11 Οκτωβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ: Διαβουλεύσεις για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Λίβανο

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη

Συνεχίζει τις απειλές η Τουρκία, έρευνες και πολεμικά σκάφη στην Αν. Μεσόγειο
Η Αίγυπτος και ο Λίβανος είναι χώρες που διατηρούν σοβαρά ερείσματα στην περιοχή και ο ρόλος τους περιπλέκει το κουβάρι στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενίσχυση των συμφωνιών για τον ορισμό ΑΟΖ, που έχει υπογράψει τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Λίβανο, επιχειρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, δεδομένων των πιέσεων της Τουρκίας να ακυρωθούν. Στις 2 Νοέμβρη, η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, Ε. Μαρκουλλή, αναμένεται να μεταβεί στην Αίγυπτο όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου.
Η Ε. Μαρκουλλή θα επισκεφθεί και το Λίβανο, αφού θα έχει προηγηθεί την ερχόμενη βδομάδα επίσκεψη Λιβανέζων τεχνοκρατών στην Κύπρο, προκειμένου να γίνει συζήτηση εφ' όλης της ύλης σχετικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ. Η Κύπρια ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αποδεικνύει ότι τα «πραγματικά κίνητρα της τουρκικής πολιτικής έναντι της Κύπρου δεν είναι η συχνά διακηρυσσόμενη προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου».

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Δ. Ηλιάδης, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παίρνει μέτρα σε διπλωματικό, πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε εξελίξεις και τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου με αφορμή την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του νησιού.

Από την πλευρά της, η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική των απειλών, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Ερογλου να συναντάται χτες με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Κύπρο, Μ. Χαράρι, και να μεταφέρει σύμφωνα με πληροφορίες μήνυμα της Αγκυρας ότι η «σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και του Ισραήλ».Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι μετά την αποστολή κορβετών, φρεγατών και του ερευνητικού «Πίρι Ρέις», τουλάχιστον 10 κρίσιμες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο ελέγχονται από τον τουρκικό πολεμικό στόλο.

Ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών Ευθ. Φλουρέντζος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει παραβίαση των κυπριακών χωρικών υδάτων από τουρκικά πλοία, ωστόσο συνεχίζονται οι καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά μαχητικά. Τέλος, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης προόδου της ΕΕ για την Τουρκία, πληροφορίες που διαρρέουν στα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες θα καλούν την Αγκυρα να απέχει από απειλές και πράξεις που δημιουργούν ένταση και μπορεί να πλήξουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.