμού. Σοσιαλισμός με ενίσχυση του Κράτους ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ δεν λέγεται Σοσιαλισμός.
      Και κατά συνέπεια επιβεβαιώνεις ότι Σοσιαλισμός σε ένα κράτος δεν χτίζεται αφού το κράτος αυτό απειλέιται από την "ιμπεριαλιστικής περικύκλωση".
      Άρα αν το κατάλαβες μόλις πέρασες στην πλευρά των .....Τροτσκιστών;
      Είναι δυνατό;

      ΠΑΜΕ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ
      Παρακαλώ εξήγησε την άποψη σου όπως σου ξαναζήτησα παραπάνω:

      Κατά την άποψή σου ΔτΠ και Σοσιαλισμός ταυτίζονται;
      Η ΕΣΣΔ σε τι στάδιο πολιτικής ανάπτυξης βρίσκονταν;
      Ποια είναι η σχέση ΔτΠ και Σοσιαλισμού;

      (το ίδιο ερώτημα σου κάνω με διαφορετική μορφή)

      Αναμένω με ενδιαφέρον

      Διαγραφή
    18. @Σταράτος:
      Σε καμμία αντίφαση δεν έρχεται αυτό που λέω με την θεωρία περί σοσιαλιστικού κράτους. Ο Μαρξ, και ο Λένιν στο «κράτος και επανάσταση», δεν είχαν υπόψην τους τον παράγοντα ιμπεριαλιστική περικύκλωση, πράγμα απόλυτα λογικό αφού δεν υπήρχε ακόμη πρακτική πείρα σοσιαλιστικής οικοδόμησης, και μάλιστα μακρόχρονης. Σε αυτό το κομμάτι η κομμούνα δεν προσφέρονταν για συμπεράσματα.

      Αυτό σε τίποτε δεν αναιρεί το δόκιμο της πρόβλεψης περί απονέκρωσης του κράτους σε συνθήκες παγκόσμιας επικράτησης του σοσιαλισμού.
      Μέχρι τότε, η πείρα έχει δείξει πως όσο βαθαίνει ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός η ταξική πάλη οξύνεται, άρα το εργατικό κράτος (ως όργανο της κυρίαρχης τάξης –εργατικής πλέον-) αναγκαστικά υσχιροποιείται.

      Πάνω σε αυτό υπάρχει θεωρητική τεκμηρίωση, τόσο από τον Στάλιν όσο και από τον Μάο, ενώ ο Τρότσκι είχε ακόμη πιο ακραίες θέσεις (για ροπή προς την «διοικητική διευθέτηση των ζητημάτων» τον είχε κατηγορήσει ο Λένιν) σε αυτό το ζήτημα από τους δύο παραπάνω, όσο ήταν ακόμη στα πράγματα.
      Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως «απονέκρωση του κράτους» και «πέρασμα στον κομμουνισμό» θα μπορούσε να υπάρξει μόνο εάν ήταν δυνατή η «ειρηνική συνύπαρξη» με τον ιμπεριαλισμό.

      Και είναι ακριβώς αυτό το κομμάτι (της «ειρηνικής συνύπαρξης» δηλαδή) που έδωσε το πάτημα για την έναρξη της καπιταλιστικής παλινόρθωσης μετά το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, καθώς αυτή άρχισε στο όνομα του περάσματος ...στον κομμουνισμό!
      Αφού δηλαδή η ιμπεριαλιστική περικύκλωση δήδεν δεν έπαιζε ρόλο, έπρεπε να καταργηθεί η ΔτΠ και να περάσουμε στο «παλλαϊκό κράτος» το οποίο σιγά-σιγά θα απονεκρώνονταν και καλά.
      Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε...
      Το εργατικό κράτος όντως απονεκρώθηκε σαν τέτοιο, αλλά με την μετατροπή του σε αστικό.

      Οι τροτσιστές λένε πως δυνατόν να οικοδομηθεί σοσιαλισμός υπό ιμπεριαλιστική περικύκλωση (δηλαδή σε όλες τις περιπτώσεις).
      Εγώ λέω πως δεν είναι δυνατό το πέρασμα στον κομμουνισμό υπό ιμπεριαλιστική περικύκλωση, δηλαδή καμμία σχέση.

      Ναι, σοσιαλισμός και ΔτΠ ταυτίζονται, παρότι οι διαλλεκτικές διαδικασίες για το ξεπέρασμα της ΔτΠ θα αρχίσουν εντός του σοσιαλισμού και για το ξεπέρασμα του.

      Διαγραφή
  14. Σύντροφοι (και αναφέρομαι στο Χρήστο και το Βασίλη δ), νομίζω πως δεν είναι καθόλου σωστό να θέτουμε θέμα ηγεσίας δημόσια και επιπόλαια.
    Από την άλλη μεριά (και αναφέρομαι σε άλλους συντρόφους), δεν μπορούμε να λέμε ότι ο κόσμος - πλην του 5% - είναι όλος ένα μάτσο συμφεροντολόγων και ηλιθίων. Υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά δεν είναι όλοι. Γιατί αν κάτι τέτοιο ισχύει, ποιος είναι ο ρόλος μας πια; Μόνο ηττοπάθεια μπορεί να δημιουργήσει μια τέτοια προσέγγιση.
    Και σε τελική ανάλυση, δεν επιτρέπεται ο κομμουνιστής να ειρωνεύεται και να απαξιώνει το λαό. Αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει είναι να σταθεί δίπλα του στους ταξικούς αγώνες και να του μεταβιβάσει τις ιδέες του μαρξισμού-λενινισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Βλαδίμηρος:
      Νομίζω πως αντιστρέφεις μία πραγματικότητα. Δεν είναι οι κομμουνιστές που ειρωνεύονται ή απαξιώνουν τον "λαό". Το "αει ψοφάτε ρε, 4% μείνατε!" και "ανοίχτε τα μάτια σας" από αλλού εκπορεύεται προς τους κομμουνιστές (για την ακρίβεια από τους "ανοιχτομάτηδες που στήριξαν τον δικομματισμό με νύχια και με δόντια τόσα χρόνια), και ακριβώς το βάσιμο αυτής της αιτίασης, είναι που εξετάζει το παρόν άρθρο.

      Από εκεί και πέρα, ας ξεκαθαρίσουμε και ένα-δύο πράγματα.
      Οι κομμουνιστές με τον λαϊκισμό (το να χαϊδεύεις δηλαδή την πολιτική καθυστέρηση των πολλών και να ποντάρεις σε αυτό για την αποδοχή σου) δεν είχαν ποτέ καλές παρτίδες.
      Από την άλλη μεριά οι κομμουνιστές θεωρούν πως ο λόγος τους απευθήνεται σε ενήλικους και υπεύθηνους των πράξεων τους ανθρώπους, καθώς τον λαό με όλες του τις καθυστερήσεις, τον σέβονται.
      Αυτό καθόλου δεν αρέσει βέβαια σε μια μάζα μαθημένη, αφενός μεν να την αντιμετωπίζουν ως ανεύθηνο κακομαθημένο παιδί, αφαιτέρου να την εξαπατούν συνεχώς.
      Ο συνδυασμός σεβασμού και ειλικρίνειας της είναι άγνωστος και για αυτό και απωθητικός.
      Η ελληνική κοινωνία αυτή την στιγμή περνάει το στάδιο της εφηβείας της. Τρομάζει εμπρός στην ενηλικίωση. Ποιός λοιπόν ο πιο αντιπαθής για αυτήν από εκείνον που της λέει πως άργησε κιόλας να ενηλικιωθεί, της συμπεριφέρεται ως ενήλικης, αλλά και έχει την απαίτηση ενήλικης συμπεριφοράς από την ίδια;

      Διαγραφή
  15. Πέρα όμως από την σχετικότητα της ζωής και των καταστάσεων, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που με κάνει να μην βλέπω αυτά τα θέματα με όρους νικητή-χαμένου. Και εξηγούμαι: Δεν πιστεύω σε κάποιο κόμμα, πιστεύω σε μια ιδεολογία. Τα ποσοστά του κόμματος ανεβοκατεβαίνουν, ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΧΙ.
    Επειδή λοιπόν πιστεύω σε μια ιδεολογία προσπαθώ να εντοπίζω κάθε φορά ποιος την εκφράζει πιο πιστά με αυτό που έχω στο κεφάλι μου. (η λέξη πιστεύω με την έννοια της συνεχούς αμφισβήτησης και καθημερινού σχεδόν τσεκαρίσματος). Η ιδεολογία αυτή σε αδρές γραμμές λέει, ότι πρέπει όλα τα αγαθά ενός τόπου, υπέδαφος, βουνά, παραλίες, νερά, ενέργεια, προϊόντα, να ανήκουν σε όλους μας, όχι σε κάποιους ιδιώτες. Η αξιοποίηση όλων αυτών των αγαθών να γίνεται ισορροπημένα και το όφελος να γυρνά σε όλους με την μορφή, μισθών, σχολείων, νοσοκομείων, πολιτισμού, αναψυχής κλπ. Η πρόσβαση σε αυτά τα οφέλη να είναι ίδια για όλους, χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Η ιδεολογία αυτή, απαιτεί ελευθερία στους ανθρώπους, όχι μόνο να κάνουν όνειρα… αλλά να τα υλοποιούν. Απαιτεί οι πολίτες να είναι ενεργοί διαμορφωτές καθημερινά, όχι χειριστές τηλεκοντρόλ καθημερινά, να είναι συνειδητοποιημένοι και αλληλέγγυοι και όχι αποξενωμένοι και καταθλιπτικοί. Η ιδεολογία αυτή απαιτεί πλήρη εφαρμογή και όχι ευκαιριακή έκφραση μια Κυριακή στις κάλπες. Και η ιδεολογία αυτή απαιτεί τον πολίτη σε κάθε φάση συνειδητοποιημένο, όχι οπαδό-πρόβατο, χωρίς άποψη και γνώση.

    Αυτά περίπου και με πολύ απλοϊκό τρόπο λέει η ιδεολογία που έχω στο κεφάλι μου. Με αυτό δεδομένο ψάχνω και βρίσκω την κάθε στιγμή ποιος φορέας λέει περίπου τα ίδια, ή υπόσχεται περίπου τα ίδια, ή παλεύει περίπου για τα ίδια. Είμαι ιδεολογικά κοντά σε κάποιο κόμμα, όχι επειδή μου το λέει αυτό το κόμμα, αλλά επειδή πιστεύω σε κάτι υπέρτερο από αυτό το κόμμα. Που μπορεί να υπάρξει και αύριο χωρίς να υπάρχει αυτό το κόμμα, όπως υπήρχε χτες, ίσως με ένα άλλο κόμμα, ή και χωρίς κόμμα.

