15 Οκτωβρίου 2011

Υπο αίρεση η επίτευξη συμβιβασμού στη Σύνοδο και τα νέα σενάρια περί της ελληνικής χρεοκοπίας

απο το Ριζοσπάστη (υπογραμμίσεις στο άρθρο δικές μας)

Στην τελική ευθεία για τη Σύνοδο Κορυφή στις 23 του Οκτώβρη, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί, τα παζάρια και τα σενάρια σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης, με αιχμή στην παρούσα φάση την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Δείχνοντας ακριβώς ότι στο εσωτερικό της ΕΕ δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμβιβασμός, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε χτες ότι «η ευρωζώνη πρέπει να είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά τις επιπτώσεις από ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ευρωένωση μελετάει και άλλα σενάρια σε ό,τι αφορά τις υπερχρεωμένες χώρες που βρίσκονται σε βαθιά κρίση.


Η ίδια επανέλαβε ότι η περικοπή του χρέους δεν είναι πανάκεια, και τόνισε ότι ένα βαθύτερο κούρεμα «θα πρέπει να το τολμήσουμε μόνο εφόσον έχει προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να φέρουν δομικές μεταρρυθμίσεις». Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως θα ήταν «ανεύθυνο» να ληφθούν τέτοια μέτρα βιαστικά και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία γρήγορη και ριζική λύση για την κρίση μέσα σε ένα βράδυ, απορρίπτοντας και πάλι τα ευρωομόλογα.

Τη βεβαιότητα ότι το «κούρεμα» που θα υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα είναι μεγαλύτερο του 21% εξέφρασε χτες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φ. Μπαρουάν.«Θα είναι περισσότερο, αυτό είναι σίγουρο», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, αποκαλύπτοντας ότι η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, «κοινές θέσεις» μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης διαπιστώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Ν. Σαρκοζί και τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ. Οι δύο χώρες «συνεργάζονται για την προστασία του κοινού νομίσματος και συμφωνούν στην ανάγκη υψηλότερων συντελεστών κεφαλαιακής επάρκειας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», ανέφερε σχετικά ο Σόιμπλε.

«Κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 50%, στήριξη για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, νέα ώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες ώστε να γίνει στενότερη η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, είναι στο μεταξύ τα κεντρικά σημεία ενός από τα σενάρια που εξετάζει η Ευρωζώνη ενόψει της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Ως έσχατη επιλογή εξετάζεται επίσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ακόμη και απομείωση χωρίς εγγύηση.

«Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση πλέον να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα για να αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή», δήλωσε από την πλευρά του στο «Reuters» ο Ζ.Κ. Τρισέ και κάλεσε τις κυβερνήσεις να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, προωθώντας το σύνολο των αντιλαϊκών ανατροπών.

3 σχόλια:

  1. από την δευτέρα 17 οκτωβριου και για όλοι την εβδομάδα οι αγανακτισμένοι με τους ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ δημόσιους υπαλληλους κατακλύζουμε με email τις δημόσιες υπηρεσίες και ζητάμε από τους συναδέλφους τους να τους υποχρεώσουν να δουλέψουν.
    όχι άλλο αραλίκι σε βάρος των υπόλοιπων ελλήνων.
    ΔΟΥΛΕΨΤΕ όπως κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι έλληνες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δουλεψτε βρεεεε
    Οπως δουλέυουν οι.....
    ....ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
    ....ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
    ....ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
    ....ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eεεεε είσαι μαζόχας.Εδώ πάμε για ΚΡΑΧ μεγαλύτερο του 29,και ο βλάκας νομίζει ότι ξεκίνησαν όλα από τον Κώστα που διορίστηκε με μέσον στην Πυροσβεστική....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.