10 Μαΐου 2012

Το επίπεδο του κινήματος και το εκλογικό αποτέλεσμα.


«Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των δύο αστικών κομμάτων διασκορπίστηκαν κυρίως σε συγγενείς ιδεολογικά πολιτικούς χώρους που υποστηρίζουν την πολιτική του "ευρωμονόδρομου". 



Σε πολύ μικρότερο βαθμό κατευθύνθηκαν στο ΚΚΕ. Στα παραπάνω πλαίσια η ποικιλόμορφη διασπορά ψήφων κατευθύνθηκε και σε αντιδραστικά και εθνικιστικά κόμματα όπως είναι οι "Ανεξάρτητοι Ελληνες", η φασιστική ναζιστική "Χρυσή Αυγή". Σημαδεύεται επίσης το εκλογικό αποτέλεσμα με τη μεγάλη αποχή που εκφράζει επίσης αδιέξοδη αγανάκτηση, αλλά και την οικονομική δυσκολία μετακίνησης των ετεροδημοτών. Η άνοδος της "Χρυσής Αυγής" είναι η πρόσθετη απόδειξη ότι σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και λαϊκής εξαθλίωσης, ενώ το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει στην αντεπίθεση και η πλειοψηφία των κομμάτων στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα ή παραπέμπει στην αυταπάτη του εξανθρωπισμού του, δυναμώνει ο κίνδυνος επίδρασης των εθνικιστικών και νεοφασιστικών απόψεων (...) Το μεγαλύτερο μέρος των δυσαρεστημένων και οργισμένων εργαζομένων και ανέργων υπέκυψε στην ανυπομονησία και την πίεση της χίμαιρας του άμεσου θετικού αποτελέσματος, της λύσης "εδώ και τώρα", χωρίς να έχει αποκτήσει την απαιτούμενη άμεση πείρα από τη συμμετοχή στην οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων» (από την «Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα»).
Στη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων βασική επίδραση ασκεί η πείρα τους που διαμορφώνεται από την ίδια τους τη ζωή και το πώς την προσλαμβάνουν. Δεν αρκεί η εξαθλίωση της ζωής της οικογένειάς τους για να επιδράσει στην πολιτική τους επιλογή, δηλαδή στο ποιο πολιτικό κόμμα εκφράζει τα συμφέροντά τους. Η κοινωνική συνείδηση στην ταξική κοινωνία, στον καπιταλισμό, διαμορφώνεται από την κυρίαρχη τάξη, την ιδεολογία και την πολιτική της στη διαπάλη με την ιδεολογία και την πολιτική της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ. Αλλά το πεδίο αυτής της διαπάλης είναι οι ταξικοί αγώνες. Η συμμετοχή όχι απλά και μόνο στις εργατικές κινητοποιήσεις, αλλά η συμμετοχή στο συνδικάτο, στην οργάνωση των αγώνων, στην προετοιμασία τους, στη σύγκρουση με τους καπιταλιστές στους τόπους δουλειάς, εκεί που μπορεί να ξεχωρίσει η αντίθεση των ταξικών συμφερόντων και να συνειδητοποιείται η ανάγκη πάλης τάξης ενάντια σε τάξη, ώστε να διαμορφώνεται η αναγκαιότητα πολιτικής επιλογής από τους εργαζόμενους όχι των αστικών ή οπορτουνιστικών κομμάτων, αλλά του δικού τους κόμματος. Και έτσι μπορεί να εκφραστεί και σε ψήφο στο ΚΚΕ, αφού το κίνημα διαμορφώνει τέτοια εμπειρία που να απεγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις από την αστική πολιτική, να μη χειραγωγούνται στις δυνάμεις του οπορτουνισμού, να ενισχύουν το ΚΚΕ. Επομένως ένας παράγοντας διαμόρφωσης και του εκλογικού συσχετισμού δυνάμεων είναι η στάθμη του εργατικού κινήματος, το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης. Αλλωστε, το ΚΚΕ στις εκλογές κατεβαίνει με τη στρατηγική του, αφού θεωρεί τις εκλογές ως μια μορφή ταξικής πάλης και την εντάσσει στη δράση του για τη συγκέντρωση των κοινωνικών δυνάμεων που αντικειμενικά έχουν συμφέρον να συγκρουστούν με τους καπιταλιστές, να τους ανατρέψουν από την εξουσία, να κοινωνικοποιήσουν την ιδιοκτησία τους ως μονόδρομο για τη λαϊκή ευημερία.
