Αθήνα |
Για την διαδήλωση της Αθήνας, τα ξέρετε οι περισσότεροι. Επειδή όμως δεν είχαμε εικόνα για την υπόλοιπη χώρα, κάναμε μια περιήγηση στις διαδηλώσεις των επαρχιακών πόλεων, μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Η εικόνα παντού η ίδια. Ογκώδεις και μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, που μας έδωσαν μια ευχάριστη μυρωδιά, μυρωδιά αλλαγής, μυρωδιά αισιοδοξίας ... Δείτε τι έγινε σε μερικές απο τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, σύμφωνα με την πληροφόρηση του τοπικού Τύπου.
Δύο από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην πόλη του
Αγρινίου εδώ και δεκαετίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα και ολοκληρώθηκαν με
δυο ξεχωριστές πορείες στο κέντρο της πόλης. Στις 9.30 στην κεντρική πλατεία είχαμε τη πρώτη συγκέντρωση από τις
ενώσεις που εκπροσωπούνται από το ΠΑΜΕ (ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ κ.α) με
πολλούς ομιλητές, μεγάλη παρουσία κόσμου και
πολλά σταματημένα τρακτέρ από συμμετέχοντες αγρότες. Παρουσία και μάλιστα
σημαντική έδωσαν και μαθητές από σχολεία όπως και δάσκαλοι-καθηγητές.
Κοινός τόπος σε όλες τις αναφορές ήταν η διαφοροποίηση των
κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους χώρους, το
οποίο αγωνίζεται για ολική ανατροπή όχι μόνο του πολιτικού συστήματος
αλλά της ίδιας της μορφής της οικονομίας και της κοινωνικής οργάνωσης.
Αντίστοιχα μεγάλη συγκέντρωση είχαμε και στην πλατεία Ειρήνης με ώρα έναρξης 10.00 από τις συντονισμένες κινήσεις Ενώσεων Πολιτών με τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου(υπήρξε απόλυτη πειθαρχία στο κάλεσμά του για να μην ανοίξει κανένα μαγαζί και ο χώρος εστίασης-αναψυχής μέχρι τις 11), τους Επαγγελματοβιοτέχνες, το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τους Δασκάλους-Νηπιαγωγούς, τους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, εργαζομένους στο Δήμο, Οδοντιάτρους, Νοσοκομειακούς Γιατρούς και Υπαλλήλους.
Με μία μεγαλειώδη πορεία, την μεγαλύτερη
εδώ και χρόνια, απάντησαν οι εργαζόμενοι των Ιωαννίνων, στα μέτρα που
φέρνει το Μνημόνιο και στο πολυνομοσχέδιο. Οι συγκεντρώσεις και οι
πορείες τόσο του ΠΑΜΕ όσο και του Εργατικού Κέντρου έβγαλαν στο δρόμο
περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους από όλους τους χώρους
δουλειάς. Είναι από τις λίγες φορές όπου έμειναν κλειστά όλα τα εμπορικά
καταστήματα των Ιωαννίνων.
Φορτηγά, ταξί, απορριμματοφόρα, τρακτέρ
και αγροτικά μηχανήματα, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι του δημόσιου και
του ιδιωτικού τομέα, μετανάστες εργάτες....
Σήμερα ήταν όλοι εκεί!
Και έδωσαν την δική τους απάντηση. Όχι
στα μέτρα. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο, στα Γιάννενα και σε
κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της πορείας, όταν οι διαδηλωτές έσπασαν μία κάμερα υποκαταστήματος Τράπεζας και έπεσαν δακρυγόνα.
Η κεντρική πλατεία (ΕΚΛ – ΠΑΜΕ) γέμισε κόσμο από άκρη σε άκρη μετά από πολλά χρόνια, ενώ μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και των φορέων της πόλης στην πλατεία Ταχυδρομείου.
