16 Μαΐου 2012

Η ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και... η ΕΔΑ

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

«Σας παραπλανούν - σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα στην προχτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως - με τα ιστορικά παραδείγματα που χρησιμοποιούν σε άλλες συνθήκες και άλλες καταστάσεις. Οπως το παράδειγμα του 1958, όπου η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό πάνω από 24%.
Παραλείπουν να πούνε ότι τότε η ΕΔΑ - τηρουμένων των αναλογιών της περιόδου - δεν είχε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Λόγου χάρη, στο κρίσιμο ζήτημα της σύνδεσης και ένταξης της Ελλάδας στη ΕΟΚ έλεγε "όχι", μιλώντας για το λάκκο των λεόντων».

Ορισμένοι θεώρησαν ότι διαθέτουν το πολιτικό αλλά και το ιστορικό «μπόι» να αμφισβητήσουν - μερικοί μάλιστα... φιλίστορες ακόμα και να λοιδορήσουν - την παραπάνω τοποθέτηση του ΚΚΕ.
Ας δούμε, λοιπόν, την αλήθεια.
Καθώς η αλήθεια για το τότε, φωτίζει την «αξιοπιστία», τη «φερεγγυότητα» και την «αλήθεια» που πρεσβεύουν κάποιοι σήμερα.

Από την έναρξη κιόλας των διαπραγματεύσεων για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ, ήδη από το 1959 δηλαδή, η ΕΔΑ τόνιζε: 


α)«...Με τη σύνδεση της Ελλάδος στην Κοινή Αγορά έγινε ένα νέο μεγάλο άλμα προς την πλήρη πολιτική και οικονομική υποδούλωση της χώρας στα ξένα μονοπώλια. Η υποανάπτυκτη Ελλάδα ρίπτεται από την κυβέρνησή της βορά στα πανίσχυρα δυτικοευρωπαϊκά τραστ και πρώτα απ΄όλα στα δυτικογερμανικά (...). Η τύχη που αναμένει τη γεωργία μας δεν είναι καλύτερη. Θα αντιμετωπίσει τον λυσσαλέο συναγωνισμό της Ιταλίας, της Γαλλίας και των αποικιών της (...). Ενα ζοφερό μέλλον ανοίγεται για τη χώρα μας (...). Αν σήμερα οι άνεργοι ξεπερνούν τις 250.000 αύριο θα διπλασιασθούν».

Αμέσως μετά από την ανακοίνωση της Υπογραφής Σύνδεσης με ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΔΑ (31/3/1961) επισήμαινε τα εξής: 

β)«1. Η μονογραφή της συμφωνίας συνδέσεως της Ελλάδος με τους Εξι της Κοινής Αγοράς αποτελεί πράγματι σταθμό στην ιστορία της χώρας. Οχι όμως προς την κατεύθυνση της "εξυψώσεως των συνθηκών διαβιώσεως του ελληνικού λαού" όπως πανηγυρίζων για το γεγονός, ισχυρίσθη ο κ. πρωθυπουργός, αλλά προς την εντελώς αντίθετη: της ταχύτατης επιδεινώσεως, μέχρις απαθλιώσεως, του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, εφ' όσον η ελληνική οικονομία διά της συνδέσεως θα μεταβληθή σε τυπικό χώρο αποικιακής εκμεταλλεύσεως του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου των χωρών της ΕΟΚ.

» 2. Η ΕΔΑ, ευθύς μόλις έγινε γνωστή η πρόθεσις της κυβερνήσεως να συνδεθή η Ελλάς μετά των χωρών της Κοινής Αγοράς, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της προς αυτήν και δεν έπαυσε έκτοτε να αγωνίζεται για την αποτροπή της (...).