Το εργατικό κίνημα και η πείρα για την πολιτική επιλογή
Αρα ένας παράγοντας για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, που παρά τη μεγάλη ανάπτυξη πανεργατικών αγώνων - τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη - κόντρα στην εφαρμοζόμενη πολιτική, είναι ακόμη αναντίστοιχο των απαιτήσεων. Επέδρασε και η διαπάλη μέσα στο εργατικό κίνημα με δυνάμεις όπως ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση», που αποτελούν μοχλό στήριξης της αστικής πολιτικής στο συνδικαλιστικό κίνημα και της ταξικής συνεργασίας. Εδώ οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν να συμμαχούν με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ενάντια στις ταξικές δυνάμεις. Αλλωστε, έχουν θεμέλιο της στρατηγικής τους τη «διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής», επομένως εχθρεύονται την ταξική πάλη.
Οταν λέμε το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης εννοούμε και το περιεχόμενο και τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και το επίπεδο προώθησης της συμμαχίας των εργατών με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα και βεβαίως την οργάνωση της εργατικής τάξης στα συνδικάτα (είναι λιγότερο από το 1/3 των εργατών) και το βαθμό ικανότητας των συνδικάτων για κινητοποίηση, που σημαίνει μορφές οργάνωσης στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές κ.λπ.
Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι η διαπάλη μέσα στο κίνημα ανάμεσα στο οργανωμένο εργατικό κίνημα και στην προβολή ενός «χύμα» κινήματος, που προβάλλει το «έξω τα κόμματα - έξω τα συνδικάτα», που φτάνει μέχρι την αλλαγή «πολιτικής φρουράς» στους θεσμούς (βουλή, κυβέρνηση), έξω και μακριά από τις ταξικές σχέσεις, δηλαδή την αντιπαράθεση καπιταλιστών - εργαζομένων, λαού - μονοπωλίων, ώστε να λύνονται τάχα λαϊκά προβλήματα. Το «κίνημα» της μούντζας, της οργής. Ολα αυτά επιδρούν στην αλλοίωση του ριζοσπαστισμού και στην καλλιέργεια αυταπατών. Τις καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας θυμηθούμε λίγο την εκτίμησή του για το κίνημα της παρέλασης που τάχα έδιωξε τον Γ. Παπανδρέου!
Ας σκεφτούμε ένα ζήτημα με ένα παράδειγμα. Στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ έχασε 2.179.013 ψήφους και η ΝΔ 1.103.665. Και τα δύο κόμματα μαζί έχασαν 3.282.678 ψήφους. Ηταν ψήφος τιμωρίας που κατέγραψε την τεράστια φθορά των δύο κομμάτων που εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα η μεγαλύτερη συμμετοχή στις μεγάλες πανεργατικές απεργίες δεν ξεπέρασε τις 200.000 έως 250.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Σ' αυτούς δηλαδή που αποκτούν άμεσα εμπειρία από την απλή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Σε ποιο βαθμό και έκταση αυτοί οι αγώνες επιδρούν και σε λαϊκούς ανθρώπους που δεν συμμετέχουν; Επιδρούν, αλλά σε μικρή έκταση. Για παράδειγμα, ο αγώνας των χαλυβουργών έχει επιδράσει στο αποτέλεσμα του Θριασίου όπου το ΚΚΕ είχε άνοδο. Να γιατί λέμε πως οι συσχετισμοί αλλάζουν μέσα στους ταξικούς αγώνες, οι εκλογές αποτελούν ένα δείκτη της έκφρασής τους. Να γιατί η ΚΕ του ΚΚΕ κάνει την εκτίμηση με την οποία ξεκινά αυτό το άρθρο. Να γιατί πρέπει να ενταθεί η δουλειά μας στην εργατική τάξη και το οργανωμένο κίνημά της.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