Πρωτοφανείς για την πόλη της Κατερίνης σε όγκο και παλμό ήταν οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της πόλης ενάντια στο μνημόνιο, στο πολυνομοσχέδιο και γενικότερα στα δυσβάσταχτα και εξοντωτικά αντιλαϊκά μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό. Τρεις συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες έγιναν σήμερα στην Κατερίνη.
Η πρώτη ξεκίνησε με τον εμπορικό σύλλογο Κατερίνης και ακολούθησε πορεία προς την περιφερειακή ενότητα. Η δεύτερη της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ μπροστά στο εργατικό κέντρο Κατερίνης και κατόπιν πορεία προς την περιφερειακή ενότητα και η τρίτη συγκέντρωση έγινε από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας και κατόπιν ακολούθησε πορεία στον πεζόδρομο. Επίσης στην κεντρική πλατεία υπήρχαν άλλες δύο μικρότερες συγκεντρώσεις πρατηριούχων υγρών καυσίμων και ταξιτζήδων. Το πλήθος που συμμετείχε στις απεργιακές συγκεντρώσεις είναι εντυπωσιακό σε αριθμό και υπολογίζεται κοντά στις 10.000 ανθρώπους. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε απεργιακές συγκεντρώσεις στην Κατερίνη.
Κρήτη
Άνευ προηγουμένου οι πορείες στην Κρήτη!
Περίπου 15.000 άνθρωποι στους δρόμους του Ηρακλείου, 8.000 στα Χανιά - Μικροεπεισόδια στο Ηράκλειο - "Κατάληψη" σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση & Περιφέρεια Κρήτης - Νταλίκες σε Χανιά & Ρέθυμνο - "Λουκέτο"-διαμαρτυρία στα μαγαζιά.
Δεν έχει προηγούμενο η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στο Ηράκλειο. Η μαζική συμμετοχή των απεργών, κάθε επαγγέλματος και ηλικίας, μαθητών, ανέργων. συνταξιούχων, ξεπέρασε ακόμη και την απεργιακή συγκέντρωση - σταθμό, πριν 11 χρόνια, κόντρα στα μέτρα Γιαννίτση για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με την αστυνομία ο κόσμος έφτασε τις 10.000, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Cretalive, περίπου 15.000 κατέκλυσαν τους δρόμους.
Σε κατάληψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κρήτης προχώρησε Επιτροπή του ΕΚΗ. Η κατάληψη ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα, ενώ μέρος του κόσμου κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της Περιφέρειας, εξαιτίας σύγχυσης που προκλήθηκε κατά την ανακοίνωση της κατάληψης "της περιφέρειας" (στο κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στεγαζόταν μέχρι πρότινος η Περιφέρεια Κρήτης). Το αποτέλεσμα της σαφούς αδυναμίας συντονισμού του πλήθους, εκ μέρους των φορέων ήταν οι συγκεντρωμένοι να φύγουν με προορισμό την Περιφέρεια Κρήτης στην Πλατεία Ελευθερίας, η οποία τελούσε ήδη υπό κατάληψη από το ΠΑΜΕ.
Στα Χανιά, συγκεντρώσεις έγιναν στην πλατεία της Δημοτικής αγοράς και την πλατεία
1866, ενώ οι πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξαν στο
κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Περίπου 30 νταλίκες ξεκίνησαν
απο την Σούδα και κατέληξαν στο κέντρο της πόλης των Χανίων,
αποκλείοντας την πλατεία Δικαστηρίων, ενώ μέσω της οδού Ανδρέα Παπανδρέου κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας ο κόσμος που κατέβηκε στους δρόμους των Χανίων αγγίζει τις 8.000.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας ο κόσμος που κατέβηκε στους δρόμους των Χανίων αγγίζει τις 8.000.
"Λουκέτο" έβαλαν και τα εμπορικά καταστήματα, με σύνθημα "Κλείνουμε μία μέρα για να μην κλείσουμε για πάντα".