    Όταν λοιπόν υπάρχουν αυτά σε ένα μυαλό, η ποδοσφαιρική αντίληψη δεν μπορεί να χωρέσει. Στην δική μου λογική το αριθμητικό ποσοστό και μόνο δεν έχει σημασία. Πχ, προτιμώ ένα 5% συνειδητοποιημένων, αποφασισμένων, ενεργών πολιτών, παρά ένα 20% ευκαιριακών και αλαφιασμένων πολιτών. Τι σημασία έχει ένα ποσοστό αριστερού κόμματος, αν δεν συνοδεύεται από ένα κίνημα που θα σαρώσει τη σαπίλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. VVC, δεν μπορεί κανείς ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ,
      εκτός ίσως από κάποιους "ταλιμπάν" που θα σου πουν και πάλι ότι η άποψη που εκφράζεις με αυτό:
      "..πιστεύω σε κάτι υπέρτερο από αυτό το κόμμα. Που μπορεί να υπάρξει και αύριο χωρίς να υπάρχει αυτό το κόμμα, όπως υπήρχε χτες, ίσως με ένα άλλο κόμμα, ή και χωρίς κόμμα"
      είναι αντίθετη με το Λενινισμό και την ιδέα του "κόμματος νέου τύπου", αντικομματική πολεμική και άλλες κενές περιεχομένου φανατίλες.....

      Άρα λοιπον το ζήτημα είναι όχι να πείσουμε για την ορθότητα των ιδεών μας (αυτή είναι σχεδόν αυταπόδεικτη και αποδεκτή από τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου) αλλά για τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε αυτές τις ιδέες που επικαλούμαστε.

      Και δυστυχώς η αντίληψη του ΚΚΕ την τελευταία 20ετία περί φανατικής υπεράσπισης μέχρι κεραίας του συνόλου του "σοσιαλιστικού" μοντέλου του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν μπορεί πια να πείσει την κρίσιμη λαική μάζα.

      Διαγραφή
    2. @Σταράτος:
      Η άγνοια σου είναι παροιμιώδης.
      Καθώς είδικά την τελευταία 20ετία το ΚΚΕ έχει προσωρήσει όχι μόνο σε κριτική για το μοντέλο της ΕΣΣΔ αλλά και σε αυτοκριτική για την ευθιγράμμιση του με αυτό σε κάποιες περιόδους (π.χ. περεστρόικα, 20 συνέδριο ΚΚΣΕ κλπ)
      Βέβαια η κριτική του ΚΚΕ είναι προς την πλευρά της υπεράσπισης του σοσιαλιστικού ιδεώδους και πρακτικής και όχι προς την απόρριψη τους.
      Να ξέρουμε και λίγο το ζήτημα που πιάνουμε πριν πετάξουμε την κοτσάνα μας;

      Διαγραφή
    3. @V.V.C:
      Χωρίς κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε.
      Ο Μαρξ έλεγε πως "το μόνο που έχουμε με το μέρος μας(σαν εργατική τάξη) είναι τους αριθμούς. Αλλά για να βαρύνουν οι αριθμοί στην ζυγαριά της ιστορίας πρέπει να τους ενώνει η οργάνωση και τους καθοδηγεί η γνώση"
      Αυτή είναι η δουλειά του (κάθε) κομμουνιστικού κόμματος.
      Από εκεί και πέρα, το εάν τα καταφέρνει σε αυτό, θα συμφωνήσω πως κρίνεται. Και το Γαλλικό, Κ.Κ. λέγεται π.χ., αλλά δεν νομίζω να το υποστήριζα λόγω ονόματος και μόνο.

      Διαγραφή
    4. Στράτο προφανός έχει βρει κάτι διαφορετικό που εκφράζει την ιδεολογια (μου,σου) ποιος φορέας κατ'εσε εκφραζει ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ.Να θυμάσε πάντα ότι οι φορεις - κομματα υπάρχουν για να εφράζουν εμας.Και μιας ανέφερες τον ΛΕΝΙΝΙΣΜΟ θα σου θυμίσω ένα τσιτάτο του Λενιν:
      Οι ιδέες είναι σαν τα καρφιά. Όσο τις χτυπάς, τόσο βαθύτερα μπαίνουν.
      Εν κατακλείδι
      Στους 100 κομμουνιστές, οι 40 είναι αγύρτες, οι 59 αφελείς και ένας μόνο πραγματικός μπολσεβίκος

      Διαγραφή
    5. 'Ελα οι "ταλιμπάν"!!! Πάλιωσε κι αυτή η "γραμμή"... Ο VVC δίκιο έχει σε πολλά, ο Σταράτος όμως "βάζει" λογάκια και είναι πονηρούλης, δε νομίζω ότι δε ξέρει τι λέει το ΚΚΕ για όσα αναφέρεις TRASH, ούτε χαζός είναι να μη καταλαβαίνει.
      Από 'κει και ύστερα δε πιστεύω στη "χαζομάρα" του λαού, κάθε άλλο, άγνοια και σύγχυση υπάρχει, όπως υπάρχει και μια διαπαιδαγώγηση που οδηγεί τη πλειοψηφία του λαού στις επιλογές που κάνει, πάντως μια χαρά εχθρικότητα εισπράττει το ΚΚΕ και όσοι το στηρίζουν, τι "κομματίδιο",τι "τελειώσατε", τι "100 χρόνια πίσω" (δε σας χαλάει όλους που ΣΗΜΕΡΑ στις εργασιακές σχέσεις προσεγγίζουμε το 1886 και πριν, τοτε που πέθαιναν για το 8ωρο, αλλά για τέτοια θα λέμε τώρα;), τι "στο 3,4,5 θα είστε μια ζωή" κτλ. και κατά τ'άλλα "ταλιμπάν" και ιστορίες. Επειδή λέμε ότι τα δεινά του λαού δεν είναι ουρανοκατέβατα και προσπαθούμε να τον παρακινήσουμε, ε δεν απολογούμαστε γι'αυτό.

      Διαγραφή
    6. Ολόκληρη η κοινωνική ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πάλη των τάξεων.
      Καρλ Μαρξ

      Το θέμα δεν είναι να μην κάνουμε λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι να μην κάνουμε ουσιαστικά λάθη και να μπορούμε να τα επανορθώσουμε γρήγορα και εύκολα.Δυστηχώς στην εποχή της πληροφοριας και της ενημέρωσης αντί να διορθ'ωνουμε τα λάθη μας τα θαβουμε μέσα μας και τα επαναλαμβάνουμε.Ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς και αυτό κάνει το Κ.Κ.Ε
      Η απόγνωση είναι φυσιολογική για αυτούς που δεν καταλαβαίνουν την αιτία του κακού, δεν βλέπουν καμία διέξοδο και δεν έχουν τη δύναμη να αγωνιστούν.






      Διαγραφή
  16. @VVC
    Άψογος
    (από ένα σύντροφο που μπορεί για λόγους τακτικής και κάτι παραπάνω να ψηφίζει κάποιο άλλο κόμμα, αλλά που νιώθει ότι με ανθρώπους σαν κι εσένα μπορεί να συνομιλήσει και να αγωνιστεί μαζί.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @αντιρρησίας:
      Σε τι να "αγωνιστείς μαζί" ρε φίλε;
      Στο να επέμβουν μια ώρα αρχίτερα οι αμερικάνοι στην Συρία π.χ.;

      Διαγραφή
    2. Κάτι τέτοιοι σαν κι εσενα, trash, χαλάνε όλη την ιστορία. Ούτε καν συζήτηση δεν μπορεί κανείς να κάνει μαζί σου. Απαξίωση και τσιτάτα γηπεδικά, συκοφαντικά και προβοκατόρικα. Κι αν επιμένω να στέλνω σχόλια εδώ μέσα, είναι γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν και διαφορετικοί από σένα άνθρωποι που διαβάζουν

      Διαγραφή
    3. @αντιρρησίας:
      Τι το συκοφαντικό και τι το προβοκατόρικο είπα;
      Δεν φταίω εγώ αν εσύ δεν μας λες που ανήκεις πολιτικά.
      Εάν ψηφίζεις ΜΛ-ΚΚΕ π.χ. θα σου ζητήσω συγνώμη.
      Αλλά δεν ψηφίζεις Μ-Λ ΚΚΕ, έτσι δεν είναι;

      Διαγραφή
    4. Δώστου πάλι "ταλιμπάν" και τα σχετικά...

      Διαγραφή
    5. @Αντιρρησίας

      Έλα ρε μαγκάκο. Τόλμα αν μπορείς να ομολογήσεις που ανήκεις πολιτικά και τι ψηφίζεις! Φοβάσαι και κρύβεσαι;
      Αλλιώς ρε εξυπνάκια πως θα σε κατατάξει ο σ. TRASH για να σε αποστομώσει κατάλληλα;

      Πεστο ρε! Τι σου ζητάνε;

      Διαγραφή
    6. @Κυριάκος:
      Έτσι ειναι Κυριάκο μου. Για να μιλάμε με ίσους όρους, οφείλουμε να παίζουμε όλοι με ανοιχτά χαρτιά.
      Ενοχλήθηκες;

      Διαγραφή
    7. Οι δηλώσεις πολιτικών φρονημάτων πάντα με ενοχλούν λόγω πολιτικής μου τοποθέτησης.

      Διαγραφή
    8. @Κυριάκος:
      -σοβαρά;
      Ντρέπεσαι ή έχεις λόγους να κρυφτείς;
      Εμένα π'αλι με ενοχλεί να έρχεται ο κάθε ένας ως τιμητής των πάντων και να θεωρεί πως ο ίδιος δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν και για τίποτε.
      Για να έχεις δικαίωμα να κρίνεις, οφείλεις και να δέχεσαι να κριθείς. Εμείς εκπροσωπούμε έναν πολιτικό χώρο που οι θέσεις του είναι γνωστές και μπορούν να κριθούν από τον καθένα. Αυτός ο καθένας όμως δεν κατέβηκε από το διάστημα. Έχει και αυτός πολιτικές θέσεις που μπορούν να κριθούν αλλά και να συγκριθούν με τις δικές μας. Εάν λοιπόν δεν τις θέτει, απλά τρολλάρει ή εξυπνακίζει. Και αυτούς τους έχω βαρεθεί -ψέμματα, τους έχω σιχαθεί.
      Πιθανόν να εξηγείται βέβαια με την "εφηβεία" για την οποία λέω παραπάνω, αλλά η ενηλικίωση είναι εκ των ουκ άνευ εάν θέλουμε να επιβιώσουμε στο άμεσο μέλλον....

      Διαγραφή
    9. Ούτε ντρέπομαι ούτε έχω λόγους να κρυφτώ.

      Άλλοι ειναι αυτοί κρύβονται πίσω από το moderation που κόβει μη αρεστά μηνυματα.

      Εδώ τυχαίνει να συζητάμε ένα συγκεκριμένο θέμα, δηλ. γιατί τα ποσοστά του ΚΚΕ είναι καρφωμένα εδώ και δεκαετίες.

      Κάποιοι σου δίνουν επιχειρήματα. Μπορείς να απαντήσεις; Αν ναι κάντο. Αν όχι μην το κάνεις. Αλλά μην αυτογελοιποιείσαι απαντώντας "κι εσύ τι ψηφίζεις" ή "και συ γιατί βασανίζεις του Μαύρους".

      Αντέχεις την κριτική; Οχι φίλε μου, κανείς με τις δικές σου αντιλήψεις περί "σοσιαλισμού" δεν την αντέχει.