» 3. Η ΕΔΑ θεωρεί καταστροφική για την ελληνική οικονομία την σύνδεσή της με την Κοινή Αγορά διότι:
α) Η βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή της χώρας, εκτεθειμένη στον διπλό θανάσιμο ανταγωνισμό της αντιστοίχου παραγωγής των Εξι, θα εξαφανισθή (...)
β) Η γεωργική παραγωγή, παρά τα όσα αντίθετα διακηρύσσει η κυβέρνηση για να παραπλανήση τους μοχθούντες αγρότες, θα υποστή τις αυτές με την βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή συνέπειες. Και, αντί αυξήσεως των εξαγωγών ελληνικών γεωργικών προϊόντων (...) θα οδηγηθούμε στον περιορισμό και της γεωργικής παραγωγής».

Αυτά έλεγε η ΕΔΑ για την ΕΟΚ.
Πράγμα που κάνουν ότι «ξεχνούν» όσοι επιμένουν στους (εφ' όλης της ύλης, μάλιστα) παραλληλισμούς του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΔΑ.

Καλό είναι στο σημείο αυτό να θυμίσουμε τι έλεγε από τότε το ΚΚΕ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Η ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της (4/4/1961) σημείωνε: 

γ)«... Η μονογράφηση της συμφωνίας με την Κοινή Αγορά αποτελεί μεγάλης ολκής αντεθνική ενέργεια, που ο πραγματικός της χαρακτήρας δεν μπορεί να συγκαλυφθεί από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης και από τα υποβολιμαία συγχαρητήρια των εγκαθέτων της. Εργάτες, αγρότες, βιοτέχνες, βιομήχανοι, οικονομολόγοι, τα πιο πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας επανειλημμένα έχουν εκφράσει την ανοιχτή τους αντίθεση στη σύνδεσή μας με την Κοινή Αγορά, που σημαίνει ξεπούλημα της χώρας στα ευρωπαϊκά τραστ, πίσω από τα οποία κρύβονται το αμερικάνικο και δυτικογερμανικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, που παίζουν ηγετικό ρόλο στο συνασπισμό του ΝΑΤΟ. Και όμως η κυβέρνηση Καραμανλή, αψηφώντας τη θέληση της ολότητας του έθνους, υπέγραψε την ολέθρια αυτή συμφωνία (...). 

Για την εργατική τάξη της χώρας μας, η σύνδεση της Ελλάδας με την Κοινή Αγορά θα σημαίνει πιο άγρια εκμετάλλευση, μεγαλύτερη ανεργία, αύξηση της μετανάστευσης, ένταση της καταπάτησης των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, των κοινωνικών κατακτήσεων.
Για την αγροτιά μας, η σύνδεση θα σημαίνει καινούργιες δυσκολίες (...). Το ξεκλήρισμα των φτωχών και μεσαίων αγροτών θα ενταθεί. 

Για χιλιάδες βιοτεχνικές επιχειρήσεις (...) η σύνδεση με την Κοινή Αγορά θα σημαίνει την αναπόφευκτη καταστροφή (...). Οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι θα είναι οι ξένοι και μια φούχτα ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες, που θα συνασπιστούν με τα μονοπωλιακά μεγαθήρια της Δύσης και θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους την παραγωγή και το εμπόριο της χώρας.

Μια τεράστια ώθηση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε βάρος της μικρής και μεσαίας επιχείρησης θα είναι ένα από τα αποτελέσματα της σύνδεσης αυτής. Ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες της οικονομίας στα τραστ της Δυτικής Ευρώπης, η κυβέρνηση της ολιγαρχίας ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το παλιό χιλιοπληρωμένο δημόσιο εξωτερικό χρέος και, παίρνοντας σε αντάλλαγμα καινούργια δάνεια, που τόσο έχει ανάγκη για να σταθεί στην εξουσία, θα υποτάξει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στους ξένους ληστές...».

Αυτή είναι η ιστορική και πολιτική αλήθεια.
Μήπως, επομένως, θα έπρεπε να είναι πιο διαβασμένοι εκείνοι που - για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ - εγκαλούν το ΚΚΕ ότι στο θέμα της ΕΕ δεν ενεργεί όπως η ΕΔΑ;...

