3 Οκτωβρίου 2011

Ωρίων ο κυνηγός

Μιας και η καλλιτεχνική ομάδα του redfly planet (aka ΑλεξΔ) έκανε αυτή την πολύ όμορφη διαστημική αλλαγή στο blog μας, είπα να κάνω ποδαρικό για τον Οκτώβρη με ένα θέμα αστρονομικού ενδιαφέροντος.

Τις πρωινές ώρες (εκεί κατά τις 3-4 περίπου), είναι ορατός στον νυκτερινό ουρανό (Ανατολικά) ένας από τους πιο εκτεταμένους και εντυπωσιακούς αστερισμούς (ο οποίος θα φαίνεται νωρίς το βράδυ κατά τον Δεκέμβρη με Ιανουάριο). Ο αστερισμός του Ωρίωνα του κυνηγού (κλικ στο όνομα για όποιον θέλει να δει ποιος ήταν ο κύριος αυτός σύμφωνα με τη μυθολογία).

Ο Ωρίων και τα κυριότερα αστέρια του

Άπαξ και ξεχωρίσετε μία φορά τον Ωρίωνα (πράγμα πολύ εύκολο) ο νυκτερινός ουρανός δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος. Είναι γνωστή η γοητεία που ασκεί ο εν λόγω αστερισμός σε όλους τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Είναι πολύ εύκολο να τον ξεχωρίσετε λόγω των τριών φωτεινών άστρων που αποτελούν τη ζώνη του Ωρίωνα (Mintaka, Alnilam, Alnitak). Η ζώνη αυτή ήταν γνωστή στους πρώτους χριστιανούς ως οι 3 μάγοι, αυτοί που ακολουθούσαν το άστρο φωτεινό, το άστρο της Βηθλεέμ (τον Σείριο, το πιο φωτεινό άστρο του ουρανού, σε μικρή απόσταση από εμάς, μόλις 9 έτη φωτός, μία ανάσα δρόμος για τα συμπαντικά δεδομένα).

Ο αστερισμός του Ωρίωνα έχει επίσης δύο πολύ διάσημα άστρα, σωστούς celebrities, τον Betelgeuse έναν κόκκινο υπεργίγαντα και τον Rigel (μπλε υπεργίγαντας) οι οποίοι είναι πολλές φορές μεγαλύτεροι από τον "φτωχό, μικρούλη" ήλιο μας.

Άλλο αξιοσημείωτο στον εν λόγω αστερισμό, είναι 2 πολύ διάσημα νεφελώματα (χώροι γέννεσης νέων άστρων):

Orion Nebula

Horsehead Nebula
Το παρακάτω βίντεο, είναι μία όμορφη παρουσίαση του αστερισμού.


13 σχόλια:

  1. ωχ σόρυ μάννυ που έβαλα τόσο γρήγορα αναρτηση πάνω στο δικό σου, δεν το είχα δει όσο την ετοίμαζα...

    Πολύ καλό θέμα!!!!Τα νεφελώματα είναι πανέμορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ^^ δεν τρεχει μια G! Και ταυτοχρονα να το εβαζες!

    Ειναι απο τα πιο ομορφα (ειδικα το 2ο Imo)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να βάλω και εγώ ένα θρησκευτικό υποσημείωμα ...

    Η ευθεία που σχηματίζεται μεταξύ των τριών μάγων και του Σείριου, στις 25 Δεκέμβρη, δείχνει ακριβώς το σημείο στο οποίο θα ανατείλει ο ήλιος εκείνη την ημέρα. Οι κακές γλώσσες λένε, πως η ιστορία της γέννησης του Χριστού είναι ουσιαστικά μια αντιγραφή αυτής της αστρονομικής παρατήρησης (όπου Ήλιος βάλτε τον Χριστό), η οποία φυσικά προερχόταν απο ήδη υπάρχουσες θρησκείες στον χώρο της Μεσογείου ... τον 1ο & 2ο αιώνα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γ-Α-Μ-Α-Τ-Η ανάρτηση, γαμάτο το βίντεο! Όταν βλέπω και διαβάζω γι' αυτά τα πράματα με πιάνει το Ιερό Δέος που λέει ο Καζαντζάκης, δεν έχω βρει καλύτερη διατύπωση γι' αυτο το συναίσθημα.
    Το φόντο του Redfly, για να εξηγήσουμε κιόλας στους φίλους αναγνώστες, συμβολίζει ένα υπερδίκτυο πολιτισμών, όπως θα εξελιχτεί η ανθρωπότητα, κι αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει με τον ξεφτιλισμένο και απ' τη φύση του δυσλειτουργικό καπιταλισμό.
    Που λέει κι ο Bookhunter θα μας περάσουν για Ποσαδιστές!!
    Αλλά δεν πειράζει, ξέρουμε τι είμαστε και τι πρεσβεύουμε :) Στεναχωριέμαι μόνο που θα μας πάρει πολύ ακόμα για ένα ταξιδάκι μέχρι τον Ωρίωνα να απολαύσω τη Θέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έβλεπα το βίντεο, απλά εντυπωσιακό!!!!
    Ειδικά που λέει για τον κόκκινο γίγαντα που όταν γίνει η σούπερ νόβα θα φανεί μεγαλύτερη από την πανσέληνο, είνια εντυπωσιακό...