Και απο την Ελευθεροτυπία τα υπόλοιπα
Οι μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των
τελευταίων χρόνων σημειώθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα, με δεκάδες
χιλιάδες πολίτες να δίνουν δυναμικό «παρών» κατά την πρώτη ημέρα της
48ωρης απεργίας, ανανεώνοντας το απεργιακό ραντεβού για αύριο.
Θεσσαλονίκη
Στο τέλος της πορείας του Εργατικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, η περιοχή έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης και σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και συγκρούσεις δυνάμεων των ΜΑΤ με αναρχικούς και άλλους διαδηλωτές.
Στη διάρκεια της πορείας νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και τράπεζες στις οδούς Τσιμισκή και Ιωνος Δραγούμη, κάτω από τις αποδοκιμασίες διαδηλωτών που συμμετείχαν σε μπλοκ συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Στο ύψος του ΑΠΘ ομάδα νεαρών έβαλε φωτιά σε κάδους και απορρίμματα στην είσοδο του Ιδρύματος. Αστυνομικοί εισέβαλαν μέσα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και συνέλαβαν δύο άτομα με την κατηγορία ότι εμπλέκονται σε επεισόδια. Η κίνηση αυτή πυροδότησε αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές που κατήγγειλαν καταπάτηση εργασιακού χώρου.
Στην Αλεξανδρούπολη, περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας και στο πολυνομοσχέδιο. Η αγορά της πόλης νέκρωσε, καθώς κλειστά παρέμειναν και τα εμπορικά καταστήματα.
Στους δρόμους βγήκαν και οι Χιώτες εργαζόμενοι, καταστηματάρχες, συνταξιούχοι και μαθητές διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις, περισσότερα από 2.500 άτομα πραγματοποίησαν πορεία γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης, την προκυμαία και διαμέσου της οδού της κεντρικής αγοράς κατέληξαν πάλι στην πλατεία Βουνακίου. Ιδιαίτερα μαχητικά τα μπλοκ των καθηγητών και των εργαζομένων στο Δήμο και το νοσοκομείο, που φώναξαν συνθήματα, έστησαν… κρεμάλα και διαδήλωσαν έξω από το γραφείο της βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή.
Ωστόσο, κατά τη διέλευση από την οδό Μ. Αλέξανδρου, ομάδα νεαρών στην «ουρά» της πορείας, άρχισε να σπάζει κάμερες ασφαλείας Τραπεζών γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Προς στιγμή δημιουργήθηκε πανικός λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια στα επεισόδια λόγω της καταλυτικής παρέμβασης της ομάδας περιφρούρησης του ΠΑΜΕ.
Στην Τρίπολη, συσσίτιο με τραχανά διοργάνωσε το Εργατικό κέντρο Αρκαδίας στα πλαίσια της σημερινής πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιείται ενάντια στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Το Εργατικό κέντρο πραγματοποίησε μαζί με την ΑΔΕΔΥ, τους εκπαιδευτικούς και τα σωματεία της Μεγαλόπολης, συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην οποία μετείχε αρκετός κόσμος. Ακολούθησε και πορεία στους δρόμους της Τρίπολης.
Στη Θεσσοαλονικη η πορεία του ΠΑΜΕ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! Οι περισσοτεροι μικρομεσαίοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους, κατέβασαν ρολά. Παρέλησε η πόλη. Με το ΠΑΜΕ κατέβηκε κόσμος που πρώτη φορά έπαιρνε μέρος σε πορεία. Η δουλειά χρόνων άρχισε να αποδιδει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ανάγκη να εκλαϊκευσουμε περισσότερο τις θέσεις μας. Είναι ανάγκη να μάθουμε να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά το μηνυμά μας. Με μια φράση είναι ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι προπαγανδιστές. Να αναδείξουμε σε τελική ανάλυση την αναγκαιότητα της λαϊκης συμμαχίας από τα κάτω!