13 Οκτωβρίου 2011

Επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, με το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης


Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Ακόμα πιο βαθιά γίνεται η εμπλοκή της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με την ενεργό συμμετοχή σε ΝΑΤΟική άσκηση που γίνεται το διάστημα 1 - 12 Νοέμβρη 2011 στη Λιθουανία, στοχεύοντας ανοιχτά τη Ρωσία και τα συστήματα αντιβαλλιστικής - αντιαεροπορικής άμυνας που έχει εγκαταστήσει στο θύλακα της Αν. Πρωσίας (Καλίνινγκραντ - ρωσικό έδαφος που περιβάλλεται από τη Λιθουανία και την Πολωνία).
Συγκεκριμένα, η ΝΑΤΟική Δύναμη (Ταχείας) Αντίδρασης NRF (NATO Response Force), με την ευθύνη του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στο Brunssum της Ολλανδίας, θα διεξαγάγει την άσκηση «Steadfast Juncture 2011» («κρίσιμη συγκυρία») στο πεδίο εκπαίδευσης Pabrade της Λιθουανίας, στα ρωσο-λιθουανικά σύνορα, δίπλα στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ενώ θα επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες. Το κατά τ' άλλα «αθώο» σενάριο της άσκησης, προβλέπει τη διεξαγωγή υπό το ΝΑΤΟ επιχείρησης αντιμετώπισης κρίσης και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το ζητούμενο όμως για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις είναι η πιστοποίηση των συστημάτων τους σε πραγματικό πεδίο ανάπτυξης.


Στην άσκηση, θα συμμετάσχει το NATOικό στρατηγείο χαμηλής ετοιμότητας της Θεσσαλονίκης (NDC-GR, πρώην Γ' Σώμα Στρατού). Μάλιστα, από ελληνικής πλευράς πρόκειται να δαπανηθεί για τις ανάγκες της άσκησης το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια ειδικών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν το εν λόγω στρατηγείο. Θα συμμετάσχουν ακόμα δυνάμεις του ΝΑΤΟ που εδρεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι Λιθουανικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) είναι το πρόπλασμα ενός ενιαίου ΝΑΤΟικού στρατού, που χρησιμοποιεί υψηλής τεχνολογίας συστήματα και συμπεριλαμβάνει χερσαίες μονάδες, αεροπορικές, ναυτικές και ειδικών επιχειρήσεων. Η συγκρότησή της αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στην Πράγα το 2002. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις αποστολές και ασκήσεις της NRF από τη συγκρότησή της το 2003, με τη διάθεση κυρίως αερομεταφερόμενων δυνάμεων, αλλά και μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.
Σημειώνεται πως η Ρωσία θεωρεί ως πρόκληση οποιαδήποτε ΝΑΤΟική άσκηση γίνεται τόσο κοντά στα σύνορά της, όπως είναι η περιοχή του Καλίνιγκραντ, όπου έχουν αναπτυχθεί βαλλιστικά βλήματα τακτικού πεδίου Iskander, αλλά και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες S-400, ως απάντηση στην εγκατάσταση συστημάτων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε ΝΑΤΟικές χώρες του βορρά και του νότου.
Η ελληνική εμπλοκή, με αφορμή και την παρούσα άσκηση, γίνεται σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη για το λαό, καθώς το πολυεθνικό ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Χαμηλής Ετοιμότητας (HQ-NDC/GR) της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να αναλάβει και τη διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) για το 2012, προβλέπεται να κατέχει πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ, για τα οποία η Ελλάδα ανέλαβε τη φύλαξη.

4 σχόλια:

  1. Μαλιστα...
    Μια απορια,οποιος μπορει να μου απαντησει.
    Η Ρωσια δεν ειναι μελος του ΝΑΤΟ προσφατα? Η εχω παρακουσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εναν ιστορικα αποδεδειγμενα φιλο εχουμε, τη ρωσια. και παρα τις πουστιες που τους εχουμε κανει κατα καιρους ακομα μας συμπαθουν. να δουμε εως ποτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.