      Διαγραφή
    10. @Κυριάκος:
      1)Δεν είναι το θέμα της ανάρτησης αυτό που αναφέρεις, άρα δεν την διάβασες καν και σχολιάζεις.
      2)Κανένα επιχείρημα (πάνω στην ανάρτηση) που δεν έχει ήδη αναφερθεί σε αυτήν δεν έχει ειπωθεί
      3)Οι δικές αντιλήψεις περί σοσιαλισμού είναι έτσι και αλλιώς εκτεθειμένες στην κριτική αφού τις υπερασπίζομαι δημόσια. Το τρολάρισμα πράγματι (που τον τελευταίο καιρό έχει βαρέσει ταβάνι) πράγματι δεν το αντέχω. Εξήγησα μάλιστα γιατί αυτό απότελεί τρολάρισμα.
      4)Αυτοί λοιπόν που δεν "αντέχουν" την κριτική είναι οι τιμητές των πάντων που αποκρύπτουν επιμελώς την δική τους πολιτική ταυτότητα για να μην κριθούν οι ίδιοι και οι ιδέες τους.
      5)Για το ποιός αυτογελοιοποιείται όταν δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναφέρει καν τις επιλογές του, το αφήνω...
      6)Υπάρχει βήμα για όσους θέλουν να ταυτίσουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό, στον τύπο, στην TV, στα πανεπιστήμια κλπ. Χρηματοδωτείται μάλιστα και αδρά (100.000 ευρώ!) η έκφραση αυτής της άποψης από την ΕΕ.
      http://www.902.gr/eidisi/eyrovoyli/29761/programma-tis-ee-gia-tin-taytisi-fasismoy-kommoynismoy-kataggellei-sto
      Γιατί να είμαστε υποχρεωμενοι να τους ανεχτούμε και εδώ;

      Διαγραφή
    11. Οι δικές αντιλήψεις περί σοσιαλισμού=Οι δικές μου αντιλήψεις περί σοσιαλισμού

      Διαγραφή
    12. Έχει σημασία η τοποθέτηση, πως δεν έχει, γιατί να παίζεις "κρυφτό"; Πολλοί λένε "με κανέναν δεν είμαι", κάποιοι το πιστεύουν,δεκτό, για τους άλλους είναι μια πονηράδα που τη χρησιμοποιούν όποτε κι όπως τους βολεύει. Αφήστε τα "νευράκια" και τις εξυπνάδες.

      Διαγραφή
    13. Η ταύτιση κομμουνισμού με φασισμό που κολλάει;

      Διαγραφή
    14. Από την απάντηση που έδωσες, μπορώ να συμπεράνω ότι υπάρχει πολιτική προσέγγιση με το ΜΛ-ΚΚΕ; Αν ναι, χαίρομαι. Είναι ένα βήμα προς τη συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου και αν αυτό συμβεί, είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

      ΥΓ. Το συκοφαντικό και συγχρόνως γελοίο"φίλε" trash, είναι ότι μπορεί εσύ να μην ξέρεις πού ανήκω πολιτικά, αλλά μου χρεώνεις βομβαρδισμούς στη Συρία. Πάς καλά; Την Αυριανή την πρόλαβες; Αν όχι, ρώτα να σου πούνε πως την ίδια τακτική με σένα ακολουθούσε.
      Έτσι κάνετε διάλογο; Τι το ενοχλητικό για σένα είχε μια επιδοκιμασία που έκανα σε ένα άλλο σχόλιο και η οποία δεν κατέκρινε κανέναν και τίποτα;

      Διαγραφή
    15. @αντιρρησίας:
      Από όσο γνωρίζω, το μοναδικό κόμμα εντός βουλής που δεν ζήτησε ποτέ επέμβαση στην Συρία είναι το ΚΚΕ, και από τα εκτός βουλής τα δύο μ-λ (ίσως να μου διαφεύγει και κάποια γκρούπα).
      Και ωραία, εγώ λες σου χρέωσα τσάμπα βομβαρδισμούς. Δεν μας λες και που ανήκεις πολιτικά να δούμε πόσο τζάμπα στους χρέωσα; Γιατί στατιστικά 99% στους χρέωσα ορθά.
      Η "αυριανή" που ανεφέρεις είναι αυτή με το προεκλογικό πρωτοσέλιδο "νέος Αντρέας ο Τσίπρας" αν θυμάμαι καλά...
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2012/05/blog-post_6178.html
      Καλά θυμόμουνα τελικά...

      Διαγραφή
    16. Αν θέλεις τέτοιο παιχνίδι, ας το παίξουμε.
      Η εφημερίδα "Αυριανή" είναι η εφημερίδα που έγραφε το 2008 :"Να αναλάβουν οι πολίτες ή το ΚΚΕ την αποκατάσταση της τάξης και του δημοκρατικού πολιτεύματος". Άρα, τι; Οδηγεί πουθενά τη σκέψη; Γιατί να παίξουμε κι εμείς τέτοια παιχνίδια; Δε γινόμαστε λίγο πιο σοβαροί;

      όποιος θέλει, μπορεί εδώ να δει το πρωτοσέλιδο
      Πολύ φοβάμαι, βέβαια, ότι τα σχόλιά μου από δω και κάτω θα κοπούν
      http://xyzcontagion.wordpress.com/tag/%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82/

      Διαγραφή
    17. Για κάτσε ρε trash.
      Δηλαδή δέχεσαι ότι ο τίτλος "νέος Αντρέας ο Τσίπρας" είναι λάθος;;;;
      Αν πάλι δέχεσαι ότι είναι σωστός, τότε καλά σου λέει ο Αντιρρησίας ότι ταυτίζεσαι με την Αυριανή.
      Και εν πάσει περιπτώση θεώρησε ελέυθερα ότι είμαι οτιδήποτε εκτός από ΚΚΕ. Διάλεξε ελέυθερα....

      Μπορείς να κάνεις κουβέντα τώρα ή θα βρεις και άλλη δικαιολογία για να την αποφύγεις;;

      Υ.Γ. : Οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν από το ΝΑΤΟ έιναι κακοί και οι βομβαρδισμοί στην ίδια χώρα από την ΕΣΣΔ ήταν καλοί;;;
      Και απορείτε γιατί κολλάτε στο 5%;;;;

      Διαγραφή
    18. εσυ τωρα εχεις την αποψη οτι καποιος "ταπωσε" τον τρας; τα 16 τα εχεις περασει καταρχην;
      Β) το να τοποθετηθεις που ανηκεις πολιτικα οταν προσπαθεις να κανεις πολιτικη κουβεντα ειναι αθεμιτο; οταν ερχεσε ως τιμητης των παντων και κρινεις (ατυχης προσπαθεια βεβαια) πολιτικες, ηγεσιες δεν πρεπει να μας πει ρε μαστορα εσυ ως τι κρινεις;
      αν κρινεις ως χρυσαυγητης καλως κανεις και τα κρινεις με αυτο τον τροπο γιατι ειμαστε στον αντιποδα. αν κρινεις ως οπορτουνιστης, παλι καλα κανεις γιατι εμεις δεν εχουμε καμια σχεση με τον συρφετο σας. αν θες διαλογο (λεμε τωρα) δεν πρεπει να μας πεις εσυ τι λες και που ανηκεις;
      η "κουβεντα" δεν ειναι αν απολυονται γιατροι, μπορεις να καταλαβεις την διαφορα; εισαι τοσο κουτος ή τοσο απελπισμανα προβοκατορας;

      Διαγραφή
    19. η αυριανη οταν ελεγε νεο αντρεα τον αλεξη το εκανε ως πρωτοσελιδο διαφημισης. οταν ελεγε αυτα που ελεγε το 2008, ακομα και εσυ εισαι σε θεση, ισως, να καταλαβεις οταν δεν εκανε διαφημιση αλλα προβοκαριζε. επισης μιλαμε για το 2008 που στην θεσσαλονικη ο υπερφιαλος τυπος με το κρανος στο κεφαλι που πηγε να μπει στην ΚΟΘ απο το μπλοκ του τσυριζα βγηκε. για να καταλαβουμε λιγο και τις συμμαχιες απο τοτε.
      οπως λες μπορουμε να σε καταταξουμε οπου θελουμε, εκτος απο ΚΚΕ. ας το σκεφτουμε λιγο αυτη την διατυπωση.
      το ΚΚΕ παντα λεει οτι υπαρχουν 2 πολιτικες και αντιστοιχα πολιτικοι χωροι που ταυτιζονται με αυτες. η πολιτικη που εξυπηρετει την εργατικη ταξη που την εκφραζει το ΚΚΕ και η πολιτικη της αστικης ταξης που εκφραζεται απο τα κλασικα της κομματα (πασοκ/νδ) απο τους σοσ/τες και τους οπορτουνιστες (τσυριζα/ανταριζα/ανταρσυα και λοιποι σαλαμεμποροι, τα ορια πλεον της επιθεωρησης του χωρου ειναι πολυ δυσκολο να φανουν) και το μακρυ τους χερι αυτο που επιστρατευεται στα δυσκολα,οι φασιστες.
      οπως μας εδωσες το ελευθερο σε κατατασουμε οπου θελουμε λοιπον.

      στο αφγανισταν υπηρχε κυβερνηση με συγκεκριμενο προσανατολισμο (μην αναφερω λεξεις που βγαζεις σπυρακια) και εκει οργανωθηκε ενοπλη επεμβαση που οργανωθηκε, χρηματοδοτηθηκε, εκπαιδευσε τους ταλιμπαν, απο τους αμερικανους. αν εσυ το βλεπεις ιδιο με την επεμβαση των αμερικανων στο αφγανισταν και με την αιτιολογια που προεβαλαν, τι προυπηρχε ως πολιτικη κατασταση, τα συμπερασματα που βγαινουν 10 χρονια σχεδον μετα, τοτε με βαση το προηγουμενο ελευθερο στο να σε τοποθετησουμε πολιτικα καπου, μαλλον τεινεις προς την τελευταια κατηγορια.
      καληνυχτα και καλη τυχη. απλα να θυμασαι οτι οι αστοι τα σκυλια τους τα ξεπαστρευουν. δες τον σανταμ, τους ταλιμπαν κτλ κτλ

      Διαγραφή
    20. Που να πάτε ρε τρολλοειδή; Και δώστου τα πολλά ερωτηματικά και έμφαση (και καλά) και όλα τα χαρακτηριστικά της τρολλογλώσσας και παράπονα για "ταλιμπάν". Χαμένα τα λόγια σου modesto προς αυτούς, έχουν κάνει τις επιλογές τους, ακόμα και τη τελειότερη ανάλυση να κάνεις, ας τα δει όμως και κανένας άλλος που μπορεί εκεί να πιάσουν τόπο...

      Διαγραφή
    21. @Που πάμε
      Περάσαμε ανεπιστρεπτί απο τον αστερισμό switzerland στον which side are you.

      Διαγραφή
    22. Καλά εσύ τώρα θεωρείς ότι ο ΜΟντέστο έκανε "ανάλυση";
      Να σου πω εγώ τι είπε για να μην κουράζεσαι στο διάβασμα:
      Είπε ο θεωρητικός του κομμουνισμού Μοντέστο.

      Όποιος δεν είναι ΚΚΕ είναι εκφραστής της αστικής τάξης και όργανό της. Τέλος._
      Οι κουκουλοφόροι είναι Σύριζα και έχουν στόχο το ΚΚΕ αποκλειστικά. Τέλος._
      Όταν η Αυριανή εκθειάζει το Τσίπρα ή τον ΓΑΠ ή τον Σαμαρά, τους κάνει διαφήμιση. Όταν εκθειάζει την Παπαρήγα τότε προβοκάρει. Τέλος._
      Στο Αφγανιστάν μια εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση ανατράπηκε από τους Αμερικάνους και τότε (η μετα-Σταλινική οπορτουνίστικη) ΕΣΣΔ έκανε ντου (εδώ η επιστήμη της Ιστορίας μένει άφωνη!)