    Redfly- Βέβαια το γεγονός ήταν γνωστό στους αρχίους πολιτισμούς. Την ημέρα εκείνη γιορταζόταν η γιορτή του Κρόνου στη Ρωμαϊκή Θρησκέια, τα σατουρνάλια. Ε ίσως για να σβήσουν τις γιορτές αυτές ή να τις ενσωματώσουν στο χριστιανισμό ρίξανε εκεί πάνω τα χριστούγεννα. Λέγεται και ότι επιλέχθηκε εκείνη η μέρα για να μπορούν να δράσουν έυκολα οι χριστιανοί, χρονιάρες μέρες που ήτανε για τους Ρωμαίους. Πάντως στο θέμα των διώξεων οι χριστιανοί υπερβάλουν, χωρίς όμως να μπορούμε να αρνηθούμε την ύπαρξη τους, ειδικά όσο ο χριστιανισμός ήταν προλεταριακός και επαναστατικός αλλά και η Ρώμη αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα (την κρίση του 3ου αιώνα που λένε οι ειδικοί, αποτέλεσμα της σήψης του αρχαίου δουλοκτητικού συστήματος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Red kai G:
    αν ριξετε μια ματια στο αγγλικο wiki για τον Ωριωνα, δινει πληροφοριες για το πως εβλεπαν τον αστερισμο διαφοροι πολιτισμοι ανα τους αιωνες
    http://en.wikipedia.org/wiki/Orion_(constellation)

    thanks Axl και εγω μια απο τα ιδια με τετοια βιντεο : ]]
    βασικα περυσι την αρπαξα δυο φορες κοιτωντας των Ωριωνα τα βραδια (λογω κρυου και υγρασιας) ασε για τους πονους στο σβερκο (ενα βημα πριν το αυχενικο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α επισης ο Ωριωνας εχει και την δικη του θεωρια συνομωσιας χεχεχε (εχει οπως ειπα πολλους λατρεις, μεχρι και σε τατουαζ τον εχω δει στο νετ φυσικα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. thanx για το λινκ... καλα οι γραφικοί οπαδοί της ομάδας έψιλον λένε ότι οι Ελ (χαχαχα) ήρθαν από το Σείριο...τι νομίζεις υπήρχε υλικό όλη τη δεκαετία του 90 για να εμφανιστεί ο Λιακό.Στη νύμφη του θερμαϊκού κάποιοι κάνενα καριέρα σχετικά κάτι Κεραμυδάδες, Βελόπουλοι κτλ τους ξέβρασε η ιστορία με το Μακεδονικό και οριμσένοι το εξαργύρωσαν με βουλετιλίκι με τον Καρατζαφέρη (και οι άλλοι απλά ήταν υποψήφιοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. bookhunter η ποιο λαμπερή σούπερνόβα έγινε το 1006, καταγεγραμένη από κινέζους και άραβες, όπου αναφέρουν ότι μπορούσαν να διαβάσουν ακόμα και την νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι αυτό για παιχνίδι (κατεβάστε το πρόγραμμα):
    http://universesandbox.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. G οχι αυτη τη θεωρια συνομωσιας..αλλα δεν βαζω λινκ για να μην γεμιζουμε το blog με αηδίες (αν δεν μπορεις να κοιμηθεις το βραδυ απο την περιεργεια πες να σου στειλω e mail με λινκ
    : ]]]])

    αναγνωστη, φαινεται πολυ καλο! Εγω παιζω με το Celestia : ]]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίγο καθιστερημενα βεβαια, αλλα καλιο αργα.....Εκτός ότι παρακολουθω το ιστολόγιο αυτο γιατί μου αρέσει,τωρα έχω κι έναν ακόμα λόγο !! Ωρίωνα λενε τον αγαπημένο μου εγγονό !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ^^Πολυ ομορφο ονομα! Να σου ζησει : ]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.