9 σχόλια:

  1. Στο σημερινό ριζοσπάστη το ΚΚΕ καλεί για άμεσες εκλογές χωρίς να θέτει άμεσο πρόταγμα. Για μένα όταν καλείς σ αυτή τη φάση εσύ πρώτος για εκλογές πρέπει να πεις στο λαό κάνε εκλογές και εφόσον απορίπτεις συνεργασίες με τον οποιοδήποτε πρέπει να καλέσεις το λαό να σε βγάλει ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ για να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου. Άλλη λογική δεν βλέπω. Η μήπως κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρα φίλε ανώνυμε λες πως οι ταξικοί αγώνες έχουν ενταθεί, ο λαός έχει αναληφθεί την ταξική πάλη που βιώνει και είναι έτοιμος να βγάλει αυτοδύναμο ΚΚΕ; Αυτό σου έδειξαν οι εκλογές; Πάμε για αυτοδυναμία; Νομίζω πως πρέπει να ξαναδιαβάσεις το άρθρο αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Η προεκλογική πάλη ήταν εξαιρετικά σκληρή και επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την ορθότητα του Βλαντιμίρ Ιλίτς Λένιν, που θεωρούσε ότι οι κομμουνιστές αντιπαρατίθενται με όλα τα αστικά κόμματα μαζί! Παράλληλα, οι εκλογές δείξανε για άλλη μια φορά ότι η κρίση και η χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων, από μόνες τους, δεν αποτελούν εγγύηση για την πολιτική τους αφύπνιση και το πέρασμα με το μέρος των κομμουνιστών. Σε περιόδους κρίσης η αστική τάξη ρίχνει στις μάζες, που υποφέρουν, διάφορες συνταγές απλών λύσεων των προβλημάτων με τη μορφή ακροδεξιών εθνικιστικών θεωριών, καθώς και οπορτουνιστικών, μικροαστικών και ριζοσπαστικών αριστερών εναλλακτικών. Οι κομμουνιστικές δυνάμεις δεν αυξάνονται όσο γρήγορα θα θέλαμε, αλλά συμπληρώνονται με συνειδητούς αγωνιστές, που εντάσσονται στην οργανωμένη ταξική πάλη. Η ανάπτυξη αυτής της πάλης είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί τις λαϊκές μάζες στη νίκη επί της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης και οι κομμουνιστές δεν μπορούν να στρίψουν από αυτό το δρόμο, ανταλλάσσοντας τις δυσκολίες της πάλης με έναν επιπλέον αριθμό βουλευτικών εδρών ή με κάποιες θέσεις σε κεντροαριστερές αστικές κυβερνήσεις ή σε λεγόμενες λαϊκές κυβερνήσεις».

    Πολύ σωστή και ουσιώδης θέση κατά τη γνώμη μου από το ΚΕΚ Ρωσίας στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς το ΚΚΕ (από τον χθεσινό Ριζοσπάστη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ ίσα ίσα συμφωνώ μ αυτό που λές οτι οι ταξικοί αγώνες δεν έχουν ενταθεί και συμφωνώ με την ανακοίνωση του ΚΕ του κόμματος και γιαυτό νομίζω οτι το να βγαίνεις πρώτος και να ζητάς εκλογές δεν κολάει.Και μάλιστα χωρίς να εξηγείς τους λόγους που το κάνεις βγάζοντας μόνο μια ξερή ανακοίνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άσχετο με το θέμα αλλά με εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον

    http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6841866

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παίδες... το τόνιζα από τη πρώτη στιγμή της πρόσφατης εκλογικής μάχης. Δεν έβλεπα ένα λαό αποφασισμένο να πάρει τη τύχη του στα χέρια του (για αυτό είχα προειδοποιήσει διακριτικά τον αγαπητό REDFLY να μην ξανοίγεται στις προβλέψεις του). Ο λαός μας λοιπόν βρήκε "λύση" πρόβλημά του, απαντώντας θετικά στην πρόταση ανάθεσης που του έκανε ο συριζα. Ανέθεσε έτσι σε διαμεσολαβητή την επίλυση των προβλημάτων του.
    Τώρα καταλαβαίνει ο κόσμος ότι δεν βγαίνει το σενάριο ανάθεσης... και προκειμένου να μην κουνήσει πάλι το δαχτυλάκι του μην σας φανεί παράξενο να ξαναδώσει δύναμη στα παλιά μαγαζιά. Αυτό θα είναι μια ταπείνωση κυριολεκτική.
    Τώρα λοιπόν το κόμμα πρέπει να του ξεκαθαρίσει, ότι μέσα στην ευρωένωση και με ευρώ σαν νόμισμα, λευτεριά και προκοπή δεν θα δει.
    Χρησιμοποιώντας μια ιστορική αναφορά, είναι σαν να θέλαμε το 1821 να λευτερωθεί ο λαός, χωρίς να πέσει μια τουφεκιά, διατηρώντας τη θέση μας εντός Οθωμανικής αυτοκρατορίας, παραμένοντας οι κοτσαμπάσηδες στην εξουσία και με νόμισμα το γρόσι...
    Ε δεν γίνονται στην ιστορία έτσι οι αλλαγές. Δεν υπάρχει παρόμοιο ιστορικό προηγούμενο.
    Στις εκλογές λοιπόν που θα έρθουν πρέπει το κόμμα να ξεκαθαρίσει το δίλλημα των δύο δρόμων. Της καπιταλιστικής διαχείρισης ή της καπιταλιστικής ανατροπής. Και όχι με πολλά λόγια που ίσως μπερδέψουν τον λαό. Ξεκάθαρα να πει. Θέλετε την χώρα και το λαό μας υποταγμένους στο ιμπεριαλιστικό άρμα της Ευρωένωσης ναί ή όχι. Και μόνο αυτό το ερώτημα ξεκαθαρίζει όλα τα υπόλοιπα.
    Ελπίζω το κόμμα να το θέσει ξεκάθαρα κι ας πάρουν όλοι τις ευθύνες τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βυσσινοκηπε σε παρακολουθω και συμφωνω σε αυτα που γραφεις.Νομιζω παντως οτι το κομμα εχει ξεκαθαρισει τη θεση του και εχει πει καθαρα τη πολιτικη του προταση.Ο λαος απλος εχει ακομα αυταπατες.Δεν ειναι και ευκολο να περασουμε απο την εποχη που ο κοσμος προσκυνουσε την Ε.Ε,στην εποχη που θα την διωξει με τις κλωτσιες.Θελει ακομα αρκετη δουλεια απο εμας και αρκετη παραμυθα απο τους θιασωτες του αστικου κρατους ,για να γυρισει ο λαος τη πλατη σε αυτες τις δυναμεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μια ζωη ..ο λαος εχει σκατα μεσα στο κεφαλι!!!!τωρα με τοσες αυτοκτονιες με τοση δυστυχια κ παλι το κομμα δεν καρπωνεται τιποτα-το λεω ξεκαθαρα ομως...απο το θανατο του χαριλαου κ μετα θεωρω οτι μεθοδευεται πολυ εντεχνα εκτροπη απο το πολιτικο γραφειο-απλα η κριση εδειξε πολυ πιο γρηγορα τις οποιες αδυναμιες(για μενα εσκεμμενες)-να μιλησει το κομμα απλα κ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!απο τον ελληνικο λαο ζητα τη ψηφο κ οχι απο το λαο της λιθουανιας!!!ΕΛΕΟΣ!!!δεν μπορει να περιμενουμε δωρακι απο το μητσοτακη-δε μπορει!!!σημερα επρεπε να ειχαμε πανω απο 10% οπωσδηποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.