      Και ακόμα πιο απλά:
      Ότι κάνει το ΚΚΕ είναι σωστό. Όλα τα άλλα είναι λάθος.

      Αν βρίσκεις αντιστοιχίες με το κάφρικο σύνθημα "Ο Ολυμπιακός να κερδάει και οι άλλοι να πάν να γ@......." τότε Ναι, καλά κατάλαβες Και η σύμπτωση δεν είναι καθόλου τυχαία.
      Γι αυτό σου λέω πως κάποιοι έχουν κάνει την ΚΝΕ "καφενείο των φιλάθλων".

      Παλιός ψηφοφόρος

      Διαγραφή
    23. καταρχην "παλιε" δεν ειπα ποτε οτι ειμαι θεωρητικος
      α) οποιος ειναι οργανωμενος και υπερασπιζεται τετοιου ειδους μορφωματα εξυπηρετει -ειτε ειναι συνηδειτα ειτε οχι- την αστικη ταξη, παραδειγματα παμπολα
      β) ειπα για συγκεκριμενο παραδειγμα της συμπρωτευουσας και το γεγονος οτι μεχρι να γινει ο τσυριζα αξιωματικη αντιπολιτευση, εκει και στην ανταριζα εβρισκαν καταφυγιο τα "παιδια". σαφεστατα εχουν στοχο το ΚΚΕ και το εργατικο κινημα, παντα οι κουκουλοφοροι αυτους τους στοχους ειχαν.
      γ) αν δεν εχεις την ικανοτητα να καταλαβεις την διαφορα των 2 αρθρων δεν σου φταιω εγω, το μυαλο σου φταιει
      δ) κοιτα το (γ)
      ε) ξανακοιτα το (γ) επισης και την ιστορια για να καταλαβεις τι εγινε. υπηρχε προσπαθεια το αφγανισταν να γινει "λαικη δημοκρατια" (με το οσα στραβα και να ειχε); υπηρξε ξενη επεμβαση (αμερικανοι); επρεπε απο καπου να βοηθηθει το αφγανισταν; η μαχη εκει ηταν αναμεσα στους αμερικανοθρεμενους ισλμιστες ταλιμπαν;
      και για να σε προλαβω, καλα εκαναν και στην τσεχια και στην ουγγαρια
      το ΚΚΕ κανει λαθη, το θεμα ειναι οτι τα λαθη του ειναι στην δραση και παντα η δραση του εχει ενα σκοπο, οχι να διαχειριστει το συστημα, αλλα να το ανατρεψει.
      εσυ δεν μπορεις ή δεν θελεις να καταλαβεις τι διαβαζεις και θα κατηγορησεις ενα κομμα οτι κανει λαθη πανω στην δραση;;;;
      στο ξαναπα (γενιακα στην φαρα σου) γηπεδικος εισαι εσυ και βλεπεις τα παντα απο αυτο το πρισμα
      τελος, την καραμελα με τους κνιτες ακομα να την λιωσετε; στο ΚΚΕ υπαρχουν και ανω των 30 και υπαρχουν και αλλοι ανεξαρτητως ηλικιας που δεν ειναι μελη ουτε της ΚΝΕ ουτε του ΚΚΕ

      Διαγραφή
    24. Δεν μας είπε ποιανού ακριβώς ήταν "παλιός ψηφοφόρος".
      Από τα συμφραζόμενα υποθέτω του ΠΑΣΟΚ...

      Διαγραφή
    25. Η βασική διαφορά είναι πως η "Αυριανή" έγραφε το "νέος Αντρέας ο Τσίπρας" όταν ο ίδιος διοργάνωνε εκδηλώσεις για την 3η Σεπτέμβρη.
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/09/3.html
      Το αβάντζο δηλαδή στην γραμμή του ίδιου του Τσίπρα είναι πασιφανές.
      Αυτό από που συγκρίνεται με ένα προβοκατόρικο δημοσίευμα που χρεώνει στο ΚΚΕ θέσεις που ποτέ δεν είχε και προσπαθούσε να το ταυτίσει με τους φασίστες;
      Είπαμε να μιλάμε σοβαρά....

      Διαγραφή
    26. @Κυριάκος:
      Η ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό κολλάει στο ότι την έκανε ο μοναδικός σχολιαστής που έκοψα από το moderation.
      Πάντως μπράβο παιδιά, γιατί δεν σας προλαβαίνω. Ξοδεύετε πολύ περισσότερο χρόνο για να τρολλάρετε το μπλογκ από όσο μπορώ να διαθέσω εγώ για να γράφω σε αυτό.
      Και πάλι εύγε!

      Διαγραφή
    27. @Κυριάκος:
      Ήταν ιμπεριαλιστική χώρα η ΕΣΣΔ;
      Πως την συγκρίνεις με τις ΕΠΑ;
      Γνωρίζεις τι σημαίνει "ιμπεριαλισμός", καν;
      Για να βοηθήσω λοιπόν:
      Β.Ι.Λένιν "Ιμπεριαλισμός το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού"
      http://www.scribd.com/doc/63179676/%CE%92-%CE%99-%CE%9B%CE%95%CE%9D%CE%99%CE%9D-%CE%9F-%CE%99%CE%9C%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3-%CE%91%CE%9D%CE%A9%CE%A4%CE%91%CE%A4%CE%9F-%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%94%CE%99%CE%9F-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%9A%CE%91%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A5

      Διαγραφή
  17. @Σταράτος:
    Σχόλια που προάγουν την ταύτιση κομμουνισμού-φασισμού δεν είναι αποδεκτά στο μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εχουν πλακα τελικα αυτοι οι 2 (αν δεν ειναι και ο ιδιος).
    ειπε ο ενας απο τους 2.
    "(από ένα σύντροφο που μπορεί για λόγους τακτικής και κάτι παραπάνω να ψηφίζει κάποιο άλλο κόμμα, αλλά που νιώθει ότι με ανθρώπους σαν κι εσένα μπορεί να συνομιλήσει και να αγωνιστεί μαζί.)"
    αποκωδικοποιηση: για λογους τακτικης, ψηφιζω τσυριζα για να πιεσω το ΚΚΕ να τους πιεσει να πανε ποιο αριστερα. δευτερη εκδοχη, για να αποκαλυφθουν, να καταρευσουν, να φυγουν οι συνεπεις (γελιο μεχρι δακρυων) να πανε στο ΚΚΕ για να αλλαξουν τους συσχετισμους στο ΚΚΕ για να ερθει ποιο κοντα μου. τριτη εκδοχη, ψηφιζω χ.α. για να παρουν ποσοστα για να πιεσω το ΚΚΕ να γινει ποιο "μαχητικο".
    τεταρτη εκδοχη που κολαει και με το κατι παραπανω, ψηφιζω ανταρσυα γιατι εχω γκομενα εκει που μου τα κανει ζεπελιν για να γλιτωσω και την μουρμουρα.
    αλλα ρε φιλε/οι τι ζορι τραβατε να πατε τι ψηφιζετε; ανωνυμοι ειστε ετσι και αλλιως, ενα νικνειμ γραφετε.
    οι ΚΚΕδες παλι ποτε δεν κρυφτηκαν, παντα ειναι με την φατσα τους. ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΚΟΥΚΟΥΛΑ, ΟΥΤΕ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ.
    Υ.Γ. απλα για τους βασικους κανονες κουβεντας -που τοσο πολυ κοπτεσαι και παραπονιεσαι για τους ταλιμπαν- δεν πρεπει να πεις στην ομυγηρη ποθεν ορμωμενος ξυφουλκεις;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξιφουλκώ ορμώμενος από το πιστέυω μου που είναι ο ελευθεριακός κομμουνισμός.
      Για να στο πω έτσι απλά όπως το θες, δεν πιστεύω ότι ο Σταλίνισμός έχει καμία σχέση με το κομμουνιστικό όραμα.

      Από κει και πέρα τα 1,2,3 συμπεράσματα σου δεν μπορεί να τα ακολουθήσει λογικος άνθρωπος, δεν βγάζουν νόημα.

      Τώρα αν κρύφτηκαν ή όχι οι ΚΚΕδες δεν είναι το θέμα μας. Οι περισσότεροι όντως δεν κρύφτηκαν, άλλοι κρύφτηκαν μεταπολεμικά για να επιζήσουν (δεν τους κατηγορτώ) και άλλοι κρύβονται και σήμερα όταν το Κόμμα δεν επιτρέπει τον έλεγχο στα οικονομικά του.

      Ικανοποιήθηκε η σχεδόν καφενειακή περιέργειά σου;;

      Διαγραφή
    2. δεν ειναι περιεργεια, ειναι βαση της συζητησης το να ξερουν 2 συνομιλητες απο ποια βαση μιλανε. αν δεν το καταλαβαινεις τι να σου πω
      ελευθεριακος κομμουνισμος = νυχτερινη βολτα στις 12 το μεσημερι και περιμενεις να κανουμε σοβαρη κουβεντα;;;
      τι σχεση εχει το να κρυφτεις οταν σε κυνηγανε θεοι και δαιμονες (παρανομο κομμα κτλ) με την κουκουλα;;;;
      το ΚΚΕ ελεγχο στα οικονομικα του δεχεται συνεχεια απο τα ντου της εφοριας ανα πασα ωρα και στιγμη.
      ονοματα για το ποιος ενισχυει το κομμα, οχι.
      αν εσυ θες να το ενισχυσεις, κοψε τα κουπονακια σου να σε βαλουμε πρωτοσελιδο στον ΡΙΖΟ. την εποχη που δικαστικες αποφασεις βγαζουν σχεδον τρομοκρατικες οργανωσεις τα συνδικατα και καταδικαζουν συνδικαλιστες για εξορμηση, ψαξε αλλου για χαβιεδες. στον χωρο που ανηκεις υπαρχει πλειαδα

      Διαγραφή
    3. @Κυριάκος:
      -"έλεγχο στα οικονομικά του κόμματος";
      -Δηλαδή λίστες με τα ονόματα όσων συνδράμουν οικονομικά το ΚΚ στο αστικό κράτος;
      -Μήπως να δίνει και τους κατάλογους στην αστυνομία απευθείας; Αν όχι εκεί στην Χρυσή Αυγηή ίσως; Στην "αντιεξουσιαστική κίνηση"; Που ακριβώς;
      Ποιόν θεωρείς εσύ αρμόδιο;
      Αν δηλαδή δεν ήσουν και "ελευθεριακός" τι ακριβώς θα ζήταγες;
      Να ξανανοίξουν τα Γιούρα;

      Διαγραφή
  19. Εδώ συζητάμε ένα συγκεκριμένο θέμα, από τη μεριά μου νομίζω πολιτισμένα. Το να ζητάς από μένα να σου λέω προκαταβολικά τι ψηφίζω (πέρα από το ότι δεν είναι απλό, καθώς δεν είμαι δεδομένος ψηφοφόρος κάποιου κόμματος), νομίζω πως το χρειάζεσαι απλά για να πετάξεις τη μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας μου τι είπε η Δούρου, ο Παπαδημούλης ή ο Τατσόπουλος εκτρέποντας την κουβέντα από το συγκεκριμένο θέμα.