Πηγές:
-- Αλέξανδρος Α. Χατζηκώστας, «Η σύνδεση του 1961 με την ΕΟΚ».
-- «Επίσημα κείμενα ΚΚΕ», τόμος 9ος.
-- Τρίκκας Τάσος, «ΕΔΑ 1951-67, Το νέο πρόσωπο της αριστεράς», εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ, 2009.

4 σχόλια:

  1. Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 είναι πιο συντηρητικός και από την ΕΔΑ του '58 και πιθανά και από το ΠΑΣΟΚ του 1980. Απλά ούτε το 1958, ούτε το 1981 είχε χρεοκοπήσει η χώρα. Πιθανά λοιπόν να βρεθεί μπροστά σε μια ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης στην οποία δεν βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ.

    Γενικά το να συγκρίνεις διαφορετικές εποχές είναι πολύ επικίνδυνο, αν και ομολογουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια τέτοια (ανιστόρητη) ιστορία...

    Υγ: "...η ελληνική οικονομία διά της συνδέσεως θα μεταβληθή σε τυπικό χώρο αποικιακής εκμεταλλεύσεως του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου των χωρών της ΕΟΚ."
    Εγώ συμφωνώ απολύτως μ' αυτό.
    Το κόμμα συμφωνεί?? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα μεταβλήθηκε Yuri,
      σε χώρο "αποικιακής εκμετάλλευσης του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου των χωρών της ΕΟΚ". Και η Ελλάδα, μέλος της ΕΟΚ (ΕΕ) είναι ... ;-)

      Άρα συμφωνούμε όλοι. :)))

      Σοβαρά τώρα
      εγώ βλέπω πολύ πιο πιθανό, κάτω απο την "πληθυσμιακή" του μετάλλαξη και το κάλεσμα της εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια απότομη συντηρητική στροφή ... παρά να ριζοσπαστικοποιηθεί.

      Και αυτή η στροφή κατα την γνώμη μου έχει ήδη ξεκινήσει.
      Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σοβαρές απώλειες από την "ριζοσπαστική" του πτέρυγα, οι οποίες όμως θα αναπληρωθούν από τα δεξιά ... και ξέρεις τι γίνεται σε αυτές τις συνθήκες.

      Τώρα για το θέμα της εξάρτησης, έχω θεωρώ απαντήσει αρκετές φορές εκ μέρους για το ότι εγώ διακρίνω μια έντονη σχέση ΑΛΛΗΛΟ-εξάρτησης. Και αυτό είναι μια σοβαρή αλλαγή που προήλθε τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, μέσω των joint venture με ξένους κολοσσους, μέσω της επέκτασης στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη, μέσω της ραγδαίας κεφαλαιακής ανάπτυξης που σημείωσε η χώρα.

      Φυσικά το θέμα αυτό δεν λύνεται εδώ,
      και ειδικά σε πέντε αράδες, οπότε το αφήνω προς το παρον.

      Διαγραφή
    2. Καλά για τις 3 πρώτες γραμμές δεν έχω να πω κάτι, ήσουν πράγματι θεαματικός:
      http://www.fovero.gr/o-anthropos-kolotoumpa :)

      Τα πράγματα δεν είναι απλά ούτε για το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για κανένα redfly. Όμως το "ολίγον" σοσιαλισμός σήμερα δεν υπάρχει. Υπάρχει το "πολύς" ή..."νεοφιλελευθερισμός". Κι εδώ έχει σημασία η συμβολή του καθένα, γιατί το πιο εύκολο πράγμα σήμερα είναι η ήττα. Θα έλεγα ότι είναι τόσο εύκολο...σα να κλέβεις εκκλησία που λέει κι ο λαός μας.

      Για το τρίτο κομμάτι, αυτό της εξάρτησης, θα συμβουλευτώ και το καινούριο μου βιβλίο και...θα μας δοθεί η ευκαιρία πιστεύω.

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλή η ιστορική αναφορά. Επειδή όμως δεν το γνωρίζω το θέμα, τελικά τι ποιά ήταν η πρόταση του κόμματος προς τον Ελληνικό λαό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.