    Προσωπικά δεν αισθάνομαι καθόλου καλά όταν υπερασπίζομαι ένα κόμμα όπως μια ποδοσφαιρική ομάδα - και αυτό γιατί ούτε μέλος είμαι ούτε δεδομένος και αιώνιος οπαδός - αν και μάλλον κατάλαβες τώρα τι κόμμα έχω ψηφίσει τις περισσότερες φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόμμα όπως ποδοσφαιρική ομάδα; Καμμία σχέση.

      Διαγραφή
    2. @αντιρρησίας:
      Το Κόμμα πράγματι δεν είναι ποδοσφαιρική ομάδα.
      Όπως και η πολιτική δεν είναι ντουλάπα με πουκάμισα για να τα αλλάζοουμε ώστε να μην πλήτουμε, ούτε και μπουφές για να διαλέγουμε κάθε μέρα το πιο φρέσκο μεζεδάκι.
      Οστόσο η κουβέντα μας ήταν άλλη. Είπα κάτι συγκεκριμένο για την Συρία, με κατηγόρησες για συκοφάντη, και όταν σου είπα πως εάν με διαψεύσεις θα σου ζητήσω και συγνώμη -πέταξες την μπάλλα στην εξέδρα.
      Δύο τινά λοιπόν. Ή ψήφισες κάποιους από του λακέδες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και μας πουλάς "αριστερή" τρελλίτσα, ή δεν το έκανες και πρέπει να σου ζητήσω συγνώμη. Εφόσον δεν απαντάς, το ευνόητο είναι πως το έκανες και καθόλου δεν σε συκοφάντησα!

      Διαγραφή
    3. Ποια ελληνικά κόμματα υποστήριξαν τους βομβαρδισμούς στη Συρία;

      Ας έχουμε υπόψη μας ότι οι αριστεροί, οι σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές πρέπει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μη βρεθούμε - από εξαρτημένα αντανακλαστικά απέναντι στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ - να συμπλέουμε με χρυσαυγίτες στη Σρεμπρένιτσα ή με Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

      Το να κατακρίνεις τα καθεστώτα του Μιλόσεβιτς, του Άσαντ, του Καντάφι, του Σαντάμ Χουσείν είναι υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου - πόσο μάλλον ενός κομμουνιστή - και δε μπορεί να σε κατατάσσει στους συμμάχους των ΗΠΑ. Τι να κάνουμε. Ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον. Αυτή άλλωστε απ' όσο γνωρίζω είναι και η στάση του ΚΚΕ.Όταν, λοιπόν, το ΚΚΕ καταγγέλει τέτοια καθεστώτα δε μπορεί μετά να βγαίνει ο άλλος και να λέει ότι αφού δεν είναι με τον Ασαντ, τότε υποστηρίζει τους βομβαρδισμούς

      Και εδώ ακριβώς μπαίνει η Κανέλλη στην Ιστορία

      Διαγραφή
    4. @αντιρρησίας:
      Καλά τόσες μέρες και δεν βρήκες ποιά ελληνικά κόμματα υποστήριξαν τους βομβαρδισμούς στην Συρία; Αφού σου το είπα:
      Όλα πλην ΚΚΕ και των δύο Μ-Λ και ίσως κάποια μικρότερα που μου διαφεύγουν.
      Ρώτα με και συγκεκριμένα για ποιό κόμμα θες να μάθεις, και θα στείλω και λινκάκι.
      Θες να σου λινκάρω Δούρου να καλεί την "διεθνή κοινότητα" να επέμβει;

      -Ποιές κυβερνήσεις αποκαλείς εσύ καθεστώτα; Τις μη-φιλικές στις ΕΠΑ; Τρομερή "αριστερή" αντίληψη. Λες και έχει σχέση η εσωτερική κατάσταση μιας χώρας με την υποχρέωση της αντίστασης στον ιμπεριαλισμό. Ή λες και οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές χώρες είναι "παράδεισοι" "δημοκρατίας". Το Γκουαντάναμο και το Άμπου Κράιμπ, οι ΕΠΑ τα λειτουργούν και όχι η κάθε Συρία. Ο Ομπάμα και όχι ο Άσαντ.
      Δεν έχει λοιπόν "Ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον", που αντικειμενικά ευνοεί τον ισχυρότερο.
      Έχει με τον εάν αναγνωρίζεις ή όχι στους ιμπεριαλιστές το δικαίωμα να ισοπεδώνουν χώρες για να διορίζουν αρεστές στις ίδιες κυβερνήσεις, κατά βούληση.

      Όσο για τους Ταλιμπάν, δημιούργημα των αμερικάνων είναι από την εποχή της σοβιετικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, Και ω της έκπληξης! Τότε κανέναν "αριστερό" δεν ενοχλούσαν οι ταλιμπάν και οι μουτζαχεντίν που σύσωμη η μη-ΚΚΕ "αριστερά" αποκαλούσε και "μαχητές της ελευθερίας". Ούτε βέβαια οι σφαγές των Μουτζαχεντίν του Ιζμπέκοβιτς ή των ναζί-Ουστάσι του Τούτσμαν στην Γιουγκοσλαβία ενόχλησαν κανέναν "ευαίσθητο" λακέ του ιμπεριαλισμού.

      Όσο για την Συρία, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η χώρα δέχεται εισβολή από μισθοφόρους μουτζαχεντίν που εξοπλίζονται από το ΝΑΤΟ και χρηματοδωτούνται από την ("δημοκρατικότατη" αυτή) Σαουδική Αραβία. Αυτά είναι αποδεδειγμένα με στοιχεια και μαρτυρίες.

      Αρκετά στοιχεία θα βρεις εδώ.

      Μετά από αυτά όποιος μιλάει για "καθεστώς" και όχι για κυβέρνηση Άσαντ, και για "εξεγερμένους" και όχι για μισθοφορικές συμμορίες, ξέρουμε πολύ καλά ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί.
      Ένα παιδί, το έχουν φάει οι δρόμοι άλωστε...
      http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/11/csis.html

      Διαγραφή
    5. Αρκετά στοιχεία θα βρεις εδώ.
      http://fadomduck2.blogspot.gr/search/label/%CE%A3%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1

      Διαγραφή
  20. δεν με ενδιαφερει φιλαρακο μου τι ψηφιζεις, με ενδιαφερει τι κουβαλας στην κουτρα σου. σου ζηταω να μου πεις ποια ειναι η ιδεολογια σου. ειναι λογικο ομως αν εισαι οποροτυνιστης να ψηφιζεις οτι ναναι απλα με τα κεφια της στιγμης. επειδη ομως εμεις ως κομμουνιστες δεν με την λογικη αυτη. κανενας απο εμας δεν υποστηριζει το ΚΚΕ ως ποδοσφαιρικη ομαδα, αν σου περναει τετοια εικονα ειναι γιατι μαλλον εσυ μας δινεις τετοιο στιγμα στην κουβεντα. δεν πεταω καμια μπαλα στην εξεδρα, θα την πεταγα αν στην συγκεκριμενη κουβεντα σου ελεγα για το ποια ηταν η σταση των οπορτουνιστων στην γερμανια την δεκαετια του 30 και θα προσπαθουσα να παω εκει την κουβεντα.
    η ουσια ειναι οτι γινεται ενα ωραιο παιχνιδακι προσπαθωντας να τρολαριστει η πολιτικη του ΚΚΕ και η ηγεσια του με βαση τα εκλογικα ποσοστα και οχι στο αν η γραμμη του ειναι σωστη με βαση την ιδεολογια του.
    αλοθι και δενανικι του τσυριζα δεν γινομαστε. οπως το 92 κρατησαμε συνεπη σταση με τα φασιστοσυλλαλητηρια με αποτελεσμα την αληστου μνημης φραση πλην λακεδαιμονιων, ετσι και τωρα.
    και σε αλλες εποχες. ας μας πει το 27% που ηταν σημερα και που ηταν το 4.5, στον δρομο εκει που κρινονται τα παντα για εναν αριστερο.
    και οποιος απο δαυτους εχει τσιπα ας βγει να πει και τι λεγανε οταν περναγαμε διπλα τους, γιατι καποιοι ειχαν την περιεργεια να δουν και ειδαν και καταλαβαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέσα σε αυτό το 27% υπάρχει και ένα τουλάχιστον 5%, που ήταν δικοί σας ψηφοφόροι μέχρι τώρα και τουλάχιστον άλλοι τόσοι πραγματικά αριστεροί και κομμουνιστές. Μην αναφέρεσαι τόσο απαξιωτικά σε αυτούς. Δεν είναι μεθοδολογικά ορθό

      Διαγραφή
    2. "πλην λακεδαιμονιων" - Γεια σου ρε Κύρκο "αθάνατε"...και "ενωτικέ"...

      Διαγραφή
    3. @αντιρρησίας:
      Μιλάς για το 5% του 27% (που και αυτό δεν ξέρω από που το έβγαλες, πάντως το 80% των ψηφοφόρων του Τσιπρέικου είναι ΠΑΣΟΚοι), δηλαδή φέξε μου και γλύστρησα.
      Και αν θες να τα πούμε και χύμα, οι μόνοι που δεν έχουν καμμία δικαιολογία που στήριξαν τους απατεώνες είναι οι πρωήν ψηφοφόροι του ΚΚΕ. Γιατί αυτοί ειδικά ήξεραν πολύ καλά το τι ακριβώς ψηφίζουν και στηρίζουν.
      Προσωπικά δε, δεν αναφέρομαι απαξιωτικά για αυτούς. Γνωρίζουν μόνοι τους το πόσο απαξιώθηκαν οι ίδιοι...

      Διαγραφή
    4. Δεν μιλάω για το 5% του 27%. Μιλάω για απόλυτο 4% που προέρχεται από το ΚΚΕ ( το ΚΚΕ από 8,5% έπεσε στο 4,5%) και για απόλυτο 1% που προέρχεται από Ανταρσύα ( από 1,5% έπεσε στο 0,5%).

      Διαγραφή
    5. @αντιρρησίας:
      Το ΚΚΕ δεν είχε ποτέ 8,5% σταθερούς ψηφοφόρους για να πέσει στο 4,5%.
      Στις εκλογές του 2009 πήρε 7,5%. Τον Μάη πήρε και κάποιους ψήφους διαμαρτυρίας παραπάνω που πριν ήταν αλλού, οπότε "ψηφοφόρους του ΚΚΕ" δεν τους λες κιόλας. Και μην τους χρεώνεις και μονοκούκι στο Τσιπρέικο όλους αυτούς. Π.χ. γνωρίζω προσωπικά αρκετούς που τον Μάη ψήφισαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον Ιούνη ΚΚΕ, και αντίστροφα.
      Όπως και να έχει, το 5% που είπες στην αρχή δεν προκύπτει από πουθενά.

      Διαγραφή
  21. Ας το δούμε αλλιώς.Πιο απλά.
    Στις ίδιες συνθήκες.Την ίδια χρονική περίοδο.Με τους ίδιους αντιπάλους.Με την ίδια ιδεολογία.Με τις ίδιες αφίσες.Τα ίδια συνθήματα,Το ΚΚΕ μπορούσε να πάρει το Μάη και τον Ιούνη άλλο ποσοστό;

    Απαντήστε όπως νομίζετε.

    Βουλευτικές εκλογές.Το ΚΚΕ με ΓΓ τον Θανάση Παφίλη.

    Ευρωεκλογές.Το ΚΚΕ με επικεφαλή στο ψηφοδέλτιο το Νίκο Μπογιόπουλο.

    Δημοτικές εκλογές.Το ΚΚΕ με υποψήφια δήμαρχο τη Λιάνα Κανέλλη στην Αθήνα.

    Ο λαός στην Ελλάδα ψήφιζε πρώτα πρόσωπα και μετά κόμματα.
    Κακώς, κάκιστα, αλλά αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.Οι Ρώσοι ψηφίζουν Πούτιν και όχι το πως το λένε κόμμα του, οι Γερμανοί Μέρκελ,οι Ιταλοί κατά καιρούς Μπερλουσκόνι.

    Ακόμη και οι φασίστες στην Ελλάδα ψήφιζαν αρχικά Καρατζαφέρη και μετά Μιχαλολιάκο.

    Που να γίνει ο Κασιδιάρης αρχηγός.

    Αυτή είναι η "δημοκρατία" μας , η υπόθεση γιατί το ΚΚΕ είναι στο 5 και όχι στο 25 είναι γιατί δεν έχει αρχηγό ένα Ζαχαριάδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Στις ίδιες συνθήκες.Την ίδια χρονική περίοδο.Με τους ίδιους αντιπάλους."
      Κοίταξε, μη νομίζεις ότι δε θα άκουγες "τροπάρια" και για όσους αναφέρεις και προτιμάς (δικαίωμά σου στο τέλος) ή ότι δε θα έκαναν την ίδια δουλειά με το να απομονώνουν φράσεις και να διαστρεβλώνονται νοήματα, να μην αφήνουν να μιλήσουν όταν και όσο πρέπει κ.ά. Θα άκουγες διάφορα "πολιτικοκουτσομπολίστικα" και για Παφίλη/Μπογιόπουλο/Κανέλλη, όλο και κάτι "καλό" θα έβρισκαν και για το Ζαχαριάδη (που το κάνουν ήδη) και έτσι το πιθανότερο είναι να είχες μια διαμορφωμένη "κοινή γνώμη" που να λέει τα ίδια και να αλλάζουν τα ονόματα απλώς.

      Με αφορμή το σχόλιο (αλλά όχι προς απάντησή του): Πάντα είχα την απορία, και δεν έχω πάρει ιδιαίτερα καλές απαντήσεις, εντάξει, δε σε εμπνέει το στέλεχος ή τα στελέχη του ΚΚΕ γι'αυτό και γι'αυτό, τι βρίσκεις ακριβώς στους υπολοίπους (π.χ. Κουβέληδες, Αδώνηδες, Βοριδαίους,Γιωργάκηδες,Αλέξηδες, Κασιδιάρηδες,Λαγούς,Ψαριανούς,Φαήλους κτλ).

      Διαγραφή
    2. Για το Ζαχαριάδη, επίσης, και το ΚΚΕ μέχρι πρότινος έβρισκε πολλά να του καταλογίσει. Όχι μόνο οι άλλοι

      Διαγραφή
    3. @αντιρρησίας:
      Μέχρι πόσο "πρότινος" δηλαδή;

      Διαγραφή
  22. Ενδιαφέρουσα και σωστή μηχανιστικά η προσέγγιση της Ειρήνης. Εγείρεται, όμως, αυτόματα ένα άλλο ερώτημα. Κατά πόσο θεωρείται θετική και αποδεκτή μια προσωπικότητα σαν του Ζαχαριάδη,
    Και επειδή από τα αποτελέσματα κρίνονται όλα, γιατί θεωρείται θετική προσωπικότητα;
    Επίσης, πόση σιγουριά αποπνέει στους κομμουνιστές μια προσωπικότητα σαν τη Λιάνα Κανέλλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @αντιρρησίας:
      Για τον Ν.Ζαχαριάδη θα διαβάσεις το κείμενο της αποκατάστασης του ως ΓΓ του ΚΚΕ.
      http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6468789&publDate=2/10/2011
      Απαντάει και στο δεύτερο.
      -Η Λ.Κανέλη δεν είναι μέλος του ΚΚΕ, αλλά συνεργαζόμενη με αυτό.

      Διαγραφή
    2. εσυ παλληκαρι μου εχεις ξεφυγει τελειως.
      η ειρηνη αναφερει ονοματα που τα θεωρει προσωπικα καταλληλα. ο καθενας εχει τις προτιμησεις του.
      το ΚΚΕ ομως εχει συλογικη ηγεσια, οποιος και αν ηταν επικεφαλης αν ειχε την ιδια γραμμη το κομμα τα ιδια θα ακουγε.
      τον παφιλη θα τον ελεγαν ακραιο σταλινικο και ομοφοβικο, τον μπογιοπουλο επισης σταλινικο, ακραιο και αντιενωτικο για την κανελη θα προβαλανε οτι ειναι χριστιανη και μη μελος για ξυπνησουν αλλα αντανακλαστικα απο τους παραδοσιακους ψηφοφορους.
      εσυ δλδ θεωρεις οτι ο ζαχαριαδης δεν ειναι θετικη προσωπικοτητα;;;;; σιγουρα αν εισαι αντιπαλος του εργατικου κινηματος δεν θα τον θες, αλλα ως εργατης τον θες με το μερος σου.
      εσυ βεβαια λογικο ειναι να τον απεχθανεσαι γιατι ο ζαχαριαδης εδωσε λυσαλεα μαχη με τους ελευεθεριακους/οπορτουνιστες και λοιπους σαλαμεμπορους

      Διαγραφή
    3. Ο Ζαχαριάδης; Σίγουρα! Έδωσε λυσσαλέα μάχη με τους "οπορτουνιστές" και τους σαλαμέμπορους και την κέρδισε και παράλληλα τον ...ήπιε από το αστικό κράτος στέλνοντας τελικά εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες προοδευτικούς στα ξερονήσια και στο περιθώριο με την φοβερή στρατηγική του.
      Τι να λέμε τώρα. Μεγάλη ηγετική φυσιογνωμία ο Νίκος!

      Διαγραφή
    4. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το όραμα της σοσιαλιστικής επανάστασης άρχισε να ξεθωριάζει από τη δεκαετία του '30. Πώς, λοιπόν, θα μπορούσα να είμαι με το Ζαχαριάδη;

      Διαγραφή
    5. @Κυριάκος:
      Ο Ζαχαριάδης τους έστειλε τους κομμουνιστές (και όχι τους "προοδευτικούς" βέβαια) στα ξερονήσια, και όχι το μοναρχοφασιστικό κράτος;
      Τρομερή ανάλυση δικέ μου. Να γράφεις στο Βήμα, εδώ χαραμίζεσαι τέτοια σκέψη...
      Και μία φιλική συμβουλή. Να διαβάζουμε και λίγο ιστορία για να μην λέμε μπαρούφες.
      Ο αγώνας του ΔΣΕ δεν ηττήθηκε λόγω "λάθος τακτικής" (αντίθετα ο ΔΣΕ επέζησε επί 3 χρόνια ενάντια σε κάθε πρόβλεψη), αλλά λόγω συντριπτικής διαφοράς δύναμης.
      Και φυσικά ούτε ο δεύτερος ένοπλος ήταν "τακτική" όπως λες, αλλά αναγκαστική επιλογή. Ή θα έπαιρναν τα όπλα ή θα τους έσφαζαν οι φασίστες στα σπίτια τους.
      Ή ούτε αυτό ισχύει, και η μοναρχοφασιστική δεξιά είνα αθώα του αίματος τούτου για το φορτωθεί το ΚΚΕ; Η ίδια αυτό διακυρρήτει πάντως, αλλά έχει την τσίπα να μην δηλώνει "αριστερά" τουλάχιστον...

      Διαγραφή
    6. @αντιρρησίας:
      Μάλιστα, πιστεύεις πως το σοσιαλιστικό όραμα "άρχισε να ξεθωριάζει", με την έναρξη της υλοποίησης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (εκβιομηχάνηση-κολεκτιβοποίηση).
      Παράξενη αντίληψη αλήθεια....

      Διαγραφή
    7. @αντιρρησίας
      μιλησε ο μη γηπεδικος...μετρησες μεγαλε!!
      το κομμα τοτε εδινε την μαχη και για να μην περασει η οποροτυνιστικη γραμμη και εναντια στον ταξικο αντιπαλο που ειχε την ποιο ακραια του μορφη.
      το ΚΚΕ τοτε κυνηγηθηκε, φυλακιστηκε, εκτοπιστηκε αλλα οταν ηρθε η ωρα ηξερε τι επρεπε να κανει και μεγαλουργησε.
      ως κομμουνιστικο κομμα τι επρεπε να κανει δηλαδη; να υπογραψει δηλωση;
      αντε να πεφτουν οι μασκουλες σιγα σιγα για το τι πρεσβευει ο καθενας εδω μεσα.
      στα υπολοιπα με καλυπτει ο trash.
      ακου ρε φιλε....να μας κανουν κριτικη τα ναυαγια της ταξικης παλης

      Διαγραφή
    8. @modesto
      Τώρα, τι έπαθες; Καλά δεν το πηγαίναμε μέχρι τώρα;Μύγα σε τσίμπησε; Εντάξει, διαφωνείς, μπορεί να έχεις και δίκιο αλλά χαλάρωσε. Συζήτηση κάνουμε τώρα, δε διαμορφώνουμε το πλαίσιο της επανάστασης.
      "Μασκούλες", "ναυάγια", τι είναι αυτά;

      Διαγραφή
    9. Καλά Τρασ, νομίζω χρειάζεσαι μαθήματα βασικής ελληνικής ιστορίας.

      Θες να μας πεις ότι οι εκτοπισμένοι, εκτελεσμένοι και κυρίως διωχθέντες του εμφυλίου (αλλά και στη συνέχεια) από το αστικό κράτος ήταν όλοι κομμουνιστές;
      Εκτός και αν τις χιλιάδες ΕΑΜιτες που δεν ήταν ποτέ μέλη του ΚΚΕ, δεν είχαν ιδέα τι λέει ο κομμουνισμός και πάλεψαν για μια δικαιότερη κοινωνία, τους χρεώνεις όλους ως "κομμουνιστές".
      Λογικό άλμα για παγκόσμιο ρεκόρ!

      Επίσης αν νομίζεις πως η τακτική από το βουνο στη Καζέρτα-Λίβανο και μετά 180ο στροφή και Δεκεμβριανά και μετά πάλι 180ο στροφή και Βάρκιζα και μετά 180ο στροφή και εμφύλιος, είναι ορθή τακτική και στρατηγική ενός κομμουνιστή ηγέτη..... τότε δεν χωράει πια σχόλιο.

      Αλλά ξέρω τι θα πεις "οι αντικειμενικές συνθήκες, μπλα, μπλα..."

      Διαγραφή
    10. @Κυριάκος:
      Για να αποφύγεις τα ξερονήσια και τις λοιπές ανέσεις του μετεμφυλιακού κράτους, σου ζητάγανε να υπογράψεις μία δήλωση πως "αποκυρήσεις τον κομμουνισμόν και τις παραφυάδας αυτού". Αυτοί που κατέληξαν εκεί λοιπόν, τον κομμουνισμό αρνήθηκαν να αποκυρήξουν, ούτε την "αριστερά", ούτε την "προοδευτικότητα".
      Αυτό για το ποιός από τους δύο μας χρειάζεται απλά (κιόλας) μαθήματα ελληνικής ιστορίας, και το ποιός κάνει λογικά άλματα.

      Καζέρτα-Λίβανο-Δεκεμβριανά-Βάρκιζα, ο Ζαχαριάδης ήταν στο Νταχάου και καμμία απολύτως στρατηγική-τακτική δεν μπορούσε να χαράξει.
      Στο μάθημα της ιστορίας κόβεσαι με κουλούρα!
      Υ.Γ.
      Ούτε στην wikipedia δεν μπήκες να τσεκάρεις τις ημερομηνίες πριν σχολιάσεις, και μάλιστα με στόμφο...

      Διαγραφή
    11. @Κυριάκος:
      "Στροφή 180 και εμφύλιος", -ε;
      Το ΚΚΕ ευθήνεται για τον εμφύλιο και όχι η ακροδεξιά τρομοκρατία;
      Στην έκανα και πριν την ερώτηση, και εδώ και δύο μέρες δεν έχεις απαντήσει...

      Διαγραφή
    12. @αντιρρησίας
      το σχολιο για το γηπεδο πηγαινε για τον κυριακο και
      'τον ηπιε".
      συμπαθα με αλλα δυσκολευομαι να σας εχω ως 2 χρηστες. μου μοιαζετε πολυ ιδιοι...
      τελος παντων, μασκουλες το λεω γιατι ενω καποιοι το παιζουν υπερασπιστες της επαναστατικοτητας του ΚΚΕ στην ουσια αυτο που θελουν ειναι το ΚΚΕ να αφησει την γραμμη του και να κανει "αριστερη" κυβερνηση. θα ηθελαν παρα πολυ το ΚΚΕ να μην ειχε τραβηξει μπροστα το 46, να ειχε διαλυθει μεσα στην εδα αργοτερα, να ειχαν κερδισει οι οπορτουνιστες το 68 και το 91 κτλ κτλ. σε καποιους τετοιους απευθυνομαι που δηθεν κοπτονται για το καλο του ΚΚΕ. το μονο που τους νοιαζει στην πραγματικοτητα ειναι το πως θα το κανουν σαν τα μουτρα τους.
      αυτοι λοιπον που χανουν τις μασκες τους, αυτοι ειναι τα ναυαγια της ταξικης παλης....
      trash δεν τα ξερεις καλα, ο ζαχαριαδης φταιει και για την τρυπα του οζοντος για την εξαφανιση της καρετα καρετα και της προωρης γηρανσης του ιγκουανα της ιθακης......οι φυλακισεις του ζαχαριαδη, η κερκυρα το νταχαου ειναι ψεμα, οι γερμανοι τον φιλοξενουσαν σε σουιτα το πουληταρι για να ερθει μετα πισω και να πουλησει τον αγωνα, αφου πρωτα ειχε υπογραψει την συνθηκη των βερσαλλιων, του κιουτσουκ καιναρτζη, ειχε στειλει τον ναπολεοντα στο παραθεριστικο κεντρο, ειχε ανοιξει την κερκοποτρα, αυτος ειχε δωσει στον εφιαλτη το μονοπατι και τελευταιο και καλυτερο -γιατι τα παιδια γουσταρουν και μπαλιτσα- μαζι με τον μακαρο ειχαν στησει την παραγκα αλλα το κρατος -που το ΚΚΕ το φυλαει- κυνηγαει μονο τον μακαρο

      Διαγραφή
    13. @Tras
      Μπορεί με την υπογραφή μιας δήλωσης να γλύτωνες τα ξερονήσια ή την εκτέλεση αλλά α) αυτό δεν ίσχυε πάντα ειδικά να είχες να κάνεις με καθαρόαιμους παρακρατικούς εκτελεστέες και β) κάποιοι δεν μπόρεσαν για δεκαετίες να βγάλουν όυτε άδεια για λαική όχι γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν αλλά γιατί ο πατέρας, αδελφός ή κουνιάδος τους ήταν στο ΕΑΜ.
      Άρα μην τα λες όπως σε βολέυει.

      Παρακάτω:
      Το ποιός ευθύνεται για τον εμφύλιο δεν απαντάται με ένα απλό "αυτός" ή ο "άλλος".
      Με λίγα λόγια, το ΚΚΕ γνώριζε έστω και έμμεσα για την συμφωνία της Γιάλτας και έπρεπε να ακολουθήσει μια καθαρή γραμμή. Το ΚΚΕ έπρεπε να τραβήξει το δρόμο του τότε πιστού στην ΕΣΣΔ ιταλικού PCI (ΚΚΙ) και να μην άφηνε περιθώριο για την ακροδεξιά τρομοκρατία να εμφανιστεί.

      Αντ' αυτού ο Ζαχαριάδης το πρώτο πράγμα που έκανε στην Ελλάδα όταν έφτασε μετά τα Δεκεμβριανά ήταν να αποκυρήξει τον εξτρεμιστή Άρη και στη συνέχεια να οδηγηθεί στην οριστική ρήξη με το αστικό κράτος (νατες οι 180 μοίρες....), παρά τις ευκαιρίες που του δώσαν στη συνέχεια οι αστοί πολιτικοί των Αθηνών για να κλείσει τον Εμφύλιο "αξιοπρεπώς" και για τις δύο παρατάξεις.

      Από ημερομηνίες περνάς τη βάση, στην κριτική όμως σκέψη είσαι μεταξεταστέος

      Διαγραφή
    14. η επιστημη σηκωνει τα χερια ψηλα!!!
      εισαι ανιστοριτος, εμφανως εμπαθης, με απιστευτα κομπλεξ απεναντι στο ΚΚΕ. προσβαλεις την λογικη και καταρχην και κυριοτερο τους νεκρους κομμουνιστες.

      απο την αλλη αν κυριαρχουσαν οι αποψεις σου, αποψεις παραιτησης, δουλοπρεπιας τοτε ο κοσμος ακομα θα ηταν στο δουλοκτητικο συστημα ακομα.
      ετσι οπως τα λες, ταξικη παλη θα πρεπει να κανουμε τις κυριακες το απογευμα απο το πισι του σπιτιου (γιατι θα απαγορευει το συστημα και τις συναθροισεις), με φρασεολογια που θα ειναι αρεστοι απο τους αστους και παντα με την αδεια του κρατους
      αντε μπορειτε και καλυτερα, λακεδες

      Διαγραφή
    15. @Κυριάκος:
      -Όλοι όσοι διώχθηκαν μετά τον πόλεμο, διώχθηκαν ή σαν κομμουνιστές ή σαν «συνοδοιπόροι των κομμουνιστών». Με μία δήλωση πως αποκύρρητες αυτά τα δύο, γλύτωνες τα χειρότερα. Το γεγονός πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι αρνήθηκαν να αποκυρήξουν τον «κομμουνισμό», δεν αλλάζει όσα λογικά άλματα και να κάνεις.
      Όσο για την ιστορία που μας λες...
      Έχεις δημιουργήσει τρύπα στο χωροχρονικό συνεχές.
      Το ίδιο το ΚΚΕ έκανε αυτό ακριβώς που του προτείνεις ...εσύ!
      Προσπάθησε να τραβήξει όσο μπορούσε σε μία πορεία δημοκρατικής μετεξέλιξης.
      Λάθος; -Λάθος!
      Αλλά δεν μπορείς να το κατηγορείς και για αυτό, και γιατί δεν άρχισε τον εμφύλιο από το 1945. Διάλλεξε.
      Ή πιο επαναστατικό το ήθελες ή πιο ρεφορμιστικό. Και τα δύο δεν γίνονται.
      Από εκεί και πέρα, αφού όπως είπαμε οι ιστορικές σου γνώσεις είναι για τα μπάζα να βοηθήσω λίγο:
      ΙΟΥΝΗΣ 1945 - ΙΟΥΝΗΣ 1947
      Οταν ο αστικός κόσμος δολοφονούσε λαϊκούς αγωνιστές
      (http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=30/6/2013&id=14664)
      Να βοηθήσω και στις γέφυρες που πέταξε τάχα «ο αστικός κόσμος» (μοναρχοφασίστες και ταγματασφαλήτες) μετά την Βάρκιζα:
      15 μήνες από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας ο αιματηρός απολογισμός ήταν: «Φόνοι: 1.289. Τραυματίες: 667. Βασανισμοί: 31.632. Φυλακισμένοι: 8.624, ενώ καθ' όλον το έτος ξεπερνούσαν τις 30.000. Απόπειρες φόνων: 509. Συλληφθέντες: 84.931. Βιασμένες γυναίκες: 165. Λεηλασίες - καταστροφές: 18.767. Καταστροφές γραφείων: 667» («Στη δίνη του εμφυλίου», σελ. 440, εκδόσεις «Προσκήνιο»).
      Ενώ ο Β. Μπαρτζιώτας προσθέτει στα παραπάνω: «Καταδιωκόμενοι: 100.000. Στη χώρα δρούσαν συμμορίες: 166. Παράνομα οπλοφορούντες συμμορίτες: 20.000» (Β. Μπαρτζιώτα: «Ο αγώνας του ΔΣΕ», σελ. 20).
      Οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είχαν ξεκαθαριστεί, διατηρούνταν ακόμη οι προπολεμικοί και με βάση αυτούς έγιναν οι εκλογές. Χώρια οι διπλοψηφίες και οι τριπλοψηφίες. Και τελικά, παρ' όλα αυτά, «στις εκλογές ψήφισαν μόνο 1.106.510 ψηφοφόροι, δηλαδή το 50% από τους 2.211.791 γραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Κι όμως, η Επιτροπή του ΟΗΕ, ο οποίος είχε στείλει 1.200 παρατηρητές, ανακοίνωσε ότι το ποσοστό αποχής της Αριστεράς ήταν 9,3%!» («ΔΟΚΙΜΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ», τ. Α', σελ. 551).
      (http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=19/2/2012&id=13927&pageNo=2&direction=1)
      Εάν εσύ θεωρείς πως υπό αυτές τις συνθήκες είχε το ΚΚΕ την δυνατότητα ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ, ...την κριτική μου σκέψη μέσα!
      Κρατάω πάντως πως θεωρείς τις ευθήνες μεταξύ μοναρχοφασισμού και λαϊκού κινήματος μοιρασμένες όπως μας λες. Δηλαδή ούτε μετά από όλα αυτά έπρεπε να πάρουν τα όπλα οι κομμουνιστές.
      Έπρεπε μας λες να κάτσουν να τους σφάξουν όλους στα σπίτια τους!
      Πόσο μυαλό θες να καταλάβεις, πως το ΚΚΕ και να τους έλεγε αυτό, δεν υπήρχε περίπτωση να υπακούσουν;

      Διαγραφή
    16. @Κυριάκος:
      Για να ακολουθήσει το ΚΚΕ του ΚΚΙ ή του ΚΚ Γαλλίας, θα έρπεπε:
      Α)Ο μαζικός ένοπλος δοσιλογισμός και η μαζική ένοπλη αντίσταση που ύπηρξε στην Ελλάδα και στα βαλκάνια γενικότερα να μπορούσε να συγκριθεί με κάτι αντίστοιχο της δυτικής ευρώπης. Όσο αφορούσε στην δική μας γωνειά του κόσμου, μετά από όσα έγιναν στην κατοχή, οι δοσίλογοι με τους αντιστασιακούς θα ήταν αδύνατο να συνυπάρξουν. Κάποιοι θα έπρεπε να φύγουν από την μέση.
      Β)Το ΚΚΕ είχε πράγματι σχεδόν ταυτόσημη στρατηγική με το ΚΚΙ μέχρι το 1945. Μόνο που το ευκολάκι για την Ιταλία που είχε αμερικάνικο στρατό (αβασίλευτη δημοκρατία), αποδείχτηκε σκόπελος αξεπέραστος στην Ελλάδα που την είχαν χρεωθεί οι εγγλέζοι. Τα Δεκεμβριανά για αυτό έγιναν εξάλλου. Για να εμποδίσουν την ελέυθερη έκφραση της βούλησης του λαού σε αυτό το ζήτημα.
      Γ)Δυστυχώς για το Ελληνικό λαϊκό κίνημα, το ΕΑΜ και το ΚΚΕ ήταν πολύ δυνατότερα από τα αντίστοιχα κόμματα της Ιταλίας και της Γαλλίας. Με μία ομαλή αστοδημοκρατική μετεξέλιξη, δεν υπήρχε καμμία περίπτωση να μην κυριαχίσουν πολιτικά. Για αυτό επακολούθησε και το τρομοκρατικό όργιο της μοναρχοφασιστικής δεξιάς εξάλλου.

      -Την Γιάλτα γιατί την μπλέκεις εδώ;
      Υ.Γ.
      Είχα δει πολλά στην ζωή μου ως τώρα. "Ελευθεριακό κομμουνιστή" να αποκαλεί τους μοναρχοφασίστες του '40 και του '50 με την εξωραϊστική επωνυμία "αστικός κόσμος", πρώτη φορά είδα...

      Διαγραφή
    17. την αυτοκριτικη την εχουμε κανει και αν ειχες στοιχιεωδεις γνωσεις πανω στα κομματικα ντοκουμεντα θα το ηξερες. πρωτα λοιπον να μαθεις τι ακριβως λεει ο αντιπαλος σου και μετα να βγαινεις στα κεραμιδια.
      στην αρχη φωναζατε για τα λαθη του ζαχαριαδη που τωρα -στην τελευταια αναρτηση σου- εγιναν λαθη της ηγεσιας λογω απειριας.
      πατας σε 2 βαρκες και κατηγορεις το ΚΚΕ (θα το δουμε και αυτο) και γιατι ειχε μετριοπαθη πολιτικη και γιατι πηρε τα οπλα. πρεπει να αποφασισεις. επισης μην ξεχνας οτι στο ΕΑΜ δεν ηταν μονο το το ΚΚΕ και για να τα λεμε ολα, η μονη ευθυνγ που μπορεις να δωσεις στο ΚΚΕ ηταν οτι εδωσε μεγαλυτερη αξια στα ρεταλια που ειχε μαζι στην αντιπροσωπεια και μετα απο μια νυχτερινη βολτα στην μανα του ενος, την αλλη μερα εκαναν οτι μπορουσαν για ναυπογραφει αυτη ησυμφωνια. ναι λοιπον εχει ευθυνη που δεν μεριασε τους οπορτουνιστες -εντος και εκτος κομματος. οταν το εκανε υπηρχε και συγκεκριμενη γραμμη. για ολα τα υπολοιπα πρωτα θα διαβασεις το δοκιμιο (β τομος) και μετα θα μιλησεις. δεν θα καθομαστε να απανταμε για πραγματα που το κομμα εχει συνολικη και συγκεκριμενη θεση.
      οσο για την γιαλτα. βλεπεις οτι δεν σου δινουμε σημασια και ξηνεσαι στην γκλιτσα. το χαρτακι του τσωρτσιλ ειναι κατι που υπαρχει μονο στο δικο του μυαλο. δεν επιβεβαιωνεται απο πουθενα, ουτε καν απο τους αμερικανους. η ΕΣΣΔ ποτε δεν μοιρασε με τον τροπο πουκαθε αστος το καταλβαινει χωρες και λαους.
      σε καταλαβαινω οτι εχεις ενα ζητημα να διαβαζεις τις θεσεις του ΚΚΕ, αλλα μην το κανεις τοσο χτυπητα οτι ρουφας αμασητη ολη την αστικη προπαγανδα.
      για να μην κουραστεις μετα, ουτε το κατιν να αναφερεις, ουτε το "ξεπουλημα" της μακεδονιας, ουτε τους ασυρματους ουτε τον γερμανο.
      αντιθετα να μας πεις ποιος ψηφισε ναι στο δημοψηφισμα της χουντας, ποιανου στελεχος ηταν ο διοικητης του οσε στο πρωτο ξεπουλημα, ποιανου δημαρχος ειναι αυτος που υπογραψε φαρδια πλατια για την καταργηση της κυριακης αργιας και ποιανου δημαρχος ειναι αυτος που εφαρμοζει στην νεα ιωνια ολες τις "μνημονιακες" πολιτικες.
      ποιοι μια τετραετια τωρα στην ζωνη προσπαθουν με πασκιτες/δακιτες/αριστεριστες/αναρχικους/οακκιτες/χρυσαυγητες/εργοδοσια να φιαξουν κοντρα συνδικατο και στοχοποιουν με φυσικη εξοντωση τα μελη του ταξικου και μετα τους πιανουν τα δακρυα επειδη οι χρυσαυγητες σκοτωσανε μελος του.
      αιντε λαμογια γιατι πολυ κρατησε το γκρουμπουσκουλιασμα.
      πισω στις τρυπες σας, εκει που ησασταν στην απεργια

      Διαγραφή

    18. @Κυριάκος:
      Πως δεν το έγραψες πως οι ευθήνες είναι μοιρασμένες;
      Γραφεις επί λέξη: «Το ποιός ευθύνεται για τον εμφύλιο δεν απαντάται με ένα απλό "αυτός" ή ο "άλλος".» Άρα τι ακριβώς λες;
      Και μάλιστα συνεχίζεις «οι συντριπτικά κύριες ευθύνες βαρύνουν την αστική τάξη»
      Αλλά τα ήθελε και τον αλλονών ο απαυτός τους, έτσι Κυριάκο;
      Ο μοναρχοσφασισμός εκείνη την εποχή ήταν στρατηγική επιλογή του συνόλου της αστικής τάξης. Άρα όταν μιλάμε για τότε οι όροι ταυτίζονται, και όρος «αστικός κόσμος» που χρησιμοποίησες είναι εξωραϊστικός. Αστικός κόσμος ήταν και το ΠΑΣΟΚ του ΄81 π.χ. Ας μιλάμε λοιπόν συγκεκριμένα, πολύ περισσότερο όταν θέλουμε να κριτικάρουμε.

      Επί της ουσίας των όσων λες τώρα, είσαι άκρως αντιφατικός.
      Λες πως το ΚΚΕ έπρεπε να ακολουθήσει την ίδια πολιτική με το ΚΚ Ιταλίας, και το κατηγορείς επειδή ακριβώς την ακολούθησε! Καζέρτα-Λίβανος-Βάρκιζα, αποτέλεσμα αυτής της πολτικής ήταν. Μόνο που τα ίδια πράγματα σε διαφορετικές συνθήκες παράγουν και εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, όπως σου εξήγησα ήδη παραπάνω για τις συνθήκες Ιταλίας-Ελλάδας, και το προσπέρασες.

      Η νοθεία στις εκλογές του ’46 ήταν μόνο η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι. Ο βασικός λόγος για το δεύτερο αντάρτικο ήταν η ξεσαλωμένη ακροδεξιά τρομοκρατία, για την οποία σου παράθεσα και στοιχεία που σοκάρουν, και τα προσπέρασες επίσης ως ασήμαντα ή μη γενόμενα εν τέλη (η αθώωση του μοναρχοφασισμού που έλεγα πρωτύτερα)
      Και φυσικά δεν θα ρώταγαν την γνώμη κανενός σοβιετικού οι αγωνιστές που βγήκαν στα βουνά για να γλυτώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους.
      Εν ολίγοις ο ΔΣΕ ήταν αναγκαστική επιλογή με εναλλακτική την φυσική εξόντωση.
      -Ρώτησα και πριν που κολλάει η Γιάλτα, και απόκριση δεν πήρα...
      Εξάλλου ένοπλες ομάδες υπήρχαν ήδη στα βουνά της Ελλάδας, -για να γλυτώσουν!
      Η ύδριση του ΔΣΕ τις οργάνωσε και τις επέκτεινε ώστε να δημιουργήσει έναν εκπληκτικά (όπως παραδέχονται οι αντίπαλοι του) αξιόμαχο στρατό που άντεξε 3 χρόνια ενάντια σε κάθε πρόβλεψη.
      -Για τις στρατιωτικές δυνατότητες του ΔΣΕ τώρα, το γεγονός πως το 1948 τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είχαν καταθέσει αίτηση για παροχή πολιτικού άσυλου στην ...Αγγλία, κάτι θα έπρεπε να λέει για το πόσο κοντά στη νίκη έφτασε αυτός ο αγώνας.

      Εν κατακλείδι:
      Μπορεί κανείς να κριτικάρει ως ρεφορμιστική-ανώριμη την ΕΑΜική πολιτική που οδήγησε στην Βάρκιζα, από επαναστατικές θέσεις.
      Μπορεί κάποιος να κριτικάρει την πολιτική ’46-49 από σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, και να υποστηρίξει πως οι κομμουνιστές έπρεπε να κάτσουν να τους σφάξουν στα σπίτια τους οι Χίτες σαν τα κοτόπουλα.
      Είναι η πλήρης παράνοια (που προϋποθέτει και πλήρη ιστορική άγνοια) κάποιος να υιοθετεί και τις δύο παραπάνω κριτικές ταυτόχρονα.
      Υ.Γ.
      Από αυτοκριτική το ΚΚΕ άλλο τίποτα. 500 σελίδες αυτοκριτική ο Β'τόμος του δοκίμιου ιστορίας, και τώρα θα βγουν και άλλοι δύο.
      Το έχει αποτολμήσει κανένας άλλος για τον εαυτό του;

      Διαγραφή
  23. @TRASH

    Λιάνα Κανέλλη για δήμαρχος Αθήνας θα ήταν καλή επιλογή άσχετα αν είναι συνεργαζόμενη !

    Κατά τα άλλα συμφωνώ με το άρθρο 100 %.

    Το σχόλιο μου ήθελε να δείξει πως ψηφίζει σήμερα ο κόσμος.Όχι πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος.

    Άλλα ονόματα θα μπορούσαν να είναι η Μπαλού, ο Πρωτούλης και άλλοι αξιόλογα πρόσωπα που έχουν λέγειν και δημοτικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μετά από 145(!) σχόλια, εκ των οποίων τα 140 τουλάχιστον(!!!) είναι εκτός του θέματος της ανάρτησης, ο σχολιασμός του ποστ κλείνει.
    Σαν σωστοί σπόρτσμαν παραδεχόμαστε την ήττα μας:
    Τρολς-redfly planet 1-0

    ΑπάντησηΔιαγραφή